Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szentendre, hét bor és még több

Borünnep a Skanzenben

2011.09.07. 06:00 - palack

A Szentendrei Borünnep, amit Szüreti Sokadalomnak is szoktak nevezni, lett a kedvenc borfesztiválom, azt hiszem. A skanzen tökéletes helyszín: levegős, szemet gyönyörködtető, ha úgy adódik, a gyerekek is elvannak jó ideig nyűglődés nélkül. Lehet nagyokat sétálni két pohár bor között, de nem muszáj, a nap elől van hová árnyékba húzódni, sőt még le is lehet ülni, ha úgy tartja kedvünk – szóval a díszlet hibátlan. A lényeg is jól el van találva: ezen a két napon nagyrészt olyan kézművesnek számító kisebb pincék borait lehet kóstolni, amelyek nem lesznek ott (vagy csak vendégként, esetleg kereskedőnél) a következő heti nagy borfeszten a budai várban. Túlnyomórészt maguk a borászok kínálják boraikat, és mivel ezen a fesztiválon nem szokott kezelhetetlen tömeg tolongani, még nyugodt beszélgetések is kialakulhatnak a vendég és a pince képviselője közt. A közönség nagyon vegyes – jó értelemben. Ott vagyunk néhányan az ezer borcuppogó közül, de eljönnek jó páran a többszázezer borfogyasztóból is, közülük is a nyitottabbak, pozitívabbak.

A kényelmes kijutást is megpróbálja megkönnyíteni a skanzen – nemcsak a fesztivál idején, hanem úgy általában. Indulnak ugyanis skanzenbuszok Budapest és kisbuszok Szentendre belvárosából, erről van szórólap, illetve a honlapon korrektül megtalálható a menetrend és megállók helye. Erre még sikerült a kisbusz vezetőjének rátennie egy lapáttal, mikor leszálltam a HÉV végállomáson és ő ott állt egy kulturált skanzen feliratú logós táblával, mintegy elénk jött, hogy ne kelljen a parkolót keresgetnünk. Már éppen kezdtem volna túlzottan Európában érezni magam, mikor visszarántott a Balkánra egy BKV-s troll motyogása, aki arról érdeklődött a skanzenbusz vezetőjénél, hogy van-e engedélye szeretett vállalatától reklámtevékenység végzésére annak felségterületén. Miközben szoros őrizetben kikísért minket éberen vigyázva nehogy a skanzen alkalmazottja egy óvatlan pillanatban rátukmáljon egy futóbérletet az utazóközönség valamelyik sportosabban kinéző tagjára, a kisbusz vezetője elmesélte, hogy előző nap a volánosok támadtak rá még durvábban a vele utazni szándékozó német turisták őszinte megrökönyödésére. De inkább térjünk a borokra.

A napsütésben azért túl meleg volt, az időjárás szabályozása még gyenge pontja ennek a rendezvénynek is, azonban árnyékba bújva egy hűs pohárral a kézben egészen elviselhető mikroklímát lehetett teremteni. Így persze a fehérborok nálam mindenképp behozhatatlan előnyre tettek szert, főleg hogy a remek hangulatba belefeledkezve egyre ritkábban használtam a köpőt, aminek meg is lett a következménye, hiszen az alkoholista is ember. Óvatosan ezért csak néhány bort említek meg inkább a nap első feléből, pedig a merítés ennél jóval tágabb volt, az bizonyos.

Légli Géza rajnai rizlingből készült pezsgője remek indítás volt: tiszta, friss, semmi fölösleges kanyar, jólesett minden cseppje. Most is izgalmas volt a Tamás Pince Szürkebarátja, sőt most könnyedebbnek és elegánsabbnak éreztem, mint korábban. Dénes Tibor elhozta a Ság-hegyről 2006-os Olaszrizlingjét, ami nekem most jobban tetszett, mint eddig bármikor: intenzív, színes, nagyon finom bor. Györgykovács Imre 2009-es sora egészen kiváló, nekem a furmint tetszett a legjobban: zamatos, karakteres savú, mégis kerek. Szintén 2009-es borokat hozott Szentendrére Takács Lajos: most sokkal jobban szerettem őket, mit fél éve a Festetics Palotában. Kiemelkedett közülük – nálam a nap bora is lett – a hárslevelű: megbonthatatlan struktúra, izgalmas ízek, szinte végtelen hosszú, jóemlékű lecsengés. Albert Gazdához hasonlóan én is két palack borral gazdagabban tértem haza, szintén olyan hátsó szándékkal, hogy a közeljövőben alaposabban megvizsgálom őket. Mindkét szerzeményem 2008-ból való: a Breitenbach Halas Furmint már fiatalkorában is nagyon tetszett, Vesztergombi József Kadarkáját pedig már a tavaszi szekszárdi bemutatón is kiszemeltem magamnak. Remek nap volt, a Szentendrei Borünnep több lett, mint a Budavári Fesztivál előfutára.

Címkék: borfesztivál szentendre skanzen

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr553207675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.09.07. 08:53:47

nem bocsátom meg magamnak, hogy cuppogó borfogyasztóként még hamarabb ember lett belőlem, és nem nyitottam a vesztergombi kadarkára. :)

töppedt 2011.09.07. 18:51:27

Függetlenül a boroktól nekem a skanzen az egyik legkedvesebb hely ahová szívesen megyek bármikor. Valaki(k) különösen jó érzékkel válogatják össze a borászokat én sem tudnék jobbat. Ez telitalálat most is.
Kíváncsi lennék hányan emelnék kezüket magasba, ha azt kérdeznénk mit tudnak a "szőlő jövésének könyvéről" Kőszegről.
Borokról borászokról hasonló élményeim voltak. Takács Lajos hárslevelűje legalább olyan jól esett, mint szűretlen változatban. A B betűs tokaji hölgyek borai mellett Légli Gézát szerettem még. Jásdi István szerint nem mindennapi trükkel még egy gratis kékrankosra is szert tettem Légli Gézánál. (Nem tudatosan). Szép idő volt.

2011.09.07. 21:15:49

@töppedt: valaki(k) = alkonyi laci, elvileg.
süti beállítások módosítása