Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Lépcsők és cserebogarak

Bott Frigyes 2009-es borai

2010.05.13. 06:00 - palack

Bott Frigyes szerintem az egyik legtudatosabb és legprofibb magyar kézműves borász. Határozott elképzelései vannak arról, hogy milyen borokat szeretne készíteni, amellett, hogy természetesen hagyja érvényesülni bennük a terroir és az évjárat sajátosságait. Jó borokat készít és el is tudja adni azokat. Egyharmadát a pincénél, egyharmadát magyarországi, egyharmadát pedig szlovák kereskedők által - még ilyen önként vállalt ökölszabályra is tud figyelni. Szeretné, ha a Felvidék és szűkebb régiója gasztroturisták célponjává válna, persze ehhez még rengeteget kell tennie, és nemcsak neki. Mindenesetre Frigyes tele van ötletekkel és energiával: két saját vinotékájuk van, a borokon kívül a megfelelő emberek bevonásával kiváló tökmagolajat és csokoládét is készítenek. Április közepén végre sikerült ellátogatnom hozzá, a friss évjáratról gyűjtött benyomásaimat osztom meg a kedves olvasóval mindjárt.

A 2009-es már palackban pihenő zöldveltelinivel kezdtünk, ami hagyományosan a Grand3 házasítás egyik tagja szokott lenni, azonban most olyan jól sikerült, hogy hordós érlelést és szólókarrier lehetőséget kapott. Mély, veltelinisen fűszeres, grépfrútos illatú, szájban is élénk és elegáns, finoman sós és fűszeres, a hordó jól áll neki. Nem alacsony az alkoholja (14%), csíp is egy kicsit. Nagyon erősen belekezdtünk. Ezután a 2009-es traminit kóstoltuk, aminek a fele hordóban, a másik fele tartályban érlelődött. Illata szépen rózsás, nem túl harsány. Szájban is kiegyensúlyozott, tiszta, mégsem a gazda kedvenc fajtája. A remek indítás után leereszkedtünk a pincébe megvizsgálni a többi 2009-es még hordóban, illetve tartályban sorsára váró tételt. A pinot blanc a fajtához képest korrekt savakkal bír, a hordó banánossága kissé még ül rajta, de így is kellemes, jóízű ital. A sauvignon blanc-ban visszafogottabb a hordó, előrébb tart a fehérburgundinál. A tartályból kóstolt királyleánykában nekem sok volt a 8 gramm cukor, ám valószínűleg nem is egyedül kerül majd palackba: a Grand3-ba házasodik, ahogy eddig is.

Már most is jól iható a virágos, banános illatú olaszrizling, finom sósságával, gyümölcseivel. A rajnai rizling orrban élénk, tisztán gyümölcsös, kóstolva pedig nagyon ígéretes: hat gramm maradékcukra szinte észrevehetetlen az igencsak hangoskodó, de szerethető savak mellett. Erre a borra mindenképp vissza kell majd térnem. A borász is nagyon fontosnak tartja a fajtát: szerinte a rajnai a legalkalmasabb a terroir megmutatására náluk. Termőre fordult a friss telepítésű hárslevelű, kísérletezik a szűzterméssel a borász. Nagyon érdekes volt belekóstolni a próbálkozásokba. Volt sima, egy hétig és két hétig héjon erjesztett változat, illetve megnéztük azt is, hogyan muzsikálnak majd együtt. Persze a kéthetes volt a legkülönlegesebb, már-már vörösboros jegyeket mutatott, a másik kettő is markánsan eltért egymástól, és egyáltalán nem voltak tipikus hársak. A pohárban hevenyészetten "egalizált" viszont igen, ráadásul így együtt voltak a legszebbek is. Ezt a bort is felírtam a mindenképp-vissza-kell-térni-rá listára. Az új Vinculumra is érdemes lesz fenni a poharunkat: 2009-ből újra héjon erjesztett juhfark lesz ő. Már most hízelgő, tartalmas, játékos és finom. A november elején szüretelt, három hétig héjon erjesztett zöldvelteliniről ugye nem kell mondanom, hogy igen egyedi karakter. Illata és aromái rendkívüli mélységeket mutatnak, de még nem lehet tudni lesz-e belőle cserebogár. A héjon erjesztett sauvignon blanc sokkal előrébb tart, könnyeben mutatja magát, hamarabb fognak szárnyai nőni.

Átmentünk ezután a vörösekhez és rögtön a legjobbal kezdtünk. A 2009-es évjáratban a pince pinot noirja a 777-es klón terméséből készül, ez az első alkalom. Nem hiába vár sokat Bott Frigyes ettől a szőlőtől. Volt alkalmam a pinot-t is a hárshoz hasonlóan még alkotóelemeire bontva megkóstolni: jó hír, hogy ők is összerakva mutatnak a legjobban. Két szüret volt ugyanis: a későbbi bora egy százalékkal magasabb alkoholú, élesebb, határozottab struktúrájú, vörösborosabb jegyeket mutat; a korábbi pedig lehengerően bájos illatú, földes, málnás, szájban krémes és zamatos. Nagyon fiatalok még, de nagyon szépek. A kékfrankos ilyen repülőrajt után kevésbé tűnt elegánsnak és rétegzettnek, amellett, hogy finom, gyümölcsös és szép savú bor. Egyszeri történetként lesz cabernet sauvignon is 2009-ben, Garamkövesdről vásárolt anyagból, amit nem volt szíve Frigyesnek kihagyni. Az eredmény egy balatonias illatú, kedves, gyümölcsös, de tartalmas cabernet. A szentlőrinci jól iható, hízelgő és finom, a turán karakteres, felismerhető, de kevésbé tömény, mint mondjuk Szecskő Tamásé.

A konklúzió egyáltalán nem volt váratlan, számomra csupán megerősítést nyert a korábban regisztrált tendencia. Bott Frigyes borai évről évre jobbak, kettesével hármasával veszi a lépcsőket felfelé. Gyűlnek a tapasztalatok, bejáratódnak az új hordók, termőre fordulnak az új telepítések. Az út elején jár még, de minden lépését érdemes élvezni közben.

Címkék: helyszíni szemle 2009 felvidék bott frigyes

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr851990966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.05.13. 09:48:07

Nem állítom hogy szakértője lennék a Pinot Noir fajtának de úgy tudom a 777-es az egy klasszikus Morey St Denis klón, apró bogyókkal ami tanninhangsúlyos jó bort ad. Ez felkeltette az érdeklődésemet.
Nagyon köszönöm a beszámolót palacknak de véleményem szerint a hordómintás kóstolók veszélyes vizekre vihetik az embert. Tiszta szívemből kívánom hogy a fent leírt borok legalább ilyen jól nézzenek ki palackozott formában is.
A beszámolóból úgy vettem ki a rajnai rizling a legígéretesebb fehér. Mikorra várható az üzletekben?

palack 2010.05.13. 10:46:13

@európai: Teljesen igaz, hogy az ilyen picelátogatásokat kell tudni a helyükön kezelni, szerencsére nem ez volt az első alkalom számomra.

Az előrelépésre vonatkozó konklúziót természetesen nem csupán a hordóminták alapján vontam le, ezt már korábbi tapasztalat is alátámasztja. Azt nem is említettem, de a zöldveltelini egy része még hordóban van (pontosabban volt akkor). Semmivel sem gyengébb a palackozott a hordómintánál. Szóval én bízom benne, hogy palackozva is hasonló élményt fognak nyújtani ezek a borok.

danmajerle 2010.05.13. 11:30:45

Remélem olvassa itt vki illetékes, hogy eltűnt az oldalról a címkefelhő. Rengeteget használtam, kérem, tegyétek vissza.

marvin__42 2010.05.13. 11:46:55

@danmajerle: Azért a alkoholista.blog.hu/tags/ címen még ott vannak, de az oldalon tényleg nem látom őket én sem.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.05.13. 14:16:42

a legutóbbi vinculum Juhfark mesés volt. Korábbi Bott Frigyes Pinot-król tud valaki valamit, hogy milyenek?

e_easy 2010.05.13. 14:37:35

@demisec: hat az valoban remek volt minden alkalommal.

A vincen vegigrohantunk a 8asokon, erdemes lesz ujra nekifutni, nyugodt kerete kozott.
Kulon orom, hogy az alapborok stabilan jo ar/ertek aranyuak. eddig nem csalodtam

Peti69 2010.05.13. 15:57:59

@demisec: Én a 2008-as Pinot kóstoltam, nekem nagyon ízlett.Nem nagy testű,annál játékosabb, pont ahogy én szeretem.

Octopus 2010.05.13. 18:44:01

@demisec: a 2007-es is nagyon szép volt, ráadásul egy fokkal jobban hasonlít a burgundikra (aromavilágban), mint a legtöbb magyar. Vörös és fehér itt kóstolta azt és a 2006-ost is:

alkoholista.blog.hu/2009/02/10/az_elegancia_nyomaban
süti beállítások módosítása