Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kivárni az idejét

2005.08.30. 00:19 - Albert gazda

Bemelegítő körében Albert gazda a ma sajtóbemutatandó Vylyan Duenniumot támadja a Művelt Alkoholisták antiókiai szent górcsövével. Rögtön ad is rá nyolc pontot, mondván, nem hiába pihentették hazai viszonyok közt kivételesen hosszú ideig: ideális formában lévő, nagy bor. Aztán mellé egy kis syrah, szintén Vylyan és Malatinszky-szűretlen 2000-ből. Tessék!

Feszt vörösborolunk, de nem lesz ez mindig így. Mert most hirtelen felbukkanok, és szépeket fogok írni itt mindenféle fehérekről. Ebből az alkalomból néhány vörössel kezdem. Mert aktualitás van. Kettő. Az egyik az, hogy nagyszerű kedvencünk, a Vylyan a mai napon ünnepélyes keretek között bemutatja régóta piehnő csúcsküvéjét, a 2000-es Duenniumot, továbbá a 2003-as cabernet franc-t és az utóbbival egykorú merlot-t. Ezt nem várjuk meg, mert mindet kóstoltuk. A másik apropó meg az, hogy az épp elmúlt vasárnap délutánján baráti borozgatás közepett tanulmányozás alá vettük a fent említett Vylyan 2003-as syrah-jának utolsó birtokunkban volt palackját, s ha már, összevetettük Malatinszky Csaba 2000-es szűretlen cabernet sauvignonjával.

Akkor előbb a Duenniumról, átesve az egyes szám, első személy nyelvtani szabályai közé. Egy próba alapján úgy tűnik, ez egészen pontosan az a bor, amelyet vártam. Nem hiába mondta a szigorú Debreczeni Pál – nyugodjék békében, emlékét őrizzük –, hogy a 2000-est nem szabad ripsz-ropsz piacra dobni, mert érnie kell, szépülnie, hadd a csúcson nyűgözze le a híveket. Hát, ott van. A csúcson. Színe sötét, mint kell, csillog és tükrös, illatában meg minden benne, amit szeretek. Sok gyümölcs, ám a feketeribizli és a többi nem ordít, hanem szépen, komótosan búvik elő a föld-bőr-dohány vonalon terjengő animáliák mögül. Számomra ez az ideális kombináció. A referencia nem Bordeaux, talán inkább valami szupertoszkán – nem mintha ez utóbbiak közül oly sokhoz lett volna szerencsém. Az íze perfekt mód konzisztens azzal, amit az orrunk kapott; nagy, de nem lomha test, sok, de nem agresszív alkohol, száraz, de nem szárító tanninok, hosszú, de nem édes utóíz. S hogy tényleg most helyénvaló előhozakodni vele: protekciósok itt-ott kóstolhatták már – egyszer tán három évvel ezelőtt is –, ekkora formát még soha nem mutatott. Idő még kell, persze – nem neki, nekem, a további ismerkedéshez.
A 8 pontot kiosztani azonban nem nagy kockázat.

A Vylyan 2003-as Mandolás syrah-ja a legjobb magyar syrah. Szerintem. [11] Erről adatott meg újólag meggyőződnöm. Nem vagyok oda a magyar syrah-kért. Azt gondolom, a rhone-völgyi fajtából ma mindenki – vagy majdnem – cabernet-ket akar csinálni. Mint a kilencvenes években a pinot noirból. Azt hitték, hittük, ami nem fekete, az nem lehet nagyszerű. Egészen a Vylyan 98-as reserve-jéig. Mármost a syrah sem feltétlenül arra való, hogy robusztus gyümölcsbombákat készítsenek belőle. Arra ott van Ausztrália. Ők csinálják csak, amit. Nevezzék shiraznak. (Nem mintha a Penfolds Kalimnája vagy a Rosemount Balmoralja nem ízlett volna. Nem mintha elkergetném azt az imaginárius jóembert, aki mindenáron egy Grange-dzsel akarna megvesztegetni.) Cote-Rotie-ban vagy Hermitage-ban viszont a syrah nem súlyos, hanem először elegáns. Azután benne van a dolgok tágas tárháza – mint a Vylyan 2003-asában. Szűztermés, úgyhogy nem egészen kétévesen készen van, tényleg meg kellett inni. Gyönyörű szín és rengeteg fűszer az illatban. Elsősorban bors, akár Weningerék 2001-esében, amely eddig a kedvencem volt. (Bizony, egy rossz évjárat fineszes bora.) Ízben megint a fűszerek, kávé és csokoládé, csipetnyit csípős szeszek, középen jelentős édesség, de a vége ismét száraz, illendően.
7 pont, minimum.

Végül Malatinszkyról. Malatinszky Csaba a 90-es évek végén berobbant Villányban – nemcsak azzal, amit a helyi ászokról mondott, hanem boraival is –, ám utóbb kicsit elcsendesültek körötte a dolgok. Valahogy nem rohamoztak tömött sorokban azok a tételek, amelyeknek a filozófia alapján rég meg kellett volna születniük. Nos, a 2000-es szűretlen jelen állapotában még szintén nem hódító. A szín rendben, nincs miért külön értekezni róla – hacsak a kort jelző vörös reflexek nem érdemelnek röpke említést –, és az illatban is sok minden van. Szellőztetéssel megjelenik benne, ami egy ötéves bornál ildomos: gyümölcstől bőrig, de messze nem annyira kifinomultan, mint a fentebb tárgyalt kortárs esetében. S az egyébként tartalmas íze is mintha már – vagy még? – nem lenne igazán összerendeződve. Komoly anyag, és mégsem.
6 pont, nem több.

Hát ezek, egyszer.

És tényleg jönnek a fehérek nemsokára.

Címkék: kóstolás

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2913070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eF 2005.08.30. 01:13:36

Nem értem miért vannak oda a Bock Syrah-ért (beszédes már a cimkéje is: nem Villányi Syrah, hanem Bock Syrah; az állam én vagyok). Fa, fa, fa és aztán van vmi más is, de már el is felejtettem, mi, mert annyira kevés (lehet hogy nem mer kilépni a tölgy árnyékából??). A Vylyanéra sajnos nincs 15-23 e Ft-om/palack, úgyhogy küldhetnétek belőle :))

Petyik 2005.08.30. 07:59:44

Kedves Albert Bátyám! Nem kellene ilyen hamar pálcát törni a magyar Syrah felett. Még gyermekcipőben jár, de előbb-utóbb kiforja magát, nemcsak Villányban, hanem Egerben is.

magyarsyrah 2005.08.30. 08:21:39

Én kedvelem a magyar syrah-t, még ha kicsit cabernet-stílusúra is sikeredik némelyik. Mindenkinek tisztelettel ajánlanám a soproni Pfneiszl pincészet 2003-as syrah-ját. Szerintem ár-érték arányban verhetetlen. Most kering még Pesten Gere Attila 2004-es syrah-jára. Állítólag arra is érdemes rámozdulni.

pb 2005.08.30. 09:00:57

A Pfneiszl Syrah szerintem is ott van a szeren, de ha tőlük valamit, akkor az osztrák anyapincészet Pentagon cuvée-jét kell megkóstolni. Kint lesznek a Borfaluban, érdemes rászánni a sok jegyet, már kuporgatom a pénzem néhány palackra. Messze a legkiforrottabb darab a pincészet kínálatából.

dezso 2005.08.30. 09:23:59

eF: ebben biztos vagy? Valami mást ihattál, a fa sehol sem lóg ki abból a borból.

pfneiszl fan 2005.08.30. 09:47:46

a pentagon tényleg hihetelen nagy bor, pesten még csak egy helyen láttam 8e körül

gagyi 2005.08.30. 09:54:51

ezt a sok hozzá nem értő sületlenséget

rb 2005.08.30. 10:32:33

szar az íze, én már kóstoltam

makki 2005.08.30. 10:43:26

A VYLIAN bármit csinál én isteníteni fogom, mert mikor tavaly náluk jártam a férjemmel (ismeretlenül beestünk az "utcáról") és érdeklődtünk, hogy lehet-e kóstolni, királyként fogadtak minket, éppen egy nagy csoportot vártak, de a főborász (mint utóbb a katalóbusukból meguttuk ő szolgált ki minket) ránk szánta az időt, legalább 10 féle bort végigkóstoltatott velünk, mindegyiknek elmondta a történetét, és minden érdekességet, amit tudni lehet róla, szóval egy érdekes kiselőadást tartott, és a végén még fizetni sem engedett. Mi rákérdeztünk, hogy nem zavarunk-e - hiszen "prominens" (így mondta az elején) vendégekből álló csoportot várnak - azt válaszolta, hogy legyünk nyugodtak, és kóstoljunk még egy bort. Gondoltam mindenkivel megosztom ezt a kis történetet, mert mi még a mai napig nem tudunk magunkhoz térni, pedig ez már 1 éve történt.

makki 2005.08.30. 10:44:11

bocsánat VYLYAN

pb 2005.08.30. 10:51:56

pfneiszl fan: Hol láttál Pesten? A Borfaluban tavaly 6e körül volt, de sajna sehol sem találkoztam vele azóta, sógoréknál meg nem szoktam járni, úgyhogy respect ha tudsz mondani egy üzletnevet.

housecarl 2005.08.30. 10:58:31

Egy bovacsorán voltam, ahol az ételsor mellé a Vylyan 5 bortát szolgálták fel. Az ételek remekek és fineszesek voltak. A borok....hááát.. be kell valljam komoly csalódást okoztak. Annál is inkább, mert ittam már a pincészettől remek borokat, a 98-99-es évjáratok fiatalon is meggyőzőek voltak, de úgy látszik a 2003-as évjárat nem sikerült nekik. Az öt tétel közül egyik sem volt figyelemre méltó, sem a rozé, sem a beaujolais jellegű boruk, sem a merlot, sem a cabernet sauvignon. De talán majd.., hogy mikor? Az idei esztendő mindenesetre egyetlen borászt sem kísért meg könnyű sikerrel. A jó borokért keményen meg kell dolgozniuk. Persze, ha az időjárás mostantól a kegyeikbe fogadja őket, s nem lesz több eső, illetve nagy forróság a hátralévő időben.

pfneiszl fan 2005.08.30. 10:58:59

üzlet neve nincs meg, de a II. ker lövőház u 31-ben van a mammut-tól egy utcával feljebb

pfneiszl fan 2005.08.30. 11:01:24

üzlet neve nincs meg, de a II. ker lövőház u 31-ben van a mammut-tól egy utcával feljebb

shashasha 2005.08.30. 11:11:42

Magam is egyetértek azzal a nézettel, hogy nem kellene a magyar Syrah-ot gyanakvással kísérni, bár pátyolgató odafigyeléssel segíteni szükséges. A Vylian syrah kiváló. Bock és Gere borai szintén figyelemre méltóak. A Bock syrah egészen fergetegesre sikerült. Kát, hogy mennyiség nem volt belőle. Vilány hamarosan a syrah magyarországi mekkája lesz - bizonyosra veszem.

pb 2005.08.30. 11:34:36

pfneiszl fan: Respect :) Köszi szépen, utánanézek ha kifogyok a Borfaluban vásárolandó készletből.

Lucas_Corso 2005.08.30. 18:07:37

gagyi! Mi itt a hozzá nem értő sületlenség szerény véleményed szerint? Én meg éppen azt gondullom, hogy főleg Egerben forrhat ki a magyar syrah, bár a Vylyan egynek tényleg remek. Éppen azért, amit Albert gazda is ír, hogy tudniillik Hermitage meg elegancia. (Különben ki ez az Albert gazda, hát nem is ismerem!?) A Pfneiszl syrah-ban viszont tényleg nem kevés a fa, a Pentagon valóban nem gyenge tétel, de a kedvenc tőlük a kékfrankos - mármint az osztrák változat. Sajna, fene az idegenszájúságomat.

Béla 2005.08.30. 21:10:42

A Duennium tényleg szép, komplex és még óriási potenciál van benne. Én is toszkán vonalat érzek benne. Tud valaki még olyan magyar vörösbort, amit 5 évesen dobtak piacra? Albert Gazda szerintem Gazda Albert (Bormeberek & VG.)

Megint Béla 2005.08.30. 21:11:26

Bocs: Boremberek

eF 2005.08.30. 22:51:23

Én nem azt mondtam, hogy szálkás volt a Bock Syrah, hanem hogy a fa erősen elfedte a többi ízjegyet, hagynemondjam erősen dominált. De azért nem lógott ki, nem volt annyira durva (ihatatlan), csak nem az én stílusom. Lehet (remélem/valószínű), hogy ez a későbbiekben nem így lesz. De akkor meg mik jött ki vele most??? Ha vki akkor Bock megtehetné, hogy a legjobb borait nem alsótagozatos korukban engedi ki a piacra!!! Na mindegy, ettől más természetesen még szeretheti ezt a bort (nyilván az, aki képes benézni az erdőbe), akár nagyon is, de én ebben az állapotában inkább azt mondom, hogy nem.

pfneiszl fan 2005.08.31. 09:48:30

Béla! Tóth István Bikavér válogatás 2000, nyár elején került a polcokra, az sem kismiska

Béla 2005.08.31. 10:33:44

Köszi pfneiszl fan, már betáraztam belőle, személyesen a Mestertől. Úgy kedvezőbb az ár és duplázódik a volume.

Spern 2005.09.05. 18:40:52

pfneiszl fan: kóstoltad a borfalun a pfneiszl borokat??

Spern 2005.09.05. 18:41:58

Azt úgy hívják hogy Krisztina Borház, ami lővőház u-on van. :)

Ata 2005.09.10. 08:45:30

A Vylyan borai villány térségéből (minden túlzás nélkül) a legjobbak. A borkóstolóról makkinak igaza van, tavaly nyáron én is hasonlóképpen jártam: egy kedves hangú fiatal hölgynél kellett bejelentkezni borkóstolóra. Mint később megtudtam, ő is fogadott minket, magas szakmai tudással (pedig nem borász, hanem közgazdászként, mint értékesítő vezető dolgozott ott), kedvességgel, mosollyal. Sok fajta bort kóstoltunk, s mind mind lenyűgözött. Számomra a Pinot Noir '03, és a Duennium '00 a csúcs. Azóta kóstoltam a Syrah-t, s a Jégbort is. Ajánlom Mindenkinek!! Üdv, Ata

eF 2005.09.13. 11:18:34

nos, a Bock Syrah-t (hamár ez van a cimkéjén, hívjuk így) július elején kóstoltam, és most újra, a Brofesztivál alkalmából. A két kóstolás között eltelt időben a bor az én érzékeim számára annyit finomodott, hogy az arról alkotott véleményemen is finomítani kell; továbbra is fenntartom, hogy Bock megtehetné, hogy még nem jön ki vele, de azért a bor már most is jó, de még nem az igazi. a fa pedig, mintha már rendben lett volna benne (a többi hasonló korú Bock-borhoz képest mindenképp!!!)
süti beállítások módosítása