Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A fertőrákosi druida

2006.01.31. 10:00 - alföldi merlot

Horváth Józsefről, aki a mozgalomban a Ráspi nevet kapta, ezeregy legendát hallottam már. Maga faragja a bútorait, mint Michelangelo, csak lehányja a fölösleget, mert ért a fák, a füvek és a madarak nyelvén, de a vésőt, ill. a fakanalat is remekül forgatja, és külön erre a célra idomított kutyáival (magyar vizslák!) kikaparja a szarvasgombát, amit aztán az év minden napján más recept alapján készít el a az éttermébe betévedő dáriuszoknak és rócsildoknak, egyébként a mellékhelyiségben is enni lehet a padlóról, mert Ráspi nem ismer félmegoldást, és élete egybeolvad a vendéglátással, és most már a termőtalajjal is, azzal a különleges csillámpalás-mészkövessel, mert borász is lett, méghozzá kézműves, aki kezét a föld és az ég ütőerén tartja, és a szőlő szavát is érti, de 28 évnél fiatalabb tőkével nem áll szóba, viszont minden fürtnek nevet ad, és becézi, korholja őket, hogy ne érjék be a középszerrel, mert az ő boráért távoli falvak vénei zarándokolnak el Fertőrákosra, mert visszahozza az ifjúságot, elhajtja a gyomorbajt és felvillanyozza a kedélyt. Persze lehet, hogy ennek a fele sem igaz.

Ráspinak különös elképzelései vannak a borászkodásról. Azt hiszi, hogy szép bor csak öreg tőkéken terem, szigorú hozamkorlátozással, és minél inkább szenved a szőlő, annál szebb bort ad, és a természetes folyamatokba bűn mesterséges segédanyagokkal beavatkozni. A maga összetéveszthetetlen stílusában így ír erről: "A bort a tőkén, a bogyóban sűrítem. A természet által megalkotott ízek megtartásával. Hisz a bor a címkéken is látható talajból, esővízből, a szőlőgyökér laboratóriumán keresztül, napenergiával, a borvidék természetes flórájával készül."

Sem az étterem, sem a borok nem az én pénztárcámhoz vannak szabva. De annak a furcsa szokásomnak, hogy a borokkal kapcsolatos élményeimet elektronikusan mások elé tárom, van kellemes hozadéka is. Egyszer pl. azt írtam, hogy a Ráspi-kékfrankosokról sok szépet hallottam, de kóstolni még nem volt szerencsém. És kb. egy hét múlva kaptam egy kis dobozt, benne négy palack 2004-es Ráspival. Már a címkék is annyira rendhagyóak, hogy alátámasztani látszanak a borok kultikus hírét. Pedig egyszerű ötletről van szó: a termőtalaj metszetét mutatják a szőlő gyökereivel. A látvány mégis olyan, mint egy szürrealista, nonfiguratív festmény.

A dobozhoz mellékelt levélből tudtam, hogy a borok még nem igazán érettek a fogyasztásra, de a 2003-asok már mind elfogytak. Ezért úgy döntöttem, hogy bár a kíváncsiságomat nem tudom teljesen elfojtani, azért a Cabernet Sauvignonnal és a Máté Cuvée-vel várni fogok. Barátaim kitartó unszolására elsőként a 2004-es kékfrankost kóstoltuk meg egy vakteszt végén. Kár volt. Nem tudtunk vele mit kezdeni, vékony, ám annál animálisabb, savas bornak találtuk. Igazán senkinek sem tetszett. Azt gondoltam, hogy a 2004-es év még a nagy fertőrákosi varázslóval is kifogott. Aztán nagy sokára rászántam magam a zweigeltre, ezúttal belső használatra. És leesett az állam.

Először is, színre szokatlanul halovány bor. És nem is testes. És az alkoholja is – ma már – szokatlanul alacsony (12,5%). De az illat! Eleinte dió, füst, fahéj, gyógyszeresség, kávé és étcsokoládé kavargott benne. Ilyen finom füstösséget borban még soha nem éreztem! Aztán lassanként kialakult a végleges illatkonstelláció: rózsabors, kovakő, dohány. És kóstolva is ezek maradtak a fő motívumok: rózsabors minerális és dohányos jegyekkel. A lecsengésben pedig finoman adagolt vanília és pörkölt mogyoró. A zamatossága mellett azonban a legmegkapóbb az a hibátlan ív volt, amit a savak hátán az illattól a lecsengésig írt le. Ez a bor, noha nagyon is fűszeres és markáns, lágyan simogat, nem rúg és nem harap. Mint egy Chopin-prelűd: a formába öntött indulat. A borászat szóróanyagában olvasható Szepsy István Horváth Józsefnek írott levele, amelyben a (vélhetően 2003-as) kékfrankosról a következőket mondja: "... nem csak tömör szerkezetű, összetett savú, hanem különlegesen finom a szövete, ami simává, elegánssá teszi." A zweigeltnél is ez volt a legmaradandóbb benyomás. Ennyire kerek és tiszta vörösbort még nem ittam.

Szóval, megtértem én is. Vérzik a szívem, ha arra gondolok, hogy 6000 Ft fölött van a palackár. Ennyit egy zweigeltért valószínűleg nem sokan hajlandóak/képesek adni. Pedig ez az egyik legnagyobb magyar vörös. Hosszas mérlegelés után 8 pontnál álltam meg. De azóta is újra meg újra azt kérdezem magamtól, hogy miért nem 10. Van valami hibája? Van valami, amiben több lehetne? Nem hiszem. Zweigelt ennél aligha lehet többre képes. De mit lehet tudni. Ráspi bizonyára belehalna, ha most valaki azt súgná neki: "Hátralévő életedben már hiába iparkodsz, többre nem futja."

Címkék: kóstolás 2004 zweigelt nyolcpontos ráspi sopron

107 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8412908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferraiolo 2006.01.31. 10:25:00

Kíváncsivá tesz, milyen értékelést kapnának a Ráspi borok egy vakteszt keretein belül, címke és mítoszok nélkül?!

newpest 2006.01.31. 10:36:01

6 ezer Ft-ért Vylyan Duennium vagy Syrah!! nem Zweigelt!!

radír 2006.01.31. 11:02:32

a 03-as Ráspi kf szelekció számomra az eddig létezett legkomolyabb magyar vörösbor. Vakteszten is meg nem vakon is. Nagyon nagyon különleges termőhely és teljes minimalizmus.

tretep 2006.01.31. 11:16:01

A zweigeltet nagyon lehúzzák az utóbbi tízegynehány évben, hozzáteszem, nem minden ok nélkül. Intenzív művelés mellett mindent tud, amit annak idején kellett: 300q/ha. Más meg persze semmi. DE ha megadunk neki mindent: visszafogott metszés, hajtás-, majd fürtválogatás, stb bizony nagyon szép szőlőt nevel. Költséges játék, szó se róla, de iménti példa is bizonyítja, hogy megéri. És innentől némi odafigyeléssel nagyon szép bort lehet készíteni belőle, ami nem tannin-, vagy színbomba, nem "nagy vörös", de mindenképen egyedi és leginkább zweigelt. És ezt meg kell fizetni, meg a misztikumot is, persze, ahogy minden mást is.

zoli 2006.01.31. 12:46:55

Én két Ráspit kóstoltam. A 2004-es sima kf a fent leírtakhoz hasonlóan nem volt túlzottan érdekes. ' 2004-es cabernet már jobb: sima, kerek, se nem vastag, se nem testes és olyan pinot noir íze van, hogy már-már gyanús... Zweigeltről meg annyit, hogy valóban nagyon szép bort tud adni, azért értékelődött le csupán, mert tán nincs még egy fajta, amelyik ennyit tudna teremni. Szóval csak rossz kezekben vékony, savas, kellő bánásmód mellett nem. Magasságokba viszont csak nagyon elvétve fog nálunk emelkedni, ennek oka pl. newpest borrasszista megnyilvánulása... Az osztrákok már régen felülemelkedtek az előítéleteiken zweigelt vagy kékfrankos ügyileg, de mondhatnám ezt nyugodtan a horvátokról olaszrizling kapcsán...

mindegy 2006.01.31. 16:22:19

Egy kis cikk Ráspiról a karácsonyi Heti Válaszból.

beles 2006.01.31. 16:55:48

Nekem volt alkalmam nem régen, novemberben egy kellemes társasággal, egy igazi kulináris kirándulást tenni Ráspinál... Ahogy illik, menűsorral az étteremben és a hozzá ajánlott borokkal a pincéből. Nem vagyok kiművelt alkoholista, a bort is csak ízlelem és nem iszom, de szívesen megosztom a tapasztalataimat. Az ételek közül a sütőtök leves és a kacsa nyerte el tetszésünk, almás rétessel lezárva a sort. A borok is hozzá illően voltak összeállítva a ház által. Kezdve egy finom rozéval, ami 2004-es Kékfrankos cuvé, majd egy 2004- es Kékfrankossal folytatvaés a végén valami hihetetlen élménnyel...egy 1968-as Zöldszilvánival, ami ráadásul késői szüret is.. A rozé könnyű és gyümölcsös, könnyed felvezető bornak itéltetett általunk, várva a következő vörösbor telt markáns ízére, színére, illatára. Amit nem kaptunk meg. Szellős, feledhető vöröset kortyolhattunk, ami talán egyszer, ha nem is a színével, de az összesimult szerkezetével méltó lesz a borvidék jellemző borához. A hölgyek itt döntöttek úgy. hogy eszi-nem eszi a kúltúra, de ők inkább kérnek egy üveggel a Szeremley féle Zeuszból, mert a kacsájuk nem szeret vörösben, halványvörösben úszni. Végezetül megkaptuk a Zöldszilvánit. Borzasztót csalódtunk. Egy kiüresedett jellegtelen otthon a lefolyóba kívánkozó bort kaptunk. Az első benyomás, az illat még csak-csak elfogadható volt, bár már itt érezhető volt valami fanyar illat, amit mi a kornak tudtunk be, de a szájba érkezés maga volt a döbbenet...egy savak nélküli cukros alkohololdatot éreztünk csupán, karamell és penész ízzel. Kénytelen kelletlen, a társaságban helyetfoglaló gyermekektól elkunyerált körteszörppel kellett gyors öblítést végeznünk, a további mélyreható élvezetek elkerülése végett. Persze, az ebéd elköltése után megtekintettük a pincét is, az étterem alatt, Ráspi szíves kalauzolása mellett és állítom, csak az ott látottak és a vásárolt borok otthoni kóstolása mentette meg a helyet a lesúlytó kritikánktól. Összehasonlítva Szeremley Huba badacsonyi gasztronómiai kínálatával az étterem étel és borsora messze elmarad a Szent-Orbán féle vetélytársától.

falatka 2006.01.31. 21:06:55

Vannak borok, melyeknek nem kell a legenda és a legjobb versenyeken lecsupaszítva a termelő teremtette legendától is tudják hozni a formájukat. Viszont nagyon sok embernek a legenda szépíti meg a bort és nem is tudja nélküle értékelni a nedűt, amit a szájába vesz, csak annyira, hogy elolvassa az árcédulát. Sok esetben legendát vesz a szájába és nem nedűt.

tmy 2006.01.31. 22:30:58

Az "állam" 2 "l", nem egy.

2006.01.31. 23:05:49

Ha már zweigelt, akkor szerintem Luka Enikő verhetetlen.

Nemmás 2006.01.31. 23:12:39

Ráspiról nekem egy LGT szém jut az eszembe. Príma primadonna ... Nagy halom szép ruha, Benn a semmi, a szép primadonna. Púder, ékszerek, gyöngyök és flitterek. Egy nagy, jól felépített, PR humbuk. Sokáig csodáltam, vágyakoztam utána, még ajánlottam is akinek tudtam, de csak a mítoszt ismertem. Nyáron volt szerencsém hozzá :( És a ruha alatt semmi. ÓÓÓÓ prima donna. Pedig én tényleg szerttem volna hinni, hogy igaz a történet és ő tényleg erdeti és Nagy Ember. De csak az ilyen PR cikkek keltették életre és éltetik a mítoszok világában, messze a valóságtól , valahol az Alkonyi szférákban.

maazlee 2006.01.31. 23:20:42

Ismerem Ráspit is, a cikk kissé túloz, valóban komoly PR munka, de bennem a Szeremley birodalom még inkább ezt az érzést keltette, annyi pancs bort amit ott kaptunk...Számomra a Villányi Bock borászat a magyarországi csúcs...

palack 2006.01.31. 23:41:27

Az ilyen típusú egyéniségek mindig megosztják az embereket: vagy istenítik vagy nullának titulálják. Én Ráspi esetében inkább Nemmás ellenpontja vagyok: szerintem egy zseni. Az éttermében (még) nem voltam, csak az etyeki kezes-láboson kerestem meg, hogy megkóstoljam a vörösbort, ami a Borbaráttól öt csillagot kapott (Kékfrankos Selection 2003.) Életem talán legjobb bora volt. És merem állítani, hogy vakkóstoláson is a legjobbak közé sorolnám. Akkor még jó néhány más tételhez is volt szerencsém, és bizony mindegyik nagyon ízlett. A 2004-es Zweigeltet is kóstoltam, és az ominózus Kékfrankos után az volt nálam a második befutó. Más Zweigeltekkel összehasonlítva pedig messze az első. Ráspi is mondta szerényen, hogy ez lesz a világ legjobb Zweigeltje pár év múlva. Nekem maga Ráspi is rettenetesen szimpatikus volt: olyan "gyerekesen" őszinte, hogy az a "felnőttek világában" sokszor sértő. Teljes szívvel, megalkuvás sőt kompromisszumok nélkül teszi, amit jónak lát, és én a boraiból is ezt éreztem.

Franci 2006.02.01. 00:15:40

Luka Zweigelt RULEZ!!!

Bréking Nyúz 2006.02.01. 00:16:34

OFF! Kicsit lemaradtam: Hová tünt Csite mester? ON! Ráspi szerintem jó! A boráriból itélve meg azt hittem egy nagyképű köcs.g! Aztán beszéltem vele kb.10mondatot. Nem az. Csak drágán méri a kegyei... :-)

Bréking Nyúz 2006.02.01. 00:17:23

Bocs: kegyeit

Bacchus 2006.02.01. 01:29:29

Sok olyan céltudatos emberre lenne szüksége Magyarországnak, mint a Ráspi! Különleges a zweigeltje, szívesen kóstolnám vakon az osztrákokkal és természetesen a St. Andrea zweigeltjével (Kiseged 2003) ami meg egyszerűen tökéletes!!!

KF 2006.02.01. 07:55:57

Ráspiért rajonganak, vagy gyűlölik. nincs középút. Életem legnagyobb gasztronómiai élménye fűződik hozzá, de ami bort eddig kóstoltam tőle(nem a legdrágábbakat!), azok a legnagyobb jóindulattal is középszerűek voltak. De lehet hogy ezeket a borokat nem mi ítéljük meg, hanem ők ítélnek meg minket!!!

Lang 2006.02.01. 08:02:00

Ráspi borai mítosz borok. Kevés és drága, jó marketinggel megtámogatva. Kell ilyen is Magyarországon, sznobok ugyanis mindenhol vannak. De megváltani a magyar bort nem fogja. Ráadásul tényleg megosztó. A zseni ma még néha megbicsaklik. A 2004-es kékfrankos mondjuk ki nyíltan, szar. A Máté Cuvée sem fogja elkényeztetni a fogyasztót. Nem szeretem a Decantert, de intő jel, hogy ott két csillaggal a bukott borok között van. Go Ráspi go.

alibenkuka 2006.02.01. 09:03:33

Kicsit OFF: szerintem a fertőrákosi embereknél közvetlenebb kevés van a világon. Életemben nem találkoztam még ilyen kedves társasággal. :-D

OFF Mindenkinek jobb, hogy eltűnt ON 2006.02.01. 09:56:53

NO VERSENY 2006.02.01. 15:09:50

"Vannak borok, melyeknek nem kell a legenda és a legjobb versenyeken lecsupaszítva a termelő teremtette legendától is tudják hozni a formájukat. " Versenyek? ugyan már! Picasso pl milyen festőversenyt nyert? Közepes boroknak persze kell a verseny

infried 2006.02.01. 18:24:39

A zweigelt akar a kekfrankos nagyon komoly minöseget es arat(nem ritka a 40euro feletti)er el a sogoroknal.A borbaratban megjelent cikk ellenere nagyon kevesen hasznalnak mustsüritöt,nem ettöl koncentraltak. Gondolkoztam hogy a következöt leirjam-e,leirom mert hozza tartozik a raspi kephez:Sopronban volt egy kostolo ahol minden soproni borasz bemutatta egy borat,a nagy kivancsisagot Raspi azzal csillapitotta hogy üzent, nem jön mert szamara az nem szinvonal. En bunkotol bort nem veszek,igya meg nyugodtan mas.

2006.02.01. 18:54:47

infried, ja szerintem sokan tudnának "bunkós" történeteket mesélni Ráspi-Horváth Józsefről...

Ambulance 2006.02.01. 19:12:26

Kedveseim! Magyarországon nincsen jobb bor Ráspi borainál.Teljesen elfogult és elvakult vagyok, de azt gondolom, hogy ha nem ihatok többé más bort, nekem már akkor is megérte élnem.Ráspi borait kezdettől fogva iszom, gyakorlatilag együtt cseperedtem fel az ízekkel, az illatokkal.Gyakorló borivó vagyok, állíthatom, hogy nemzetközi szinten sem tudatlan, de nem is ez a lényeg.A bor nem tanulható.A bort inni kell, és nagyon hosszú az út addig, míg az ember megkockáztathatja, hogy érezni véli az ízeket.Ráspi borait csak odafigyelve, csendesen tűnődve lehet fogyasztani.Semmilyen hangoskodó, felböffenő véleményt nem tűr, de aki feltétlenül a hibáját keresi, azzal szívesen elfogyasztok egy pohárral! A kékfrankos- miután két hónapot palackban pihent-jelenleg abban az állapotban van, hogy bármilyen kékfrankost elsöpör. Színezékanyagokról, hozzádott tanninról, cukorról, vagy a jó öreg verbális hozamkorlátozásról ez a bor nem tud.Kőkemény munka, odaadás és a természettel szembeni teljes alázatot tükrözi. Aki nem hiszi, járjon utána. A bor, amit Ráspi készít nincs megfizetve.Olyan kuriózumot képvisel, amit Magyarország akármilyen nemzetközi szinten büszkén a magáénak tudhat! Egészségetekre borivó Barátaim!

lacibor 2006.02.01. 19:58:57

Te kedves Borbarát, aki még nem kóstoltál Ráspi bort, most ne figyelj ide, mert feltámadó előitéleteidet nem tudod majd levetni. Előre az előitéletmentes borkóstolásért!

nemjo 2006.02.01. 20:32:34

eddig is voltak kétségeim , mostantól kezdve viszont nem tudom komolyan venni a pontjaitokat ....

népfia 2006.02.01. 20:59:27

KF! Nem akarok nyálas lenni, de köszönöm ezt a mondatodat: "De lehet hogy ezeket a borokat nem mi ítéljük meg, hanem ők ítélnek meg minket!!!" Szíven talált... Tényleg kösz!

eh 2006.02.01. 22:10:35

"Barátaim kitartó unszolására elsőként a 2004-es kékfrankost kóstoltuk meg egy vakteszt végén. Kár volt. Nem tudtunk vele mit kezdeni, vékony, ám annál animálisabb, savas bornak találtuk. Igazán senkinek sem tetszett.": Gyerkőcök, biztosak lehettek abban, hogy ez nem a bor hibája volt! Ha Nektek ez a bor vékony, akkor a Ti "készüléketekben" van a hiba! Ez az egyik legkifinomultabb/legkomplexebb kékfrankos, amit életemben kóstöltam! Tanuljatok már a bor fiziológijáról valamit!

Kalocsai 2006.02.01. 22:43:38

"De lehet hogy ezeket a borokat nem mi ítéljük meg, hanem ők ítélnek meg minket!!!" Megfogtad a lényeget KF!

lacibor 2006.02.02. 09:27:50

KF-nek: Kicsit misztifikált a dolog, mert nem a farka csóválja a kutyát. Én csak magamat ismétlem (nem elegáns, pardon) "Tudnivaló, hogy a bírálat során nemcsak a borok, de a bírálók is vizsgáznak." (Csillaghullás... '06.01.07.) Előre, az előitéletmentes borkóstolásért!

kispé 2006.02.02. 10:11:17

Ráspi egy őrült zseni, nem feltétlenül szimpatikus minden emberi vonása de teljesen kivételes amit csinál, legyen az bor vagy szörp. Lehet hogy azért is mert "outsider", tisztábban megérezte a lényeget, mint szinte bárki más! Ambulance: "verbális hozamkorlátozás" ez nagyon jó:))) Ráspinál az átlag hozam kb 50 deka/tőke. Ehhez jönnek az öreg tőkék és a különleges termőhelyek: ez a titka, fikázás helyett csinálja utána bárki!

lokakukk 2006.02.02. 10:33:22

Ráspi Zweigelt 2004: nehezen tudom elképzelni,hogy ebből az évjáratból lehet jobb vörösbort "kihozni",fajtától függetlenül

2006.02.02. 10:42:52

hát ez az hogy radikális hozamkorlátozással és válogatással egész más szabályok érvényesek mint a hagyományos termelés mellett.

lacibornak 2006.02.02. 12:28:16

Nem értek veled egyet, mert úgy gondolkodsz, hogy a bor egy fogysztási cikk, semmi több. Természetes, ha a fogyasztót érdekli, ki termelte és hogyan, azt amit iszik, ettől lesz több, mint fogyasztó. Átlag boros, aki csak étel mellé iszik bort, nem fogja értékelni ráspi-t, de egy kótolt menniység után, aki elég nyiotott eljut arra szintre, mikor már nem elég, hogy finom legyen. Izgalmasnak, különlegesnek kell lennie, és értéket kell hordoznia annak a bornak. A mítoszokra pedig szükség van, ha azok valósak és értékesek.

2006.02.02. 13:59:37

Te csak gondolod, hogy én hogyan gondolom. Alapvetően más a viszonyunk a borhoz. A bor nekem gyermekem, a munkám tárgya, a munkám eszköze, italom, gyógyszerem, vigasztalóm, mindennapjaim része. Ha úgy alakul kristálypohárba töltöm, ha meg úgy alakul, talp nélküli gömbölyű-fenekűből borozunk. Ha úgy alakul felmagasztalom, ha meg úgy akkor a seggére csapok. Tiszteld a bort, de légy erősebb nála. Az ember már régóta készíti a bort. A bor még nem az embert .

Ráspi 2006.02.02. 17:30:15

Kötelező orvosi vizsgálaton voltunk Máté fiammal 1 hónapos korában, és lelkesen meséltem az orvosnak, hogy ha gagyogunk és becézzük a babát, akkor mosolyog. Az orvos a következőt válaszolta, hogy az ennyi idős babák nem mosolyognak, ez csak reflex. Elgondolkodtam, hogy mi teszi felnőtté az embert, ha például akkor nevet, amikor elvárják tőle, vagy éppen most azt kellene, amit ilyen helyzetben szokás, vagy a belsőből fakadó őszinte érzések megnyilvánulása és a külvilágra vetítetése. Akkor én nem szeretnék soha felnőtt lenni. Nehezen viselem, ha egy beszélgetést vagy véleménynyilvánítást az indulat, a tájékozatlanság, a tehetségtelenség, az irigység, uram bocsánat a butaság irányít. Bármikor képes vagyok megváltoztatni a véleményemet, de csakis észérvek és a minőség törekvésre való tekintettel. A mai világ legnagyobb hibája, hogy ha „valamit kimondtam, akkor azt nem változtatom meg, pedig a hiba lehet, hogy csak az volt, nem voltam elég felkészült”. Teljesen hiteles és komoly visszajelzés hozta az elképzeléseimet, azt hiszem az a minőség, amit mi képviselünk maximálisan, így megosztja a közvéleményt. A legegyszerűbb lett volna projektben gondolkodni, beállhattam volna a sorba és valószínűleg én lennék Magyarország 5. legjobb vörösboros borásza, de képtelen vagyok rá, minél jobban belevetem magam a mélységekbe, annál inkább kiábrándítóbb az amit ma minőségnek hiszünk. Nem szerettem volna soha olyan bort készíteni, amelynek alapkövei a következők: - „hatalmas terület”, - „francia borász”, - Cabernet Sauvignon, Merlot, „Syrah”, - „hatalmas marketing”, - „fordított ozmózis, vákumban sűrítés, tanin granulátum”, - „verbális hozamkorlátozás”, - „komputerrel vezérelt erjesztés”, - „szakembereink a világot járják, hogy a legújabb technikákat megismerjék”, - vagy 8-10 fajta a bortörvény által engedélyezett kisegítő és segédanyag, fajélesztők. Erről mindig az jut eszemben, mint a Magyar és az amerikai sportolók közötti különbség, hogy mindenki doppingol, csak az amerikaiak a legújabb kimutathatatlan szerekkel, a hazaiak pedig zsebben becsempészett vizeletmintával próbálkoznak, mert úgyis tudják, hogy lebuknának. A borászatra ezt úgy lehet kivetítetni, hogy az győz, aki ismeri a legújabb és legmodernebb, legtrendibb szereket. Néhány hete alkalmam volt egy könyv és borbemutatón Habsburg György feleségével, Eulikával a Kastélyok című könyv bemutatóján a borainkat bemutatni. Ott találkoztam egy vegyésszel, aki arról próbált meggyőzni, hogy minden íz, illat elkészíthető, én erre azzal érveltem, hogy az a legfontosabb ami nem mérhető. A válasza, hogy eljön az a pillanat, majd amikor minden mérhető és előállítható lesz. Az Én válaszom az volt, hogy remélem, amikor eljön ez a pillanat, akkor már lesz annyi eszünk, hogy avval a 4-8 milliárd évvel, amilyen előnnyel a természet rendelkezik, nem érdemes versenyezni. Azért a végén kibökte, hogy a szintetikusan előállított ízek, aromák, stb. képtelenek megállni magukban, mindig kell egy segédanyag, amely megtámasztja az anyagot. Hasonlítsuk össze a vaníliáscukrot az igazi vaníliával, ahol az előbbinél érezhető egy kis keserű íz, amely a vaníliában abszolút nem érezhető. És nem mellékes az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk sem, minden 5.-6. ember allergiás, és nem is tudja magáról, csak azt gondolja, hogy őrá ilyen hatással van a bor. A tarkón érezhető megkeményedés és szúró fájdalom, nem úgy, mint a túlkénezett bornál a homlok és fej intenzív fájása. Ezeknek a boroknak a legegyszerűbb tesztje, amikor 2-3 cl bort kiöntve 1 napig állni hagyjuk szobahőmérsékleten, másnapra a pohárban különválik egy szemcsés és egy zavaros vizes réteggé. Gyakorlatilag a boraink után nincsen másnaposság. Az a pillanat, amit mi itt a földön töltünk, annyira rövid, hogy nem érdemes időt pazarolni ilyesmire, ne próbáljuk legyőzni a természetet, mint Sztálin, aki megváltoztatta a folyó irányát. Simuljuk bele, figyeljük a rezdüléseit, és tiszteljük. A bűvös szó, „LANG: Kevés és drága, jó marketinggel megtámogatva.” Egyik, a másik következménye. Néhány fontos információ, 2005-ben 14 ha-ról mintegy 140 hl bor készült, számoljon utána. Azért kellett 3 traktort vásárolnom, mert a vásárolt területek mind más sortávolsággal vannak ültetve, és mind legalább 30 évesek. Megtehettem volna, azt is mint általában sokan megtesznek, hogy kivágom és újra ültetem, de sajna 30 életév az ember életében csak 2-szer esetleg 3-szor történik meg. És mint tudjuk, amit nálam sokkal okosabb és tapasztaltabb emberek már tudnak, 25 év alatt nem lehet nagy bort készíteni, szépet, jót, finomat természetesen igen. Gondoljunk csak bele, hol van egy 3 és 8 év közötti szőlő gyökere, ha most rosszindulatú lennék, akkor mint a kukoricának. Azért fontos az öreg tőke és a gyökérmélység, mert minél mélyebben van, annál több rétegen hatol keresztül, annál változatosabb ízvilágot hoz fel. A köves talajon azon belül, hogy milyen fantasztikus ízeket produkál az is a jelentősége, hogy az esővíz néhány óra alatt átszivárog rajta, a szőlő szeretne életben maradni, s a gyökere egyre mélyebbre hatol. Ez a csodálatos benne! Nem érdekelnek a legújabb klónok, a taninra szelektált, amerikai alanyra oltott, csíramentes oltványok, a talaj tápanyagtartalma, egyszerűen annyi szőlőt hagyunk rajta, amennyit a szőlőtőke mindenfajta tápanyag utánpótlás nélkül képes beérlelni. Ez az egyik fontos momentum. Mint a gyermekünkben, ne magunkat akarjuk megtalálni, hanem figyeljük, hogy miben tehetséges és azt erősítsük. Ez az én szerepem a borkészítésben, hogy mindenfajta megalkuvás nélkül, bármi áron, mindig az adott terület, és szőlőtőke lehetőségeit kiaknázva észrevegyem az értékeit. Gondoljunk bele, hogy Mozart nem azért volt zseni, mert olyan családban nevelkedett, hanem azért mert az öröklött génjeiben magában hordozta a szenvedélyt és a tehetséget. A szüleinek csak az volt a szerepe, hogy ezeket megerősítse benne és lehetőséget adjanak a zenei pályájának kibontakozására. Mozart, ha valamilyen amazonasi törzsben látta volna meg a napvilágot, biztosan másképpen alakult volna a pályája, ebben természetesen nagy része van a szerencsének is. „jó marketinggel megtámogatva” ha arról beszélünk, hogy fizetett marketing, vagy reklám, akkor el kell keserítenem a kételkedőket, gyakorlatilag nincsen marketingünk. Annak ellenére hogy Alkonyi László előtt is már rengeteg újságcikk jelent meg a tevékenységemről, már kezdő koromban is, amikor külföldön dolgoztam, pár hónapos ottlétem után újságírók jelentek meg. „Marketing” Most ne beszéljünk szarvasgombáról 50 -100 eFt/kg-ba kerülő nyersanyagokból elkészítendő ételekből. Vegyük a „Kirántott” húst, ha én ilyet készítek, egyszerűen képtelen vagyok a boltban kapható zsemlemorzsába megfogatni, mert nem zsemléből készül, savanykás illatú túl apróra őrölt kesernyés ízű, stb. Először is megsütöm a zsemlét, felszeletelem, kiszárítom, és megőrlöm. Friss házi tojás, anyukám tyúkjai által, a tojást nem hígítom sem tejjel, sem vízzel, és mindig friss olajban, serpenyőben vagy lábasban sütöm. Hi-tech konyhánkon, nincs sem Fritu, sem rostsütőlap. A konyha másfélszer akkora, mint a vendégtér, annak érdekében, hogy a minőséget lehetőleg mindig tudjuk produkálni. Ha üzletben gondolkodtam volna, egész mások lennének az arányok. Hát ez a marketingünk! Tényleg nagyon megfontolt, minden megalkuvástól mentes, minden csak is a minőségnek alárendelve és saját magamnak megfelelve teszem a dolgom. És higgye el ez sokkal nehezebb. „Decanter” Intő jel a Decanter kétcsillagos Ráspi Kékfrankos 2003, addigra mire eljutott a Decanterhez a borom, a Ruszt-i (Ausztria) Kékfrankosok között a legjobbnak bizonyult. Annak ellenére, hogy már nincs belőle, néhány palack még itt-ott fellelhető, még most sincs ott a csúcson. Nemrég sikerült egyet vásárolnom, egyszerűen döbbenetes a bor! Ha elolvassa a hátcimkén olvasható szöveget, ami szóról-szóra igaz. Valószínűleg csak azt lehet rá mondani, „Ja, így könnyű”. Én nem beszélek a csillagok állásáról, nem beszélem a madarak nyelvét, a napsütötte déli lankákról, hogy milyen rántott húshoz ajánlom, hanem azt írom le, ami a bor készítése során eszembe jutott és történt vele. „Decanter” 2005 decemberében meghívtak a Kékfrankosok tesztjére, és be kell vallanom, hogy nekem is van hibám, lehet hogy több is. Hiúságból felvettem a legszebb öltönyöm, 60 bor tesztjére került sor két nap alatt. Első nap egy kicsit elkéstünk és kb. a tizedik bornál értem oda, a hajón ahol a teszt történt éppen a T-Mobil valamilyen fogadását tartott, mi nem dohányzunk ezért kivörösödött a szemünk a dohányfüsttől. Tudni kell, hogy ilyen körülmények között a teszt végeredménye kétségeket von maga után. A másnapi tesztről sikerült újra elkésnünk kb az ötödik borra értünk oda. A borok jéghidegek voltak, amit a pincér azzal magyarázott hogy éjjel nincsen fűtés. Amint az ahogy a teszt végén kiderrült, jól bevett szokás, hogy a fiatal borokkal kezdik, a Máté volt az első. De tudni kell, hogy nincs jól bevett szokás, erről mindig a szovjet hajnyíró jut eszembe, emberünk beül a búra alá és megszólal, de hiszen minden embernek más formájú a feje, igen de csak először hangzik a válasz. Néhány nap múlva, mindenféle hiúságom ellenére, győzött bennem a jóérzés és felhívtam az újságot, hogy nem szeretném, ha leközölnék a képemet, vagy hogy a teszten részt vettem, és azt sem szeretném, ha a borom szerepelne a tesztben. A főszerkesztő hölgy kedvesen közölte, hogy tiszteletben tartja a kérésemet. És nem közli, de a Máté Cuvée tesztjét mindenképpen le kell közölniük. Ami végül is nem rontja a bor képességeit és a benne rejlő nagyságot, akár a nulla pont ellenére sem. Szerintem az ember, mint homo sapiens sapiens, annak ellenére, hogy az angol Decanter is hasonlóképpen végzi a tesztjét, képtelen másfél két óra alatt 30 bort korrekten tesztelni. Aki ismeri a ízlelő bimbók működését és szaglást az tudja, hogy másképp működik egy bejáratott ízlelő bimbó és másképp egy fáradt, ezért, ha tiszteletben tartjuk annak a 60 borásznak a munkáját, van ötletem, hogyan lehetne úgy tesztelni, hogy reálisabb képet alkothassunk a borokról. 30 bor nagyon sok egy teszt alkalmával és másfél-két óra pedig nagyon kevés ennyi bor értékeléséhez. A nagy franciák, több száz éves tapasztalatokra és hagyományokra építve 3-at kóstolnak egy nap. Sokféle variáció van, pl. kóstoljunk 15 féle bort, elejétől a végéig, pontozzuk őket, majd a közepétől jobbra, közepétől balra, és a végétől visszafelé az elejéig, Ez sokkal hitelesebb végeredményt hoz, annak ellenére, hogy az angolok, hogy csinálják, vagy hogy nem csinálják. Biztos, hogy sokféle verzió létezik, de mindenképpen figyelembe kell venni a genetikai adottságainkat és a ízlelő bimbók és szaglásunk működését és ne felejtsük el ez a két legfáradékonyabb érzék szervünk. A késésem miatt a Máté kóstolásában nem tudtam részt venni, úgyhogy fogalma sincs a teszt eredményéről. A 2004 évjáratra jellemző lassan nyíló, lassabban érő mint a 2003-as, ezért muszáj 6-10 órával előbb kinyitni (nem decantálni). Erre valószínűleg jövőre már nem lesz szükség, de ez egyben a hosszabb potenciált, eltarthatóságot is sugallja. Nekem is okozott néhány álmatlan éjszakát mire megtaláltam az ízeket, mert tudtam, hogy benne vannak. Mivel tudtam, hogy készítettem, hogy műveltem, és tisztában voltam a képességeivel. Mint a rossz a tanár, amikor a gyerekeket szídja, hogy tehetségtelenek, pedig, lehet hogy csak az Ő hozzáállásával van gond, holott egyénre kell szabni, hogy kiben és miben, hogy találjuk meg a képességeket és mélységeket. Pedig a gyermek, lehet, hogy csak fél és gátlásos, holott a tehetség ott lapul, csak ki kell bontanunk. „Nem volt türelmem, mégis kibontottuk gyorsan.” Holott tudtuk, hogy előtte nyitva kellett volna lennie, hogy képes legyen kinyílni a szobahőmérsékleten, de ez elhúzódhat akár két hétig is, mégsem történik minőségi változás, amelyet nem sok, mai szemmel nagy bor képes produkálni, nekem ez is egy nagy megerősítés. Gondoljunk egy akármilyen fantasztikusan beízesített vaddisznó pörköltre, amit 5 percig főztünk, mert nem volt türelmünk tovább várni, vagy a szexre, ha a behatolással kezdünk. Nem hinném, hogy bármelyik fél is sok örömét lelné benne. Néhány hete alkalmam volt egy kedves vendég által hozott nagy francia bort, Petrus Pomerolt kóstolni, ami nagy várakozást keltett mindannyiunkban. A bor 500 ezer Ft-ba került egy üveggel. Reméltem, hogy nem fogok semmiféle behízelgő szintetikus ízt, vagy illatot érezni, ami ha így történt volna, akkor reménytelennek tartanám a mi jövőnket is. De nem így történt. Fantasztikus volt a bor, ezért gyorsan kinyitottam egy 2004 Ráspi Zweigeltet és pár másik magyarországi neves borászat boraiból egy-egy üveggel. Úgy találtam nagyon helyes az az irány, amely felé a borászatunk tart. Tény, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy minden nap megigyon egy Ráspi bort, nem is ez a szerepe. A kis mennyiségének mindenképpen az a következménye, hogy megfelelő alkalomra készült. Muszáj készülnünk rá, tiszteletben tartani és megfelelő képen szellőztetni, decantálni, vagy nem decantálni, ami az évjáratának és korának a függvénye. Megkóstolni és meghallgatni, ellenben bárkinek van lehetősége, előzetes időpont egyeztetés alapján bármikor állok szíves rendelkezésére. A borok évről-évre mindig mást hoznak. A három évjárat mindegyik másban nagy, mások az arányok. Igaz, hogy 2005-ben négyszer annyit dolgoztunk ennek érdekében, mint 2003-ban. Ne ájuljunk el a szinte már fekete, bombasztikus 10 éves szilvalekvár ízektől, ma már a Pinot Noire is olyan fekete, amely nem jellemző a fajtára. A nyáron egy borkóstolón vettem részt, ahol egy cég reklámozta az adalékanyagait, ahol egy területről szedett mindenfajta hozamkorlátozás nélküli Zweigelt 8 féle képen volt elkészítve. Az első borban nem volt semmi, a másodikban kettő,…. a nyolcadikban nyolc fajta anyag volt. Ez egy olyan pozitív teszt volt, ahol felhívta a figyelmet, hogy ha kedves borász nem teszed bele ezeket a boraidba, akkor eladhatatlan lesz a borod. Félelmetes, összehasonlíthatalan volt a végeredmény, világos vékony jellegtelen bor volt az első, a nyolcadik pedig szinte fekete, mint a 10 éves szilvalekvár, megáll benne a kanál, ízvilágot hozta. Kedves szakírók, ha ezt nem tartjátok helyesnek, akkor nem csak borászokhoz kell eljárni, hanem különböző szakkiállításokra, szaküzletekbe, a borászok által látogatott boltokba és mindenki maga ítélje meg, hogy mit jelent a bor. Ebben nincs semmi törvényellenes, elítélendő, de szerintem a bor mást jelent. Erről csak a szilikonnal és egyéb plasztikai úton feljavított nők jutnak eszembe, persze egészségi szempontok kivételével. Nem volt az a művész, költő aki a szilikonnal feltöltött mellet és feneket éltette volna. Hát röviden ennyit, ennyi jutott eszembe és nagyon szívesen beszélgetek erről, hívővel és hitetlennel egyaránt, akár borkóstolással egybekötve is. Horváth József alias Ráspi

cserfa 2006.02.02. 17:49:15

Na ez a legizgalmasabb hsz volt eddig a művalkon, köszönöm, Ráspi! Nagyon jó volt olvasni a soraidat! A 03-as kékfrankos selection borod életem legemlékezetesebb vörösbora. Szerkezete szinte légies, áttetsző mégis nagyon tömör a bor. Szerinted a készítésnél mi volt a döntő momentum ami ezt a stílust tette előtérbe (értsd: mintha ne is lenne benne tannin és színanyag is kevés)? Hány fokon erjedt kb? Ként mikor és mennyit használtál? Egy tisztelőd

Cirok 2006.02.02. 20:38:06

No látod Ráspi, azért neked is akad 1 tisztelőd.

Kedves Cirok! 2006.02.02. 21:26:16

Egy ilyen beszólás után arcul köpöd magad, ha a tükörbe nézel, vagy megy minden, mintha mi sem történt volna? Komolyan érdekel...

Lapátoló 2006.02.02. 22:15:27

Ráspi Úr, a plasztikázott nőket a művészek,költők nem éltetni szokták, hanem jól megdugják őket! Higgye el, az se rossz.....

cefregéza 2006.02.03. 08:31:45

Nagyon kevés olyan borászat van ma Magyarországon, amelyről elhiszem, hogy nem nyúlnak bele a borba, csak a természetnek engednek szabad utat. Szvsz ma ők a legnagyobbak idehaza, az ő boraik a legjobbak és lesznek a leghoszabb életűek. Szepsy, Ráspi, Bussay doktor, Homonna Attila, Tamás Pince, Orsolya Pince, Kaló Imre. Ennyi.

Fertőrákos jó hely 2006.02.03. 08:35:36

Az tök jó, ha a borászok is beírják ide véleményüket, boraikkal kapcsolatban. Nem feltétlenül az idióta beszólásokra reagálva....

cserfa 2006.02.03. 10:06:54

Cefregéza: teljesen egyetértek! Talán Kikelettel, Fülekyvel, Fekete Bélával egészíteném ki a sort, az abszolút csúcs persze Szepsy de utána nálam Ráspi a soron következő! Az irigykedőkkel meg nem kell törődni, talán egyszer felnőnek!

newpest 2006.02.03. 10:55:35

Hozzátenném még a felsoroláshoz Tóth Istvánt

game 2006.02.03. 11:40:56

Gróf Buttler nélkül nem teljes a lista!

Bor Béla 2006.02.03. 13:00:34

Valóban egyet lehet érteni Cefregézával, sőt a további hozzászólókkal is. Nagyon kevés olyan borász van, akiben vakon megbízhat az ember. Akinél tényleg minden az, aminek látszik. Az eddigieken túl nekem még Györgykovács Imre és Laposa József (Bazalt Borház)jut az eszembe.

Igazmondó 2006.02.03. 13:42:36

Ó Te szerencsétlen GÉZA......!

Boncmester 2006.02.03. 14:01:30

Ez nagyon nehéz kérdés, amit itt boncolgattok. Személyesen kell isemrni ahhoz egy borászt, hogy elmondhas: hiszel neki vagy sem. Abból kell kiindulni, hogy mindenki az érdekei szerint cselekszik - a bortermelők legelemibb érdeke pedig: minél előbb értékesíteni a boraikat, nem pedig arra utazni, hogy "természetesen készítem a bort, igaz, hogy most még nem lesz olyan jól iható, de hosszú életű lesz" ... hát szerintem alig pár borász van aki az érdekei ellen cselekszik. De ha megteszik: minden tisztelet az övék. Egyébként az eddig felsoroltak mindegyikében sem vagyok egyészen biztos.

bordói 2006.02.03. 14:06:48

Kóstolással is sokat el lehet dönteni. Ha a borok egyediek, minden évjáratban más és más érdekességet hordoznak, akkor feltételezhető, hogy mindez a természet műve. Ha viszont minden évjáratban ugyanaz a test, ugyanaz a szín, extrakt, tannin - az már fölöttébb gyanús. Csak egy egyszerű példát ajánlok: kóstoljátok össze a St. Andrea 2002-es, 2003-as és 2004-es Pinot Noir-jait, valamint Vincze Béla 2000-es, 2002-es, és 2003-as Cabernet Franc-jait. Azt hiszem egyértelmű lesz a két termelő filozófiája közötti különbség és mindenki megérti, hogy miről beszélek.

PR-expert 2006.02.03. 14:43:56

Aki arról ír, hogy ez egy PR-cikk, akkor az nem érti, hogy ilyen borokból nincs eladatlan készlet. Nincs szükség PR-ra. Nem hiszem, hogy Ráspinak valaha is problémája lett volna az értékesítéssel és ezért adott volna Alföldi Merlotnak 50 rongyot, hogy írja meg ezt a cikket. Ugyan már !

KabarSunyó 2006.02.03. 15:16:00

Boncmester vagy közelebbről érintett a borkészítésben, vagy vénából átérzi a borszakma boszorkánykonyha szinonimájának jelentését. Abszolut egyet értek vele!

KabarSunyó 2006.02.03. 15:45:52

Végigolvastam a Ráspi monológot. Eszembe juttatott egy gondolatot, amit egy Csobánc-hegyi hobby-borásztól hallottam: -Magántulajdon? Ugyan már, én amikor idejöttem a hegyre, azzal, hogy mindezt megvettem, semmi mást nem tettem, mint megváltottam a talajfelszín túrkálásának jogát, úgy 30 évre. Kb ennyit jelentünk időben és térben, minek is az Indivídum? Minden elismerésem Ráspinak (is)!

lacibor 2006.02.03. 16:00:35

A Ráspi hsz-t végigolvasva, úgy gondolom mindkét tábor megerősítve érzi magát korábbi véleményében. A reklámok közül a leghatékonyabb (igaz kicsit kétélű is) az un szájreklám, ahogy ez most is megjelent. Használjuk mi is! Ingyen van. Egyébként véleményem változatlan; -Előre az előitéletmentes borkóstolásért!

lacibornak 2006.02.03. 17:27:33

Reménytelen vagy. Szemernyi tisztelet sincs benned, mikor másik borász leírja a véleményét. ("szájreklám") Ráadásul ez a "tábor"-ozás... Itt jó esetben eszmecsere folyik, de így nem megy, ha te már jó előre besoroltad magad az ún. ellentáborba.

lacibor 2006.02.03. 19:13:48

>lacibornak: A szájreklámot - mert ezt így hívják - azért gondolod pejoratívnak, mert nem tudod, hogy azt jelenti, hogy a hír szájról szájra jár, mint népdal, vagy a szólás-mondás. Nem azonos a szájtépéssel. Ha jól megnézed nincs szmájli, hanem csak felkiáltójel. A tábort meg azért írtam mert ki nem állom a magyartalan FAN-t. Te pedig lsz ne sorolj be sehova, az előitéleteidet pedig tartsd meg magadnak.

Szilikon 2006.02.03. 19:34:42

Szerintem ez az egész Ráspi dolog, egy plasztikázott orális reklám!

VITIS 2006.02.04. 08:36:50

Ráspi beírását olvasgatva kiderül, hogy fogalma nincs a szőlőhöz. Csak néhány gondolat. "a legújabb klónok"- neki is klónjai vannak, ráadásul a szoci. idejéből... "amerikai alany"- neki is ilyenekre van oltva (5BB, 5CC, RRG1...stb) "csiramentes oltványok"- ez valószínűleg vírusmentes oltványokat jelent A fentiek sokkal fontosabbak, mint az, hogy a tőkék milyen idősek! A minőségről meg csak két gondolat. Egy adott évjárat boraiból nem nehéz egy vagy két jólsikerült hordónyit kiválasztani, a többit meg elnyomni a krimóban. A zsemlemorzsáról meg csak annyit, hogy ugye a zsemle a kemencében sült ki, a kemencét csutkával fűtötték, a kukorica persze ugye nem volt gyomírtózva és ............

Vitisnek 2006.02.04. 09:27:53

sok igazságod van, de a fanatikusokat nem tudod meggyőzni úgysem. egyébként meg akkor értékeljünk majd komolyan borászokat és értéküket ha legalább 5-6 évjáratuk borát meg tudjuk kóstolni. ez persze nem jelenti azt, hogy Ráspi ne lehetne jó vagy egy bora ne lehetne jó, csak kerülni kell a szenzációhajhászást. de ezek ma nem divatos gondolatok.

zoli 2006.02.04. 11:47:20

Vitis: ezeken én is gondolkodtam, de azért nem írtam, mert érteni vélem, mit akar mondani. Legújabb klónok alatt pl. nem a teltfürtű kékfrankos, azaz nem a tervgazdálkodás idején szelektált, bőtermő klónokra gondol, hanem a régebbi tőkékre(persze ha 25 évet visszaszámolunk, kiderül, hogy igen jó esély van arra, hogy éppen a bőtermő klónok jutottak neki. A klónokat egy kézműves borászat épphogy keresi, pl. az ő vidékén Jandl az apróbb bogyójú kékfrankosokat, vagy - a már mindenki által idézett Szepsy madárkás vagy hólyagos furmintokkal próbálkozott. Nomeg ott a lehetőség, hogy a régi tőkéket átoltsa, azzal egy percet se fiatalodik a szőlőtőke, sőt regenerálódik, megújul). Amerikai alany: ezzel kapcsolatban szintén viták alakultak ki. Sokan jobbnak tartják azokat az alanyokat(ismét említhető Jandl), amelyikek, nem nevelnek olyan vitális tőkéket és nem nyomnak annyi energiát a szőlőbe, mindez kevésbé gyötri meg a szőlőt, hosszabb életűvé válik és talán még jobb a természetes ellenállóképessége. Csíramentes oltvány - ezt valóban vírusmentesnek hívják, itt nincs pardon(összetévesztette a palackokkal:)) Egyébként én is sajnálatosnak tartanám, ha esetlegesen semmibe venné a kutatóintézetek, szaporítóanyagtermelők és a nemesítők munkáját.

Vadegér 2006.02.04. 15:09:52

Amit most írok, az nagyrészt gyakorlatilag minden vitához szólhatna. Szóval! Nyilván nem lehet igazságot tenni egy ilyen ügyben (alapvetően semmilyen ízlést érintő ügyben sem). Egy biztos a fogyasztó nem bort (más gasztroterméket) vásárol, hanem címkét. Az ízlésünk, a közízlés által irányított és befolyásolt valami, ennek ellenére nem tehetünk mást, mit hiszünk benne. Nem lehet teljes cinizmussal és kétellyel szemlélni magunkat, hogy vajon tényleg tetszik-e ez vagy az a bor vagy csak a saját előítéleteim rabja vagyok. Az önbecsapás ellen csak egyet tehetünk. Valódi elfogulatlan vakkóstolókat tartunk. Olyanokat, amikor egymással sem beszélhetnek a kóstolók, mert ez már önmagában tönkreteszi az egészet. Ezért alkalmatlanok a Maligán kóstolók saját ízlésünk megismerésére. Persze ha tovább okoskodom: vajon az-e a jó számunkra, ha saját magányukban szenvedjük ki ízlésünket, vagy azt szeretjük, amit a haverok is úgy hisznek, hogy bírnak. A csoporthoz tartozás szempontjából biztosan jobb a második. Ráspi persze teljesen más kérdés. Ő egy teljes indivídum. Neki nem szükséges a csoporthoz tartozásban hinni. A legtöbb ember nem képes ilyan világban élni. Ő végtelenül komolyan veszi magát és állandóan az általa kreált szerepben él. Ez rendívül nehéz, mi néha megesszük a Tesco sonkát és lefújjuk a fordítva leesett vajas kenyérről a koszt, ha nagyon éhesek vagyunk és ha mindenáron rántott húst akarunk enni és éppen nincs otthon házilag készített morzsa, akkor beérjük a boltival. Sőt, a dugós bort is elrakjuk, mert a buli végén, amikor minden elfogyott, általában jól szokott jönni. A legfontosabb különbség azonban, hogy van bennünk önirónia, ami Ráspiból tökéletesen hiányzik. Mi nem misztifikáljuk a saját szaktudásunkat, legyen az bármi is, mert tudjuk ez nem Istentől kapott ajándék, hanem tanulás és tapasztalat eredménye. Ráspi a misztifikáció mestere. Ezt máshol marketingnek is nevezhetnének. Ennek ellenére Ráspi szerepe óriási a magyar gasztronómia jövőjét illetően. Talán inspirál másokat, hogy akarjanak nagyot alkotni és akarjanak az átlagtól különbözni. Ő maga azonban felszínes. Látszik ez írásából is. Mások rávilágítottak, hogy szakmai tudása sekélyes, de ha alaposabban elemzed világszemléletét, láthatod, hogy az csak közhely gyűjtemény rendkívül hitelesen és szuggesztíven előadva. Ennek elemei: technológia ellenesség, hagyomány tisztelet, régi tőkékről jobb bor lesz, adalékanyag mentesség, misztikus tisztelet a szőlő iránt, kézi munka. Igazi amerikai marketing mix. (Egy amerikai lány egyszer egy doboz kagylót hozott ajándékba és azzal a szöveggel adta át, hogy kézzel szedett. Azóta is tervezem a kagylószedő gépet.) Ezek azok a közhelyek, amelyeket mindannyian először megtanulunk, amikor borral kezdünk foglalkozni, de ha valaki tényleg borral foglalkozik, akkor rájön, hogy ezek nem mindegyike feltétlenül igaz. A technológiák egy része ugyanis arra irányul, hogy minél jobban ki lehessen hozni azt, ami a szőlőben benne van. A megfelelő élesztők használata szintén ezt segíti. Egy nagyon top szakértő pl. meg tudja mondani kóstolás alapján, ha a bort a vadélesztők hozták erjedésbe, mert ennek sajátos illatvilága van. Szóval Ráspi felszínes, de abban teljesen következetes és mivel gyakorlatilag mindannyian a felszínen mozgunk ez nem is tűnik igazán fel. Az pedig, hogy saját maga ellensége lenne, az igazán nevetséges. Nagyon is jól megél abból, hogy más mint a többiek. Én személy szerint kb 5 évvel ezelőtt négyszer voltam nála, mert hittem a világában és végül is ez volt az országban az egyetlen hely, ahol jó borokat lehetett pohárra kapni. Harmadszor már kicsit kételkedtem, de negyedszer a téli vendég ínségben, amikor hetekig állnak az üvegek megbontva anélkül, hogy bárki is inna belőlük, romlott borokat szolgált fel nekünk, és mikor mondtuk, hogy ezek romlottak, győzködött bennünket, hogy csak fűszeresek. Mire mi mondtuk, hogy kifizetjük, de hozzon már másikat, mert ezt nem isszuk meg. Ő persze kifizettette. Sajnos a misztikum ezzel elszállt és marad a marketing. Még csak annyit a felszínességről, hogy ha már zsemlemorzsát akar csinálni, süsse saját maga által készített zsemléből és a tyúkoknak se adjon tápot. Ennek ellenére minden tiszteletem az ővé, és senkit nem korholok, aki imádja a borait, de ajánlom,

szólósz&otilde;l&otilde; 2006.02.04. 16:34:16

hozzászólok, mert lassan sikk lesz ráspit fikázni. tavaly nyáron , mert nem ment másképp, nagyszülõstõl, kisgyerekestõl útbaejtettem a ráspit. találkozni akartam a boraival, akkor is, ha alig volt talán egy órám rá. a ráspi végigkóstoltatta minden aktuális borát velünk, ha kellett új palackot nyitott. úgy is, hogy nyilvánvalóan nem a mi kis csapatunk látszott a legreménytelibb vevõnek. mindezt nagy természetességgel, ingyen. mikor hazaindulva a hat palackot vásároltam, történt egy kis félreértés. fizetéskor a borok nekem drágábbnak tüntek, mint amit telefonon elõzõleg megbeszéltünk. ráspi, miután látta az enyhe csalódást a képemen, perdült egyet, lefutott a pincébe és hozott fel aj'andékba egy üveg 2003-as cab.sauvignont- azzal, hogy fogyasszuk el egy szép alkalomhoz. szívderítõ volt, ráadásul, utólag a jegyzeteimet megtalálva kiderült, hogy én emlékeztem rosszul. a fenti történet semmit sem igazol, vagy cáfol a napok óta zajló diskurzusban. de hozzátartozik a képhez. a ráspi egy szimpatikus megszállott. saját törvényei vannak, régóta bizonyítja, hogy nem fog megfeleni a konvencióknak. örüljünk ennek, mert pont ezért érdekes minden amit csinál.

chilisbab 2006.02.04. 17:36:10

kedves szólószőlő, nem sikk ráspit fikázni, csak létezik a tiedtől eltérő vélemény, esetleg olyantól, aki jobban ismeri a megszállott borászt. Nyilván Vadegérnek igaza volt, hogy mindenki cimkét (azaz a termelő által kreált ambience-t is!!) vesz. És ez igaz mindenkire, legyen az sokat kóstoló bormániás vagy bort ritkábban ivó ember. Ráspi jól kitalálta a szerepét és szuggesztíven, átélve csinálja, tehát működik. Más stílusban, de ugyanilyen meggyőző el(ő)adó Malatinszky Csaba. A borkedvelő egy bizonyos ideig mindent elhisz neki, eszik a tenyeréből. Mindketten jól csinálják.

Ambulance 2006.02.04. 18:14:40

Azt hiszem nem olvastam egyetlen olyan véleményt, amely olyan embertől származna, aki, mondjuk 8 palacknál többet fogyasztott volna a napok óta fene nagy szakértelemmel magyarázott borász boraiból!!! Pedig de nem ártott volna!

fenenagyszakértelemmyass 2006.02.04. 18:42:32

most felvágsz? vagy egyszerűen hülye vagy?

Ambulance 2006.02.04. 19:08:43

Ki mondta, hogy tegeződünk?

eh 2006.02.04. 21:08:17

Ambulance! "Ambulance | 2006.02.04. 18:14" Ezek szerint az én véleményemet nem olvastad alant!

muscat 2006.02.04. 22:08:13

Vadegér(sic!), miért múlatja/~od az időt ilyen oldalak olvasgatásával? De tényleg: mit keres/~el itt? Rosszindulatúnak bárhol máshol és bármilyen más témában is lehet lenni -- ja, mindez persze Vitisnek is szól, az ő hozzászólása hatására kezdett emelkedni a vérnyomásom. Nem, érdemi reakciót nem érdemelnek/~tek, a tájékozatlanság és a pökhendiség önmagában már meg sem lepne, de a rosszindulat szinte érthetetlen. Amit írnak/írtok, azt nem Ráspi mellett tett újabb hitvallások ellensúlyozzák -- a hozzászólásokból eddig is kiderült, hogy mindenkinek markáns önálló véleménye van, és nevetséges is volna addig verni valakinek a fejét az asztalba, amíg ki nem mondja, hogy bizony a Ráspi bora a legjobb. Nem erről van szó, nem kell erről szó legyen. De nem vegyék/vegyétek el a drága időnket azzal, hogy hosszasan olvastatják/~tok velünk vérfagyasztó tájékozatlanságról árulkodó, rosszindulatú írásaikat/~tokat. Igen, szívesen olvasnék érdemi hozzászólásokat is, mert nekem is van önálló, markáns véleményem, és kíváncsi volnék a másokéra is, de, kedves Vakegér(sic!), ne tartson föl az, aki "a dugós bort is" elrakja, "mert a buli végén, amikor minden elfogyott, általában jól szokott jönni". Mert a dugós bort nem meginni nem sznobizmus. Illetve az, ha a penészes töltött káposztát megenni sznobizmus. Tescót sonkát nem enni sem feltétlenül sznobizmus, illetve nincs olyan parancs vagy törvény vagy elvárás, hogy mindenkinek kifogástalan minőségű és maximális élvezeti értékkel bíró élelmiszereket kellene fogyasztania -- mindenki egyen azt, ami a meggyőződése szerint neki megfelel. Belátom, léteznek érvek, amelyekkel valaki meggyőzi saját magát, hogy jó az a tescós sonka – a meggyőződéseket tartsuk tiszteletben, mint ahogy az itt hozzászólók közül néhányaknak az a meggyőződésük, hogy Ráspi jó, néhányaknak meg az, hogy nem. A hozzászólás, azaz a gondolkodásmód „logikájáról” még egy mondat: a tescós sonka meg a jó a bolti zsemlemorzsa is meg a nem baj, ha a vajas kenyér leesik a földre -- ezek nem ugyanannak a koordinátarendszernek az elemei. Úgyhogy még egyszer kérdezem, de tényleg: mit keres/~el itt?

magas labda 2006.02.04. 23:22:43

te miért töltöd az idődet itt?

muscat 2006.02.04. 23:46:08

Nem magas a labda -- leírtam, el lehet olvasni újra.

mikiegér 2006.02.05. 00:05:43

muscat! Nagyon indulatos volt írásod! Nyugodj le, kapcsolj kisebb fokozatra, hűtsd le magad! Már csak azért is, mert rövidesen úgyis kiadós hidegzuhanyban lesz részed, ami már egy ideje kijár neked az élettől!

muscat 2006.02.05. 00:35:48

A tiéd sem az a kimondottan tárgyszerű hozzászólás, mikiegér. A (rossz)indulatokat lásd az én hozzászólásom előtt keletkezettekben, azok indukálják a felháborodást. Igen, felháborít a pökhendiség, a csúsztatás, a tudatlanság, a rosszindulat és a többi, és ezt ezúttal érzékeltetni is próbáltam nyilvánosan. Az utolsó mondatod tanúsága szerint (mély?) ismereteid vannak rólam, sőt legalább "egy ideje" nyomon követed az életemet -- legalábbis ebbe a magyar nyelvű kijelentésbe beleértődik az a tény, hogy ismered azt, akiről ezt a kijelentést teszed, tehát a személyes véleményedet írd meg akkor nekem (ha ez számodra fontos), itt pedig Ráspiról szerepelhetnének további vélemények, élmények.

mikiegér 2006.02.05. 00:58:36

a kapu előtt várunk...

muscat 2006.02.05. 01:02:20

Még megfáztok ebben a hidegben -- igazán nem venném a lelkemre. Újra emlékeztetnék arra: ez egy Ráspi-fórum. Mit gondolsz a "Ráspi-jelenségről"?

VITIS 2006.02.05. 02:46:08

Muscat! Sajnálatos, hogy még arra sem "pocsékolsz" energiát, hogy megpróbáld megérteni mások gondolatát. Ez a tény ,mérhetetlen nagyképűségről, önteltségről és a csalhatatlanság képzeletéről árulkodik! Javaslom neked, hogy a benned lévő feszültséget jógázással próbáld csökkenteni.Kérlek majd tájékoztass minket arról, hogyan haladsz, mert szeretnénk, ha mielőbb gyógyultan térnél vissza közénk. Várunk!

muscat 2006.02.05. 02:54:41

Rendben, legyen szoros olvasás. Ez a mondatod milyen tényeken alapul? "Egy adott évjárat boraiból nem nehéz egy vagy két jólsikerült hordónyit kiválasztani, a többit meg elnyomni a krimóban." Elárulnád, melyik krimóban kaphatók Ráspi nem jól sikerült borai, azaz az egy-két jól sikerült hordónyi feletti mennyiség? Minden nagyképűségemet megbántam és őszintén érdekel.

VITIS 2006.02.05. 05:05:30

Erre a kérdésedre pontos válasz legfeljebb Ráspi tudna neked adni. De úgy látom, Te be akarsz minket csapni! Én nem hiszek az ilyen gyors gyúgyulásban...

mikiegér 2006.02.05. 08:44:07

még mindig várunk a kapu előtt, mikor jössz már ki?

joseph phelps 2006.02.05. 11:33:10

Muscat, gyakorlatilag mindenben igazad van, pökhendi embertársainkkal viszont nem érdemes vitatkozni.

Házmester 2006.02.05. 11:48:19

Vigyázz Mikiegér a pince felől fog jönni!!!

Malaga 2006.02.05. 12:02:51

Szerintem VITIS nem kéne bántanod muscat-ot, mert ő nem beteg, csak képzetlen. Szerintem, ha elméletben jobban felkészül és szerez némi gyakorlatot, esetleg elvégez egy alapfokú sommelier tanfolyamot neki sem fog problémát okozni a borok helyes megitélése.

muscat 2006.02.05. 12:08:07

Vitis, azzal vádoltál, hogy meg sem próbálom megérteni a gondolataitokat. Most egy szúrópróbaszerűen kiválasztott tényállításodról kiderülni látszik, hogy a vélelmeidre alapoztad, nem pedig igazolható tényekre. A gondolataidat -- amelyek megértését, legalábbis az arra tett erőfeszítést elvárod a széles közönségtől -- vajon mire alapozod? Nem, ne is kísérelj meg választ adni erre, mert olyan csúfos önleleplezéshez vezetne, mint az előző kérdésre adott feleleted (és tapintatosan nem teszem idézőjelbe a felelet szót, ahogy a gondolat kifejezést sem relativizáltam veled kapcsolatban ennek az írásjelnek az alkalmazásával). De tudod, igazán köszönöm neked, mert tökéletesen szemlélteted, mi is adott okot a talán valóban indulatos kirohanásra: igenis nyitottan, érdeklődően és kíváncsian fordulok a véleményeitek felé, időt és energiát szánok a gondolataitokra, csakhogy a megértésre tett kísérlet folyamatában kiderül, hogy sajnos nincs mögöttük semmi -- vélekedéseket, hiedelmeket, akár ötleteket hordtok itt össze, pedig kellenének tapasztalatok, ismeretek, melyek nyomán megfogalmazzátok a kizárólagosságra igényt tartó álláspontotokat. Néhányótoktól nem lehet tanulni (illetve óvnék attól bárkit is, hogy magáévá tegye például a dugós bort a buli végére doktrínát), és akkor pedig valóban fölösleges ezzel tölteni az időt.

muscat 2006.02.05. 12:21:00

Malaga, szívesen fejlődöm -- kérlek, mutass rá (konkrétan), a hozzászólásaim milyen elméleti és gyakorlati felkészületlenségről tesznek tanúbizonyságot, és mindent megteszek a hiányosságaim pótlására. (Hacsak nem egy alapfokú sommelier tanfolyam fog ezen segíteni -- hm, mondasz valamit, Malaga, nem rossz ötlet, megfontolom.) Abban is igazad van, hogy itt a borokról kellene szó legyen -- tökéletesen egyetértek, írjatok a borokról, mert szívesen olvasom az elméletben és gyakorlatban felkészültek tartalmas hozzászólásait. De mintha ez az én eddig is hangoztatott véleményemmel esne egybe, kedves figyelmesen olvasó Malaga.

szomejjie 2006.02.05. 12:30:19

csak szomejjie tanfolyamra ne menjetek! buti time

végzős 2006.02.05. 20:25:11

Én a Maligán borkurzusát végeztem el. Nagyon jó volt! Ajánlom mindenkinek!

lacibor 2006.02.05. 21:13:45

Újra végigolvasva, rájövök, hogy száztizenhatod rangú dolgokról megy a disputa. A nyilvánvaló szakmai alulinformáltság ellen néhányan (zoli, vegér,vitis) próbálják szavukat felemelni. Egy közmondás úgy szól:-Úrra, bolondra(értsd: megszállot!) rá szokás hagyni.

DD. 2006.02.06. 01:45:12

Ha mindenki valóban bölcs lenne, tudásunk átható és átfogó lenne mindenben, és a világban tökéletesen ideális rend uralkodna, úgy is mint az emberi társadalmakban, akkor termeszetesen nem mérgeznénk magunkat adalékanyagokkal és nem kellene elgondolkodnunk hitelességen, mit és hol vásároljunk, hol és mit étkezzünk, kinek higgyünk, hogy fogalmazzunk hogy ne legyen félreérthető. De mi ebben a világban élünk, itt kell fogalmaznunk és alkotnunk, ennek a közönségnek. Ráspi, Isten adta tehetség. A teremtés tűze ég a lelkében, az ereiben. Saját szenvedélye, víziói hajták, hajszolják mind csak előre, alkotni, tovább és tovább. Ő nem tud lassítani, és ha nincsenek kompromisszumai, hát nem miattunk, hanem mert nem engedheti meg önmagának. A saját teremtői tehetsége rabszolgája. Ez nekünk, élvezőknek és figyelőknek maga a legteljesebb garancia. Neki, az életfogytig tartó állapot. Ő lángolt már sokkal hamarabb, mint hogy ismert lett, és lángolni fog mindig, amig önmagát fel nem emészti lángolásában. De neki, ezzel együtt kell élnie, ez a sorsa. Mi, szerencsések pedig, páholyból követhetjük és élvezhetjük vízióinak, megszállottságának alkotásait és szakaszait, a nyugalom azon teljességében, hogy nekünk nem kell váltólázban leélni az életünket mindezért.

2006.02.06. 05:23:28

Hát ez nagyon "szép" volt! A főnököd nem szólhat egy szót sem, mert te mindent megtettél, hogy az eladatlan Ráspi borok elfoggyanak a raktárból!

buzievagy 2006.02.06. 09:56:04

igaza van lacibornak, minden elhangzott már pro és kontra, hagyjuk abba a szófosást, úgysem győz meg senki senkit. a seggnyalásról nem is beszélve. de azért nekem mindig érdekes, hogy sokan ingyen marketingfelületnek kezelik ezt az oldalt, meg általában a blogokat.

grrr 2006.02.06. 11:59:45

VITIS csak annyi hogya tőkék koránál kevés dolog van ami inkább számít. Persze jó klón kell, de a hetvenes évekig meglévő változatok (kékfrankos, furmint...) is jók voltak, sőt... Egy félévszázados szőlő gyökérrendszere elképzelheted mennyivel kiterjedtebb mint egy öt-tízévesé.

sopronyi 2006.02.06. 12:30:26

Valóban elhangzott sokminden szegény jó Ráspiról, pro és kontra. Én azt gondolom, nincs abban üldözni való boszorkányság, amit Ő tesz. A lényeg, hogy ügyesen teszi, akár hisszük minden szavát, akár nem. Holnap majd jön új megszállott, aki nem 50 dkg/tőke- terheléssel dolgozik, hanem csak 5 szem/tőkével, borai még hallatlanabbul kifinomultbbak lesznek, s rajongói elismerően csettintve szánnak a borra 50.000 Ft-ot palackonként. Holnapután megint jőnek, kopogtatnak, semmi vegyszer, sem permetszer, sem tojásfehérje deríteni, megaztán a seregélyeket sem lövöldözzük, mert ők is részei a Nagy Egésznek. Ezáltal lészen a bor 100.000 Ft.- per palack, de még hihetetlenebbül tökéletes. És a sor folytatható... Ezeket a borokat már csak nagyon kevés polgártársunk kóstolná meg az ára miatt, miután a misztikum tovább nőne, és hallomás után szidnák- avagy dícsérnék alkotóit. Tehát a lényeg -szerintem- hogy ha valaki ebben az irányban kíván rést ütni a kőkemény bor-piacon, hát csak tegye, sok sikert Neki! Viszont van itt egy kis bibi! A baj az, ha különleges géniuszi önértékeléstől vezérelve csaló-szélhámos- kémikus- alkimista- zacskós- poros-adalékanyagos machinátornak bélyegzek, avagy ezt sugallom mindenki másról a borvidéken, s közel-távol e világon. Közben persze elvárom, hogy adják meg azt a tiszteletet és elismerést, amit én ha megfeszülnék sem lennék képes viszonozni. Ez így nem működik. Hihetem teljes elszántsággal, hogy mind bolond, aki szemben jön az autópályán, csak én vagyok normális, de igen visszataszító, ha ezt mindenhol pökkhendin hirdetem. Egy utolsó gondolat: vajon Horváth József Ráspi kitől tanulta el a tökéletes szőlészet- borászat csínját-bínját... mert talán az istenadta tehetségen túl azért tudás is kell ehhez a hivatáshoz. S ha tényleg sokat segített néki Franz Weninger, akkor hogyan képes lesajnálóan nyilatkozni mindenkiről, aki Őt idézve: "" „hatalmas terület”, - „francia borász”, - Cabernet Sauvignon, Merlot, „Syrah”, - „hatalmas marketing”, - „komputerrel vezérelt erjesztés”, - „szakembereink a világot járják, hogy a legújabb technikákat megismerjék”, - vagy 8-10 fajta a bortörvény által engedélyezett kisegítő és segédanyag, fajélesztők. "" Talán ebbe a körbe az élvonalbeli borászatok 99%-a beletartozik, segítőivel és útbaindítóival együtt. Ej, nem szép dolog ez, de bocsássuk meg néki, mert a magas lóról nézve mindez biztos nem látható, "nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható"

grrr 2006.02.06. 13:27:35

Ja, Ráspi nehéz ember de óriási jótétemény Sopronnak. Tudom hogy nehéz jó szívvel gondolni rá, de muszáj befogadni mert nagyban hozzájárulhat ahhoz hogy a borvidék egésze elismertebb legyen. 20.000 forintos debütáló bora nem sok cégnek volt! Ja és ps: egy hordóval mindnejóki megpróbálhatna hasonló borokat készíteni, szerintem sokan meglepődnének, mennyi felfedezetlen kincset rejt a földjük! Ja és inkább ezen a póluson legyen több markáns vélemény, még ha ez nem is szimpatikus! Én nagyon sok mindenben ugyanúgy gondolkodom mint a Ráspi, de azért igyekszem nem fejjel a falnak menni és megbántani mindenkit. De ő ilyen: nem feltétlenül szimpatikus, de ZSENIÁLIS és öntörvényű.

grr-nek 2006.02.06. 18:07:46

Tényleg csak néhány dolog ami a fontosabb, mint a tőkék kora! Termőhely, mikroklíma, talaj, fajta, klón, alany, művelés mód, fitotechnika, terhelés......

grrr 2006.02.06. 19:04:33

a termőhely=mikroklíma+talaj, persze amit az ember megtehet az fontos, de öreg tőkéket hirtelen "csinálni" azt ugye nem lehet. Az öreg tőke igenis nagyon fontos, pont abban (egyrészt) hogy sokkal jobban megmutatj a KÜLÖNBÖZŐ talajrétegek értékeit, mert nagyságrendekke kiterjedtebb a gyökérzete. Ezenkívül bármilyen stresszhelyzetet könnyebben elvisel, kiegyensúlyozottabb és sokszor hosszabb életű a bora. Nem véletlen hogy régebbi borkultúrájú országokban sok komoly pince a 10-15 év alatti tőkék terméséből nem készíti a "ház csúcsborát".

lacibor 2006.02.06. 19:20:39

Elnézést kérek, megint nem vagyok elegáns, mert már be akartam fejezni. De gondoljunk bele ebbe a szerencsétlen "öregtőkézésbe". Kétségtelen a gyökértömeg sokszorosa mint egy egy fiatal tőkénél. Csak a felszívőöv-szállítőöv arány a szállító javára billen. Azt is táplálni kell. Nem beszéltünk még a tenyészterületen fellépő, konkurenciáról, amikor a két(több) hatalmas gyökértömeg találkozik. A gyökér a vizet keresi elsősorban. Ha ezt 80 centiméternél megtalálja, hiába integet neki 180-on egy csodaásvány, eszébe sem jut odamenni. Nincs motiválva a csúcsborkészítésben.;-) A parasztember meg kitalálta régen, hogy ha a tehenet fejni akarom, úgy hogy a borjú se pusztuljon el, ETETNI kell.

Lacibornak, és azoknak, akikkel vitatkozik 2006.02.07. 13:20:11

"A szakirodalom és a paraszti visszaemlékezések alapján egyaránt úgy látszik, hogy a korábbi évszázadokban a termőszőlők rendszeres trágyázása nem volt szokásban. A történeti borvidékeken általános volt az a nézet, hogy a trágyázott szőlő sokat, de gyenge minőséget terem. A talajjavítás fogalma azonban korántsem volt ismeretlen, különösen az intenzív művelést folytató, piacra termelő borvidékeken, így elsősorban Tokaj-Hegyalján, Sopronban, Borsodban és Arad-Hegyalján. Régi szokás volt a szőlő földjét gyepfölddel, gyepszínnel vagy erdei földdel javítani. A meredek hegyoldalakon ez a munka törvényszerűen összekapcsolódott a szőlők tövéről lemosott föld visszapótlásával. Észak-Magyarországon a liktorvermekben (Tokaj-Hegyalja), luttor-gödrökben vagy sankgödrökben (Mátra-vidék) felfogott föld visszahordása a szőlők évi rendes munkái közé tartozott már a 16–17. században is. Több borvidékről van adatunk arra, hogy a 19. század elején a csekély tápértékű talajokba ültetett, rosszul fejlődő szőlők földjét éretlen, szálas ganajjal vagy törekes, rothadt szalmával javították. Egyes szőlőtőkéket, melyek rosszabbul fejlődtek társaiknál, tőkenyakban szokás volt trágyázni a korábbi századokban is. Nemcsak Tokaj-Hegyalján és Sopronban volt ez így, hanem például a 18. században az aradi és bihari borvidéken, sőt a 18. századi Nagykőrösön is." Ezt a szöveget a neten megtaláljátok, sok más érdekesről is írnak azon az oldalon.

grrr 2006.02.07. 16:30:37

Számodra szerencsétlen az öregtőkézés, számomra nagyon sokat jelent. Pont akonkurencia a lényeg, ha túl nagy a dulakodás a felső rétegben, akkor nyilván a gyökerek lejjebb mennek. Egy szintnél tápanyaggazdaggabb, vastagabb termőrétegű talajnál persze eleve nem lehet komoly bort készíteni, ez evidencia. Mindezeket úgy állítom hogy az ültetvényeink átlagéletkora mindössze kb 15-20 év. De én elismerem, hogy nem ez a csúcs, 10-20 év múlva ha mindent ugyanúgy csinálunk akkor is jobb borokat fogunk tudni készíteni a tőkék kora miatt. Sajnos sokszor úgy érzem, hogy ez a vita önző érdekek mentén alakul ki. Pl alapvetően az újvilági borászok, szakírók kérdőjelezik meg a tőkék koránakfontosságát. Nem csoda, hiszen rengeteg a fiatal ültetvényük, ez az érfekük, hogy ezt mondják. Számomra leginkább az hiteles, akinek van fiatal és öreg szőlője is. Nekem ez az ember leginkább Szepsy István. Sok területét az elmúlt években kb 20 millió/hektár pénzért telepítette be, mégsem mondja, hogy a fiatal ültetvényről jobb vagy ugyanolyan bort kap, mint az öreg ültetvényről. A fák nem nőnek egyből az égig!

grrr 2006.02.07. 17:44:48

ja és Szepsy nem műtrágyáz, se nem trágyáz semmit már sok-sok éve. Valahogy mégis elvannak a szőlői...

KF 2006.02.08. 08:01:54

Ráspit sokan Szepsyhez hasonlítják, de Szepsy is így megosztja a közönséget?? Ha igen, ha nem, vajon miért??

lacibor 2006.02.08. 09:19:53

>lacibornak, és azoknak akikkel vitatkozik: Jelentem elolvastam. Másoknak is ajánlom. Főképpen a most idézett utáni két másik bekezdést is.

grrr 2006.02.08. 10:58:33

KF-nek: azért mert Szepsy jellemvonásait tekintve is kivételes ember. Úgy öntudatos és határozott hogy közben végteleneül szerény és segítőkész is, rosszindulat nincs benne. Ráspi nem ilyen ember, viszont zseniális dolgokat csinál. Csak sokakat megbánt.

shi-shi 2006.02.15. 22:42:28

MOst borról, vagy emberről? Az a jó , ha mindkettő ok... Én ha jó bort akarok , akkor Shiraz Merlot a LŐvér pincétől, lehet hogy van drágább, de jobb nemmm....

kisicce 2006.03.01. 12:15:15

Ahogy az alkotó, legyen költő, müvész vagy borász nem azonos a müvével a termékével , ugy egy palack itóka sem sokat árul el egy ember életéről, szenvedéseiről- vágyairól sokat ,és föleg nem annyit,hogy valaki ebből véleményt alkothatna a termék, mű, alkotás,vagy palack itóka létrehozójáról.Retinára vetülő lázálmot lát, ki erre vetemedik,vagy bértollnok , bukott irodalmár a kalmár ki igy gondolja jövedelmét összehordani.Vagy csak sokat ivott, valami híg ingyen lőréböl?
süti beállítások módosítása