Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tájbor vagyok, de hódítani akarok

2006.02.06. 00:45 - Húzós Tannin

A Hilltop ünnepi szortimentje ár-érték arányban megfontolandó. Katarzis persze nincs, viszont Kamocsay Ákost már rég el kellett volna csábítania a parfümiparnak. Bianca szép.

Még mielőtt muszlim testvéreink a karikatúrák után az alkoholfogyasztást is betiltanák (ti. sértenénk vele az ő vallásukat), sietősen elfogyasztottam nagyobb mennyiségű Hilltopot az ünnepi katalógusból. Egyébként a Hilltopok már rég kikoptak a hétköznapjaimból, mondjuk, kiöregedtem a Hilltopból. Boros pályám elején szorgalmasan ittam, persze, magam lehettem a neszmélyi marketingstratégiák modellembere. E marketingstratégiák szerint ugyanis könnyű, gyümölcsös, úgynevezett szoktató borokat nyomatnak a gyümölcsleves üdítőuniverzumból és alkopopvilágból érkező fiataloknak. (Én ugyan sör felől érkeztem, de az most mindegy.) És ez a stratégia sikeres is, a megnyerő illatú Hilltop-borok valószínűleg ezreket csábítottak át erre az oldalra. Afféle fogyasztó-utánpótlásnevelés ez, a többi borászoknak megérhetne egy köszönőlevelet. Mer' aztán a kezdő kis hilltopos kiröpül a gyümölcsös, reduktív fészekbül, és száll, csak száll tovább (az éjszaka hálót sző), és meg sem áll a Kopárig meg Szepsyig.

Tehát a húzós tanninok közt megfáradt veteránoknak a Hilltop olyan, mint öreg kiszesnek a tábortűz és a Cremona dobozgitár. Ha partizán vagy, vigyél el innen, ó bella ciao.

Alább tehát előrántjuk nagycsomó Hilltop-boros jegyzetünket, vetvén pillantást a Duna menti dombok új-újzélandjára (river-rareview, muhaha), mormolván zsolozsmaként magunk elé: ár-érték arány, ár-érték arány...

Hilltop Premium Chardonnay 2004 (2200 Ft.)

Ha jól értem, akkor a Virgin Vintage (jó néhány éven keresztül volt vördzsin az a vintidzs, ráadásul, mint tudjuk, többnyire nem erénye egy bornak, ha fiatal szőlőből készül, sőt) csúcssorozat ma már Premium néven figyel a boltokban, érdemes megjegyezni a kissé kaotikus Hilltop-szortimentből, amelyben Best Cellar verekszik Riverview-val. (Ha van még Best Cellar, ki tudja?) Ebből a sauvignon blanc és a chardonnay volt a cég két csúcsbora: saját, neszmélyi szőlők, kézi szüret[1].

A mérsékelten attraktív 2004 évben vajon mit tud az a chardonnay?

Illatban nagyjából mindent, mint a legtöbb Hilltop-bor. Kamocsay Ákosra már rég föl kellett volna figyelnie a parfümiparnak. Szalmaillat, mezei virágok, mézes érettség, kevés fűszer, szegfűszeg, enyhe kajszi.

Ízben vágtat a sav, magasra, föl, aztán lebukik, majd utóízben ismét határozottkodik. Van egy pillanatnyi érthetetlen szünet a kortyban. Az íz messze nem mutat olyan gazdag érettséget, teltséget, mint az illat. nyersesebb, bár a kajsziból marad valami, a chardonnay vajassága csak mérsékelten van jelen, éles, hűvös bor ez, annak nem rossz viszont. 5p

Hilltop Chardonnay 1997 (Muzeális) (2200 Ft.)

Ha ráírják egy borcímkére, hogy muzeális, az már gyanús. Mert hát úgyis látja ez ember, hanyas az a bor, ugye, és ha az aktuális évszámból kivonja a boroscímkén látottat, és az eredmény összege legalább nyolc, akkor a bor nyilván muzeális, vagy hát lehet annak hívni, de minek, ugye, kinek jutna eszébe muzeálisnak hívni egy '97-es bordeaux-it, mondjuk? Hiszen csikó az még. Persze, tudom, marketing is van a világon. De a marketingnek meg azzal kellene számolnia, hogy a muzeális szó erősen hordozza a porosságot, a vitrin mögé való élettelenséget.

Egy chardonnay-vébébronz matricán (még 2000-ből). Barackvirágos, mézes parfümös illat, csöppnyi urinalitás (also known as húgyszag), de nem zavaró, őszibarackok. Eddig semmi gáz, szép, érett illatjegyek, fáradtságnak, így, orrban, nincs nyoma. Olajos textúrával, biztatóan indul a korty, de villámgyorsan szétesik valahol középtájon, ugyan van sav és vele markáns, disszonáns savanya, de már tartása és játéka nincsen neki, szörnyen kifele áll a borból valahogy. Az utóízt is ez a savanyú uralja. Mintha valaki irtózatos mennyiségű citromlével ütötte volna föl a bodzaszörpöt. Ez egy visszavonulásra érett veterán, még pályára lehet engedni, de inkább csak könyörületből vagy tiszteletből, sok köszönet nincsen a játékában. Még éppen iható. 3p

Hilltop Virgin Vintage Merlot 2003 (2200 Ft.)

Ezek szerint a Virgin Vintage, mint Lenin: élt, él és élni fog. Persze single vineyard és hand harvested, ahogy kell.

Egyébként ahhoz, hogy az ember Hilltop, pláne neszmélyi vöröset válasszon, kell egy kis kalandvágy. A Hilltop persze elmagyarázza, hogy mindig is volt vörös ezen a környéken, már százötven évvel ezelőtt, de hát pont a bordeaux-i fajtáknak tűnik kissé hűvösnek az északi Vértes.

Akkor kalandra fel: hopp, vörösben bizony nem működik Kamocsay reduktív illatmágiája. Animalitás és meggylekvár uralkodik. Aztán csipkebogyóhús, égettség. Ízképben viszont a tannin. Agresszív és száraz. Nem túl bonyolult bor, és bejön az érettségpara: kicsit zöldnek tűnik, pedig 2003-ban a kapanyél is beérett, ugye; vannak savai, van kis fahéjas fűszeressége, ezeket szépen kirakja, oszt annyi. Viszont nyitott üvegben másnapra kutya baja, illata még gazdagodik is. 4p

Hilltop Villányi Cabernet Sauvignon 1997 (1600 Ft.)

A marketpolcokon teljesen váratlanul föl-föltűnő 1997-es villányi CS-ről nemrég írt Bob, nem ismételném meg örökérvényű szavait, inkább csak lelkesen egyerértek, és persze linkelek itten. Azt a kérdést tenném csak föl, hogy vajon ez a Hilltop Villányi CS 97 azonos-e a 2002-es Borkalauzban 80 pontosra értékelt Hilltop Villányi CS 97-tel? Mert ha igen, akkor súlyos formahanyatlás esete forog fenn. Ha meg nem... hm, az bonyolult.

Ezek voltak a Hilltop felsőbb kategóriás, de még baráti árú borai. Mostan pedig tegyünk egy gyors kört az alsóbb (ezer alatti) árkategóriában.

Hilltop Neszmélyi Királyleányka 2004 (820 Ft.)

Fehérvirágok illata, citrusok. Jó magas bor, egyenes savgerinc, citromos ízek. Egyszerű, iható, kissé mesterkélt. 4p.

Hilltop Észak-dunántúli Irsai Olivér 2005 (tájbor) (900 Ft.)

Vadonatúj bor, megint problémás évjárat. Hibátlan muskotályillat, az eszményi. Aztán szomorú, vizes üresség. Savak még vannak, úgy, ahogy, de azok is lágyak. Kis almát érezni, ami nem szerencsés ízjegy. Talán fröccsbornak nyárra megtenné az illata miatt. Víz akkor sem kéne már bele, csak buborék. 3 p.

Hilltop Észak-dunántúli Bianca 2004 (tájbor) (940 Ft.)

Állítólag bio, de az nem nagyon érdekel. Az inkább, hogy meglepő módon ebből a szinte nem létező, csak tájborként forgalomba hozható fajtából teljesen iható, persze nagyon jellegeztesen hilltopos bort bírtak készíteni. Szokásos illatbravúr a muskotályok felé, sok fehér mezei virággal, élénk savak, cingár testalkat, egyszerűség, szeretet. 4p+.

Címkék: kóstolás

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9212904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbor 2006.02.06. 08:56:04

Végre valaki a helyére teszi a dolgokat.... Köszönöm Húzós Tannin, ez így korrekt, ahogy van! Szerintetek ezt egy országos borversenyen miért nem érzik???

Pumalyos 2006.02.06. 09:06:17

Mitől lett Kamocsay anno az év borásza? Legfeljebb az év vegyésze címre lett volna szabad jelölni.

kit érdekel az országos borverseny? 2006.02.06. 09:51:08

newpest 2006.02.06. 09:54:49

Hová tűnt a világ dicsősége: Woodcutters -1998 Az utolsó jó boruk

tf1 2006.02.06. 11:03:37

Bianca... ...szinte nem létező... ...fajta... hm. Hol él ön kedves HT?

Bianca Jagger 2006.02.06. 11:11:03

Gondolom, nem az Alföldön... Tartsa fel a kezét, aki naponta biancából palackozott bort iszik. Na ugye? Miért kell mindig mindenáron beszólni?

tf1 2006.02.06. 11:23:20

Nem beszólásnak szántam, még mielőtt a túlérzékenysége miatt valaki elragadtatná magát, de gondolom ha valaki a nyilvánosság elé áll a véleményével, nem árt pontos információkat beszerezni

2006.02.06. 11:30:35

haddel tf1, itt mindenki egy alomhoz tartozik

Bianca te inkább nyúlj magadhoz, bitch 2006.02.06. 11:32:57

newpest 2006.02.06. 11:35:15

Szerintem Hilltop borait a SZőlőskert hasonló boraival szabadna összehasonlítani. Akkor sokkal inkább Nagyréde!!

Bianca Jagger 2006.02.06. 11:35:39

Oké, tf1, nem beszólásnak szántad, elfogadom, elnézést. De a kérdésem továbbra is tartom: mennyi bort palackoznak biancából?

grrr 2006.02.06. 11:43:27

Első mondatot nem kellett volna...ez a téma sehogy se vicces, csak tragikus. Félszintetikus borokat meg igyon aki akar, én nem fogok.

tf1 2006.02.06. 11:45:44

Én úgy értelmeztem a sorokat, hogy a fajtára vélelmezte a szerző hogy szinte nem létező, és nem a palackos borra. Részemről a téma itt lezárva.

Bianca Jagger 2006.02.06. 11:53:16

Oké, akkor lezárom én is: 2003-as adatok szerint 876,2 hektáron termesztettek biancát, ezzel pontosan huszadik a fehér "ranglistán", a fajta azonban a palackos borok piacán szinte nem létezik. Én mondjuk még egyáltalán nem találkoztam palackos biancával, a Hilltopéval sem. Ennyi.

HSZ 2006.02.06. 11:57:35

A Hilltop Biancája kapható például a gödöllői Tescóban. De egyetértek: inkább a nagyrédei Szőlőskert Rt. hasonlóan pozícionált borai.

Mérges 2006.02.06. 13:07:19

Ezt a "muszlimtestvéres" dolgot legközelebb hagyd meg a szűk baráti körnek, kb annyira vicces, mintha zsidóznál. Elég primitív humor.

Ede Bácsi 2006.02.06. 14:48:41

A fehérvirágok illatán jelzön meg én röhögtem elég jót mivel ilyen nincs! Söt még fehér mezei virág illat sincs!

lajafix (proli alkesz) 2006.02.06. 15:55:01

A HillTop cserszegi fűszerese nekem régen(2001-02-ben nem tudom az évjáratot) ízlett. Most karácsonykor ittam, hát jellegtelen volt. A Hilltop 2 vöröse egyenesen katasztrófa volt: kellemes illat és 0 íz! Inkább Nagyréde, ahogy itt már írták páran. A muscat ottoneljük egész jó. Mármint nekem, mert mástól még nem kóstoltam, pláne 530ft/palack áron.

lacibor 2006.02.06. 16:02:18

>bbor Szerintem meg nem HT tette helyére a dolgokat, hanem tf1 diskurzusa BJ-vel. Odakattintottama www.hilltop.hu-ra is. Változatlanul tartom a véleményem, hogy a borhoz hozzárendelhetünk bármilyen jelzőt. A bor elviseli. Legfeljebb az ember derül rajta. :-) Más oldalon proponáltam a bio-bort. Kezdésnek nem is rossz.;-)

elzee 2006.02.06. 20:27:00

Nekem a Hilltop újdonságai közül a Chenin Blanc tetszett a legjobban: Üde, friss savak, érett őszibarack az ízében, hosszú lecsengés... felveszi a versenyt a legjobb dél-afrikai Chenin Blanc-okkal

bbor 2006.02.06. 23:20:54

Kedves lacibor! Nem tudom, hogy Te mit olvasol, de elég sajátosan értelmezel bizonyos írásokat, az egyszer biztos... Viszont annak örülök, hogy újra 'megtaláltál'. Legalább ennyi örömöd legyen...

lacibor 2006.02.07. 01:08:03

Az ember nézzen a lába elé, ha nem akar átesni a küszöbön. ;-) A Biancát azért helyre kellett tenni, mert az a pár ezer hektoliter csak lecsúszik valakinek a torkán. Csak erre vonatkozólag nyeferegtem. A kóstolásba, borértékelésbe eddig sem szóltam bele, ezután sem fogok, mert - mint már korábban írtam - nem ott, nem akkor, és nem ugyanazt kóstolnám. Ettől függetlenül érdeklődéssel olvasom.

borbarátnö26 2006.02.07. 13:47:56

kedves HIlltop-cikiző Mindenki: amit ti műveltek kritika néven az nem intelligens borbarátok megnyilvánulása. Akinek nem inge...... Elég szomorú h csak ennyire futja. Mellesleg a fenti kritika tele van pontatlanságokkal.

csucsu 2006.02.07. 14:51:27

elzee, mely délafrikai legjobbakra gondoltál?

borbaratnö26-nak 2006.02.08. 09:41:55

Hát tedd helyre a pontatlanságokat, ezért van ez a fórum. Nosza, kíváncsiak vagyunk, tényleg...

elzee 2006.02.08. 10:09:47

csucsu | 2006.02.07. 14:51 Simonsig, Nederburg, KWV, Fairview, Boschendal: ezeket már kóstoltam... a Hilltop-é is van ilyen....

vilac 2006.02.08. 12:36:04

szüretelőkombájnja másnak is van, a totalcar teszten is mondták. a danubiananak pl.

csucsu 2006.02.08. 14:32:58

ok, de ezek a tömegtermelők, kóstolj Trafford vagy Raats Chenin-t! megéri

elzee 2006.02.08. 22:28:43

O.K. igyekszem...

2006.02.08. 23:13:41

ne igyekezz, kóstolj

mérges 2006.02.09. 16:10:14

Mérgessel csak egyet érteni lehet "muszlimtestvéres" ügyben. De hát a szerző nyilván olyan ellenállhatatlanul szellemesnek tartotta, hogy nem tudta kihagyni. Ezt meghaladóan a "muszlimtestvérek" nem kívánják MÁSOKNAK megtiltani az alkoholfogyasztást, csupán MAGUKNAK. Mindezt párhuzamba vonni egy vallásos meggyőződésüket sértő karikatúrasorozattal, amit valami nagyon "progresszív" paprikajancsi rajzolt, súlyos aránytévesztés, hogy finom legyek. Jó lenne ha ez a hely továbbra is a borkról szólna.

Mérges2 2006.02.09. 16:11:40

Elnézést, a mérges után lemaradt a 2, így tehát helyesen: mérges2

offtopic 2006.02.10. 02:42:11

muszlimtestver ugyben a maguknak megtiltjak es amsoknak nem alatt mit ertesz? egyes muszlim orszagukban ugyanis nem kerdezik meg hogy szeretnel e vallasos lenni, ida szulettel, itt elsz, tehat nem iszol... es az en ertelmezesem szerint ez azt jelenti, hogy a "muszlimtestverek" igenis megtiltjak masoknak az alkohol fogyasztast, ugy ahogy mondjuk szazeve meg volt tiltva a hazassag nelkuli egyutteles, a kereszteny vilagban. es kotelezo volt templomba jarni. akkor most ez is rendben van, ez is beleferne a demokraciaba? (egyebkent attol fuggetlenul, hogy szerintem joguk volt lekozolni, nem kellett volna megtenniuk, minek olaj a tuzre...) a hilltop borairol meg annyit, hogy sajnos volt hozzajuk szerencsem itt angliaban, es szegyen hogy az angol borkedvelo, ezt gondolja magyar bornak es ennel jobbat nem lehet kapni, meg borszakuzletben sem.

mérges2 2006.02.10. 16:21:24

Azt, hogy ha te odamész (pl Dubai, Malajzia) akkor annyit iszol amennyi belédfér. Ha nem mész oda hanem otthon maradsz akkor is. Az alkoholfogyasztás tiltása csak a hithű muzulmára vonatkozik, másra nem. De értem még úgy is,hogy nem halottam olyanról, miszerint nem muszlim országban élő muzulmánok kezdeményezték volna az alkoholtilalom bevezetését. (szemben a keresztény amerika prohibiciós törvényeivel) Az általad továbbiakban érintett tárgykörben (joguk volt-e a karikatúristáknak vallásukban sértegetni őket) nem kívánok véleményt nyivánítani, mert ha tárgyilagos akarnék lenni akkor párhuzamokat kellene vonnom, és azt nem szeretném, mert elsősorban már unalmas, másodsorban közismert, harmadrészt pedig nem erről szól ez az oldal. Az utolsó bekezdésekben írtakkal egyet kell értsek, pedig nehezemre esik mivel nagyszüleim neszmélyiek (voltak).

Laca 2006.02.10. 17:20:09

Annakidején első boros élményem - márha a nonstopban kapható félédes alföldi merlot nem számolom - egy HillTop Woodcutters volt, és ez elindított az igényes borok felé. Ez elvitathatatlan érdeme a Hilltopnak - jól promótált, elérhető árú kaput mutatnak a minőségi borfogyasztás felé olyan embereknek, akik még nem ismerik ki magukat ebben a dzsumbujban. Persze továbbléptem, de semmiképp nem rossz szájízzel.

ritkán benézek 2006.02.12. 09:25:41

HT, kezded átvenni a totalcar-os Karotta kollegád stílusát, ami nem jó.

offtopic 2006.02.13. 08:43:36

merges2 gyorsan lezarom offtopicolasomat, csak helyre teszem amit igen pontatlanul fogalmaztam szoval, az a velemenyem hogy azert tiltjak meg MASOKNAK is az alkohol fogyasztast mert nincs valasztasod, akkor ha muszlimnak szuletsz. MUSZALY "hithu muzulmannak" lenni es tartozkodni az alkoholtol. termeszetesen ok is isznak, legalabbis iranban a fiatalokrol hallani, hogy eloszerettel jatszak ki az alkoholtilalmat ami a nem muszlimnak szuleto iraniakra nem vonatkozik (irani zsidok, keresztenyek). es az europai muszlim kozossegek is komoly nyomast gyakorolnak fiataljaikra, persze kevesebb sikerrel, mint az irani VALLASI rendorseg. szoval borra visszaterve a morrisonsban pont tegnap lattam, hogy torlik a listarol a woodcutterst, ugaynis akcioban kiaarusitjak, bar tovabbra is arulnak hilltop borokat egy pino - chardonay kevereket meg egy irsai ollivert mindketto a 4 font alatti kategoriaban...

mérges2 2006.02.13. 14:55:52

Ez az egész tényleg offtopic. Nincs más választásod ha muszlimnak születsz.. Ha másnak akkor van? Muszály hithű muzulmánnak lenni... Egyszer nagyon jót beszélgettem Indonéziában (muzulmán többségű ország) egy szaudi sráccal (vahhabita muzulmán) néhány pohár finom (alkoholtartalmú) ital mellett. Ő az ellekzőjét állította, nem kötelező. Nem kell szerintem összemosni a muzulmán országokat (muzulmán többségű) a muzulmán teokráciákkal (vallási állam, pl IRÁN). A pontosítás jót tett az előadásodnak de szerintem így sem lett igazad. És tényleg, a vallásukon gúnyolódó és sértő karikatúráknak mi köze a szokásaikhoz? Az akciós Woodcuttersből sem fogok venni, mert egy időben (elég régen) vettem - pont az történt velem is mint lacával, ha a szájízt az alantabb írtak miatt leszámítom - és három külnöböző helyen vásároltat is egy korty után ki kellett borítani mert fogyaszthatatlan volt (azért nem ihatatlan, mert végül is folyékony volt)!

evaker 2006.02.19. 01:07:14

Hol tart az itt bemutatkozó néhány borbarát tárgybeli tudása, emberi hozzáállása? A tények teljeskörű nem-ismerete nem homályosítja el éleslátásukat.... Másoknak viszont köszönöm - a "szintetikus borgyár"Hilltop egyik vezetőjeként - hogy vették a fáradságot a kommentálásra és a tények felvillantására. Nem gondoltatok még arra, hogy a magyar borok nemzetközi terepvesztésének legfőbb oka a marketing hiánya? Mi az, amivel Magyarország vonzónak mutathatná magát? Mi a komparatív előnye a magyar bornak? Erről volna érdemes beszélgetni, nem méltatlanul, boldog tudatlanságban azt, hogy valami marketing, ügy értelmezni, hogy rögtön hazugság és métely is. Néhány tény: A bio Bianca ültetvény, ahonnan a sajátságosan megkérdőjelezett Bianca borunk származik, Budakeszi határában található, meg is tekinthető a budapesti parasztok számára nagyon könnyen. Pontosan mi a baj ezzel? A Hilltop Neszmély Rt. tényleg műveli a marketinget. Igen, a Szigeten is, Neszmélyen is, Angliában újságokban, rádióban, kóstoltatásokkal, jutalomutazásokkal, fodrászszalonokban és ahol a leghatékonyabban el lehet érni a célközönségünket. És ahogy pénzünk van rá. Egász egyszerűen ennek köszönhető, hogy 15 éve sikerrel működünk. Elítélendő? Meg kellene várnunk, hogy önként felsorakozzanak Neszmélyen a borainkért? Szüretelünk kézzel is, kombájnnal is. És ez bűn? Vagy az, hogy ráírjuk a címkére, hogy kézzel szedtük, elítélendő, ha ez segít eladni a bort? Sőt, lehet, hogy azért szüretelünk kézzel néhány táblát hogy ráírhassuk...Bocsássátok meg! És a szűztermés, ha egy cég 10 éven át évi 40-50 hektárt telepít, esetleg ugyanabból a fajtából újra és újra más és más táblán szűztermelve, becsapás lehet? Biztos nehéz kiszámolni egyeseknek, hogy ez mitől van. És van 2. meg 5. évben termőre forduló szőlő is! Apropó szűztermés - ezeken az oldalakon Gál Tibor Pinot Noirja kapcsán olvasható, mi a szűztermés előnye - csak egy-egy fürtöt bújik meg egyik - másik tőkén, ezáltal jobban beérik a szőlő, koncentráltabb lesz a bor - miért felejtette el ezt a szerző, amikor a Hilltop Virgin Vintage borairól ír? A jogos kritikának örülünk, van olyan is ezeken az oldalakon, igyekszünk tanulni belőle, javítani marketingstratégiánkat és fejleszteni borainkat, hogy ne csal elindítsuk, hanem végigkísérjük a fogyasztókat a borélvezet pályáján. Borkóstoló tanfolyamokat szervezünk Neszmélyen, január óta 4 külön 2 napos kurzust tartottunk. Talán, ha van érdeklődés is az itt felelőtlenül vádaskodva hozzászólókban, eljöhetnének és megismerhetnék azokat az embereket, akiket hazugsággal, szintetikus anyagok és víz használatával, tehát bűntetőjogilag értelmezve borhamisítással vádolnak. Láthatnák, hogy mi szeretettel gondozzuk azt a 600 hektárnyi (!) szőlőültetvényt, ami jövőnk és terveink letéteményese. A szőlőinkön a jövőnk is látszik, remélem. Sokáig, vásárolt szőlővel dolgozva, azok az ár-érték arányban versenyképes borok jelentették termelésünk gerincét, amelyeket itt gúnyosan emlegetnek, de talán mégis versenyképesek lehetnek, mert évi sok száz kamionnyi kerül belőlük a nemzetközi piacok legigényesebbjére, míg az ezeken az oldalokon felmagasztalt termelők itt helyben világhírűek csak. A saját ültetvények termőre fordulása, az ültetvények egyensülyának beállása után biztos még általánosabb lesz a minőségi ugrás borainkban, de már a mostani, igen cudar 2005-ös szüretből származó -igenis, kézzel szüretelt, igenis, szeretettel, maximalizmussal, eltökélt minőségellenőrzéssel készített borok is tanúskodnak erről a tendenciáról. Lehet néha jót röhögni a tükörve nézve, hogy jé - tévedtem? És akárki is, aki ezt a blogot írta, megosztaná velünk, mire gondol,amikor pl. 100%ban Királyleányka szőlőből készítünk egy bort, mitől nevezhető mesterkéltnek az illata? Ezt hogyan lehet előidézni vagy megakadályozni?

evaker 2006.02.19. 01:18:17

Ja, és kedves offtopic, kárörömét picit hadd rontsam, megmarad a Cserszegink Morrisonsnál, csak az amúgy Safewaynél kitalált Woodcutters kiszerelés fölött eljárt az idő, ezért más csomagolásban, de most palackozzuk! Biztos észerevetted, hogy elég sok bor - francia, olasz, ausztrál, dél-afrikai és dél-amerikai van 4 font alatt, miért lehetnénk mi felette? Olyan jó a magyar borimázs?

TULLIUS 2006.02.20. 17:47:30

Tisztelt Evaker! Megértem a te álláspontodat és érvrendszeredet is. (úgy tűnik ráadásul érdekelve is vagy az ügyben) Egy kivétellel és ezt idézném is: "míg az ezeken az oldalakon felmagasztalt termelők itt helyben világhírüek csak". Erre sajnos azt kell mondjam, hogy te is képviseled azt a fajta "marketinget", ahol a saját termék értékének felhozását a másik lefitymálásával kívánja elérni. Ezt nem tartom se tőled, sem mástól üdvözítő gyakorlatnak. Rajtatok kívül mások is exportálnak bort külföldre, és borértő és szerető igényes piacokra is. Az összehasonlítást kerülném, mert nem egyazon kategóriáról van szó többnyire. A "terepvesztésről" meg annyit, hogy véleményem szerint itt és most nem erről van szó, hisz a magyar borok most próbálnak terepet szerezni, mert eddig nem volt, és ehhez kell a marketing. Ha csak nem tekinted "terepnek" azt a szocializmusban meghonosodott helyzetet, hogy a magyar borokat az üzletek alsó polcán dömpingben 1 márkáért árulták, ami olyan is volt. Na, az nem öregbítette a hírnevünket és az akkori sztereotípiák a nyugati fogyasztókban a mai napig is élnek, ezeket kell megváltoztatani, amihez sok általa "csak helyben világhírű" termelő nagyon dícséretesen hozzá is fogott, és sikereket is ért el. Ha a vázolt "terepre" gondoltál, akkor azt nem baj, hanem üdvös elveszíteni. A budapesti parasztozást meg remélem nem úgy értetted ahogy olvasva hangzik.

evaker 2006.02.23. 18:10:10

Kedves Tullius, félreértesz - véletlenül, remélem.Az idézet miért fitymálja bárki termékét? Üzenetem ezzel annyi, hogy sajnos a magyar bor nem világhírű, bármennyire is szeretnénk ezt itthon mi nagunkkal elhitetni. a Tokaji az, szakértő berkekben, minden egyéb önáltatás. A magyar boroknak a rendszerváltáskor volt esélye terepet szerezni, ezt a pillanatot - a reflektorfény röviden ránkvetülő csóváját - nem elegen és eléggé használtuk ki. Azóta - az 1990 es évek első fele óta - veszítjük a terepet, nem a szocializmus éveihez képest. A paraszt kifejezést viszont valóban indulat hozta ki belőlem - idemásolom, melyik hozzászólás keltette:"Pumalyos | 2006.02.06. 09:06 Mitől lett Kamocsay anno az év borásza? Legfeljebb az év vegyésze címre lett volna szabad jelölni." Csodálkozol?

TULLIUS 2006.02.24. 10:55:54

Kedves Evaker! Nem hiszem hogy félreértettelek volna. A magyar bor valóban nem foglalja el a neki járól rangot a nyugati és sajnos a keleti fogyasztók körében sem, de ez csak általánosságban igaz. Ugyanis nem jelenti azt, hogy egy egy termelő egy egy terméke nem tudott volna világhírre szert tenni, egyelőre szakmai berkeken belül. (példa: Bock Syrah 2003, és még egy pár.) Az átlagfogyasztó előtt még nem vonzó egy magyar bor csupán azért mert magyar. Szemben a francia borral, amit csak azért is megvesznek mert francia, és tudod milyenek az emberek ha drágán vette nem fogja soha beismerni, hogy nem volt jó, mégha nem is ízlett neki. Ehhez még hozzájönnek azok, akiknek ízlésünk sincs. Illetve a magyarok egy része, aki betegesen xenomán. Engedd meg hogy személyes tapasztalataimmal terheljelek. Régebben jártam Oroszországban (Péterváron), és egyetlen étteremben sem árulnak magyar bort, csak franciát, és egy két helyen olaszt. A francia borok átlagosan 100 dollárba kerültek palackonként (volt 1000 dollárért is), és hidd el nem voltak annyira jók, tucatszám tudok magyar temékeket amik negyedáron többet tudnak. Ez valóban változtatást kívánó helyzet, de nem tudhatjuk, hogy ti módszeretek-e az üdvös, vagy másé. Várjuk ki. Moszkvában például van magyar étterem, ott a Varga termékeit adják legjobb tudomásom szerint, amit nem kívánok "lefitymálni" de ittam szinte minden borából, nem az a minőség és karakter ami beakad valakinek és magyar bort kezd venni, inni. (mostantól nyilván a Varga kereskedemi vezetője fog levelezni velem, hogy ők legalább ott vannak) A harag és indulat rossz tanácsadó, ok nélkül megbántottál egy csómó embert, ugyanis többes számban kollektíven parasztoztál. De kiengesztelésül pumalyos megjegyzése miatt én írok rólatok jót is. 2003 tavaszán voltam Neszmélyen a HILLTOP fogadójában, és nagyon kellemes időtöltésnek bizonyult, az étel, a kiszolgálás és a szállás is jó volt, köszönet érte ezúton is. (neszmélyi harcsapököltet ettem, és eléggé el nem ítélhető módon fehér bort ittam hozzá.) Olvasd vissza a helyben világhírű részt írásodban, de ez egész mondatot, és szerintem rájössz hogy miért az, aminek tituláltam. (megoldás: a szövegkörnyezet)
süti beállítások módosítása