Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Nyomdahibás kékmadár

2005.09.02. 10:59 - alföldi merlot

Annak idején úgy tanították, hogy a rákendrol öl, butít, nyomorba dönt, mára meg kiderült, hogy a népek bölcs tanítómestere. Az a néhány vers, meg kellő mélységben megemésztett bölcsesség, amibe nehéz vagy éppen fölemelő helyzetekben kapaszkodhatunk, szinte mind a rákendrollból, de legalábbis annak közvetítésével jön. Én pl. a korai Rod, the Mod (Stewart) hangján idézem fel máig azt az angol szentenciát, hogy "every picture tells a story" (egy lehetséges fordítás: minden kép mesél valamit). És bármennyire esetleges az összefüggés egy palack tartalma és címkéje között, a címke mondta mesét rendesen előbb ismerjük meg, mint a palackban rejlő lényeget. És a sztori és a folyadék jóideig birkóznak, mire összerázódik bennünk valamilyen összkép.

A Sebestyén Indigónak föltűnő címkéje van. Amikor először megláttam a Bortársaság honlapján, azonnal beleestem. Ragyogó kék és lila, fémesen csillogó, mint gyermekkorom kékmadara (a Búvár Zsebkönyv idevágó számának egyik örökös sztárja volt az Indigó pinty). Aztán kézben tartva már az volt a föltűnő, hogy az eredeti ötletet milyen szépen elcseszték a nyomdában: elcsúszott árnyalatok, két lépés távolságból már olvashatatlan felirat. Jól elszalasztott esély. Maga a név a Bortársaságos Tálos Attila ötlete, állítólag a zweigelt sötétlila színe ihlette meg. Végre egy idegen név, ami nem latin, nem kell hozzá szótár, és még értelme is van.

Sebestyén Csaba jóképű szekszárdi borász [9], aki a 2003-as Kékfrankos Válogatásával aranyérmet nyert Brüsszelben (Concours Mondial de Bruxelles). Futólag kóstoltam, szívesen kóstolnám máskor is, hiszen a KF szívügyem. És szívügyem a zweigelt is, tehát, minden adott, hogy imádjam az Indigót. De nem imádom.

Az első benyomások: erjedt gyümölcs, fűszeres illat, egy olcsó shirazra emlékeztet. Szájban fa, magas alkohol és kesernye. De az első benyomásokat általában jobb volna titokban tartani. Mivel az indigót sem én, sem kedves feleségem nem találta igazán vonzónak, négy napot ért meg, szerencsére. Mert a limbusból [10] szépen visszakapaszkodott. Eleinte az volt a gondom vele, hogy sem nem elég rusztikus, sem nem elég kedves. Az utóbbit nem vártam, de mégis ebbe az irányba mozgott. Kerek és simulékony nyerő lap nélkül. Nem egy hedonikus gyümölcsbomba – extraktédesség nuku. De négy (4) napon át rendületlenül tartotta formáját, és volt időm megtanulni értékelni. Jó természetű, szorgalmas, bátor és a ridegtartást is jól tűrő fajta, egy palackba zárt szálkásszőrű daxli. Volt időm szöszölni vele, és találtam is benne néhány vadiúj illatjegyet. A szilvalekvár nem nagy durranás, de a fenyőtű, az avar, a gesztenyeméz, a tinta és a frissen szedett málna (poloska nélkül) már igazi csemege. Böcsületes anyag, plasztikai sebészt nem látott, a közepes testhez tisztes savak és derék tannin jár.

Zárszóként azt akartam mondani, hogy haladóknak és kalandvágyóknak ajánlom, de ha információim nem csalnak, akkor megkésett az ajánlás, mert elfogyott. Nagyon pártolnám, ha más borászok is komolyan vennék a zweigeltet. Az osztrákoknak ez már nagyon bejött.
A Művalk minősítése: (nekem 4, egyébként:) 3p
Ár: 1.600 HUF körül

Címkék: kóstolás

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9813066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

perlasca 2005.09.02. 14:10:38

Egyszer kóstoltam; irgalmatlanul gyenge bor volt.

2005.09.05. 12:36:46

az alkohol nepszerusites ellen miert nem lep fel senki ? ja hogy csak a cigeratta karosit

Borissza Larissza 2005.09.05. 14:04:51

Csilla küvéje sokkal, de sokkalsokkal jobban ízlett. Bár az igaz, hogy nem rajongok a Zweigeltért.

Atti 2005.09.06. 13:50:40

Szerintem nem volt rossz. Aki szereti a könnyed és a többitől egy kicsit eltérő ízvilágot, értsd: nem a tipikus fajtajelleg, unalomig ismert illatjegyek és ízkép, annak okozhatott meglepetést, bár ehhez idő kell. Sőt, megkockáztatom, hogy az olcsó borok kategóriájában - ha van ilyen, vagy valakinek ez is szempont - tényező lehetett. Nálam az volt. Már van belőle 2004-s is, az viszont valóban gyengére sikerült.
süti beállítások módosítása