Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Jégborkorszak

2005.12.04. 23:32 - Albert gazda

Jégborszezon van. Abban a kategóriában tarol mindenütt, amelyben a tokajinak kellene babérokat aratnia. Szezonja van itthon is. Hiteles kevés készül belőle, olyan, amilyen annál több. Megnéztünk egy kanadait, egy németet, melléjük Szepsy István két cuvée-jét. Ráadásnak a Pajzos 2003-asát. Tanulságok vannak.

Érdekes, mi történik a jelentékenyebb nemzetközi borversenyeken a természetes édes borok kategóriájában. Vegyük a Vinitaly két utóbbi évét, azért azt, mert Veronában egy-egy érmet osztanak, nem szórják a medálokat, így tisztább a kép. 2005-ben a nagyaranyat, az aranyat, az ezüstöt és a bronzot is kanadai icewine kapta, csupa vidal. 2004-ben a nagyarany, az ezüst és a bronz jutott vidaloknak, akkor az aranyos pozícióba sikerült beférkőznie a Tokaj Kereskedőház 1998-as Crown Estates 6 puttonyosának. Kanada tehát lemos mindenkit. Ott, ahol a szerintünk felülmúlhatatlan Tokaj-Hegyaljának kellene villognia. Nem nekünk áll a zászló. Ennek sok oka van. És nem feltétlenül az első köztük az, hogy a jégbor zseniális.

Nemrégiben sikerült szert tenni egy kanadai versenyzőre – V. profot ajándékozta meg vele egy nála is híresebb amerikai prof –, továbbá vásárolni egy német eisweint a rheingaui Querbachtól, és ha így adódott, gondoltuk, összekóstoljuk masszív, jellegileg nem túl távoli tokajiakkal. Lementünk Tokajba, megkértük Szepsy Istvánt és Kovács Tibor Hétszőlő-birtokigazgatót, tartsanak velünk – a nyájas és rendszeres olvasó utunk másik két állomásának tapasztalatait töviről hegyire ismeri –, s előbbi be is rakta a sorba a Királyudvar 2000-es Ilonáját és a 2003-as Szepsy Cuvée-t. (Utánuk jött a Hétszőlő-vertikális, amit már megírtam.) Kicsit eltöketlenkedtem a sztorit, mert egy szuszra lett volna jó megvizsgálni a Chateau Pajzos jégborát is, mint a tán leghitelesebb magyar versenyzőt. Ez később jutott eszembe. Pótoltunk is, de hát nem abban a körben. Ennek az is következménye, hogy nem pontozok most. Mondjuk, eleve sem kellett vón osztályzatokat osztogatnom, mert amit kevéssé ismerünk, azzal szemben legyünk szerények és visszafogottak.

Amúgy a hitelesség a jégborok esetében elképesztően fontos. Mondjuk, mert elég egy fagyasztószerkezet, és máris megvan, amit a borász akar, rizikó nélkül. Mint Tannin kolléga egyik utóbbi szövegéből kiviláglott, kockázatmentesen is lehet száz pontokat kapni Parker pápától. Vagy több ezer forintokat a hülye vásárlótól. Mert szezonja van a jégbornak Magyarországon is. Nem azokra a tételekre gondolok, amelyeket ekként neveznek akkor is, ha éppcsak megcsípte a szőlőt a dér. Ezek adott esetben abszolút finomak és nem műborok – a fagyasztottak azok –, csak műfajilag máshogyan kéne nevezni őket. Hanem azokra a Balaton környéki turistabolondítókra, amelyek frizsider helyett is zsákos napfényt láttak.

Nemcsak a minőséget kell megfizetni. A kuriozitást is.

A lényeg, hogy legyenek óvatosak. Jégbort akkor szabad venni, ha mocskosul drága. Hiszen nemcsak a minőséget kell megfizetni. A kuriozitást is. A Pajzosé is hogy készül: kint hagynak minden évben két hektár igen egészséges szőlőt, aztán várják, hátha összejön. Eddig kétszer sikerült, 1998-ban és 2003-ban. Máskor megy az egész veszendőbe. Visszacsatolólag: az nem elég, ha csíp a dér, vagy hull a hó. Kőkemény hidegben kell dermednie a gyümölcsnek napokig. Kanadában mínusz 8-12 közt szüretelnek, és 9 foknál szedték a Pajzos 2003-asát is. Préselték a szabadban, és lett belőle nem sok – a végén összesen négyezer 0,375-ös palack. Darabonként 15 ezerért. Nem a mindennapok itala, na.

A slusszpoén az, hogy a V. prof által prezentált kanadai az egyik legsztárabb pincészet, a Henry of Pelham 2002-ese volt. Thomas László, a Pajzos 1997-től 2001-ig hivatalban volt technikai igazgatója pedig előző életében történetesen a Henry of Pelham borászaként művelte az icewine-olást. Még szép, hogy a Pajzos-sztorit is ő indította el. A 2003-ast értelemszerűen már Zsurki Sándor hozta össze.

Henry of Pelham Vidal Icewine 2002

A vidal hibrid fajta, sokan állítják, a rizlingből tartalmasabb delikvensek kerülnek ki. A címkén maradékcukor-tartalomra, savra utaló információ nulla. Az alkoholról több, 10-zel kellett beérnünk. Ez azonban nem zavart senkit. Halvány aranyszínnel, barackos, nagyon intenzív illattal nyitott, jelentős testtel és hatalmas édességgel folytatta. Mégsem találtuk gejlnek, az egészen tisztességes savaknak köszönhetően. Koncentrált, egyenes, kitárulkozó, nagyformátumú bor.

Querbach Riesling Eiswein 1997

Sötétülő aranysárga, hajlott korához képest tükrös csillogás. Majdhogynem animálisabb, mint amennyire gyümölcsös. Semmi rizlinges játékosság. Vastagság helyette. Hosszú és tiszta, bár a vége keskenyebb, mint a kanadaié. A szesz 7,5-es, de az acidok itt is kompenzálták az édességet. Ez sem összetettsége révén emlékezetes.

Királyudvar Cuvée Ilona 2000

Ahogy mondtam: gondoltuk, a Szepsy-küvék lehetnek a legközelebb az icewine-okhoz. Nincsenek. Más világ. Kevésbé tömény, ám gazdagabb illatstruktúra. Füstösebb, többféle gyümölcsösség, kevesebb test, érzetre alacsonyabb, de selymesebb, izgalmasabb sav. Máskor ezekről a borokról nem a botritisz és nem a fahordó jut eszünkbe elsőként. A jégborok után igen. Meg a komplexitás. Hiába ötéves már, még mindig bohó és energikus.

Szepsy Cuvée 2003

Halvány aranysárga, zöldes villanásokkal, fiatalos, dinamikus szín. Hasonló illatok, nagyon sok gyümölccsel, mézességgel. Gazdag és rétegzett. Ízben is az. Üde. Izgalmas, egyszerre könnyed és határozott. Szép. Jelene is van már, jövője is lesz még.

Chateau Pajzos Furmint Jégbor 2003

A színe gyönyörűen csillog, ez magától értetődő. Mézes, birses, hársvirágos. Furmintból van, amúgy. Mélyből valami nagyon finoman animális. Lehet, pici botritisz – bár, mint jeleztem, a lehető legegészségesebb szőlő kerülhet bele csak –, lehet, maga a tokajiság. Aztán kis ásványosság adódik hozzá, hadd legyen még rétegzettebb. Olajos, krémes szerkezet, citromos, körtés jegyek. Nagyon hosszú. Gyümölcsösen az. Egyensúlyi problémák itt sem merülnek fel, elegendőek az egyébiránt nem rengeteg savak, nem sok és nem kevés a 11-es alkohol. Finom bor. Nem ragadós, jó inni.

És akkor a tanulságok. Egyrészt: a tokaji nagy borok komplexitásban és kifinomultságban többek, mint a kanadai, a németnél meg pláne. (Árban többé-kevésbé ugyanaz a szint: a Henry of Pelham most aktuális, 2004-es vidalja 40 dollár körül van a pincénél, a Querbachot 40 ajróért vette V. prof helyben. Hogy a magyar riválisok mibe kerülnek, tudjuk.) De úgy érzem, rájöttem, miért nyernek meg mégis mindent a kanadaiak – amelyekről merészen feltételezem, hogy a legjava mind ilyen, mint ez. Szerintem azért, mert egyenesek. Amit tudnak, felkínálják, nem vacakolnak. És sokat tudnak: finoman, gyümölcsösen, érthetően édesek. Szeretetre méltóak. Kristálytiszták. Bármely ítész két perc alatt felfogja, mit akar, mire képes a bor. Hegyalja más. Bonyolultabb, izgalmasabb, sokfélébb. Minden érdemes bora egyedi.

Csak hát – tokajiszezon még mindig nincs.

Címkék: esszéjellegű

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr912958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kormicska 2005.12.05. 00:15:40

nagyon jó volt... pláne annak aki kóstolhatta ezeket a finom nedűket :)

microgold 2005.12.05. 01:29:31

"Hegyalja más. Bonyolultabb, izgalmasabb, sokfélébb. Minden érdemes bora egyedi." ... Na, ezen kéne elgondolkodni egy cseppet. Nem nekem, mert én nem értek a borokhoz, csak szeretem őket. DE!!! Azért a borértők (szakma és nem szakma, együtt), szóval, hogy nekik nekik már ne legyen probléma, hogy bonyolult (haj-hajj). Meg, hogy izgalmas (jaj Istenem...). Meg, hogy sokfélébb (Szűzmária-Idesanyám, aki a mennyekben lakozol titokban...). EMBEREK!!! MAGYAROK ÉS NEM MAGYAROK!!! ÉBRESZTŐ!!!!!!!!!!!! Nekem mindog is az volt a véleményem, hogy a tokajikhoz képest pl. a portóik elmehetnek valahová salakolni. Mondom, én nem értek a borhoz. Csak szeretem... De a nemjóját!!!!! Ébresszük már fel a Világot! És adjon (pártsemlegesen) a mindenkori magyar kormány ehhez milliárdokat. Hát ha van jó országimázs. Meg országmarketing. Nem a TV rekámra kell (csak) költeni. Akik ezeket a borokat isszák, az AZ Elit! Világszerte! A Hangadók! A Véleményformálók! Hozzájuk igazodik most (és majd) a kissé esetleg sznob, de valamennyi pénzel bíró John, James, Pierre, Hose, Vologya, stb... Hát miért portóit, meg serry-ket isznak és szopogatnak a regényekben, meg a filmeken, meg ezekben a körökben? Hát költsünk már erre pár milliárd forintot (tööbet ér, mint 1-2 km autópálya). Igyon már a valóságban és a hollywoodi filmekben tokajit a "burzsoázia", és főzzenek már ezzel a mesterszakácsok! És nem azért, mert protekciós kell legyen a tokaji. Nem szorul protekcióra! Csak annyi marketingre (sokra), hogy ismét elnyerje régi, méltó nevét. Ha valaki ivott már egymás után tokajit és portóit, az tudja, miről beszélek.... Bonyolult.... Izgalmas.... Sokféle..... Szemben az egyenessel... Finoman, gyümölcsösen, ÉRTHETŐEN édessel!!!! Medve anyám!!!! Hát mi ez!? Málnaszörp verseny? Vagy borkóstolás? Na nehogymá' gond legyen a bonyolultság.... Meg az izgalmasság.... Bameg! VALAKIK!!!! ÉBRESZTŐ!!!! MINGYÁ' 2006 LESZ!!!! CSINÁJJATOK MÁ' VALAMIT!!!! (azon túl, hogy felveszitek az állami fizetést az én adómból........

István Gyuri/Hatvani Szabolcs 2005.12.05. 02:22:21

Pajzosé szupi volt!

Québécois 2005.12.05. 04:10:42

A tokaji sem olcso mulatsag azert itt Kanadaban. Arak: http://www.lcbo.com/lcbo-ear/ProductResultsController?ITEM_NAME=tokaji&ITEM_NUMBER= Jegbor avagy icewine: http://www.lcbo.com/lcbo-ear/ProductResultsController?ITEM_NAME=icewine&ITEM_NUMBER= Van itt magyar bor azert nem kell felni: http://www.lcbo.com/lcbo-ear/ProductResultsController?ITEM_NAME=hungarian&ITEM_NUMBER= Na csa' ~8]

NiVi 2005.12.05. 05:06:31

T.Szerző!T.microgold-társszerző úr(ak),hölgy(ek)!Mégiscsak kicsi ez a fórum.Rendkívül jó lenne,ha egy országot,jelen esetben a miénket,a benne élő,dolgozó,az elsősorban a jót tevő emberek alapján ítélnének meg külföldön.Jó lenne az is,ha az ide érkezők is ezekkel az emberekkel találkoznának elsősorban.Persze vannak szerintünk nemzetközileg is elismert sportolóink,tudósaink,tőlünk elszármazott hollywood-i sztárjaink,és magyar nevet viselő francia gazdaságpolitikusunk.Mindannyian hozzátehetnek egy kicsit a jó hírnevünkhöz,ha hagyjuk,de mi képtelenek vagyunk elérni,hogy a Loren-fi esküvőjén magyar bor fogyjon,nem tudjuk elérni,hogy a külföldön megjelenő Magyarországról szóló utikönyvekben ne a BB Muskotály 1976 szerepeljen a vöröskerezstes keserűlikőr mellett,mint híres magyar ital.Mi-írom,mi adófizetők csak abban lennénk hibásak,hogy ennek megoldását az állam bácsitól várjuk???Nem!!! Még mindig sokan vagyunk akik magunk sem tudjuk,hogy milyen csodák teremnek nálunk.Nem csak anyagi okok,hanem egy nagy adag érdektelenség és igénytelenség az ami megakadályoz minket abban,hogy jól kommunikáljuk értékeinket.A hazalátogató rokon még mindig a Fütyülős barack párlatot kapja ajándékba,a nagycsarnok tele van a kovácsolt díszgiccses tartóba helyezett vegyipari remekekkel(persze bornak nevezik),amit csak otthon értékel majd igazán sváb,vagy uramneadj francia.A személyszállító kisiparos megvágja,a pincér a zsebében túrkál,az utcán eltévedve a rendőr pantomin előadással magyarázza meg neki(a turistának)merre találja a metrót,ahol majd jól megbüntetik,mert átlépte a vonalat jegy nélkül,mivel nem beszél a mi világnyelvünkön...Szóval,ha nem egyértelmű,azt akartam mondani,hogy az országimázst itthon milliárdok nélkül is meg kéne végre teremteni,ha valaki idevetődik,annak lehetővé tenni,hogy jó hirünket vigye a mindennapokban épp úgy,mint az ünnepeinken.Egyébként a TOKAJI-ra valóban ráférne egy-két milliárd.Addig is amíg ismét divatba jön.Mert divatba jön az biztos,főleg,ha állam bácsi megtámogatja a"reklámját"egy-két-sok milliárdal....ördögi karika,ugye??Egyébként meg egyetértek.

strike-force 2005.12.05. 05:32:35

nos, en immaron 5-ik honapja dolgozom egy amerikai boraszatban, Eszak-Michiganben. a boraszat eladasokat tekintve a 2. legnagyobb Michigan allamban. a borasz egy 40-es evei kozepen jaro NEMET uriember, aki mindent "odahaza" tanult es ugy jott ki '91-ben, szoval van koze a dolgokhoz. nemregiben volt alkalmam megkostolni a cegunk altal keszitett 2001-es jegbort - rizlingbol (0.375L - 65USD) - es bar nem tartom magam profi borkostolonak, nekem akkor is az 5+ puttonyos aszu a szivem csucske. :) amugy meg egri vagyok. :D

Donie Barco 2005.12.05. 08:04:23

Hát, én kóstoltam már kanadai bort, odakint Kanadában, és az se segített rajta, hogy annak is a déli részén. Az itt leírtakhoz pedig hozzá kéne képzelni egy Földgömböt, amibe Kanada legdélibb és Magyarország legészakibb borvidékét egy-egy zászló jelezné. E két mondatból csak arra utalnék, hogy lehet, hogy Kanadában hidegebb van ilyenkor, de az tutti, hogy jó boruk az nincs. Persze ettől még az, mai van, lehet drága... Ami a Tokajit készítő borászokat illeti, a cikk írójának ajálnom figyelmébe, hogy pl. Oremus olyan borokat (is) készít, amitől még a túlsztárolt Szepsy is seggre ül. bye: DB

b 2005.12.05. 08:28:12

Igen Tokaj csak egy van a VILÁGON és azt is külön kellene említeni , ha e csoda esetleg a z angoloknál lenne lehet hogy egy újabb csoda a következő lenne ? Ha nem (esetleeg) Magyarországra került volna Mert hol felmagasztalják az egekig ,majd a sárba tiporják ,és ki tudja még miket kell átélnie hegyaljának megalázó körülmények között.Ezen a mostani sztár borászok sem tudnak segíteni ( nem is akarnak ). A jégborról meg annyit, nem hegyaljára való, ahol a cukor koncentráció magától is megvan , nem kell különböző trükkökell ezt elősegíteni . Arról a szerencsétlen szőlőről nem is beszélve ,ami sokszor megfagy és kienged, megfagy , a végén jégbornak nevezett valami lesz belőle . OTT AZ Aszú ! Könyörgöm ! Más ilyet nem tud csak hegyalja ,ettől lett világhíres. NEM ? Láttátok már hogyan néz ki egy ilyen lefeketedett bomlásnak indult alapanyag amiből ez a bizonyos ital lett ?(jégbor) Ilyenkor kell lemenni és megnézni ezeket a ültetvényeket és akkor elekad a szavatok, a szép és egészsége szőlő látványától . (Tisztelet a nagyon ritka kivételnek )Meg kellene tanulni tisztességesen aszút készíteni és akkor nem lenne szükség a máshonnan átvett ( minek nevezzem ), mert szerintem ez tokajban nem jég bor. Köszönöm a lehetőséget a szólásra .

gma.atw.hu 2005.12.05. 08:34:48

Nekem egy Niagara-körül szedett Vidal szőlős kanadai jégborhoz volt szerencsém egy alkalommal, nos az volt életem legjobb bora. Amúgy meg Tokaji-aszú fanatiker vagyok, "normál" körülmények közt kizárólag azt fogyasztok alkoholból (kevéskét persze).

_O_ 2005.12.05. 08:39:52

"...én kóstoltam már kanadai bort..." Képzeld el, aki már kóstolt magyar bort, mondjuk egy Egervin bikavért, mit gondolhat! Mellesleg vannak szuper borok Kanadában, esetleg kóstoj meg még egy-kettöt, ne add fel ilyen könnyen.

Bubu 2005.12.05. 08:48:42

Hölgyeim és Úraim! Én ahhoz a csoportosuláshoz csatlakoznék, akik egy kicsit furán pislognak. Mert már megint a jól ismert régi magyar betegséget látom. Miről van szó? Van nekünk egy-két olyan borteremelő tájunk - így a Tokaji, vagy Villány - ami simán felveszi a versenyt bármelyik más külföldi bortermelő országgal, területtet. De napjainkban a verseny nem csak minőségből áll. Pénzből vagyis befektetésből, időből és ami fontos abból, hogy higgyünk abban: mi is jók vagyunk. Ezeket a követelményeket mi elfelejtjük, nem igazán veszünk róla tudomást, és ehelyett egy kicsit verjük a mellünket, "milyen jó bortermelőink is vannak!" aztán szépen hazamegyünk és kész. Ez kevés a nemzetközi versenyben. Azt is alapvető hibának látom, hogy sztárolunk. Van egy-egy bortelrmelő terület, amelynek van egy-két neves borásza. Ezekkel megelégszünk és a többi borásszal nem foglalkozunk. Ajánlom mindenkinek, hogy menjen le pl. Tokaj környékére és érdeklődjön, melyek a kicsi, de elismert bortermelők a környéken. Prognosztizálom: igen meglepő lesz, hogy egyik-másik "névtelen" bortermelő milyen elképesztő minőséget tud produkálni. Ezeknek az embereknek pedig még a hazai piacon sincs esélyük a versenyre, mert nem a PR-hoz értenek, hanem egyszerűen a bortermeléshez. Őket is támogatni kellene. Ameddig ezeket a kemény munkával járó lépéseket meg nem tesszük lemosnak minket a pályáról. Nem azért, mert jobbak, hanem azért mert nem egy-egy ember dolgozik a saját és részben hazája üdvéért, hanem egy ország, egy közösség. Nagy a különbség a kettő között.

Lincs 2005.12.05. 09:12:48

Bubu hozzászólásához csak annyit fűznék, hogy nem elég a támogatás, a borászok közötti összefogásra is szükség lenne.

KF 2005.12.05. 09:49:22

"Csinálnak" jégbort kaliforniában is. + Amerikai és kanadai borászok jártak Németországban. Keresték a fagyasztókamrákat. Mondja a germán, hogy az nincs. "Akkor hogyan készül minden évben jégbor?" Nem készül minden évben. "ÁÁÁ, igy nem lehet a piacon maradni!!!" Ennyit a hitelességről.

Zoli 2005.12.05. 10:15:36

Javítsatok ki ha nem így van, de Kanada nem az a híres bortermelő... egyet tudnak tenni, jégbort készítenek. Ezt meg jól csinálják ezek szerint... és jó a marketing, ami nálunk mintha nem működne igazán. Bár hozzá kell tenni, hogy az összes kanadai Liqeur Store-ban (mert ott nem vehetsz csak úgy az áruházban bort...) külön polcot kapnak a magyar borok, ezt nem sok ország mondhatja el magáról (francia, spanyol, meg talán olasz van még kiemelve ). "Kanadai borok" viszont még nem nagyon létezik, mint fogalom.

Pumalyos 2005.12.05. 10:35:57

A kanadai lábvíz helyett - már írtak a Füleky-pncéről - ott van Mazsolyásék 2001-es jégbora. Ennyi. Egyszer kísérletből kipróbálták, de hagyni kell élni valamiből szegény indiánírtókat is.

muskotály küvé 2005.12.05. 11:09:37

Donie Barco, nincs kezem ügyében világtérkép, de emlékeim szerint Kanada déli része és Mo. nagyjából egy szélességi kör... Kanadai rokonok elbeszélése szerint a nyugati parton egész tűrhető a klíma, talán a szőlő is jól érzi magát. Ezzel együtt könnyen lehet, h ez a vidal labrusca-fajta, amit Mo.-n telepíteni is tilos.

cziki 2005.12.05. 12:29:46

még kanade is lehagy minket a világ borpiacán. cziki

rambo 2005.12.05. 13:37:56

Füleky jégbort én is ittam, akármekkorára is sztárolják a jégbort, szerintem meg se közelíti az aszút. Albert gazda, ha van egy jó ötleted a cikk címére, ne baszd el azzal, hogy nem hiszed el rólunk, hogy megértjük: Jégborszak.

szakmabeli 2005.12.05. 14:02:36

Zoli! "Javítsatok ki ha nem így van" Nem így van. Komoly borok vannak Kanadában, a cikkben említett jégbor sokkal ismertebb, sõt elismertebb, mint a mi aszúink (nem Magyarországról, hamem a világról beszélek), azonban a legtöbb el is fogy a hazai piacon, ezért nem találkozol velük. A magyar borok pedig többnyire a "rest of the world" az "other imports", esetleg az "eastern and central europe" feliratú polcon vannak, míg a többiek a Spain, Italy stb. -n.

nemet 2005.12.05. 14:53:10

Mar megint aszu. En nem birom. Bocs. Es portoit kortlyolgatok (Buuuu). Az hogy az angolszasz videken ezt kortyolgatjak es meg sokaig ezt is fogjak nehez lett megvaltoztatni. Eztet az angliusok szinte a sajat szajuk ize szerint fejlesztettek ki, maguknak. Egyebkent a magyar boroknak a legnagyobb bajuk az aruk. A nemreg tesztelt tüzkö domb cuvee 4e Ft. Es annyit nem tud. Most volt egy tesztben nemreg egy olasz (Casa Girelli Syah 2001) ami az alkoholistak szerint nagyon jo es azt 9.7 euroert kapom meg nemetorszagban. 4e Ft-ert mar barrique-s borokat lehet kapni europaban. Szoval nekem itt nemetorszagban a magyar bor kihozatala a legnagyobb luxus - kiveve talan az Ikont bar azt meg nem kostoltam, de mar otthon var! Ha a piacon a poroslabu borivoknal valtoztatni akar valamit a magyar bor akkor olcsobban is kene termelnie. Ma senkinek sem kell. A sznob vesz a germanoknal franciat vagy olaszt a mezei borivo szinten csak a 5 Euros kategoriabol, esetleg chile vagy del-afrika jön meg kepbe. Ja es a jo magyar borok ki sem jutnak külfödre. Szupermarketben van valami bikaver (nem Egerböl), Balaton (feher es vörös) oszt kesz. A bulgar meg a roman borok között elrejtve ugy ahogy a "szakmabeli" irja. Online nem talalok magyar borokat es a környekbeli borkereskedesekben sem lattam meg. (Persze az hogy nemetorszagban nem nagyon kapok magyar bort az meg nem meglepetes. De egy-egy bor beszerzese ugyanugy katasztrofa lehet pl. Miskolcon.) Szerintem ilyen borarak mellet juthatna több is PR-re a boraszoknak, nem csak az allamtol lehet varni a pizt.

muskotály küvé 2005.12.05. 15:36:06

Ezek a kanadaiak, fogaggyunk, már jobban is fociznak nálunk... Egyébként azt mondják magukról, hogy Niagara tartományban igaz, hogy télen qrva hideg van, de nyáron viszont melegebb mint Németo-ban, ezért ideálisak a feltételek a jégbortermesztéshez. Mo-n valszeg azért (sem) terjedt el, mert ritkán jön meg a tél egyik napról a másikra, az első fagyokat felmelegedés követi, ezért sokszor veszendőbe megy a cucc. A vékonyhéjú rizlinggel szemben előnyben részesítik a vastaghéjú, interspecifikus Vidalt. Nálunk talán Debrecen környékén kéne próbálkozni, talán hamarabb jön a fagy, mint a dombokon, és megvannak még a régi delavári ültetvények... Az első jégbort 1973-ban csinálták Kanadában, nem is vagyunk nagyon elkésve.

kékfrankos 2005.12.05. 17:17:43

Na meg ember nincs aki megkülönböztet egy kanadait egy német jégbortól. Magyarországon nem látom értelmét a jégbornak, persze nagyon divatos, meg drága, mert már az is divatos.

hegyaljai 2005.12.05. 17:55:27

Leginkább muskotál küvével értek egyet, és bizony egy szőlőt könnyebb megfagyasztani, mint megbotrytiszesíteni. Néhányan a borjog által nyújtott sokféle tokaji kategóriát sem találták elegendőnek és a jégborban látják a piacbővülés lehetőségét. A jégbor esetében talán el kell végezni egy kalkulációt. Igaz, hogy egy liter jégbor ára többszöröse az aszúborokénak, de sokkal kevesebb terem belőle hektáronként, és az aszú mellett szól, hogy ott terem még más eladható termék is. Nem beszélve arról, mennyivel nagyobb a jégbor előállításának kockázata. A fagy és a késői szüreti időpont hatására kiváló és lebomló sav hiánya miatt pedig, nem tud az aszúkhoz hasonló sav-cukor egyensúly benne kialakulni. Sajnos a jégbor is ugyanannak az „természetes édes bor tortának” egy szeletét jelenti, mint a tokajiak, ráadásul leginkább a legdrágább terméknek a tokaji esenciának teremt konkurenciát.

elzee 2005.12.05. 17:58:27

muskotály küvé | 2005.12.05. 15:36 az első jégbor 1962-ben készült, Németországban...

muskotály küvé 2005.12.05. 19:25:26

elzee, félreérthetően fogalmaztam, a helyes szórend: "Kanadában az első jégbort 1973-ban csinálták". egyébként az első német állítólag sokkal régebben készült, mint írod. De mivel nem bújtam napokig a levéltárakat, megadom a forrásom: http://www.winesofcanada.com/berberoglu_niagara_ice.html

Québécois 2005.12.05. 19:28:49

Kis foldrajz: Budapest: Latitude: 47° 26' North Longitude: 19° 15' East Toronto Latitude: 43° 40' North Longitude: 79° 22' West Roma: Latitude: 41° 52' North Longitude: 12° 37' East Vagyis: Toronto kozelebb van Romahoz mint Budapesthez, a szelessegi fokon, Niagara meg delebbre van. Lehet hogy hideg van telen de delebben van mint Magyarorszag.

muskotály küvé 2005.12.06. 10:37:17

Québécois-nak igaza van, este csekkoltam a világatlaszon: Niagara kb. a Firenze - Split magasságban van, életszerű a nyári meleg. Viszont a kelet-nyugat irányú hegyek hiánya miatt a sarki levegő könnyen eljut odáig, azért van alapvetően télen hideg. Az egészben az a legmegdöbbentőbb, hogy 1973-ban kitalálja egy német emigráns, ki kéne próbálni a jégbort, találnak egy jó kis labruszka-keresztezést és 30 év múlva ők adják a világ legjobbnak tartott desszertborait, megelőzve pl. a több évszázados hagyományokkal bíró Hegyalját. Ez nyilván nem csak a borokon múlik. Nekünk nem marad más, mi ismerjük a tokajit, szerethetjük továbbra is, és ha a gazdák el tudják adni a termést, akkor tulajdonképpen nincs nagy baj. Ha nem tudják eladni, járjanak utána, a kanadaiak hogy csinálták. Egyébként, ahogy az olaszok le lettek söpörve az asztalról tokaji ügyben, nem csodálkoznék, ha 30 évig a tokajik még bronzot sem nyernének a Vinitalyn. Nem sajnálom a kanadaiaktól a piacot, de nekem az is furcsa, hogy az EU-ban nem szabad fajhibridekből bort készíteni, ugyanakkor a máshol készült ilyen borokat viszont szabad forgalmazni?

zoli 2005.12.06. 11:09:24

Azért azt tegyétek hozzá a fokok számolgatása közben kihagytátok a számításból a nem éppen elhanyagolható Golf-áramlást, ami éves szinten +10°C átlaghőmérsékletet is jelenthet(nem túlzás, tessék utánanézni!). Ezért látjuk azt a TV-ben, hogy New Yorkot(Long Islanden is termelnek szőlőt:)) télen jókora hó lepi, pedig Isztambullal van egy magasságban...

Bor Béla 2005.12.06. 14:09:13

A mesterséges eljárásokkal készült műborokra (mustsűrítés, tannincsere, fordított ozmózis és társai ...) kötelezően rá kellne íratni, hogy: NEM TERMÉSZETES ÚTON KÉSZÜLT.

én 2005.12.06. 23:45:26

Milyen igaz!!!

karcsai 2005.12.07. 00:33:54

A legtöbb nemzetközi borversenyen alig indul néhány aszú, ráadásul ezeket sokszor beteszik a sherry-k közé. Jégbor meg van csőstül...

muskotály küvé 2005.12.07. 10:02:03

zoli, (többiektől bocs az off témáért), tud szerint a Golf áramlás a mexikói öböltől Amerika K-partjai mellett megy fel a skandináv félszigetig; se isztambult, se (érdemben) a Niagara vidékét nem érinti. Kanada mellett valóban van vmi hideg áramlás, de Niagara sztem messze van a tengertől.

rambo 2005.12.07. 14:18:09

Elnézést, a tokaji sem sherryben, sem jégborban nem lesz első. El kell fogadtatni, mint kategóriát. A marketing egyik alaptörvénye: csinálj új kategóriát, abban te lehetsz az első.

Zoli 2005.12.07. 17:51:53

Csak szólok hogy zoli és Zoli két külön ember :) Én vagyok az egyik ebből.

Drozophila 2005.12.12. 10:26:11

Bíráltam a Vinitaly-n és találkoztam a kanadai jégborokkal. Beltartalmi szempontból finom sűrítményjelleg semmi több. De ebből annyi volt mint a nyű, "veretes" tokaji meg alig. Arról nem a kanadaiak tehetnek, hogy nem megyünk el megfeleő borokkal a versenyre. Ösi igazság : aki nem indul, nehezen győz!
süti beállítások módosítása