Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Virágozzék száz virág!

2010.02.09. 09:30 - alföldi merlot

Didier Barral a francia protekcionizmus, kollektivizmus és terrorizmus fészkének tűnő Languedoc kevés névről is ismerhető borászainak egyike. Amikor 2008 végén a biodinamikus road show-t eltérítették Magyarországra, akkor a példátlanul magas színvonalú felhozatalon belül is kitűntek Barral megnyerő és egyedi vörösei. Ellenben azok a korábbi évjáratokból származó borai, amelyek a Terroirclub kóstolóin terítékre kerültek nem arattak osztatlan sikert. Aztán valahogy belebotlottam Robert Parker honlapján David Schildknecht értékelésébe a nálunk is jutányos áron elérhető 2005-ös Faugeres-ről, és nem tudtam ellenállni a csábításnak.

Így szólt a mézesmadzag: "A 2005-ös Barral Faugeres eper, cseresznye, szeder és vérnarancs elbűvölő aromáit kínálja, amit mandarinhéj, kardamom, édesgyökér és nyári orgona fűszerez. Egy remek chenint vagy rizlinget idéz. Elképesztően tiszta, elegáns és élénk; ízben erősen koncentrált, noha színében, barrali mércével mérve, halvány. Frissesség és túláradó energia jellemzi a kortyot, olyan, mint a legjobb pinot noirok... 93 pont" 

A szőlészeti filozófia is megdobogtatja a szívet, vagy legalábbis fölkelti az érdeklődést: "Didier Barral fáradhatatlan kísérletező, aki a biodinamika, az integrált földművelés és a fenntartható szőlészet elemeiből egy sajátos gyakorlatot alakított ki, amelynek egyik legszembetűnőbb megnyilvánulása a jersey marhák és lovak alkalmazása, amelyek egyszerre trágyázói és traktorai az általa büszkén a pampákhoz hasonlított, fűvel benőtt szőlőinek (a hasonlat ott bicsaklik meg, hogy ezek a szeles, erdővel határolt területek meglehetősen meredekek). Barral mindent megtesz, hogy szőlőiben fanntartsa a flóra és a fauna sokszínűségét, szenvedélyesen kutatja a hagyományos bakművelés tökéletesítési lehetőségeit, és az idealizmusa még arra is kiterjed, hogy a területeinek egyharmadát tízéves forgóban ugaroltassa.”        

Már a spájzban volt a palack, amikor vendégségben belefutottam egy 24 órával korábban bontott 2003-as Jadisba, ami egyrészt súlyosan illós, másrészt velejéig lekváros volt. Szerencsére az én 2005-ös Faugeres-met egy világ választotta el attól a fekete szörnyetegtől. A katlanmeleg és a normális évjárat közötti különbségen túl az összetétel sem azonos, a Jadis döntően grenache és syrah, csipetnyi carignannal, a Faugeres döntően carignan, grenache-sal és cinsault-val kiegészítve.

Gary Vaynerchuk itt a 2004-es Faugeres-től extázisba jön, a Jadistól kijózanodik:



A nyitány felemás volt. Első szippantásra furcsa keveréke volt a sötétebb, tintás-baromfi udvaros és a világosabb, virágos-cseresznyés aromáknak. Kóstolva pedig örültem ugyan a könnyedségnek és a frissességnek, de berezeltem a citrusos savaktól. Én persze a választás felelőseként, és Schildknecht tisztelőjeként két kézzel kapaszkodtam minden pozitív mozzanatba, de megértettem a feleségemet, aki két korty után nem kért belőle. Valahogy úgy alakult, hogy csak a harmadik napon tértünk vissza hozzá, és addigra nagy változáson ment át (így a pontozástól is eltekintek). Az illat kitisztult, és rendkívül árnyalatgazdaggá vált: narancslekvár, szeder, málna, balzsamecet, szurok, dohány, és ki tudja még mi minden. Ahány szippantás, annyi szín. A korty törékeny egyensúlyt mutat, csipetnyi édesség játszik a szokatlan jellegű, és fölöttébb virgonc savakkal; amikor billen, a magasság irányába billen. A test alig közepes. A lecsengésben cseresznye, bors és fanyarság. A tannin egyenletesen oszlik szét a szájban, és enyhén szárít. Összességében egy pikáns, eredeti, amolyan ínyenceknek való bor, ami pályája legelején tart. Aki tud türelmesen várni, és nem az erőborokra bukik, annak remek befektetés. (És bármikor izgalmat csempészhet egy kadarka vaktesztbe.)

[A rokonszenves marha Barralék honlapjáról származik.]

Címkék: 2005 leon barral languedoc carignan faugeres

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr741741327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.09. 10:05:49

Alföldi...te egyre jobb vagy. Ez a cikk óriási munkával járt egyetlen palack borért.
És minden profin és magyarul van leírva.
Komálom, ez királyság!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.09. 10:06:48

a fehéret nézd meg egyszer, ha teheted!
a 2006os, ami sajnos elfogyott, az maga a csoda...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.09. 10:47:12

Nem Léon Barralról van szó itt? Vagy a Didier becenév volna? (bocs, műveletlen vagyok).

A 2003-as Faugeres megvolt, szerintem kiváló borocska, más kérdés, hogy sokan utálnák a kellemes animalitását (konkrétan egy kevés friss marhatrágya illat van benne, ami jól elfér a fekete bogyós gyümik mellett). Jó az ár-érték arány.

Az AOC Faugeres borai egyébként betontartályban erjednek és érnek, mégsem egyszerűek, sőt talán a gyakorlott kóstoló is képes azt mondani, hogy szépen adja a hordóaromákat. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.09. 10:48:37

@akov: ja, még valami. Simán lehet, hogy a biodinamikus mester aszkorbinsavat használ a kén támogatására, innen a citromos sav. Pierre Fricknél hasonlót lehet felfedezni, ld. korábbi cikk + kommentek.

alföldimerlot 2010.02.09. 11:05:04

@akov: Léon a nagyapa volt. Didier az aktuális Barral. www.youtube.com/watch?v=2skWCQ4_4jo

alföldimerlot 2010.02.09. 11:08:28

@akov: Aki esetleg tudja, az ossza meg velünk, hogy így van-e.

shiraz 2010.02.09. 11:08:30

@akov:
a Léon-ra megkaptad a választ, aszkorbinsavat biztosan nem használ. meg Frick sem. A biodinamikában nem engedélyezett az adalékoanyagok használata, except kén. de lásd a biodynamy.com -on a chartát.
Didier egyébként az egyik legszimpatikusabb ember akivel borászok közt találkoztam. Örülök h márciusban ismét összefutunk nála :)
üdv
KA

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.09. 11:32:28

@shiraz: Kösz, ezt nem tudtam. Meglep, mert a C vitamin a legkevésbé sem ártalmas.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.09. 21:11:47

@shiraz: azt azért jegyezzük meg, hogy ez a charta egy az egyben elmenne bármelyik organikus gazdálkodásról szóló oldalon is. A második és harmadik csillagot a több általam ismert borász is simán megkapná.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.02.09. 21:41:57

A Faugeres nagy kedvencem. Általában tényleg elég egyedi, én néha kifejezetten olívaolaj-illatot érzek rajta, de nagyon szeretem.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.02.09. 21:43:01

@akov: A Chateauneuf-du-Pape-ot is érlelik betontartályban, utána kerül hordóba, nem lehet, hogy itt is ez a helyzet?

shiraz 2010.02.10. 08:14:20

@RAMBO:

én csak a hozzáadott anyagok témakörében hirtelen előhúzott példának hoztam fel ezt a chartát, mert könnyen elérhető és egyértelmű szabályrendszert tartalmaz.

ha elolvasod az oldalt,látod hogy ez nem a biodinamika certifikált szabályrendszere (mint pl Demeter vagy Biodyvin) hanem a Renaissance tagjainak Chartája, akik között vannak organikus és biodinamikus birtokok is.

ez a mondat elég fontos:
The system of evaluation outlined below does not speak in terms of "bio" or "not bio", but simply of actions which permit an Appellation to express itself.

Biztosan én is ismerek Mo-n olyan borászokat akik teljesítik a 2 vagy 3 csillagot.
De a Renaissance tagsághoz feltétel a 3 éves bio vagy biodinamikus működés is.
No meg megkóstolják a borokat is.

üdv

KA

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.10. 12:40:56

@mistinguett: azt hiszem, hogy a Faugeres a szimpla alapbor a pincénél, ezért nem kerül hordóba. Enélkül is bizonyít szerintem.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.02.10. 15:08:26

@akov: Utánanéztem, igazad van, a Faugeres Tradition 24 hónapot van betontartályban, a Jadis ugyanennyit tölgyfahordóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.10. 15:50:23

@mistinguett: kösz a megerősítést. Ha nem kóstáltad, akkor csak ajánlani tudom.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.02.10. 23:43:41

@akov: Ha ráfutok, mindenképp megkóstolom.
süti beállítások módosítása