Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Somlói Tavasz 17 pillanata

Élő közvetítés felvételről

2010.03.30. 06:15 - palack

[2010-03-18 16:03] Irány a Festetics Palota, a Somlói Tavasz Egyesület és vendégei 2009-es évjáratkóstolója. Útközben azon gondolkodom, vajon nem kellene-e felcserélni az időpontot a portfoliókóstolóval és az évjáratbemutatót inkább ősszel tartani, mikor már majdnem egyévesek a borok? [16:32] Nem teljesen véletlenül úgy érkezem, hogy lekésem a kultúrműsort és a beszédeket. Már nyoma sincs semmi ilyennek, vannak viszont már sokan, de nekem majdnem elegen is. A pohár a kezükben elég bizarr, szerintem valami uruguay-i autochton fehér fajtához tervezthették még a katonai diktatúra idejében. Azért bemegyek.

[16:48] A Somlói Apátsági Pince 2009-es borainál lejjebb vették a hangerőt, azt mondják az évjárat az oka. A sós-ásványos vonal így hangsúlyosabb lett, a borok elegánsabbak és elgondolkodtatóak, viszont kevésbé ütnek elsőre. A tramininek nagyon jól áll ez a visszafogottság. [17:03] Vörös és fehér is megjelenik, de most nem mondhatom neki, hogy ugye te majd írsz, én meg csak kóstolgatok. [17:15] Még el lehet férni a Hollóvár asztalánál anélkül, hogy fellöknének. Érdekes lesz ez a kilenc, Takács Lajos borai is még sósabbak, mint eddig. Nagyon szépen van felépítve a sor, persze (vagy nem persze?) a hárslevelű jár legelőbbre, ezért ő kerül utoljára a poharamba. [17:34] Györgykovács Imrénél mindig élmény kóstolni: utánozhatatlan az szerénységgel vegyes büszkeség, ahogy ő tud beszélni a borairól. Tiszták, szépek, markánsak - jó lesz őket inni. [17:53] Tornaiéknál a Szent Ilona Olaszrizling a legjobb, a többi most nincs annyira a topon. Az előző két évjárathoz képest.

[18:00] Tavaly ilyenkor már többen voltak a soknál, most viszont még épp elférünk békésen. A szervezőknek nem biztos, de nekem ez így jó. [18:13] Laposáéknál is a rizlingek jönnek be: egyrészt az olasz, aztán meg a kakukktojás csobánci rajnai. A juhfark válogatás nekem túl fás, de ki mondta, hogy kész van? [18:31] Fekete Béla bácsi borai tavaly ősszel bizony megijesztettek, ezek a kilencesek most rendben vannak. Főleg a hárslevelű. [18:48] Kreinbacheréktól még mindig várom az áttörést, nekem most a syrah volt a legizgalmasabb fehérboruk. Vagy csak fáradok? [19:04] Szent Ilona olasz is korrekt, a rozét inkább kihagyom. [19:10] Kolonics Károlynál két Béla nevű olaszrizlinggel kezdek. Közben megtudom, hogy akáchordót használ, amin igencsak meglepődöm. Eddig úgy tudtam, tapasztaltam, hogy az akác karakteresebb a tölgynél, de ő pont azért használja, mert szerinte nem. Legalábbis, ha nem új. És tényleg. [19:26] Spiegelberg Istvánnál épphogy nem visszafogottabb az évjárat: a borok kerekek, mosolygósak, kedvesek, a korábbiak ismeretében meglepőek. Hogy már most. Tudatos stílusváltás vagy csak így alakult? Stefán csak sejtelmesen mosolyog. [19:46] A végére is maradt kellemes meglepetés: nagy előrelépést éreztem a Dénes Hegybirtok borainál. A szürkebarát a legizgalmasabb éppen, de a többit is érdemes lesz figyelni. [19:55] Távozás előtt egy kis akadályverseny. Elkeverték a ruhatárban a kabátomat, nincs a helyén. Bemegyek én is keresni, sikerrel visszaszerzem. Még jó, hogy nagyrészt köptem, különben nehezebb lett volna.

[20:05] Hazafelé azon töprengek, milyen is volt 2009 Somlón? Nehéz megmondani, arra jutok, hiszen keveredik az útkeresés és az évjárat hatása rendesen. Talán a 2029-es évjáratot tisztábban fogom látni - ne felejtsenek el majd szavamon fogni.

[A fotót a szervező Vinoporttól vettem.]

Címkék: somló 2009

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr221869128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukko 2010.03.30. 08:47:48

Félig OFF
Nem tudja valaki, hogy idén mikor lesz a somlói tavaszi fesztivál? Tavaly kb. május 10-én volt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.30. 09:19:56

Az akácnak nagyon sűrű a szerkezete és nagyon kemény/nehéz fa, továbbá nincs vagy kevés tannin van benne. Pont ezért a mikrooxidáció szintje nagyon alacsony. Pont ezért kicsit úgy viselkedik, mint az acéltartály, nyilván akkor, ha a kiégetés már nem befolyásolja érdemben a bort, erre utal a borász (szerintem).

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.03.30. 15:49:00

Jó ez az írás, jó a pozitív hozzáállás... Kolonics borok nekem bejöttek, ahogy az Apátságiak és a Spiegelbergek is. Dénes hegybirtok nekem egyelőre kakukktojás...de természetesen még nagyon fiatalok voltak ezek a borok.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.30. 16:46:10

@kukko: Igen, ahogz v&f is írta kivételesen május végén lesz, aminek én személy szerint annyira nem örülök, mert emiatt sajnos nem tudok ott lenni :( Pedig az jó móka, érdemes ott lenni.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.03.30. 19:46:04

Nagyon jó stílusú írás, élvezetes a kóstoló így végigolvasva is!

kádkongató 2010.03.31. 03:49:12

Tavaly elég jónak tűntek Laposáék rizlingjei, hát most kóstoltam egyet nagy reményekkel, hátha beérett és még finomabb, de sajna nem jött össze a terv...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.31. 06:24:18

@kádkongató: Pontosan ez a probléma ezzel az eseménnyel. Jó buli, meg jó hangulat. Profi a szervezés és minden a helyén van, csak igazándiból senki nem tudja, hogy miről is szól és szakmailag erősen megkérdőjelezhető az egész koncepció.

Az biztos, hogy márciusban annyira sehol nincsenek még a borok, hogy szerintem a tízdanos, feketeöves borjediknek sem érdemes még kóstolni.

De nem is ez a fő baj.

A fő baj az az, hogy a legtöbb termelőnél az egyes tételek még külön hordóban vannak még és az egalizálás is csak távoli terv ilyenkor. Szóval vakarhatja a gazda a fejét, hogy adott esetben akkor melyik hordóból is vigyen az évjáratkóstolóra, vagy hogyan eglalizáljon gyorsan 4-5 litert.

Akárhogy is dönt a gazda, egy biztos, nem azt a bort fogja bemutatni a fogyasztónak amit majd le fog palackozni és ez azért vet fel problémákat.

Szerintem marketing szempontból is problémás a terep, ugyanis, ha nem kelt jó benyomást egy termelő hordómintája akkor már a piacra kerüléskor hátrányban lehet azokkal szemben akik viszont már ilyenkor kápráztattak. Ha pedig nagyon bejön a közönségnek egy hordóminta akkor az elvárások lehetnek túl magasak és a piacra kerüléskor a fogyasztó esetleg csalódhat.

A termelők persze túlteszik magukat ezeken a problémákon, mert a fővárosi jelenlét és a fogyasztókkal, potenciális forgalmazókkal való találkozás és a csurranó cseppenő média figyelem azért jól tud jönni.

Én már javasoltam is a szervezőknek, hogy hordóminta kóstoló helyett inkább tematikus kóstolókat csináljunk. Jó lenne például egy-egy fajtára koncentrálni egy-egy alkalommal.

vörös és fehér 2010.03.31. 07:39:26

@BZoltan: én úgy gondolom, hogy annál többet nem szabad várni ettől a rendezvénytől, mint egy márciusi pincelátogatástól. Ahogy TL mondta volt, tulajdonképpen ez egy somlói nyitott pincék rendezvény, a fővárosban. Persze, nyilván rizikós kivenni a bort a hordóból és felutaztatni, volt olyan tétel, ami ezt az utazást nem bírta ki. Ennek ellenére nem tűnt úgy, hogy bárki a közönségből (és hát mondjuk ki: egy ilyen rendezvényen az arcok 80%-a mindig ugyanaz, ráadásul a közönség döntő hányada nem fizet belépőt ilyen olyan okok miatt) dühöngött volna, hogy mennyi félkész bor van itt. Tudták, hogy mire jöttek.
Persze van abban is valami, amit palack ír (nem kellene-e felcserélni az időpontot a portfoliókóstolóval és az évjáratbemutatót inkább ősszel tartani, mikor már majdnem egyévesek a borok?), de akkor sem a teljesen kész bort kapnád mindenkinél.
Szóval mi, fogyasztók, érdekesnek tartjuk az ilyen rendezvényt. Is.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.31. 07:56:26

@vörös és fehér: Érdekesnek érdekes, de erősen olyan mintha a Balsoj balettkara a főpróbával indulna turnézni.

De nem akarok én annál többet érvelni mint amit az előbb leírtam.

Szerintem ilyen asztalnál kóstoltatós rendezvényen kész és palackozott borokat érdemes kóstoltatni. Aki ennél többre kíváncsi az menjen el a Hegyre, ott legalább van idő bőséggel a borokra és a friss levegő ráadásul egészséges is :)

Az amúgy igaz, hogy az ilyen rendezvényeket ugyanaz a tábor látogatja. Talán pont őket kellene rászoktatni arra, hogy évente egyszer menjenek el a Somlóra és látogassák meg a kedvenc pincéiket.

vörös és fehér 2010.03.31. 08:49:01

@BZoltan: 17-et egy-két hétvége alatt? még egy művelt alkesznek is sok lenne :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.31. 09:35:17

@vörös és fehér: 17 kedvenc pincéd van a Somlón? Ilyen jól állnánk? :)

vörös és fehér 2010.03.31. 10:45:30

@BZoltan: kedvenc az kevesebb, de annál több, amibe szívesen belekóstolok. és ha ezek a pincék feljönnek Pestre, annak csak örülök. de szívesen lemegyek a májusi rendezvényre, egyes borászokhoz, szóval ebbe a somlói kóstoló mixbe nekem simán belefér egy ilyen, fent taglalt rendezvény is.

azt hiszem csak ennyit szerettem volna mondani :)
süti beállítások módosítása