Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Új csúcs

2006.01.16. 19:27 - alföldi merlot

Van olyan szépség, amiért alaposan meg kell dolgozni. A Csaba Cuvée ennél sokkal nagyvonalúbb. Nem szorul a segítségünkre. Univerzális szexepil és bónusz katarzis.

Én is a nevemre venném

Általában mély ellenszenvvel figyelem, ahogy borászok és újgazdag patrónusaik palackos emlékművet állítanak maguknak. Pedig "az-én-vagyok-a-csúcs-küvé" mozgalomnak van fogyasztóbarát oldala is: ilyenkor a legszebb hordókat is csapra verik. Az önszidolozás aztán nem egyszer önálló pályára áll, és a termék messze teremtője fölé nő. (Mondjuk, Vesztergombi Csabával még nem találkoztam, de a Cuvée alapján minimum egy Sean Connerybe ojtott Stephen Hawking, akit semmi szín alatt nem engednék a feleségem közelébe.)

A Csaba Cuvée története nem nyúlik messzire. Vesztergombi Feri bácsi addig noszogatta kisfiát, hogy alkosson már valami nagyot, mígnem a gyerek összekapta magát, és egy brutális zöldszüret után megszületett az 1999-es Csaba Cuvée. Az előkép Feri bácsi riojai álombora volt, ami jócskán eltért az itthon alapidolnak számító bordói stíltől. Én 2002 tájékán kóstoltam a 2000-est (sötét volt és szédítő), viszont rioját és bordóit azóta is csak elvétve (akkor sem a javából), így fogalmam sincs, hogy az álom valóra vált-e. Az összetétel viszont klasszikus bordói (cabernet sauvignon, franc és merlot egyenlő arányban). A 2000-es Csaba Cuvée aztán a nagy évjárat egyik emblematikus bora lett, amolyan "az okosok választása". (Az okosságot talán még én is összedobtam volna, de a cash-flow-val már gondjaim voltak. Bezzeg mázlista apámnak (szintén Csaba) egészen csinos kollekciót hordott össze a tehetős és lelkes baráti kör.)

A Vesztergombi Pincészet amolyan "great red hope": bár látszólag minden adott a berobbanáshoz, hosszú évek óta szunnyadnak a sztárpincészetek árnyékában (közben Albert gazda felhívta a figyelmemet, hogy a '90-es évek első felében ők voltak "a" szekszárdi pincészet – ez esetben tehát inkább comeback kidek lehetnének). A jót mindig hozzák, de a kiemelkedőt talán nem elégszer. A Vesztergombi Pince arculatának igazi meghatározója a bikavér. A 2002-es bikavérük a magor Decanter szerint 'best buy'. Engem sajnos soha nem tudott lázba hozni – szépnek szép, de nem eléggé. (Mellesleg, én a Takler 2003-as Bikavér Selection-t is a tisztes középszer kiemelkedő képviselőjének tartom, amiben nincs hiba, de fantázia sem sok.) És hasonló a helyzet az el nem készült 2002-es Csaba Cuvée alapanyagát elnyelő Turul Cuvée-vel is. De ahogy a plafont ritkán törik át, úgy a kutyába is ritkán mennek le (talán a Monarchia által forgalmazott 2002-es kékfrankos jutott hozzá a legközelebb).

De 3 év kihagyás után itt az új Csaba Cuvée, és hál' istennek kaptam egyet ajándékba.

Az új csúcs

A palack, a címke visszafogottan elegáns. Kb. 6.000 palack készült belőle, és megvan rá minden esély, hogy mire észbe kapunk, elfogyjon. A 2003-as presztízs küvék nagy része még nem jött ki, ezért korai volna nagyot mondani. De én megkockáztatom. Kevés esélyt látok arra, hogy lesz ennél jobb presztízs küvé. (És tekintettel 2004-re és 2005-re ez sajnálatosan hosszútávú előrejelzés.)

Sötét, telt, kissé lilába hajló perem. Közvetlenül bontás után az illatában szeder, áfonya, menta és borjúpörkölt (prózaibban: köménymag és fűszerpaprika). 5 órával később: ceruzagrafit, feketecseresznye, vanília, grillázs, cédrus, de mindenekelőtt diós bejgli-töltelék (a feleségem szíves közlése szerint tejben főzött, cukros darált dió). Szájban pirosbogyós gyümölcs, keserű csokoládé és cseresznymag. Élénk sav és markáns tannin, a kortyban csipetnyi édesség, ahogy kell. Kissé magas alkohol.

És akkor jöjjön a retorika! Kifogástalan anyagból klasszikus arányérzékkel felépített bor. Komplex, fűszeres és gyümölcsös, harmonikus és lendületes. És minden találkozáskor képes valamilyen új részlettel meglepni.

A klasszikus stíluson belül én 3 jegyben találtam egyedinek:

- univerzális szexepil: nincsenek olyan illat- és ízjegyei, amelyek ízlésgettóba kényszerítenék (sem nem animális, sem nem minerális)

- szekszárdi: fűszeres és szép savakkal megáldott

- a tanninok még nem teljesen épültek be (de én ennyi tannint egy nagy bortól elvárok)

Ez a második pannon vörös, amit szólótesztben nemzetközi klasszisnak minősítettem, azaz 8 ponttal honoráltam. De a Csaba Cuvée tökéletes ellentéte a Bock Syrah-nak. A Bock Syrah tör-zúz, maga alá temet. Ez viszont egy mesterien megkomponált szonett. Sok kis részletből, szigorú szabályok szerint épített, mégis spontánnak ható műremek. Azt is magával ragadja, akinek nincs szeme a finom részletekre. És azt is, aki az hitte, hogy a bordói küvé egy idejétmúlt, reménytelenül kiüresedett műfaj.

Gazdaságos klasszis

Tegnap egy szolid vaktesztbe merítettük a Csaba Cuvée-t. Kissé szorongtam ennyi szuperlatívusszal a fejemben. De nem hagyott cserben. Biztonságos magasságban lebegett a mezőny fölött. Furcsán hangozhat egy kb. 7 és fél rongyot kóstáló borról azt mondani, hogy kiváló vétel. De az az igazság, hogy ha valahol Bolgheriben elém tennék mint 100 euros szupertoszkánt, akkor összecsinálnám magamat a gyönyörűségtől, és nagyon is indokoltnak érezném az árát. 30 euroért alkalmi vétel.

(A Csaba köré 2003-ban egész borcsaládot kerekítettek Reserve néven: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot (a Csaba alkatrészei), valamint a Porkolábvölgyi Kékfrankos Válogatás. Ezek a borok kis mennyiségben (1600-2000 palack) kerülnek forgalomba, és kizárólag a Veritas értékesíti őket. A Csaba Cuvéet a Veritas, és kisebb mennyiségben a Bortársaság ill. a Corvinus forgalmazza.)

Címkék: kóstolás

81 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2912922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba királyfi 2006.01.16. 20:05:00

Szóljon hangosan az ének, zengje Csaba királyfi dicsőségét!

Abszolútamatőr 2006.01.16. 20:21:03

"Azt is magával ragadja, akinek nincs szeme a részletekhez." Én összecsináltam magam.Nem túl informatív hozzászólás tudom, de kezdőként csak ennyit tudok mondani. (Bár szerintem a 2002-es bikavérük is plafonfeletti...) PS: Valaki nagytudású mondotta nékem, hogy Vesztergombiék nem csinálnak "populáris" borokat. Kérdésem: mi a nyavaját jelent ez, ha egyáltalán jelent valamit?

Barolo 2006.01.16. 20:45:09

Nagy bor, gyönyörű de sohase mond, hogy soha. A többi pincészet presztizsborai 2003-ból még ezután jönnek ki. Majd meglátjuk. Nagy verseny lesz, ami után hosszú szünet jön.

GATE MGFK 2006.01.16. 20:48:41

Király vagy Csaba!

nóném 2006.01.16. 22:11:18

További kellemes önkielégítést!

2006.01.16. 22:24:06

"Sean Connerybe ojtott Stephen Hawking" hehe tényleg nem találkoztál még Csabával

zsemle 2006.01.16. 22:48:00

corvinus ja persze

infried 2006.01.16. 22:53:09

A bort mindenkeppen meg kell kostolnunk,profi munka lehet!A kostolasi jegyzet viszont szerintem nagyon izzadtsagszagu,olyan hü de tudok kostolni tipusu ez is,sajnos.Azt javaslom olvasgassuk lelkesedessel azt a Borkalauzt abbol meg sokminden tanulnivalo volna barataim.Elvegre az index föoldalan volnank majdhogynem,(sokan olvassak). Es csirkepaprikast azt ne,meg akkor sem ha le van forditva

gergo 2006.01.16. 23:40:06

kedves infried! az mit jelent hogy izzadsagszagu iras? nekem nagyon tetszett a jegyzet, abszolut elottem van hogy milyen lehet ez a bor kostolas nelkul is es ez jelentosen koszonheto annak hogy pl olyan plasztikus jelzoket haznal az iro hogy pl csirkepaprikas illat. miert ne lehetne hasznalni egy teljesen szubjektiv irasban? mi ezzel a baj? masik, en tobbszor is olvastam a borkalauzt, es nem volt benne semmi olyan amit a rovat iroinak meg kellene tanulnia belole... mitol lesz egy jegyzet profi borkostoloi iras? lattal mar olyat egyaltalan? nem igazan ertem hogy miert kell mindig mindent leszolni... na mindegy, ez csak az en velemenyem...

GYAPLY 2006.01.17. 00:21:09

Tök jó, még a Vesztergombi név is ehte szekszárdi.

Lulu 2006.01.17. 00:22:56

Ez mind szép ! Vagyis sok a duma ! Inkább tűnik az egész rovat egy szponzorált hirdetésnek ! Ettől a bor még lehet nagyon jó ! Alkalomadtán megkóstolom ! A tokaji marad továbbra is az én favoritom .

Péter 2006.01.17. 00:25:14

Lulu ! Nem hallottál arról,hogy a vörösbor sokkal egészségesebb,mint a fehérborok általában ! "Francia paradoxon"meg ilyesmi ! Felejtsd el a tokajit és igyál csak vöröset !!!!!!!!!!!!!!!!

műveletlen alkesz 2006.01.17. 06:53:42

Jó ez a cikk. Úgy be indultam, hogy veszek is gyorsan egy 7,5literes gazdaságos műanyagkannást oszt le is nyomom még ma! Barbon az igazság! Ja nem, borban!

szponzor 2006.01.17. 07:25:53

Sponsored by Stephen Hawking.

AM 2006.01.17. 08:08:33

Bocs, de a feleségem most koppintott az orromra, hogy nem csirkepaprikás volt az, hanem borjú. Minden érintettől szíves elnézést kérek!

bbor 2006.01.17. 09:16:12

"A megfelelő vizsgálatok szerint a fehérbor összes oxidatív kapacitása csak lassan emelkedik, és hatékonysági maximumát csak akkor éri el, amikor a vörösbor hatása már csökkenni kezd." "Vannak, akik támogatnak kutatásokat, és vannak, akik nem." Egyre több kutató állítja, hogy -nem vitatva a vörösbor egészséges mivoltát- mindennapi fogyasztás esetén, hosszútávon kedvezőbb hatásai vannak a fehérbornak. Szóval kedves Péter picit olvass utána a témának!

Milton Friedman 2006.01.17. 09:34:17

Most akkor mégsincsenek "Pofátlanul Árazott Borok"? leaglább a saját f@szságaitokhoz tartsátok már magatokat!

blogot újra! 2006.01.17. 09:37:00

Bár egyszerűbb lenne eleve nem írkálni "f@szságokat".

A 2006.01.17. 09:46:14

Az előző Csaba Cuvéet már kóstoltuk vakteszten ún. magyar csúcsborok között és szépen megállta a helyét. Szerintem korrekt ha valaki 2000 után csak 2003-ban adja nevét egyborhoz.

Félédes Zweigelt 2006.01.17. 09:53:33

De jó végre Vesztergombi borról hallani! Mert nekem meg úgy tűnt, hogy a MűvA pont nem agyonreklámozza, hanem inkább agyonhallgatja őket. De hát van ez így, mert ugye aki 2 évnél régebben volt az év borásza, az már visszaminősül great red hope juniornak, meg proletár selectionnak. Ja és úgy tűnik, hogy a szerző New Generation küvét sem ivott (bár tök jó a Hawking/Sonka Nerris beszólás), ennek ellenére szeretném támogatni az olyan kóstolási jegyzeteket, amiben szerepel a keserűcsoki meg a bőr, meg a tejeskávé. Mert ha nem írnátok ilyeneket, akkor azt magamtól is kitalálnám, hogy piros színű, és vörösbor ízű. A tokaji amúgy antibiotikum, tehát gyógyszernek kell inni, a vöröset pedig mindennapos antioxidáns-multivitaminnak.

pörkölt 2006.01.17. 11:04:16

A borjúpörköltbe nem tennék köménymagot, a marhába már igen, bár ezzel is kivívnám Magyar Elek nemtetszését, mint bécsi ízlésű neológ.

XXXL 2006.01.17. 11:10:33

Hajrá Szekszárd! (Ez nem politikai felkiáltás volt!)

Megmondtam 2006.01.17. 12:04:43

Hajrá Cabernet Franc is külön!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! És még valami: Pinot Noir mostan van-lesz nekik csak külön, korlátozott tételben! Aki tudja igya, bár mág nem palackos a drága. (kb 350 palack kerül ki forgalomba)!!!!

Cirfandlia 2006.01.17. 12:31:58

Ha lehetne kérni "fürtválogatás" szót használjatok "zöldszüret" helyett mert emilyen nincs. Tévesen terjedt el, sajnos használják sokan, de nem helyes.

Megintmegmondtam 2006.01.17. 13:14:46

Bocs, Cabernet Franc Reserve........................

rosszmáj 2006.01.17. 13:39:36

Vesztergombiék nem éppen 2003-ban vették meg a mustsűrítőjüket ?

jojó 2006.01.17. 13:43:58

Ebből az irományból, meg a beírásokból, legalább azt meg lehet tudni, hogy az exhibícionistáknak is van felesége!

feleségük 2006.01.17. 14:12:10

Nem felesége. Többes számhoz többes szám.

Gay Rights 2006.01.17. 15:03:51

És mi van a meleg exhibicionistákkal ?

extractor 2006.01.17. 16:26:22

Rosszmáj, nem sok olyan sztárborász van ma Magyarországon, akinek ne lenne mustsűrítője.

anti-extractor 2006.01.17. 16:36:46

Az azért csúnya dolog lenne, extractor, ha kiderülne sok-sok csúcsborról, hogy belenyúltak a folyamatokba. Nem gondolod ? Ilyen dolgokról nem illik beszélni, tudhatnád ...

és a muszlim exhibixionisták? 2006.01.17. 17:31:37

vagy akár feleségeik

Csaba 2006.01.17. 18:20:26

Örömmel láttam a cikket és bármilyen hihetetlen nem megrendelésre készült. Aki ilyet irt az nem is tudom honnan vette az ötletet. Esetleg másnál ez igy szokás? A must sűrítéséről csak annyit, hogy nekünk nem volt, jelenleg sincs mustsűrítőnk és nem is tervezzük a hadrendbe állítását. Van akinek hihetetlen, hogy a bor természetes valójában is képes ilyen koncentrációra? Valószínűleg nem szekszárdi borokon nőtt föl... Nem szándékoztam hozzászólni de ugy látom van akinek "fáj" ez a cikk és szerettem volna tisztázni ezeket a dolgokat. Alföldi Merlot-nak további jó kóstolgatást és egészséget kívánok :)

MA ,vagy TEGNAP? 2006.01.17. 21:51:23

Kiv'ncsi vagzok, hogz ha a Csaba cuvée most ilyen frankó, akkor mikor lesz a csúcson. És ott majd mit produkál?

Vesztergombi-fan 2006.01.17. 22:22:44

Éljen a Csaba Cuvée! Éljen a Vesztergombi család! Éljen Szekszárd! Éljen a Magyar Bor! Éljen az Egri Bor is! No és persze végül, de nem utolsó sorban: Éljen Bukolyi László!

M 2006.01.17. 22:30:11

Vesztergombi Cabernet Franc - Hidaspetre. ez kell nekem. Csaba Cuvée előtt meg le a kalappal. Egyszer próbáltam beszélni róle egy kisebb társaságnak. Nem ment. Belémfojtotta a szót. Muszáj volt figyelnem hogy vált a három francia között az ízvilág, ki hol merre...szóval nagyon ott van. Semmi sem lóg ki. Azért eltettem egy palackot jó mélyre nehogy túl korán találjam meg. Majd 2008ban megnézem mi a helyzet. Nagyon tetszett hogy nem bingbangdurr francia házasítás ami letarol inkább egy izgalmas szerető akivel kicsit fogócskázni kell az aktus előtt ;)

lacibor 2006.01.17. 23:29:28

Aki ma a müstsűrítőn köszörüli a nyelvét az holnap a borszivattyút fogja kritizálni, holnap után meg azt kifogásolja, hogy egyáltalán elektromos áram van a pincében.

2006.01.18. 09:19:14

Lacibor, úgy gondolod, a mustsűrítő használatának van bármiféle köze is a természetes borkészítéshez. A szivatty, meg a villanyáram nem NYÚL BELE

szilikon 2006.01.18. 09:25:02

A mustsűrítő olyan,mint a szilikonc cici. Egyeseket csak akkor zavar, ha tudnak róla, mások sejteni vélik, hogy nem fog szépen öregedni. (Szép lesz a szilikoncicis nagymamák generációja! (

szilikon 2006.01.18. 09:26:29

Van, akiket meg akkor sem zavar, ha tudnak róla, mindenesetre általában megérezhető.

bbor 2006.01.18. 09:34:09

Kedves lacibor! Azt ugye sejted, hogy jó nagy baromságot írtál... Gondolkozz a témán egy picit! Ha valamit kiveszel mesterségesen a borból, az majdnem olyan mintha valamit mesterségesen hozzáadnál. Az én logikám szerint semmivel sem jobb a mustsűrítő, mint a mustsűrítmény ill. cukor használata. A természetesség sérül, és ennél nagyobb bűne nem lehet egy csúcsbornak... Persze én egy pillanatra sem mondtam és gondoltam, hogy a Vesztergombi Pincészet ilyet használna...

egykorfelett 2006.01.18. 09:45:41

Sűrítünk, kivonunk, hozzáadunk, miért ne? Az ember mindig azt hiszi, jobbat alkothat, mint a természet. Éljenek a rezisztens tömegtermékek, a hatalmas színes ízetlen gyümölcsök, a szilikon cicik! Együnk tartósítószereket, aromákat! Sűrítsük a bort, adjunk hozzá mű tannint, áfonya aromát, szedjük szét alkotó elemeire, és próbáljuk meg újból össze rakni. Csak a varázslat fog elmúlni. Essetek nekem, hogy hülye naív, meg visszamaradott, de nem hiszem el, hogy a természetesség ne lenne érték, illetve, hogy hosszútávon megérné a dolog. Egyébként kinek a pap kinek a papné. Szerintem tisztességesebb dolog a szőlőben dolgozni és hozamkorlátozni,mint utólag sűríteni egy gombnyomással. Az emberi teljesítményekben sem azt értékeljük leginkább, ha pénze van valakinek egy ilyen gépre, hanem ha megdolgozik a sűrűségért a szőlőben. (Különben meg váltig állítom, nem ugyanaz a kettő, sajnálom, az embernek egy életkor felett kialakulnak bizonyos világnézeti meggyőződésie ;)))

a_jó_öreg_téma_megint 2006.01.18. 09:57:40

Ha egy-két fokot emel a mustfokon, vagy savat tompít a borász bizonyos szélességi körökön, évjáratokban, vagy termőhelyeken, ahol ez indokolt miután mindnet megtett hozamkorlátozás szintjén, az még nem gond, igaz ekkor már el kell ismerni, nem beszélhetünk csúcs borról, de lehet szép, mint ahogy a mustsűrített is, viszont szintén nem beszélhetünk csúcs borról. Ami nagyon fontos, az a borász személye, hogy tisztességes, mindent megtesz a borért, vagy át akar verni, és azért választja a segédanyagokat, sűrítést, hogy munkát spóroljon. A sűrítés számomra nem hiteles hozzáállás, ha mindent megteszel a szőlőben nem kelle, ez inkább pótszer, könnyebbik út. Az osztrákoknál akkor engedik használni, ha eső jön szüretkor és vissza hígul a must. Ez rendben is van, de akkor mindenki tudja, ez nem olyan évjárat volt, az árak alacsonyabbak,ilyenkor nem veri a mellét egy tisztességes borász, hogy micsoda bor, még akkor sem, ha annak tűnik elsőre. Ez az én álláspontom a hamis-igazi témában, persze mindenkinél mások a határok. Lényeg, hogy ne legyen mögötte becsapás, hazugság.

Csaba 2006.01.18. 12:56:16

Na akkor most kérem a hölgyeket urakat, hogy ezt fejezzék be. Engem személyesen sért még a feltételezés is hogy a boraink nem természetes uton készülnének!!! Mustsűrítőnk nincs, nem volt és valószínűleg nem is lesz! P-nek mondanám hogy szerintem életében nem kóstolta a Csabát, de ettől függetlenül is rendkívül érthet a borokhoz (show izű bor ??? mi ez??) "merő sülthalmaz és nagy nulla" ezt pedig kikérem magamnak.... Azért érdekes hogy egyáltalán egy szekszárdi nagy bornál felmerülhetnek hasonló gondolatok emberekben. Egyet biztosan mondhatok. Szekszárdon becsületes emberek foglalkoznak borászkodással....

lacibor 2006.01.18. 12:59:41

...ne legyen mögötte becsapás, hazugság. OK, OK. Sűrítsük a bort,... Ez komoly fogalomzavar. Minden gyakorló borásznak lehetősége van a Bortörvényben szabályozott műveletek, eljárások, folyamatok okszerű használatára. Ha visszakerülök érdemes lesz mégegyszer elolvasni. Az én gyakorlatom az, hogy először elolvasom, megértem majd kialakítom a véleményemet. Minősíteni nem szokásom. Most sem teszem.

bbor 2006.01.18. 13:32:52

Kedves lacibor! A csúcsborok legnagyobb ellensége pont az 'ilyen' gyakorló borász, aki törvényeket és paragrafusokat lát egy borban...és nem a természetet... Sajnállak... További jó 'borászkodást'...

sűrűség 2006.01.18. 16:00:49

Nem Egerben kellene keresni a mustsűrítőket inkább ?! (Korona Borház, Vincze Béla, Gróf Buttler stb.)

kispé 2006.01.18. 16:19:47

sajnos egyik vörösborvidéken sem lehet kizárni hogy ilyen gépek működjenek. Túl sokaknak elsősorban biznisz ez az egész, ők MIÉRT NE használnák?

a_jó _öreg_téma_megint 2006.01.18. 16:50:09

Elnézést, de nem konkrét bor kapcsán írtam, csak lacibor kijelentése hallatán nem bírtam megállni hogy ne írjam meg véleményemet a témában. Szerintem beszélni kell róla, nem szabad elhallgatni. Egy dolog, hogy mit enged meg a bortörvény. A csúcsboroknál szigorúbbank kell lenni,mint a bortörvény, hiszen az egy legkisebb közös többszörös, vagy legnagyobb közös nevező , jajj....

ozmózis 2006.01.18. 17:01:52

Kedves sűrűség ne merészeld a Korona Borház kiváló borait az ócska buttler borokhoz hasonlítani!

egykorfelett 2006.01.18. 17:07:33

Csatlakozom. Én sem a konkrét bor kapcsán írtam. Kedves lacibor,nem értem, mi a fogalomzavar abban, hogy becsapás, hazugság és borsűrítés. A borsűrítéssel be lehet, csapni az emberket, hogy valóban koncentrált, a szájat teljesen betöltő bort kapnak. Közben meg csak a vizet vonták el belőle, és meglehet, hogy egy-két év múlva kipurcan, de nem is ez a lényeg, hanem az elv. Egy szint felett nem engedheti meg magának a borász, hogy csúcsbornak kiáltson ki és árazzon be olyan borokat, amiknél nem követett el mindent becsületesen, hogy az is legyen, plusz nem volt ehhez még az évjárat is igen megfelelő. Ha őszinte valaki, és a lehető legjobb bor elkészítésére törekszik, használja a törvényben megengedett dolgokat, ha muszáj, de mindent elkövet, hogy ne kelljen (a szőlőben, hozamkorlátozással, szelekcióval), illetve ha mégis kell (mondjuk évjárat és dűlő fekvés miattt) akkor azt a bort megfelelően pozicionálja. Ez természetesen a csúcsbor kategóriára vonatkozik. Ennyit szerintem elvárhatunk egy árszint felett. Ne várd, hogy a honi törvényekben valaha is le legyenek ezek az elvek fektetve. Ez nem a törvények dolga. Egy alkotó ember folyamatosan határozza meg a saját szabályait, és ha vannak elvárásai magával szemben, akkor azok a törvényeknél általában szigorúbbak. Ide kapcsolódik egyébként a villányi eredetvédelmi törvény (valami Disctrictus Hungaricus Controlatus), illetve a bikavér supperior szabályozása is.

szilikoncici 2006.01.18. 17:08:25

A szilikoncici is átverés. Azért rövidtávon nem olyan rossz. Persze aki hosszú távra tervez...

lacibor 2006.01.18. 17:56:31

...legnagyobb közös osztó. De nem ez a lényeg, hanem csak a közös nevező ami ugye csak egyféle van. A közös nevezőt pedig úgy hívják Bortörvény. A konkrét borról én sem beszéltem, nem lenne ildomos ha nem vettem részt a kóstolón. Azonban nem érdemes pápábbnak lenni a pápánál. Lejjebb kellene lépni 20 centimétert és akkor a földön állunk. Tisztázni kellene a fogalmakat: -Mit értünk természetes alatt? Magyarázom(általában): a CUVÉE természetes bor, mégpedig minőségi kategóriájú. A bor harmóniájának kialakítására leginkább a HÁZASÍTÁS a megfelelő művelet. Így alakulnak ki a kategóriák csúcsborai. Ezért nem kell pl egy cuvée csúcsbornak egy trockenbeerenauslese csúcsborral versenyeznie. Mint ahogy az egyéni sportokban is vannak súlycsoportok. Van ugyan kivétel is. Pl. a cselgáncs. De aki az abszolut kategóriába is benevez, hát magára vessen.

hitel 2006.01.18. 18:07:20

Lacibor, ugye te világéletedben nagyüzemekben dolgoztál ? Lehet, hogy te nem hallottál még róla, hogy vannak borászok Magyarországon, akiknél a közös nevező nem a bortörvény, hanem a természet és a hitelesség.

2006.01.18. 18:10:00

...és nem feltétlenül a cuvée a csúcsbor, sokak számára az egyes dűlők borai jelentik a csúcsot

jöttünk, láttunk, visszamennénk 2006.01.18. 18:55:45

Lacibor, úgy írsz a borokról, mintha az elmúlt 15 évet nem Magyarországon töltötted volna.

Savas Henrik 2006.01.19. 09:16:57

Lacibor! Ne hergeld a szakértőket, mert nagyon lesajnálnak! Ezek a fiúk már mind részt vettek legalább egy Alkonyi-előadáson és két Szepsy-kóstolón :-)))

hitel alma 2006.01.19. 09:18:47

OFF Te hitel! A legveszélyesebb emebrek azok, akik a törvényeken felül állóknak képzelik magukat. ON

laca 2006.01.19. 13:09:19

egy nagy bornál nem a törvényesség a kérdés.Kötelező de nem elégséges feltétel mindössze. Hanem a hitelesség és a természetesség. Egy műtanninos mustsűrített bor lehet hogy törvényes (egyébként meg sajnos a gyakorlatban bizonyíthatatlan hogy törvényellenes ahol ezeket a módszereket elvileg tiltják) de nagy bor biztosan nem lesz, maximum SZTÁRBOR....

Szasz 2006.01.19. 15:08:49

OFF Te hitel alma: A legveszélytelenebb emberek azok, akik a törvényt kötelező minimumként, és nem a maximumként értelmezik. ON

lacibor 2006.01.19. 19:45:33

Mustsűrítésnél kezdtük, most borsűrítésnél tartunk. Ez elég lényeges csúszás. Mégiscsak tisztázni kellene az alapfogalmakat.(a többit is) Ha ez sikerült, lehet emelkedett stílusban, kellemesebb témákról beszélni. Sok sikert hozzá.

2006.01.19. 20:24:47

mi itten liberálisan vagymi állunk a dolgokhoz

lacibornak 2006.01.20. 12:01:11

Akkor helyettesítsd vissza az eddigiekbe a borsűrítés helyett a mustsűrítést, és olvasd a többi gondolatra odafigyelve elolvasni az egyébként egyáltalán nem kultúrálatlan, egyéni véleményeket tartalmazó hozzászólásokat.

büszkeség és balítélet 2006.01.20. 12:08:08

Savas Henriknek. Ez utóbbival szerintem senkit nem bántottál meg. Az én véleményem, hogy Szepsy István előadásait hallgatni kitüntetés. A borászatról is tud egys mást. Az fikázza azokat, akik hallgatnak rá, aki megüti az Ő borainbak szintjét és hasonló alázattal törekszik az egyre jobbra. Az, aki melegszik azzal, hogy teljesítse a törvényi követelményeket a minőségi kategóriához és hátradől, megveregeti a saját vállát, és várja, hogy hasraessenek tőle, az ne csodálkozzon, hogy ez nem következik be. A mustsűrítés helyett korrektebb dolog a szőlőben alaposan dolgozni, és így előállítani egy nagy és sűrű bort, és ezt egy szint felett én mint fogyasztó el is várom. A mustsűrített boroknak különben sincs jó híre, állítólag hamarabb szétesnek, mint a tőkéken sűrített társaik.

b&b 2006.01.20. 12:09:27

Minden lektornak és korrektornak: boccs a kapkodós, helyesírásnak nem nevezhető borzalomért!

egykorfelett 2006.01.20. 12:35:45

Valóban elírtam, mustrűrítést akartam borsűrítés helyett, elnézést, de attól a többit még tartom (egyébként az "értsd jól" működhetne kiss jóindulattal...). A borász csak akkor cukrozzon, savtompítson, mustsűrítsen, ha egyébként mindent megtettt a szőlőben (vagyis dolgozott) és nincs más választása. De ne tartsa csúcsbornak a cukrozott, savtompított, mustsűrített doglot, mert onnan még van út feljebb. A Cuveé pedig érdekes műfaj, de néha bűn egy kiemelkedő tételt más fajtákkal csak azért összetölteni,mert a Cuveé név divatos. Valóban csak akkor használatos, ha nem jobb tételekből csinál valaki egy közepesebbet. Illetve nagyobb mozgásteret ad, pl. ha az egyik összetevő illója magasabb, mint a törvényileg megengedett egy kicsivel, a többié meg kompenzálja, vagy ha ssavakat kell kompenzálni, esetleg testet. Szóval kompenzálásra is használják. Természetesen azzal egyetértek, hogy a jó Cuveé készítéséhez jó érzék kell, az is lehet egyfajta külön művészet, de végsősoron az a kérdés, hogy egy kiemelkedő és több gynegébb tételből csinálok egy közepeset, tudatosan vagy nem tudatosan, vagy valóban valami jobbat hozok létre, bár például nem értem, hogy lehet három közepes tételből egy csúcs cuveé-t kihozni. Vagyis tudom, a kompenzálás miatt. Ebben kicsit több a sav, ebben kicsit több a tannin... Idealista vagyok bevallom, ezért én is elsősorban dűlős borokban képzelem el a csúcsot, mikor nincs meg ez a játék tér és nem kell játszani,mert abban az egy tételben minden tökéletes. De mint korábban is írtam, ez nem objektív vita tárgya, ez felfogás kérdése. Annak a kérdése, minek tekintjük a bort.

Belusi 2006.01.20. 12:52:49

Borsűrítés is van! Az ozmózisos szerkezetnek van boros adaptere is (kb 20.000.000 ft) Maga a gép kb. 5-6 milla. Használják is derekasan!

2006.01.20. 14:21:38

én is így tudtam...

lacibor 2006.01.21. 18:49:10

egykorfelett: Ok, ok elnézem a borsűrítést. De csak egyszer. Behelyettesítettem a mustsűrítés szót. Hát így is elég furcsa az olvasat. Ezt felejtsük el. Ami az illósavat meg a cuvée (így!)úgy érted hogy a picit emelkedett illójú borban az illósodás folyamatát meg kell állítani, a bort meg kell gyógyítani és utánna házasítani, azzal egyetértek. Azzal nem, hogy "magasabb mint a törvényileg megengedett". Belusi: gondolom tájékoztatsz bennünket, mely cégekről lehet szó, hogy bele ne szaladjunk egy ilyen "ozmózisos szerkezetnek" a végeredményébe. Már csak azért sem mert az eljárás nem engedélyezett meg nem is természetes. Savas Henrik: ksks ;-)

Belusi 2006.01.22. 10:16:05

Szerintem már többször beleszaladtál ilyenbe.Szinte biztos, hogy a "gyümölcstelen", tanninos, lekvárszerű, magas alkoholtartalmú borok, általában ilyenek.

lacibor 2006.01.22. 19:58:03

Hát akkor marad Monyók, Molnár, Vesztergombi, Gulyás, Malya, Frittmann,Gonda...

Bor K.O. 2006.01.22. 21:56:01

AM légyszi gondolkozzatok el a regisztráción, még ha az Indexnek az is az érdeke hogy betemessen benneteket a látogatottságvadász üzletpolitikája alá, ez az oldal azért ennél többet érne. Főképpen, mert úgy fest hogy ez egy olyan fórum ahol íróolvasó találkozók mintájára borivó-boralkotó tudna őszintén egymással beszélni. Viszont a sok elmebeteg miatt pont ezek az értékes fórumbeszélgetések mennek el olyan irányba, ahol egy két - számomra érthetetlen indulattól fűtött - frusztrált gyökér hülyeségeire kell reflektálni.

lacibor 2006.01.22. 22:03:36

Nem nyafogni kell, cselekedni! Vedd meg őket kilóra!

lacibor 2006.01.22. 23:27:50

Regisztrációt! Valami senkiházi használta a nickemet 22:03-kor! Kifelé az elmebetegekkel.

lacibor 2006.01.23. 14:57:20

Nickbitorlókkal nem beszélgetek.

lacibor 2006.01.23. 15:26:01

Elég vastag bőr van a képeden 14:57-es hozzászóló!

drbubó 2006.01.25. 20:26:13

igen, az egy betegség

pm 2006.02.08. 12:55:41

kopp-kopp Ébresztő!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Itt egy remek szekszárdi bor tesztje olvasható! A hozzászólások már-már a primitívség határát súrolják! Ne nyilatkozz, ha nem is kóstoltad! Hajrá Csabi és mindenki aki bort készít!
süti beállítások módosítása