Készültem már egy ideje erre a kóstolóra, de elkapkodni semmiképp nem akartam. Ilyen komoly dupla vertikális sor nem fog egyhamar újra vendégeskedni sokat látott nappalimban. Demeter Zoltán vitathatatlanul Hegyalja egyik vezető egyénisége és legjobb borásza, legnagyobb hatású száraz-borosa és szerintem a legprofibban kialakított és tálalt szortiment tulajdonosa. Igényes, letisztult címkék, a kapszula olyan komoly anyagból van, hogy szinte kicsorbítja a kapszulavágót, a dűlős borok pedig 2009-től elegáns, garantáltan TCA-mentes üvegdugót kapnak. Komoly eseménynek számító évjáratbemutatók, ahol a létszám néhány nappal a meghirdetés után rendre betelik. Egyetlen zavaró tényező – sose legyen súlyosabb – az évek (kezdetek?) óta átalakítás alatt lévő honlap: bizony már felmerült bennem, hogy felajánlkozom évi néhány karton bor ellenében a projekt menedzselésére és a karbantartás vezetésére. No, de vissza mai borainkhoz. Demeter Zoltán nagylelkűen két vertikális sort is rendelkezésünkre bocsátott retro sorozatunkhoz: a Szerelmi Hárslevelű és a Főbor 6-6 évjáratát volt szerencsém egymás mellett megkóstolni Dagadtos, Octopus és Szomjas Gödény társaságában.
A borokról főleg az első közös kóstoló napján készített jegyzeteim alapján írok, azonban a maradékok illetve a szárazakból félretett mennyiségek segítettek abban, hogy részletesebb leírások születhessenek. Praktikus megfontolásból – miszerint a főborok az első napi közös kóstolás után darabban maradtak eredeti palackjukban – a főborokkal kezdem, következő alkalommal pedig a Szerelmi sorról számolok be. A kóstolás során a fiatalabbaktól haladtunk az idősebb tételek felé, a leírásokban is ezt a sorrendet követem.
Demeter Zoltán Főbor 2009
Világos arany szín, olajos mozgás. Közepesnél intenzívebb, tiszta, friss és gazdag: virágokkal és édes gyümölcsökkel teli, mézes, viaszos késői szüretes illattal mutatkozik be. Kóstolva krémes, nagyon édes, mégsem nehéz, pedig Tokajhoz képest szinte visszafogott savakkal rendelkezik. Nagyon finom, az illatban ígért gazdagságot hiánytalanul megkapjuk. Mégis marad egy kis hiányérzet: lehet, hogy fiatalsága az oka, de nem találtunk benne különleges mélységeket vagy komplexitást, egyszerűen csak ízlett. Önmagában lehet a desszert egy remek vacsora végén. Lecsengése közepesen hosszú, erőteljes.
Demeter Zoltán Főbor 2008
Hét rész furmint három rész hárslevelűvel, 198 gramm cukor maradt benne 11% alkohol mellett. Már a kitöltés pillanatában felhívja magára a figyelmet. Korához képest szokatlanul sötét, narancsos borostyánszínű, miközben félelmetesen olajosan, lustán csorog bele a pohárba. Likőrös, aszalt gyümölcsös, gombás illatában határozott technokolosságot is éreztünk, ami felveti az illógyanút, de szerencsére nem uralkodik el a boron. Kóstolva még krémesebb és gazdagabb, mint az előző, kevesebb primer gyümölcsösséggel, nagyobb mélységgel, némileg több komplexitással. Mindenképp határozottabb savak tartják, de nem simulnak bele igazán a kortyba. Lecsengése hosszú, rendkívül intenzív.
Demeter Zoltán Főbor 2007
Nyolc rész furmint két rész hárslevelűvel, 181 gramm cukor maradt benne 12% alkohol mellett. Kezdetben zárkózott, meglepően szárazboros, minerális illata szinte megijesztett. Aztán nyílni kezd, érkezik egy kis virágporos édesség, aszalt sárgabarackkal, nagy adag friss avarral és egy csepp technokollal. Nem mindennapi bemutatkozás. Kóstolva vastag, de feszes szerkezetű, sima felszínű, lendületes bor, remekül integrálódott savakkal. Az alkohol kicsit túlfűti a kortyot, de így is a legkerekebb történet az eddigi háromból. Lecsengése nagyon hosszú, erőteljes és izgalmasan vibráló.
Demeter Zoltán Főbor 2006
Igencsak más összetétel: 20% furmint, 75% hárslevelű és 5% sárgamuskotály, 112 gramm cukor 10,7% alkohol mellett. Sokkal világosabb az előző kettőnél, azokhoz képest szinte fürge mozgású is. Elegáns teás, gyógynövényes, fűszeres, kandírozott gyümölcsös illata nem éppen szokványos, hagy némi felfedezni valót a vállalkozó kedvű kóstoló számára. Szájban inkább a 2009-es, lazább, késői szüretes vonalán mozog: gazdag, tartalmas, mégis van benne valami légiesség. Ízében megtaláljuk az illatban ígért izgalmas egyediséget, nem egy különösen nagy, de izgalmas jó szerkezetű bor. Lecsengése hosszú, szépen fokozatosan halkuló.
Demeter Zoltán Főbor 2004
Visszatértünk a szokványosabb recepthez: 70% furmint, 30% hárslevelű, 153 gramm cukor és 11,6% alkohol. Borostyánba hajló mély arany szín, lomha, olajos mozgás. Igazi, komoly, érett aszús illat avarral, erdővel, öreg bútorokkal, friss dohánnyal. Kóstolva is olyan, mint egy szépen érő, koros aszú: krémes, nagytestű, tekintélyes, de remek tartása van. Füstös, fűszeres, rétegzett a korty és nem utolsó sorban nagyon finom. Remekül egyben van, semmi sem lóg ki belőle a legkisebb mértékben sem. Lecsengése rendkívül intenzív, hosszú és jóemlékű.
Demeter Zoltán Főbor 2003
Háromnegyed rész furmint és negyedrész hárslevelű, 143 gramm cukor és 10,5% alkohol. Közepesen mély gyönyörű arany szín, olajos, de az előznél fürgébb mozgás. Közepesen intenzív illatában fanyar és édes jegyek vegyülnek: aszalt sárgabarack és ananász, narancshéjjal és avarral fűszerezve. Kóstolva mintha szintézise lenne az eddigi két fő vonalnak: gyönyörű átmenet az aszús mélység és a késői szüretes könnyedség között. Krémes, gazdag de nem nehézkes; lazább szerkezetű, de harmonikus és finomra csiszolt. Utóíze hosszú és kiegyensúlyozott. A legelegánsabb darabja ennek a rendkívüli sornak.
Mondanom (írnom) sem kell, hogy nem mindennapi élmény volt ezeket a borokat egymás mellett kóstolni. Nem kérdés, hogy a szamorodninak vagy főbornak, ahogy a borász nevezi őket, helye van egy jól felépített tokai szortimentben. Ki kell majd faggatnom Demeter Zoltánt, hogy a fent is leírt különbségek mennyiben írhatók az évjárathatás és mennyiben az ő szándékai, koncepciója illetve ezek változásának számlájára. Amin pedig nem lepődtünk meg egyáltalán: stílusban lehetnek markáns különbségek évről évre, de minőségben egységesen magasan volt a léc minden bornál. Pannon vagy nemzetközi klasszis – ennyi volt legfeljebb a differencia.
A második képet a tokajwine.net oldaláról vettem.
Utolsó kommentek