Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pinot páros(ok) V.

St. Andrea pinot noir dűlőválogatás

2010.07.05. 06:02 - Octopus

Az elbűvölő birtok pinot noir után háromtagú dűlőszettel jelent meg nemré- giben a St. Andrea pincészet. Bónuszként a forgalmazó Bortársaság a trió együttes vásárlása esetén mindössze 2500 Ft-ot számolt fel palackonként, így elősegítve, hogy a terroir-elméletben elmélyült borbarátok kedvező áron fürkészhessék a borokban megnyilvánuló dűlőkaraktert. Miután a birtok-változat az egyik kedvenc magyar pinot-m, az ár pedig csábító volt, könnyűszerrel kapható voltam a játékra, rögvest be is szereztem hát a borokat. Az érdekesség kedvéért az alapbort is melléjük csaptam. Két hónapja már alkalmam nyílt egy szűkebb hasonlítgatásra, akkor a ferenchegyi tétel alulmaradni látszott a kistestvérrel szemben, kíváncsi voltam, ezúttal - vakon kóstolva - vajon hogy alakul a dűlős-nem dűlős mérkőzés. Persze a ki a jobb kérdéskörön túllépve engem is érdekelt, hogy az azonos feldolgozással készült borok mutatnak-e határozott különbségeket. A válasz nem is lehet kérdéses, természetesen megkülönböztethetők a borok, de hogy ennyire egyedi vonásokkal rendelkeznek majd, arra nem számítottam.

St. Andrea Paptag Pinot Noir 2007

Parfümös intenzitással áradó gazdag illata mindenféle piros bogyós gyümölcsöt felvonultat, de elsősorban ribizlit és epret. Csipetnyi füst, és enyhe zöldes/vegetális felhangként egy kis kovi ubi, fenyőgyanta is felüti a fejét, de inkább a komplexitáshoz járulnak hozzá. Érdekes asszociáció, de a Tom Feeney zinfandel is beugrik zöldfűszerekkel árnyalt piros bogyós karakterével. Szájban lendületes, határozott savak vezetik, ízmélysége ellenére könnyed, még csak olajos viszkozitás sem nehezíti. Ebben, és a könnyedsében is közrejátszhat a szelíd, 12,5%-os alkohol, ami tökéletesen elég. Az intenzitás az utóízig kitart, majd ahogy a savasság érzete lecseng, gyümölcsös-fűszeres aromák kezdenek áradni a torokból, ritka szép finist produkálva. A sor legszebb darabja. 7 pont, best buy.

St. Andrea Pinot Noir 2007

A Paptagra emlékeztet leginkább, csak visszafogottabb kivitelben. Meggyes-cseresznyés gyümölcsös illatok, sonka, minimális zöldes érintés, nagyon egyben van már orrban is. Az érett pinot-kra jellemző gombás-avaros jegyek a dűlős tételekhez hasonlóan még itt sem jelentkeznek. Tannint szintúgy nem találni, tömör, arányos szerkezete kellemesen élénk, de nem harsány savakra épül, száraz érzetű, könnyed és zamatos, cseresznyés íze a kellemes utóízben is visszaköszön. Erős 6 pont. Best buy.

St. Andrea Ferenchegy Pinot Noir 2007

Erőteljes földesség, pirított tökmag teszi markánssá, intenzitásban elmarad a Paptag mögött, mélysége viszont nagyobb annál. Melegebb karakter, az egries zöldesség is teljesen hiányzik belőle, gyümölcsei érettebbek, édesebbek, a cseresznye és eper mellett szilva is megjelenik. Szerkezete is eltérést mutat, bár ő is könnyed, savai lágyabbak, ízét szintén a földes jegy vezeti. Kellemes nyomot hagy maga után, de összességében rövidebb, és nem olyan átütő, mint a Paptag. 6 és 7 pont határán.

St. Andrea Hangács Pinot Noir 2007

Talán legjobban kilóg a sorból friss, édes, málnás-epres gyümölcsösségével. Mintha nem is egri lenne, már-már újvilági pinot-kat idéz behízelgő, érett illatával. Csipetnyi mentol is színesíti, a legédesebb, legkedvesebb aromatikát mondhatja magáénak. Szájban ő a legkönnyebb, savai puhák, ugyanakkor csersavban gazdagabb, piros bogyós íze lehetne kicsit határozottabb, illatban jobban teljesít. 6 pont.

Címkék: hatpontos eger pinot noir hétpontos st andrea pinot paros

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr302129815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.07.05. 09:59:03

tudom, kötözködés, de vki árulja el nekem, hogy a három dűlős tételből egynél miért Hangács a fő felirat, miközben kettőnél Pinot Noir? esküszöm, hogy Lőrincz doktor élvezi, hogy ember ki nem igazodik úgy általában a St. Andrea szortimenten... :)

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.07.05. 10:37:00

Kicsit már vártam ezt az írást. Köszi. Egyelőre kiegyenlített sornak tűnik. Lőrincz György és a BT receptje bevált: nehéz lenne választani, láthatóan mindhárom dűlős bor (és persze a birtok is) mutat szép sajátosságokat. És ez így helyes most, majd a jövő úgyis alakít ezen.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.07.05. 10:46:00

Én azt kérdezném, hogy a Ferenchegy, illetve a Hangács miért nem lett best buy? Ott is 6-7 pontot kap az ember a pénzéért, teljesen azonos áron, még többet is akár, mint a sima birtokbornál. Vagy van valami más szempont / egyéni tetszési index is?

Octopus 2010.07.05. 13:05:26

@Szomjas Gödény: jogos a kérdés, illetve pontatlan voltam. Azt hiszem, június végéig tartott a bevezető akció a 2500-as árral, annyiért mindegyik best buy. Jelenleg már "normál" áron, 3490/3200 Ft-ért kaphatóak, még így is jó vétel mind, BB címkét viszont csak a Paptag kapott, bár akár a Ferenchegy is megérdemelhetné

takács bálint - zsebtévé 2010.07.05. 13:36:22

@Parci: érdekes, a BBT honlapján mind egységesen PN felirattal futott, nekem is olyan jutott.
Valószínűleg Lőrincz Barát csak később egységesített, de a végén eladta a korábban még dűlőnévvel főcímzett tételeket is. Persze lehet, hogy ez csak okoskodás.
Viszont az asszony meg én a Paptagot szerettük legkevésbé.

tb - zstv

Bucibumbi 2010.07.05. 20:27:58

A St. Andrea Pinot Noir 2007 - Csakegyszóval fantázianévvel összetétele 93% PN + 7% KF.

Vizvári Pál 2010.07.05. 22:44:35

@Bucibumbi: és ezzel mi a baj? Teljesen törvényes és Lőrincz doktor legalább bevallja...

lackó 2010.07.07. 16:07:49

@Bucibumbi: tehát a magyar bortörvények szerint pinot noirként hozható forgalomba. Ha kétszer ennyi kf lenne benne is pinot lenne, nincs semmi baj.

Csak felvetődött bennem: nem széles már így is a spektrum St. Lőrincznél? A szegény egyszeri/ű fogyasztó előbb-utóbb belegabalyodik...
süti beállítások módosítása