Ha szóba kerül, szoktam vele hetvenkedni, hogy én kóstoltam már csókaszőlőt, de amikor rákérdeznek, hogy "és milyen volt?", mindig mattot kapok. Jó, nagyon jó, válaszolom, de amikor a jellegét kellene leírnom, mindig a kadarkát emlegetem, valószínűleg teljesen elhibázottan. Szentesi József jóvoltából most végre alkalom nyílt otthon, nyugodt körülmények között megkóstolni fél liter csókaszőlőt. Nem állítom, hogy megvan a kérdésre a válasz, de azért beljebb vagyok. Persze védhetetlen hülyeség volna egyetlen adatból grafikont rajzolni.
A Szentesi-féle Csókaszőlő amolyan városi legenda, az alulról és belülről építkező, újjászülető magyar borászat egyik referenciapontja. Egy évtizede valószínűleg a fajtáról is kevesen hallottak, ma viszont kevés olyan olvasónk lehet, aki ne tudná, hogy a "Csóka" Szentesi József emblematikus bora. 2004 óta minden évben készül belőle egy nagyobb üvegballonnyi (amikor a kocsánybénulás nem szól közbe). A mennyiség és a hatás fordított arányban áll, az "őrült professzor" laboratóriumában megforduló borászok jelentős hányada a kóstolás után csapot is kér. Így a Vylyan után Konyáriéknál, Polgáréknál, Bussaynál, Ráspinál, Orsolyáéknál, a St. Andreánál vagy Kaló Imrénél is előfordulhat, hogy néhány éven belül csókaszőlőt palackoznak (Kaló még hordóban tartja). És akkor majd sokkal többet fogunk tudni arról is - na jó találgatni -, hogy mi az, ami a csókaszőlőre mint fajtára jellemző, és mi az, ami Szentesi József hiper hozamkorlátozásának és beavatkozásminimalizáló borászati gyakorlatának a következménye.
Az illat intenzív és némi technokolossággal indít. Kiszellőzve nagyon markáns, komoly és izgalmas. Szilvalekvár, borsosmenta, fekete ribizli és tinta. (Ez már kinőtte az üvegballont, másodtöltésű hordóban érett, szerencsére vanília, kávé, puncs és a társaik elkerülték.) Kóstolva feltűnően sűrű szövésű, jól strukturált, bársonyos, telt korty, kulturált, érett savakkal és szép egyensúllyal. Nagyon zamatos, a száj minden szegletét betölti. Ízében szilva (maggal együtt), naspolya és egy enyhén mentolos árnyalat. A tannin markáns, de egyáltalán nem túlzó, finomszemcséjű, és jut belőle mindenhová. A korty végétől némi alkoholos hév. A lecsengés, mint minden Szentesi-vörösnél, percnél hosszabb. 7 pont. (Ha muszáj valamihez hasonlítani, én vakon a cabernet franc és a kékfrankos környékén tapogatóznék.)
Nincs arról szó, hogy ez a konkrét bor felülmúlhatatlan, megismételhetetlen, tökéletes stb. volna, viszont döbbenetes, hogy ez a fajta a nemlétből visszarángatva, egy-két éves tapasztalati háttérrel, egy nem kiemelkedő évjáratban erre képes. És igazi karakter. Biztos vagyok benne, hogy amint a Szentesi Kadarka és a Csókaszőlő összeáll, a Budai Óvörös újra fogalom lesz.
Szentesi Pince Csókaszőlő 2008
2010.05.12. 11:00 - alföldi merlot
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr911994344
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.05.12. 13:06:19
A csóka kadarkás jellege nem teljesen elhibázott gondolat. Nekem eddig két Csókát volt szerencsém kóstolni. Az egyik a Bussay-féle. Az halvány színű, pirosbogyós, kissé földes, alacsony tanninú és elég rusztikus bor. Hasonlít a kadarkához. Míg a másik, a Vylyan-féle inkább közelebb áll a Cabernet Franc-hoz. Szerintem a két bor egymás mellett kóstolva nem sok hasonlóságot mutat. Annyi biztos, hogy több stílusban, különböző felfogásban is egyedi bort ad. Hogy potnosabb képet kapjunk erről a fajtáról, ahhoz tényleg meg kell várni a fennt említett termelők borait.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.12. 13:24:32
Ez egy nagyon jó cikk.
A "Kaló még hordóban tartja" résznél hangosan felröhögtem, annyira jellemző.
Kadarkásnak én nem éreztem. Szerintem elképesztő lehetőség van ebben a fajtában.
A "Kaló még hordóban tartja" résznél hangosan felröhögtem, annyira jellemző.
Kadarkásnak én nem éreztem. Szerintem elképesztő lehetőség van ebben a fajtában.
budai zöld 2010.05.12. 13:55:46
Nagyon jó cikk, drukkolok Szentesinek, és a csókaszőlőnek, meg mindenki másnak, aki csókaszőlővel, vagy egyéb hazai szőlőfajtával/fajtán dolgozik.
Meg budai óvöröst is szívesen innék, bár a sasadi meg a tabáni szőlőtelepítéseket egyelőre még nem látom.
Meg budai óvöröst is szívesen innék, bár a sasadi meg a tabáni szőlőtelepítéseket egyelőre még nem látom.
takács bálint - zsebtévé 2010.05.12. 14:02:36
@AM: Azt hiszem Te említetted egy korábbi Szentesi pincelátogatáskor a '08-as PN technokolos szagát. Ez is hasonló? Nekem az nem szellőzött ki,akármennyit vártam vele és ízében is érezhető volt.
tb - zstv
tb - zstv
alföldimerlot 2010.05.12. 14:45:34
@takács bálint - zsebtévé: Nem én voltam. Talán palack, de nem találom a posztot.
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.05.12. 15:10:15
és ez az ember nincs a borászok borászai jelöltjei között! :-(
a magyar borért díjat rá szabták!
a magyar borért díjat rá szabták!
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.12. 19:04:56
@ringsider: Hát igen. Manapság szerintem Szentesi Józsefről nem tudomást venni legalábbis furcsa.
Bár annyiban különleges lehet az ő megítélése, hogy kereskedőként konkurenciája a Vinum Praemium alapítvány kuratóriumából többeknek is.
Bár annyiban különleges lehet az ő megítélése, hogy kereskedőként konkurenciája a Vinum Praemium alapítvány kuratóriumából többeknek is.
Féllábú 2010.05.12. 19:09:40
Külön köszönet Szentesi mesternek, hogy AM-ből is ki tudja hozni a maximumot:-)
Viccet félre, klassz írás, köszönöm! És nagyszerű, hogy erről a borról írhattál, hírt kaphattunk egy újjászülető fajtáról!
Követelem a Vörös dinka, ilyen-olyan Bakator, Balafánt stb. élménybeszámolókat:-)
Viccet félre, klassz írás, köszönöm! És nagyszerű, hogy erről a borról írhattál, hírt kaphattunk egy újjászülető fajtáról!
Követelem a Vörös dinka, ilyen-olyan Bakator, Balafánt stb. élménybeszámolókat:-)
pecz 2010.05.12. 20:41:35
A 07-est kóstoltam többször is, fantasztikus volt, 8 pont a jegyzeteim szerint.
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.05.12. 20:50:03
@AG 2.0: Bár én nagyon pici porszem vagyok, de a vörösdinkáról írtam egy kis jegyzetet:
borrajongo.blog.hu/2010/04/11/szentesi_szortiment
A csókát én is kóstoltam, alapvetően tetszett,újszerűségét nem lehet megkérdőjelezni, de bennem a fehérborai mélyebb nyomot hagytak a maguk élénkebb világával.
borrajongo.blog.hu/2010/04/11/szentesi_szortiment
A csókát én is kóstoltam, alapvetően tetszett,újszerűségét nem lehet megkérdőjelezni, de bennem a fehérborai mélyebb nyomot hagytak a maguk élénkebb világával.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.12. 22:18:30
@AG 2.0: Erről Andrást kellene megkérdezni.
Én személy szerint annak is örülök, hogy a Takács Lajos személyében egy somlói termelő lett elismerve és így a Somlóra esett a figyelem egy pillanatra.
Ugyanakkor én Szentesi Józsefet mindenképpen a magyar bor ügyének előrelendítésért mindenképpen elismerem. Elsősorban termelőként a régi fajtákkal kapcsolatos munkája, másodsorban a minőségért való elkötelezettsége miatt. Másodsorban mint kereskedőként aki olyan borokat juttat el nagyon korrekt áron a fogyasztóknak amikkel más kereskedők nem foglalkoznak.
Én személy szerint annak is örülök, hogy a Takács Lajos személyében egy somlói termelő lett elismerve és így a Somlóra esett a figyelem egy pillanatra.
Ugyanakkor én Szentesi Józsefet mindenképpen a magyar bor ügyének előrelendítésért mindenképpen elismerem. Elsősorban termelőként a régi fajtákkal kapcsolatos munkája, másodsorban a minőségért való elkötelezettsége miatt. Másodsorban mint kereskedőként aki olyan borokat juttat el nagyon korrekt áron a fogyasztóknak amikkel más kereskedők nem foglalkoznak.
Őszinte Oszi 2010.05.12. 22:29:29
úgy látom ezen a blogon a Szentesinek kurva jó a marketingje! Nincs hét nélküle.
beütöttem itt a keresőbe hogy "szentesi", pont 24 postot dobott ki a gép.... ezt nevezem!!
Ti itt mind neki dolgoztok véletlen, vagy csak piáztat mindenkit?
beütöttem itt a keresőbe hogy "szentesi", pont 24 postot dobott ki a gép.... ezt nevezem!!
Ti itt mind neki dolgoztok véletlen, vagy csak piáztat mindenkit?
Őszinte Oszi 2010.05.12. 22:33:42
nem nem!!! .. összesen 64 cikk!!!!
aztapicsa...
aztapicsa...
palack 2010.05.12. 23:47:56
@Őszinte Oszi: Fején találtad a szöget, barátom! És nemcsak ő!! Írd be mondjuk, hogy Szepsy, Gere, Légli vagy Bolyki és még sorolhatnám. Nélkülük nap sincs. Egyfolytában itatnak minket.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.05.13. 00:27:02
@palack: Hát azért ugye ez így már szemétség, valljuk be...
alföldimerlot 2010.05.13. 05:13:58
@AG 2.0: Amennyire én ismerem, Kató András soha nem tenne ilyet. Még viccnek is rossz.
alföldimerlot 2010.05.13. 05:25:24
@Őszinte Oszi: Kedves Őszinte Oszi, úgy látom, hogy most először szóltál hozzá egy posztunkhoz. Kérlek, fejtsd ki röviden, hogy neked mi a véleményed Szentesi József borairól, illetve a régi magyar fajták megmentésére irányuló tevékenységéről. És ajánlj egy-két borászatot (vagy bort, az még jobb), amellyel érdemtelenül keveset foglalkozunk. Köszönjük előre is.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.05.13. 08:24:08
@BZoltan:
nagy mókamester vagyok ám!
de gondolom, úgy maradt ki, hogy a kurátorok közül nem szavaztak rá elegen. legalábbis amikor még én is az voltam, ez volt a módszer
nyilván szerintem is ötvenben van egyébként a helye, elég sok tagje van nálam is, ahogy nézem :)
nagy mókamester vagyok ám!
de gondolom, úgy maradt ki, hogy a kurátorok közül nem szavaztak rá elegen. legalábbis amikor még én is az voltam, ez volt a módszer
nyilván szerintem is ötvenben van egyébként a helye, elég sok tagje van nálam is, ahogy nézem :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.13. 09:21:15
@AG 2.0: A hat kurátorból kettőnek az elmúlt év egy tucat legnagyobb élményt nyújtó borába is került Szentesi bor.
Mondjuk én nem jelöltem volna olyant aki nem borász.
Mondjuk én nem jelöltem volna olyant aki nem borász.
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.05.13. 09:29:39
@AG 2.0, @BZoltan: gyakorlatilag mindegy mi az oka...
ez nem a hazai borélet egészségességét hírdeti, és hatalmas negatívum e mellett a jó(nak indult) kezdeményezés mellett!
ez nem a hazai borélet egészségességét hírdeti, és hatalmas negatívum e mellett a jó(nak indult) kezdeményezés mellett!
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.13. 09:43:07
Örülni kell, ha valaki ilyen - nem pillanatnyi profitot célzó - tevékenységekkel foglalkozik (és foglalkozhat), mint Szentesi. Rám egyébként a vörösborai tettek erősebb benyomást az egyszeri pincelátogatásomkor, különösen a Csóka. Sajnos, nem jegyzeteltem, viszont annyit ittam, hogy a részletekre már nem emlékszem. :)
Kénporos 2010.05.13. 09:59:45
Csak mezei fogyasztó vagyok, ezért nem értem a következő jellemzést:"Ízében szilva (maggal együtt),".
Én csak sárgabarack magot ettem, szilva magot (még) nem. Gondolom másra utalhat a jelző nem a mag tényleges ízére.
Én csak sárgabarack magot ettem, szilva magot (még) nem. Gondolom másra utalhat a jelző nem a mag tényleges ízére.
2010.05.13. 13:07:29
@Kénporos: ha mondjuk maggal együtt főzöl lekvárt bármilyen gyümölcsből, ilyen-olyan keserű ízek is megjelennek. én erre tippelnék.
2010.05.13. 13:09:02
@Parci: jobban elolvasva mégsem, vagy csak egészen minimálisan. nemtom, sosem voltam jó az ilyen boros leírásokban / megfogalmazásokban. :)
alföldimerlot 2010.05.13. 13:41:02
@Kénporos: Amikor nem köpöd ki egyből a magot (cseresznye, meggy, szilva), hanem tovább szopogatod, akkor egy jellegzetes, kesernyébe hajló íz jelenik meg.
akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.05.13. 14:55:46
Nekem a Bussay Csóka 08 nem tetszett, túl sok volt nekem a rothad gyümölcs benne és baromira karcos is volt. A 06-os Szentesi már szebb volt, bár még mindig rusztikus a savait tekintve. A Szabó Zoli féle 07 pedig túl fajélesztős, rövid utóízű. Én itt tartok jelenleg Csókában... egyre kiváncsibb vagyok a Vylyan-re.
100 ével ezelőtt - úgy tudom -, hogy a Csóka és Kadarka jó barátok voltak, előbbit mindig házasították utóbbival. Nyilván a karcossága miatt... talán a mai borászati technológiákkal, teljes érettséggel, stb. urrá lehet ezen lenni.
100 ével ezelőtt - úgy tudom -, hogy a Csóka és Kadarka jó barátok voltak, előbbit mindig házasították utóbbival. Nyilván a karcossága miatt... talán a mai borászati technológiákkal, teljes érettséggel, stb. urrá lehet ezen lenni.
kádkongató 2010.05.13. 15:45:13
Szentesi for president!!
Óriási dolgokat hajt végre, szerintem fogalmunk nincs annak a munkának a jövőbeni hozadékával, amit Szentesi végez.
Jó eséllyel Magyarország pezsgőtörténelmében is új fejezetet nyithat.
Respekt!!
Óriási dolgokat hajt végre, szerintem fogalmunk nincs annak a munkának a jövőbeni hozadékával, amit Szentesi végez.
Jó eséllyel Magyarország pezsgőtörténelmében is új fejezetet nyithat.
Respekt!!
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.05.14. 08:27:57
Őszinte Oszi,
Szerintem Szentesi nagyon-nagyon sok fajtában komoly referenciaborokat tett le az asztalra. Vannak fajták, amikből szerintem egyértelműen a legjobbakat (zengő, rajnai rizling, és sok régi fajta), van, ahol "csak" a 2-3 legjobb egyikét (kadarka, kékfrankos, merlot, pinot noir, veltelini...) készítette el, és a legtöbből nem csak egy évjáratból. Érdemes megnézni a szőlőit bármikor.
Emellett eddig kb fél tucatnyi amúgy elfeledett régi fajtánkat hozott vissza a köztudatba, nem is akármilyen módon.
Óhatatlanul negatív hangokat szül a legekkel való dobálózás, ezért inkább úgy szeretem megfogalmazni, hogyha egy borszerető külföldi ismerősömet csak EGYETLEN magyar pincébe vihetném el, akkor az az övé lenne, a fenti okok miatt.
Az hogy az 5-10 legprogresszívebb pince közt van, az szerintem nem kérdés.
Szerintem Szentesi nagyon-nagyon sok fajtában komoly referenciaborokat tett le az asztalra. Vannak fajták, amikből szerintem egyértelműen a legjobbakat (zengő, rajnai rizling, és sok régi fajta), van, ahol "csak" a 2-3 legjobb egyikét (kadarka, kékfrankos, merlot, pinot noir, veltelini...) készítette el, és a legtöbből nem csak egy évjáratból. Érdemes megnézni a szőlőit bármikor.
Emellett eddig kb fél tucatnyi amúgy elfeledett régi fajtánkat hozott vissza a köztudatba, nem is akármilyen módon.
Óhatatlanul negatív hangokat szül a legekkel való dobálózás, ezért inkább úgy szeretem megfogalmazni, hogyha egy borszerető külföldi ismerősömet csak EGYETLEN magyar pincébe vihetném el, akkor az az övé lenne, a fenti okok miatt.
Az hogy az 5-10 legprogresszívebb pince közt van, az szerintem nem kérdés.
Kénporos 2010.05.14. 09:19:02
@alföldimerlot: Köszi, így már meg van.
Utolsó kommentek