Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Öt a huszonötből

Pannon Borrégió TOP25 Budapesten

2010.06.28. 06:00 - palack

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Pannon Borrégió TOP25 borversenyét, ami a régió négy borvidékének - Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány - közös megmérettetése. Nem sok hiányzott hozzá, hogy közelebbről megnézhessem a versenyt, ám a végén be kellett érnem a pénteki budapesti kóstolóval. Az időjárás, a helyszín, a népsűrűség és a megvizsgálandó borok száma ideális volt. Nem volt túl meleg, az Ybl Palota fedett belső udvara levegős és tágas, túl sokan sem özönlötték el a helyet, a huszonöt tétel pedig pont annyi, hogy a bőség és a befogadhatóság jóleső érzetét egyszerre keltse az emberben. Ami a borokat illeti, az abszolút papírforma érvényesült, ahogy a párhuzamosan zajló brazil-portugál meccsen sem született meglepetés.

A négy fehér közt nem találtam igazán kiemelkedőt, az mindenesetre érdekes volt, hogy a két fában nem szűkölködő 2008-as chardonnay közül sokkal jobban tetszett a Matias, mint a Sauska Makár. Nem kis csalódás volt, hogy kékfrankosból és főleg kadarkából nem találkoztam igazán emlékezetessel, bár a Heimann & Heumann régiós kékfrankosban nagyon jól csúszó, kellemes bort ismerhettem meg. A címben ötöt ígértem a huszonötből: a délután során összeállított saját TOP5 listámat két részre lehet szabdalni: egy cabernet és két merlot úgy volt biztos hatpontos aznap, hogy leheletnyit megelőzték többi 5-6 pont közé eső társukat. Két cuvée pedig markánsan kiemelkedett a mezőnyből, látatlanban is őket tippeltem volna befutónak, hozták is a hét pontos szintet magabiztosan.

A Maul Villányi ZS Cabernet Sauvignon 2007 gyümölcsös, tömény mégsem túlzó illatával hatásosan mutatkozott be. Kóstolva érezni, hogy fiatal: kőkemény a struktúrája, savakban és tanninban sem szűkölködik, ahogy gyümölcsben sem. Rakoncátlan, de szép anyag. Sokkal inkább kész van, és persze a fajtának köszönhetően is kedvesebb a Vida Szekszárdi La Vida Merlot 2007. Illatban és kóstolva is kiváló arányok, gazdagság, finomság, de van rendes tartása is. Egészen más karakterű Günzer Tamás Villányi Ördögárok Merlot Reserve 2007-ese. Macsó merlot orrban és ízben is, impozáns, határozott struktúrával. Leginkább valami izgalom hiányzik belőle ahhoz, hogy igazán nagyra tartsam. Egyáltalán nem hiányzik viszont a különlegesség érzése Heimannék 2007-es Barbárjából. Rétegzett, kedves, fűszeres-gyümölcsös, gazdag illatú, kóstolva sima textúrájú, elegáns szerkezetű, finom, izgalmas bor. A nap egyik győztese nálam. A TOP2 másik tagja a Sauska Cuvée 7 Siklós 2007. Sűrű, nehéz, bordóiasan animális illatával rögtön kiugrik a pohárból. Kóstolva is komoly anyagnak mutatkozik, remek szerkezettel, bár az alkohol és némi kesernye még kilógnak belőle.

Aki esetleg kíváncsi, hogy pontosan melyik huszonöt volt a TOP25, itt találhatja meg, aki pedig a szintén ott bóklászó Albert gazda tíz kedvencéről olvasna, itt teheti meg.

Címkék: pécs szekszárd villány top25 tolna 2010

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr672113456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása