Kiosztotta pszeudo-Michelin-csillagait A Vendég magazin, mink meg nem bírtuk ki, hogy ne kommentáljuk. Tényleg ezek volnának pörköltillatú hazánk legjobb éttermei? Egyáltalán vannak-e legjobb éttermek ebben a gasztronómiailag is sokat szenvedett (és: lángoktól ölelt) kis országban? Elmaradt volna a gasztronómiai rendszerváltás? Gundel? Tanyacsárda? Alabárdos? Ráspi? Rosenstein?
A magyar polgárság gasztronómiai kínjait gyönyörűen bírta egyetlen mondatba sűrítve tálalni Esterházy Péter: "Nem szeretem ezt a várost, mert nincs benne kedvenc éttermem".
Pontos.
Tisztességes árért tisztességest enni, vagy pláne nagyon jót, még ma sem könnyű Budapesten. És még Budapest a legszerencsésebb vidéke az országnak ebből a szempontból (is). (Különösen sanyarú sajnos a borvidékek étteremhelyzete. Persze, miért is lennének jó éttermek azokon a tájakon, amelyeken jó eséllyel fordulnak elő igazán jó ételekre és italokra vágyó gasztroturisták.) A tapasztalt és éhes közepesen igényes fogyasztó csak bizalmas információkra építhet. Barátok föltelefonálása szombat délelőtt vagy péntek este: a Kiskakukkban jó a káposztás cvekedli, a halászlé csakis a Bajai Halászcsárdában a Svábhegyen, húsleves a Kéhlyben, bárányborda az Arcade-ban. Így megy ez, sajnos, és most lehetne példálózni más környékbeli fővárosokkal, leginkább Béccsel, ahol a legjobb ötven étterem közé egyetlen magyar sem férne be talán.
Ettől persze önbizalmunk törtelen, rendületlenül hisszük, hogy a magyar konyha világhírű (itt, a XI. kerületben feltétlenül az, de még valószínűleg Dabason is ez a helyzet), és időnként nagyképűsködőnek tűnő, kis magyar pszeudo-Michelin-csillagokat osztunk, mint a Vendég című szakmai magazin a napokban.
A tájékozódási pontokra vágyó, éhes polgárnak minden ilyen gasztrotoplista érdekes, A Vendég magaziné azért különösen, mert alighanem ez az a lista, amelyik a legtöbb szakmabeli véleményét összegzi. (Nem mintha a szakmának kellene megítélnie önmagát, nem mintha így nem lennének nyilvánvaló elfogultságok, hendikepek.)
Nagyon sok tucat (biztosan több mint ötszáz, de nem volt türelmünk átszámolni) étteremtulajt, séfet, borászt (!), újságírót kértek, nevezzék meg azt a három éttemet, amelyiket a legjobbnak ítélik 2005-ben; ebből lett kikalkulálva a lista.
Az alábbiakban ismertetjük A Vendég című szaklap A Magyar Vendéglátás Csillagai hangzatos nevet viselő listáját, kicsikét megkommentálva, persze, mert imádunk mindent megfütyülni, végül még a fájó hiányokra is fölhívjuk a figyelmet.
A Magyar Vendéglátás Csillagai
Egycsillagosok
Arany Kaviár
www.aranykaviar.hu
Kicsi, orosz, de a mienk. Abszolút élmezőnybe való, hosszú évek óta. Sajnos árban is. (Sőt abban már az élmezőny fölé emelkedik lassan. Nem könnyű olyan helyet találni, ahol egy főfogás közelíti a húszezret, de még előétel is van tíz fölött.) Körözés alatt álló bankelnököknek és halbuziknak kötelező. Beluga foreva!
Admirális (Érd)
www.admiralis.hu
Egyetlen próba alapján erősen túlértékelt helynek tűnik. Valamiért hosszú évek óta a szaksajtó favoritja. A mi listánkban nem lenne.
Bock Bistro
www.bockbistro.hu
Nem voltunk még, passz.
Fausto's
www.fausto.hu
Főzni tudnak, de szörnyű hangulatú hely. Az olaszos konyhából az elegáns, szigorúan pizzamentes vonalat viszi.
Fehérszarvas (Eger)
www.feherszarvasetterem.hu
Mitől egy szó a fehérszarvas? Még nem voltunk, sajna. Eger elsősorban Imola Udvarház nekünk. Az is befért volna.
Fregatt Arizona Pub (Pécs)
www.fregattarizonapub.hu
Nehezen tudjuk elképzelni, hogy ilyen nevű helyen jó legyen a konyha. Dehát ez a meglepetések országa. És azt is nehéz elképzelni, hogy jobb volna a Kalamárisnál. Tudták önök, hogy a pécsi Kalamáris étterem tulajdonosa, Rippl Béla a világ legnagyobb cirfandligyűjtője? (Another interesting piece of information.)
Ráspi (Fertőrákos)
www.raspi.hu
Személyes kedvencünk, a háromcsillagosok között a helye. Magyarország legőrültebb és legelhivatottabb étteremtulaja, hajmeresztő borkínálat. Már borászatként is kapaszkodik az élbolyba, kékfrankosban mindenképp.
Trattoria Pomo D'oro
www.pomodorobudapest.com
Gianni Annoni, a kereskedelmi tévézés díszdigója vendéglősként nagyon kedves fiú. A hely sem rossz, sokat javult az utóbbi évben, és aki Csisztu Zsuzsát akarja látni spagettizés közben, annak itt a helye. Túlzás az ország legjobb éttermei között emlegetni.
Remíz
www.remiz.hu
A magyar vendéglátás egyik állócsillaga. Gyakran járunk arra, néha több csillagos, néha csillagmentes a kaja.
Rosenstein
www.rosenstein.hu
Kulthely a Józsefvárosban. Nem sajnáljuk tőle a csillagot. (Bácsfi Dia, ne viháncolj!
Trattoria Toscana
A high end pizzériák legjobbika. Egy osztállyal a Pomo D'Oro felett játszik, de hazai pályán (Olaszországban) nem lehetne top 100 000-ben. Mellette olasz borbolt!
Spoon Café & Lounge
www.spooncafe.hu
Olyan helyen, amelynek a nevében a lounge szó szerepel, nem eszünk. Állóhajón meg még annyira se. Bár állítólag a konyha igen jó.
Vadrózsa
www.vadrozsa.hu
Már a hetvenes években divatos volt, biztos ide járt Zsüti, Kellér Dezső meg a többi ősz jámpec. Csoda, hogy Fenyő Miklós nem írt róla számot. Talán épp ezért kerültük el.
Villa Medici (Veszprém)
www.villamedici.hu
A Bakony, sőt az egész Dunántúli-középhegység legjobb étterme. Szörnyű épület, nagyszerű konyha évek óta. Jogos a csillag.
Kétcsillagosok
Baraka
www.barakarestaurant.hu
A gasztrovilágdivat szerinti fúziós konyha. Külföldi tulaj, külföldi séf, külföldi vendégek. Nagyon trendi, szexi és sztétovdiart. Xenofóboknak nem ajánlott.
Budavári Fortuna
www.fortuna-restaurant.hu
Tourists only.
Matteo
www.matteo.hu
A Pasaréti téri bauhaus buszpályaudvar aljában az óriási és mosolygós Buday séf korrekt, de nem plafonszaggató mediterrános konyhája. Szeretjük, de a legjobb tíz magyar étterem közé tenni talán túlzás.
Páva
D209-es lobbyemberünk eredményes munkája révén a Gresham palotában nyílott ultradrága és gyönyörű Four Seasons Hotel egyik étterme, állítólag meglepően tűrhető árakkal. Nem voltunk még, de készülünk, mert sokan dicsérik.
Robinson
www.robinsonrestaurant.hu
Műsziget a városligeti műtóban, igazi 600 SEL Merdzsók a parkolóban. Azt mondják, a felső tízezer jár ide. Ha aranyláncvastagságra értik, akkor biztosan. Kell-e még mondani valamit? Egy csillagot is csak akkor adnánk, ha egy törzsvendég orrunk előtt lengetné a viperát.
Tom George
Igazi juppitulajok igazi juppitanyája (incl.: pornós csajok!). Tehát lehetne ellenszenves is. De nem az: kellemes konyha, kellemes környezet. Rekommendált.
Háromcsillagosok
Alabárdos
www.alabardos.hu
A Várba csak borfesztiválra és orgonakoncertre járunk. Enni soha. Lehet, hogy sajnálnunk kéne? Ráadásul ez a lovagiétterem-hangulatú név...
Tanyacsárda (Lajosmizse)
www.tanyacsarda.hu
Tisztességes, jó, de túlértékelt magyaros Lajosmizsén. Van ilyen jó konyha a siklósi Tenkes csárdában is. (De az túl pici, nyilván.)
Gundel
www.gundel.hu
Kétszer voltam, harmadszor nem megyek. Ellenszenves, puccos, túlárazott. Megmagyarázhatatlan, miért lesz időnként Magyarország legjobb étterme. Hiszen nem az.
Hiányjel
Na, itt a lista vége. De nem hagyjuk annyiban, fölsoroljuk még itten azokat az éttermeket, amelyeknek szerintünk helyük lenne bármilyen szakmai listán.
Lou-Lou
www.lou-lou.hu
Évek óta a legmegbízhatóbb, legnagyvonalúbb francia konyha a városban. Több csillagra érdemes.
Carne di Hall
www.carnedihall.com
A lou-lous csapat másik, rusztikusabb stílusú étterme. Fölveszi a versenyt bármelyik egycsillagossal.
Arcade
www.arcadebistro.hu/
Kábé, mint a Matteo, csak franciásabb, szebb és jobb.
Kiskakukk
www.kiskakukk.hu
Félve javasoljuk, az első tapasztalatok alapján. A felújítás-megújítás óta pont olyan étteremmé kezd válni, amilyenre mindig vágytunk: diszkrét, polgári, magyaros és jó. És amelyik képes megmutatni, hogy káposztás cvekedliben is lehet emlékezeteset alkotni.
Őskaján (Tolcsva)
www.oskajan.hu
Franciák Tolcsván. Hegyalja legjobb étterme. (Ünneprontás: Hegyalja többet érdemel!)
Tenkes Csárda (Harkány)
A legjobb brutálmagyar konyha, amivel találkozni volt szerencsénk. A villányi borvidék legjobbja, ha Lojzi éppen nem főz. Kakaspörköltben piacvezető.
Imola Udvarház (Eger)
www.imolanet.hu
Rettenetes enteriőr, vérfagyasztó légkör, de korrekt konyha az egri vár bejárata mellett.
Az utolsó 100 komment: