Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Blockbuster mustra

2011.01.11. 06:00 - Octopus

Ha valaki rajong a hazai syrah-kért, nem valószínű, hogy ne hallott volna még a Taklerék 2007-es válogatásáról. Talán a boltokban sem volt még ez a bor, amikor egy egész küldöttség tetszését elnyerte Szekszárdon, a nemrég magunk mögött hagyott esztendőben pedig Albert Gazda szólt róla elismerően, sőt, választotta be éves toplistája előkelő első negyedébe. Azért a bor népszerűsége nem egészen töretlen, ami a stílus és a méret ismeretében aligha meglepő. Azt találtuk ki, hogy ha már van egy ilyen XXL-es versenyzőnk, jó lenne összevetni a saját súlycsoportjából választott külföldi fajtársakkal. Beszereztünk hát néhány dél-ausztrál shirazt, ugyan ki ne itt keresné először az ideális ellenfeleket? Az érdekesség kedvéért egy eltérő vonalvezetésű játékost is beválogattunk erről a tájékról, és hozzácsaptuk még a sorhoz az egyik legjobb chileit is. Nehézsúlyú syrah/shiraz bajnokságunk következik.

[Vakon kóstoltunk, az elfoglaltság miatt Dagadtos kolléga véleményét csak a pontjai igyekeznek reprezentálni]

Heimann Syrah 2007 

Elsőként egy kakukktojás. Meleg karakterű, édes illat, benne kókusz, medvecukor, málna, szilva, csillagánizs. Közepes test, ízében édesfűszerek és szilva, puhább érzetű tannin, kellő sav, a korty viszont kicsit üres és rövid, az alkohol feltűnőbb a kelleténél, pedig itt még csak 14,5-nél járunk.. Egy éve mintha jobb lett volna, talán ezzel a palackkal történt valami? (3000 Ft környéke, ez az évjárat már kifutóban)
[octopus] Erős 5 pont
[dagadtos] 5 pont

Mollydooker The Boxer Shiraz 2008, McLaren Valley

Amerikai kritikusok által felemelt, újkori ausztrál kultuszborászat. Profi marketing, hangzatos filozófia (úgy mint Marquis Fruit Weight és Marquis Flavour Curve, csak hogy az érdekesebbeket kiemeljük), blockbuster orientáltság, bevallottan késői szüret, magas alkoholok. Hozza a papírformát, igen koncentrált, rengeteg sötét gyümölccsel, mint a fekete ribizli, szeder, meglepő módon azonban nem mazsolás vagy túlérett; szuperérett ugyan, de friss. Az illatban feltűnik még mentol, kókusz, csoki is. Érdekes édes-sós játékkal nyit a korty, kerek, igazán sima, sav és tannin nem hangsúlyos, az édes szilva mellett egy kis kávé is megjelenik. Majd elszabadul az eddig csak kerekséget adó alkohol, és hatalmas test ide vagy oda, ezt nem lehet ellensúlyozni, csíp rendesen (17%!!), de nem megbocsáthatatlanul. Robert Parker 91, Wine Spectator 91 pont, £18.95. Pirospont a csavarzárért.
[octopus] Erős 6
[dagadtos] Erős hatos

 

Langmeil 1843 The Freedom Shiraz 2006, Barossa

Az évszám nem a borászat alakítására utal, hanem a szőlőtőkék telepítésére, az 1,4 hektáros blokk ezzel az ismert legöregebb syrah/shiraz ültetvény a világon, még egy filoxéra előtti klónnal. Hogy a bor milyen, azt sajnos nem tudtuk meg, a TCA közbeszólt. 60 eurós bukta. Faltépés. Jó lenne már elfelejteni ezt a rohadt parafát, lássuk be, egyszerűen nem alkalmas minőségi borok zárására. Hacsak nem ledarálva, DIAM dugóvá alakítva...

John Duval Entity Shiraz 2007

A Penfolds Grange egykori borásza 2003-ban alapította meg saját borászatát, de messzire azért nem ment, maradt a Barossánál. Immár saját boraiban próbálja kifejezésre juttatni három évtized tapasztalatát, a borsajtó visszajelzései alapján nem is sikertelenül.
A sor legkiegyensúlyozottabb bora, már-már elegáns. Visszafogottabb illat, messze a túlérettségtől, cseresznyés, szilvás gyümölcsösséggel, finoman adagolt hordófűszerekkel. Egy idő után egy kis bőrös animalitás is felüti a fejét. Közepestől alig nagyobb test, érett tannin, szilvás íz, remek arányok jellemzik. Selymes és kerek, de nem túlpolírozott, jó utóízzel. Kiforrott, túlzásoktól mentes bor, értő kezek műve. RP 93, WS 92, Stephen Tanzer 93, £19.95. Újabb csavarzár, újabb pirospont.
[octopus] Eléri a 7 pontot
[dagadtos] 6-7

Greenock Creek, Creek Block Shiraz 2004

Robert Parker a "number one" ausztrál borászatnak nevezte a 18 hektáros pincét, és vagy féltucatszor a 100 pontot sem volt rest kiosztani a boraikra. A szélesebb körű megítélés már sokkal változatosabb képet mutat, népes ellenző táborral, nem véletlenül: a késői szüret eredményezte magas alkoholok még a parker-i rajongást is túlszárnyalják, és nem ritkán 18,5%-nál tetőznek. Az illat alapján európai bor is lehetne, valami igen forró vidékről. Mediterrán fűszerek, bőr, szilvalekvár, egy kis kátrány, érettség. Az első korty többeknél kiverte a biztosítékot, a kiváltó ok viszont nem a szesz volt, hanem a döbbenetes mennyiségű só. Szó sincs sejtelmes, az ingerküszöb határán játszó sósságról, ez a mennyiség már durva, borhoz mérten legalábbis (ugyanakkor egészen érdekes kérdés, hogy étellel párosítva milyen eredményhez vezetne). Komoly koncentráció, de nem bántó sűrűség, a só mellett nehezen belőhető, talán közepes sav, visszafogott cseresség. Jó sós fekete olívabogyó, kakukkfű, kissé csípős alkohol (ez itt csak 16%), hosszú utóíz. Összességében valahogy zárkózottnak hat, egy világrengető bort vártunk, nem kaptuk meg. Hogy jobb volt-e, jobb lesz-e, nem tudnám megtippelni. Egy különc. RP 99 pont, 110 EUR.
[octopus] Erős hetes. Szokni kell.
[dagadtos] 7

Takler Syrah Reserve 2007

Szűztermés egy forró évből, egyetlen dűlő termése (Várdomb). Intenzív, édeskés, sokrétű illat, túlérett és friss jegyekkel egyszerre, aszalt szilva, lekvárok, savanykás meggy, virágok, medvecukor, dohány, és ki tudja, még mit fedezhetünk fel benne. Teste méretes, remek, kellő élénkséget biztosító savakkal, ami egy különösen fontos tényező ebben az esetben. Az enyhe édességet egy kis kesernye is ellenpontozza, ízében sötét bogyósok, kávé, és bizony csípős alkohol. Túlzás lenne azt mondani, hogy nem sok a szesz, de nem is rémisztően durva. Dagadtos szerint meglepően sokat öregedett másfél év alatt, és jobban zavarta a gyümölcs halkulásával erősődő túlérett (szinte odakozmált) jelleg.(Már nehezen beszerezhető, 10.000 Ft környékén mérte anno a Bortársaság)
[octopus] Erős 7, talán óvatos 8
[dagadtos] Gyenge 7

Montes Folly 2006

Ikonbor-kísérlet a Montestől. Helyenként 45 fokot is meghaladó meredekségű ültetvény Apaltában, 40 mázsás hektáronkénti hozam, erjesztés vadélesztővel, 18 hónap új francia tölgy, alkohol 15%, maradékcukor 2,5 g/l. Közismert blockbuster, ennek ellenére még az angol Decanternél is eljutott az öt csillagig, tavasszal pedig dagadtost is meggyőzte. Minden eddigi bornál sűrűbb, töményebb, extraháltabb, de ezzel együtt is nyerő. Sötét és mély, gazdag illatában bors, főtt szilva, zsálya, gyógynövények, grillezett hús, ami kicsit oda is kapott. A újhordó erejéből egy gyenge kávés jegyre futja, a többit egyszerűen elnyeli a fekete mélység. Szájban ugyanaz az aromavilág, ugyanaz a töménység, a sűrűséghez viszont masszív struktúra is társul, komoly, tökéletesen érett tannin képében. Lágyabb, de jó savak, "fekete ízek", integrált alkohol - és a hatalmas méretekhez képest meglepően jó egyensúly. Hosszú életű lesz. RP 94, WS 94 pont, £33.95.
[octopus] Erős 8
[dagadtos] 8

[a font sterlingben megadott árú borok innen, a dugós és a drága meg innen került beszerzésre]

Címkék: shiraz takler heimann syrah montes greenock creek mollydooker john duval langmeil kibaszott parafa

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr622575675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2011.01.11. 10:36:04

Érdemes lenne összevetni spanyol, francia, dél-afrikai versenyzőkkel is...

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2011.01.11. 10:41:10

Múltkor kortyoltam egy argentin syrah-t... amolyan alsóházit (1200HUF) Nem volt egy borgazmus, de kiváló ár/érték aránnyal rendelkezett. Sok ódát hallottam egy bizonyos 2000-es évjáratú Weninger Syrah-ról ami kenterbe verte a nagy ágyúkat... Te kóstoltad Octopus?

fugu 2011.01.11. 11:19:20

Nagy kedvencem az említett Takler Syrah.
Sajna én is valami hasonlót fedeztem fel legutóbb, mikor bontottam egyet. Utoljára tavasszal a "Szekszárdi bemutató"-n tetszett a Károlyi palotában, de akkor nagyon.
Félek, hogy már sohasem lesz olyan...

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.01.11. 12:37:16

óóó, de tudtam, hogy a Folly lesz a titkos befutó a végére!! A Montesnek amúgy a 2006-os Alpha Syrah-ja is szépen sikerült anno. Érdekes, de a hazánkban elérhető újvilági Syrah-k közül én az övéiket kedvelem a leginkább.

2duc 2011.01.11. 13:00:12

Az utolsó címke elé egy 18-as karikát ha kérhetek... Mert ez így kimeríti a bármely kisebbség vagy többség megsértését :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.11. 13:26:03

Tudom, hogy egyetértünk sok mindenben a dugóval kapcsolatban, de azért ez a kérdés nem ilyen egyszerű. Egyrészt ott a reduktív karakter kialakulásának kérdésköre, plusz máshogy érik a bor, sokkal lassabban, mint parafával.

Hogyan akarsz inni egy 1982 Chateau Expensive-t? Olyan formában, mintha egy 82-es bor volna, vagy mintha 6-7 éves?

:)

Octopus 2011.01.11. 14:21:33

@akov: reduktív karakter nem csak csavarzáras borban alakulhat ki, sőt, még az sem biztos, hogy nem gyakoribb parafa zárás esetén. A drasztikusabban lassabb érési sebességre megint nem fogadnék...

shirazshiraz.blogspot.com/2008/05/new-high-tech-wine-cap-design-advance.html

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.11. 14:24:44

A parafás zárás enged be levegőt, cszár nem. Az ezzel kapcsolatos tudomány álláspontját remekül bemutatja Jamie Goode - The Science of Wine, szép munka.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.01.11. 14:30:19

Le lehet vonni azt a következtetést esetleg - nem kissé kapcsolódva a Malatinszky-poszt vitájához - hogy a magas alkoholú déli vöröseink számára létezik egy egész önálló műfaj, megbecsült versenyzőkkel, bírálókkal, kedvelőkkel? (Robert Parker, Octopus, ilyesmik?)

Talán még azt is mondhatjuk, hogy a Takler Siráz Reserve még jól is teljesít ebben a sorban a maga közel 8 pontjával?

@Borkandúr: Tudom, hogy nem én vagyok Octopus, de hátha... én belefutottam idén a TC egyik kóstolóján, már nem tudom mi volt a neve, de "Ten Years After" volt a téma, ott szerepelt a Weninger Syrah 2000 is. Már felettébb érett jegyeket mutatott, a bőrös-animális-sonkás vonalon mozgott, de szépen tartotta magát, 7 pontra adtam magamban. Világverőnek nem neveztem volna, talán fiatalabb éveiben az lehetett, de én akkor nem láttam. Érett bornak nagyon szép volt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.11. 14:37:57

@Octopus: bocs, már vágom mire gondolsz, ez egy új csavarzár, várjuk szerettel. A reduktív karakter az én "adatbázisom" szerint nálam gyakrabb csavarzárral.

alföldimerlot 2011.01.11. 14:49:30

Émile Peynaud azt mondta, nem lélegzik. alkoholista.blog.hu/2005/09/29/szent_pukkanas_vs_tca Vagy mégis?

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.01.11. 14:56:01

@alföldimerlot: szerintem sem lélegzik a parafa, de akkor nem értem, miért használják mégis mindenütt a parafát a mai napig? Miért nem csavarzár vagy műanyagdugó?

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2011.01.11. 14:58:59

@Szomjas Gödény: Köszi Gödi!

@demisec: vannak már spéci lélegző műanyagdugók...

Octopus 2011.01.11. 15:37:22

@Szomjas Gödény: "Le lehet vonni azt a következtetést esetleg - nem kissé kapcsolódva a Malatinszky-poszt vitájához - hogy a magas alkoholú déli vöröseink számára létezik egy egész önálló műfaj, megbecsült versenyzőkkel, bírálókkal, kedvelőkkel? (Robert Parker, Octopus, ilyesmik?)"

kicsit ugyan bánt, hogy második helyre tettél, de felvetésed remek, így megbocsájtom. A Malatinszky nem gondolom, hogy ez a kategória, mint a fenti borok zöme, őt ki is hagynám ebből. Ami az én ízlésemet illeti, a késői szüretért és az ilyen extrém alkoholokért egyáltalán nem vagyok oda, személyes véleményem szerint a korábbi szüret itt többeknek javára vált volna. De ihatatlannak sem tartom őket. Talán a legillőbb az lenne, ha tényleg önálló műfajként kezelnénk ezeket. Hogy van-e létjogosultsága ennek a műfajnak, jó kérdés, majd eldönti a piac, vagy aki akarja.

A Takler tényleg nem szerepelt rosszul ebben a közegben.

Octopus 2011.01.11. 15:44:50

@Borkandúr: 2000 Weningert nem, csak a 2002-est. Nem illett volna ebbe a sorba, korosabb, érettebb, de egyébként is más stílus, ahogy a neves francia syrah-k jó része is, ide a meleg klíma volt a hívószó.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2011.01.15. 12:21:07

a hollandoknál most csak a 2003-as van kint 67 euróért, én rendelnék egyet, csak nem tudom postáznak-e ide, hogy hoztátok be?

Octopus 2011.01.15. 13:01:53

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): Szia, valóban, talán a parafával valamiért ők sem voltak elégedettek, és áttértek a csavarzárra?

Irtam a shopnak, hogy csomagküldést vállalnak-e, azt válaszolták, hogy Hungaryba még sosem tették, de miért is ne. Úgy rémlik, DPD-vel érkezett a csomag, a hatos karton szállítása nem volt éppen olcsó, 32 EUR (egy palackot persze sosem érdemes rendelni, össze kell állni haverokkal, ha máshogy nem telik meg a karton). Angliából akár olcsóbb is lehet a móka, vagy hasonló árú, kérdés, hogy szállítanak-e ide, és mennyiért:
www.hendersonwines.co.uk/8.html
www.farehamwinecellar.co.uk/0/7cbde40fda960ce6802574e90041f20a.html

A forró 2003-as évjárattól én egyébként kicsit tartanék, inkább '04,'05 vagy '06 tűnik nyerőnek

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2011.01.15. 13:42:06

@oct: köszi a választ és a linkeket...

lehet, hogy a hollandoknál elfogyott a 2006

2003tól én is tartok

német rokonok lennének, akik alkalomadtán elhoznák, csak a német webshopok 2008ast osztanak (www.sandfirewines.de/shop/artikel/Langmeil_Freedom_Shiraz.php) az meg kvalifikált liliomtiprás lenne

szóval hatos kartont hozattatok alig ~1400ft/üveg a szállítás úgy

a fareham-nak írtam egy emailt, hogy hungary hungary remélem nem banned :-D

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2011.03.14. 09:05:39

@octopus: megjött, 2005-ös, a fareham-tól mint 1 palack, postával együtt 75 GBP volt

parafás, remélem nem lesz tca gond

Octopus 2011.03.14. 10:01:34

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): majd lökj néhány sort, ha kinyílt, kíváncsi lennék, miről maradtunk le
süti beállítások módosítása