Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Demeter vertikális a nappaliban I.

Demeter Zoltán Főbor 2003-2009

2011.10.28. 06:00 - palack

Készültem már egy ideje erre a kóstolóra, de elkapkodni semmiképp nem akartam. Ilyen komoly dupla vertikális sor nem fog egyhamar újra vendégeskedni sokat látott nappalimban. Demeter Zoltán vitathatatlanul Hegyalja egyik vezető egyénisége és legjobb borásza, legnagyobb hatású száraz-borosa és szerintem a legprofibban kialakított és tálalt szortiment tulajdonosa. Igényes, letisztult címkék, a kapszula olyan komoly anyagból van, hogy szinte kicsorbítja a kapszulavágót, a dűlős borok pedig 2009-től elegáns, garantáltan TCA-mentes üvegdugót kapnak. Komoly eseménynek számító évjáratbemutatók, ahol a létszám néhány nappal a meghirdetés után rendre betelik. Egyetlen zavaró tényező – sose legyen súlyosabb – az évek (kezdetek?) óta átalakítás alatt lévő honlap: bizony már felmerült bennem, hogy felajánlkozom évi néhány karton bor ellenében a projekt menedzselésére és a karbantartás vezetésére. No, de vissza mai borainkhoz. Demeter Zoltán nagylelkűen két vertikális sort is rendelkezésünkre bocsátott retro sorozatunkhoz: a Szerelmi Hárslevelű és a Főbor 6-6 évjáratát volt szerencsém egymás mellett megkóstolni Dagadtos, Octopus és Szomjas Gödény társaságában.

A borokról főleg az első közös kóstoló napján készített jegyzeteim alapján írok, azonban a maradékok illetve a szárazakból félretett mennyiségek segítettek abban, hogy részletesebb leírások születhessenek. Praktikus megfontolásból – miszerint a főborok az első napi közös kóstolás után darabban maradtak eredeti palackjukban – a főborokkal kezdem, következő alkalommal pedig a Szerelmi sorról számolok be. A kóstolás során a fiatalabbaktól haladtunk az idősebb tételek felé, a leírásokban is ezt a sorrendet követem.

Demeter Zoltán Főbor 2009

Világos arany szín, olajos mozgás. Közepesnél intenzívebb, tiszta, friss és gazdag: virágokkal és édes gyümölcsökkel teli, mézes, viaszos késői szüretes illattal mutatkozik be. Kóstolva krémes, nagyon édes, mégsem nehéz, pedig Tokajhoz képest szinte visszafogott savakkal rendelkezik. Nagyon finom, az illatban ígért gazdagságot hiánytalanul megkapjuk. Mégis marad egy kis hiányérzet: lehet, hogy fiatalsága az oka, de nem találtunk benne különleges mélységeket vagy komplexitást, egyszerűen csak ízlett. Önmagában lehet a desszert egy remek vacsora végén. Lecsengése közepesen hosszú, erőteljes.

Demeter Zoltán Főbor 2008

Hét rész furmint három rész hárslevelűvel, 198 gramm cukor maradt benne 11% alkohol mellett. Már a kitöltés pillanatában felhívja magára a figyelmet. Korához képest szokatlanul sötét, narancsos borostyánszínű, miközben félelmetesen olajosan, lustán csorog bele a pohárba. Likőrös, aszalt gyümölcsös, gombás illatában határozott technokolosságot is éreztünk, ami felveti az illógyanút, de szerencsére nem uralkodik el a boron. Kóstolva még krémesebb és gazdagabb, mint az előző, kevesebb primer gyümölcsösséggel, nagyobb mélységgel, némileg több komplexitással. Mindenképp határozottabb savak tartják, de nem simulnak bele igazán a kortyba. Lecsengése hosszú, rendkívül intenzív.

Demeter Zoltán Főbor 2007

Nyolc rész furmint két rész hárslevelűvel, 181 gramm cukor maradt benne 12% alkohol mellett.  Kezdetben zárkózott, meglepően szárazboros, minerális illata szinte megijesztett. Aztán nyílni kezd, érkezik egy kis virágporos édesség, aszalt sárgabarackkal, nagy adag friss avarral és egy csepp technokollal. Nem mindennapi bemutatkozás. Kóstolva vastag, de feszes szerkezetű, sima felszínű, lendületes bor, remekül integrálódott savakkal. Az alkohol kicsit túlfűti a kortyot, de így is a legkerekebb történet az eddigi háromból. Lecsengése nagyon hosszú, erőteljes és izgalmasan vibráló.

Demeter Zoltán Főbor 2006

Igencsak más összetétel: 20% furmint, 75% hárslevelű és 5% sárgamuskotály, 112 gramm cukor 10,7% alkohol mellett. Sokkal világosabb az előző kettőnél, azokhoz képest szinte fürge mozgású is. Elegáns teás, gyógynövényes, fűszeres, kandírozott gyümölcsös illata nem éppen szokványos, hagy némi felfedezni valót a vállalkozó kedvű kóstoló számára. Szájban inkább a 2009-es, lazább, késői szüretes vonalán mozog: gazdag, tartalmas, mégis van benne valami légiesség. Ízében megtaláljuk az illatban ígért izgalmas egyediséget, nem egy különösen nagy, de izgalmas jó szerkezetű bor. Lecsengése hosszú, szépen fokozatosan halkuló.

Demeter Zoltán Főbor 2004

Visszatértünk a szokványosabb recepthez: 70% furmint, 30% hárslevelű, 153 gramm cukor és 11,6% alkohol. Borostyánba hajló mély arany szín, lomha, olajos mozgás. Igazi, komoly, érett aszús illat avarral, erdővel, öreg bútorokkal, friss dohánnyal. Kóstolva is olyan, mint egy szépen érő, koros aszú: krémes, nagytestű, tekintélyes, de remek tartása van. Füstös, fűszeres, rétegzett a korty és nem utolsó sorban nagyon finom. Remekül egyben van, semmi sem lóg ki belőle a legkisebb mértékben sem. Lecsengése rendkívül intenzív, hosszú és jóemlékű.

Demeter Zoltán Főbor 2003

Háromnegyed rész furmint és negyedrész hárslevelű, 143 gramm cukor és 10,5% alkohol. Közepesen mély gyönyörű arany szín, olajos, de az előznél fürgébb mozgás. Közepesen intenzív illatában fanyar és édes jegyek vegyülnek: aszalt sárgabarack és ananász, narancshéjjal és avarral fűszerezve. Kóstolva mintha szintézise lenne az eddigi két fő vonalnak: gyönyörű átmenet az aszús mélység és a késői szüretes könnyedség között. Krémes, gazdag de nem nehézkes; lazább szerkezetű, de harmonikus és finomra csiszolt. Utóíze hosszú és kiegyensúlyozott. A legelegánsabb darabja ennek a rendkívüli sornak.

Mondanom (írnom) sem kell, hogy nem mindennapi élmény volt ezeket a borokat egymás mellett kóstolni. Nem kérdés, hogy a szamorodninak vagy főbornak, ahogy a borász nevezi őket, helye van egy jól felépített tokai szortimentben. Ki kell majd faggatnom Demeter Zoltánt, hogy a fent is leírt különbségek mennyiben írhatók az évjárathatás és mennyiben az ő szándékai, koncepciója illetve ezek változásának számlájára. Amin pedig nem lepődtünk meg egyáltalán: stílusban lehetnek markáns különbségek évről évre, de minőségben egységesen magasan volt a léc minden bornál. Pannon vagy nemzetközi klasszis – ennyi volt legfeljebb a differencia.

A második képet a tokajwine.net oldaláról vettem.

Címkék: retro 2006 kóstolás 2003 fehér 2004 tokaj demeter zoltán 2007 2008 2009 főbor

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr953335110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.10.28. 09:51:45

Atyaeg! Micsoda sor...
Egyébként szerintem nem csak az évjárat, de a dulok is beleszólnak a változatosságba. 2009: Veres, lapis, kozephegy. 2008: Veres, lapis, kakas. 2007: szerelmi, Lapis, kakas. 2006: lapis, szerelmi. A két idosebbrol sajnos nincs kostololapom): Megis szerintem a fenti összetételek is igencsak benne vannak ezekben a borokban.

vigbor 2011.10.29. 02:31:55

Ma már kevesen tudják, hogy a tokajit a főbora, a legfőbb bor tette híressé. A XVIII században még nagyon kevés aszút készítettek, mivel nem tudtak elegendő aszúszemhez hozzájutni. Ezt a furmint szőlő elterjedése változtatta meg.

Méltatlanul bánunk ezzel a borral. A vilég egyik legjobb természetes édes bora. Láthatjuk,a 2006-os évjárat kivételével ezek a borok aszúkat is megszégyenítő nagyon magas cukortartalommal bírnak. Van egy közös jellemzőjük, ahogy korosodnak elvesztik könnyedségüket és kezdik felvenni az aszús jelleget, valahogy a botrytis "felépíti" magát. Úgy gondolom, hogy korábban főleg ezért a tulajdonságáért vált világhírűvé.
Hordóstól vitték el a pincékből. Ebből a korból származik az alábbi mondás. A tokaji magyar pincében erjed, de lengyel pincében érlelődik.

Nem tudom miért, de úgy érzem, hogy a szamorodnit illetve a főbort kihalásra "itélték", pedig az oxidáció mentes Tokaji Főbor valószínű, hogy a világ egyik legfinomabb bora.

Az oxidáció mentességet azért írtam, mert ma előírják a hordós érlelési időket, pedig ezt nem tartalmazzák az 1945 előtti bortörvények és azok végrehajtási utasításai. Tehét csak Főbor van.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.10.30. 11:48:08

@palack: Demeter Zoltán valóban Hegyalja egyik vezető egyénisége, ám kicsit alátámaszthatnád ezt a "Hegyalja legjobb borásza" kijelentést! Ha másutt nem, egy másik postban! (Apropo: szép a másik szavazás is, de tegyük hozzá: közel sem tekinthető reprezentatívnak!)

@vigbor: tetszett, amit írtál!

pont Demeter mondja, hogy van száraz bor, főbor (nem cuvée, késői szüretelésű vagy szamorodni) és aszú. Ha Wachauban kapcsán megtanulták a fogyasztók a Steinfeder, Federspiel és Smaragd kifejezéseket, tán nálunk is sikerülne ez a három...

palack 2011.10.30. 20:58:43

@szenvedély S.: lehet ezt ám, úgy is olvasni hogy az 'egyik' a 'vezető egyéniségre' és a 'legjobb borászra' is vonatkozik, tehát: Hegyalja egyik legjobb borásza. Így tényleg vitathatatlan.

vigbor 2011.10.31. 00:09:40

@szenvedély S.:
Egy fecske nem csinál nyarat, de még tíz sem!
Sokan nagyon jól megélnek a "mocsárban" így nem halad az ügy előre. A legfontosabb lennea termőhely kérdésének rendezése és ezt követhetné a tokaji borfajták. Több mint 200 éve naprenden van az asztali bor minőségből készített tokaji. 1830 körül volt egy javaslat. Tokajhegyaljai borvidék területén vágjanak ki minden síkvidéki valamint szoknyán lévő szőlőt, mivel az innen származó bor jelentősen rontotta a tokaji minőségét.
Szárazbor - főbor - aszú.
A nagy tokaji szárazbor mindíg akkor került előtérbe amikor az aszúknál értékesítési nehezségek adódtak, de tárgyilagosan megállapították, hogy van hazánkban pár olyan borvidék melynek száraz bora jobb mint a hegyaljai.
Ebben a korszakban a főbor mennyiségének a növelését javasolták.

1930-1940 között került forgalomab puttonyszám nélküli Tokaji Aszú. Nem értik külföldön, de lassan már itthon sem a mi puttony számainkat. Az alacsony puttony számú, kétes minőségű aszúk hihetetlen kárt okoznak. Ne legyen 3-4-5 puttonyos aszú. Csak a csúcsminőséget jelentse a Tokaji Aszú megnevezés. A többi menjen a főborba!
Az aszú az nem szociálpolitikai bor!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.10.31. 14:08:28

@vigbor: az első résszel egyetértek, a másodikkal nem - leszámítva a szociálpolitikai bor kifejezést:-).

azt látom, hogy ahol érdeklődnek a külföldiek ott tanulni is hajlandók. (Chateauneuf du Pape, glásznoszty, szasimi - amik most példaként beugranak)
ráadásul a jelenlegi puttonyszám elég egyszerűen magyarázza el a készítést is, amiből kiderül miért olyan az aszú. egyébként mivel magyaráznánk? csak a cukorfok nem elég! metrikus rendszerre átállni pedig akkor biztosan nem fog menni, amikor még egyszerűbb dolgokat is képtelenek az illetékesek elintézni...

Mo-n sok jó terület van, de kíváncsi vagyok, kik, mikor és miből állapították meg, hogy hazánknak vannak olyan területei, ahol a száraz bor jobb, mint a hegyalján??? régóta az az érzésem, hogy Hegyalját nem a főbor vagy az aszú fogja naggyá tenni, hanem a nemzetközileg a rizlinggel és chardonnay-val nagyon is versenyképes, erősen minerális száraz borok. leginkább a furmint és egy kicsit tán a hárslevelű.

kinyírni néhány nagyszerű 3-4(-5) puttonyos aszút azért, mert sokan csalnak?? ezen a sikeres és tisztességes termelők eléggé megsértődhetnének...

vigbor 2011.10.31. 17:30:30

@szenvedély S.: Elég sokáig tiltották a furmint telepítését hegyalján. Azt állították, hogy gyengébb minőségű lesz tőle az aszzúbor. Ezt az állítást már nem tudjuk kontrolálni. Nem ismerjük az eredeti szőlőket.

1803 - 1804. A borvidék területén lévő szölőlők teljesség nélkül.

Balafánt, Fürmint, Fejér szóló, Gohér, Hárs levelű, Király édes, Gyöngy fehér, Tök szőlő, Purcsin, Rózsás, Petrezselyem szőlő, Jány szőlő, Lelt szőlő, Naranka, Muskatal, Bogár ,Görbe
Polyhos, Gatsály, Erdei, Gersely, Nagy völgyű, Bátai, Ondi szőlő, Borzas furmint, Kőbeli, Boros bial, Piros, Pansotán, Demjén Járdovány, Fehér szőlő, Ketsketsetsü fejér, Kristály, Legyes, Királyi édes, Kökény szőlő, Lyán, Bakator, Aranka, Alag ,Romonya, Alföldi, Gerset
Kübeli, Malozsa Gohér, Fekete purcsin, Leány , Veres Bogár, Vállas Demjén, Lisztes. Kereszturi szőlő, Nagy vögyű, Egri szőlő, Juhfark, Fekete gacsol, Som szőlő, Rongyos Demjén, Fürmony, Gerzset, Boros, Fejér Góhér, Arenka, Török Góhér, Czigány szőlő, Pataki
Fehér Bogár, Csáji, Zöld szőlő.

A nagy fehér bor kérdése ekkor került először napirende. 1800 - től 200 éve keressük hegyalján és még nem találtuk meg, pedig a filoxéráig mint látható igen nagy volt a választék.

Én nem azt írtam le, hogy ki kell nyírni a 3-4 puttonyos aszúkat. Így nem igaz.
Az erdeti Tokaji Aszú képlete:
"4 puttony egy egész hordót üssön", tehát a 4 puttonynak megfelelő mennyiságű aszúszem egyegyezzen meg az ásztató bor mennyiségével. Ez alatti puttony számú borokat nem nevezték aszúnak. Ha megnézzük a ma érvényes előírások szerint az aszúszem és az ásztatóbor aránya hol egyezik meg, akkor ezt az 5 puttonynál találjuk.
(5x20=100 liter). Tehát a mai 3-4 puttonyos aszúinkat, ha felvállanánk a múltunkat nem nevezhetnénk aszúnak. Gyakran elfelejtkezünk arról is vagy nem tudjuk, hogy az erdeti tokaji aszúnkat 200 év alatt közel 2 puttonynak megfelelő minőséggel lerontottuk.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.10.31. 18:02:10

@vigbor: Rongyos Demjén...azért ez mekkora fajtanév már!!! XD

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.10.31. 18:21:28

@vigbor: @szenvedély S.: egyébként nagyon nehéz jól hozzányúlni ehhez a puttonyszám kérdéskörhöz. Sokadszorra jön elő itt is. Szegényebbek lennénk a jó 5 puttonyosok nélkül, de pl az Oremusnál rendre készülnek 3-asból is kiválóak, noha sokszor én is azt érzem, nem nyújtanak sokkal többet, mint a szamorodnijuk. 4 puttonyosból alig lehet találni. Arról nem is beszélve, hogy hozzátartozik a borvidék egész kultúrájához a puttonyszám, ami megintcsak szempont (meglepően sok külföldi is ismeri a szót). Egyértelmű, hogy maga az aszú és azon belül is a 6 puttonyos viszont a csúcsa az egész tokaji piramisnak, ezt viszont kommunikálni kell. Tudjuk kik azok a termelők, akik viszont csakis 6 puttonyossal jönnek ki, ami már önmagában hordozza az ő álláspontjukat is a kérdésről, s hogy minek nevezik azt az édes bort, amit az aszú alá pozicionálnak. Nehéz lenne és nem is biztos, hogy jó lenne, ha ebbe a bortörvény durván belenyúlna (lenne épp elég súlyos probléma, amivel lehetne kezdeni a tokaji termékpiramis "optimalizálását").

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.11.01. 00:05:54

@szenvedély S.: elkezdik-e valaha?
Feljebb látjuk, vannak, akik nem várnak, elkezdték a saját elképzelésiket szentesíteni. Őket kell fölkeresni. Hogy borvidéki szinten léteznek-e a problémákra valós (értsd a mi életünkben megvalósuló) megoldások, azt nagyon nehéz megmondani. Ez kicsit szomorú.

vigbor 2011.11.01. 12:51:13

@demisec:
Több száz éve problémát okoz hegyalján a puttony szám és az ehhez kapcsolódó minőség. 1936 óta a legfőbb aszúnk az a 6 puttonyos. (Az aszúeszenciát a kommunista időszakban találták ki, de már megszünt mint borkategória.)

Ezt a legfőbb 6 puttonyos miért nem nevezzük A TOKAJI ASZÚ-nak határozott névelővel, utalva arra, hogy a többi aszú az egy csökkentett nimőséget tartalmaz. 3-4-5 puttony.
Itt a csökkentett minőség az érdekes és ezt valahogy a palackon fel kellene tüntetni. A tokajker kiszállít az USA-ba nagy mennyiségben 3 puttonyos aszút. Akik ezt megvásárolják azok legnagyobb része azt hiszi, hogy ez a Tokaji Aszú, pedig az igazi Tokaji Aszúnak egy igen jelentzősen lecsökkentett minőségét vásárolják meg. Ha ezt nem tudatosítjuk akkor kárt okoz. Ez a véleményem és ezért lenne fontos a csúcs minőséget puttony szám nélkül forgalmazni.
A TOKAJI ASZÚ, de visszatérhetnénk az erdetire is. A Tokaji Asszúbor.

hegyaljai 2011.11.02. 08:39:28

A fenti borok közül még csak kettővel találkoztam, de valóban kitűnőek voltak. Az, hogy szamorodni, vagy főbor, az a legutóbbi bortörvény módosítással már eldőlt, a termékleírás csak pontosította.
A tokaji édesborokkal kapcsolatban szerintem nem az a fő baj, hogy nem lehet főbornak, csak szamorodninak nevezni. Valószínüleg DZ is azért kezdte használni a főbor kifejezést, mert a szamorodni marketing szempontból devalválódott.
A fő baj az, hogy szamorodni és az aszú technológia termékeit gátlástalanul házasítják. Eszenciát, öreg érlet aszút tesznek a szamorodniba attól függően, hogy friss gyümölcsösségre, vagy érlelt jellegre van szükség. A puttonyszám a minimális cukortartalom szempontjából eligazít, de vannak 4 puttonyosnak nevezettek 6 puttonyos cukortartalommal, mert alacsony az extraktjuk, közben a vevők örülnek, hogy "Milyen jó édes ez a 4 puttonyos!"
Ezekre a gondokra nem a puttonyszám eltörlése a megoldás.
süti beállítások módosítása