Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ázsia beteszi a lábát

2005.11.25. 14:43 - alföldi merlot

Alder, a Vinográf Ázsia elborosodásáról ír.

Valahogy így: Immár tény, hogy a bor befutott Ázsiában. Ad.1 döbbenetes méretű a termelés. Ki gondolta volna, hogy Kína a világ hatodik legnagyobb termelője, megelőzve Németországot, Dél-Afrikát, Chilét? Ad.2 a közelmúltban kötött gigantikus áruforgalmi egyezmény Kína és Chile között világosan mutatja, hogy a kínaiak komolyan veszik a borkereskedelmet és a növekvő belföldi keresletet. Szakértők szerint évente 20%-kal nő a borfogyasztás Kínában, és már most Kína a Beaujolais Nouveau legnagyobb felvevő piaca.

És a kínaiak már Kaliforniában is megjelentek. Egyre másra érkeznek a hírek a különböző együttműködésekről, közös befektetésekről és szaktanácsadók exportjáról Napa és Kína között. Mi lesz itt, ha majd az indiaiak és a kínaiak is tudnak olyan szintű bort készíteni, mint mondjuk a Yellow Tail (Amerikában hipernépszerű ausztrál hiperbor)? Rágondolni is rossz. Én mindenesetre mostanában nem fektetnék ausztrál borászatba.

A 80-as évek végén mindenki az ázsiai gazdasági csodáról beszélt. Én mondom, hogy az évtized végére az ázsiai bor csodáról fogunk beszélni. Uff, szólt Alder, a Vinográf.

Címkék: szemleszerű

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3412974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donricardo 2005.11.25. 15:05:06

nem írsz a kínai bor minőségéről. ha olyan "jó" boraik vannak, mint mikrosütőik, akkor inkább megveszem az európai jólismerteket.

rock 2005.11.25. 15:10:43

manapság mindent Kínában gyártanak, miért pont a bor lenne kivétel?

Művelődő 2005.11.25. 15:24:01

Igaz,egyetértek,a külföldi (főleg "Újvilági") borok minősége meg a mi hipereinket és "gazdag" barátainkat elnézve nem mindig tartalomfüggő -inkább ár,vagy sznob menőzés.Amúgy,nem egyszerű az ázsiai bor kérdés,lehetne rajta rágódni.Arra leszek kíváncsi,mennyi időt kapunk rá...

bambula 2005.11.25. 15:30:02

chinese inni magyar bor, csigert nekik!

kispé 2005.11.25. 15:33:17

ott lesz csak az igazi YELLOW tail!

dero 2005.11.25. 15:34:16

ja, legalább már a bor-iríígységtől nem kell megsárgulniuk:)

muskotály küvé 2005.11.25. 15:39:20

Azért a PC és a bor nem ugyanaz. AM-nek bizonyára ausztrál vagy chilei borászatban van érdekeltsége, ezért másképp látja, de sztem a kínai termékekről mindenki azt gondolja, hogy azért olcsób, mert valamiféle kompromisszum van a minőségben; míg egy PC-nél a névleges paraméterek fontosak, a bor sokkal szubjektívebb dolog, a fogyasztói szokások nehezebben változnak (lásd 76-os kóstoló). És sztem egy chilei/délafrikai/ausztrál minőségű tömegbort Kínában sem tudnak lényegesen olcsóbban kihozni. (Ha a kínaiak a borból olcsó, de ütőset akaró közönséget akarják kiszolgálni, akkor sztem ne Chilébe, hanem Soltvadkertre, a cukorcefre-erjesztő tanyákra menjenek tanulmányútra :) ). Sztem akkor tudnak valami világrengetőt alkotni, ha esetleg valamelyik bambuszerdőről kiderül, hogy nagyon jó terroir lenne bornak; de ahhoz képest, hogy hány vulkanikus középhegység van a világon a mérsékelt övben, Tokajból mégis csak egy van.

AM 2005.11.25. 15:48:51

Drága Muskotály Küvé és Donricardo! Félreértés ne essék, a szerző nem én vagyok, hanem Alder Yarrow, a Vinograpgy borbloggere: http://www.vinography.com/. Én csak fordítottam és toldoztam-foldoztam.

kispé 2005.11.25. 15:56:07

Biztos te vagy Alder a Vinográf is álnéven és saját magadat fordítod! :) sőt, te vagy a semmiből előtörő kínai borászat is egy személyben:)

eF 2005.11.25. 19:43:44

hat en ettol feltem. ezert nem kellett volna nekik bort exportalni. ma meg mindenki a fejlodo kinai piacrol beszel, rohamosan novekvo kereslettel, holnaputan pedig mar ihatjuk is a kinai bort az europai helyett :( ha ezek vmibe belekezdenek, akkor ott mindenki masnak vege!!!!

Boralpin 2005.11.26. 16:00:04

Textil ,karácsonyfa égő, kész "égő", még a bor is !??

rmiklos 2005.11.26. 16:42:38

Még fognak az ázsiai borok sok kellemes meglepetést okozni, mint az USA-beliek, meglássátok!

2005.11.26. 21:35:45

rmiklos! Kinek okoztak eddig "kellemes meglepetést" az amerikai műborok? Az amerikai suttyóknak (akiknek 15 percre van szükségük ahhoz, hogy kiszámolják, hogy mennyi száz, tíz százaléka) akik az Európából importált zseniknek köszönhetik, hogy ott tartanak, ahol tartanak? Nehogy megmond már, hogy amerikában készítik a BORT! De te igyál csak amerikai "bort", meg Vincze féle cabernet franc-t.... Azok valók neked, meg greg barátodnak! Export suttyó... te.

Grenache 2005.11.26. 21:56:08

Nem hiszem hogy ebben a stilusban kellene beszelgetni. Vannak az amcsi borok kozott is kivaloak es csapnivaloak is, csakugy mint az europaiak vagy eppen a magyarok kozott. Nem az a donto hogy honnan jon, hanem hogy milyen alapanyagbol es milyen gondossaggal keszult.

Anggur Putih 2005.11.27. 16:46:20

1989-ben ittam egy "Nagy Fal" Chardonnayt melyet kínai és francia közös cég által alapított borászat készített (a franciák Rémy Martin/Nicolas egyesült erejű cége képviselte - tehát Franciaországa legnagyobb bor és alkohol nagykereskedője!). Nekem már akkor ízlett, szerintem csak sokkal jobb lehet 16 évvel késöbb. Ázsia nagyon nagy, eddig főleg ott adták el termékeiket, hiába nagyon nagy a termés nem biztos, hogy sok ide jön ebből - de ki tudja?

Kond 2005.11.27. 17:59:45

Előbb utóbb ezt is megtanulják majd! Marha jó "occó" borokat is árulnak majd nemsokára a kínai diszkontok! Lehet, hogy öt pár zokni mellé egy üveg bort is adnak majd, vagy a bor mellé zoknit!

Grenache 2005.11.27. 20:42:01

Szárdoné összázé?

FT 2005.11.30. 09:09:06

Japán bort eddig egyszer kóstoltam. Olyan volt, mint a... mint a légszomj. Vagy mint egy félkezű, féllábú, FÉLFEJŰ ember. Nem tudom jobban kifejezni, hogy valahogy nagyon hiányos volt. A borra jellemző jegyek harmada-fele hiányzott. Nem tudom, hogy ez más boraikkal is í­gy van-e - azóta nem mertem japán borral újra próbálkozni.

Bor K.O. 2005.11.30. 11:25:49

Lég-Lee féle sárgamuskotály
süti beállítások módosítása