Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pinot páros(ok) VI.

2010.07.27. 06:00 - Octopus

Ahhoz képest, hogy kvázi néhány évtizede startolt a komolyabb bortermeléssel, Új-Zéland derekasan felküzdötte magát a borvilág élvonalába. Miután a sauvignon blanc-val meghódította a világot (lásd például Cloudy Bay, egyébiránt új-zélandi bortörténelmi leckékre innen ugorhatnak tovább), vörösben is újabb babérokra tör, méghozzá a rakoncátlan és szeszélyes pinot noir betörésével. Az ültetvények még fiatalok, a stílusok sem tisztultak le teljesen, nemzetközi porondon azonban már most Burgundiát ostromolja elismertségben a kiwi pinot. A legnagyobb francia nevek minőségét még aligha éri el bármelyik bor is, ellenben nem is megfizethetetlenek és jóval egyenletesebb az általános színvonal.

Az élenjáró két régió Martinborough és Central Otago (földrajzi/borvidéki felzárkóztató itt és emitt), ezen két vidéket reprezentáló top borászatok egy-egy borát sikerült beszerezni, az internetről rendelve. Ha már ilyen jó árakat találtam a Hailsham Cellars-nál, az érdekesség kedvéért egy oregoni és egy ausztrál pinot-t is a virtuális kosárba helyeztem. A szeszélyes nyár egy hűvösebb periódusát kihasználva pedig nekiültünk öten a magyar és francia tételekkel kiegészített mezőnynek. Vakon kóstoltunk.

Shaw and Smith Pinot Noir 2008, Adelaide Hills

Pinot noir az első ausztrál Master of Wine, Michael Hill Smith pincészetéből, hűvös klímáról. Klónok: 777 és MV6, alkohol 13.0%, csavarzár. A kóstoló során végig folyt a találgatás, melyik lesz az ausztrál bor, vártuk az eukaliptuszt és a hordót, de csak nem jött. Jobb híján az utolsó bort, a Sauskát tippeltem be, aztán leplezéskor majd kiesett az üveg a kezemből: erről a finomkodós, természetesnek ható borról tudtam a legkevésbé elképzelni, hogy a kenguruk földjén szabták palackba. Színe világos rubin, illata kirobbanó, benne üde piros bogyósok, ribizli és csipkebogyó, frissen facsart málnalé; behízelgő, de egyáltalán nem gejl. Szájban is üde, könnyed, inkább alul-, mint túlextrahált, rengeteg piros gyümölcs, kevés tannin, kiváló savak. Lendületes, kifinomult és zamatgazdag. Mint egy St Andrea pinot zöldesség nélkül, még több gyümölccsel. Határozott 7 pont. £20.49

Domaine Drouhin Pinot Noir 2007, Willamette Valley, Oregon (USA)

A vak körben nagyon gyengének mutatkozott, a visszakóstolás végére viszont hihetetlenül kinyílt, mintha egy másik bort találtunk volna a pohárban. Egy fokkal mélyebb árnyalatú rubin, orrban visszafogott, alig lehet kihámozni belőle valamit. A hordó vaníliája, füstje érződik, halványan piros bogyósok, íze is mintha tompítva érkezne. Később aztán megelevenedik, eper és meggy tűnik elő, jó savai immár van mit támogassanak, közepesen tanninos, teljesen óvilági, burgundi jellegű. Erős 6 pont. £21.75

Felton Road Pinot Noir Block 3 2008, Central Otago, New Zealand

Hosszabb szellőzésre ennek a bornak is szüksége volt, ugyan az első körben is jól szerepelt, később azonban újabb rétegekkel gazdagodott. Komplex illata egyszerre ötvözi a pinot-s/hűvösklímás jelleget és a melegebb, újvilágias érettséget: gyógynövények, mentol, medvecukor, fahéjas meggy, sötétebb, érett gyümölcsök. Fiatalos, koncentrált. Teste arányos, kerek, húsosan telt, a pinot-s feeling-ről szuper savak gondoskodnak. Vörös áfonya és kávé is feltűnik gazdag ízében, alkoholja érezhetően magasabb, még ha nem is lóg ki különösebben. A 8 pontot már most is eléri, és van hova fejlődnie. £36.95

Comte Armand Auxey-Duresses 2005

Érett jegyeket hordoz orrban, talán a tárolás nem volt tökéletes, legalábbis kevésbé fejlett borra számítottam. Meglehetősen intenzív, meleg karakterű, erőteljes, "vörösborosabb". Inkább emlékeztet érett Barbaresco-ra, mint négyéves pinot-ra, gombás, konyakmeggyes, koncentrált. Teste nagy, anyag az van benne, viszont kissé durva, a sav túlzó, a tannin reszel. 6 pontnál sokkal többre is vihetné ilyen beltartalommal. (6-7000 Ft környékén lehetett anno)

Ata Rangi Pinot Noir 2007, Martinborough, New Zealand

Sötét és tömény, illata meleg, nagyon koncentrált, füstös, medvecukros, enyhe túlérett, erjedt jelleggel. Fekete cseresznye, kakaópor, egy csipet paprika, komoly sűrűség. Szájban is füstös, szedres, sötét bogyós, avaros ízzel, savai élénkek, mélységre, koncentrációra felülmúlja a Felton-t, eleganciában, csiszoltságban viszont elmarad tőle. Az alkohol itt is magasabb egy fokkal az ideálisnál, utóíze hosszú. A 8 pontot ő is eléri, mégha a másik kiwit jobban is szeretem. £30.75

Sauska Pinot Noir Villány 2008

Színe sötét rubin, orrban fekete meggy és avar, modern stílusú, fiatalos, melegebb klímát sugall. Finom édesfűszerek díszítik, de nem túl bonyolult. Méretesebb test, sötét bogyós gyümölcsök határozott tannin ölelésében, ezzel nincs is baj, de míg aromáiban emlékeztet is pinot-ra, szerkezetében gyakorlatilag egyáltalán nem: magas alkohol, visszafogott sav, mintha csak fordítva mérték volna ki az arányokat. Vörösbornak nem rossz, pinot-nak viszont  nem igazán jó. 6 pont, alulról. 4530 Ft, Bortársaság.

Címkék: 2005 ausztrál hatpontos pinot noir hétpontos nyolcpontos 2007 2008 villányi burgundi új zélandi pinot paros oregoni

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr382178993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.07.27. 11:16:29

Hiába, Új-Zélandban lehet bízni, ha jó Pinot-ra van szükség...

mossberg operator 2010.07.27. 12:15:08

Nem teljesen Pinot, de talan ide illik;
A Shaw and Smith Sauvignon Blanc-ja sem utolso...

Octopus 2010.07.27. 13:42:05

@londonercsecse: ahhoz még nem volt szerencsém, de ha minden igaz, az az egyik legjobb aussie SB. Tudhatnak valamit a pincénél...

mossberg operator 2010.07.27. 15:09:16

Jaja. Mi meg aruljuk a cegemnel.
Vissza a PN-hoz. Muller-Koeberle-t ismered-e Elzaszbol? Ime velemenyem par Pinojukrol:
londonercsecse-borkostolo.blogspot.com/2010/07/muller-koeberle-elzasz.html

Octopus 2010.07.27. 15:28:41

@londonercsecse: nem, még nem találkoztam velük

európai 2010.07.27. 17:37:57

Nagyszerű, nagyszerű Pinot beszámoló! Gratulálok!

Nem állitom hogy Shaw and Smith szakértő lennék, de gyűjtője vagyok az általuk forgalmazott Shiraz-nak.
A 2003-as, csodás pörkölt kávé, fekete cseresznye és csokoládés izű borcsodára ma is tisztán emlékszem, a 2005-ös ha lehet, tökéletes egyensúlyával még a 03-ast is túllépi, de mindkettő bort 9 pontra értékeltem.
A 2004-es és 2006-os egyértelmű visszalépés volt számomra 6 ponttal.
A 2007-es már koncentráltabb jegyeket mutatott, azt 7 pontra tettem.
A 2008-as gyümölcsös, korrekt és selymes, de marad a 7 pont.
A többszörösen dijazott és kitüntetett 2008-as M3 Chardonnay számomra túlságosan “megdolgozott” jegyeket mutatott, ebben a Vasse Felix Heytesbury 2007-re hasonlitott.
Kétségtelen hogy a Sauvignon Blanc-nak a rajongótábora óriási de nekem a 2008-as, a dobozos ananászt idéző izjegyeivel és a 2009-es szinte neutrális de máris kifáradást jelző karakterével nem lopta be magát a szivembe. Ettől függetlenül várom a 2010-es szeptemberi kóstolóját.
A 2007-es Pinot-ról lecsúsztam de a 2008-as (az általad emlitett gyümölcsös kedvességével) korrekt, jó bort mutatott számomra is. (Mindamellett a hasonló árú de extrém minőségű, általam 9 pontra értékelt, a régióból származó 2008 Monomeith Vineyard Pinot Noir-Norton Summit-Adelaide Hills -megéri az azonnali levadászást)

A Riesling-ből csak a 2007 évjáratot kóstoltam de meglepett hogy milyen jó.

Az Ata Rangi 2007-es számomra félelmetesen sötét, kissé rusztikus Pinot de 3 év múlva valószinűleg fantasztikus lesz.
A 2008-as Felton Road Block 3 véleményedhez hasonló élményt nyújtott, érdemes érlelni. Arisztokratikusan kifinomult eleganciával rendelkezik. Pontozásoddal egyetértek.

Octopus 2010.07.27. 18:24:45

@európai: abszolút egyetértek az Ata Rangi sötét és kissé rusztikus minősítésével, a Felton Road mellett tényleg ilyennek tűnt. Azt olvasni, hogy a 2007-es évjáratra jellemzőek a vaskosabb, koncentráltabb borok, ebből kiindulva akár az Ata Rangi is lehet elegánsabb más években, van esetleg erről tapasztalatod?

európai 2010.07.27. 19:50:16

Nem mondanám hogy Ata Rangi szakértő lennék de a gyengébb évjáratú 2004-est szebbnek találtam mint a szintén sötét és erőteljes (mindamellett nagyszerű) 2005-t. A 2006-os kóstolásáról lemaradtam de a 2008-as szép gyümölcsös jegyekkel rendelkezett, nem volt annyira rusztikus mint a 07-es.
Ebben az árkategóriában én inkább a Felton road-ot választom de az igazi meglepetést számomra náluk a Sauvignon Blanc okozta, amit egyenesen imádok. Nagyon tudom ajánlani tőlük a 2008-as Craighall Chardonnay-t amit 8 pontra értékeltem. Gyönyörűen megkomponált selymes fajtajelleggel hóditó borocska.
süti beállítások módosítása