Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Férfiasan tökéletes

2006.01.27. 05:45 - BOB

Gál Tibor tavaly februári halála után sokakban – bennem is – felmerült a kérdés: mit fog kezdeni a pincészet az eddig megszerzett hírnévvel, piaci pozíciókkal, képes lesz-e megismételni, vagy – horribile dictu – túlszárnyalni azt, amit Gál Tiborral elért? Személyében ugyanis nem mindennapi egyéniséget kénytelen nélkülözni a borászat, nemzetközi kitekintése, távlatos gondolkodása talán talán hazánk egész bortermelésére rányomta bélyegét az elmúlt évtizedben.

Szerencsére Gál Tibor már életében úgy intézett mindent, hogy – számos külföldi munkája, szakértése és ezek miatti gyakori távolléte mellett – nélküle is működőképes legyen a GIA pincészet. Nem tartotta sötét páncélszekrényben borkészítési titkait, mindent megbeszélt Gromon Tamás borásszal, aki így különösebb lukra futások és vakvágányra terelődések nélkül tudja folytatni az elkezdett munkát. Segítségére van Merész Sándor és Liptai Zsolt is – mindketten Gál Tibor mellett dolgoztak – így nem megugorhatatlanul magas léc az eddigi színvonal fenntartása és akár emelése sem.

Gál Tibortól tudjuk, hogy a világnak négy borégtája van, ráadásul mind a négy Franciaországban. Az első a Loire folyó mentén alakult ki és a sauvignon blanc viszi benne a prímet, tekintve hogy arrafelé sok fehérjedús tengeri herkentyű csúszik le a torkokon, melyek kiváló kísérője egy ropogós, savas, alkoholos fehérbor. A második borégtájat Chablis környékén vélték felfedezni, ahol a sok marha és sertéshús lekísérésére nagyobb testű borra van szükség, melyet a helybéliek a chardonnayben találtak meg. A harmadik borégtáj a Bordeaux-i, melyet főként nagy, testes cabernet-k és merlot-k képviselnek sok tanninnal, bársonyossággal, ugyanakkor kevésbé markáns savakkal. Errefelé ugyanis kevés a zsíros étel, inkább a marha dívik, mely csersavért kiált fogyasztásakor. A negyedik borégtáj pedig nem más volna, mint Burgundia (és a Rhône völgye), melyet magas sav- és alkoholtartalmú, keményebb, karcosabb borok képviselnek, főképpen pedig a pinot noir. Az itt fogyasztott zsírosabb ételek ugyanis a gyomorrontás elkerülése végett savat kivánnak.

Azt is Gál Tibor mondta, hogy Egerben négy fajtára kellene leginkább koncentrálni: a leánykára, a chardonnay-re, a pinot noirra és a legfőbb lokális bornevezetességre, a bikavérre.

Gyökeresen különbözik attól a képtől, melyet eddig a leánykáról tároltam. Úgy látszik, frissíteni kellene a szoftvert.

Most pedig itt forog a pohárban egy egri leányka, melyet a nevével fémjelzett pincészet palackozott, és halvány gőzöm nincs, hogy a világ négy borégtáján hová helyezzem el. Valahol az első és a második között volna a helye (ez persze nem vall kimagasló kombinációs készségre, lévén a másik kettő vörösborokról szól), picit közelebb a Loire-völgyi vonalhoz. Persze helyezze el ezt a bort az, aki a borégtájakat kitalálta (mert az nem Gál volt, ő csak elmesélte), nekem bőven elég, ha szép a bor. És ez a leányka igen szép. Nem leánykásan, hanem férfiasan szép.

Maga a fajta is megér néhány idevetett billentyűleütést. Nekem ugyanis – megvallom – voltak bizonyos előítéleteim vele szemben, és ezek az előítéletek többnyire a mindenféle nagytermelők (nem írunk neveket, akkor se) által lepalackozott leánykákon alapultak, melyek – hogy is mondjam – nem kifejezetten minőségükkel vésték be magukat borgőzös memóriám fodrai közé. Vékony, jellegtelen fehérborocskákra emlékszem halvány fajtajelleg nélkül, házibuliba való leitatóborokra, semmilyen kis kontyalávalókra. Nem is nagyon forszíroztam hosszú ideig a fajtával való tüzetesebb szembenézést.

Ezek az előítéletek viszont arra valók hogy egy idő után letörjük őket. Az én leánykákkal szegélyezett damaszkuszi utamon ezért ez a bor fontos mérföldkő lesz, úgy hiszem.

Első – akkor még nem közvetlen tapasztalatokon alapuló – hökkenésemet a borral kapcsolatban a Borigo újság váltotta ki: nem igazán tekinthető ugyanis szokásosnak, hogy egy 7-800 forintos áron mért száraz fehérbor a százas skálán 88-ig kússzon. Ha másra nem arra mindenképpen érdemes volt az eredmény, hogy azonnali személyes tapasztalatszerzésre késztessen, hiszen ez az összeg még nem akkora, amit ne adnék ki akár egy teljesen ismeretlen borért is. Lecsaptam rá, hazahoztam, és a meglepetés csak folytatódott.

Ez a bor ugyanis gyökeresen különbözik attól a képtől, melyet eddig a leánykáról tároltam. Úgy látszik, frissíteni kellene a szoftvert. Ez egy markáns, fajtajelleges, kicsit minerális, igazán szép fehérbor. Már kitöltéskor gyanús: szép koronát látok, lomhán lecsorgó szökőkutat, leheletnyi olajosságot. Van itt test - morfondírozok, és közben már forgatom is. Beleszippantok: körte, birs, zöldalma illata tolul az orromba, a gyümölcsösség mellett szép ásványos áthallásokkal. Néhány forgatás után tovább gazdagodik, ezúttal édes jegyekkel: méz jelenik meg és virágok. Ugyan csak a leánykával kapcsolatos totális tájékozatlanságomat bizonyítom vele, de muszáj közbevetőleg megjegyeznem, hogy vakon simán rávágtam volna: ez egy száraz tokaji. Szép, összetett illatot mutat, azonnal megszeretteti magát.

A csábvonalat ezzel el is vágtam azonnal, hiszen szájban már markáns, telt húsú, maszkulin bort érzek szinte tökéletes egyensúllyal. A teltség mellett ugyanakkor szikrázóan élénk is, széles és magas, vibráló. Betölti az összes érzékszervet, a savak egy szép crescendoban teljesednek ki, majd egy közepesnél hosszabb, gyümölcsös lecsengéssel búcsúzik. Férfiasan tökéletes. Minden a helyén van benne, mégpedig a megfelelő mennyiségben. Ha belegondolok, hogy hány ihatatlan lőrét kínálnak ezzel a leánykával teljesen egy árban (vagy némileg drágábban is), azonnal harcias minőségellenőrökért kiáltanék. Mert ezek szerint lehet szép bort alkotni jó áron is, itt az élő példa rá. Abszolút best buy, vaskos 6 pont a jutalma.

Utózönge: a második palack különféle okok miatt kidugózva egy hetet töltött egy hűtőszekrény mélyén. Egy hét múlva teljesen egyben volt, fáradtságnak nyomát nem lehetett rajta érezni, szépen kinyílt csak és úgy maradt. Én is.

Címkék: borok a hiperből

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr812911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leányka fan 2006.01.27. 12:17:52

gál leányka hosszú ideje egyik kedvencem, hasonlóan pók tamás leányka-zengője, ami egy 500-assal több, de talán még jobb, így ugyancsak a best buy kategóriába sorolnám. évjárattól függetlenül egyik sem okozott még csalódást.

zoli 2006.01.27. 12:22:32

Egy lehelletnyi előítélete van az alkoholistáknak a hagyományosan Magyarországon termő fajtákkal kapcsolatban. Lásd még juhfarkból készülhet-e más fogzománcoldón kívül típusú kérdéseket, de még kadarkával, sőt olaszrizlinggel kapcsolatban is kételyek merültek fel(bezzeg gondolom az 5-10 éve honosított syrah összes hazai fellelhetőségét álmukból felkeltve is...). Az igazság az, hogy nehéz úgy nagy borokat készíteni ezekből a fajtából, illetve nincs nagy ösztönzés, ha jóelőre tudhatja a gazda, hogy kevesebbet kap értük, mint a divatos világfajtákért. Általában nem is olyan könnyen értelmezhetűek, bájaik rejtve maradnak, időt kérnek a megismerésükhöz. A leányka viszont egy könnyebben értelmezhető fajta, Románia egész területén az egyik legelterjedtebb és legdivatosabb bort adja(feteasca alba). Mai napig tart a vita, hogy moldáv vagy erdélyi eredetű, igazából édesmindegy, fontosabb, hogy lágy savakkal érik be, egészen jellegzetes és szép illata van, ízében hangyányit hasonlít az olaszrizlinghez, csak vmivel illatosabbb, intenzívebb. Lágyabb savai ellenére állítólag jól érlelhető, sőt aszúbort is készítettek belőle. Sajnálatos módon az egriek nem igazán aknázták ki eddig a fajtát...

Csigavér 2006.01.27. 12:23:58

A leányka újrafelfedezése (a kékfrankoshoz hasonlóan) örömteli esemény, de nem árt tudni a tájékozódó borbarátoknak, hogy a fajta "újjászületése" már a 90-es évek végén megtörtént az akkor még kevesek által ismert szomolyai kézműves vincellér(erdész és életfilozófus) Kaló Imre pincéjében. A bevezető írásban közölt értékelés szinte tökélete- sen jellemzi az Ő '98-as, '99-es leánykáit ,de az újabb évjáratokat is.

krix 2006.01.27. 12:53:39

Leányka ügybe Orsolyáék mellett sem lehet elmenni szótlenul, a 2005-ös évből akár már négy dűlőszelektált leánykájukat is kóstolhatjuk majd.

csega 2006.01.27. 13:23:02

Ne menjünk el azért szótalanul a Thummerer és a Légli Leányka/Királyleányka bájitalok mellett sem, tudván tudva is, hogy azok a korszellem filigrán, ropogósan üde termékei, mégis forradalmat csináltak a például vinoszaurusz Egervin későkádári rémületei után!

Fruska 2006.01.27. 13:31:48

Drága Uraim! A Leányka olyan mint az Olasz, vagy +cukker, vagy +sav! A többit mindenki fantáziájára bízom.... A jelenlegi bortermő vidékeinken, pedig csak néhány évtizede honos.

"fruska"-nak 2006.01.27. 13:45:44

ismerős ez a megszólítás valakitől...talán egy megfelelő termőhelyen nem kell hogy feltétlenül igaz legyen ez a képlet

2006.01.27. 14:21:15

vagy egy keleti-északkeleti, hűvös, magasan lévő fekvésben 60-70 dkg tőketerheléssel... ez a "ja alaszkában" beszólás is elég tipikus nyelvi forma volt:)

Earl 2006.01.27. 14:36:08

Azért a királylányka teljesen más szőlőfajta. Kb. úgy mint az életben. Az egyik egy dögös belevaló csaj, a másik egy elkényeztetett milliómos butuska:)

Inuit Fruska 2006.01.27. 14:36:50

Csak nem Te vagy a Cukrosbácsi?

alkoholista 2006.01.27. 15:06:13

zolinak: gondolom, ha ittunk volna Egervin/Hungarovin/BB Syrah-t a 80-as években az akkori minőségi szemléletnek megfelelő módon készítettet, akkor ott is figyelne némi előítélet, nem? Még jó, hogy a Hilltop nem csinál syrah-t (bár még az is eljöhet)

Grenache 2006.01.27. 15:40:49

Ja Alaszkában!-nak: inkább Áfrikában. Merthogy ez a leányka onnan gyütt.

leány 2006.01.27. 16:48:51

A Leánykát valóban nem termesztették Egerben a 60-as éveket megelőzően, én mégis úgy gondolom, hogy van létjogosultága. Egyrészt, Eger hűvös klímája hasonlít az Erdélyi-medencéhez, másrészt ha Eger találni akar, olyan szőlőfajtát, amiben egészen egyedi lehet Magyarországon, akkor a Leányka lehet az. Orsolya Pince (2002, 2003, 2004) Gál Tibor (2004), Pók Tamás (Zengővel házasítva: 2002, 2003), Kaló Imre (1997, 1998) - ezek most a referenciaborok. Sokat utazom és kóstolok Erdélyben, de az egri "tanítványok" jelenleg nagyságrendekkel körözik az őshazát. Erdélyben egyelőre (sajnos) nem ment végbe borászati rendszerváltozás. A Leányka valóban Eger titkos fegyvere lehet. :)

királylány 2006.01.27. 16:56:12

A Királyleánykáról még annyi ismeretünk sincsen, mint a Leánykától. Azt tugjuk, hogy mindkettő erdáélyi fajta, de igazi hordóban erjeszett és érlelt Királyleánykát még nem készített senki idehaza. Pedig: a Leányka, a Királyleányka és Kövérszőlő - hozhat még meglepetéseket.

pk 2006.01.27. 17:02:35

Szerintem is az Orsolya Pince leánykái jelentik eddig az etalont. És nagyon örülök annak - hogy úgy tűnik -: Eger kezdi megtalálni önmagát, a saját egyéniségét, a saját fajtáit, a saját stílusát.

macho man 2006.01.27. 17:17:46

Fruska ! KIfejtenéd bővebben ezt a "+cukker, +sav" témát ?

ász 2006.01.27. 17:21:05

Szerintem Egerben a Leányka telitalálat lehetne.

szkeptikus 2006.01.27. 17:22:53

Csak nem veszik elég komolyan - tisztelet a kivételnek (Orsolya, Kaló, Gál).

V-power 2006.01.27. 17:26:59

Egernek mindig is az volt a veszte, hogy nem volt képes felfedezni a saját értékeit. És egyáltalán nem biztos, hogy az Egri Bikavért az értékek közé kell sorolnunk. A Leányka viszont tényleg lehet, hogy csodafegyver lehet.

over the top 2006.01.27. 18:00:23

Egerben a Leányka sokkal jobban megőrzi a savait, mint az Olaszrizling, vagy akár a Chardonnay. Az Orsolya Pince 2002-es Leánykája most is teljesen friss. (Persze a 2003-as is.)

tullius 2006.01.27. 18:12:07

Nekem a pincészetben ivott 2003-as évjárat nagyon ízlett, szemben a 2004-essel, ami kifejezetten nem. Pedig szeretem a Leánykát, a nagyon enyhe kis köpet mellékíze ellenére is. A Thummereré is jó.

2006.01.27. 18:14:35

királyleányka ügyében: eddig úgy tartották, hogy a leányka és a kövérszőlő természetes hibridje, de a legújabb genetikai kutatások kimutatták, hogy a leányka és a mustos(erdélyi fajta, az Aradhoz közeli Magyarádon termesztik elsősorban, vékony és erősen savas bort ad) hibridje. Nálunk csak a 60-as évek óta terjed, a BB régi gárdája talált rá egy kiskertben Nyíregyházához közel, azokból a vesszőkből szaporították el a fajtát, ami mára majd' az összes borvidékünkön megtalálható, bár sztem kevésbé étékes, mint a leányka.

CSILLA 2006.01.27. 22:10:09

VAN 1 ÜVEG 1988 EGRI LEÁNYKA KÜLÖNLEGES MINŐSÉGŰ ÉSES FEHÉR MUZEÁLIS BOROM EGERVIN,VALAKI AZT IRTA ÖNTSEM KI MERT MÁR NEM ÉR SEMMIT IGAZ EZ

Kedves Csilla! 2006.01.28. 09:25:04

Előbb kóstold meg, és ha nem ér semmit, akkor öntsd ki, ha viszont ízlik, akkor idd meg.

Plébános 2006.01.28. 09:51:36

Leánynak! Erdélyben még szerencse, hogy nem nem ment végbe a borászati rendszerváltás , így láthatod, hogy tisztán leánykából, mit lehet csinálni.Szerintem csak házasításra való, úgy ahogy Erdélyben is használják.

Küküllő 2006.01.28. 10:24:47

Csak azért, mert a Plébános egy cuvée(ráadásul nem is nagyon készül már), egyáltalán nem helytálló, amit a leánykáról mondasz. Anyira igaz az állításod, mintha azt mondanád Bikavér álnéven: "...így láthatod, hogy tisztán kékfrankosból, mit lehet csinálni.Szerintem csak házasításra való, úgy ahogy Egerben is használják."

2006.01.28. 10:26:46

http://www.egriborgasztro.hu/index2.php?command=k12

Plébános 2006.01.28. 11:55:49

Kedves Küküllő! Nem én minősítetem az erdélyi Leánykát, hanem a Leány nevezetű beíró. Lehet, hogy Te fiúnak hiszed magad, ám én Leánynak írtam!

Luke 2006.01.28. 11:59:23

Elég érdekes domain, valaik nem szól a marketingesnek? Elsőre simán egriborzasztónak olvastam...

Küküllő 2006.01.28. 12:12:58

Mindegy, hogy kinek írtad, Plébános. Valótlant írtál. Mégpedig azzal, hogy csak házasításra használják Erdélyben, miképpen azt is valótlannak tartom, hogy csak arra való lenne.

Plébános 2006.01.28. 13:11:25

Kedves Küküllő, te tudsz olvasni? Mert, ha igen akkor az eszeddel van gond!

2006.01.28. 13:26:05

A Leányka természetes savai gyorsan lelágyulnak, ezt mindenki tudja !

lacibor 2006.01.28. 15:43:25

Meg azután nem is valami sok savat termelő fajta. Korai érésű, de igen rothadékony. Csak megfelelő helyre, igen jó "vincellér" kezébe ajánlott. Ezt is mindenki tudja.

K 2006.01.29. 08:48:09

Azt is tudni lehet, hogy minnél korábbi érésű egy szőlő,annál rövidebb életű a bor, amit belőle készíteni lehet.

hmm... 2006.01.29. 11:40:17

Repkednek a féligazságok. Lássunk mondjuk egy szeptember közepén 22 mustfokkal szüretelt zenitet vagy zengőt egy október elején/közepén 16 mustfokkal szedett olaszrizlinget. A tavalyi évre pl. ez abszolút jellemző, melyik lesz vajon a hosszabb életű? A bor élettartamát elsősorban a savak, az alkohol, a beltartalom és a technológia milyensége határozza meg és nem az érési idő...

K 2006.01.29. 13:51:05

Hmm! Te milyen okos vagy! Nagyon értesz hozzá, biztos egy sommelier vagy valamelyik étteremben! Egy augusztusban érő 22-es Zenitet hasonlítsál össze, egy októberben érő 22-es Olasszal!

Lackó 2006.01.29. 15:13:51

Hmm...:) Tényleg féligazságok...az általában igaz, hogy a korábban érő szőlők rövidebb életű bort adnak, hisz nagyobb részt primőr borokat csinálnak belőlük, a drágákból, aztán azt megisszuk és jó volt...de valóban nem az érés ideje befolyásolja teljes mértékben. De én nem értek hozzá. Nem is azért vagyok itt. Gál Tibor. Isten nyugtassa. Ellenben a 2004-es leánykája volt az első, amit meg tudtam inni. Nagyon sokat köszönhetünk neki, nem is akarom leszólni...de...szóval, azért nagyon sok kiemelkdeő bora nem volt szegénynek. Divatborok. Agyonnagyon barrique kávéborok. A marketing és a techonlógia más tészta. A leánykát én is a Borigo cikk miatt kóstoltam meg, meglepett, de nem feltétlen éreztem az átütő jelleget. De mindenképp a fajta miatt mondanám azt, hogy kiemelkedik. Viszont számomra nem feltételn fajtajelleges. Ez alatt a parfümösséget értem. Másik szomorúságom: nem feltétlen értem, hogy a 2005-ös borok miért Gál Tibor cimkével kerülnek ki? Az emlék egy dolog, de Szepsy sem Szepsy Laczkó Máté nevét írja boraira. Szóval...nem túlmarketingeltek egy picit a Gál borok? De szóljatok... Ja...és Erdélyben azért vannak szép leánykák...Küküllőmente!

Csigavér 2006.01.29. 22:45:51

Néhai Gál Tibor iránt érzett minden tiszteletem ellenére sajnos egyet kell, hogy értsek Laczkóval: a nagy hírű borász 2004-et megelőző leánykái kiábrándítóak voltak, (más, alcsonyabb árfekvésű boraival együtt). Igen, "túlmarketingeltek" (és túlárazottak) a borai. No de halottról... . Lacibornak igaza van ."korai érésű rothadékony fajta" (hogy mennyi savat termel az nem csak a fajtától, hanem az évjárattól, a termőhelytől, a termesztéstechnológiától is függ). Viszont kiválóan aszúsodik! Volt szerencsém Kaló Imrénél száraz szamorodnit idéző leánykákat kóstolni. Ilyen a 2004-es és ilyen lesz a 2005-ös is (csak sokkal kevesebb). A 2003-as-amelyben kevesebb volt az aszúsodott szem- sokkal inkább fajtajelleges mint a 2004-es! Alkonyi Laci is beleszeretett. A meleg évjárat ellenére a savak is ott vannak!! (Szeptember 20.-i szüret, 19,5-ös mustfok, korábban elhanyagolt 40 éves ültetvény - Novaj, Öreg-hegy). Menjetek el Szomolyára és kóstoljátok meg! Ezek a borok nem fognak kereskedelmi forgalomba kerülni. Ne is kerüljenek! Egyrészt túl jók ahhoz, hogy a mi kereskedőink többsége a kezébe kaparitsa, másrészt kevés van belőlük.

Laczkónak és Csigavérnek 2006.02.13. 15:01:23

+1998 Ornellaia - 2001 Wine Spectator Top100- első helyezés Japan Wine Challenge, 2005, Japán Gál Tibor Egri Pinot Noir 2002 bronz Heves Megye Bora, 2005 Gál Tibor Egri Bikavér Pajados 2003 Challenge International du Vin 2005, France Gál Tibor Egri Viognier 2003 arany Challenge International du Vin 2005, France Gál Tibor Egri Bikavér 2003 ezüst VI. Páneurópai Vörösbor verseny 2004 Gál Tibor Egri Syrah arany Vinagora Budapest 2004 Gál Tibor Egri Bikavér Pajados 2002 ezüst Vinagora Budapest 2004 Gál Tibor Egri Chardonnay 2003 bronz Vinagora Budapest 2004 Gál Tibor Egri Syrah-Merlot 2002 bronz Mundus Vini Németország 2004 Tibor Gál Egri Syrah-Merlot 2002 arany Mundus Vini Németország 2004 Gál Tibor Egri Bikavér Pajados 2002 ezüst Japan Wine Challange 2004 Tibor Gál Egri Viognier 2002 ezüst The International Wine & Spirit Competition 2004, London Tibor Gál Egri Syrah-Merlot 2002 bronz The International Wine & Spirit Competition 2004, London Tibor Gál Egri Pinot Noir Síkhegy 2002 bronz The International Wine & Spirit Competition 2003, London Tibor Gál Egri Bikavér reserve 2000 bronz Japan Wine Challenge 2003 Tibor Gál Egri Chardonnay 2001 arany Challenge International du Vin 2003, France Tibor Gál Egri Chardonnay 2001 bronz Chardonnay of the World 2003 Tibor Gál Egri Chardonnay 2001 bronz Decanter Fine Wine Encounter 2002 Egri Cabernet Franc 2000 8. hely The International Wine & Spirit Competition 2002 London Egri Cabernet Franc 2000 ezüst The International Wine & Spirit Competition 2002 London Egri Pinot Noir 2000 bronz The International Wine & Spirit Competition 2002, Moscow Egri Labirintos Chardonnay 2000 arany VINEXPO BORDEAUX 2002 Egri Labirintos Chardonnay 2000 bronz VINEXPO BORDEAUX 2002 Egri Cabernet Franc 2000 ezüst VINEXPO BORDEAUX 2001 Egri Labirintos Chardonnay 1999 bronz VINEXPO BORDEAUX 1999 Egri Chardonnay 1997 arany EXPOVINA ZÜRICH 2001 Egri Cabernet Franc 1999 ezüst EXPOVINA ZÜRICH 2001 Egri Pinot Noir 2000 ezüst EXPOVINA ZÜRICH 1999 Egri Chardonnay 1997 arany EXPOVINA ZÜRICH 1997 Egri Kékfrankos 1994 ezüst EXPOVINA ZÜRICH 1997 Egri Bikavér 1995 arany EXPOVINA ZÜRICH 1997 Egri Cabernet Savignon 1995 arany VINAGORA BUDAPEST 2002 Egri Labirintos Bikavér reserve 2000 bronz VINAGORA BUDAPEST 2000 Egri Cabernet Franc 1998 ezüst VINAGORA BUDAPEST 2000 Egri Labirintos Pinot Noir 1999 ezüst VINAGORA BUDAPEST 1998 Egri Bikavér 1996 ezüst VINAGORA BUDAPEST 1996 Egri Bikavér 1995 ezüst Azért nagyon sok kiemelkedő bora tényleg nem volt. Nem ártana levenni azt a szemellenzőt srácok.

nzoli 2006.02.16. 10:22:27

Végre megkóstoltam én is, tényleg remek! Nem szabad kihagyni. Utóize furamód kissé törkölyösnek tünt (amellett hogy hosszú), pedig lenyelés előtt nyoma sem volt ilyen aromáknak. Persze ez egyáltalán nem zavaró.
süti beállítások módosítása