2004-ben négy a szőlőjét organikusan művelő kisborászat elhatározta, hogy kilép a borbemutatók világából, ahol a stand dekorativitása és a csomagolás fontosabb, mint a bor minősége. A Viniveri Csoport - az "anarchista természethívők" - ma már 18 rendes taggal rendelkezik, és a "Vino Secondo Natura" mottó jegyében próbálják feleleveníteni a múlt borkészítési gyakorlatát, miközben elvetnek minden készen kapott megoldást. Én tavaly nyáron hallottam először erről a szervezetről, amikor a Cascina delle Rose birtokon kezembe nyomták a csoport kiáltványát. A dokumentumban fölvázolt elvekről itthon is sokat vitázunk, és talán azoknak, akik hasonló szellemben dolgoznak erőt adhat, hogy törekvéseikkel nincsenek egyedül. A szabályzatok ellen lázadóknak nyilván nem volt egyszerű feladat saját szabályzatot alkotni, és nem is különösebben törték magukat, hogy definíciókat adjanak. Az irányultság, a törekvések azonban így is világosak, és mivel a bizalom ebben a körben meghatározó kategória (lásd az interjút Giuseppe Rinaldival), a tagfelvétel módszere ötletesen szab gátat annak, hogy divatkövető társutasok vegyék át a hatalmat.
A Viniveri Csoport szabályzata
Mi itt most nem a bio és a nem-bio gazdálkodás elveivel akarunk foglalkozni, egyszerűen azt szeretnénk leírni, hogy milyen lépések teszik lehetővé, hogy a bor egyénisége sértetlenül jusson érvényre, hogy elvetve a gyorsítás és stabilizálás eszközeit helyreállítsuk az emberi cselekvés és a természet körforgásának egyensúlyát. Röviden összefoglalva ez az, amiért a Viniveri Csoport dolgozik. Ennek szellemében a következőket tűztük ki célul:
- összegyűjteni azokat a borászokat, akik a fenti irányelvekkel összhangban dolgoznak
- ösztönözni a borászok közötti párbeszédet és tapasztalatcserét
- kitapasztalni az emberi beavatkozás és a természet legjobb egyensúlyát a borkészítés folyamatában
- népszerűsíteni a Viniveri elveit és azon borászok munkáját, akik ennek szellemében tevékenykednek.
1) Általános elvek
A Viniveri minden tagjának, illetve azoknak, akik társulni szeretnének követniük kell az alábbi szabályokat a borkészítés teljes folyamatában, a szőlőben és a pincében egyaránt.
2) A szőlőben
a) nem alkalmazunk gyomirtót;
b) nem alkalmazunk műtrágyát;
c) nem termesztünk génmódosított szőlőt;
d) az oltványok csak a már meglévő tőkékről vett vesszőkből készülnek;
e) őshonos fajtákat művelünk;
f) a szőlőbetegségek kezelésére kizárólag a bioművelésben engedélyezett szereket alkalmazunk;
g) a szőlőt kézzel szüreteljük.
3) A pincében
a) az erjesztésnél csakis a szőlőben vagy a pincében tenyésző természetes élesztőt alkalmazunk;
b) semmilyen tápsót, vitamint, enzimet, baktériumot vagy bármi egyéb terméket nem adunk hozzá a borhoz;
c) a mustsűrítés vagy a kényszertöppesztés módszere nem megengedett;
d) az appassimento folyamatnak (szalmabor) természetesen kell végbemennie, nem lehet siettetni;
e) nem szabad a must vagy a bor természetes fejlődését manipulálni, a folyamatot fölgyorsítani vagy lelassítani;
f) nem szabad az erjedés hőmérsékletét szabályozni;
g) nem szabad olyan derítést és szűrést alkalmazni, ami megváltoztatná a borok természetes egyensúlyát;
h) a kéndioxid szint nem haladhatja meg a 80mg/litert száraz borok esetében, édes boroknál a 100mg/litert.
4) A csatlakozás módja
a) a Viniveri Csoporthoz csatlakozni kívánó borászoknak két tag ajánlását kell megszerezniük, és két éven át vendégként kell a csoport tevékenységében részt venniük;
b) a borásznak alá kell írnia egy dokumentumot, amelyben arról nyilatkozik, hogy a csoport szabályzatának előírásait mindig betartja. Ez egy jogilag kötelező érvényű dokumentum;
c) a Viniveri Csoport vezetősége bármikor ellenőrizheti és analizálhatja a tagok által készített borok mintáit.
[A ferdítás két angol változat, valamint az olasz eredeti felhasználásával készült, amelyek jelentősen eltérnek egymástól, így ez a magyar változat legfeljebb önkényes átlagolásnak tekinthető.]
Akit az iható eredmény is érdekel, az tanulmányozza a 2011-es VinoVinoVino résztvevőinek listáját.
Utolsó kommentek