Úgy látszik, minden évszakra jut egy toszkán borbotrány. A régió eldivatosodásának szélhámos haszonélvezőit kezdik a hagyományaikat és/vagy megélhetésüket féltő gazdák földobni a hatóságoknál. Az aktuális bili 10 millió literes. A pénzügyőrök ennyi bort foglaltak le az eredetvédelmi törvény megsértésének gyanújával. A recept a brunello-botrányból már ismerős: kevésbé fölkapott vidékekről beszállított olcsó borokkal keverik a sajátjukat. A lefoglalások ezúttal elsősorban a Chianti régiót érintik; 17 személy és 42 cég ellen nyomoznak okirathamisítás gyanújával.
Az On the wine trail blog idevágó posztjának egyik hozzászólója a következőket írja: "Az a szomorú igazság, hogy a borászati ágazatban dolgozó kollégáim itt Olaszországban úgy vélik, hogy jó vicc nagyban vásárolni máshonnan, aztán a bort saját címkével árulni. Annyi abruzzói bor van a proseccóban, a chiantikban és brunellókban, a soavei és collioi fehérekben, az amaronékban és sok más kisebb régió boraiban, hogy csodálkozom, hogy Abruzzo tud egyáltalán még saját bort palackozni.
Könnyű az olaszokon elverni a port, és okkal tesszük, de ne higgyük, hogy ez máshol nem bevett gyakorlat. Friuli azért fejlődött a nyolcvanas és kilencvenes években, mert elképesztő mennyiségű bort vittek ki Champagne-ba a hetvenes és nyolcvanas években. Campania abból fejlődött a kilencvenes években és fejlődik most, amit Bordeaux-ba szállítottak ki a nyolcvanas és kilencvenes években. Az Etna borvidék azokból a borokból fejlődik, amit mostanáig Burgundiába szállítottak.
Kaliforniáról pedig ne is beszéljünk, ott 15 százalék (vagy több) más vidékről származó bort lehet hozzáadni a sajátjukhoz (a dollár kipukkadása előtt a fő beszerzési forrás Szicília és Puglia volt)."
Utolsó kommentek