Az elbűvölő birtok pinot noir után háromtagú dűlőszettel jelent meg nemré- giben a St. Andrea pincészet. Bónuszként a forgalmazó Bortársaság a trió együttes vásárlása esetén mindössze 2500 Ft-ot számolt fel palackonként, így elősegítve, hogy a terroir-elméletben elmélyült borbarátok kedvező áron fürkészhessék a borokban megnyilvánuló dűlőkaraktert. Miután a birtok-változat az egyik kedvenc magyar pinot-m, az ár pedig csábító volt, könnyűszerrel kapható voltam a játékra, rögvest be is szereztem hát a borokat. Az érdekesség kedvéért az alapbort is melléjük csaptam. Két hónapja már alkalmam nyílt egy szűkebb hasonlítgatásra, akkor a ferenchegyi tétel alulmaradni látszott a kistestvérrel szemben, kíváncsi voltam, ezúttal - vakon kóstolva - vajon hogy alakul a dűlős-nem dűlős mérkőzés. Persze a ki a jobb kérdéskörön túllépve engem is érdekelt, hogy az azonos feldolgozással készült borok mutatnak-e határozott különbségeket. A válasz nem is lehet kérdéses, természetesen megkülönböztethetők a borok, de hogy ennyire egyedi vonásokkal rendelkeznek majd, arra nem számítottam.
St. Andrea Paptag Pinot Noir 2007
Parfümös intenzitással áradó gazdag illata mindenféle piros bogyós gyümölcsöt felvonultat, de elsősorban ribizlit és epret. Csipetnyi füst, és enyhe zöldes/vegetális felhangként egy kis kovi ubi, fenyőgyanta is felüti a fejét, de inkább a komplexitáshoz járulnak hozzá. Érdekes asszociáció, de a Tom Feeney zinfandel is beugrik zöldfűszerekkel árnyalt piros bogyós karakterével. Szájban lendületes, határozott savak vezetik, ízmélysége ellenére könnyed, még csak olajos viszkozitás sem nehezíti. Ebben, és a könnyedsében is közrejátszhat a szelíd, 12,5%-os alkohol, ami tökéletesen elég. Az intenzitás az utóízig kitart, majd ahogy a savasság érzete lecseng, gyümölcsös-fűszeres aromák kezdenek áradni a torokból, ritka szép finist produkálva. A sor legszebb darabja. 7 pont, best buy.
St. Andrea Pinot Noir 2007
A Paptagra emlékeztet leginkább, csak visszafogottabb kivitelben. Meggyes-cseresznyés gyümölcsös illatok, sonka, minimális zöldes érintés, nagyon egyben van már orrban is. Az érett pinot-kra jellemző gombás-avaros jegyek a dűlős tételekhez hasonlóan még itt sem jelentkeznek. Tannint szintúgy nem találni, tömör, arányos szerkezete kellemesen élénk, de nem harsány savakra épül, száraz érzetű, könnyed és zamatos, cseresznyés íze a kellemes utóízben is visszaköszön. Erős 6 pont. Best buy.
St. Andrea Ferenchegy Pinot Noir 2007
Erőteljes földesség, pirított tökmag teszi markánssá, intenzitásban elmarad a Paptag mögött, mélysége viszont nagyobb annál. Melegebb karakter, az egries zöldesség is teljesen hiányzik belőle, gyümölcsei érettebbek, édesebbek, a cseresznye és eper mellett szilva is megjelenik. Szerkezete is eltérést mutat, bár ő is könnyed, savai lágyabbak, ízét szintén a földes jegy vezeti. Kellemes nyomot hagy maga után, de összességében rövidebb, és nem olyan átütő, mint a Paptag. 6 és 7 pont határán.
St. Andrea Hangács Pinot Noir 2007
Talán legjobban kilóg a sorból friss, édes, málnás-epres gyümölcsösségével. Mintha nem is egri lenne, már-már újvilági pinot-kat idéz behízelgő, érett illatával. Csipetnyi mentol is színesíti, a legédesebb, legkedvesebb aromatikát mondhatja magáénak. Szájban ő a legkönnyebb, savai puhák, ugyanakkor csersavban gazdagabb, piros bogyós íze lehetne kicsit határozottabb, illatban jobban teljesít. 6 pont.
Utolsó kommentek