Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A honi csillagászat fejlődése

2005.10.16. 01:00 - Húzós Tannin

Kiosztotta pszeudo-Michelin-csillagait A Vendég magazin, mink meg nem bírtuk ki, hogy ne kommentáljuk. Tényleg ezek volnának pörköltillatú hazánk legjobb éttermei? Egyáltalán vannak-e legjobb éttermek ebben a gasztronómiailag is sokat szenvedett (és: lángoktól ölelt) kis országban? Elmaradt volna a gasztronómiai rendszerváltás? Gundel? Tanyacsárda? Alabárdos? Ráspi? Rosenstein?

A magyar polgárság gasztronómiai kínjait gyönyörűen bírta egyetlen mondatba sűrítve tálalni Esterházy Péter: "Nem szeretem ezt a várost, mert nincs benne kedvenc éttermem".

Pontos.

Tisztességes árért tisztességest enni, vagy pláne nagyon jót, még ma sem könnyű Budapesten. És még Budapest a legszerencsésebb vidéke az országnak ebből a szempontból (is). (Különösen sanyarú sajnos a borvidékek étteremhelyzete. Persze, miért is lennének jó éttermek azokon a tájakon, amelyeken jó eséllyel fordulnak elő igazán jó ételekre és italokra vágyó gasztroturisták.) A tapasztalt és éhes közepesen igényes fogyasztó csak bizalmas információkra építhet. Barátok föltelefonálása szombat délelőtt vagy péntek este: a Kiskakukkban jó a káposztás cvekedli, a halászlé csakis a Bajai Halászcsárdában a Svábhegyen, húsleves a Kéhlyben, bárányborda az Arcade-ban. Így megy ez, sajnos, és most lehetne példálózni más környékbeli fővárosokkal, leginkább Béccsel, ahol a legjobb ötven étterem közé egyetlen magyar sem férne be talán.

Ettől persze önbizalmunk törtelen, rendületlenül hisszük, hogy a magyar konyha világhírű (itt, a XI. kerületben feltétlenül az, de még valószínűleg Dabason is ez a helyzet), és időnként nagyképűsködőnek tűnő, kis magyar pszeudo-Michelin-csillagokat osztunk, mint a Vendég című szakmai magazin a napokban.

A tájékozódási pontokra vágyó, éhes polgárnak minden ilyen gasztrotoplista érdekes, A Vendég magaziné azért különösen, mert alighanem ez az a lista, amelyik a legtöbb szakmabeli véleményét összegzi. (Nem mintha a szakmának kellene megítélnie önmagát, nem mintha így nem lennének nyilvánvaló elfogultságok, hendikepek.)

Nagyon sok tucat (biztosan több mint ötszáz, de nem volt türelmünk átszámolni) étteremtulajt, séfet, borászt (!), újságírót kértek, nevezzék meg azt a három éttemet, amelyiket a legjobbnak ítélik 2005-ben; ebből lett kikalkulálva a lista.

Az alábbiakban ismertetjük A Vendég című szaklap A Magyar Vendéglátás Csillagai hangzatos nevet viselő listáját, kicsikét megkommentálva, persze, mert imádunk mindent megfütyülni, végül még a fájó hiányokra is fölhívjuk a figyelmet.

A Magyar Vendéglátás Csillagai

Egycsillagosok

Arany Kaviár
www.aranykaviar.hu
Kicsi, orosz, de a mienk. Abszolút élmezőnybe való, hosszú évek óta. Sajnos árban is. (Sőt abban már az élmezőny fölé emelkedik lassan. Nem könnyű olyan helyet találni, ahol egy főfogás közelíti a húszezret, de még előétel is van tíz fölött.) Körözés alatt álló bankelnököknek és halbuziknak kötelező. Beluga foreva!

Admirális (Érd)
www.admiralis.hu
Egyetlen próba alapján erősen túlértékelt helynek tűnik. Valamiért hosszú évek óta a szaksajtó favoritja. A mi listánkban nem lenne.

Bock Bistro
www.bockbistro.hu
Nem voltunk még, passz.

Fausto's
www.fausto.hu
Főzni tudnak, de szörnyű hangulatú hely. Az olaszos konyhából az elegáns, szigorúan pizzamentes vonalat viszi.

Fehérszarvas (Eger)
www.feherszarvasetterem.hu
Mitől egy szó a fehérszarvas? Még nem voltunk, sajna. Eger elsősorban Imola Udvarház nekünk. Az is befért volna.

Fregatt Arizona Pub (Pécs)
www.fregattarizonapub.hu
Nehezen tudjuk elképzelni, hogy ilyen nevű helyen jó legyen a konyha. Dehát ez a meglepetések országa. És azt is nehéz elképzelni, hogy jobb volna a Kalamárisnál. Tudták önök, hogy a pécsi Kalamáris étterem tulajdonosa, Rippl Béla a világ legnagyobb cirfandligyűjtője? (Another interesting piece of information.)

Ráspi (Fertőrákos)
www.raspi.hu
Személyes kedvencünk, a háromcsillagosok között a helye. Magyarország legőrültebb és legelhivatottabb étteremtulaja, hajmeresztő borkínálat. Már borászatként is kapaszkodik az élbolyba, kékfrankosban mindenképp.

Trattoria Pomo D'oro
www.pomodorobudapest.com
Gianni Annoni, a kereskedelmi tévézés díszdigója vendéglősként nagyon kedves fiú. A hely sem rossz, sokat javult az utóbbi évben, és aki Csisztu Zsuzsát akarja látni spagettizés közben, annak itt a helye. Túlzás az ország legjobb éttermei között emlegetni.

Remíz
www.remiz.hu A magyar vendéglátás egyik állócsillaga. Gyakran járunk arra, néha több csillagos, néha csillagmentes a kaja.

Rosenstein
www.rosenstein.hu
Kulthely a Józsefvárosban. Nem sajnáljuk tőle a csillagot. (Bácsfi Dia, ne viháncolj!

Trattoria Toscana
A high end pizzériák legjobbika. Egy osztállyal a Pomo D'Oro felett játszik, de hazai pályán (Olaszországban) nem lehetne top 100 000-ben. Mellette olasz borbolt!

Spoon Café & Lounge
www.spooncafe.hu
Olyan helyen, amelynek a nevében a lounge szó szerepel, nem eszünk. Állóhajón meg még annyira se. Bár állítólag a konyha igen jó.

Vadrózsa
www.vadrozsa.hu
Már a hetvenes években divatos volt, biztos ide járt Zsüti, Kellér Dezső meg a többi ősz jámpec. Csoda, hogy Fenyő Miklós nem írt róla számot. Talán épp ezért kerültük el.

Villa Medici (Veszprém)
www.villamedici.hu
A Bakony, sőt az egész Dunántúli-középhegység legjobb étterme. Szörnyű épület, nagyszerű konyha évek óta. Jogos a csillag.

Kétcsillagosok

Baraka
www.barakarestaurant.hu
A gasztrovilágdivat szerinti fúziós konyha. Külföldi tulaj, külföldi séf, külföldi vendégek. Nagyon trendi, szexi és sztétovdiart. Xenofóboknak nem ajánlott.

Budavári Fortuna
www.fortuna-restaurant.hu
Tourists only.

Matteo
www.matteo.hu
A Pasaréti téri bauhaus buszpályaudvar aljában az óriási és mosolygós Buday séf korrekt, de nem plafonszaggató mediterrános konyhája. Szeretjük, de a legjobb tíz magyar étterem közé tenni talán túlzás.

Páva
D209-es lobbyemberünk eredményes munkája révén a Gresham palotában nyílott ultradrága és gyönyörű Four Seasons Hotel egyik étterme, állítólag meglepően tűrhető árakkal. Nem voltunk még, de készülünk, mert sokan dicsérik.

Robinson
www.robinsonrestaurant.hu
Műsziget a városligeti műtóban, igazi 600 SEL Merdzsók a parkolóban. Azt mondják, a felső tízezer jár ide. Ha aranyláncvastagságra értik, akkor biztosan. Kell-e még mondani valamit? Egy csillagot is csak akkor adnánk, ha egy törzsvendég orrunk előtt lengetné a viperát.

Tom George
Igazi juppitulajok igazi juppitanyája (incl.: pornós csajok!). Tehát lehetne ellenszenves is. De nem az: kellemes konyha, kellemes környezet. Rekommendált.

Háromcsillagosok

Alabárdos
www.alabardos.hu
A Várba csak borfesztiválra és orgonakoncertre járunk. Enni soha. Lehet, hogy sajnálnunk kéne? Ráadásul ez a lovagiétterem-hangulatú név...

Tanyacsárda (Lajosmizse)
www.tanyacsarda.hu
Tisztességes, jó, de túlértékelt magyaros Lajosmizsén. Van ilyen jó konyha a siklósi Tenkes csárdában is. (De az túl pici, nyilván.)

Gundel
www.gundel.hu
Kétszer voltam, harmadszor nem megyek. Ellenszenves, puccos, túlárazott. Megmagyarázhatatlan, miért lesz időnként Magyarország legjobb étterme. Hiszen nem az.

Hiányjel

Na, itt a lista vége. De nem hagyjuk annyiban, fölsoroljuk még itten azokat az éttermeket, amelyeknek szerintünk helyük lenne bármilyen szakmai listán.

Lou-Lou
www.lou-lou.hu
Évek óta a legmegbízhatóbb, legnagyvonalúbb francia konyha a városban. Több csillagra érdemes.

Carne di Hall
www.carnedihall.com
A lou-lous csapat másik, rusztikusabb stílusú étterme. Fölveszi a versenyt bármelyik egycsillagossal.

Arcade
www.arcadebistro.hu/
Kábé, mint a Matteo, csak franciásabb, szebb és jobb.

Kiskakukk
www.kiskakukk.hu
Félve javasoljuk, az első tapasztalatok alapján. A felújítás-megújítás óta pont olyan étteremmé kezd válni, amilyenre mindig vágytunk: diszkrét, polgári, magyaros és jó. És amelyik képes megmutatni, hogy káposztás cvekedliben is lehet emlékezeteset alkotni.

Őskaján (Tolcsva)
www.oskajan.hu
Franciák Tolcsván. Hegyalja legjobb étterme. (Ünneprontás: Hegyalja többet érdemel!)

Tenkes Csárda (Harkány)
A legjobb brutálmagyar konyha, amivel találkozni volt szerencsénk. A villányi borvidék legjobbja, ha Lojzi éppen nem főz. Kakaspörköltben piacvezető.

Imola Udvarház (Eger)
www.imolanet.hu
Rettenetes enteriőr, vérfagyasztó légkör, de korrekt konyha az egri vár bejárata mellett.

Címkék: táplálkozás

198 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1913022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gergely Andor 2005.10.16. 02:10:02

Én felraknám még a Fülemülét- A legjpbb sólet és libacomb, igazi "polgári hangulat"

ozzmin 2005.10.16. 02:57:53

Azt örömmel olvastam, hogy a Tenkes csárda rajta van a listán, szerintem is az ország egyik legjobbja. Nem tudom, hogy az étterem kategóriába tartozik-e a Tüköry söröző a Bp. Hold utca 15ben, de kár hogy nincs megemlítve, u.i. valószínűleg az ország egyik legolcsóbb és leghangulatosabb, kifejezetten magyaros hangulatú evőhelye immáron kb 30 éve. A belváros kellős közepén, és alig egy fél éve, hogy megjelent az első 4 számjegyű ár az étlapon. Szóval ajánlom mindenki kedves figyelmébe.

atosz 2005.10.16. 06:08:31

Volt valaha egy étterem, amely nagyon de nagyon jó volt....kinevelte a kezdő Robinson séfjét (még a kezdő étlap is koppintás volt), és megteremtette az igényes polgári étterem fogalmát - ismét!! SZINDBÁD méltatlanul feledett!!

fnm 2005.10.16. 08:58:02

a pécsi kalamáris mellett meg kell említeni a Pezsgőházat is (azonos csapat, kiváló konyha, rossz pezsgő)

Ho 2005.10.16. 08:58:37

A Fehérszarvasban voltunk, jó. A Bock Bisztróban is, az is. A lajosmizsei Tanya szerintünk is simán veri a Tenkest, mert utóbbi tényleg brutálmagyar, de előbbi kifinomult is, paradox. És nagyon szeretjük a Soul Cafét a Ráday utcában, az ország legjobb paradicsomlevesével, többek közt.

Ho 2005.10.16. 08:59:44

Ja, és kifelejtettük a székesfehérvári Kiskakast, pedig nem kellett volna. Mármint, kifelejteni.

fila 2005.10.16. 09:15:34

John Bull Pub Szeged -Délmagyarotszág legjobb konyhája évek azonos -magas - szinvonalon és megfizethető áron.

zso 2005.10.16. 09:23:17

A szegedi Fasort ne felejtsük ki,igazi magyaros hely,tiszta,óriás adagok nagyon reális áron(800-1500Ft főétel)-szinte két személyre. Csülök pékné módra-kitünő!

bubodr 2005.10.16. 09:51:46

Aki nem volt még az Alabárdosban, az ne cikizze, mert nem tudja miről beszél: magyar top 5-ben akármikor. Az Imola Egerben nagyon jó, a Villa Medici is. Fájó hiány az Uhu Villa és a La Fontaine a Mérleg utcában, nekem ez utóbbi a top.

avenger 2005.10.16. 10:03:22

ajanlom a Kulvarosi kavehazat is, ujpesten, igazi szazadeleji hangulattal. Gergely Andor: ez a Fulemule hol van?

Tchoepi 2005.10.16. 10:03:29

Én még megemlíteném - mitöbb melegen ajánlom - a Kisbuda Gyöngyét. Nagyon hangulatos (1920-as, 30-as éra, egy magával ragadó idős zongoristával), udvarias, nem tolakodó kiszolgálás, a konyha pedig szerintem kiemelkedő. Az árak nem alacsonyak, de szerintem évente egy-kétszer feltétlenül megéri betérni.

robicsek 2005.10.16. 10:16:49

Kimaradt szvsz: bándi udvarház (ha már magyar éttermet keresünk, ez nagyon az), fehérvári Szárcsa, baracsi halászcsárda (itt borzalmas minden, kivéve a halászlét)

malena 2005.10.16. 10:17:42

és a Krízia??? egy darab európa itt a westbalkánon. a Tanya csárdát nem is értem, hogy jön az egy fine ding sorba??? még hogy 3 csillag... nevetséges. a Fehérszarvas sztem még 1 csillagra sem érdemes. olyan 80-as évek...

2005.10.16. 10:18:24

étterembe nem enni megyünk, merazt otthon is tudunk (nejem és én jól főzünk), hanem éttermi szolgáltatást venni, ami nekünk értékrendet, (krúdys) szellemiséget jelent (talán) eszerint ma legjobb az ŐSKAJÁN (hogy ahhoz a dohányzószobához nem tartanak szivart, az azért gáz) második a PORTRÉ Kőszegen (madivatos trendi hely, de nagy tűzzel!! húsokban jó a séf, ami ritka, félő hogy romlani fog, mer valamiből élni is kell) Veszprémben talán ma már jobb az OLIVA, megbízható 4es konyha, jó pincér, VILLA DI MEDICInél összehasonlithatatlanul kellemesebb környezet. Utóbbi 7-8 éve volt jó, akkor is a hozzátartozó Nosztalgiába ültünk, és átkértük az étlapot A pécs erős éttermekben, nyugodtan lehet menni még 4be-5be,a FREGATTBAN tavaly egy nagyon jó és egy nagyon rossz szakács dolgozott, lehetett pofára esni egyik napról a másikra A RÁSPI ténylag veri a nagyon erős é-ny mo-i mezőnyt, de rengeteg jó étterem van a környéken, Soprontól az eldugott szigetközi falvakig. GUNDEL szent tehén, ugyanúgy nem illik rosszat mondani róla (pedig az), ahogy mondjuk Kállai Ferencről

Cornholio 2005.10.16. 10:24:02

Jaja, a Kisbuda Gyöngye kihagyhatatlan, sztem a fent felsoroltak mindegyikét veri a konyhája. Csak győzd megfizetni...

Frenetik 2005.10.16. 10:24:54

www.mokkarestaurant.hu www.malomto.hu www.kogart.hu www.mannalounge.com Csillag nem tudom, melyiknek jár, de ezekkel mindig elégedett voltam!

2005.10.16. 10:25:08

"bándi udvarház" sztem inkább parasztvakítás, akkor inkább nemesvámos (azis túristacsapdának néz ki, ehhez képest egész jó, tyúkhúsleves kitűnő)

Mucus 2005.10.16. 10:25:17

Kiskodmon etterem - Gyula! harcsapaprikas felejthetetlen! nezzetek be oda is!

2005.10.16. 10:27:56

"bándi udvarház" sztem inkább parasztvakítás, akkor inkább nemesvámos (azis túristacsapdának néz ki, ehhez képest egész jó, tyúkhúsleves kitűnő)

Dr. Bánszegi Judit 2005.10.16. 10:42:55

Calico Jack Pub, Debrecen Legalább három csillag

reménykedő 2005.10.16. 11:04:13

A Gundel-kérdést szerintem is felesleges feszegetni. Ez van... Szerény rálátásommal a témára, én két éttermet tudok kiemelni: az egyik az Aranykavár -remek konyha, és ami bor szempontból egyáltalán nem mellékes, kizárólag Riedel poharakkal dolgoznak-, a másik a Ráspi, ahol eddig bármikor, bármit rendeltünk az szó szerint hibátlan volt. Más kérdés, hogy mindkét étterem tulajdonosai profi csillagászok, legalábbis ami az árképzésüket illeti... Amit én hiányolok Magyarországon: az igazi nagybetűs "VENDÉGLŐ", ahol kedvező árakon, kis (rendszeresen megújuló-) ételválasztékot kínálnak, a borokat szigorúan csakis minőségi szempontok alapján válogatják, mindezeket megfelelő eszközök segítségével és hozzáértő módon szolgálják fel. "Nem szeretem ezt a várost, mert nincs benne kedvenc éttermem". Nagy gondolat! "Így megy ez, sajnos, és most lehetne példálózni más környékbeli fővárosokkal, leginkább Béccsel, ahol a legjobb ötven étterem közé egyetlen magyar sem férne be talán." Nem bizony!

Steff 2005.10.16. 11:30:04

Ismeri valaki a pestlőrinci Kakas éttermet? Szerintem az is nagyon színvonalas.

Gézapa 2005.10.16. 11:30:24

Az Ös Kajánnál sokkal jobb a Sárospataki Vár étterem ja és olcsóbb is!

Sörmedve 2005.10.16. 11:39:05

Borvidékek+éttermek témához két tipp: 1.) az ABSZOLÚT csúcs nálam Noszvajon a Mágnás étterem. Otthonos, családias, Hevér Jancsinak valami elképesztően szakácsbrigádot hozott össze, sült kacsában és - a magyar borvidéki éttermek halmazán értelmezett - általános ár-érték arányban szerintem szerte kis hazánkban verhetetlen. Plusz a tepertős pogácsájukért ölni tudnék ! Egyértelműen ajánlom. 2.) Neszmélyen a Hilltop éttermében háromszor voltunk eddig kedvesemmel, egyszer a marhapörkölttel stabil háromcsillagosat alkottak, de a másik két alkalomra is legalább két csillagot adtam volna. Hangulat két csillag, ár már csak egy, de összességében - pláne ha kettesben mentek partnereddel - mindenképp ajánlom. Plusz egy megjegyzés reménykedőnek: nagy szívfájdalmamra vagy két éve bezárt Veszprémben az Állatkert melletti Fenyves étterem. Na, az pont az a hely volt, amit te keresel. Kaja isteni, a borlapjukon a minőségi belépő fehérboroktól több komoly vörösig (életemben ott ittam először Takler Bikavért, azóta szeretem...) vagy 60-70 tétel szerepelt, és a pincérek értettek is ahhoz, ami a szakmájuk. Remélem, megnyílik még valaha, ugyanazzal a személyzettel - és ha igen, okvetlen menj el, nem fogsz csalódni !

bizmut 2005.10.16. 11:39:56

Papa Joe's Steak House, Sopron http://www.papajoe.hu/ Nagyon bejött a konyha.

Sörmedve 2005.10.16. 11:41:58

Steff: én igen, a Kakas nagyon király hely, nem annyira családias a hangulat de a kaja, a borválaszték és az árak alapján nálam a saját a hazai top 20-amban bérelt helye van.

Sörmedve 2005.10.16. 11:43:13

Borvidékek+éttermek témához két tipp: 1.) az ABSZOLÚT csúcs nálam Noszvajon a Mágnás étterem. Otthonos, családias, Hevér Jancsinak valami elképesztően szakácsbrigádot hozott össze, sült kacsában és - a magyar borvidéki éttermek halmazán értelmezett - általános ár-érték arányban szerintem szerte kis hazánkban verhetetlen. Plusz a tepertős pogácsájukért ölni tudnék ! Egyértelműen ajánlom. 2.) Neszmélyen a Hilltop éttermében háromszor voltunk eddig kedvesemmel, egyszer a marhapörkölttel stabil háromcsillagosat alkottak, de a másik két alkalomra is legalább két csillagot adtam volna. Hangulat két csillag, ár már csak egy, de összességében - pláne ha kettesben mentek partnereddel - mindenképp ajánlom. Plusz egy megjegyzés reménykedőnek: nagy szívfájdalmamra vagy két éve bezárt Veszprémben az Állatkert melletti Fenyves étterem. Na, az pont az a hely volt, amit te keresel. Kaja isteni, a borlapjukon a minőségi belépő fehérboroktól több komoly vörösig (életemben ott ittam először Takler Bikavért, azóta szeretem...) vagy 60-70 tétel szerepelt, és a pincérek értettek is ahhoz, ami a szakmájuk. Remélem, megnyílik még valaha, ugyanazzal a személyzettel - és ha igen, okvetlen menj el, nem fogsz csalódni !

Sörmedve 2005.10.16. 11:43:19

Borvidékek+éttermek témához két tipp: 1.) az ABSZOLÚT csúcs nálam Noszvajon a Mágnás étterem. Otthonos, családias, Hevér Jancsinak valami elképesztően szakácsbrigádot hozott össze, sült kacsában és - a magyar borvidéki éttermek halmazán értelmezett - általános ár-érték arányban szerintem szerte kis hazánkban verhetetlen. Plusz a tepertős pogácsájukért ölni tudnék ! Egyértelműen ajánlom. 2.) Neszmélyen a Hilltop éttermében háromszor voltunk eddig kedvesemmel, egyszer a marhapörkölttel stabil háromcsillagosat alkottak, de a másik két alkalomra is legalább két csillagot adtam volna. Hangulat két csillag, ár már csak egy, de összességében - pláne ha kettesben mentek partnereddel - mindenképp ajánlom. Plusz egy megjegyzés reménykedőnek: nagy szívfájdalmamra vagy két éve bezárt Veszprémben az Állatkert melletti Fenyves étterem. Na, az pont az a hely volt, amit te keresel. Kaja isteni, a borlapjukon a minőségi belépő fehérboroktól több komoly vörösig (életemben ott ittam először Takler Bikavért, azóta szeretem...) vagy 60-70 tétel szerepelt, és a pincérek értettek is ahhoz, ami a szakmájuk. Remélem, megnyílik még valaha, ugyanazzal a személyzettel - és ha igen, okvetlen menj el, nem fogsz csalódni !

2005.10.16. 11:49:18

"Az Ös Kajánnál sokkal jobb a Sárospataki Vár étterem ja és olcsóbb is! " Miben jobb?

Evi 2005.10.16. 12:00:28

Nalam abszolut a Tanyacsarda a nyero!

2005.10.16. 12:05:52

"Amit én hiányolok Magyarországon: az igazi nagybetűs "VENDÉGLŐ" Pontosan! 99%uk valami összegörcsölt, ahogy azt Móricka elképzeli szerencsétlenség (Villa di medici Veszprém legszebb helyén újgazdagbarokk). Hiányoznak a normál (kis)polgári hagyományok, életükbe nem olvastak Krúdyt, Gozsdut, de Magyar Eleket se, nem építenek a helyi lehetőségekre: az Őrségben kapsz gundel palacsiuntát meg Holstein szeletet, de erdei gombát meg vadat (amivel meg lépten nyomon találkozol kirándulás közben), vagy dödöllét elvétve se nagyon. Ja persze: Sárospatakon már több helyen van sztrapacska az étlapon (idáig már eljutottak), de azért jobb ha nem kóstolod

tom 2005.10.16. 12:16:47

osztogatjuk a csillagokat, de a legjobb magyar étterem nem férne be az 1000-be a legtöbb ny- európai országban sajno

2005.10.16. 12:30:08

belugából is főznek az aranykaviárban? mert az delfin...

2005.10.16. 12:32:51

belugából is főznek az aranykaviárban? mert az delfin...

Sörmedve 2005.10.16. 12:33:18

tom: ez attól függ, hogyan definiálod a "jó"-t. Németországban dolgozva eddig vagy 30 különböző étteremben voltam már Karlsruhétól Passauig, és mit mondjak, az én szám íze és elvárásaim alapján talán ha kettőt ajánlanék feltétel nélkül a barátaimnak. Amit itt általában egyértelműen jobbnak érzek, az a vendégre való odafigyelés a kiszolgáló személyzet részéről - de ez sem minden étteremre egyetemesen igaz, sőt. Hála az égnek nem egyszer értek már visszatérő jelleggel (és ugye ez az igazán fontos !) nagyon pozitív benyomások e tekintetben hazánkban, lásd pl. Mágnás étterem Noszvajon vagy a - sajnos már bezárt - Fenyves Veszprémben.

dóra 2005.10.16. 12:41:32

La Fontaine /Mérleg u/: laza francia kiszolgálás, francia enteriőr, francia ételek (különleges és nehéz), de csak húsos étel! Az eredeti francia szuflé a Károlyiban jobb. Rettentő drága, de finom. Semmi allűr, a kiszolgálás és az ételek a lényeg.

Ho 2005.10.16. 12:44:31

Kedves névtelen, a beluga, az nem delfin, hanem viza, a belugakaviár pedig kurva drága, és majdnem annyira finom. Nem főzik, amúgy.

Ferraiolo 2005.10.16. 13:14:52

Azt hiszem, mindenkinek más az ízlése és mindenki más fajta éttermi légkört ígényel. Egy biztos, aki étterembe megy, az nem elsősorban enni, hanem egy szolgáltatást és élményt is akar vásárolni magának. Ahhoz, hogy a vendég meg legyen elégedve, az étterem részéről rengeteg munka és profizmus szükséges. Azok a jó helyek, ahol a vendég nem csak jót eszik -bár ez az egyik legfontosabb- hanem jól is érzi magát. Ez sok minden apróságon elcsúszhat, kezdve a rosszul megválasztott háttérzenétől a tökéletes ételsort lezáró pocsék desszertig. Én alkalmi gourmet-ként kevés ilyen helyet tudnék megnevezni az országban, sajnos a fővároson kívül még kevesebbet. Azért egy pár: Trattoria Pomo D'oro(egyértelműen Bp. legjobb olasz étterme), Café Kör(barátságos szerviz és tök jó ételek), Cyrano(tökéletes konyha-mindig megújuló tökélydizájn), Kacsa Vendéglő(a város legjobb kacsaételei-kicsit feszélyezett légkör de a legfigyelmesebb szerviz), Őskaján-Tolcsva(az eddig tapasztalt legjobb vidéki étterem), stb...

Galluschka 2005.10.16. 13:18:04

Háát, szerintem a pestlőrinci Kakasnak egészen biztosan NEM a top 50-ben a helye... (pláne, annak alapján, amit a cikk megfogalmazott!) Én nem vagyok egy szakértő, csak szeretek enni, de a Kakasról azt mondanám, nem rossz hely, csak pont az hiányzik belőle, ami a jó éttermet megkülönbözeteti a kitünőtől, pláne, az akár nemzetközi szinten is ajánlhatótól: a különleges kaják, a profi felszolgálás, és a kellemes környezet... Szóval, én nem ugrom kútba, ha valami üzleti dolgom odavet, mert nagy valószínűséggel nem eszek rosszul és nem érzem magam rosszul, de nem is lövök fel tüzijátékot tőle, pláne nem fut össze a számban a nyál még több órával az ottevés után is.... A cikkben foglaltakhoz: az érdi Admirális talán nem olyan trendi, mint több csillagot kapott hely, de nagyon kedves, családias a hangulat, és a tengeri herkentyűkben elég jól állnak. Más kérdés, hogy a Bécsi út másik felén valóban nagoyn sok ilyen szintű, kedves, családias helyet találni. Pomodoro A kajájukat szeretem, de nekem nagyon procc, (nem szeretem CSisztu Zsuzsát nézni spagettizés közben), és a pincérek is igen fent hordják az orrokat. A Rosensteintől sem vagyok hanyattesve, bár itt inkább a kaják azok, amivel nem mindig vagyok kibékülve, a "vendéglátás" itt van az általam ismertek közt a legmagasabb szinten. Sajnos, a belső tér elég rondácska... Remíz: abszolút egyetértek, nem itt van a helye (bár, a Kakasnál azért sokkal jobb ;o) ) Túl tömött, és a kaják is elég változó szinten készülnek.

Sistirisbácsi 2005.10.16. 13:29:04

Ajánlanám a Mészáros Vendéglőt Abony szélén tuti ételek igazi házias ízek remek hangulat,néha cigányzene kiváló kemence kellemes,barátságos tulaj. Barátságos árak. Ez vonatkozik a kalocsai csajda csárdára is!

Belo 2005.10.16. 13:31:25

www.kheli.hu ez miért nincs a listában? szerintem veri mindet!!!

MK 2005.10.16. 13:34:40

A Remkót túlzás bármilyen csillagnak nevezni, annyira gáz, a Kisbuda Gyöngye meg ugyanaz (de tényleg ua.) 3xos áron.

MK 2005.10.16. 13:37:54

A Remkót túlzás bármilyen csillagnak nevezni, annyira gáz, a Kisbuda Gyöngye meg ugyanaz (de tényleg ua.) 3xos áron.

Zozi 2005.10.16. 13:58:10

A Moon Gate sehol, Sporttársak???

Sóki 2005.10.16. 14:08:33

Talán többet kellene utazni a tisztelt véleményalkotóknak. A szegedi Gőry Pince biztosan beleférne egy "naittjóléreztemmagamésjótisettem" listába, de az Annó is megérdemelne egy kis kitérőt (Hódmezővásárhely és Szeged között), vagy a vásárhelyi Bagolyvár. Még a továbbutazásra is maradna pénz, habár ez az ítészeknél nem hiszem, hogy gond lenne.

Tomi 2005.10.16. 14:41:43

sziasztok' tegnap voltunk a Four Seasons Gresham Hotel Pava ettermeben, de elotte mar tobbszor voltam a Kavehaz reszlegen is. Mindket hely nagyon magas szinvonalat kepvisel ugy a kiszolgalas, mint az etelek szinvonala. Nem olcso de csalodni biztos nem fog, aki kiprobalja. Amugy pentek, szombaton szinte csak elofoglalassal lehet asztalt kapni. Mult honapban volt szerencsem a Tom-George Etteremhez, de sajnos jot nem tudok irni, azt leszamitva, h. a felszolgaloholgy igen dekorativ teremtes volt. Kovetkezo uticel a nemreg megnyilt etterem a Margit-hid budai hidfojenel.

Gordius 2005.10.16. 14:46:43

Kedves "Ho"...pofáraesés, de a beluga valóban delfinfaj. Ráadásul fehér!!!! A félreértést az orosz nyelvterületen kifejezés beli hasonlóság okozta még anno. Szóval irodalomra fel! Amúgy meg a Tenkes Csárdával maximálisan egyet értek, nagyon jó.Azt viszont hozzá kellene tenni, hogy ezek sehol sem lennének a listákon, ha nagyanyáink nyitnának kifőzdét.

Anthony 2005.10.16. 15:10:59

A Bazilika környéki étteremcsokorból kimaradt a mokka, ami simán veri a sok érthetetlenül felkapott éttermet ízletes és szépen tálalt ételeivel. Továbbá javasolnám, hogy ne kerüljétek el a várat evés szempontból...így ugyanis az igen drága, de igen jó Alabárdoson kívül kimaradtok például a Café Pierrot-ból (www.pierrot.hu) ami ma talán a város legjobb helye (a bécsi Cantinetta Antinorihoz hasonlít legjobban, csak szebb) A közönséget elnézve a város színvonalas külföldijei és a szofisztikáltabb bennszülöttei már felfedezték maguknak...

Anthony 2005.10.16. 15:14:51

A Bazilika környéki étteremcsokorból kimaradt a mokka, ami simán veri a sok érthetetlenül felkapott éttermet ízletes és szépen tálalt ételeivel. Továbbá javasolnám, hogy ne kerüljétek el a várat evés szempontból...így ugyanis az igen drága, de igen jó Alabárdoson kívül kimaradtok például a Café Pierrot-ból (www.pierrot.hu) ami ma talán a város legjobb helye (a bécsi Cantinetta Antinorihoz hasonlít legjobban, csak szebb) A közönséget elnézve a város színvonalas külföldijei és a szofisztikáltabb bennszülöttei már felfedezték maguknak...

dr El van Leowe 2005.10.16. 16:05:16

Gratulálok a Művelt Alkoholistáknak! A 23 hely közel felében nem jártak, nem is mennének, de kedvesen leócskázzák azokat. Ha pedig a képzeletről van szó, miért kellene azt képzelni, hogy pl. a Tenkes csárdában jobban főznek, mint a "Fregatt Arizona Pub nevű" helyen? Ha pedig már berakták a linkekekt, nem ártott volna azokat pontosan megadni. Egyébként pedig nyílván nagyon sok étterem kedvence valakinek ezért vagy azért. Ez a lista, mint kiderült, pár száz szakmabeli szavazatainak összegzése alapján készült. Vitatkozni vele ettől még természetesen lehet. Végül csak egy elvi kérdés a Művelt Alkoholistákhoz: az olasz gasztronómiát miért kell egyenlővé tenni a pizzával?

Ferraiolo 2005.10.16. 16:17:28

És ha már itt a "borkultúra" a téma, olyan helyeket is értékelhetne valami kreátív kritikustím, ahol a konyhán és a jólérzésen kívül a borválasztékon is el lehet csemegézni... Innen semiképpen nem maradhat ki a Maligán Borétterem -www.maligan.hu- akik szerintem nagyon sokat tesznek a borkultúra és borízlés népszerűsítéséért. Számomra nagyon kedves még a Central Cellar Étterem -http://www.eszemiszom.hu/m.asp?D=EE&R=28901- ahol igazán nagy hangsúlyt fektetnek az igényes gasztronómiára és a remek borválasztékra. Jó lenne egyre több ilyen helyet látni és akkor remélhetőleg a kezdő amatőr borkedvelők is leszoknának arról, hogy az éttermekben vagy a borszaküzletekben csak azt a két vagy három G-vel, B-vel vagy Sz-el kezdődő borász borait rendelik vagy veszik le a polcról...:-(

Ho 2005.10.16. 16:36:43

Kedves Gordius, a legkevésbé sem tartom kizártnak, hogy a beluga "magyarul" delfinfaj. Ehhez bizonyára vitán felül jobban értesz. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy én meg jobban tudok oroszul. Az Arany Kaviár egy orosz étterem, így nem lehet szemükre hányni, ha a vizát belugának nevezik orosz-magyar étlapjukon. Nincs tehát pofára esés, ezúttal. Nyilván előfordult már, hogy tévedtem. Máskor, sokszor. Most nem.

züm-züm 2005.10.16. 18:01:51

Találtam: "...Ezen ínyencség őshazája és legfőbb szállítója hagyományosan Oroszország, azon belül is a Kaszpi-tenger vidéke. Innen származik a világ kaviártermelésének 60 százaléka. Jellemző, hogy a különböző kaviárfajtákat is az orosz nyelvből átvett szakkifejezésekkel – pontosabban az adott ikrát adó tokhal fajtának orosz elnevezésével – jelölik a nemzetközi piacon. A legdrágább a legnagyobb szemű, világos vagy sötétszürke színárnyalatú beluga (viza). Méretben és árban egyaránt a sötétbarna vagy arany színű, manapság már ritkaság számba menő oszetra (vágótok) a második. A kicsiny, sötétszürke szemekből álló szevruga (sőregtok) a legelterjedtebb és egyben a legolcsóbb az úgynevezett fekete kaviárok között. Ismeretes még a vörös kaviár is, amely lazacikrát fed." Tehát tok! A tok pedig nem delfin. Egyébként tényleg létezik egy delfinfaj, amelyik fehér és még belugának is hívják. Ikrája nincs, élve szül, és az aranykaviárban nincs étlapon! :o)

Rigris 2005.10.16. 18:03:29

Kedves Sörmedve, a nicked rendkívül rokonszenves nekem, de Noszvajon a Mágnásban én már csalódtam, nagyot. Pedig azért mentem oda a feleségemmel, mert előző évben haverokkal jó volt... Aztán tavaly, megint haverokkal, olyan jó közepes. Bándon az Udvarház szerintem rendben van, turistáknak és bennszülötteknek egyaránt. Tőlem jár neki csillag. A Tüköry tényleg korrekt, csak az a baj hogy az étlapon az áraknál ritkábban már csak az ételek változnak. Elég gyakran járok oda (munkahelyi étkezde helyett), néha jó lenne valami mást is enni. Nekem tetszett Budajenőn a Tante Susanne, bár olvastam máshol, hogy másnak meg nem. Amúgy életem messze legjobb hagymás rostélyosát a Csili művház éttermében ettem vagy 10 éve. A helyet nem sírom vissza, de az a rostélyos...

jóindulat 2005.10.16. 18:35:23

Néhány étteremet már volt szerencsém "tesztelni" az említettek közül: Aranykaviár, Bp- kifinomult konyha, drága. Fausto's- az egyik legjobb konyha Bp.-en, drága. Fehérszarvas, Eger- gagyi, a minőséghez képest drága. Ráspi, Fertőrákos- szuper konyha, szuper drága. Fregatt Arizona, Pécs- ehető ételek, korrekt árak. Pomo d'Oro, Bp- jó olasz konyha, túlárazott. Rosenstein, Bp- házias, korrekt konyha (a sólet szuper) a 70'-es, 80'-as évek fílingjével, pöttyet drága. Trattoria Toscana, Bp- szuper tészta ételek és pizzák, ehetetlen egyéb ételek, a minőséghez képest hiper drága. Matteo, Bp- ha "Dr." Budai főz szuper. Ha nincs benn közepes minőség, drága. Tanyacsárda, Lajosmizse- parasztbarokk, korrekt árak. Tom George, Bp- elég jó minőségű ételek, drága. Gundel, Bp- aki betér ide, vigyen magával 18e forintot fejenként, ugyanis itt ennyi az átlagfogyasztás pro Kopf... Carne di Hall, Bp- ritka rossz konyha (hideg leves, rágós hús,...), mindez magas árom. Őskaján, Tolcsva- ÓRIÁSI LÉLEK, majd' ehetetlen ételek.(De ha már választani kell, inkább Pascal az EMBER, mint Ráspi az érző robot :o) ) Tenkes csárda- jó magyar konyha, nagy lélek. Imola udvarház, Eger- aki szereti a totális kiszáradásig sütött húst, annak kánaán, ami nem, az kerülje...

Ho 2005.10.16. 19:10:04

Köszönöm, züm-züm.

pittman 2005.10.16. 19:19:18

Az Őskaján nagyszerű hely, de nem mindegy, hogy ott van-e személyesen Paszkál.

king 2005.10.16. 19:26:31

Hát, némi hangsúly eltolással kb. de.

jóindulat 2005.10.16. 19:29:09

Kedves pittman! Egyről beszélünk! De, hogy a dolgokat tisztán lássuk: nem Pascal főz! Ö az "ötletgyáros/ételkreátor" aki az instrukciói alapján -a konyhán dolgozó leányok által- elkészített ételekre a "virágokat szórja"! :o) Egyébként: ha minden magyar vendéglős ilyen akarattal és alázattal állna szakmájához, nem lenne gond, hogy hová menjünk étkezni/jó dolgokat átérezni/jólérezni magunkat! Hajrá Pascal!

king 2005.10.16. 19:29:18

Hát, némi hangsúly eltolással kb. de.

sörre bor 2005.10.16. 19:29:35

mia, a Monarchiában még senkisem vót? pedig az is jó hely, kicsit drága, de akkor is.

oreghalasz 2005.10.16. 19:31:30

Kedves művelt alko, A Vendég egy szaklap. A pontozók szakemberek. Az eredmény tehát ezen az alapon értelmezendő. Egy 10-20 ezres példányszámú, vendéglátóknak célzott lap megengedhet magának a szakmai alapú elemzést, ami SOHA NEM FOG egyezni a vendég véleményével. MERT. CSAK. Így lehet a vendéglátásnak sok olyan csillaga, aki neked senki. Ahogy sokaknak senki Bach, Liszt, vagy Ella Fitzgerald. Ha a Vendég nem szaklap lenne, hanem mondjuk indekszerű entitás, akkor nem ez lenne az eredmény. Amit te keresel az bevallottan a már alább is említett VENDÉGLŐ, és ebben az olvasatban, ha nem is szó szerint amit írtál, de a cikizésed alapja adott.

king 2005.10.16. 19:48:18

Hát, némi hangsúly eltolással kb. de.

Halkupec 2005.10.16. 19:48:50

Robinson: 2x voltam, mindkétszer vasárnap ebédidőben, és 0 db-ot láttam az említett közönségből (akiket én sem kedvelek). Ami viszont volt: Fantáziadús, de nem erőltetett, kiváló fogások Barátságos kiszolgálás Kellemes, hátradőlös hangulat Árak magasak, de sok drága étteremhez képest jobb az ár / érték arány (pl. Pomodoro, Toscana).

Joe 2005.10.16. 20:04:24

Na és Sopron, Jégverem?

Joe 2005.10.16. 20:08:04

Na és Sopron, Jégverem?

lester_burnham 2005.10.16. 20:43:16

emberek, akit napkor felé esz a fene (nyíregyháza mellett), ne hagyja ki a napkelte panzió naptál elnevezésű alkotását. mmmmmmmmm ;)

lovász 2005.10.16. 21:21:21

Kedves Halkupec! Szakmailag nem vagyok Robinson-hívő, de azt el kell ismernem, hogy a tulajdonos egy zseni! Sok-sok milliót "kaszál" vállalkozásai révén, de -őszintén- meg is érdemli! Kb.: így kell -kéne- ezt csinálni...

TanninBruder 2005.10.16. 21:23:29

Hmmm. Tatán: Gottwald, meg Kis Panzió, Neszmélyen a Hilltop (ott jó helyi borok is vannak). Nekem mindhárom bejött már. Legalább egyszer. Aki arra jár, valamelyikbe érdemes benézni. Persze garancia semmire sincs.

Ho 2005.10.16. 21:29:33

Az Ős Kajánról kibontakozott vitába belepofáznék én is: pontosan úgy látom, mint néhányan mások itt. Pascal klassz srác, a hely mint hely nagyon jó, a kajákban sok a fantázia, az elkészítésükben viszont rengeteg a gikszer. Jó ott lenni, nem mindig jó ott enni.

Alice 2005.10.16. 21:29:43

Az én kedvenc budapesti éttermeim: Keresztapa (Dessewffy utca; nagyon jó kaják, nem túl nagy adagok, picit drága), Szlovák (Bihari János utca; istencsászár kaják, hatalmas adagok, és olcsóság), Cactus Juice (Jókai tér; "szép" adagok,nagyon finom kaják, picit drága), Sir Lancelot (Podmaniczky utca; isteni kaják, isssszonyú nagy adagok, jó árak).

vranac 2005.10.16. 21:47:15

Pizzát Szabadkán kell enni a Magyar Nagykövetség mögött lévő Boss pizzeriában.Olyan finomat még nem ettetek,mióta az orrotok lyukas!:)

Maharani 2005.10.16. 22:12:36

Café Kör - 10 éve megbízhatóan jó. Finom, nem olcsó. Kár, hogy a törzspincérek már elmentek. Papageno, nagyon drága, szig. pizzamentes olasz, nagyon extra, finom.

kajcsimajcsi 2005.10.16. 22:39:42

Jól tudon, hogy ez a Vendég szaklap 300 szakembert, mármint vendéglátáshoz értő embert kérdezett meg? Ezeknek a népeknek a véleményét közölte le. Szerintem a fortuna egyébként egy szuper hely, mármint az ételeket megitélve, ja és ha már a szivről beszélünk, hát az benne van. Ja a Tanyacsárda hát szerintem tök jó hely, a kiszolgálás is profi! A Rosensteinben is valami hiper a személyzet! A Toscanába csak olyan ember menjen aki szereti a természetes izeket, szerintem fantasztikus és a felszolgálók rohadtul értenek a dolgukhoz!

csüliraji 2005.10.16. 22:56:52

Egyél egy csülköt a Fregatt Arizónában kedves alkoholista aztán irogass hülyességeket!

Zabagép 2005.10.16. 23:15:26

Kedves alkeszok! Kb. 100 bécsi éttermet "teszteltem", ezért állíthatom, hogy a legjobb 50-be néhány magyar azért beleférne. Az átlagos bécsi éttermek döntő többsége azonban nem férne bele ebbe a 23 és még néhány említettbe. Ugyanakkor különbséget kell tenni azok között a helyek között, ahova az ember nap mint nap eljár életfentartási okokból (jót és sokat enni és inni olcsóért), és azok között, ahova időnként eljut élvezkedni (különlegeset enni-inni) -- sok pénzért. Egy hely attól ugyanis még lehet jó, hogy drága. Fordítva ez nem feltétlenül igaz. Ja, és ha megnézitek a Vendég weboldalát, akkor láthatjátok, hogy tavaly a Lou-Lou és az Arcade is ott volt a legjobbak között. Az idén a többiek talán valamivel többet tettek -- a szaktársak szerint.

kajcsimajcsi 2005.10.16. 23:33:35

Én nem teszteltem éttermeket, de jól tudom, hogy a Lou-Lout éppen felújitják? Zabagépnek igaza van abban, hogy tényleg különbsébet kell tenni a mindennapi kajálás és a gasztro örömök között!

Garfield007 2005.10.16. 23:34:53

A Gerebi senkinek nem mond semmit, hogy lajozsmizsei csak a Tanya csarda jon szoba? Ki kell probalni, kellemes meglepetes...

Garfield007 2005.10.16. 23:36:02

A Gerebi senkinek nem mond semmit, hogy lajozsmizsei csak a Tanya csarda jon szoba? Ki kell probalni, kellemes meglepetes...

Sas 2005.10.16. 23:53:44

Na én sem bírom ki hogy hozzá ne kotyogjak. Először is hányatott sorsomban volt szerencsém Európa felében végig kóstolni ezeket a sok csillagos Michelin-es étkezdéket. Bátran állíthatom, hogy a fenti lista jónéhány tagja bőven megállná a helyét bárhol Európában. Melegen egyetértve Sörmedve barátunkkal ki állnék a mellet hogy a Német top 10 nem biztos hogy beférne a Magyar top 100-ba. És még a gasztronómia fellegvárában Párizsban bármelyik 2-250 Euro / fős (bor nélkül) excluziv hely mellé is nyugodtan oda lehet tenni a Gundelt (harmad annyiért...). Abban egyetértek hogy a Gundel nem a legjobb étterem BP-n, és nagyon örülök hogy valaki megemlítette a Kis-Buda Gyöngyét, mert az viszont szerintem az. (Persze ízlések és...) Azon viszont nagyon csodálkozom hogy a Náncsinéni nincs a listán, ahol pont a fent hiányolt egyszerű étkek: főzelékek, házi savanyúk,...vegyül kellemes kiszolgálással...(még akkor is. ha nyáron a kert néha ipari jelleget ölt...)...Vidéken meg a Szegedi régi Kiskörösi Halászcsárdát nem lehet említés nélkül hagyni (ha még megvan...). Na ennyi.......Ha meg valaki Európa legjobb (és legdrágább) éttermeit keresi menjen Moszkvába.....Beluga hegyek, stb...

Lucas_Corso 2005.10.17. 00:01:49

Kedves züm-züm! Egy kis kötözködés: az én szövegértelmezési képességeimmel az idézetedből azt sikerült kihámozni, hogy a beluga VIZA. Ahogy azt korábban említették is. (Nem pedig TOK, ahogy Te írtad. Vagy?) Valaki említette a Kéhlit: tipikus régi dicsőségéből élő hely, utoljára 5-6 éve volt jó, azóta egy színvonalához képest túlárazott étterem, átalagosnál kicsit jobb konyhával, hazai összevetésben átlagos (amúgy gyenge, lelketlen) kiszolgálással. Egyszóval a szürke középszerűség maga. Kár érte, az állandó "krúdizásból" sokkal többet lehetne/kéne kihozni.

Repatorta 2005.10.17. 00:11:10

Itt jokat ettunk anno... Bp - Chez Daniel Bp - Cyrano Bp - Haxn kiraly Debrecen - Városhaz Miskolc - Murphy's Sopron - Puskas

toci 2005.10.17. 00:42:46

Fehérváron a Kiskakas olyan jó átlagos csak, de jó árban, mindennapos kajálásra teljesen rendben van. Ha igazán jót akartok (l. az evés ünnepe)menjetek az 'új Kolibri'-be (nemtom most is ez-e a neve, de azok viszik, akik régen a Kolibrit. Akkor is fantasztikus volt, most is nagyon jó. Semmi felhajtás csak nagyon jó bármi, bármikor, nagy adag, korrekt árak. Stabil minőség)

2005.10.17. 00:51:11

Ja és a Szárcsa Fehérváron nekünk nagyon nem teccett, igaz csak eccer próbáltuk, de nem akarnék visszamenni. Viszont adok én is egy szavazatot a Tükörire, nem zavar a választék (hiánya), szeretem és kész, maradjon ilyen még 20 évig.

züm-züm 2005.10.17. 05:26:14

Kedves Lucas Corso! Íme: "A tokfélék között talán a legfontosabb a vizatok (Acipenser huso), magyar nevei; viza, őrhal, szinviza, vizahal. A tokhalak óriása, mert eléri a 9 m-es hosszúságot és a 14 mázsás súlyt. A vizának rövid, háromszögletes ormánya, szalagszerű lapos bajuszszálai, középen kissé beöblösödött felsőajka és középen megszakított alsóajka van. Hátvértjei elől és hátul alacsonyak, középen magosak, oldalvértjei aprók és különállók. Háta sötétszürke, hasa piszkosfehér, ormánya sárgásfehér, vértjei fehéresek. Hazája a Kaspi és Fekete-tenger és az oda ömlő folyamok alsó szakasza." Üdv!

Zabagép 2005.10.17. 08:46:31

Ja, és Esterházy Péterrt külön üdvözlöm, mert lehet, hogy Esterházy Péter írónak nincs kedvenc étterme Budapesten, de Esterházy Péter, a különféle gasztronómiai és "életmód" magazinok bérevője azért már jónéhány bp-i étteremről (pl. Matteo és a kvázi budapesti Admirális) írt csontig benyaló kritikát. Igaz, azt pénzért tette...

vendéglátó 2005.10.17. 09:13:24

A Vendég akkor 20ezres példányszám, amikor 20 lik van az orromon. Jó, ha 10ezer. Illetve akkor sem jó, mert szakmailag ölég közepes. Nyelvileg is.

jánoska 2005.10.17. 09:21:48

Egy hely miatt érdemes a várba menni: Jankó Kortárs Magyar étterem.

guru 2005.10.17. 09:33:10

Alapvetően hibás bírálatokat olvasok itt. Két napja voltam a Ráspi-ban, én is úgy tudtam, hogy jó hely, de most leírhatatlanul rossz, mondhatnám penetráns ételeket kaptunk, amit ott is hagytunk. 10 barátommal voltam ott, és soha többet!!! A tulajdonos melegítőnadrágban és egy koszos tornacipőben jött az asztalhoz, miközben lefikázta a Villányi borvidéket borászaival együtt, mondván, hogy az ő saját bora a nyerő. Viszont nem látom itt a Café Pierrot Éttermet ahol a konyha - merem állítani - az első háromban van Budapesten. Eszterházy pedig egyen otthon zsíroskenyeret, vagy költözzön el Magyarországról.

Galluschka 2005.10.17. 09:34:53

Kedves Sas! A Náncsinéniről is ugyanazt tudom mondani, mint a lőrinci Kakasról: nincs ott a helye a legjobb éttermek közt. A hangulat álságosan vendégbarát (ha betartanák a vicces fali szlogeneket, akár jó is lehetne, de így csak bosszantanak vele)! Aztán, ha nem figyelsz, a számlán, mondjuk a sima whisky helyett a tizenkét éveset számlázzák, és, ha szóváteszed, még annyi elegancia sincs bennük, hogy azt mondják, "most nem jött be". Ez volt a legkirívóbb esetünk, de volt számos más, ennél kisebb és kevésbé pofátlan, ami miatt ide megint csak külső behatásra megyek, önként soha. (magyarul, ha meghívnak, és nincs választásom) Nem beszélve arról, amit Te is írsz, hogy a nyári, kerthelyiséges időszakban mennyire túlzsúfolják magukat, órákat lehet várni a pincérre, pláne, ha fizetnél... A kaják meg -legalábis nekem- a jó standard színvonal, semmi különös...de,még, ha az is lenne, a VENDÉGLÁTÁS hiányosságai miatt pont az nincs meg a helyben, amiről itt már többen írtak, azaz, ami a primer "teletömöm a gyomrom, mert éhes vagyok" és "még napok múlva is emlegetem" kategória közt van. Arról nem beszélve, hogy ár/értékben mit kapsz, mert szerintem az ottani árakban a hírnevet(???) meg a helyet fizeted meg. Szóval, egy kicsit mégis különbözik a Kakastól, ahol, ha nagyon kedvesek nem is voltak a felszolgálók, de korrektek igen, illetve soha nem ültem, még a legtömöttebb időben is 1 órát várva a számlára (és kaptam meg a szomszéd asztalét, mint a Náncsiban) Valaki említette amég a Lancelot-ot: na, az is úgy kerülne a top éttermek közé, mint Győzike a Magyar Tudományos Akadémiára.... Az egyetlen pozitívum, hogy a felszolgálócsajok keblein lehet legeltetni a férfiszemeket. Esetleg, hogy kézzel lehet ennni, aminek a varázsa azért hamar elmúlik. A kaja rengeteg (tök feleslegesen, mert annyira rossz, hogy a kevés is sok lenne), vendéglátás, meg a keblek közszemlére tételén kívül gyakorlatilag nincs.... Na, ez az a hely, ahová még meghívni sem hagyom magam (a a másik a Kaltenberg a Kinizsi utcában: brrr.....

karcsai 2005.10.17. 09:42:16

Pascal lelkes srác, de szerintem is jobb a sárospataki Vár. Eddig ott ettem a legjobb halételeket (fogas!). Ja, és Újpesten az Öreg Halászba is érdemes betérni. Nem kerülne be a topokba, de korrekt áron jókat lehet enni, és a borválasztékra se lehet panasz.

dec 2005.10.17. 10:27:32

karcsai ugyanez fordítva: jó a várban a fogas, de olyan jól sehol sem éreztem magam, mint Pascalnál Úgy látszik őskaján vízválasztó, hogy miről is beszélünk. Én haverokkal Vár (vagy a tényleg meglepő újpesti Öreg Halász), családi "történjen valami jó" program, vagy szeretőmmel Őskaján. Ugyanez a másik végen: Józsi bácsi vendéglője (valahol Ják felé), Portré Kőszeg.

karcsai 2005.10.17. 11:09:24

Szerintem ez azért van, mert az Őskaján kissé avantgard stílusú hely, és ez nem mindenkinek jön be. Többször voltam ott, a hangulat általában a társaság összetételétől függött. Ha a gasztronómiát nézzük, a kísérletező hajlamúaknak való, sok érdekes és szokatlan fogást készítenek, kicsit a szerencsén is múlik, mibe csap bele az ember.

Lucas_Corso 2005.10.17. 11:26:11

Kedves züm-züm! Köszi a felvilágosítást! Ahogy asszem ef Zámbó mondja a Jégkrémbalettben: Sejtettem, hogy ez lesz a vége... (Látszik, hogy szakbarbár vagyok és dunsztom sincs a biológiai rendszertanról.)

kocsmáros 2005.10.17. 11:56:09

Tisztelettel: Sajnos nem ilyen egyszerű képlet ez, izlések és pofonok... Volt és van "szerencsém" belelátni a honi vendéglátásba, sajnos teljességgel hihető: nekünk nem jár csillag! - És nem csak a vendéglősök de a vendégek miatt sem. Jó néhány évvel ezelőtt próbáltam megírattni országunk szörnyű vendéglátó helyzetét talán Moldova úrral, aki csak nevekkel alátámasztva vállalta volna, ami részemről az öngyilkossággal esetleg egy "véletlen" balesettel járt volna, elmaradt a mű! A nálunk található éttermekben sem elegendő sem megfelelő személyzet nem található. Nézzük meg az Andalúzia és mostanság a világ legjobbjának kikiálltott Ferrian úr éttermét: 65 férőhely a vendégeknek, 30 férőhely a konyhán a szakácsoknak; nem beszélve a nyersanyag beszállítókról. Így lehet a Time magazin címlapjára kerülni és ott 10 egész oldalt betölteni. Kétségtelen a vendéglátósok a leghibásabbak ezért, de a vendégeken is meglátszik az ötven év lemaradás. Hiába az ámíttatás: a többiek elszáguldottak, a hozzánk látogató nagyszámú 10 euró-s vendéglátást kereső külföldiek pedig a régi keleti turisták maradványai- kicsit drágább ruházatban. Az igényesebbek pedig hova is jönnének? Tokaj, ahol a világ talán legjobb édesbora készül évekóta panaszkodik: nincs egy jó étterem a környéken, mert-hát mondjuk egy '93-as hat puttonyos disznókőhöz amit profik készítenek ne egy lelkes de amatőr francia házaspár akarjon főzni! És villányban sem jobb a helyzet, Bordeux-i aranyérmek és a tenkes csárda_ Ez ugye vicc. Senkit nem akarok megbántani, de rá kellene döbbenni : az egész egy kész átverés show. Azért az fáj, hogy a listában van olyan étterem amit a tulajdonos két évig bezárva árult, és miután nem sikerült eladni újból kinyitva kapja a csillagokat, ez pedig a SZAK újságot minősiti. A legnagyobb kincs a VENDÉG, akik kedvét semmi estre sem szeretném elvenni: hiszen miről nem tudunk az nem is fáj.

Galluschka 2005.10.17. 12:33:47

Kedves Kocsmáros, nem vagyok szakmabeli. Viszont, tudom, hogy az érdi Admirálisról beszélsz a végén, csak azt nem tudom, ez most baj, vagy miért minősíti bárkit? Amennyire én tudom (igaz, a tulajtól hallottam) elegük lett abból, hogy a saját házuk aljában legyen az étterem. Más helyre akartak menni, de ehhez kellett volna az a pénz, ami az eladásból bejön. De nem ment el a ház (a környéken elég sok étterem van, lakóháznak meg elég rossz helyen van), így aztán újra kinyitottak. (és lelkiismeretesen körbehivogatták a feliratkozott törzsvendégeket a hírrel!) De tapasztalataim szerint, ugyanazon a szinten működknek, mint bezárás előtt, én legalábbis nagy változást nem láttam náluk a két év kényszerpihenő után sem. Én nagyon szeretem az Admirálist, elfogult vagyok velük, az egyetlen, ami fájni szokott, hogy valahogy mindig olyankor vagyok ott, amikor kong az egész, és ez csökkenti a hangulatot. (jó, mondjuk egy kis belső dizájn feldobás nem ártana) De a kaja és a vendéglátás szuper. Szerintem....

egy vendéglátó 2005.10.17. 12:50:33

Hát olvasgatva a hozzászólásokat, látom mindenkinek megvan a saját véleménye és ez így van jól. De ha Michelin csillagról esik szó akkor jó ha tudjuk, hogy kis hazánkban esélye sincs egyik étteremnek sem a közelébe kerülni ezeknek a csillagocskáknak. Leggözelebb a Four Seasons Páva étterme jár ehhez, de ott is van olyan követelmény aminek nem tud megfelelni az étterem. Mondom ezt úgy, hogy a szakmán belülről van rálátásom a dologra, láttam a pályázati anyagnak a feltételrendszerét. A csillagokra pályázni kell, itthonról tudtommal a Gundel kétszer pályázott és mindkétszer sírva menekültek a Michlein Guide álruhás szakértői.....

Ipacs Tamás, A Vendég 2005.10.17. 12:59:19

A Vendég szaklap csapata nevében írok – mi „követtük el” a szavazás megszervezését, ránk zúdulhat a hitehagyottak és ellendrukkerek szidalma! Mi akkor is hisszük: igenis vannak (nemzetközi összehasonlításban is) jó éttermek Magyarországon, meglehet húsznál jóval több, de most ezeket szavazta legjobbnak a szakma! A hozzászólásokból, amelyekből egyébként mi is sokat tanulunk, nem nehéz levonni a következtetést – olyan toplista se most, se később nem lesz, amelyik mindenkinek egyformán tetszene. Mi pedig úgy látjuk, a szakma állapotával kapcsolatban se hozsannázni, se herótozni nem érdemes. Felhívtunk háromszáz – szerintünk – hozzáértő szakembert, túlnyomó részük nagyon is komolyan vette felkérésünket. Kevesen voltak annyira elkeseredettek, mint „kocsmáros” (meglehet, ő is a megkérdezettek között volt!), véleményükből így is érdemes levonnia a megfelelő tanulságot vendéglátósnak, kritikusnak, étterembe járónak, akárkinek – csak éppen elfogadni nem szabad azt! A szavazás minden részlete, akárcsak a most legjobbnak ítélt éttermek rövid bemutatása megtalálható . pdf fájlban a www.geomedia.hu/vendegcsillag2005 címen. A szaklappiacon nagy a konkurenciaharc, az eszközök nem mindig tűnnek tisztának. Ezért reagálunk „vendéglátó” jóindulatú megjegyzésére! A Vendég példányszáma 15500, évente tíz alkalommal jelenik meg. És hogy mennyire szakmai, „nyelvhelyes” vagy éppen olvasóbarát a lap, azt bárki maga döntheti el. Aki elküldi nevét és postacímét a vendeg@geomedia.hu címre, annak szívesen küldünk mintapéldányt. Ipacs Tamás A Vendég Főszerkesztő

Ipacs Tamás, A Vendég 2005.10.17. 13:16:00

A Vendég szaklap csapata nevében írok – mi „követtük el” a szavazás megszervezését, ránk zúdulhat a hitehagyottak és ellendrukkerek szidalma! Mi akkor is hisszük: igenis vannak (nemzetközi összehasonlításban is) jó éttermek Magyarországon, meglehet húsznál jóval több, de most ezeket szavazta legjobbnak a szakma! A hozzászólásokból, amelyekből egyébként mi is sokat tanulunk, nem nehéz levonni a következtetést – olyan toplista se most, se később nem lesz, amelyik mindenkinek egyformán tetszene. Mi pedig úgy látjuk, a szakma állapotával kapcsolatban se hozsannázni, se herótozni nem érdemes. Felhívtunk háromszáz – szerintünk – hozzáértő szakembert, túlnyomó részük nagyon is komolyan vette felkérésünket. Kevesen voltak annyira elkeseredettek, mint „kocsmáros” (meglehet, ő is a megkérdezettek között volt!), véleményükből így is érdemes levonnia a megfelelő tanulságot vendéglátósnak, kritikusnak, étterembe járónak, akárkinek – csak éppen elfogadni nem szabad azt! A szavazás minden részlete, akárcsak a most legjobbnak ítélt éttermek rövid bemutatása megtalálható . pdf fájlban a www.geomedia.hu/vendegcsillag2005 címen. A szaklappiacon nagy a konkurenciaharc, az eszközök nem mindig tűnnek tisztának. Ezért reagálunk „vendéglátó” jóindulatú megjegyzésére! A Vendég példányszáma 15500, évente tíz alkalommal jelenik meg. És hogy mennyire szakmai, „nyelvhelyes” vagy éppen olvasóbarát a lap, azt bárki maga döntheti el. Aki elküldi nevét és postacímét a vendeg@geomedia.hu címre, annak szívesen küldünk mintapéldányt. Ipacs Tamás A Vendég Főszerkesztő

csillag 2005.10.17. 15:31:02

Ipacs úrnak igazsága van! Egy a gond csupán: lefagyasztotta ezt a remek fórumot. Végre záporoztak a jobbnál jobb hozzászólások, most meg semmi.

pirelli 2005.10.17. 15:54:10

Szegény Csillag, nem olvasol? Nem Ipacs T. fagyasztott, hanem Kocsmáros! Fájdalmasan őszinte hozzászólásából, sajnos, kiderült: mekkora hatalmas pofonokat kapott itt a kaki. Magába szállott a Vendég, és a vendég is.

zoli 2005.10.17. 15:59:27

"(Különösen sanyarú sajnos a borvidékek étteremhelyzete. Persze, miért is lennének jó éttermek azokon a tájakon, amelyeken jó eséllyel fordulnak elő igazán jó ételekre és italokra vágyó gasztroturisták.)" Ez sztem komoly mellényúlás, de nem baj, mindenki a szűkebb hazáját ismeri a legjobban. Tenkesnek örülök, bár méretre nemrég nőtt, minőségre enyhén visszavett(azért lecsós libamáj, harcsapöri még mindig kötelező). Szajkon a bólyi elágazó melletti autóscsárdából kívülről nem gondolná az ember, mennyire fantasztikus a kaja(fokhagymás ürücomb nagybetűvel, kiemelvem, aláhúzva). A legnagyobb probléma, hogy Alföldet lesajnált hírű borai miatt abszolút kifelejtik, pedig ott lehet csak igazán jókat enni(meg persze nagy csalókba belefutni), mindjárt példaképpen: a már említett Körössy halászcsárda('k) vagy a Fehértói halászcsárda is írtó jó lett(Vylyan oportó folyóban)... Idegenkedjünk a kategórikus kijelentésektől!

Galluschka 2005.10.17. 16:09:05

Szerintem meg az fagyasztott, hogy lekerült a link a Zindex főoldaláról, és "csak úgy" elég nehéz idekeveredni Persze magamból indulok ki, de én is onnan kattintva szoktam ide ellinkelődni ;o)

röpüljpáva 2005.10.17. 16:13:26

Tisztelt egy vendéglátó! Kíváncsivá tett: milyen követelménynek nem felel meg a Four Seasons Páva étterme? Volt szerencsém megfordulni ott néhányszor, és laikusként úgy gondolom, nagyon magas a színvonal. Michelin-szempontból ez is kevés?

kocsmáros 2005.10.17. 16:20:21

Újfent belső szemmel:/ csak a további záporozás kedvé-ért / A Gundel étterem 1991-es eladásakor és átépítésekor abban az étteremben dolgoztam ahol a szerződés köttetett. Ígérgetés-átépítés, miegymás. Azt mondták, itt csak friss élő hallal dolgoznak tovább, így-hát építettek egy szép akváriumot a konyhára. Csak, hogy az élő hal kényes és drága jószág. Néhány hónap múlva akváriumból víz ki, konyharuha tárolás megkezd! Tudvalavő nem volt rá igény. Hiába Kalla úr elhivatottsága. A nagy szállodákat eladták, újakat építettek: egyikben sincs magyar konyhafőnök. Ha megmondaná nekem valaki, hogy Gulner úr aki a fehérházban hivatott főzni, most miért nem tudja a Mariott-ot irányítani? A Four Season szállodában tunéziai konyhafőnök van. Azt hiszem a volt Hyatt szállodás Lukács úrnak van a legtöbb olimpiai és világbajnoki aranyérme a világon. Mit csinálhat most? A Galluschka-nak üzenem:szerintem is jó étterem az Admirális, ez tény, de ne tessék gondolni, hogy azért szeretnék eladni mert olyan túlzott rá az igény!! És itt jön be a Vendég kérdés, sajnos Ők nem tudják, hogy mi a jó. Arra a Vendéglátó-nak kellene rávezetni, mi a friss, mia jó. Azért gondolják el: milyen lenne úgy orvoshoz menni, hogy megmondanánk, hogyan kell kezelni! Valószínű Krúdy Gyulának is valaki megfőzte először a remegős velőt, aztán lett csak az oly népszerű. Ipacs úrnak üzenem így a távolból: azért a nagy elkeseredettség mert látható, milyen rossz irányba megyünk! Sajnos a magyar Vendég már jobban szereti és ismeri a rukkola salátát, és a carpacci-ót mint a paprikás csirkét. Próbálnánk meg olaszorzágban vagy francia hon-ban ezzel kísérletezni: könnyen eladó lenne az éttermünk. Higgyék el mind két fél hibás, hogy ide jutottunk. Az igazi csillagot nem csak a drága éttermek kaphatják meg, van közöttük anglia-i pályaudvari is, csak az amit árul az erdeti, friss, nem átvágós. Egyébb iránt ha lenne nálunk háromszáz jó vendéglős, nem itt tartanánk. Egy kezemen megszámolom hányat találnánk, aki az és nem az üditő automatából / Cornelius / tölti fel a Perrier-es üveget, azért a nyomorult 170- forintért, mert az nem fér bele a költségbe!!!!!!!! Még egyszer senkit nem akarok megbántani, de aki nem tud elegendő és megfelelő vizeletmintát adni a verseny után, az NE akarjon csillagot.

dóra 2005.10.17. 16:27:57

finomat szeretnék házhoz rendelni! segítség!

ritka vendég 2005.10.17. 17:01:01

Hogy lássátok milyen barbárt sodort ide a link, imádom az általam talponevőnek nevezett kajáldákat. Vendéglőbe ritkán járok (Fáy Présház Fót, Náncsi és mások). Nekem a vendéglátásból a középső réteg hiányzik. Kisvendéglő, ahol jóizű kajákat lehet enni. (Emlékszik valaki a Hörpintőre Óbudán?) Kellenek a jónevü és magas szinvonalú éttermek, de ha a jónép nem iskolázódik hozzá, hogy mit akarhat, akkor az csak keveseknek lesz természetes. A csillagos listán felesleges vitatkozni, mindenkinek meg lehet a véleménye, de a szakma ezeket szereti.

dec 2005.10.17. 17:17:46

ja, és ez a szerencsétlen társaság (szakma) magát csillagozza (egyébként meg kiket kértek volna fel?) Persze hogy erősorrend (gundel, lászlóárpi,stb.) Abban az országban, ahol azért rendelsz borjút, mer a marha amit ezen a néven kihoznak, nagyobb eséllyel nem lesz rágós, nem a kaja a legfontosabb, mer az olyan amilyen (csillagtalan), hanem a hozzáállás (értékrend, szellemiség, stb.), amit a hely képvisel, mer azt még tán érdemes dotálni (és akkor megin őskaján jelenség)

dec 2005.10.17. 17:21:15

ja, és ez a szerencsétlen társaság (szakma) magát csillagozza (egyébként meg kiket kértek volna fel?) Persze hogy erősorrend (gundel, lászlóárpi,stb.) Abban az országban, ahol azért rendelsz borjút, mer a marha amit ezen a néven kihoznak, nagyobb eséllyel nem lesz rágós, nem a kaja a legfontosabb, mer az olyan amilyen (csillagtalan), hanem a hozzáállás (értékrend, szellemiség, stb.), amit a hely képvisel, mer azt még tán érdemes dotálni (és akkor megin őskaján jelenség)

dec 2005.10.17. 17:22:41

ha beírsz, lépj ki mielőtt frissítesz - ez hány csillag??

Portás 2005.10.17. 17:30:57

Kedves Kocsmáros! Csak a pontosság miatt: Gullner úr manapság egy 4 csillagos hotel séfje Visegrádon. A fia, Gullner Gergő a Four Seasonsban sous chef. A Sofitel Atrium konyhafőnöke, a Budapest Hiltoné pedig Juhász István. Tehát ha kevesen is, de vannak magyar séfek a nagy hotelekben. Lukács úr az olompiai érmeivel együtt nyugdíjba vonult, engedjük őt pihenni!

Portás 2005.10.17. 17:32:15

Bocs, az Átriumnál kimaradt Cseh János neve...

muskotály küvé 2005.10.17. 18:26:27

Pesten szerintem az éttermek többsége vagy a 80-as évekből megmaradt barbár őskövületei, jelentős, de szvsz alaptalan népszerűséggel (pl. Náncsi néni), vagy modernkedő, de szar (Liszt Ferenc tér környéke, Andrássy út) és/vagy fantáziatlan ("lazaccal-kaviárral töltött csirkemell rántva"), és néhány kivétel. Vidéken - Pest környékén - én inkább találtam olyan helyet, ahol profi volt a kaja és a felszolgálás is, vagy legalábbis igyekezet volt mindkettőben. Szerintem egyértelműen a legjobb a Szigetszentmiklóson lévő hely, aminek nem tudom a nevét (a híd felől jövet a Gazdaboltnál balra), de minőségi alapanyagokból, egyszerű de kitűnő ízkombinációk, csak a kellő mértékig nemmagyar módon, tökéletes kiszolgálással. Csak nehogy odaszokjatok... Borszempontból hiányolom Szeremley badacsonyi vendéglőjét, én egyszer voltam, nagyon bejött, magyar(országon is megtalálható) alapanyagokból de nem nyugdíjasturista-bungeejumping módon zsíros, természetesen kitűnő panorámával (és pinceáron, azaz bortársaság-ár környékén lehetett elvitelre bort venni.)

2005.10.17. 18:46:09

Kedves Portás No kötözködés, csak tényleg a pontosság végett: tudvalevő a szakácsok kabátjára hímezik nevüket és cégük emblémáját. Mikor is a Gullner fiú először volt ruhát rendelni, még nagy volt a lendület, másodjára mikor a ruhákért ment már majdnem a visszamondás foglalkoztatta, annyira tetszett neki a palota. Édesapja sem jó jókedvében van visegrádon, hanem kényszerűségből, meg arrafelé lakik. Az amerikai kollégái, akik hamburgerest csináltak a Csárda étteremből mély nyomot hagytak önérzetében. Sebaj, kellett nekünk, pontosabban az idelátogatóknak egy flancos hot-dog, mert olyan önérzetesek, hogy még külföldön is a saját kosztjukat akarják enni. Megtehetik, de milessz a töltött káposztával HM??

dec 2005.10.17. 18:50:14

ja Pest nem túl jó,eszterházynak igaza van, még itt az egyszerűbbek fikázzák is, vidéken legalább igyekezet. Más: Herend marketingese meg monnyon le ha nem tudta benyomni az Apiciust, igaz ittott kiérződik a vegeta néha, de semmivel nme rosszabb akármelyik kiskoszosnál, aztán legalább rocsildból eszek (ami nem igaz, mert az egyik legjobb asztalon - bemegyünk, fönn balra - a viktória szokott lenni, és valljuk be - tudom hogy ciki-, de mégis egy érzés)

züm-züm 2005.10.17. 19:29:01

Kedves Lucas Corso! Nyugi, ahhoz (és még sok mindenhez) én sem értek, de amióta feltalálták a "google" nevű keresőt, azóta "mindent tudok". ;o)

El Bulli 2005.10.17. 19:37:07

Kedves kocsmáros! " | 2005.10.17. 11:56" a világ legjobbjának tartott étterem nem Katalóniában van (neve: El Bulli, tulajdonos és chef: Adrian Ferra)? Amúgy teljesen egyetértek!

Kocsmáros 2005.10.17. 19:52:19

Tisztelt El Bulli De ott van. Bocsi a tévedés-ért. Egyébként tudok olyan magyar szakácsról aki már második szezont csinálja nála, tudvalavő hat hónap étlapírás-begyakorlás, hat hónap nyitvatartás.van, úgylátszik arrafelé így is lehet csinálni. Megkérdeztük a jóembert : miért nem kamatoztatja eztán tudását itthon, mire a válasz: Kinek és kitudja ezt neki megfizetni, inkább elmegy ezután a kurzus után japánba. Az igyekezetről meg annyit, hogy az El Bulliban a néhány állandó szakács mellett a TANULÓK koszt-kvártélyért dolgoznak egy évet. Ennyit az elszántságról. Ma magyarországon egy kátlagos képességű szakács meg a csillagos eget akarja megkeresni a vegetás ételeivel. Sajna.

díszpinty 2005.10.17. 20:13:25

Szvsz mi vendégek is tehetünk arról, hogy "ilyen" szinten működik a hazai vendéglátás! Rántotthúst, aszaltszilvával töltött pulyamellet, meg cordon bleu-t keresünk mindenhol és a burgonyakrokett is akkor ízlik igazán, ha "aviko"! Ezzel mit érünk el? Azt, hogy a vendéglősök egyszerűen nem hajlandók komolyan foglalkozni szakmájukkal. Csinálnak egy étlapot amin szerepel 80-100 "ilyen szinvonalú" fogás és ha valaki megkérdi tőlük, hogy miért nem kínálnak csak negyed ekkora, de igényesebb ételválasztékot, akkor azt mondják, hogy: "nincs rá igény, hogy jobbat adjak, meg, hogy babráljak az ételekkel, a parasztnak az kell, hogy NAGY legyen a választék, NAGY legyen az adag, meg, hogy házias (értsd: egyszerű)..." Mindegy, véletlenül sem szeretném a felelősséget a vendégre (én is az vagyok) hárítani. Én az olyan vendéglősöket tisztelem, akik nem csupán kielégíteni szeretnék igényeinket, hanem formálni is akarják ízlésünket. Hogy hány ilyen van hazánkban? Nagy-nagy jóindulattal egy: Ráspi. Aki nem érti, hogy mire gondolok, az nyugodtan ne reagáljon, járjon csak olyan "éttermekbe" ahol 50-100 "remek" étel közül választhat és lakjon jól! Jó étvágyat! :o)

El Bulli 2005.10.17. 20:34:43

Kedves Kocsmáros! Azt a srácot én is ismerem! Ha jól tudom "csak" egy szezont nyomott le az El Bulli-ban (vagy itt a két fél év, két szezonnak számít?). A szezon végén felajánlották neki, hogy maradhat főállásban, de ő nem fogadta el az ajánlatot, azt mondta, hogy tovább akar menni, hogy még újabb/más dolgokat is tanulhasson. Ezután ment valamikor Japánba, majd egyszer vissza invitálták az El Bulli-ba, hogy megmutassák neki az aktuális új fogásokat. A "srác" most Párizsban dolgozik egy 3 (azaz: három) Michelin csillagos étteremben (ez a harmadik 3 Michelin csillagos munkahelye...), de most már nem kosztért és kvartélyért...! Szerintem annyit kereshet, mint mondjuk egy itthoni "multi" kereskedelmi igazgatója! Az pedig nem kevés. Így persze, hogy hülye lenne haza jönni! Egyébként ma Magyarországon a "vendéglősöknek" álcázott "szakemberek" 99%-át tudod mi vezérli? Az, hogy három, vagy tízenkettő hónap múlva veheti-e meg új bömösét, vagy merdzsóját! SZOMORÚ!

dec 2005.10.17. 20:43:16

ja a vendég, nézz át a homárra, tecsós, lidles téma, kőproli magyar középosztály (ugye ők azok, akik azt a bizonyos "VENDÉGLŐT" eltartanák), ehelyett veszik a pizzát, meg kenik vágják melyik hiperbe jobb grillcsirke. Elnézegeted a nőket egy magyar 3-4* szálloda (ugye középosztály) uszijába, hmm gondolod, aztán másnap a reggelinél látod hogy eszi a főtt kolbászt (mer anélkül no büféreggeli, az tuti), kétoldalt folyik a paprikás zsír. Feleségem meg röhög: ezt akarnád te megdugni?! (Az agyára megy, hogy a műanyagpohárból eszik a bifidus esensist, mert megszokták otthon, hogy ne kelljen mosogatni - de hát itt nem kell!!)

nyomott 2005.10.17. 21:18:05

Akárhogy is nézzük, a komcsik, "kőparasztot" csináltak az egész országból! Sajnos igaz, hogy rombolni könnyebb, mint építeni! Még legalább húsz-harminc évnek kell eltelnie, mire valamilyen szinten "közép-, polgári rétegről" beszélhetünk. Ma még nem! Ma még valóban a pizza, a grillcsirke,a hamburger a nyerő. Jó helyen, de rossz időben születtünk. Talán majd az unokáink látni fogják...

yeahhh 2005.10.17. 21:48:30

Pár tipp: az M0 csepeli lejárójától nem messze az Árvay csárda - igen tisztességes iparosmunka. Sopronban a Tercia Huvertusban a konyha és a borlap is megér egy misét, Fertőbozon a Bozi Rozi érdemes a figyelemre. És - igen: Egerben az Imola! Spíiler pincérek, tuti konyha, rendes borválaszték. Egy kicsit más: miért tűnt el a boltokból a Rákóczi brandy? Pedig alázta a nagyságrendekkel drágább hazai pancsokat...!

yeahhh 2005.10.17. 21:50:21

Elnézést: persze, hogy Hubertus...Minek ír, aki nem bírja?

von Schmolhausen 2005.10.17. 22:09:54

De jó, hogy ezt így sikerült ide beleszőni! Valóban, ha belegondolok, minden osztrák főúr, és ott csak ezüst kanállal meisseni porcelánból esznek, meg a németek is azért hányják végig a prágai sörözőket, mert náluk megmaradt az úri modor... Én ismerek nagyon sok magyar POLGÁRI családot, meg sok olyat is, akik AKKOR nem voltak polgárok, mégsem hamburgert és pizzát zabálnak...

egy vendéglátó 2005.10.17. 23:41:57

Kedves röpülj páva! Én is azt állítottam, hogy ez az étterem van a legközelebb hozzá, de valóban ez sem elég még. Valóban lehet egy pályaudvaron is Michelin csillagos étterem, de minden az alapanyagokon és a szakmai hozzáértésen múlik. Hiába jó egy étterem és a vendégek is jól érzik magukat, ha a vezetés azon gondolkozik, hogy lehetne még több pénzt kihozni az étteremből egy második ültetésen gondolkozik, előre hozott nyitva tartással és létszámcsökkentésekkkel fokozza a megtérülési számait.... Nagyon dicséretes a konyha tudása és a felszolgálok szakmaisága, ha például elfelejtenek a vezetők sommeliert alkalmazni. (A Párizsi George V.-ben két világbajnok sommelier is dolgozik van is Michelin csillagjuk asszem kettő).

dec 2005.10.17. 23:48:02

hát azér sopronban van jobb a hubertusnál nem egy, de az biztos, hogy egy ekkora nagy éttermet ilyen jó színvonalon vinni, nem kis bravúr. Persze, a bunkósághoz semmi köze a komcsiknak, a lengyelek Jaruzelski alatt sem térdeltek le, Havannában meg nem tudsz úgy kávét inni egy rosszabb Áfész kocsmába se, hogy előtte meg ne gőzölnék a csészét, ahogy gondolom nem miattad, hanem maga miatt, mert azt úgy kell, úgy van rendben, csak úgy méltóságból, és itt a lényeg: ha a magyar vendéglátásban lenne egy csöpp méltóság, egy csepp kultúráltság, nem adna ki szart a kezéből, akarjon akármit a vendég. Másfelől egy jó színvonalú vendéglátást azoknak kellene eltartani, akik most a tecsóba tologatják a kocsikat, tele élelmiszeripari szeméttel.

muskotály küvé 2005.10.17. 23:48:14

Kedves emberek, örülök, hogy ezek szerint nemcsak én szeretnék olyan országban élni, ahol megéhezvén bárhol betérve egy vendéglőbe, nagy eséllyel nem 100 féle szar (összedobott, félkészből előállított, vegetával megbolondított), hanem 10 féle odafigyeléssel elkészített kaja van, és nem kéne ilyen fórumokon egymásnak azt a néhány szóba jöhető helyet felemlíteni, mint lonliplanet mucsaisztánban. Sajnos, tényleg az lehet a baj, mi lehetünk kevesebben... A vendéglősöktől szvsz nem lehet elvárni, hogy formálják a közízlést, de azt igen, hogy a rizs ne ragadjon és ne is legyen kemény, a sültkrumpli (meg úgy általában semmi) ne tocsogjon az olajban, és amiben tocsog, az meg ne legyen égett, stb. Végül is ilyen nem világmegváltó, de normális hely van néhány, de nem sok és tudni kell(ene) hol. Mert szerintem a michelincsillagok problémája a jéghegy csúcsa, az alapprobléma az, hogy nem tud az ember gyakorlatilag bárhol jóízen megebédelni, hanem csak elvétve. Kávédesszertkapuccsínós, polgári jó éjszakát mindenkinek.

Lucas_Corso 2005.10.18. 00:55:58

Ja, züm-züm, én is hallottam erről a Kugliról (vagy hogyhíjják), csak én előnyben részesítem a P2P ismeretterjesztést... ;-) El Bullinak pedig csak egy kis pontosítás: Ferran Adriá, csak az ékezet fordítva dől. :-)

Portás 2005.10.18. 01:53:30

Hát te tényleg "Nyomott" vagy! Az USA-ban ugyan nem uralkodtak a "komcsik", mégis a hamburger a legkedveltebb kaja már vagy ötven éve. Meg a fánk juharsziruppal. Plusz van náluk néhány baromi drága, de jó étterem. Ettől viszont semmivel sem magasabb az átlagos gasztrokultúrájuk. Sőt! Küvének pedig csak annyit, hogy nagyon hiteles a beszámolója: az tényleg nagyon jó hely, meg nagyon jó az a bor is, amit 0,75-ös parafadugós palackban lehet kapni a Sparban, a harmadik polcon balra.

Ho 2005.10.18. 06:36:11

Ez már azért kurvajó volt, mert kaptam egy csomó tippet, hova menjek, ha arra járok. Ajánljatok még helyeket, ahol nincs hasábburgonya. Mert szerintem ez a minimum. Ahol van, oda nem megyünk, ha nem muszáj, ahol nincs, ott jók az esélyek a jóra.

yeahhh 2005.10.18. 07:56:39

Majd' kimaradt: Szentendre, Aranysárkány. Időtlen idők óta kiemelkedik a környék tucatmenzái közül.

yeahhh 2005.10.18. 08:03:21

Dec: bocs, kicsit lassú a reggeli bebootolásom - a kávé! Demoralizáló, ahogy nagyon sok, amúgy egészen rendben lévő (és nem olcsó) helyen elrontják az egészet a végén, a rettenetes f@s, presszókávénak nevezett fekete színű valamivel. Külön téma lehetne, hol készítenek IHATÓ kávét? Pedig nem olyan bonyolult a dolog, mégis rendre képesek el...ni!

papugaja 2005.10.18. 10:45:13

Erősen úgyláccik, kellene már egy honi értékelő oldal, ahol lehet mindenkinek pontozni, kommentezni (mint pl a totalcar.hu/nepitelet) .

papugaja 2005.10.18. 10:49:24

Nálam az elsők között van a gyöngyösi Kékes étterem. Kiváló a konyha, a kiszolgálás elsőrangú, megfelelő (ha nem is igazán bőséges) a borválaszték és értenek is hozzá, csak a felújításnak lenne már itt az ideje. Az árak barátiak.

papugaja 2005.10.18. 10:58:18

A szegedi Kiskőrössy halászcsárda sajnos már csak árnyéka hajdani önmagának: bár még mindig remekül főznek, de a pincérek egyenesen tuskók. A borválaszték szegényes, de azért nem vészesen, kajához illőt mindig talál a vendég.

papugaja 2005.10.18. 11:02:42

Mondjuk eztet ki lehetne bővíteni: http://eszemiszom.index.hu/m.asp?D=EE&R=1213

Arabica 2005.10.18. 11:12:12

Kávét én főzök jót otthon, a kotyogóson. Cseréljünk címeket egyébként, Szombathelyen a Pityer és a Gödör műintézmények a nem túl drága, háziasos, brutáladagos vonalat viszik, kár hogy három éve voltam utoljára, azóta nemtom mi lett velük. Illetve Rum községben (Rába part) van egy nemes egyszerűséggel "vendéglőnek" titulált valami, ahol szemérmetlenül olcsón lehet harcsát enni. Ezek persze negatív Michelin csillagos helyek, de hát itt sokan akartak tűrhetőt korrekt áron enni, úgy hogy közben lehetőleg ne szodomizáljon a pincér. A 4 Seasons biztos remek, de higyjétek el: nem proliságból nem vagyok törzsvendég ott, és a felsorolt további 47 helyen :D

dec 2005.10.18. 13:08:25

Kávé: persze, mert az agyoncukrozott, műtejszínhabos kapuccsínó a divat, abba meg tök mindegy milyen a kávé. Az a tapsztalatom, hogy otthoni gépekkel nem lehet igazán jó kávét főzni, ezér keményen látogatjuk az arabicás helyeket, de nagy a szórás. A váci Margarétában pl. nagyon gyúr rá a tulajnő, de a csajok annyira nem érzik, hogy jobb a sima Segafrédó, mint a Blue Montain ezerér, Pécsen (sétáló utca vége) viszont ugyanez egész jó, ha nem is annyival, mint amennyivel drágább. "Pityer és a Gödör" - nem szeretem ezeket a zabálós helyeket helyeket , és úgy látom a művelt közönség se (vö. Lancelot), pláne a Pityer fájó, mer az 20 éve jó kis hely volt, de hát erről már volt szó, amióta nem jönnek az osztrákok, nincs aki eltartsa (gyöngyösből hosszú agónia után bank lett), viszont azt hallottam megint nagyon jó a bozsoki határcsárda!

Lucas_Corso 2005.10.18. 14:01:39

Hát azér' az én jó öreg, erősen kopottas Jura Impressa Scalám azért elég iható kávét főz, főleg ha szemes Illyből indulok ki, San Benedettóval... Rohadt kávésznob mindenemet! ;-) Egyébként valóban, a Segafredótól pl. az Intermezzo is tök korrekt (és olcsóbb, mint az Omnia!!).

yeahhh 2005.10.18. 14:12:24

Saeco Gran Crema De Luxe (persze, ez home edition, vannak bikásabb darabjai)+valami jó olasz KV: sokáig nekem is az Illy volt az Isten, az új ász a Flilicori Zecchini. Sajnos, csak két eldugott helyen lehet kapni, természetesen ennek is van szemes és őrölt változata. Jurán töprengek mán egy ideje (őröl, megtöm, pacsit ad, stb), F70, vagy F90 lehet a befutó - csak az az ár, azt kéne feledni...

dec 2005.10.18. 14:19:55

Siemens centrifúgást szerettük, sajnos nagyon szarok az utángyártott alkatrészek, gyakorlatilag már javíthatatlan

Lucas_Corso 2005.10.18. 15:26:58

yeahhh, hogy stílszerű legyek: Wow! Elárulod, hogy hol lehet kapni? F90 nagyon rendben van, mennyi? 4kiló körül?

yeahhh 2005.10.18. 18:41:08

L_C: Nézd meg a Saeco Incanto Siriust is, az se gyenge. Az F90 utolsó, általam ismert ára bttó 312 e Ft, ha részletek is érdekelnek, folyt.köv.

2005.10.18. 21:12:54

Picit eltávolodtunk már a lényegtől - bár a kávézás is a gasztronómiai élvezetekhez tartozik - kávéban és kávégépben tudok segiteni.

Lucas_Corso 2005.10.19. 08:49:36

Jé! Minden segítség érdekel... ;-) (Már valóban nagyon offolunk, de ha mailben kifejtenéd: lucas_corso at torzsasztal.hu) *** yeahh: Részletek? Persze, mire gondolsz? Nem közömbös az Incanto sem, de egy megrögzöt Jura-pártival állsz szemben... (Az örök kérdés: Ferrari vagy Lamborghini kb., bár az autókat sose vágtam.) A FZ lelőhelyet nem árulod el? Vagy reklámtörvény van, vagy mi? :-)

Kocsmáros 2005.10.19. 10:22:24

Hamar kialudtak a tűzhelyek lángjai. Hát ez itt a baj. Ma jelent meg a Vendég újság. Sok szép kép van benne, és az éttermek:HHMMMMM......... Szerintem van közöttük 5 csillagos is. Persze: Te is lehetsz tigris,........

bz 2005.10.20. 12:38:49

Hatlmas élmény volt végigolvasni a hozzászólásokat. Önmagukért beszélnek. A 100 hozzászólóból jó ha van három, akinek egyáltalán halvány fogalmai vannak a témáról. Nevek nélkül, úgyis tudja magáról, aki. Ezek a posztkommunista közállapotot. 2 millió aktív interentezőből 100-at érdekel a téma annyira, hogy hozzászóljon, abból 97-nek fogalma sincs. És senki ne hivatkozzon arra, hogy ez szubjektív. A gasztronómiai színvonal megítélésének igenis van objektív mércéje (lásd Michelin). Fényévekre vagyunk, kezdve az alapoktól. Nálunk a gasztonómia nem a kultúra, hanem a kultúrálatlanság szerves része. A mai kor színvonalának megfelelő termelési módszerek és alapnyagok ismeretlenek. A mai főzés technológiákja ismeretlen, és csak az El Bulli extravagáns techicizmusához mérten. Ráspi a kommercilaizálódás, az elkurvulás iskolapéldája. Hiába sztázsolt a Budapesthez légvonalban legközelebb eső kétcsaillagos Taubenkbelben (amit szívből ajánolk minden white-szájúnak), Esselböck mestertől kizárólag az árképzést sikerült ellesnie. De menstégére szolgáljon (neki, a többieknek nem), hogy alapvetően nincs kultúrális igény a jóra, a maira. Azzal azért vitatkoznék, hogy a vendéglátónak ne legyen missziója. Legyen! Az a maroknyi csapat, aki még mindig hisz abban, hogy érdemes itt csinálni valamit, élen Molnár Tamás barátommal, tartson ki. Vállaljon fel népnevelő szerepet. 20-30 munkával bejuthatunk az előszobába és legalább lesz mit mesélni az unokáknak.

totik 2005.10.21. 09:55:07

"Azzal azért vitatkoznék, hogy a vendéglátónak ne legyen missziója. Legyen! Az a maroknyi csapat, aki még mindig hisz abban, hogy érdemes itt csinálni valamit..." Ha misszióról van szó, akkor ne maradon ki a Rozsdás Pelikán, és Gyula Úr... (Csak azt bánom, hogy a Nagymező utcába költözéstől vastagabb lett a ceruza.)

zabagép 2005.10.21. 13:23:47

Tisztelt bz! Komcsizással még nem lehet előrefelé tolni a honi gasztronómia szekerét, különösen pedig nem azzal, hogy folyamatosan pocskondiázzuk a vendéglősőket, amint azt Molnár B. Tamás teszi. A Michelinről pedig sok minden el lehet mondani, csak azt nem, hogy objektív. Az utóbbi években nem egy esetre derült fény, hogy a szőrősszívűú ítészek igencsak részrehajlók voltak. Objektív mérce pedig nincs, és nem is lesz. Legalábbis két-három ítész közreműködésével.

yeahhh 2005.10.21. 14:08:50

bz: kár, hogy nem előbb jöttél ide, akkor rendet tehettél volna - pláne, ha moderálhatnád is a hozzászólásokat! Persze, csak Te, egyedül! Hiszen csak Te tudod, ki a hozzászólásra érdemes, a többi tudatlan meg mit keres itt, igaz? Népünk tanítója, a bölcs vezér... Érdekes, hogy csak Te ütöttél meg ilyen alázós hangot - pedig volt jónéhány VALÓBAN szakmai (mégis visszafogott, nem igehirdetős) megnyilvánulás... Miért kell ez az arcoskodás, még itt is? A kétmillió (?) aktív netező meg 1./ nem feltétlenül talál ide; 2./ a Hozzád hasonló megnyilvánulásoktól elmegy a kedve, nem csak ettől az oldaltól, de a fórumozástól/hozzászólástól is...

bz 2005.10.21. 15:33:37

Kedves yeahhh! Valamit félreértettél. Én senkit nem bántottam, csak ujjongva megállapítottam, hogy a lenti hozzászólások kiválóan alkamasak egy kultúrantropológiai elemzésre és messzemenő, sajnálatos módon lesújtó következtetések levonására. Szakmai megnyilvánulásnak itt nincs helye. Ahol azt gondolják, hogy a Michelinre pályázni kell, ahol azt gondolják, hogy Michelinnek írott szabálykönyve van, ahol azt gondolják, hogy egy olimpia bajnok szakács lehetne szatziser akármilyen Michelin csillagos étteremben, ahol azt gondolják, hogy a német top 10 (megjegyzem Németország Spanyolországgal együtt a legdinamikusabban fejlődő kulináris terület, Witzigmann óta) nem férne bele a magyar top 25-ben, stb., stb, stb., ott szakmai megnyilvánulásnak nics értelme. Molnár Tamás nem pocskondiáz senkit, csak objektíven értékel. A Michelinben néhány sértődött, kirúgott alkalmazotton kívül soha senki nem gondolta, hogy visszaélések lennének. És hogyne lenne objektivitás...

kiscsillag 2005.10.21. 16:07:27

Kedves bz? Szólíthatlak Molnár B. Tamásnak? Vagy Molnárné B. Dórának? Vagy Bittera Z-nek? Nem hallottál a 2005-ös belga Michelin katalógusról, amit bezúztak, mert olyan éttermet dícsértek benne nagy bőszen, amelyik még meg sem nyitott ? És a majdnem 200 euróba kerülő Michelin jelentkezési lapról, amit több jó budapesti étteremnek felajánlottak?

Kocsmáros 2005.10.21. 18:16:21

Bocsánat a tudatlanságom-ért, de kia Molnár Tamás úr. Sajnos tényleg nem tudom. Tessék segíteni, olyan érzésem van ,hogy többen is tudják. Aztán majd reagálnék, ha valakit még érdekel. Engem speciel érdekelne az előző szórásokból: benne lennék-e a 100 / 97 / 3 valamelyikében?

bz 2005.10.21. 20:51:22

kiscsillagom! ha te hallottál, akkor téged jól becsaptak. vigyázz kivel állsz szóba! először is a Michelin katalógusban nem dícsérnek. nincs szöveges értékelés, csak piktogramok, adatok, ételek nevei. semmiféle jelentkezési lap nincs a Michelinnél, a Michelin keresi meg az éttermeket és nem fordítva. ne legyünk már nevetségesek, ne hagyjuk magunkat becsapni és mi se csapjunk be másokat:-) (egyébként, ha valóban erre van igény, 200 euróért nálam is lehet Michelin jelentkezési lapot kapni, nem is rossz ötlet, majd megadom a számlaszámomat) nem Molnár néven lesz kocsmáros! nekem nem tisztem, hogy értékeljek, úgyhogy nem húzol be a csőbe! Molnár Tamás (aki nem én vagyok, sajnos, bár tizedannyit tudnék a témáról) Magyarország egyetlen hiteles gasztronómiai szakírója, nemzetközi szaktekintély és elhivatott misszionárius, aki a magánvagyonából próbál némi kultúrát becsempészni, de nem könnyű süketekenek hárfázni

bz 2005.10.21. 21:02:08

csillagnak még annyi kiegészítést fűznék hozzá (nem voltam benne 100%-ig biztos, úgyhogy most utánanéztem), hogy belga kötete nincs Michelin Red Guide-nak, olyan kötetben van benne Belgium, amelyben több más ország is szerepel. hoppá!

Kelkáposzta 2005.10.21. 21:27:51

bz: szinte magam előtt látom, amint Molnár B. Tamás – maga az Egyetlen Objektív Mérce – kivont pallossal vezeti ki a magyar vendéglátósokat a posztkommunista szoclib balkáni mocsarából, fel, egyenesen a Michelin csillagok által beragyogott gasztro-Parnasszusra. Végre tudomásul kellene már venni, hogy a Michelin csillag már jó ideje NEM A VENDÉGLÁTÁSRÓL SZÓL! Egy egészen más kategória, egyfajta gasztro-onanizáció. A Michelin csillagos szakács nem a vendégeinek főz, hanem a Michelin ellenőröknek, illetve saját dicsőségének! Persze mindig akadnak kőgazdag sznobok, akik hajlandók megfizetni a többszáz dolláros/eurós menüsorokat, hogy megmutathassák magukat a „jobb társaságban”, és beszámolhassanak arról, hogy egy évben hány „csillagos helyen” ettek. Náluk már csak azok a szakírók szánalmasabbak, akik ezt tekintik egyetlen elfogadható mércének, és minden mást ócskának, szánalmasnak, posztkommunista üzemi konyhának tartanak. És csak sajnálni tudom őket, mert ezek szerint minden nap rossz szájízzel ebédelnek, vacsoráznak – ha nem valamelyik csillagos séf főz nekik.

bz 2005.10.21. 22:00:47

kelkáposzta: félreértés hegyek! ez a cikk a gasztronómia csúcsáról szól. arról akart szólni a vengég című lap. pontosan így tudott kiderülni, hogy nálunk a gasztronómia csúcsa nem menne el a világ szerencsésebbik felén egy magára valamit adó iparvállalt üzemi konyhájának sem. a gaszronómia csúcsáról (nem a kockás abroszos kisvendéglőkről) szóló cikkhez érkezett lenti hozzászólások olyanok, mintha egy Leonardo-képről szóló cikkhez valaki elmondaná, hogy az öt éves pistike mit rajzolt ma az óvodában. a gaszronómia csúcsainak egyébként semmi köze a sznobizmushoz, fejlettebb társadalmakban ez a közzépolgári kultúra része. ki kéne próbálni véleményalkotás előtt! családok generációról generációra évtizedeken keresztül visszajárnak a család kedvenc helyére. Ferran Adria az El Bulliban 1800 vendéget tud fogadni egy szezonban, miközben 400 ezren! (sic!) próbálnak foglalni. ez nem valami high socitey rétegjelenség. szó sincs róla. Saulieu-ben az árokásó kubikus is tudja hogy hol van a Cote d'Or, ő is gyászolta Bernard-t és ő is volt a családjával többször ott vacsorázni. Lehet beszélni az általad definiált vendéglátásról is (csak ugye ez a fórum nem ezért jött létre.) Beszéljünk róla! Ha lehet, ott talán még szánalmasabb pocsolyában fetrengünk kis hazánkban. Mivel kezdjük? azzal, hogy a magyarországon előállított hús ipari hulladék? vagy azzal, hogy ma magyarországon a kalsszikus értelemben vett kenyér ismeretlen cikk, nem létezik? vagy azzal, hogy ma magyarországon a nyugat európai konyhákban (otthon is) használt zöldségfélek 30-40%-a ismeertlen? Vag yarról, hogy magyarországon 60 éve nem termesztettek valódi paradicsomot? vagy arról, hogy nálunk nem jót, janem sokat szeretnek enni az emberek? nem tudunk olyan helyre nyúlni, ahol nem a sereghajtók sereghajtói lennénk. De a legrosszabb az, hogy nem is érted, hogy miről beszélek.

Kelkáposzta 2005.10.22. 00:00:58

bz: Most szomorú vagyok. És csak teljesen egyetérteni tudok yeahhh-hal. A mennyei magasságokból leereszkedvén -- amellett, hogy kvázi le primitívállatoztad az itt hozzászólók 97 százalékát -- nem olvastad el figyelmesen sem a hozzászólásokat, sem a Vendég cikkét. Mert pl. a Vendég a vitát kiváltó cikkében egyáltalán nem foglalt állást, csupán közvetítette 300 -- szerinte hozzáértő -- véleményét, akik között bizony ott volt(tál) Molnár B. Tamás is, az Objektív Mérce. (Kíváncsi lennék az ő szavazataira!!!) Másrészt jómagam nem defíniáltam semmiféle vendéglátást. Vagy ha igen, akkor pont az elitista(?) csillagos vendéglőket. Mert ugyan minek nevezzük az El Bullit, ahova egy szezonban csak 1800 kiválasztott juthat el? És nem érzed enyhén szólva viccesnek azokat a kijelentéseket, miszerint a világ boldogabbik felén az árokásó kubikosok családostól járnak Michelin csillagos éttermekbe vacsorázni? Meg pl., hogy a Renault-gyári munkások franciakulccsal hajtanák el a konyháról Kalla Kálmánt, vagy Buday Pétert? Több komolyságot! Vagy tényleg nem érted, miről van itt szó?

bz 2005.10.22. 02:19:54

kel: Magyarországon nincs olyan szakács, aki beleeférne az első ezerbe ww. De lehet, hogy 5 ezret is mondhatnék. Az árokásó egy konkrét megörtént eset volt véletlenül, alig pár hónapja. ne légy szomorú. biztos én nem értem... :-) mindenestre én szenvedélyesen hódolok továbbra is a Michelin-csallagos vendéglők élvezetének, de lehet, hogy sznob vagyok. toleránsabbnak kell lennem. meg kell értenem azokat is, akik megelégednek pl. a Kisbudagyöngyével, ahol konkrétan kétszer voltam és mind a kétszer volt olyan fogás, ami romlott volt, a többi csak simán ehetetlen. ja! Molnár Tamás mellett szeretném még kiemelni Rudits Károlyt, aki gyakorlatilag tíz éve szinte egyedül áll a gáton, mint a kifinomult gazstronómia hazai úttörő képviselője. csak így tovább! érdekes, mert a Renault-nál valóban dolgozott egy barátom sokáig, nem is nagyon talál itthon olyan kaját, amit szívesen megenne

Kocsmáros 2005.10.22. 20:28:02

Egyre titokzatosabb; egyébb iránt nem szoktam senkit csőbe húzni, inkább a csőben sütést szorgalmazom. Tényleg nem tudom ki ő. Az azért elég durva, hogy egyikük sem fér az első ötezerbe. Szerintem nincs is olyan dolog a világon amiben az első ezerben ne találnánk magyart. A Karcsi valóban ügyes, de nem szabad elfelejteni, hogy van aki finanszírozza a próbálkozásait, és a Carna di ...-ról azért lehetett már ilyen olyan véleményt is hallani. Szeretném megtudni, hogy Molnár úr azóta az egyetlen mióta a Wittman fiúk befejezték, vagy azelőtt is egyedűl állót produkált. Mert hát ők aztán.........

bz 2005.10.22. 20:50:27

kocsmáros! számoljunk: van kb. 500 Michelin-csillagos étterem, mindegyikben van legalább 3 olyan szakács aki jobb bárkinél itthon. és ez még csak európa. Észak-Amerika, Ausztrális, Japán sem gyenge kajában, az mondjuk még egyszer ennyi. Németországban, Spanyolországban még van legalább további 200 olyan étterem ami nem csillagos, de ha Magyarországon lenen, az lenne. Tehát legalább 3 és fél ezer van, aki biztos, hogy jobb, mint nálunk bárki. De aláírom, első helyezettünk 3 és 5 ezer között bárhová eshet. :-) a Wittmann fiúkról nem vagyok jó véleménnyel. és nem azért, mert én mindenkit fikázni akarok. egyszerűen nem voltak hitelesek. számtalanszor állítottak olyat, ami jó néhány hozzáértő szerint nem fedte a valóságot. Wittmann fiúk is olyanok voltak, mint a legtöbb dolog. kicsi is ... is, de a miénk. Rudits legjobb tudomásom szerint nem vesz részt a Carne irányításában, ami ott zajlik, az nem az ő szakmai feleőssége. De majd nézzétek meg az új LouLou-t! nyitás november vége, december elején. azt csiripelik a madarak, hogy igazi zarándokhely lesz, csak könnyező szemű faszobor helyett a kiéhezett középpolgárok fognak sírni a gyönyörtől. úgy legyen! ránk férne!

2005.10.22. 21:42:58

Jó estét. Azért ez szerintem még sem így van:az amerikai szakácsok nem tudom mitől jók, attól , hogy európai kollégáikat felvásárolva jutnak előre / ahol a pénz ott a hatalom /ausztrália egyik legelőkelőbb étterme a Titanic, véletlen magyar a tulajdonosa, üzemeltetője. A Rudits mióta nem résztulajdonosa és írányítója a Carne étteremnek? Eladta volna üzletrészét? A Lou Lou tényleg nem rossz hely, köszönhetően a Karesznak, mert azért én már elzavartam az éttermemből a volt konyhafőnökét. Egy fecske pedig nem csinál nyarat..... Nálunk pedig nincsenek zarándokok a vendéglátásban. Vagy csak én nem találkoztam velük az elmúlt 20 évben. Középpolgárság meg kihalt magyarországon. Egyébként találtam receptet Molnár úr írásából, kipróbálom tényleg Ő az ász?

iq 2005.10.22. 22:01:53

Kedves zabagép! Akárki is vagy, ahhoz nagyon kevés vagy, hogy Molnár Tamást pocskondiázd! Fordulj magadba te dupla-nulla! Valószínűleg tud valamit, tehát olvasd figyelmesen amit közzé tesz és tanulj!!!!!

ellen-kelkáposzat 2005.10.22. 22:19:43

Kedves kelkáposzat! Ha beszorzod a 180-at (ennyi napon át van nyitva az étterem) 56-al (férőhelyek száma) akkor nem 1800 jön ki eredményként, hanem 10080! Ennyi vendéget fogad az El Bulli "szezononként"! Molnár Tamást meg ne kritizáld, mert akárki is vagy, a közelében sem jársz a tudásának!

Kelkáposzta 2005.10.22. 22:35:32

bz! Akkor számoljunk! Európa lakossága kb. 800 millió. Van 500 csillagos étterem. Az El Bulliba 1800-an jutnak el egy szezonban. Mondjuk, hogy a többibe legalább 4 ezren. Összesen ez akkor is csak 2 millió, tehát az összlakosság 0,25 százaléka. Ennek fényében nem erős túlzás, hogy a középpolgárság jár -- esetenként évente többször is -- családostól ezekre a helyekre? Nem mégiscsak valami elitista-sznobista bul(l)i-ról van szó? Ne érts félre megint, nekem ezzel semmi bajom, de ne mondjuk, hogy minden más ótvar, mocsok trágya!

Kelkáposzta 2005.10.22. 22:52:19

Bocsi, Ellen-Én, az 1800-at bz-től vettem. De ha 5 millióan vagy akár 10 millióan jutnak el csillagos étterembe egy esztendőben, az még mindig nem a polgári középréteg. 2: ugyan miért ne lehetne kritizálni Molnár B-t? Egyébként nem a tudását kritizáltam, sőt nem is kérdőjeleztem meg, csupán a hozzáállását, ha nem tünt volna fel.

bz 2005.10.23. 12:39:40

bocsánat, az 1800 az én tévedésem volt, maradjunk 9-10 ezerben, de természetesen ez a lényegen mit sem változtat. ami Pethő Balázst illeti, ő már nem a régi, van ilyen, de voltak jó időszakai nálunk nincsenek zarándoko? nekem nem túl kiterjedt a baráti köröm, de legalább 200 olyan embert ismerek, akik rendszeresn járnak Michelin-csillagos éttermekbe közzépolgárság persze, hogy nincs, be kell vezetni a középpolgári lét attribútumait, többek között a kifinomult gasztronómiát- és majd lesz (magától nem nagyon) a nem magyarországon tevékenykedő magyarok kívül esnek az én számításomon, közöttük vannak erős egyéniségek (de nem itt bontakoztak ki) még egy félreértést szeretnék eolszlatni. Molnár Tamás nem valami transzcendentális figura, csak kellően magas szinten és kellő szakmai alázattal foglalkozik a gasztronómiával és ezáltal a véleménye mértékadó. pillanatnyilag Magyarországon nem ismerek mást, aki nemzetközi mércével mérten szaktekintélynek számít. de én örülnék, ha még lenne jó pár (ismeretlennek, akit egyébként ismerek az, hogy valaki tulajdonos valahol, még nem jelenti azt, hogy az az ő nevéhez fűződik. nekem pl. van egy csomó mol részvényem, mégsem érzem feleősnek magam a magas benzinárak miatt :-) )

bz 2005.10.23. 12:45:03

még kelnek! szinte csak a középpolgárság. a high socitey (bármilyen arisztokrácia, akár vagyoni, akár származási) sokkal ritkább vendég, mint a középpolgárság. ők általában otthon kajálnak, a Michelin színvonalú szakácsuk által készített éetelek fogyaztva (ja tényleg, őket nem is számoltuk) de franciországban, ahol ennek a legnagyobb tradíciói vannak, az alsóbb rétegek képvisleői is ellátogatnak, fontosabb családi események alkalmával. ebben a témában elég sok szociológiai felmérés készült.

bz 2005.10.23. 12:47:11

ellen-kel! ne kekeckedj! nincs az több 170 napnál szezononként (gondolj bele! :-)

Kelkáposzta 2005.10.23. 13:32:16

bz-nek: Történelmi pillanat! Szinte teljesen egyetértek a 12:45-ös hozzászólással. Ezzal a csepp kiegészítéssel, hogy az igazi, nem pedig a vélt high society tényleg nem túl nagy gyakorisággal látogatja a nyílvános étkezdéket, de róluk eddig nem is beszéltünk, én legalábbis nem. Az is igaz, hogy a csillagos helyeket a közép(nagy)polgárság tölti meg -- vagyis közülük kerülnek ki a vendégek. De ennek a rétegnek akkor is ez csak az elenyésző része, akik között szép számmal vannak sznobok is. És a sznobságot én egyáltalán nem tartom negatív tulajdonságnak! Hiszen a sznobság a megismerés egyik motorja. És nyílván vannak, akik családi események ürügyén mennek ilyen helyekre, és ez is rendben van. Magyarországon is vannak sokan, akik egy-egy családi eseményt azzal tesznek emlékezetessé, hogy elmennek pl. a Vendég szavazásán legjobbak közé választott helyek valamelyikére. És akárhogy is tiltakoztok ellene, ez bármilyen mércével is mérve, egy lépés az igényesebb gasztrokultúra kialakulásának irányába. És ez itt a lényeg, ezért nem kell rögtön leócskázni ezt a 23 (magyar) csillagos éttermet. Uff.

bz 2005.10.23. 20:45:02

kel! mo-on szerintem négy olyan étterem van, amelyik közel van az elfogadható szinthez: LouLou, Baraka, Fausto's és Páva. (Ebből a LouLou nincs is a listán...) A listából ezeken kívül a Ráspi és a TG meg tudna élni a világ bármelyik nagyvárosában, no nem az ételei minősége, de a divatossága okán. Marad 18 kakukktojás, élükön a "háromcsillagosokkal", amivel nem tudok mit kezdeni. Mindegyikben voltam, többször is, nehogy valaki azt gondolja, hogy enélkül alkotok véleményt. Egyik rosszabb, mint a másik. Nem értem, hogy a Gundel miért szent tehén. Ha nem megyünk neki, még azt fogják hinni a külföldiek, hogy ezek a hülye magyarok tényleg azt hiszik, hogy ez jó. Taszítsuk le a Gundelt a méltatlan trónjáról. Én olyan emberrel még nem találkoztam, aki a Gundelben jót evett volna. Én konkrétran legutóbb egész közel voltam a hasnyálmirigy gyulladáshoz annyira zsíros volt minden. Ráadásul a pincér pimasz megjegyzést tett a borravalóval kapcsolatban. Ja! Ha már a bornál tartunk. Az a tény, hogy a Gundel saját márkanéven milyen lőréket forgalmaz, önmagában minősíti a helyet. nem is kell hozzáfűzni semmit. azt sem értem, hogy lehetne egy olyan étterem jó, ahová a nyugativá avanzsált kelet-német turistákat visszik buszokkal a puszta-program megkoronázásaként. lehet, hogy nekik ízlik, de nem hiszem, hogy a gasztronómiában ez lenne az etalon. olyan versenyeken, ahol nincs méltó győztes, úgy illik, hogy ne osszák ki az első díjat. ismerjük be, hogy nincs 25 (23, 20, 19, 18,...) jó éttermünk. ha egy 3 egy 5 és 7 centis farkú pali versenyeznek, hogy kinek nagyobb a farka, a 7 cm-es fog nyerni. de ez nem fogja azt hjelenteni, hogy neki nagy farka van

bdmr 2005.10.28. 22:27:35

most ismerkedem a lappal - kitűnő -, keresem a kedvenc éttermemet: nincsen benne. Tabáni Kakas. Aztán. Pár éve vidékre költöztem, nem messze Pesttől (affenét: Budától), Bicske környékére. És igaz, amit itt olvastam: sehol egy normális kajálda. Az ember már reménykedik, na talán... na talán ez lesz az, aztán hoznak valami szar kaját. Arról már nem is beszélve, hogy a borhoz fingjuk sincs. Azér' felsorolok hármat, talán... 1/ Zsámbékon, a Pátyra vezető út baloldalán egy, Öreg Lámpás vagy valami hasonló lehet a neve... ezeknek a boruk is elfogadható, a közelről hozzák. Nem túl savas, száraz fehér, és kölni sincs beleöntve. 2/ Öreg Prés, Mór... ez profi. Jó a borválaszték is... csak ezerjót nem szabad inni. Az úgy vacak, ahogy van. 3/ Tatabánya előtt a 100-as úton, ami hivatalosan most már csak 1-es: Birkacsárda. Magyaros kajába' 1/A-sok, és udvariasak, megcsinálnak mindent. Bort is nem szabad - tán nem is lehet - inni, sör, az van. Tetszenek látni, ilyen messzire kell járni normálisan vacsorázni egyet!

pájer 2005.11.02. 11:05:04

És a múzeum? Ha a spoon felfér, én javasolnám a török büfét a körútról (szeráj).

zuzu 2005.11.02. 15:04:51

Márton napra keresek Bp. környéki családias helyet!!!

ŐS KAJÁN 2005.11.04. 21:02:28

Köszönjük Roy Anne Leeman Pascal

Funk 2005.11.08. 13:00:49

Hogy kerülhetett egy kategóriába a pécsi fregatt, és a RÁSPI!Ismerem mindkettőt.A fregatt a lelketlenül sütött halaival,mirelit burgonyaköreteivel,a dejós palacsintájával,a RÁSPI tesicuccát sem viheti!!!

vendég? 2005.11.13. 21:36:45

Tenkes Csárda! Brutálnak, brutál! Kellemetlen szamár szag, sok légy, töredezett - repedezett tányérok, kopott, zománcozott kisfazék. Rágógumi a fűszertartón, fekete szederrel diszített paprikás mártásos étel. Íztelen, fonnyadt, mosatlan saláta.Az Á.N.T.Sz. is ismeri. Mi jó ebben?

Szép Magyar 2005.11.13. 23:30:05

Aki komolyan veszi ezt a "csillag listát", az vessen magára! El kell olvasni a bevezetőben írt magyarázkodásukat, hogy azért kevés a vidéki étterem, mert a megkérdezett -állítólagos -szakmai elit nem ismeri őket. Ezt gondolják kis hazánkban korrekt listának. (A személyes felkeresés, kóstolás, tesztelés fölösleges hülyeség). Biztos nem az vezette őket, hogy ne bántsuk meg a szakma mammutjait, mert a végén nem hírdetnek a lapban ?!

Zabibaba 2005.11.15. 16:37:12

Szegény Szép Magyar! Szép lehetsz, de okos és jól informált nem. Ha ismernéd a Vendéget, akkor tudnád, hogy abban nem hirdetnek éttermek, így a hirdetéseik nyílván nem hiányoznak az újságból. Kettő: a szerinted állítólagos szakmai elit nyílván kóstólt, tesztelt azokban az éttermekben, amelyekre szavazott, így nem egy-két újságíró ízlése döntötte el a kérdést. Három: ha ismernéd Magyarország (gazdasági) földrajzát, akkor tudnád, hogy Budapest, sajnos, a lakosság számához viszonyítva is túlsúlyos ebben az országban, és ez megmutatkozik az éttermek számában, milyenségében és ismertségében is. Szeretjük, nem szeretjük - egyelőre ez van.

tata 2005.11.17. 12:29:32

Hülye ez a vendég , ennyi zagyvaságot leírni!

tata 2005.11.17. 12:30:31

hát látszik hogy ipacs tamás nem sokat ért a vendáglátáshoz!

Szép Magyar 2005.11.19. 17:26:45

Kedves Zabibaba, A Vendég egy olyan cég kiadványa, amelyik kifejezetten érdekelt a hazai piacon, de nekem mindegy, hogy mi okból, de nem merték felvállalni az igazi értékelést (a rangsorolás amatör színvonalára nagyon sokan reagáltak). Azt, hogy nem ismerik a vidéki éttermeket és, hogy milyen szakmai alapon választottak, saját maguk írják le a lista bevezetőjáben, ezt bárki elolvashatja, nem az én vélemény (saját magukat minősítették). Budapest egyedül abban több az ország egyéb területeitől, hogy itt számtalan "trendi" éttermet nyítna, értelmetlenűl sokba kerülő beruházással, de ettől ezek még nem lesznek jók, és attól sem lesznek az ország legjobb éttermei, hogy ezek tulajdonosai egymásra szavaznak. Számomra többet jelentenek azok a visszajelzések, amelyeket a listáról írtak, és akiknek a tudása számomra hiteles. Remélem nem bántottalak meg a véleményemmel -gondolom az újságnál dolgozol -, mert a lista saját magát minősíti

nyelvész 2005.11.21. 10:08:37

Szép? Magyar? Nagybetűvel? Engem nem érdekel, kicsoda Zabibaba, vagy válaszol-e neked, az sem, hogy a győztes vendéglátósoknak vagy az irígye-konkurense, vagy a Vendég újságnak, az biztos, hogy ezeknek a vitahonlapoknak a legnagyobb hibája az, hogy ilyen primitív, buta fogalmazással és helyesírási hibákkal is hozzá lehet szólni, ráadásul ilyen szemémetlenül választott néven. (Az meg, hogy a mondanivalód is primitív, mesélje el neked a Zabibaba!)

Dr.barcsi 2005.11.22. 02:44:09

Debrecen, Kalikó Dzsek:Tényleg jó ott a Bp.-től távoli vadkeleten Talán a 4-5 évvel ezelőtti "Beketcc'sz "-re emlékeztet jó árban díjnyetes szakácsok, kiváló ennivaló, kiváló kiszolgálással... Mi itt élünk, bár heti egy két esetben kénytelenek vagyunk a Ráday-utcában enni, Jobb, mint a Mcdonát, de, ha igazán jót ennél: 4241 Bocskaikert, ez egy kis falu É-D irányban a 4-es úton Debrecen és Nyíregyháza között, Véndiófa csárda Péntekre foglalj asztalt. Tibi szakács nagyon tud.

falatka 2006.01.28. 23:21:54

Sajnos a listában nem olvasom, de javaslom, hogy aki Kecskeméten a 44-es úton Békéscsaba felé veszi az irányt elhagyva a repteret, két igazi jó étteremmel futhat össze. Jobbról akkor álljon meg, ha igazi magyarosat és magyarosan akar enni ez a Csepegi csárda és itt még tájjellegű borokat is rendelhet. Párszáz méterre tőle az út bal oldalán a Fekete Gólyánál akkor álljon meg az éhes vándor, ha valami könnyed, olyan francia stílusban elkészített ételhez van kedve. Mindkét helyen jól meg kell gondolni a komplett ebéd rendelését, mert az adagokat nem fogyókúrásra méretezik. Most nézem, hogy két hónapja senki nem írt véleményt. Én most olvastam.

andrás 2006.03.30. 11:29:54

A Trattoria Toscana-ra azt mondani, hogy "Egy osztállyal a Pomo D'Oro felett játszik" egy kicsit erős túlzás.Egyébként www.toscana.hu a weboldal, ami a konyhával ellentétben elég borzalmas.

Bocuse 2006.04.23. 15:53:14

Ma voltam az Admirálisban, összességében jó volt. Egyes dizájnelemeket kifejezetten értékeltem. HT által említett túlértékeltségével ezzel együtt egyetértek. Legfeljebb az "erősen" jelzőt hagynám el. Fehér lazacot ettünk meg tintahalat. Előbbihez (2100) nem illett a chilis fahéjas olivás paradicsommártás, utóbbi (1800) korrekt szabványétel volt. Ár érték arány rendben volt a mai általános kínálatot tekintve.

Dora the Explorer 2006.05.26. 15:13:10

Sajnios itthon a legnagyob baj alapanyagok beszerzéséből ered, melyek minősége, íze, külleme, bekerülési ára és szállítási ideje totálisan megbízhatatlan és jelentősen ingadozó. Így nem is lesz soha csillagos éttermünk. És ezért van az hogy nem tudunk kétszer jót enni ugyanott. Ennek megfeleően szerintem megbízgható és gagyi helyekről lehet csak beszélni. Ugyanakkor a kategóriákat és győzteseit az alapján lehetne legpontosabban felállítani, hogy éppen mit akarunk enni: 1. Bélszin: Cyrano 2. Borjú: Malomtó, Páva 4. Hal: Oceán, Aranykaviar, Toscana 5. Vad: Páva 5. Tészta: Toscana, Pomodoro 6. Pizza: Toscana 7. Friss zöldség: Malomtó. Lou-Lou 8. Többi: Otthon

2006.06.03. 13:04:42

Ha már meg lett említve a XI. kerület, kicsit körül is nézhetnél... Pl. a Hengermalom út elején van egy étterem, ahol csak és kizárólag magyar konyhát visznek, csak magyar borokkal. Szerintem bőven lehetne őket csillagozni.

kika 2006.06.18. 22:09:24

A Kispipa étteremnek is itt lenne a helye, ha ott a "főnök", aki piszok jó vendéglátós! Színhely: VII.kerület, Akácfa u. Szinte már szokatlanul gazdag étlap, s relatív olcsó árak. Jó ízek -kivéve az édességet-. Más: nemrégiben jártam a Kashmir étteremben: inidai konyha - jó ízek, elfogadható áron, Arany J. utca, Bp.

vologya 2006.06.21. 10:00:14

végigolvastam a hozzászólásokat, a hazai gasztronómia egyik fő problémája az, hogy az ételekhez jó alapanyagokat nehéz beszerezni...., a boltokban kapható csirke, pulyka, sertés mind mind agyongógyszerezett, tápon hízlalt napfényt sosem látott, felfújt szörnyeteg, a zöldségek vegyszeresek, intenzíven termesztettek, ízetlenek, nem a jó régi ízletes fajták. hol van már a lédús, nagy, fűszeres ízű paradicsom? miért csak ezt a kőkemény vackot lehet kapni? elég durva az, amikor a hagyományos hagymatermelő vidéken a zöldségesnél kínai fokhagymát lehet kapni....., a régi nagy szárazanyag tartalmú hagymákról már ne is álmodjunk. kenyér: lehet olyat kapni amiben nincs állományjavító, és egy rakás e-betű? tisztességes nem holstein friz marhahúshoz is nehéz hozzájutni, bárányt elvétve kapni a hentesnél, a paprika spanyol import stb.stb. estig sorolhatnám. így marad a szakácsaink igyekezete, megpróbálják a fenti dolgokból a legjobbat kihozni, lássuk be így nehéz versenyezni azon nyugati éttermekkel akiknél evidens a jó alapanyag.

jó vendég 2006.06.22. 22:27:07

Rendszeresen járok a harkányi Tenkes csárdába és soha nem tapasztaltam azokat a dolgokat amiket "vendég?" leírt.Nagyon sok étteremben voltam már az országban és mondhatom a Tenkes az egyik legjobb.Maximális a tisztaság,finom és bőséges az étel,gyors és figyelmes a kiszolgálás és igényes a környezet.

csehó 2006.08.12. 13:21:42

Eléggé leült ez a fórum.Nemtán dolgoznak a vendéglősök? Sajnos vologyának igaza van, amit leír az a folyamat megállíthatatlan a múlt héten az egyik kereskedőnél BRAZIL CSIRKEMELL FILÉT láttam. A szemem éppen nem esett ki mikor láttam a Sao- Paulo-i stemplit a kartonokon.De volt itt argentín marhahús is. Olvasgattam a hozzá szólásokat, viszonylag elég sokan mondanak véleményt erről a napjainkban nem igazán sikerágazatnak mondható szakmáról. Annyit szabadjon hozzáfűzni,egyet kell értenem azzal a véleménnyel, mely szerint az úgynevezett "minősítők"akik egymásra szavaznak, ezen tólmenően még önjelöltek is.A vendéglátás mai állapotának kialakulásáért a régi úgynevezett előfizetéses étkeztetés a felelős, fél évszázadon át ebben a módszerben kialakult szemlélet még szerintem hosszú ideig megmarad. Ez látszik az önkiszolgáló éttermek elszaporodásán, ahol a vendégnek nem kell köszönni sem , de nem is ezért megy oda, hanem mint egy autómata fogja műa. tálcát és szó nélkül az ételre rámutatva kapja -sok esetben műa.tányérba- az ételt, egyszerre a levest és a második fogást. Az utolsó mondat lényege miatt ,ahol elvész a szakma lényege, ez nem más mint a felszolgálás. A vendéglők arcát jelentő személy mindíg a pincér, lehet dícsérni szakácsot is, de a pincér szerepe sors döntő az étterem életében. Olyan messze ne menjünk most hely szűke miatt sem, hogy a pincérnek legalább úgy illik tudni az étel elkészítését mint egy kokárdás szakácsnak.Ajánlom a "minősítőknek" , hogy egy étteremben mindíg a pincért nézzék meg először, higgyék el ez a személy az aki a szakmáért sokat tehet.

Panda 2006.08.15. 13:22:55

Teljes egyetértésem a Ráspit illetően, feltétlenül 3csillagos. Megszállott tulaj, fantasztikus ételek, aprólékos, személyes munkával megcsinált környezet. Erre szokták azt mondani, ha ez az ember nem Magyarországba született volna már biztos világhíres séf lenne.... így viszont legalább nekünk is jut a kreálmányaiból. Egyedül a kávén javíthatna, mert ehhez a színvonalhoz az a hígre főzött lé (omnia?? brrr), amit a Ráspiban adnak nem igazán érthető...

zabagép 2006.12.08. 09:57:26

Megjelent az idei Vendég lista?
süti beállítások módosítása