Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Descorchados 2006

2006.01.11. 09:12 - alföldi merlot

Chile, ez az eleve szőlőskertnek tervezett ország a tömegtermelés, a vadönológizmus és az eredeti klónfelhalmozás hőskora után (ill. "mióta megszűnt a kommunista rezsim" – írja Matt Skinner és/vagy fordítója – Pinochet a szívéhez kap) belépett a tudományosan számító, szofisztikáltan ködösítő bornagyhatalmak körébe.

Az új korszak kezdetét a 90-es évek közepére teszik. Az okok: egyrészt továbbra is csőstől jött a külföldi tőke (elsősorban francia, amerikai és olasz), másrészt elszaporodtak a flájing vájnmékerek (élükön a démoni borglobalizátorral, Michel Rolland-nal), harmadrészt az új telepítések megkezdése előtt föltették végre azt az elemi kérdést, hogy "Mit hová?". Innen már csak egy ugrás volt a "terroir faggatása", a délibb, azaz hűvősebb régiók (a déli féltekén vagyunk!), ill. a magasabban fekvő területek termőre fogása, és nem utolsósorban a nyakló nélküli öntözés megszűntetése (az Andokban olvadó hó állandó vízforrás a szubtrópusi vidékeken is). A Concha y Torohoz vagy a Casa Lapostollehoz hasonló gigászok mára pedig minőségben is felzárkóztak a világ élvonalához. Az új zászlós borok már nem az agyonbarrikolt extraktbomba kaptafára készülnek, hanem egyediségre, kiegyensúlyozottságra, összetettségre és a finom árnyalatok megjelenítésére törekednek (mármint a markánsan barrikolt, extraktgazdag vonalon belül.) És persze megjelent egy rakás új pincészet (és a nagyok zavaró repülést végző ál-garázspincészetei), akik hitvallásukban már a "terroir"-t imádják, és óvakodnak a gépektől meg a fajélesztőtől (legalábbis a retorika szintjén).

1995 és 2003 között a művelés alá vont terület nagysága megkétszereződött (1995: 54.392ha; 2003: 110.097ha). A cabernet sauvignon továbbra is uralkodó (39.731ha), de a két legizgalmasabb fajta: az ősbordói élő kövület carmenére (6.045ha), ill. a világsláger syrah/shiraz (2.468ha). És az első burgundi stílusú chilei pinot-k is már a kertek alatt lopakodnak.

Ahogyan a kulináris élvezetekben is jobb a bennszülöttekre hallgatni, borban is mindig a helyieknek van igazuk. Értelemszerűen chilei borban is a végső szót a legnevesebb helyi borkalauz, a Descorchados mondja ki – szerintem. Íme, a 2006-os kiadás legjobbjai (zárójelben az általam föllelt forrásokkal):

VÖRÖSÖK:

Don Melchor 2002 Concha y Toro 93.
Clos Apalta 2003 Casa Lapostolle 93. (www.weinundco.at 60 euro)
Terrunyo cabernet sauvignon 2003 Concha y Toro 93.
Grial carmenére 2003 Apaltagua 92.
Terrunyo carmenére 2003 Concha y Toro 92. (www.gourmandino.de 23.50 euro (2002-es évjárat))
Terrunyo syrah 2004 Concha y Toro 92.
Stella Aurea cabernet sauvignon 2003 Domus Aurea 92. (www.weinundco.at 22.50 euro (2001-es évjárat))
La Cumbre syrah 2003 Errazuriz 92.
Gran Araucano cabernet sauvignon 2003 J.F Lurton 92.
Conde Superunda 2000 Miguel Torres92.
Folly 2003 Vina Montes 92. (www.shiraz-und-co.de 45 euro)
Purple Angel 2003 Vińa Montes 92. (www.shiraz-und-co.de 33 euro)
Vitisterra Gran Reserva cabernet sauvignon 2003 Morandé 92. (www.gecks.de 15 euro (2001-es évjárat))
Neyen carmenére-cabernet sauvignon Neyen 2003 92.
Coyam 2003 Vińedos Emiliana 92. (www.muellersweinwelt.de 18 euro)
Monteling 2003 Von Siebenthal 92.

CABERNET SAUVIGNON

Don Melchor 2002 93.
Terrunyo 2003 93.
Vitisterra Gran Reserva 2003 92.
Stella Aurea 2003 92.
Gran Araucano 2003 92.
Reserva De Martino 2003 91.
Marqués de Casa Concha 2003 91.
Casa Real de Santa Rita 2003 91.
Organic 2004 De Martino 91.
Reserva de Familia 2003 Santa Carolina 91.
1865 2002 San Pedro 91.
Lázuli 2003 de Aquitania 91.

CARMENERE.

Purple Angel 2003 Vińa Montes 92.
Terrunyo 2003 92.
Grial 2003 Apaltagua 92.
Gran Reserva 2003 Ventisquero 91.
Reserva 2004 De Martino 90.
Reserva 2004 Viu Manent 90.
Private Reserva 2003 Canepa 90.
Reserva 2004 Von Siebenthal 90.
Envero 2004 Apaltagua 90.
Alka 2003 J.F Lurton 90.

MERLOT

Colección Privada 2003 Torreón de Paredes 91
Cuvée Alexandre 2003 Casa Lapostolle 91.
Reserva 2003 Valdivieso 90.
Reserva 2004 Cousińo Macul 90.
Expresión 2004 Villlard 90.
Marqués de Casa Concha 2003 90.
20 Barricas 2004 Cono Sur 90.

SYRAH

La Cumbre 2003 Errazuriz 92.
Terrunyo 2004 Concha y Toro 92.
Folly 2003 Vińa Montes 92.
Selección Limitada 2004 Gracia 91.
Loma Larga 2004 Loma Larga 91.
EQ 2004 Matetic 91.

VÖRÖS CUVÉE

Clos Apalta 2003 Casa Lapostolle 93.
Monteling 2003 Von Siebenthal 92.
Coyam 2003 Vińedos Emiliana 92.
Neyen carmenére-cabernet sauvignon 2003 Neyén 92.
Conde Superunda 2002 Miguel Torres 92.
Altaďr 2003 Altaďr 91.
Edición Limitada cabernet-merlot-carmanére 2003 Morandé 91.
Casa Altura 2001 Casa Silva 91.

FEHÉREK

Terrunyo sauvignon blanc 2005 Concha y Toro 93.
20 Barricas sauvignon blanc 2005 Cono Sur 93.
Medalla Real sauvignon blanc 2005 Santa Rita 92.
Winemaker`s Lot sauvignon blanc 2002 Concha y Toro 91.
El Noble sauvignon blanc Villard 91.

Címkék: szemleszerű

18 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr912926

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: similar web site 2018.02.16. 21:41:19

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pax (nem Parker) 2006.01.12. 10:40:02

Kitalálták a franciák a terroirfaszságot mikor látták, hogy gáz van. Alkonyi lekoppintotta, Ti meg beszoptátok.

A NÉP 2006.01.12. 10:56:04

Regisztrációt! Regisztrációt!

tom 2006.01.12. 11:51:15

szegény hülye franziákok már 800 éve látták, hogy baj lesz:) lehet mégsem olyan hüjjékek

paxnak 2006.01.12. 13:04:25

Pax, ha a termőhely szerinted nem befolyásolja a bor ízvilágát, akkor miért foglalkozol borral, minek olvasol róla? Érdekes, hogy ez a "faszság" mára általánosan elterjedt vélemény, a fenti cikk is erről szól többek között. Ha nincs terroir, akkor szerinted mitől tud olyan más lenni ugyanazon borász két különböző helyről származó, ugyanolyan fajtából készült bora? Vagy ezekben a mélységekben még nem sikerült elmerülnöd? Ilyen hozzáállásal nem is fog.

blogot újrának 2006.01.12. 13:16:01

Te az életben a valóságos neved "alatt" is ilyen stílusú hozzászlásokat produkálsz? Mindenhol csak károgsz, de konkrét kifogásokat, véleményt még nem sikerült megfogalmaznod. Elveszed az ember kedvét az olvasgatástól... Igenis érdekes téma, ami Chilében megy. A tömegborok szintjén nyertek. A csúcsminőséget is célozzák gondolom. Kétféleképpen, némelyek laborban (lásd index borosfórumába linkelt cikk a chilei kutatásokról, labor és IT), mások kint a természetben, egyediség után kutatva. Kinek, melyik út a szimpatikusabb a különleges borok előállításához.

analógia 2006.01.12. 13:23:54

Mi az értékesebb, ami populáris, könnyen értelmezhető és rengeteg van belőle (mindenkinek ízlik), vagy ami egyedi, érdekes és korlátozott számban elérhető, illetve értékelése egy tanulási folyamat eredménye. pl: Mario versus Haydn. Ha vesszük a fáradtságot, és igazán szeretjük a zenét, nyitottak vagyunk, esetleg tanulunk Hayd hosszútávon többet fog adni, mint Mario. A bor egyediségét a borász adja és a termőhely. (Persze a szőlész-borász simán meg is foszthatja a bort az egyediségtől, akár tudatosan is)

blogot újra! 2006.01.12. 14:07:12

Kedves Cenzor Úr! Egyetlen, központi cenzor van vagy mindenki a saját műveihez írt hozzászólásokat cenzúrázza? (Alföldi Úr! Egyébként az Ön írásai a legjobbak közé tartoznak.)

Lendvai Ildikó 2006.01.12. 18:22:59

A czenzor én vagyok!!!

H. 2006.01.12. 19:39:09

Halandók, kik olvastok e helyt, egymás torkának ne essetek! E vicc, annyit nem ér! Kinek véleménye van, véleményt nyilvánítson bizton, de felebarátját ne bántsa soha! Igazságot mi nem tehetünk, ez nem a mi tisztünk. Véleményt az írásról mondjunk, de egymásról soha!

KF 2006.01.12. 21:16:39

És hol van a Montes Alpha????????

miklosr 2006.01.12. 23:57:14

KF: Igazad van, az egyik altalam rendszeresen latogatott uzletben 4-5 fele bort lehet venni a Montes Alpha-tol. Most eppen a 2003-as Syrah-jukat keresem mert allitolag igen jo.

Pax 2006.01.13. 15:05:08

tom! Nem is hüjjék. Hol mondtam ilyet? Lehet, hogy beszopni se hüjjeség. Csak egymást ne kábítsuk már!

Abrakadabra 2006.01.15. 18:26:37

a puding probaja, amikor megeszik. a bore, amikor megisszak. es akkor osszeomlik a sok blablabla.... regen( 90-es evek elejeig) altalaban sikerult talalni normalis aron elvezheto, termeszetes izkomponensu chilei vorosborokat....regi szep vilag. most mar reg nincs igy. csak agyonaromazott egyenizu chilei "borkrealmanyokat" talalok. legalabbis alacsony+kozep arkategoriaban. sok penzt meg zsakbamacskaert nem adok. szvsz lassan ugyanazt az egyenizu silany gagyitermeket kapjuk borban is, fuggetlenul attol, honnan szarmazik. csak vonzoan van adjusztalva es hatalmas bullshit blabla szoveggel koritve, hogy jol eladhato legyen. a verebek +ajuldoznak a gyonyortol, hogy milyen szeles es "minosegi" valasztek van a "jol kommunikalt" loszarbol.

2006.01.15. 18:36:28

ja...szoval a lenyeg, hogy a chilei "uj korszak" is a globalis borgyari gagyik korszaka lett. a fontos: hatekonysag es profit!

Pax 2006.01.16. 12:22:16

Csilében nincsnenek is dűlők! Csak borkombinátok! Meg fajélesztő! Brrr....

lacibor 2006.01.17. 23:42:09

Nem tudom mitől Brrr... a fajélesztő? Aki csúcsborokat akar készíteni és azt jó áron értékesíteni - lásd fent - az nem ugorhat bele egy spontán erjesztésbe. Tehát aki számít a szakmában, és azt mondja nem használok fajélesztőt, az egy kicsit ilyenkor felfelé sandít mert repedezik a menyezet.

Pax 2006.01.18. 11:28:54

Kedves lacibor! Erről kérdezd a terroirgurukat, a dűlőfaggatókat és tündérkéket! :-)

lacibor 2006.01.18. 13:13:25

Kedves Terroirguruk, Dűlőfaggatók, Tündérkék! Most akkor megkérdezem: -Nem tudom mitől Brrr... a fajélesztő?
süti beállítások módosítása