Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Furmint: gondolkodóknak való

2005.11.16. 05:38 - csite

A Furmint különleges fajta, mostanság legalábbis nagyon bízunk benne. Egyelőre úgy néz ki, nem alaptalanul...

hiszen palackba kerülhetett az elmúlt évtizedből sok izgalmas tétel, legyen szó szárazról vagy magasabb cukortartalommal bíróról egyaránt. Ma leginkább a dűlőhívők és az aszúkészítők állnak ki mellette, és próbálják megértetni a világ arra fogékony lakóival. Ez nem lesz egyszerű, hiszen ma a lágy érzetű borok divatja dúl (minden sima, kerek), és ez mindenkit befolyásol. A másik ok ami nehezíti a megismertetést, az a régi idők emlőin nevelkedettek által termelt, szintén e fajtával fémjelzett borok piacra kerülése.

Egyértelműen kijelenthető, hogy a Furmint itthon a fehér fajták királya (Olaszrizlinghívők, ne bánkódjatok), és remélhetőleg hamarosan a világ is felfedezi a benne rejlő értéket, egyediséget. Tömegborrá soha nem válik, ha természetes módon készül.

A Furmint ma leginkább Tokaj-Hegyalja meghatározó fajtája, emellett Somlón is nagy jelentőséggel bír, persze máshol is vallatják páran kísérleti jelleggel (Eger, Csopak, Balaton-felvidék, amiről tudok), hogy mit is tud kihozni az anyaföldből. Elmondható, hogy a vulkanikus talajon biztos otthonra lel.

Idézet egy 1898-as könyvből, az előfordulással, elnevezéssel kapcsolatban:

"Furmint:(Más nevei: Fertő-vidékén: Zapfner; Somlyó vidékén: Szigeti; a Királyhágón túl: Som; Beregszász vidékén: Gőrény; Mező-Kászony vidékén: Demjén; Nagy-Szőllős vidékén: Bihari Boros, Smiger; Baranyában: Erősimi, Silinger; Balatonmelléken: Szigeti; Pécs vidékén: Kéknyelű; némely vidéken: Gemeiner)"

Külföldön is lelhetünk tőkéket sok helyen. Franciaországban Tokayer, Tokay, Németországban Mosler, Szerbiában és Horvátországban Moslavac, Szlovéniában Sipon, Posipel néven, de lehet találni Ausztráliában és az USA-ban is olyan termőhelyet, ahol ezt dugták a földbe (lehet, hogy még nem ért véget a honfoglalás?). Régen piros színű változatát is termesztették. Szeretik hungarikumnak besorolni, végül is nálunk a legelterjedtebb, és tradicionális fajta.

A mai ültetvények nagy részén sokféle klóntípus előfordul, nagy eltérések vannak a különböző típusok borai között. Szerencsétlen módon olyan irányba indult a nemesítése, hogy bőtermő legyen (akár 130-180 mázsa/hektár), a tervgazdaság idején a nagy testvér piacéhségét kielégítendő. Ekkor olyan "fantasztikus" klónnevek születtek – talán tisztelegve a hadiiparnak –, mint T92, T85. Szerencsére fennmaradtak régi ültetvények, ahonnan folyamatosan mentik ki a klónokat, jelenleg leginkább az úgynevezett madárkás típushoz fűznek nagy reményeket. Már 40-50 mázsa/hektárnál is figyelemre méltó a minősége, ez alatti terhelésnél pedig igazán kimagasló dolgokat tud megmutatni.

Késői érésű fajta, jól aszúsodik, töpped. Nagyon koncentrált, kemény, tömör bort ad – ha megfelelő terméskorlátozás mellett művelik –, mindezt hihetetlenül feszes eleganciával, életteliséggel teszi, amit leginkább savszerkezetének, savösszetételének és finomságának köszönhet.

Fajtajellegét – jelenlegi tapasztalataink alapján – nehéz megfogalmazni, annyira sokrétű, leginkább a terület sajátosságainak visszaadása dominál benne, ezen túl gyakran körtés, almás, virágos, citrusos, fehérhúsú őszibarackos, gyógynövényes illatjegyek fedezhetőek fel benne, ízben szintén felbukkan a terület talaja, alma, birs, tropikális gyümölcsök, őszibarack, gyógynövényesség. Édes borként barackossága, trópusi gyümölcsössége a meghatározó, ízben hihetetlenül mély, sokrétűvé válik, feszes savgerincén könnyedén elviseli a magas cukortartalmat.

Ahhoz, hogy a fajta a nemzetközi szakmai porondon is célba érjen, sokat kell még tenni; biztató jelek azért szép számban vannak, ezek is száraz fronton leginkább. A fajta első számú mestere Szepsy István, akinek alkotásait, köztük a kultikus 'Úrágyát' (etalon) és a 'Szt. Tamást' (amit a termőföldről tudni érdemes) alapműnek kell tekinteni. Aki el akar mélyülni ezen a szinten, annak kihagyhatatlanok a Mester e fajtából készült borai. Nem lehet nem megemlíteni Demeter Zoltánt sem, akinek 'Dry 2003' (katonás fegyelem) furmintja is nagyot szólt a tengerentúlon. Aztán itt van a Béres, amely 2003-as Lőcse-dűlőből jövő borával (gyógyír mindenre) egészen magasra rakta a lécet, még önmagának is. Nem lenne teljes a kép a kis kézműves pincék remek tételeinek felsorolása nélkül, akik mindent megtesznek, hogy egyedien fogják meg a Furmint fürtjét. Ilyen a 2003-as Tokaj Kikelet (könnyed elegancia, kemény marokkal), a 2003-as Füleky (a bájos). Elévülhetetlen érdemei vannak az Oremusnak a fajta reneszánszában a borisszák között, Mandolásuk (széles rétegek nevelője) ma már fogalom; ők kicsit közérthetőbben, de nagyon karakteresen fogalmazzák meg a fajtát. A Disznókő Furmintjára (az arisztokratikus tanár) is igaz, ami az előző pincészetre, bár ők könnyedebben, légiesebben tálalják. Lehetne itt még sok más pincét is felsorolni (talán majd egy másik, Tokajról szóló eszmefuttatásban, habár túlnyomórészt itt is arról írok), azt azért örömteli látni, hogy már a nagyobb termelők is próbálkoznak a dűlők faggatásával, ezáltal egy igazán különleges, egyediséggel megáldott fajtabort készíteni, és ezt megosztani a borkedvelőkkel.

Somlóról Fekete Béla, Györgykovács Imre bizonyos évjáratai szintén figyelemre méltóak (a vulkanológusok kedvencei).

Édes vonalon – aminek előfordulása szinte kizárólag Tokaj-Hegyalja – ritkán jelenik meg a fajta tisztán, talán amiatt, hogy a bor vázaként mindent elvisz a hátán, legyen az Muscat Lunel, Oremus vagy Hárslevelű. Referenciaként – elfogultan – a fentebb említett pincészetek aszúit ajánlanám, évjáratmegkötés nélkül.

Címkék: heti bormatiné

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1712985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sommelier 2005.11.16. 09:04:45

Miért nem linkelted be inkább a lexikont? Szegény grmenungart kitiltattátok a topikotokról a kopipésztelésért.

Sommelier 2005.11.16. 09:05:32

grmenungart=germanungart

XXXL 2005.11.16. 09:13:29

Élmény volt olvasni. Informatív. A témát rendkívüli, és szokatlan alapossággal járod körül. Köszönöm/köszönjük. Nem tudom mennyire feszíti szét "A művelt alkoholista" kereteit, de talán még az lehetne érdekes, ha ezen termelők némelyikét meg is szólaltatnád. Ők hogy látják stb... Várom ugyanezt a többi szőlőfajtával is. Nagyon érdekelne egy hasolnló "körüljárás" az olaszrizling, kadarka, kékfrankos, portugieser fajtákkal is.

péksütemény (nem kifli) 2005.11.16. 09:20:46

Tényleg! Nemhogy örülnénk, hogy csite már olvas is, nemcsak ír.

kifli 2005.11.16. 09:24:34

csite megint unalmas, a Bob jobb

somlai 2005.11.16. 09:54:43

Somlón nagyobbat fog ütni a furmint, mint Tokajban!

Viktor 2005.11.16. 10:15:31

Nekem szemely szerint nem jon be a a szaraz furmint. Feledes kategoriatol az edesig nagyon tetszik, pedig szarazbor kedvelo vagyok...

muskotály küvé 2005.11.16. 10:51:22

Szia Viktor, Kóstold meg a Mandolás nevűt, az szerintem tetszeni fog. Muzslán lehet, hogy nem érik be rendesen, ill. "szlovák" tokaji vidékről én sem ittam még jót. Az igaz, hogy adott termelőtől a hárslevelű nekem is kedvesebb, főleg a somlóiaknál (Györgykovács, Fekete Béla bácsi). De sült kacsához, töltött káposztához nagyon jó a furmint.

muskotályküvének 2005.11.16. 11:34:20

off: Muzslán van szőlőtök is esetleg? Milyen fajták?

Bor K.O. 2005.11.16. 11:38:03

Igen, a Mandolás a furmint szoktató. Nekem is még a kommenizmus idejéből élő előítéleteim voltaka furminttal szemben, de ha Mandolást, Szepsyt kóstolsz, teljesen elfelejted amit a furmintról eddig gondoltál. És itt nem csak a minőségről van szó, sőt elsősorban nem arról. Mintha nem is ugyanabból a szőlőfajtából készült bort innád, annyira színes, sokatmondó és összetett borok.

Tüskevár 2005.11.16. 12:48:23

Szegény Somló...! Szerintem, a cikk kétségtelen érdemei mellett, azért két mondatnál többet is megérdemelt volna ez a csodálatos borvidék! Fekete Béla és Györgykovács Imre borai mellett, mindenképpen felhívnám a figyelmet a Szabóvári Pincészet 2003-s Furmintjára! Érdemes tudni azt is, hogy "édes vonalon" sem csak Tokaj az egyetlen szereplő: példa erre Fehérvári Károly késői szüretelésű, félédes Furmintja.

2005.11.16. 13:41:33

Franciaországban Tokay d'Alsace néven nem furmintot, hanem Pinot Gris-t (Szürkebarát) értenek!!!

Robert Fahmel 2005.11.16. 13:57:49

Szentségtörő félédes-furmint ivó vagyok, de egyszer a Hímesudvar pincében nekimentem az ő szárazuknak, és akkorát ütött, hogy azóta is hasonlót keresek... Szepsy biztos jó, de Bajkonurban székel az árképző brigádja...

Viktor 2005.11.16. 14:16:37

Szia muskotályküvé. Nem, nincs Muzslán furmint senkinek, nálunk ezt a fajtát nem termelik. Az igaz hogy a szlovák furmint nem ér semmit és százszor jobbak a magyarok, de nem is tudom miért, nem igazán tetszik nekem. Ha alkalmam lesz az általad ajánlottra, kipróbálom úgy bizony!

muskotály küvé 2005.11.16. 14:17:15

muskotályküvéneknek: nekem nincs, de Viktornak van.

Viktornak 2005.11.16. 14:39:17

Viktor! Milyen fajták vannak a Muzslán? Nektek milyen van?

Viktor 2005.11.16. 14:48:03

Muzslan legjobban elterjedt fajtak: Rajnai es Olaszrizling, Rizlingszilvani, Chardonnay, Irsai Oliver, Kiralyleanyka, Zold veltelini, vorosek kozul Szentlorinci, Kekfrankos, Andre. Ujabban telepitett fajtak kevesbe vannak elterjedve meg muzslan: Devin, Dunaj, Pinot noir, Pinot blanc, Dornfelder es termeszetesen meg egyeb fajtak is amik csak kistermeloknek vannak par darabbal kiultetve.

Viktor 2005.11.16. 14:51:15

Nekunk per pillanat Zold veltelini, Olaszrizling, Irsai, Szentlorinci es Kekfrankos van kiultetve. Holnap ultetem a Kunleanyt, Devint, Dunajt es talan meg a Dornfeldert is. Kunleanyt hetvegen hoztam Abasarrol a tobbit en allitottam elo.

eF 2005.11.16. 16:00:19

egészen pontosan Tokay Pinot Gris-ként fut az elzàszi tokaji (hu, milyen hulyen nez ki igy leirva). es valoban, nem Furmint, hanem szurkebarat

hegyaljai 2005.11.16. 19:08:46

Nagy jelentőséggel bírna egy „nagy tokaji száraz bor”-nak értelmezhető borkategória megteremtése. Ez egy biztonságosan előállítható, gyorsan értékesülő terméket jelenthetne. Sajnos itt még nagy a zűrzavar. Az egyik Tokaji furmint kénes, a másikhoz a töltéskor szénsavat adagolnak, a harmadikban az új fahordó jellege minden mást elnyom, ezeket már nem is borgazdasági, sokkal inkább erdőgazdasági terméknek kellene besorolni. Ugyanakkor az alkoholtartalom és az oxidáció tekintetében még az aszúboroknál tapasztaltaknál is nagyobb az ingadozás. Az egységes palackforma hiánya is nehezebbé teszi a termék felismerését az aszúkhoz képest. A nagy tokaji száraz bor létrehozása azért is nehéz, mert a termelési körülményei részben ellentétben állnak az aszúszem termelés követelményeivel. A nagy száraz bor esetében a bogyóknak egészségesnek kellene lenniük, ez az utolsó permetezés időpontjával talán valamelyest befolyásolható. A tőkék terhelése lehetne magasabb, mint az aszúbor esetében a gazdaságos mennyiség érdekében, de nagyon kevés nagy vállalkozás dönti el a metszés előtt, hogy az adott parcelláról mindenképpen száraz bort akar előállítani. Ugyanezekkel az ellentmondásokkal küzd a pezsgő alapbor előállítása is. Aki a késői szüret és a botrytisz reményében a nemes rothadást várja, az ugyanerről a parcelláról nehezen tud a mai világpiacnak megfelelő száraz borokat előállítani.

Pumalyos 2005.11.16. 19:58:16

Az édes vonalat nem kellene elhanyagolni, hiszen kiváló "késői szüret" fedőnevű furmintok léteznek. Pl. nem csillagászati áron dolgozik Dorogi Pista Tarcalról, vagy ugyanonnan a Dégenfeld.

kifli 2005.11.16. 21:08:17

ez a Tokay dolog nagy baki csite!

Alföldi Lady M. 2005.11.16. 21:25:22

Ne bántsátok Sitét! Ő autódidakkta!

Sommelier 2005.11.16. 21:44:51

rossz vagy kifli

Zebulon 2005.11.16. 22:11:28

Nagyon ráértek! Nincs vendég?

Nfreeman 2005.11.16. 22:45:26

A T jelzésű klónok természetesen a tarcali kutatóállomásra utalnak, nem a harckocsikra. Hasonlóan, mint más fajtáknál Pécs, Eger, Badacsony vagy Kecskemét kutatójára a P,E,B és K jelű klónok.

Majom 2005.11.17. 09:22:37

az "Oremust" mint fajtát már nem annak nevezik.... (nehogy valaki kösse valamihez)

Viktornak 2005.11.17. 09:48:47

Viktor! dobsz egy mailt, én is a közelben borászkodom! nogradib@freemail.hu

Viktornak2 2005.11.17. 11:40:09

Nekem is írhatsz, jó lenne egy asztaltársaságot összehozni Párkány környékén: atka16@index.hu

Viktornak3 2005.11.17. 13:55:06

Nekem is írjál, olyan magányos vagyok idebenn! svarcenegger@izom.hu

Drosophila 2005.11.17. 15:09:32

Aki szakmai értékeket sejtető cikket ír előtte tájékozódjon. Ennyi tárgyi tudásbéli hibát csak "műveletlen alkoholista" követ el, és ez elértékteleníti az egyébként helyénvaló és korrekt véleményt is. És mér egy apróság: aki írni kezd nem ár ha előbb olvas és ha olvas érti is. A Furmint fajta értékelésének több évtizedes irodalma van (miként az idézetből is kiderül). Érdemes nem csak találomra szelektálni.

Jaj 2005.11.17. 15:52:43

Drága Drozó, kopizd be, kérlek, a furmint fajta értékelésének több évtizedes irodalmát.

hagyomány 2005.11.18. 10:33:23

sajnos a több évtizedes irodalom nagy része semmit nem mond a nagy borokról, a szovjet piac által vezérelt ipari szőlészkedés érájának "tudománya" csak árt! Az oxidált ófurmintok ízének elemezgetése pedig csaak siralmas lenne. Az elmúlt félszáz évben országosan megismerhető NAGY furmint (száraz) csak 2000-ben született először.

Drosophila 2005.11.18. 13:49:52

Kedves Jaj/ Kérésedre néhány cím. Dr.Csepregi Pál -Szőlőtermesztési ismeretek 1997 Németh Márton - Ampelográfiai album 1967 Csepregi-Zilai - szőlőfajta ismeret és használat 1988 Mit ér a Furmint ma - Borászati füzetek 1996/2 Nem hiszem, hogy okos dolgot csak 2005-ben írtak a fajtáról.

Jaj 2005.11.18. 14:59:50

Kedves Drozó, nem a címeket kértem, hanem az egészet. Mi az, hogy kiszelektálod a címeket, a szöveget - a tartalmat! - meg homályban hagyod?

nyergesújfalui 2005.11.19. 01:29:00

Viktor! Jártam Muzslán és kostoltam is ezt-azt. Sajna többnyire mézédesre pancsolt rizlingeket, és muskotályokat. Azt mondták, helyben azt szeretik. Hát a fene a belüket:-)

Viktor 2005.11.21. 09:14:13

Nyergesújfaluinak! Azt áruld el légyszi, hogy kinél jártál, kinek vannak édes, pancsolt borai??? Nálam nem voltál biztos. Ha megosztanád velem a témában szerzett tapasztalataidat akkor írjál a VCsakvari@apa.sk címre és megbeszéljuk mert kivancsiva tettel.

hmmm 2005.11.22. 12:08:26

édes furmintok közül Degenfeld

hmmm 2005.11.22. 12:08:50

andante természetesen

Cirandlia 2005.11.22. 14:12:04

Nfreeman jól mondja a betű a szelektáló kutatóállomást jelöli; a szám pedig a klónszelekció során kiválaszott 100 (általában ennyit jelölnek ki vizsgálatra) egyed közül az adott sorszámúból származtatott utódokat. Legendás a Pécsett kiszelektált P 51es klón pl. Vigyázni a klón és a klóntípus fogalmával is! Bár ezek a részletek kevéssé érdekelnek egy átlag fogyasztót, inkább a termelőnek lehet döntő, aki telepíti a fajtát.

Jozs 2005.11.22. 21:54:23

csite, rájuk se hederíts, balfékek ezek

gyurin 2005.11.25. 10:49:41

Gratulálok a cikkhez!

shirazos 2005.11.25. 17:34:18

Osztom: Demeter Dry Furmint 2003 király. Késő szüret 2004-es furmint is... Hárs: Demeter Z. 10p

cabernoir 2005.11.28. 16:11:24

Ajanlom figyelmetekbe a ttfk.hu/hetiokopol oldalt azon belul az arckep rovatban a Szepsy Istvannal keszult melyinterjut ha mar furmint.

ekmont 2005.11.28. 18:23:21

köszi, nagyon jó interjú, ajánlom én is mindenkinek!

amatőr 2005.12.04. 21:57:10

Kóstolta valaki a Chateau Megyer édes furmintot (kései szüretelésű, 2000., 2003.)? Ez milyen minőségnek számít a csúcsfurmintokhoz képest? Mennyiben más mint a többi édes furmint? Nekem nagyon ízlik, de kíváncsi lennék egy igazán hozzáértő véleményére.

NiVi 2005.12.05. 05:32:21

Érdekes!Már megint túl bonyolultak vagyunk,hát ez a Tokaj,meg ezek a lelkiekben oly gazdag magyarok.Borzalmas,hogy mi még a borból is a sokrétűt szeretjük.Én legalább is a Furmintot nagyon.Alapszinten(Mandolás,már amennyire az alap) is tud annyit,hogy elverjen,sok erős rizlinget vagy chardonnay-t.Persze tudom,hogy nem összehasonlíthatóak,meg persze ízlések és pofonok,de fehér fronton mindenképp előbb várok tőle hungarikum áttörést,mint vörösön a kadarkától.
süti beállítások módosítása