Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szepsy István kilépett az Udvarból

2006.01.24. 00:56 - Albert gazda

Szepsy István, minden magyar mesterek közt a legnagyobb, faképnél hagyta a Királyudvart. Mostantól kizárólag saját birtokára, továbbá kiemelt koncepcióira – terroirborok, száraz fehérek, édes szamorodnik – kíván koncentrálni ő.

Egész embert kíván a Szepsy – egyebek közt ezzel indokolta a Művelt Alkoholistának Szepsy István azt a sokak számára derült égből villámcsapás [2] jellegű hírt, miszerint egyszer csak otthagyta a Királyudvart. A pontosság végett: a mester a borok készítéséből és a kft. ügyvezetéséből szállt ki, öt százaléknyi tulajdonrészét ellenben egyelőre megtartja. Ez jelen pillanatban azt jelenti, hogy a legfőbb borászi teendőket az általunk ugyancsak mélyen elismert Demeter Zoltán veszi át, és a későbbiekben lesz még a cégnél marketinges meg miegyéb is, akik eddig nem voltak. Az ügyvezetés Anthony Hwang főtulajdonosé marad, aki felesben eddig is igazgatta a céget.

Szepsy István minden részletre kiterjedő érdeklődésünkre elmondta azt is, az önnevét viselő birtok pillanatnyilag hatvanhárom hektárt tartalmaz, amiből a ráadásként bérelt területekkel együtt ötven terem, következésképpen bőven lesz teendője, nem kell attól tartani, hogy a Királyudvar kiesésével nem lesz elegendő dolga. Annál inkább, mert a legtiszteltebb borász a Szepsyben lát ideális lehetőséget arra, hogy egyre markánsabban kirajzolódó radikális koncepcióit kibontakoztassa. Ez alatt a száraz és cukortartalmas, terroirhoz köthető fehérborok cizellálása, továbbá a szamorodnihoz kialakított filozófia minél markánsabb kibontakoztatása értendő. Én sem leszek már fiatalabb – mondta Szepsy, arra adandó magyarázatként, miért nem óhajtja a továbbiakban is forgácsolni energiáit szét.

A történet e fejezetének egyelőre itt a vége. Gyorskövetkeztetésünk szerint Tokaj-Hegyalja még jól is kijöhet belőle. Egyrészt, Szepsy Istvánnak sem kell ezentúl kompromisszumokat kötnie – már amennyiben eddig hajlandó volt ilyesmire –, másrészt hátha a Királyudvar is összekapja magát. Innét úgy látni: jó borok eddig is voltak ott, mármint a Királyudvarban, és ha Demeter tényleg marad, feltesszük, lesznek változatlanul. Kíváncsian várunk, mindenesetre. És persze sok sikert és hajráfradit kívánunk minden érintettnek.

Címkék: híradó

68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3912915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demeterfan 2006.01.24. 07:32:50

eddig is Demeter volt a borász a Királyudvarban

beles 2006.01.24. 07:35:11

Bor a borászatról, borász a boráról ismerszik meg! Most lehetőségünk lesz megitélni, a Királyudvar esetében, melyik bírt nagyobb befolyással a kettő közül... Köszönöm a lehetőséget! :)

Tőke István 2006.01.24. 07:56:19

Borászként Demeter már felnőtt Szepsyhez. Szepsy és a többi kiemelkedő borász közt a különbség abban van ahogy a márkateremtést a metszéstől a bor árazásán keresztül a kereskedőkkel való kapcsolattartásig minden egyes lépésben kérlelhetetlen következetességgel végigviszi. És ennek az árát hajlandó meg is fizetni. Story: vannak tételek amit le sem szüretel és olyan is van amit nem hoz forgalomba, hanem lédig elad más pincének. Amikor valamelyik borász tudakolva Szepsy sikereinek titkát, ő többek közt ezt is titkolózás nélkül elmondta, a másik tag csak annyit mondott: "Így könnyű", mire Szepsy: "Neked sem tiltja ezt senki". Aki dolgoztott szőlővel tudja, hogy milyen kutya kemény dolog beismerni, hogy váltotta be a reményt a tétel és "ki kell dobni". Ezt teszik kevesen.

XXXL 2006.01.24. 08:34:53

Bárcsak több Szepsynk lenne!

Kelemen 2006.01.24. 08:40:24

Nem kifejezetten Szepsyre vonatkozik,de nem lehet elvonatkoztatni attól,hogy sok olyan,ma már egyéni pályára lépett borász építette fel saját jól működő vállalkozását más cég pénzével(csak egyet nevezek meg ami a legdrágábbak közé tartozik:marketing)aki foglalkoztatta. Jellemes dolog ez ?Utána veszem a kalapom és megyek !(Árvayt küldték !) Nem a külföldi befektető érdekében szóltam,nem is ismerem! Az nem megy,hogy mélyen áron alul piacra dobok nagytételű aszú borokat a Királyudvartól,ami aztán más borászatok kínálatában jó áron megjelenik a piacon. A külföldi érdekeltségű borászatoktól azt várnánk,hogy kivigyék exportra a tokajit és népszerűsítsék a világon ! Ezzel szemben(2 évvel ezelötti adat)a termés 90 %-át a magyar piacon forgalmazzák,rontva az itteni piaci helyzetet.

Doba 2006.01.24. 09:05:32

Szepsy kesziti a legjobb Tokajit, bar engem a tarcali Toth doki klasszikus nehez aszuja kotott meg e videken, kar hogy o kora miatt feladta.

pasaréti 2006.01.24. 09:30:06

Tóth doktor, mint a Balatonfelvidéken Focht Géza, alig ismert nevek. Ugyanakkor alulbecsüljük munkásságukat, amikor "csak" szürke eminenciásnak nevezzük őket. Miért? A nyolcvanas évek végén, amikor már fujtak az új szelek, a féltucat, ma joggal hősként ünnepelt csúcsborász tudta, milyen folytatás következik, milyen borokat szeretne majd előállítani. Tóth doktorhoz és Focht Gézához a hetvenes évek végén már el lehett menni és KERESKEDELMI MENNYISÉGBEN láthattál és ihattál isteni csopakit és mesés löszaszút. Az a nagy író, aki képes íróasztal fióknak dolgozni évtizedekig, vagy a padlásnak festeni hatalmas vásznakat, mint Duray Tibor tette. Ezért örülök, hogy van aki számon tartja a tarcali remetét és nagytudású, tiszta szándékú társát Csopak-Berekhátról.

budai zöld 2006.01.24. 10:25:54

Pasaréti, ez szép volt. Több újdonság volt benne, mint egyhavi MA előfizetésben.

hegyaljai 2006.01.24. 10:51:58

Kedves Tasziló! Hegyaljának biztos jó lenne, ha lenne tíz Szepsy. Csak ez azt is jelentené, hogy lenne tízszer annyí valóban kitunö, de drága bor, amire én nem látom a vevöket. Az igaz, hogy nem csak a minöségben, de az árban is Szepsy emelte a plafont, de vásárló eröt ö sem tudott teremteni. Elég, ha Szepsy és királyudvar borok árarányait tanulmányozod, a többi hegyaljai birtok árairól nem is beszélve. A Királyudvar borainak minöségének esetleges változására vonatkozó feltételezések pedig majd a 2006-os termés piacra kerülése után, úgy 3-4 év múlva meglátjuk. Akkor lehet nyilatkozni arról, hogy mi származik a borásztól és mi a birtoktól.

garai 2006.01.24. 11:17:07

Kedves pasaréti, Doba! érdekes, hogy Focht Géza és Tóth doktor nevét említettétek. Én csak Focht Gézáról olvastam, vmelyik Mészáros-Rohály könyvben volt foto róla.... Tóth doktorrol mitt lehet még tudni?? Milyen borokat csinált?? Hol volt terültet? stb,stb....Érdekes lenne többet tudni a magyar borászat eme hőskoráról...

Pumalyos 2006.01.24. 12:07:03

Demeterfan! Eddig csak szőlész volt Demeter Zoltán.

műveletlen alkoholista 2006.01.24. 12:37:55

Legyen minden magyar borász Szepsy! Mi meg majd isszuk a csileit.

demeterfan 2006.01.24. 12:58:19

szerintem borász, de szombaton megkérdezem tőle (ezen nem veszünk össze!)

tbugar 2006.01.24. 13:14:27

Kedves Pumalyos! Demeter Zoli a borász a Királyudvarban. Amúgy szerintem Szepsy mester ki sem engedte volna kezéből a szőlészetet. A munka nagy részét szorosan együttműködve végezték. Zoli meg már szintén bizonyította szőlészeti és borászíti képességeit saját boraival is.

mustvagysoha 2006.01.24. 19:47:23

Kelemen fedőnevű hozzászóló kolléga írásában van ám a sok igazság! Az apósom mádi területen szomszédja a Szepsy által igazgatott egyik sokhektárosnak. Bizony a külföldi befektetővel lehet csodát csinálni, de azért persze érteni is kell hozzá. Szepsynél ezek az "adottságok" megvannak, de nem kell túlmisztifikálni, én legalább 30 olyan termelőt ismerek, akinél ha lenne annyi tőke éppen olyan borokat készítene. (Egyébként sokuk meg is teszi, csak nincs marketing, címke, dugó, stb., mert a szőlőt 35 Ft-ért vették és a szükséges minőségű előállításához 85 Ft kell! Kérdezem, ki bírja így?) A borászatban nem sok új van, több ezer éves hagyományokra, tapasztalatokra épül. Az a sok derék termelő meg nagyon szar helyzetben van... Egyébként kérdezzétek meg Szepsy urat, hogy hány hektáron nem szüretelt (még mindig ott van) és miért?

ludovika 2006.01.25. 02:31:13

a borászatban nem sok új van? ne vicceljünk! épp az egyik antinori kezdte fejtegetni kábé két éve valamelyik világsajtóban, hogy az ő családja ugyan hatszáz éve bort készít, de az utóbbi húsz évben több történt aborászatban, mint előtte háromszáz éven át. vajon a teljesen nullából indult szepsy mégis mitől lett szepsy akkor? pusztán a vak szerencse? ugyan, ugyan!

Brèking Nyúz 2006.01.25. 04:54:47

kedves demeterfan! ezek szerint,te is azok a szerencsèsek kÜzè tartozol,akinek mèg jutott hely a -nemmondomkimertmègaztmondjàkhogybenyaltamaMaligànnak- szombati kóstolòn. szerintem megoszthatnàd majd velßnk a verbalitàs Êlmènyèt!

Breking nyuz 2006.01.25. 05:01:03

bocs! soha nem irok tobbet telefonrol...

mustvagysoha 2006.01.25. 07:51:22

Ludovika! Ha a vegyészetet annak nevezd, akkor valóban. Én a laboratóriumokban kifejlesztett élesztőseregek, egyéb nem hagyományos kemikáliák, eljárások, csomagolóanyagok használatát nem a tradícionális borászat részének nevezem. Persze nem ítélem el teljes mértékben és nem mindent. Szepsy úrra visszatérve, azért nem a nulláról indult, hiszen adott volt a tehetsége, tanult, nagyüzemben dolgozott és lett vezető, majd a privátba került, ahol szintén végigjárta az utat. Én a pénz szerepéről beszéltem, a marketingről, de beszélhetnék állami felelősségről, a kommunizmus örökségéről, a hibás privatizációról stb.. Ez mind mind ott van ebben a szakmában.

népfia 2006.01.25. 12:26:34

Nyilvánvaló, hogy a minőséget meg kell fizetni, de az MA oldalain, az egekig magasztalt Szepsy mester, ilyen árak mellett, csak egy gazdag (nem feltétlenül hozzáértő) kisebbség borásza lehet. Nemrég láttam egy hatputtonyosát 350.000 ft -ért, de a többi aszúja is bőven tízezer fölött van. Persze Picassoja sem lehet mindenkinek... Csak halkan dühöngök magamban, iszom az "ár-érték arányban kiválló" egyébként isteni borokat és már most várom a következő karácsonyt, amikor a családomtól (ha összefognak) kaphatok majd egy ilyen bort. Viszont igérem, hogyha egyszer mégis megindul a nép, hogy lerázza magáról a gazdagok folyton nevet váltó, de állandó rabigáját; a borászatoknál az első sorban leszek, a kiegyenesített kaszámmal, és jól megvédem majd pl. Szepsy Istvánt vagy leszármazottait, hátha azután megvendégelnek egy borszerető parasztot.

messzelátó 2006.01.25. 12:27:34

Szepsy szőlői szvsz csak azért lehetnek még a tőkén, mert nem is fogja őket leszüretelni, mert nem ütötték meg a mércét. Mögötte sokáig nem volt tőke, ő mégis "kamikaze" módon visszavette a terhelést és máshogy művelte a szőlőt, és más bort csinált, mert a legjobbat akarta. 500-1000 tőkén MINDENKI megtehetné hogy kipróbálja, milyen a legjobb bor ami az adott helyen készülhetne. Jó borok nélkül sosem fog csoda történni, a változást el kell kezdeni, még ha nagyon apró méretben is!

Bréking Nyúz 2006.01.25. 12:56:02

népfia igazad van. én azt hallottam, hogy a zemplénhegyháti borokkal mopst pont ezt a kérdést szeretné majd orvosolni....

jadviga 2006.01.25. 13:31:14

Népfiának!Meg kell a Nagymestert látogatni, meg fog kínálni! A Szepsyvel való találkozás nagyot változtat az emberen.

jadviga 2006.01.25. 13:37:20

Én egy javíthatatlan idealista vagyok, különösképp pedig akkor, amikor kivételes emberrel - mint Szepsy István - van módom megismerkedni, ezekben a ritka pillanatokban elhiszem, hogy az elszánásnak, az alázatnak, a tudásnak, a kitartásnak meg van az eredménye. Döbbenetes, hogy mekkor ennek a halk szavú, szerény embernek a kisugárzása!!! Mekkora erő van benne? Úristen! Borászata nem csupán a borokról szól, vigyázó szemeteket Mádra vessétek!

népfia 2006.01.25. 13:42:59

Jadviga! Tervezem... mint, ahogy szeretném bejárni kertestül, pincéstől Somlót, Szekszárdot, Villányt... etc. Csak, hát az a fránya pénz. Szepsy pedig különösen érdekel, a róla szóló cikkek alapján már azon sem lepődnék meg, ha törökülésben, levitálva fogadna, és telepatikusan értekeznénk az jó magor borról.

Szasz 2006.01.25. 16:17:49

Sziasztok: Jadviga: Hol láttál te 6p. Szepsyt 350000-ért? Korábbi hozzászólások: nem igaz az, hogy Szepsy a Királyudvarban gazdagodott meg, vagy szerzett magának piacot.

népfia 2006.01.25. 17:25:25

Szasz Szasz! Nem Jadviga látta hanem én, a Mammut fogyasztói centrumban. (egyes számú) Rá is kérdeztem, mire mondták, hogy igen, jól látom, azért ennyi, mert már kifutott tétel, állítólag Szepsynek sincs belőle. Sajnos nem emlékszem az évjáratra, csak arra, hogy egy pár évvel fiatalabbat meg 120.000 ft-ért vesztegettek. Egyébként csak az túl drága, amit nem vesznek meg. Az ilyen boroknak inkább az a bajuk, hogy egy gyűjtő "mutimeg" pincéjében végzik, nem pedig az én szájamban. ;)

semfia 2006.01.25. 20:47:34

Végre valami ÜTŐS a MA-n! Mert a hozzászólások többsége valójában nem a Mesterről szól, hanem még fontosabbról. 1. Nem menti meg a magyar borászatot az olcsó bor, mert mindíg lesz valahonnét még olcsóbb! Kvázi:Minőséget, komprommisszum nélküli minőséget kell produkálni. 2. A szőlőtermelőket nem a 350 000ft-os bor teszi tönkre, sőt! Abból nem hiszem hogy probléma lenne, hogy aki megengedheti magának megfizeti, mert nem hiszem, hogy egyébként ezerszer annyit inna! 3.Tokaj problémáját az állami támogatás okozta: Viktor (nem politika) odadöntött milliárjaiból bor lett, amikor már amúgy is sok volt! Ha azt marketingre, vagy lepárlásra fordítják és nem 250Ft-os (Polci ár) Tokaji Furmint lett volna belőle, akkor most nem 35Ft-ért veszik a szőlőt. 3. Szepsy nagyon jól tette, hogy a szőlőre figyelt. Amit a természet megadhat, ahhoz nehéz hozzátenni. Kiváló szőlő nélkül nincs borminőség! 4.Tokajnak is szabad tanulnia (Lásd: Villány: Bock, Tifán, Gere... ; Somló: Györgykovács, Tornai, Fekete,...) vezérelte összefogás, akik mögé felsorakozott a borvidék, és mennek előre, mint kés a vajban. (Igaz, piciknek könnyebb). 5. A hazai borásztársadalomnak kell kezébevennie, rendbetennie az ágazatot. Egyébként (lásd 8 Ft.) a kormány, csinovnyikok, lenyúlják a cspegő forrásait is! 6. Szerintem Szepsy is Királyudvar is jól meglesznek, lehetnek egymással. A vajúdás időszakát éli Tokaj segíteni kellene neki!

népfia 2006.01.25. 21:34:27

Semfia! 100% -ban egyet értek veled, de a vita kedvéért... Én nem azt állítottam, hogy a luxus árú borok rosszat tesznek a szőlőtermelőknek, az én szívemnek tesznek rosszat, mert meghasad, hogy CSAK nézhetem őket. No meg azt is tudjuk, hogy a 15.000 forintos és a 150.000 forintos bor között csak egy hajszálnyi a különbség. (Jó esetben a drágább javára.) Csak azon morfondírozom, miért kell egy kiválló bornak cégérként a borsos ár? A hosszas butítás ellenére sem vagyok hajlandó elhinni, hogy mi magyarok buták volnánk. (Ez sem politika - világtrend.) Sőt, azt gondolom, egy komplex bor élvezetéhez inteligencia szükséges. Akkor miért hiszik azt egyes borászok/borszakemberek, hogy mi a BORFOGYASZTÓK nem érezzük majd magunkat átb...va, amikor egy tízezres palackból hasonló, ha nem gyengébb minőségű nedűt kapunk mint egy háromezresből?!? A pincészeteket eltarthatják a nagypénzű vásárlók, de fejlődni csak az igényes, kíváncsi "népfiai" kiszolgálásából tudnak. Ez - hangsúlyozom, nem minőségbeli, hanem gondolkodásbeli különbség. Tudjuk, hogy ugyanazt a bort el lehet adni x-ért és 3x-ért is. Az egyik a rentábilis a másik a kapzsi hozzáállás. Nem a Rolls Royce -ok ellen vagyok, csak több fullextrás Skodát szeretnék. Így maradnak nekünk "bérből élőknek" a kistermelők, akiknek egyenlőre még olcsóbban KELL árulniuk a boraikat.

Szasz 2006.01.26. 09:35:21

Bocs népfia. elnéztem:( Egyébként nyilvánvaló, hogy nem Szepsy határozta meg ennek az álatalad említett bornak az árát, hanem a viszonteladó, aki úgy gondolja, hátha akad egy "balek", aki megveszi. Szepsy boraiból az idősebbeket ő maga sem tartja többre, mint a fiatalabbakat (98-99-től). Aki megveszi magára vessen:). Egyébként Szepsy szerint nem túl nagy biznisz így csinálni, ahogy ő, nem tudja annyiért adni a borokat, amennyivel kaszálhatna, mivel keveset termel. Szerinte a jó üzlet a vörösborban van, de ő nem "bizniszmen". Egy igazán jó fajta 6 puttonyos ára minimum 4-6 rugó. Szepsy borai és néhány csúcsbor 10-15 rugó között lépnek be a piacra. Én érzek különbséget egy simán jó fajta bor, meg egy Szepsy bor között, és nem csak árban :) Persze nem tudom, hogy pont 2,5-ször jobb -e, mint ahogy az ára sugallja, de hát ez mindenhol így van, minél jobb, minőségibb egy termék, annál drágább :)

Tasziló 2006.01.26. 10:02:59

Kedves Hegyaljai! Nem vitás fején találtad szöget, ha mindenki úgy készítené a borát mint Szepsy akkor nagyon kevés magyar borivó tudná a magyar borokat megfizetni. Nehéz ebből a kiutat meglátni. Van ugyan olcsó magyar bor, de az többnyire -tisztelet a kivételnek- ihatatlan. Gyakran nem is bor hanem moslék műtrágyából, az egymilliónyi magyar alkoholista igénytelenségére szabva. Borászoktól azt hallom hogy az átlag (tisztességes) bor termelési költsége palackonként 400-600 Ft körül van. Bevallom ez persze egy rejtély számomra, hiszen talán nem tévedek ha felteszem, hogy a munkaintenzív borkészítésben a bérek adják a költségek jelentős hányadát, s tudva hogy a magyar szőlőművelés hm.. nem kifejezetten agysebészi honoráriumokra netán pártközeli tanácsadók juttatásaira van bazírozva, ez az egész nem teljesen világos nekem, hogy lehet . No, ezt most mindegy is, fogadjuk el a fenti számokat jóhiszeműen. Mire ez a közepes, tisztességes bor a boltba kerül úgy 1200-1800 forint lesz a fogyasztói ára, ez nyilván tarthatatlan. Néhány feltétel kell teljesüljön szerintem ahhoz hogy a magyar bortermelés fennmaradjon: 1) Visszaszerezni a bor hitelét, tisztességes minőséggel. (Ezt teszi Szepsy) 2) Szolid, tisztességes árak. (Ezt nem teszi sem Szepsy, sem mások. Hogy tehetik-e ez egy más kérdés, ezt nem tudom, és nem sértegetés a célom.) 3) Általános életszínvonal javulás, hogy az átlagember meg tudja venni a tisztességes bort. (Ezt nyilván nem a borszakmán kell számonkérni) 4) Egy borivó kultúra megteremtése. Nem látok jelenleg érdemleges erőfeszítéseket a borszakma részéről egy új borkultúra megteremtésére. Jó borok persze vannak, fesztiválok, borkóstolók rogyásig. Vannak még a sztárok (Szepsy, Bock, etc..) akik aránytalan áraikkal, egy szűk sznob újgazdag rétegre leszűkítve kommunikálnak. A sztárok a pár ezres palacknyi megfizethetetlen boraikkal, arra jók hogy az örök kisebbrendűségi komplexussal rendelkező ország döngethesse a mellét, hogy lám mi sem csak moslékot tudunk termelni. Abból nyilván nem lesz borkultúra, hogy az átlagember az újságban olvashatja hány aranyérmet nyertek a magyar borok Londonban. Közbevetem, az sem tesz túl jót a magyar bor hírének, hogy a szervezett politikai bűnözés notabilitásai oly szemérmetlenül rávetették magukat a borszakmára és két pofára szívják ki onnan az állami hozzájárulásokat. Ugyan milyen szakmai döntések keletkezhetnek ott, ha a borászatnak már kiindulásként nem a borkészítés a célja. Tehát visszatérve a lényegre, bor kell a népnek, jó bor kell és kereskedelmi mennyiségben, stabil minőség, tisztességes ár, akkor ki alakulhat valami idővel. Ezt elérni ha megjön az alig pislákoló akarat sem lesz könnyű. Mert itt vannak ugye az egészen iható Cabernet Sauvignon, Chiraz, etc.. borok argentin, délafrika, ausztrál termelésből 800-900 forintért, sőt láttam már 400-ért is!. Na most akkor ki fogja itthon venni a magyar borokat, ha az ihatóbb fajta 1200 táján kezdődik? Most arról nem is beszélek hogy miért vegyek egy itthoni Sauvignon-t ha egyszer vehetem az eredeti franciát. Tehát vagy egy nemzetközi ízlésű bort magyar termelésben de agresszívebben alacsony áron, vagy egy magyar specialitást megfizethető áron. Ha ez ugyanis így megy tovább, a magyar bortermelés halálra van ítélve. A tokaji bor, jó esetben a villányi fenn marad -jóval szűkebb kapacitással-, a többi meg visszaszorul és félig-meddig hobbi, fusi termékké válik vagy marad.

KORREKTBORT 2006.01.26. 10:32:42

Szepsy sok dűlőjét 10-20 millió forintért vette hektáronként és soknak 2 millió körül van az éves művelési költsége szintén hektáronként. 1 hektárról kb ezer palack bora lesz. Átlagos tőketerhelése ép szőlőben számolva is egy kiló körül van vagy az alatt. Ezért nem is lehetnének olcsóbbak a borai mert akkor csődbe menne. A kereskedők pofátlan haszonkulcsai teljesen más kérdés, de kb 60% az ő zsebükben köt ki! Nem kell mindenkinek Szepsynek lennie! De van középút is. Azt kellene elfogadni hogy KORREKT bort nem lehet kb 2 kilós tőketerhelés fölött készíteni és több zöldmunka kell, más szemlélet. Legalább ezt a minimumot kellene megcélozni a termés egy részénél és utána tisztán dolgozni. Szvsz kis tételben Szepsy árainak negyedét-ötödét ezzel már el lehetne érni és az sem lenne rossz.

jadviga 2006.01.26. 11:32:58

Tasziló! Szepsy és a villányi ember két külön kategória. Bock csak álmodik a Szepsy szintről.

Tasziló 2006.01.26. 12:40:21

Kedves Jadviga! Ízlésekröl vitatkozni nehéz és talán szükségtelen. Még nehezebb a tokaji nehéz fehérborokat a már-már mediterrán villányi vörösborokkal hasonlítgatni. Almát a körtével, (netán fügével). Ittam én jó, nagyon jó Bock borokat, de nyilván Bock aki többnyire a nyugati ízléssel kompatiblis borokat készít, emiatt sokkal inkább ki van téve az állandó összehasonlítgatásoknak. Nem nehéz persze jobb francia borokat találni az övéinél, s ami meglepö nem is feltétlenül drágábban. A hegyaljaiak meg ugye, abban a kényelmes helyzetben vannak hogy szinte egy külön kategóriát alkotnak, majdnem konkurrencia nélküliek, s szerencséjükre még a legközelebb álló eiswein vagy a Sauternes sem rendelkezik a tokaji bor komplexitásával.

KORREKTBORT 2006.01.26. 13:03:02

"A hegyaljaiak meg ugye, abban a kényelmes helyzetben vannak hogy szinte egy külön kategóriát alkotnak, majdnem konkurrencia nélküliek, s szerencséjükre még a legközelebb álló eiswein vagy a Sauternes sem rendelkezik a tokaji bor komplexitásával." az a baj hogy ezt külföldöm alig páran tudják. Egy komoly tokaji pedig kb 7x kevésbé "gazdaságos" mint egy vörös (a szemek ugyebár aszalódnak, töppednek). Nem ízlésekről van szó. Villány egy trendi de nem túl izgalmas átlagos borvidék míg Tokaj világszinten különleges. Szepsy pedig emberként, szemléletben messze kiemelkedik a magyar boros mezőnyből (de a világon sem lehet sok párja)

Tasziló 2006.01.26. 13:46:50

Villány valóban divatos lett az utóbbi idökben. De mint minden közhelyben valami igazság lehet a dologban. Ez esetben nem is nehéz megfejteni. Villányban kezdték el az országban elöször készíteni azzal az ízléssel a borokat, ahogy azokat fél Európa már vagy húsz-harminc éve ismeri és például egy párizsi vagy londoni, etc.. etc.. étteremben issza mondjuk egy bélszín vacsora mellé. Ehhez vedd még hozzá hogy a jó barique-olt villányi bor még enyhe medirrán gellert is tartalmaz, így én azt mondom hogy föleg magyar viszonylatban ahol ez különleges, több elismerést érdemel e borvidék. Sok mindenben egyetértek "Korrektbor"-ral, de azért is mondom hogy vigyázzunk a nem összeillö dolgok hasonlítgatásával, és a tokaj kontra világpiac busongással, mert bár pl. a tokaji bor különlegességével magam is tisztában vagyok, vannak a fajtából fakadó bizonyos hátrányai is melyek inkább magyarázzák hogy nem tud annyira betörni a világpiacra. Ez a hátrány nyilvánvalóan a desszertbor jellege, ami meggátolja hogy "közönséges" borként mondjuk vacsora mellé igya a borissza nép. A mai rohanós, autós világban hétközben az ember nem iszik, maximum megkockáztat egy pohár vörösbort a hús mellé, de desszertborra, aperitifre (száraz szamorodni) már ritkábban van lehetösége, helyzeti alkalma, mégha pénzzel bírná is. Ez keleten, nyugaton így van, tehát a tokaji tipusú boroknak eleve szükebb a piaca. Ami gazdaságosságot illeti ebben semmi vita, nyilván egy oxidatív bor költségei már a technológia miatt sem hasonlíthatók egy reduktív vörösboréhoz.

Művelődő 2006.01.26. 14:16:24

Talán,sokunk nevében tehetem,szeretném megköszönni néhány előzöekben hozzászóló véleményét,amikkel többnyire egyetértek.Csak szerényen szeretném hozzátenni nem túl magasröptű véleményemet:mi(!),magyar parasztok egyszerűen szeretnénk jó(!) magyar(!) borokat fogyasztani az átlagos(!) magyar pénztárcánkhoz szabott áron.Azaz,szerintem a magyar borászatnak több,lentebb már kifejtett okból is minket kellene kiszolgálni és nem a világpiacra áhítozni.Tudom,ez alól lehetnek kivételek,főleg Tokaj esetében,de kérem:ha egyszer már akarunk(!),akkor had igyunk már mi(!),magyar parasztok jó(!) magyar(!) borokat!A szakma,a politika, a marketing a nem tudom én,micsoda még a saját házatáján,de közös cél érdekében tegyen ezért!

2006.01.26. 20:02:37

művelődő, miért voltak ezek a (!) ???

jadviga Te miről álmodsz? 2006.01.26. 20:03:07

b 2006.01.26. 20:31:48

tudja itt valaki miről is van szó tulajdonképp ??? van olyan aki belát a háttérbe még mielőtt istent csináltok belőle ! Tájékozódni kellene mi is a helyzet a környékben és mi az amit nem írnak az újságok !

SzólóSzőlő 2006.01.26. 20:37:15

Mindenkinek-Borászok borászoknak pénzért tartottak kóstolót?Nagyon érdekelne szerintem mindenkit, hogy kik tartottak pénzért-és kik fizettek érte.Az is hogy kiket hívtak meg eddig. Tokajban a"gazdaságosság" alig éri el a villányinak az 50%-át.Ehhez mérten nem igazán lehet arról beszélni hogy a termelők mennyire drágán adják(és túlértékelten) a borokaikat. A Tokaji tényleg a"desszert" kategóriába van beskatulyázva.De aki nyitott szemmel és szájjal, elvakultság nélkül látogat Tokaj-hegyaljai pincékbe, az arról is meggyőződhet.hogy ez mennyire nem igaz. Szepsy István, bármennyire magasnak tűnő árakon ad el(a pincéjéből!), messze nem érte még el a borai minőségének megfelelő árakat.Magyarországon soknak tűnnek az árai-külföldi borokkal összevetve sokszor még nevetségesek.Arról nem is beszélve, hogy a tételek jó részét ingyen elkóstoltatja-hogy a többit legalább veszteség nélül adja el.Akkor mi a drága? Egyik ismerősöm találó mondása: Ingyen mindenkinek ízlik!? Egyetértek azzal, hogy legalább 30 hasonló embernek kellene dolgoznia Hegyalján.A borvidék csak akkor tud majd a Magyarországon-Világhírű szindrómából kiemelkedni, ha nem egy, kettő, három?, hanem sok sok termelő fog olyan borokkal előrukkolni, ami szuper-és sajnos drága is lesz. Olcsón jót termelni?Olcsó húsnak híg a leve? Tokaj esélytelen egy olyan bor készítésére, ami mindenkinek teszik, mindeki dícséri-és veszi.Furmint?Hárslevelű? Mig Villányban a rosé,és a könnyebb vörösek alig tudnak megmelegedni a termelők pincéjében( és milyen termésátlagokkal szüretelték?),addig a legegyszerűbb Tokaji bortól is valami komolyabbat,TOKAJIT várnak.Ahelyett hogy innák. Na.

b-nek 2006.01.26. 21:51:59

én belátok a háttérbe, mire vagy kiváncsi?

jadviga 2006.01.27. 02:22:16

KORREKTRBORT érti mit írok: "Szepsy pedig emberként, szemléletben messze kiemelkedik a magyar boros mezőnyből (de a világon sem lehet sok párja) "

jadviga 2006.01.27. 02:30:52

Igen Szepsy kóstoltat, mert tudja, hogy másképp nem tudnánk hozzájutni, és tudja, hogy először itthon kell az emberek fejében Tokajt helyretenni. A borait gyémánt áron kéne adni!!! Sőt feljebb-feljebb. Persze a saját pénztárcám és a pénztárcánk ellen beszélek, de ha elolvassátok a Hout Brion írást akkor az elmond mindent, ha valami nagy márka és kurva drága az mán döfi, és orgazmus, és lenin meg luxusjobb és luxusbal... De aki csak egyszer is kóstolt Szepsyt és esetleg még eszencia is került a szájába az tudja, hogy létezik a TÖKÉLETES (tudjátok az istenek eledele a nektár, BENNE VAN A HIMNUSZBAN)

Művelődő 2006.01.27. 07:50:59

2006.01.26. 20:02-nek: mert beleírtam...

Művelődő 2006.01.27. 07:54:37

Én kíváncsi lennék! b és b-nek,akik a háttérről tudnak valamit,talán van valami mondanivalója!Kíváncsi lennék,mik azok az újságokból kimaradt dolgok,amik a tisztánlátáshoz kellenek!!!

Szasz 2006.01.27. 09:37:59

Szasztok. Rövid leszek: Tavaly ősszel voltam hatodmagammal Tokaj-hegyalján, sok helyre ellátogattunk, köztük előzetes telefon-egyeztetés alapján Szepsy Istvánhoz is a Királyudvarba. SIMA TURISTAKÉNT. Hozta nekünk az olyan borokat, már az elején is, amitől az álkapcsunk is kiakadt, nem beszélve, hogy a végén meg a féltve őrzött, alig 1 hordónyi dűlőszelektált isteni alkotásaiból is kóstolhattunk. Közben fantasztikus előadást tartott a borairól, a helyzetről arra felé, ellenségeiről, stb. Mindezt rendkívüli intelligenciával és szerénységgel tette. Megszállottan rajong Tokajért, a szőlőért, a borért, és mindenért, ami az életben szép. Látta, hogy egyik barátom erősen ittas állapotba került, felszaladt, hozott "egy kis sajtot". Kb. 3/4 kg remek holland sajt volt... A végén, amikor megkérdeztük, hogy mivel tartozunk, mosolygott, és azt mondta, örül, hogy begmutatatta néhány magyar embernek a tokaji borokat, és örül, hogy szép lassan kialakul a "borkultúra" Magyarországon is. Hát ennyi a rövid történet, aki pedig jártatja a száját, úgy hogy nem ivott a boraiból, vagy nem beszélt vele legalább egyszer, annak fingja nincs, hogy miről, kiről beszél, vagy simán rosszindulatú. Nyilván bárki leírhatja a véleményét, de Szepsyről azért írnak ennyien csak jót, mert csak azt lehet őszintén írni. Hát ennyi. Szasztok

Kerdezo 2006.01.27. 10:14:49

Kedves "b-nek"! Tényleg kíváncsi lennék néhány dologra, ha belelátsz a háttérbe. A cikből valahogy nem derül ki számomra, hogy mi is történhetett valójában, mi volt a szakítás valódi oka. Én olyasmiket hallottam / olvastam, hogy az értékesítéssel lehettek gondok, és emiatt akart a befektető változásokat…. Valahogy a cikk is erre utal: „…másrészt hátha a Királyudvar is összekapja magát. Innét úgy látni: jó borok eddig is voltak ott..”, csak azt nem értem miért nem lehet kimondani…

KORREKTBORT 2006.01.27. 12:09:13

Szasznak. Igen, és ez milyen rengeteg esetben történt és történik meg. Ahogyan István mondaná: a számológépet el kell ásni! Persze ő sem őrült hogy direkt tönkremenjen, de a céljait és cselekedeteinek értelmét nem pénzben méri! Szepsy István nekem nemcsak a legjobb borász akit ismerek, hanem a legtisztább és legnemesebb ember is!

Művelődő 2006.01.27. 12:16:37

Én is csak "Szasz"-hoz hasonló élményekről tudok beszámolni Szepsyvel kapcsolatban,de ettől függetlenül,vagy éppen ezért izgatna a tokaji benfentesek,ott élők,ott termelők (nem egyenlő az ellenségekkel...) rosszindulatot mellőző véleményére!Szerintem,minden érmének két oldala van:valaki,aki tud a -talán- sokunk számára ismeretlen oldalról,az írjon róla!!!Köszi!

Szasz 2006.01.27. 17:16:55

Ezt várhatod :)

Művelődő 2006.01.27. 19:39:38

Nem vagyok naiv,de azért várok valakire,hogy,nem durván,"önveszélyesen",de finoman,óvatosan és a tényekre,tapasztaltakra alapozva megvillant valamit a másik oldalból... Nem az a cél,hogy a "Mestert" romboljuk,mert nem is lehet és nem is kell,hanem az a cél,hogy informálódjunk,beszélgessünk és árnyaltabban gondolkodjunk,tisztábban lássunk!

jadviga 2006.01.27. 21:12:09

Végre egy kimagasló ember, tiszteljük, szeressük és legyünk neki hálásak!

b 2006.01.27. 21:16:28

Ja és még egy én is belátok a háttérbe !

c 2006.01.28. 16:40:34

senki nem lát be a háttérbe igazán... valszeg csak Szepsy és Hwang tudja mik is voltk a törésvonalak.

biloba 2006.01.28. 18:27:39

"TAKARODJ KI!!!!!!!!!" Végig olvasva a topikot egy sztorit szeretnék elmesélni. Megjegyzem személyesen ismerem a Szepsy familiát és magát Szepsy Istvánt is, ugyan ez nem mondható el (sajnos) a borairól. A sztorit egy olyan embertől hallottam aki jelen volt az eseményen. Az öreg Szepsy Pista bácsi, barátainak, munkatársainak, rokonainak tartott egy nem (be)tervezett pincelátogatással egybekötött borkóstolót. Saját pincéjében. Oldott jó hangulatban kedődött a szeánsz. A hangulat az elfogyasztott bor arányában emelkedett. Már majdnem a végére értek, amikor valaki, jól hallhatóan, fingott (pukizott, durrantott) egyet. Mivel mindenki érezte az "oda nem való" cselekedetet, -néma csönd lett. A csöndet Pista bácsi oldotta meg, egy teljesen hétköznapi kérdéssel. Ki volt? A jelenlévők viszonylag nem túl nagy száma miatt, értelmetlen lett volna tagadni az elkövetőt. Jelentkezett a csapatban lévő, egyetlen rokon. TAKARODJ KI!!!!!!!!! Szólt, az elentkezést nem tűrő utasítás. A kedves rokon tele kérdőjelekkel hagyta el a pincét. Azt, hogy Pista bácsi a jelenlévőknek hogyan kommentálta, a történteket, nem tudom, vagy nem emlékszem, de asztori szempontjából nincs is jelentősége. Ha ez a rokon -templomba, konyhába, hálószobába, vonaton, tette volna ugyan ezt, nem lett volna ilyen csúf kiutasításban része. De a pince az szent hely! Ott ilyet nem lehet. A történet banális. Lehet, hogy nem is ide való. De ez kell, egy ilyen ember megítéléséhez. Ez a történet Szepsy Pista bácsiról szól, de Ő Szepsy István édesapja. Ha valaki ilyen APA árnyékában nőtt fel, büszke lehet az édesapjára...és munkájára is.

b 2006.01.29. 15:05:19

KEDVES "C" sajnos belátok és nem is kicsit !

Lackó 2006.01.29. 15:40:45

Sziasztok! Szepsy tényleg korrekt és megszállott figura...Tokajban. Nem hinném azonban, hogy ne lennének megszállíott emberek rajta kívül Magyarországon. Csak ő meg tudja tenni, hogy már megszállott legyen, míg mondjuk az ALföldön hiába vannak hozzá hasonló emberek, mégis, nekeik meg kell küzdeni a megélhetés problémájával. Egyébiránt pedig, aki hallott már a szegedi borkurzusról tudja, hogy nem ő az egyetlen borász, aki ingyen kóstolót tart...félévente 10-12 borász jön, hozza a legszebb borait, 100 embernek eleget, kapunk hideget, meleget...ja...és Kaló is megfelelően megszállott, Dúzsi is az, Koppány bácsi is az...

c 2006.01.29. 22:41:02

Kedves b, miért sajnos?

b 2006.01.31. 16:14:42

Ha Te tudod a háteret akkor erre is tudod a választ !

méz bandi 2006.01.31. 19:34:17

Szepsy tényleg Tokaj lelkiismerete, éltesse az Isten még sokáig. Egyébként, akit illet, Hudácskó (Magyar) Anita immár a Királyudvarnál.

Szasz 2006.02.01. 09:50:55

Hudácskó? Ő a Katalin lánya?

Művelődő 2006.02.01. 11:56:13

Kedves b és talán,c is!Szerintem fejtsétek ki!Erre várunk napok óta!!!Nem kell indulatoskodni,de azért óvatosan tálalni kellene!Egy csomóan direkt nem kérdeznek rá:vagy mert tudnak valamit,vagy mert nagyon nem tudnak semmit -én az utóbbi vagyok,amin jó volna változtatni.

hegyaljai 2006.02.01. 20:55:23

Kedves Müvelödö! Egy poszt egy ilyen blogon, ha megér 7 napot, az nagyon jó. Pláne ha nincs mögötte botrány! Szerintem azok akik "belelátnak" "tudnak valamit" helyesen tették, hogy nem tálaltak ki semmilyen valós, vagy valótlan "szaftos" részletet. Szepsy pedig nem érezte szükségét, hogy megszólaljon. Akkor lehet, hogy nem tudunk mindent, dehát marad nekünk a lényeg. Kóstolhatjuk a Szepsy és a Királyudvar borokat.És ez a fontos. A tanulságokat pedig majd levonják azok, akiknek arra szükségük van, akár "belelátnak" akár nem.

2006.02.02. 12:19:51

Kedves Szasz! Igen.

Művelődő 2006.02.02. 19:17:26

Kedves hegyaljai!Lehet,az írásomnak már semmi értelme,mert a kutya se fogja megnézni,reflektálni meg főleg nem fognak,de nem hagylak szó nélkül.Tökéletesen igazad van,és nincs is "szükség" botrányra -főleg nem Szepsyvel kapcsolatosra- nem is annak keltésére törekedtem,csak általában szívesen meghallgatok minden oldalt,minden véleményt és kíváncsi vagyok az árnyalatokra.Jobb is így,hogy nem "tálaltak"/találtak ki semmit -talán így is meg fogom kapni a választ attól,akitől szerettem volna azt hallani (csak kellemes,b-oros közegben...).

b brother 2006.02.02. 20:02:38

én figyelek

tokaji 2006.02.18. 20:44:44

a főtulajdonos, milliárdos befektetéséhez kontrol nélkül hasonló nagyságrendü bizalmat adott egy hiteles kollégának,akinek minden kérését fenntartás nélkül teljesítette.Egy szaklapban a finanszírozást érintöen igy fogalmaz-majd István tudja-.Igen,egy távolkeleti aki ha tehetné ,de nem,- ő sem szólal meg!Ez igy szép.In vino veritás.A tisztelet jár annak aki bizonyított,de érdemes a történetet tovább gondolni,az emberségért,-a Királyok boráért.
süti beállítások módosítása