Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hátrább a sűrítménnyel!

2006.02.24. 14:11 - Albert gazda

Jobb későn, mint never: a Tokaji borvidéken elkezdtek gondolkodni az eredetvédelmi rendszer kidolgozásán. Ennek konkrét következményei lehetnek. Rövid távon: szigorú korlátok közé szorítanák a mustsűrítmény alkalmazását, újraszabályoznák a tokaji név használatát. Középtávon: kidolgoznák a tokaji borok eredetvédelmi rendszerét. Hosszú távon: kizárnák a nem eredetvédett borok tokajiként történő forgalmazását. A Tokaj Renaissance Egyesület tagjai szeretnék elérni ezt.

Az Alkoholista értesülése történetesen arról szólt, hogy a mustsűrítmény széles körű alkalmazása elé óhajtanak jelentősebb akadályokat gördíteni a renaissance-osok, ezért hívtuk fel Mészáros László elnököt. Elbeszéléséből kiderült, többről van szó, a félédesek dilemmája csupán része a nagy egésznek. A Disznókő-vezérigazgató elmondta, Hegyalja szerepének komplett újragondolása zajlik épp. Minden érdekelt bevonásával próbálunk megállapodni a közös célokról – tudatosította a vállalkozás léptékeit. Mindenekelőtt az a gond ugyanis, hogy továbbra sem a minőség, hanem még mindig a mennyiség a szempont sok helyütt. Azaz, vannak silány borok bőséggel, amelyeknek nem szabadna viselniük a büszke tokaji nevet.

A Tokaji a világ legjobb édes boros borvidéke, abszurd, hogy itt mustsűrítményt lehet használni – kanyarodott vissza alapkérdésünkhöz az elnök. Közbevetőleg: a palackonként néhány száz forintért tokajiként eladott félédes furmintok és hárslevelűk számottevő része nem a napfénynek, inkább a sűrítménynek köszönheti cukortartalmát. Másfelől a sűrítményhasználat ellenőrzését a leglehetetlenebb megoldani. Hiszen míg a cukrozás meg az alkoholozás részint labormérésekkel is kimutatható, részint túlzott alkalmazása megborítja a bor egyensúlyát, addig a sűrítménnyel könnyedén visszaélhet, aki akar. Ráadásul bár bizonyíték nincs, bátran feltételezhető, hogy vannak, akik szamorodnik és aszúk készítésekor is huncutkodnak.

Vannak variációk, a tájborok esetében használatos zemplénitől a felvidékin át a hegyaljaiig

Tény, hogy némely piaci szereplő számára a lehetőség megvonása likviditási gondokat okozhatna, éspedig nem a Renaissance-tagok körében. (Azzal együtt, hogy köztük is vannak, akik csinálnak félédes furmintot, de ők állítólag készek áldozatot hozni.) Megoldást jelenthet az érintettek felmerülhető gondjaira, hogy Mészáros szerint nem a bort tiltanák, csak a névhasználatot. Azaz az, aki édesített borokkal akar kedveskedni a fogyasztónak, tehetné továbbra is, de nem nevezhetné tokajinak a termékét. Vannak variációk, a tájborok esetében használatos zemplénitől a felvidékin át a hegyaljaiig. A következő lépés az lenne, hogy meghatároznák az eredetvédett borok körét és készítési módjait. Ide nemcsak az aszú és a szamorodni tartozna, bizonyos száraz kategóriák is kiérdemelnék a kiemelést, és a tokaji megnevezés csak ezeket illetné.

Pillanatnyilag ott tartunk, hogy a renaissance-osok bemondták a javaslatot, a többiek meghallgatták, és nem tiltakoztak kapásból. A vélemények érdemi ütköztetése mindazonáltal csak később lesz esedékes. Mészáros László bizakodik. Azt mondja, mindenki tisztában van vele, hogy megérett a helyzet az együtt dolgozásra. Na meg azzal is, hogy meg kell alkotni az úgynevezett tokaji víziót, fel kell emelni a borvidéket. Van honnan. Van hová.

Címkék: híradó

120 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9812886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Radiszadi 2006.02.24. 15:33:49

A kezdeményezés jó, csak éppen 16 évet késett el.

cefregéza 2006.02.24. 18:01:32

Ráadásul Tokajba minden borvidéknél jobban beletenyerelt a politika.

Sanyóka 2006.02.24. 18:15:26

Sztem nem csak tokajban kellene egy átfogó eredetvédelmi rendszert kialakítani, hanem az ÖSSZES borvidéken. Egy közös szabályrendszert kéne kidolgozni(amelyet minden borvidék betartana), emellett pedig a helyi szabályozásokat mindegyik borvidék kialakítaná magának. Sztem így alapjaiban egységes eredetvédelmi arculata lenne a magyar boroknak. Szal ezzel azt akarom mondani, hogy a borvidékeknek is együtt kéne dolgozni. (De lehet hogy megint csacsiságokat beszélek mint már többször is :) )

Sanyóka 2006.02.24. 18:16:57

Bocs a Tokaj név kisbetűjéért :)

Sanyóka 2006.02.24. 18:27:14

OFF: És sztem olyan törvényi szabályozás sem ártana, hogy amelyik áruház kiteszi a polcaira az ilyen 2literes műanyag flakonos, "koccintós" meg mittudomén még milyen nevű hamisítványokat 150Ft-ért, azok fizessenek néhány százezres(esetleg milliós) büntetést!

Sárfehér 2006.02.24. 18:34:38

Az eredetvédelem nagyon kell. Csak nehogy a nagyok megpróbálják ennek ürügyén kigolyózni a kicsiket.

bortermelő 2006.02.24. 18:42:37

Ez azért nem ilyen egyszerű, Tokaj-Hegyalján kb. 7.000 hektárnyi szőlőterület van, ebből kb. néhány száz van jó kitettségben. Éppen ezért a tokaji szőlő jellemzően az olcsóbbak közé tartozik az országban, nem véletlen, hogy a Tokaj Kerház is mennyiséget csak PET-ben tud eladni. Külföldön a Tokaji speciálitásokat nem lehet eladni, mert nem ismerik vagy a botritiszes ízt hibának gondolják, a Tokajinak igazából csak szakmai körökben van nagy nimbusza. Belföldön pedig nincs fizetőképes vásárlóerő, aki meg tudná engedni magának a drágább árfekvésű tokaji borokat. A maradék sokezer hektárról származó szőlőt jellemzően nagyüzemek vásárolják fel és értékesítik, egy széles szőlőtermelői e csoport él ebből, akik a szigorú „eredetvédelem” hatására csak még olcsóbban tudnák eladni szőlőjüket, mivel az abból készült borra már nem lehet rátenni a Tokaji brandet. Jelenleg a tokaji néven forgalomba kerülő borok 70-80 százalékát értékesítik mustsűrítménnyel édesítve, ha sűrítményes édesítést betiltanák a tokaji szőlőből készült borokat nem lehetne eladni, ezért hosszú távon ki kellene vágni a szőlőket, ami több ezer család megélhetését veszélyeztetné. Felháborító, hogy egyes érdekcsoportok úgy próbálják vállalkozásaik jövedelmezőségét javítani, hogy adminisztratív eszközökkel akarják a kínálatot szűkíteni, azaz egyfajta monopóliumot vagy oligopol rendszert kívánnak létrehozni. Vegyük észre, hogy ezen csak a fogyasztók veszítenek! A hétköznapi borfogyasztó, aki nem tud vagy nem akar 400-500 forintnál többet költeni egy tokaji borra, nem fog hozzájutni kedvencéhez, a monopol termelői csoportot pedig nem fogja a piac ösztönözni arra, hogy egyre jobb borokat készítsen s így az igényes borfogyasztók sem lesznek hosszú távon elégedettek. Nyugat-Európában minden borvidéknek van egy termékpiramisa, aminek az alapját az olcsó borok képezik és a piramis szűkülő csúcsában találhatóak a drága csúcsborok, ez így természetes. Franciaországban lehet kapni 1,9 euróért bordeauxi bort (ebből megy el a legnagyobb mennyiség), de lehet kapni több 100 euroért is, ez a kettő nem zárja és egy piacgazdaságban nem is zárhatja ki egymást. Fontos, hogy egy borvidék boraihoz egy széles réteg hozzá tudjon jutni, ne csak azok, akik nem sajnálnak több ezer forintot egy palack borra. A Tokaj Reneissance-nak azt ajánlom, hogy készítsenek jó borokat és olyan borokat, amelyeket el lehet adni; a Tokaji név monopolizálása az ő üzleti problémáikat nem fogja megoldani.

Sárfehér 2006.02.24. 18:48:21

Oloaszországban is pl. minden Chiantin ott a DOC, mégis kapni mélyen 2 Euro alattit is.

malbex 2006.02.24. 18:50:37

Kulfoldon sem a botrytises izt tartjak hibanak, hiszen a Sauternes is botrytizalt szolobol keszul, hanem a szarra oxidalt, szanaszet aszkolt, kenyerhejas-darabizt nem borjak ok (sem)

Sanyóka 2006.02.24. 19:34:05

Sztem az eredetvédelem nem egyenlő a csillagászati árakkal (legalábbis nem kéne egyenlő legyen), viszont egy brand becsületét megvédheti, ha megakadályozza hogy bármit el lehessen adni azon a néven. Aki nem felel meg annak a minőségi és technológiai kritériumnak ami egy adott eredetű termékre szól, az maradjon a piacon, de nem azzal a névvel. SZTEM :)

Sanyóka 2006.02.24. 19:38:51

Illetve maradhat azon a néven, csak alacsonyabb kategóriában

Sanyóka 2006.02.24. 19:40:07

pl. a csigaevőknél is többszintű az eredetvédelem

Bor Béla 2006.02.24. 19:42:15

A "több ezer család megélhetéséről" csak annyit, hogy sztem egyetlen család sem foglalkozik főállásban szőlőtermesztéssel. Ez minden borvidéken csak keresetkiegészítés - vagy alacsonyabb termés esetén bukta.

Sanyóka 2006.02.24. 19:46:20

Béla, amit mondasz az azért túlzás, bár valószínűleg nagyon sok családnak jövedelemkiegészítés, de nem mindnek.

Balogh Zoltán 2006.02.24. 20:44:45

bortermelő, az én olvasatomban azon a sokezer nem űberelit fekvésű hektáron is lehetne Tokaji bort termelni, csak tartsák be a játékszabályokat. Az aszúbor a Tokaji borok csúcsa és nem kellene alkotmányos alapjognak gondolni az olcsó aszút.

bortermelő 2006.02.24. 21:06:47

Bor Béla | 2006.02.24. 19:42 Miért, a jövedelemkiegészítés az nem számít, azt fel lehet áldozni a "szent ügy" oltárán?

bortermelő 2006.02.24. 21:23:28

Száraz borként csak nagyon kevés tokajit lehetne eladni.

bortermelő 2006.02.24. 21:23:29

Száraz borként csak nagyon kevés tokajit lehetne eladni.

Sanyóka 2006.02.24. 21:34:59

Sztem az aszúnál is ugyanúgy lehet minőségi kategóriát felállítani puttonyszámtól függetlenül... ha jól tudom a régmúltban is volt ilyen (limitált palackszám sorszámozva, plusz díszdoboz az eredetiséget bizonyító okmánnyal, stb...). Mivel számomra mindíg is az ünnepi alkalmakra fog maradni az Aszú fogyasztása, ha olyankor megveszek egy palackkal magasabb áron, elvárnám hogy bizonyítottan xy helyről származzon. De! Emellett sztem elfér simán a "kommerszebb", de szintén egy minőségi kategóriába sorolható Aszú a piacon, mérsékeltebb áron. Végül sztem érdemes lenne egy minimál szintet megszabni, amely alatt ne lehessen használni a védett Tokaji Aszú nevet, ezek a borok szerepeljenek más néven a piacon. Persze azért mert az Aszúról írtam, ezt mindegyik borvidék védett neveinél így képzelem... De ez csak az én véleményem, lécci ne bántsatok érte :)

2006.02.24. 22:02:57

Sanyóka | 2006.02.24. 21:34 Szoktak itt valakit bántani? :-)))

bortermelő 2006.02.24. 22:03:18

| 2006.02.24. 22:02 bortermelő voltam

Sanyóka 2006.02.24. 22:04:38

neeem :))

bortermelő 2006.02.24. 22:39:51

Balogh Zoltán | 2006.02.24. 20:44 Aszút jelenleg sem lehet mustsűrítménnyel készíteni. Itt arról van szó, hogy a félédés Tokaji Hárslevelűk és Furmintok előállítását próbálják meg megakadályozni.

vigbor.hu 2006.02.25. 00:44:49

A javaslat egy csepp a tengerben! Mi történne, ha a renaissance-sok elővennék őseink Tokajhegyaljára vonatkozó bortörvényeit. 1908. évi IX. Törvénycikk 1924. évi XLVII. Törvénycik 1936. évi V. Törvénycikk. Nem a mustsűrítménnyel kezdenék az úgynevezett tokaji víziót felemelni, hanem a termőhellyel, a szőlő minőségével. Az 1924. évi XLVII. törvénycikk 23. paragrafusát szószerint idézzük. "Tokajhegyaljai", "Tokaji", "Tokaji aszú", "Szamorodni", "Hegyaljai", "Máslás", vagy fordítás néven, avagy általában a Tokajhegyaljai borvidékre, odatartozó helységre vagy bortermő helyre utaló elnevezéssel csakis olyan bort szabad forgalomba hozni, a mely a Tokajhegyaljai borvidéken fekvő HEGYI szőlőben termett. HEGYI szőlőben, nem a SZOKNYÁN és nem a SÍKVIDÉKEN! A törvények egyértelműen rögzítették, hogy hegyalján a szoknyán és a síkvidéken termett szőlőből készített bort nem lehetett tokajiként forgalmazni. A termőhelyi kataszterek alapján egyszerűen megállapítható, hogy mely területek szőlőiből készíthető tokaji. Felejtsék el a mustsűrítményt. Kezdjék a termőhellyel! Nem szükséges újra kitalálni. Őseink is tudták, hogy jó minőségű tokaji csak jó minőségű szőlőből készülhet. Mit gondolnak: van olyan, aki maga alatt vágja a fát?

Balogh Zoltán 2006.02.25. 07:32:04

bortermelő, és miért lenne előjoga Tokajnak az édesbor? Én úgy érzem, hogy ha egy tokaji gazda szárazbort termel akkor azt ugyanarra a piaci szegmensre helyezi el ahova bármely más borvidék száraz fehérbort termelő pincéje. Az hogy nehéz jó árat érvényesíteni egy termékkategóriában az szerintem még nem jogalap ara, hogy megkérdőjelezhető módon egy másik kategóriába nyomja magát valaki. Egy kicsit olyan ez mintha valaki azt mondaná, hogy a 100 méteres síkfutásban nagy a konkurencia és nehéz győzni ezért a maratonon indul...de ott doppinggal, mert natúrban azért ott sem állna helyt.

Balogh Zoltán 2006.02.25. 07:34:53

bortermelő | 2006.02.24. 22:39 Az én olvasatomban a mustsűrítmény nélkül készül félédes Tokaji borok előtt továbbra is szabad lenne az út.

KF 2006.02.25. 08:23:33

Bordeaux-ban 57 féle apellation-t különböztetnek meg. miért ne lehetne Tokajban is többféle. Vigbornak szerintem teljesen igaza van. A tokaji az egyik legrégebbi eredetvédett bor, lehet hogy csak vissza kéne térni a gyökerekhez. Az "olcsó aszú is kell" problematikájához csak annnyit, hogy én is szívesen vennék olcsó Rolls Royce-t. De olyan nincs. Talán nem véletlenül.

2006.02.25. 08:27:24

bocs, appellation

Sanyóka 2006.02.25. 08:41:47

KF igen, de Rolls Royce is kapható 69millióért is és 133millióért is :)

Sanyóka 2006.02.25. 08:45:38

Na meg Mercedes is kapható 4,6milliótól 60millióig, mégis megvan a presztizse :)

bortermelőnek 2006.02.25. 09:59:45

Szerinted mennyi sűrítményes aszú van ma a piacon? (nem elméletben, valójaban)

bortermelő 2006.02.25. 10:54:10

bortermelőnek | 2006.02.25. 09:59 rohadt sok

bortermelő 2006.02.25. 11:05:44

Balogh Zoltán | 2006.02.25. 07:32 Félédes borokat jelenleg bármelyik borvidéken előállíthatsz mustsűrítménnyel. Magyarországon a borok 70-80 százaléka félédes és édes kategóriában fogy el, ezért ha létrejönne a fent kifejtett szabályozás, akkor Tokaj a 100 méteres síkfutásban 50 méterrel hátrébbról indulna (csak maradékcukortartalommal adhatná el a félédes borokat).

bortermelő 2006.02.25. 11:36:06

KF | 2006.02.25. 08:23 De svájci órát vehetsz 15 ezer és sokmillió forint között is, a Swatch miatt nem ér kevesebbet a Doxa. Aki 5.000-ért akar Tokajit venni annak nem remeg meg a keze ha meglátja a polcon a 300 forintost. Ez a kezdeményezés olyan, mintha a német prémium autógyártók összefognának az Opel ellen azzal a felkiáltással, hogy alsó-középkategóriás autói miatt csökken a német autók nimbusza és így már nem tudják eladni az S-Mercit meg az A8-ast. Szerintem ez abszurd.

KF 2006.02.25. 11:46:50

bortermelőnek Aszúról írtam, ebben a kategóriában szerintem 1000,- forintos is abszurd! Tokaji felőlem lehet 300,- de ne aszúnak adják el. Lehetne az egyszerű Tokaji megnevezés mellett Tokaji Premium, vagy superieur, stb. Csak átlátható legyen a rendszer, és tudja mindenki, hogy az adott elnevezésért mit várhat. Jelenleg ugyanis nem ez a helyzet.

bortermelő 2006.02.25. 11:51:13

KF | 2006.02.25. 11:46 Kezdünk egyetérteni. 300-ért nincs aszú a polcokon, a cikk sem erről szól az én olvasatomban. Legyen átlátható a rendszer, nevezzük a termékpiramis csúcsát Premium-nak, Extrának, tegyünk rá egy logót mit bánom én, de ne tiltsuk be egy borvidéken a mustrűsítménnyel történő édesítést (hangsúlyozom, nem aszúról beszélek).

KF 2006.02.25. 11:52:08

A swatch a maga kategóriájában szerintem kifejezetten drága, de tudatosan és jól felépített márka. Egy hasonló bormárkával megjelenni nem lenne kis dolog!

bortermelő 2006.02.25. 11:53:33

KF | 2006.02.25. 11:52 Erről a Yellow tail jut eszembe.

KF 2006.02.25. 11:57:06

Annyira ne legyen szar:)

vuk 2006.02.25. 12:58:24

Ha jól értem épp erről a különbségtételről van szó. Premiumként, azaz "Tokaj" márkanév alatt nem lehet eladni olyan borokat, amelyeknél bizonyos készítési előírásokat nem tartotak be. El lehetne adni a félédés és édes mustsűrítménnyel készülő borokat is, csak mondjuk "Hegyalja" név alatt. Ettől még a magyarok tudnák, hogy miről van szó, azaz a bort ugyanúgy el lehetne adni, de ugyanakkor a borvidéket - elsősorban a külföldi vásárlók felé - jobban eladhatóvá teszi a garantált minőséggel. Bordeaux más tészta, egy egész csöppet elismert, ott már nem kell a borvidéket bevezetni a piacra. Egy ilyen bevezetés esetén nagyon fontos az egységes minőség és ezt legkönnyebben így lehet garantálni. Borvidék + minőségi megkülönböztetés egyidejű bevezetése nehezebb. Gondolom azt mindenki látja, hogy ennek az egésznek a célja a Tokaji borok külföldi felfuttatása. A magyar piacot ez az egész alig érintené, de persze ettől még az itthon forgalmazott borok esetében is be kell tartatni.

vuk 2006.02.25. 13:07:47

És még egy további észrevétel. Aszu esetén van már egy "minőségi osztályozás" a puttonyszám. Ha ahhez hozzáveszünk még egyet, akkor az már elég nagy zavart okozhat a fogyasztók körében. Különösen a külföldi fogyasztóknál.

KF 2006.02.25. 14:04:45

A puttonyszám, mint osztályozás nem működik. pl. Oremus 3p. 2000 és Kerház 5p. 1995 nem egy súlycsoport! De biztos van még kb. 1000 példa.

1puttonyos 2006.02.25. 14:08:30

vuk: A puttonyszám nem minőségi osztályozás! KF erre egy nagyon jó példát ragadott ki!

Sanyóka 2006.02.25. 14:22:21

Persze a puttonyszám valamilyen szintű minőségjelző is, de önmagában nagyon kevés! Pláne azért kevés mert nem tudható hogy pl. melyik Xputtonyos Aszú készül tényleg Xputtony aszúszemből és melyik van beállítva a megfelelő cukorszintre sűrítménnyel... SZTEM :) A másik pedig, hogy amint a lap "alján" már leírtam hasonló alapokat kéne kidolgozni az ÖSSZES borvidéknél, a kormánytól pedig igazi piacvédelem kéne...

KF 2006.02.25. 14:26:34

Sanyóka! Magyarországon kormánytól semmi jót ne várj!!!! A többiben igazad van!

Balogh Zoltán 2006.02.25. 14:34:04

bortermelő, tőlem ugyan mehetne a levesbe országos szinten is a sűrítményezés úgy generál és alapból. A probléma az esetleges sűrítményezés tiltással az az, hogy nem éppen olcsó és egyszerű az ellenőrzés...de megoldható. A megfelelő analitikai módszerrel és eszközzel a szüret ideje is meghatározható a borból. Persze érthető, hogy a piac diktál... de valamit akkor is tenni kellene, hogy a természetes édesborok piaci értékét ne csökkentse a pancsolt édesborok olcsósága.

Balogh Zoltán 2006.02.25. 14:39:10

1puttonyos, a puttonyszám ahogy a cukortartalom is egyfajta hagyományból számít minőségi mértékadónak. A német-osztrák rendszer is alapvetően a cukortartalom szerint osztályoz. A kulcs talán a hegyközségek és a borvidékek saját korlátozásaiban lenne.

KF 2006.02.25. 14:46:27

Fel kéne tüntetni a palackon, ha a bor mustsürítménnyel készült. Akinek eddig ez nem számított, annak ezután sem fog. Aki valami jobbat akar, az meg el tudja ezeket a borokat kerülni. Az ellenőrzése persze már más tészta..

Sanyóka 2006.02.25. 14:58:50

Az eredvédelemben sztem az egy eléggé pozitív dolog, ha pl. veszek egy jó minőségű eredetvédett bort akkor ha akarom végig tudom követni hogy a bor az adott borvidék melyik részének melyik szőlőtáblájából származik, garantáltam milyen technológiával és pontosan milyen adalékokkal készült. És ezek a termelők rendszeres borvidéki ellenőrzésen esnének át, hogy ténylegesen azt és úgy teszik a borral amit állítanak róla... Bár ezt tényleg nem egyszerű úgy kidolgozni, hogy mindenki elégedett legyen vele.

Sanyóka 2006.02.25. 15:05:09

Ha sikerülne egy minden borvidékre érvényes "alapszabványt" kidolgozni és ezen belül a részleteket minden borvidék a saját adottságaihoz kiegészítené, akkor legalább az őskáosz megszűnne és nemzetközileg is jobban elfogadható arculata lenne a Magyar borászatnak...

Sanyóka 2006.02.25. 15:10:18

De a borvidékek összehangolt fejlesztésében igazán a HNT-nek kéne tenni vmit... Jelenleg nem igazán érzékelek semmi ellenszolgáltatást a hgyközségi díjért amit kérnek...

Vuk 2006.02.25. 15:36:01

Tudom, hogy a puttonyszám nem minőségi osztályozás. Épp ezért tettem idézőjelek közé. Ugyanis egy külföldi ezzel nem lesz tisztában. Látja, hogy 3 puttonyos, meg 5 puttonyos, ha sok pénze lesz 5 puttonyost vesz (az azért általában drágább, de nyilván nem mindig), ha most neki még egy másik skála szerint is döntenie kellene (plusz persze ott van a pincészet is!!!), akkor már nagyon meg lesz zavarodva.

eF 2006.02.25. 15:54:08

Vki említette, hogy Bordeaux-ban is van védett eredetű bor 2 meg 200 €-ért is. De könyörgöm, nem úgy hívják őket!!!!!!!!!!! Szepsy 6 puttonyos aszujára és a ker.ház pezsgőjére is ugyanaz van írva jelenleg!!!! Ez így nem mehet tovább!!!!

eF 2006.02.25. 15:57:38

Most azok a borok, amelyek nem mehetnek Tokaji MTMB néven, Zempléni tájborként futnak. Egészen egyszerűen a Zempléniből is lehetne DHC-t csinálni. Oda mehetne minden tokaji, ami az új, szigorúbb Tokaji név alatt nem mehetne. A tájborokat meg egyszerűen hívják Felvidékinek (és akkor már össze is lehet önteni egy egrivel, vagy mátraival). A Zempléni esetében én már engedélyezném a mustsűrítményt. Sőt, olyan játékot is lehetne, hogy a szar dűlőket kiveszem a Tokaji DHC-ből. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, a lényeg az, hogy a szar tisztán elváljon a csúcstól.

Vuk 2006.02.25. 16:15:05

Szerintem a szarnak nem a csúcstól kellene elválnia, hanem a jótól. Csak a csúcsborok forgalmazása Tokaj név alatt nem egy jó ötlet, elvégre elég kevés olyan borvidék van, ahol a legolcsóbb bor 25 eurótól indul. Nem, legyenek olcsó tokaji borok is, a lényeg az, hogy ne lehessen pancsolni őket. Egy szigorú minőségellenörzés nagyon sokat használhatna a tokaji és általában a magyar borok jóhírének. Különösen, ha ezt a szabályozást más borvidékeinknél is bevezetnék.

eF 2006.02.25. 16:20:49

A szar a csúcstól arra vonatkozott, hogy jelenleg egy címke alatt fut Szepsy meg a Promontobor (és niylván van még lejjebb is...). Igazad van, Vuk, szerintem is valahol a középkategória alsó felébe kéne elhelyezni a Tokaji alsó határát. Persze ez elsősorban a tokajiak dolga... Az utolsó mondatoddal teljes mértékben egyetértek.

vigbor.hu 2006.02.25. 17:13:51

Úgy gondolom, hogy mindenki egyetért a cikkben szereplő elvvel. Igazi, kiválló minőségű tokajhegyaljai bort szeretne inni, még elfogadható árakon. Milyen az eredeti tokaji? Hegyalja évszázadok óta nyűglődik ezzel a kérdéssel. Sokáig engedték az avinálást, lehetőleg kerülték a mustsűrítményt. Tokaji néven csak kiválló ökológiai termőhelyről származó szőlőből készített bort forgalmazhattak. Most nem számít a termőhely, csak az hogy a Tokajhegyaljai területen legyen. Ez lehet II. osztályú dűlő is. 1945 előtt egyszerűen megtiltották a gyengébb minőségű boroknál a tokaji névhasználatot. Jelenleg, - a kevés hozzáértő kivételével - a fogyasztók megtévesztése folyik, egyszerű asztali borokra is rákerül a tokaji jelző! 1945 előtt volt az országnak egy jól működő közigazgatása. A borhamisításnál megbüntették a bor készítőjét, szállítóját, tárolóját, eladóját, mindenkit, akik kapcsolatba kerültek a hamis borral. Jelenleg a borfogyasztó még azt sem tudja meg, hogy az imádott nedüje, milyen technológiával és miből készült és ki a termelője! A rang visszaszerzését először a "huncutkodók" kiszűrésével kellene kezdeni. " A következő lépés az lenne, hogy meghatároznák az erdetvédett borok körét és készítési módját" Ugye a készítési módot nem gondolták komolyan! A kis lépések nem vezetnek sehová. Hegyalján drasztikus lépésekre van szükség. Tessék módosítani a bortörvényt és a Magyar borkönyv előírásait. Addig is a villányiaktól lehetne tanulni.

Sanyóka 2006.02.25. 18:00:38

Igaz hogy ez a topic a tokaji eredetvédelemről szól de megint megjegyezném(bár lehet hogy már unjátok), hogy ne feledkezzünk meg a másik 21 borvidékről sem, egyszerre(!), drasztikusan kéne lépni mindegyiken! SZTEM :)

KF 2006.02.25. 19:16:30

Az a baj, hogy szakmán belül sincsenek egységes álláspontok. Még borvidékenként is komoly viták vannak, nemhogy országosan. Elvileg rá lehet mindenkit kényszeríteni egy törvénnyel a tisztességes borkészítésre, de kik fogják megalkotni ezt a törvényt úgy, hogy ne egy adott érdekcsoportnak kedvezzenek vele? És akkor még nem beszéltünk az ellenőrzésről, ami ma sem működik tisztességesen, mert sokszor a büntetés a cél, és nem az hogy betartassák az előírásokat. Mindezek ellenére más járható utat én sem nagyon látok. Hegyalján pedig a Kereskedőház állandó állami támogatással történő életben tartásának is véget kéne vetni.

eF 2006.02.25. 19:18:12

vígbor.hu: Szerintem meg nem tanulhatnak a villányiaktól (többek közt már csak azért sem, mert - állításukkal szemben - nem ők vezették be először Mo-n az eredetvédelmi szabályokat, hanem Eger, de ez most tökmindegy). A villányi szabályozás túl megengedő (túl sok fajta, túl nagy hozamok) szerintem. De ez az ő dolguk. Szerintem főleg a franciáktól tanulhatnának...

eF 2006.02.25. 19:20:21

Egyébként szerintem is óriási baj van a borosgazdák hozzáálásával. Példaként tudnék idézni egy készülő DHC-t, amely akár nagy is lehetett volna, csak a dolog megbukott a helyiek tájékozatlanságán és rövidlátásán. És így jóindulattal középszerű lett.

zolibá 2006.02.26. 01:38:36

eF: mi a péló az a DHC?

Somogyi 2006.02.26. 05:43:32

Districtus Hungaricus Controllatus. Mellesleg jelzem, hogy febr. 15-től hatályos a Nagy-Somlói Borvidék Védett Eredetű Borairól szóló 12/2006(02.06) sz. FVM rendelet, ami az érintett gazdák többségének konszenzusa alapján került kidolgozásra. A megjelent szövegben van egy-pár nyomdahiba, aminek kijavítása után a jogszabály egyértelművé és könnyen értelmezhetővé válik.

bortermelő 2006.02.26. 10:59:12

1. Tokaj-Hegyalja a második legnagyobb borvidék Magyarországon, szerintem hülyeség lenne elitizálni. Somlóból lehet prémium borvidéket csinálni mert ha jól tudom kisebb mint ezer hektár. 2. Szerintetek a Hegyaljai elnevezés megközelíti egyáltalán a Tokaji nevet a piacon? 3. A sűrítménnyel való édesítés pedig szerintem ízlés dolga, ilyen alapon bele lehetne kötni abba is, hogy neves bortermelők barriqueolják a borokat (azaz hiperoxidálják és pörkölt tölgyfa ízt oldanak bele), aminek semmi köze a szőlőhöz.

termelő2 2006.02.26. 11:22:37

Az a baj a sűrítménnyel, ami korabban a dizel-fűtő olajjal volt. Színezték-szőkítették, a vége az lett, hogy megszünt a kedvezményes adó. Ameddig lehet valami miatt sűrítményt tartani a pincében, addig folyamatosan lesz olyan boraszat, akinél valahogy mindig belekerül majd valamennyi az aszúba is. A mai Magyarorszagon csak az a megoldas, hogy ha megtiltjak a hasznalatot.

b 2006.02.26. 13:53:08

Jó rendben, de akkor ozzanak egy egészséges határt a kén használatára is . legyen max : 100mg. És a másik ,mért pont mindig az ujhullám kitalálói azok akik mindíg vátoztatni akarnak ?Állandóan megy a variállás . (nem ezzel a sűritett müstos kitalálással van bajom)De mitt tesz akkor ha mondjuk van egy vacak év mikor kénytelen vagy a minőség érdekében ezt használni ???! lehet mindenféléket kitalálni de a kérdés ha nem használhatsz ként és sürítményt sem akkor megfőzöd hogy megmaradjon a cukortartalma ?? és még sok stb stb ......

vigbor.hu 2006.02.26. 14:41:37

1908-ig hegyalján nem tehettek ként a borba, ezta tevékenységet hamisításként kezelték és büntették. A kénezés az 1908-as bortörvény engedélyezte. Az 1908 évi. XLVII. Törvénycikk a legszigorúbb bortörvény amely hegyaljára vonatkozott. - csak a hegyi szőlőből készíthettek tokaji elnevezésű bort. - mustsűrítmény használata tilos, -avinálás, a bor szeszezése tilos. A borok avinálását az 1924-es bortörvény engedélyezte, ennek felső értéke max. 18%vol. Igen magas érték, ez később sem csökkent. Amennyiben a rennaissance-sok komolyan gondolják a minőség javítását legelőször a termőhelyet kellene rendezni. 1945 előtti bortörvények ebben megegyeztek. Hegyi szőlőből készíthettek tokajit. Ha ezt most bevezetnék, akkor egyes újstílusú pincészetek is valószínű jelentős termőhelyektől esnének el, amelyen nem termelhetnének aszúszólőt. Azonnal megszünne az aszú túlkínálata, de jelentősen megnőne az egyébb borok mennyisége, amit jelenleg sem tudnak eladni. Érdemes lenne részletesebben tanúlmányozni az 1908. évi XLVII Törvénycikket.

HSZ 2006.02.26. 16:50:20

Itt egy link (az 1908. évi. XLVII. törvénycikk): http://www.1000ev.hu/index.php?a=3¶m=7047

HSZ 2006.02.26. 16:52:12

A 3 után egy "&" van, nálam nem látszik, bocsi.

2006.02.26. 17:16:49

Az aszu tulkinalata meghszunne, ha nem lennenek suritmenyes borok, de ha csak hegyi szolobol lehetne tokajit kesziteni, az meg jobb lenne. Rossz evben a rossz bort le kell fozetni, az alkohol meg jo lesz benzin helyett a kocsiba.

vincellér 2006.02.26. 18:43:08

Gyerekek,kedves borisszák ! Én eddig csak csendes olvasója, megfigyelője voltam az eseményeknek, de úgy gondolom , itt az ideje hozzászólni. Tokajjal kapcsolatban egyébként-más borvidékekhez képest- sokkal több a félreértés, a minden alapot nélkülöző határozott vélemény, ez a "tradíció " terhe. Végigolvasva més témakörök kapcsán a tokaji borismereteket, rá kellett jönnöm, hogy valami eszméletlen tudatlanság veszi körül a mi nemzeti kincsünket, a tokajit. Évek óta olyan fogalmak keringenek a borköztudatban, amelyek minden alapot nélkülöznek, és amelyek legfeljebb arra engennek következtetni, hogy írójuk nem figyelt eléggé az általános iskola felső tagozatának kémia óráin. Hogyan lehetnr egyébkénr, hogy bárki "oxidatív vagy reduktív" erjesztésről beszél? Az erjedés-tehét a must borrá történő átalakulása-reduktív filyamat. Édes mindegy, hogy ez hordóban, tartályban vagy a nagymama fürdőkádjában megy végbe. Erjedés csak egy van. Az érlelés, az egy más dolog. Érlelni csak olyan bort érdemes, ami ízben-zamatban nyer valamit, és ezt árban el lehet fogadtatni a fogyasztóval. A tokaji aszúk ilyen borok. Az érlelést azonban kár lenne összetéveszteni az oxidációval. Amíg az első esetben egy lassú, alacsony hőmérsékleten történő , a hordódongákon keresztül megvalósuló "mikrooxidációról" van szó, addig a második eset egy durva beavatkozás a bor életébe.(pasztőrözés, darabban tartás). A mustsűrítmény, mint olyan, kiváló anyag annak a kezében, aki egyébként eladhatatlan minőségű bort készít. A cukor, az édesség mindig vevőre talál, főleg, ha ezért nem is kell sokat fizetni. A baj csak az, hogy a mustsűrítménnyel történő édesítés Tokajban is engedélyezett eljárás, és lásd, élnek is vele. Lefordítva ezt a hétköznapok gyakorlatára: van egy kis szőlőm Tokajban, készítek egy kis száraz bort, egy kis késői szÜretet, egy kis szamorodnit és egy kis aszút. Mivel a bortörvény lehetőséget ad a mustsűrítmény alkalmazására a száraz boraimnál, veszek egy kicsit. Ezzel a sűrétménnyel viszont csak és kizárólag-becs szó- a száraz boraimat édesítem. Aki ezt nem hiszi...,nos az állítso egy megfigyelőt a sarkamba, ha nem, hát lehet, hogy elcsábulok. Ennyi erről... Ha valaki azt gondolja, hogy egyszerre lehet egy "presztizsbort" készíteni, de egyidőben biztosítani néhány ezer tokaji szőlőművelő túlélését, az téved. A mai néhány ezer négyzetméteren szőlőt termelők ragaszkodása a szőlőjükhöz emberileg teljesen érthető, jövője azonban nincs. Ezek a szőlők ugyanis arra lettek telepítve, hogy minden minőségi kritérium nélkül beleb.... őket a nagy egyvelegbe, és a Szu. majd úgyis megveszi. Meg is vette. Ma , amikor Tokajnak lenne (volt?) egy halvány esélye, hogy újra megjelenjen a világ "borporondján", igazából a saját ostobaságunk, tájékozatlanságunk stb. akadályozza ezt. A Tokaj-Reneszánsz felvetése egy utólsó lehetőség. Tokaj vagy megtisztul és teljesen hiteles borokkal lép a világ borpiacára, vagy -mint oly sok vidékre- a felejtés vár rá. Az uniós csatlakozás előtt a magyar zöldség-gyümölcs ágazatot az egyik reményteljes ágazatnak itélték mek a magyar szakerberek.Az eredmény : KO. Hol van már a kalocsai paprika, a makói hagyma, de tovább megyek a vitnyédi torma és a hegykői zeller? Miért gondolja bárki, hogy a magyar borok 90%-ra más vár. Ha valakinek 300 Ft-ja van egy üveg borra, ne akarjon Tokajit inni. Ezért a pénzért marha jó olasz, chilei vagy ausztrál borokat kap. Ezt még a magyar (tömeg)borivók nem tudják, de az idő nekik dolgozik..

b 2006.02.26. 20:19:52

Még egy ! tokaj hegyalja mai borterlete 5300 Ha.

b 2006.02.26. 20:21:44

bocsánat szőlő területe 5300 Ha

bortermelő 2006.02.26. 21:00:45

vincellér | 2006.02.26. 18:43 Az USA bortörvény 35 % víz vagy cukor-víz oldat hozzáadását engedélyezi a musthoz erjedés előtt, ehhez képest elég jó nevük van a kaliforniai boroknak. Jó minőségű borok készítése nem függ össze a sűrítménnyel való édesítés lehetőségével. Egyébként a mustsűrítménnyel való édesítésnek is szigorodott a szabályozása az EU-csatlakozás óta, ha történt az erjesztés előtt mustjavítás, akkor a kész bort már nem lehet sűrítményezni.

bortermelő 2006.02.26. 21:02:45

b | 2006.02.26. 20:19 Jogos, utánanéztem én is, egész pontosan 5428 hektár (http://www.hnt.hu/aboutus/areas.php?p=tokajhegyalja).

tretep 2006.02.26. 21:21:40

Vincellér tisztán lát, ajánlom mindenkinek figyelmébe!

Vuk 2006.02.26. 21:30:28

Érdekes kérdés az is, hogy vajon nemzetközi porondra mely borvidékeknek van esélye bekerülni. Külföldi sikerhez túl sok a magyar borvidékek száma, - totál laikusként - szerény véleményem szerint összesen 2-3 borvidéknek sikerülhet ez az elkövetkező 8-10 évben. Ez a 2-3 borvidék nagyjából 5 borvidékből kerülhet ki: Tokaj, Somló, Villány, Szekszárd, Eger. Tokaj elvileg biztos befutó, tehát már csak 1-2 kiadó hely van. Akár azt is el tudnám képzelni, hogy kormányzati stratégiaként az egyes borvidékeket pályáztatni kellene a nemzetközi piacra lépéshez szükséges marketingköltségekre és a legjobbnak bizonyult 3 borvidéket íly módon támogatná az állam (feltéve, hogy az EU előírások megengedik). 3-nál több borvidéknek esélye sincs nemzetközi szinten, már ennyi borvidék felfuttatása is hatalmas siker lenne. Sokat jártam külföldön különböző országokban és alkalmam volt jónéhány dutyfree shop (kéretik nem nevetni! :-) ) kínálatát megtekinteni. Magyar borok közül a legismertebb külföldön a Balaton márkanevű akármi. Tiszta röhej, nem? Na, visszakanyarodva a topic témájához, Tokaj szerepe egy ilyen rendszerben egyértelműen a presztizs borvidék lenne. Minden erre predesztinálja: a hagyomány, a borok és a még meglévő ismertsége.

bortermelő 2006.02.26. 21:39:32

Vuk | 2006.02.26. 21:30 A Balatont a Henkell/Törley/BB/György-Villa/Hungarovin /egyetlen Magyarországon jelen lévő bormulti/ gyártja alföldi borokból.

Vuk 2006.02.26. 21:40:36

A másik gond a magyar borok külföldi elterjedésével kapcsolatban, hogy a magyar borok - és elsősorban a vörösek - erősen túlárazottak. Tiszte röhej, hogy egy MA pontrendszerben 4-es pontszámú bor 3000 forintba kerüljön. Ezen az sem számít, ha az adott bornál vitatható az értékelés jogossága, mert a tendencia ez. Ugyanilyen pontszámú fehérek 1000-2000 között vannak. Ez visszavezet a nemzetközi piachoz, ehhez 3 kategóriába osztanám a borokat. 4-10 euró: jó borok, nyugodtan fogyaszthatóak vacsorához/ebédhez, de akár még önmagukban is megállják a helyüket (4-5 MA pont), 8-20 euró: nagyon jó borok, ünnepi alkalmakra, még hozzáértők is sok örömet találnak benne (5+7- borok) és végül 20< különleges/presztizs borok (7+). Jó, ez utóbbi kategóriát még tovább lehet szabdalni, de ez felesleges. A magyar boroknak ezekre a területekre kellene koncentrálniuk, nyilván Tokaj esetén itt a 2. és elsősorban a 3. kategória kerül szóba. Sajnos jelenleg nálunk a magyar borok egy kategóriával feljebb csúsztak, 2000 forint (8 euro) alatt csak elvétve lehet jó bort venni (tisztelet a kivételnek). A nálunk kapható 4-5 eurós borok többségét összevetve a kint ennyiért beszerezhető borokkal elég siralmas a kép. Erre kellene rágyúrni, ehhez pedig csak a megbízható minőségen keresztül vezet az út.

Sanyóka 2006.02.26. 21:46:00

OFF: Azért hozzáfűzném hogy a hozzáértőbb emberkék itt sem reduktív vagy oxidatív erjesztésről beszéltek, hanem TECHNOLÓGIÁRÓL. Mellesleg bár az erjedés reduktív folyamat(tanultam kémiát :) ), az oxidatív TECHNOLÓGIÁNÁL az erjedés alatt is lélegzik a matéria a hordó dongáin keresztül(amíg tart az erjedés védve van az oxidációtól persze), a folyamat eredménye más beltartalom. BÉKE :)

Vuk 2006.02.26. 21:46:37

bortermelő: köszi az infót! És ez nem szomorú szerinted? Az egyetlen külföldön nagyobb mennyiségben kapható bor egy ilyen minőségű bor. Nem kellene az ezen bor által keltett imázs ellen olcsó de minőségi borokkal szembeszállni? Ha a külföldieknek sikerül 4-5 euróért kellemes és finom borokat előállítani, akkor nálunk, ahol lényegesen alacsonyabbak a költségek (munkaerő és föld), nem lehetne ugyanezt előállítani? Azt hiszem ott van a gond, hogy az elmúlt 10-15 évben nagyopn sok termelő indult el (hál'istennek) és ők nagyon sok pénzt ruháztak be a borkészítésbe. Nyilván ezt a nagy induló pénzt (amit nyugati társaik 50-100 évvel ezelőtt invesztáltak be) vissza akarják kapni. Ami teljesen érthető emberi dolog. Viszont emiatt drágák a borok és emiatt sem tudnak külföldön elterjedni (meg persze sok más oka is van). Érdekes, hogy a fehér borok árai rendben vannak, lehet, hogy ott kisebb beruházásokra volt szükség? Vagy ennek valami más oka van?

Sanyóka 2006.02.26. 21:54:03

Ja, amúgy egyetértek Vincellér a hozzászólásoddal, az előbbi hozzászólásommal csak azt akartam megjegyezni hogy részemről az oxidatív-reduktív jelzőt mindíg a technológiára értettem, nem az erjedésre :) (Mielőtt támadásnak éreznéd)

lacibor 2006.02.26. 22:26:07

Borászati Törzskönyv az 1884-ik évre: Tokaj, Hegyalja vidéke; szőlőterület:6.162 hektár. Átlagos termés: 36.371 hektoliter. ebből vörös 423 hektoliter. Más olvasgatnivaló: http://www.complex.hu/external.php?url=3

bortermelő 2006.02.27. 07:59:59

Vuk | 2006.02.26. 21:46 A magas ár és az exportképtelenség egyik oka az, hogy magyar szőlő- és bortermelés szerkezete erősen töredezett: sok szőlőfajta, kicsi átlagos birtokméret (szövetkezetbe tömörülés nélkül), elöregedett ültetvények, több mint 10.000 szereplő a borpiacon. Az export piacokra három dolog kell: a magyar borok imázsa, minőség és mennyiség. Jelenleg mind a 3 hiányzik.

maribor 2006.02.27. 09:02:26

B-nek: a magyar bortörvény 60 mg/l szabad SO2 tartalmat ir elő maximumként a boroknál.

Maribor 2006.02.27. 09:43:18

Nos, azért kéretik engem nem felkoncolni: a reduktiv technológiával készült borok, a bariqu-(lehet nem jól irom) borok, a késői szüretelésű borok, uram bocsá' fehér és vörös borok, alföldi és hegyvidéki borok egymás mellé állitása és összemérése annyi, mintha a vörös szilvát hasonlitanátok az ananászhoz! pedig, bor-bor, gyümölcs-gyümölcs..... Nem értek egyet azzal sem hogy Tokaj is egy borvidék a többi között, hiszen ha valamit ismernek, a TOKAJI nevet ismerik a világban és azt nem szabadna degradálni. Nagyon drukkolok a tokaji borászoknak, hogy valami jó eredetvédelmet tudjanak kidolgozni, mert a mai helyzetben sok kiskapu van. (szőlőt hoznak Tokajból akárhová származási papirral és utána tokaji néven lehet forgalmazni) Most az más kérdés, hogy a "tokaji" szó alatt mint értünk: nem történik minden évben aszuszodás (évjárat függő, időjárás stb.) ezért a nem aszúsodott szőlőből készült bort (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály) is el kell adni. Az aszú és a szamorodni egy másik műfaj, és ez igenis csak és kizárólag TOKAJ-hoz kötődik és óriási értéke nemcsak a borvidéknek, de az országnak is. Szerény véleményem szerint a TOKAJI ASZÚ és TOKAJI SZAMORODNI elit bor, de a nem aszús években termett , régi szóval "ordenáre" bor már nem ez a kategória. Ezért lesz nem könnyű dolguk a tokaji eredetvédelmi törvény megalkotóinak. Más: valaki a jó bornak - vacsorához fogyasztható- itélte a 4-10 eurós borokat, a kategória alsó határaként. Halleluja!!!! Ha a magyar átlagkeresetből telne az ország felét kitevő lakosságnak arra, hogy mondjuk kétnaponta vásároljanak 1000,- Ft-ért bort a vacsorához (akkor csak 1 pohárkával ivott apu és anyu) és slusz, nagyon klassz lenne és boldogok lennének a szőlő és bortermelők. De ez lila álom, még a 300-400 Ft/palack bort sem veszik kartonszámra..... Volt szerencsém Franciaországban egy önkiszolgáló étteremben ebédelni, ahol a menűhöz járt: vagy egy pohár viz, vagy üditő vagy bor ( 2 dl, fehér vagy vörös) persze hogy a bort választottam. Semmi különös, de igen rendes, tisztességes, bor volt, "tisztes iparosmunka", ami ebéd után jót tett az emésztésnek, a közérzetemnek, egészségemnek. Egy Tokaji aszú legyen 20 euró, egy szamorodni 10, de lehessen tisztességes bort vásárolni a vacsorához 1,6-2 euróért, ahogyan például Ausztriában is lehet.... Más: borzasztó dolognak tartom, hogy bárhol az országban a borászok sirnak, mint a fürdős, szidják az időjárást, a bortövényt (ezen van is mit szidni) az adózási törvényt (ezen is) a nehéz körüllményeket, a drágulást, a piaci konkurenciát, és egymást! A hegyvidék, az alföldet, az. un. történelmi borvidék az legujabbat, és egymást, ahelyett, hogy összefognának és egy jó érdekvédelmet alakitanának ki. Millió egy szövetség, egyesület mifene működik ebben a kis országban a huszonvalahány borvidéken, de az érdekeik érvényesitésére összefogás helyett, valahogy egymás ellen vannak. Igaz az, hogy nem azonos az érdeke annak, aki 20 ha-on termelt borát a saját panziója-étterme vendégeivel itatja meg, mint annak, aki 300 ha szőlő termését palackban próbálja piacra tenni belföldön vagy külföldön. De nem hiszem, hogy ennyi okos, észosztó ne tudná megtaláni a közös nevezőt, egymásért és nem egymás ellen. (Jaj, de idealista duma, de nem törlöm ki...)

bortermelő 2006.02.27. 09:52:59

Maribor | 2006.02.27. 09:43 "(szőlőt hoznak Tokajból akárhová származási papirral és utána tokaji néven lehet forgalmazni)", ez nem igaz, ha a Tokajból kihozott szőlőt máshol dolgozzák fel arra TILOS a Tokaji nevet ráírni, ha ilyenről tudsz szólj be az OBI-ba. Sőt a Tokajból kihozott lédig bort is csak a Tokaji Hegyközségi Tanács engedélyével hozhatod Tokaji néven forgalomba.

M 2006.02.27. 10:25:44

Na csak végigolvastam a hozzászólásokat. Eredetvédelem. Halleluja. A megváltó. Lehet. De azt hiszem messzebb kéne mennünk mint a termőhely, a szőlő, vagy a technológia. Itt a hozzáálláson kell változtatni. A termelő, a kereskedő és a fogyasztó hozzáállásán. Egyelőre itthon semmiféle -érdemi- érdekegyeztetés nincsen eme három piaci tényező között tudtommal. Van rengeteg bizottság, társaság, centrum, akadémia, tanács de valahogy mindenki a saját kis litániáját nyomja 0-24 be amúgy süket és vak mint a dürgő siketfajd. A magyar borpiac rengeteg sebből vérzik. Tokaj kapcsán mindig előkerül, hogy igen nemzetközi porondra való. Ezzel maximálisan egyetértek. Tokajból 1 van a Földön a miénk, egyedi, gyönyörű. Nem kell itt horribilis trilliómillió palackos teljesítmény, marketing kell, egységes színvonalas. Tokaj mint termőhely nevével versenyképesek az Aszúk, a Száraz Szamorodni és a nagy formátumú Száraz Fajtaborok, izgalmas Cuvéek. Először a borvidékkel kel megismertetni a nagyérdeműt, aztán a szortimenttel. Ehhez követek kellenek. Egy Szepsy István, egy Demeter Zoltán, egy Árvay János, és még sorolhatnám a külföldieket akiket meg kéne nyerni Tokaj ügyének. A minap a kezembe került egy borlap, 2002-ből egy jó nevű franciaországi étteremből, 1féle magyar boruk volt, egy Hétfürtös 5puttonyos Aszú. Valaki az előbb utalt arra, hogy hány magyar borvidék esélyes nemzetközi hírnévre. Szerintem egy, Tokaj. Emellett lehetnek szép fehéreink - nem véletlenül írom ezt az első helyre, és szép vöröseink, de kiemelkedő adottságokkal csak Tokaj rendelkezik. De nem akarom szétoffolni a témát, majd ha lesz fórum ott kifejtem ezt bővebben. Vissza Tokajhoz. Minden háború áldozatokkal jár. Szanaszét parcellázott területtel nem lehet viágszínvonalat elérni. Remélem a Renaissance sikerre viszi ezt a kezdeményezést.

laca 2006.02.27. 10:35:27

Tokaj nevét meg kell védeni! A szemetet hívják akármilyen más néven Ennyi a lényeg!

bortermelőnek 2006.02.27. 10:38:35

Az egy dolog, hogy mi a TILOS, és egy másik, hogy mi van!!!

bortermelő 2006.02.27. 11:24:20

bortermelőnek | 2006.02.27. 10:38 Miért mi van? Kiről tudsz, aki megszegné ezt a szabályt?

laca 2006.02.27. 12:02:38

A borvidék nevét viselő borok 80-90 %-a valamilyen módon hamisnak tekinthető (mustsűrítmény, eredeti mustfok, avinálás, évjárathamisítás...). KATASZTRÓFA állapot van, ebből óriási botrány lehetne akár külföldön is. Hasonló mint Ausztriában a 80-as években! Ebből a 80%-ból fölösleges egy-egy bűnbakot kiemelni! Meglennének a technikai lehetőségek, hogy ezek egy részét kiszűrjék. Az akarat és a valódi szándék hiányzik nagyon sokakból.

vincellér 2006.02.27. 12:31:57

Teljesen egyetértek lacával, ha valamelyik külföldi borvidék konkurrenciát látna a tokaji borokban, semmi perc alatt nemzetközi botrányt lehetne csinálni. Elég lenne valakit Tokajba küldeni, összevásároltatni a különböző,úton -útfélen árult borokból, majd bevizsgáltatni és lehozni egy újságban. Óriásit szólna és Tokaj örökre eltűnne a nemzetközi piacról. A labdát mi magyarok feladtuk- az ellenőrzés hiányával, a kijátszható rendeletekkel- , kérdés ki és mikor fogja leütni. Tokajnak még a látszatát is el kellene kerülni, hogy a hamisítás előfordulhat, ezt azonban a szabadon használható sűrítménnyel lehetetlen. Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Sanyókának üzenem, nincs oxidatív erjedés. Erjedés -mint anya-csak egy van. Az aszúkban lévő különbségek - íz - és színbeliek- az érlelés során, az érlelés erőltetett vagy lassú lefolyásától függnek.A kén antioxidáns hatása jóval kisebb, mint azt sokan gondolják,Az érlelés idejéről szóló meséket (10-15 év) tessék fenntartással kezelni, egy hordóban tartott aszú 0,5-1,0 % alkoholt veszít évente. Aki pedig úgy gondolja, hogy majd utánerjed, annak azt javaslom, kóstoljon meg egy utóerjedt aszút.Marha büdös tud lenni.

2006.02.27. 12:36:42

"Tokajból kihozott lédig bort is csak a Tokaji Hegyközségi Tanács engedélyével hozhatod Tokaji néven forgalomba" És azt ellenörzi -e valaki, hogy az engedéllyel kivitt bor, amit mondjuk valahol Budafokon letöltenek, az hol landol, és valójában mennyi fogy belöle. Kap valaki 100Hl aszúra engedélyt a H.Tanácstól, beküldi az OBI-ba, ahol szintén kap 100HL forgalmazásra engedélyt, de ha véletlenül 300HL ad el a hipernek, az ma'r sehol sem látszik (ill. ahol látszik, ott sem a HT sem az OBI nem vizsgálódik/hat). Már ellenörzöjegy sincs, ami legalább támpontot adott. Megjegyzem az ellenörzöjegy kötelezettség megszünése óta van tele minden hiper 69X Ft-os 3 puttonyos aszúval (=3xx Ft-os nettó pinceár!!!), és 11XX Ft-os 5 puttonyossal... Peresze sz@r aszú mindig volt dögivel, de ezeknek az áraknak ma'r csak a Kerháznál lehetnének magyarázhatóak, az állami penzek miatt. De ezeknek a boroknak a legnagyobb elöállítja nem a Kerház. És akkor nem is beszéltem a sok-sok kis pincéröl, ahol a saját tudatlansága miatt leleplezi magát a termelö, akinek fogalma sincs mik a ja'tékszabályok. De legalább megélnek.

bortermelő 2006.02.27. 14:28:46

| 2006.02.27. 12:36 Mindig Budafokot szidjátok ha Egerről vagy Tokajról van szó. A hamisítés és ügyeskedés szerintem nem helyrajzi vagy borvidéken kívüli kérdés, ezeket a dolgokat egy borvidéken is meg lehet csinálni (lásd Egert az OBI vizsgálatok tükrében). Szerintem eddig ez a legpörgősebb Alkoholista cikk, lassan átvonulhatnánk valami fórumba.

Sárfehér 2006.02.27. 15:41:53

Az olcsó hiperaszú és az 1.3 Eurós Chianti egyik sem nagy bor, és nem is várjuk el tőlük. Hatalmas különbség, hogy az előbbitől mefájdul az ember feje (kiváncsi voltam, megkostóltam). Márpedig ha megfájdítja a fejem, akkor a mustsűrítmény hozzáadása a legkisebb rossz, ami azzal a lével előzőleg történt. Ha látott egyáltalán mustsűrítményt. Márpedig addig, amíg a tömegbor nem éri el az élelmiszer minőséget, exportről álmodni valóban nem lehet. Első lépésként azt kellene elérni, hogy a tömegbor ne éretlen vagy félig rohadt szőlőból készüljön. Ez pedig csak részben infrastrukturális vagy technológiai kérdés, elsősorban a hozzáálláson múlik. A Tokaji bor exportjával kapcsolatban nem az a legnagyobb baj, hogy Nyugat-Európában nem ismerik. Meg kellene nézni, hogy mi van a hagymányos piacokon, elsősorban Lengyelországban. A franciák elérték, ősszel pl. Varsó "bozsolé" lázban égjen. Miért nincs "Tokaji láz"? Lengyelország a mi területünk volt bor tekintetében. Mindenesetre azt hiszem, hogy a Tokaji bor útja Európába Lengyelországon át kell, hogy vezessen. Ott még emlékeznek a névre, és szeretik a magyarokat. Ehhez viszont tényleg elfogadható bort kell lengyel barátaink poharába tölteni.

bortermelő 2006.02.27. 15:51:58

A lengyel piacot sajnos hazavágták a lengyelországi hamisítók, az EU-csatlakozás előtt lehetett kapni a Lengyelországban készült vörös Egri Bikavér mellet FEHÉRET is. Sőt "kiváló" borok voltak Egri Bikavár (!) név alatt is.

laca 2006.02.27. 17:09:32

Sajnos a magyar "hamisítók" legalább annyira hazavágták a lengyel piacot, mint a lengyel hamisítók. Tömérdek szörnyűség hagyja el még mindig az országhatárt! Annyira dühös és elkeseredett lettem, amikor megláttam egy prágai szupermarket magyar borkínálatát: katasztrófa, gyakorlatilag ihatatlan és kétes eredetű gagyi tömegborok (köztük tokaji is), jó meg semmi.

b 2006.02.27. 18:27:42

és kötött formában ???

Vuk 2006.02.27. 19:16:49

A lengyel borpiachoz annyit, hogy lengyel kollégám mesélte, hogy náluk a pangás éveiben nem csinálhattank bort szőlőből. Bármi másból igen, de szőlőből nem, mert a KGST miatt voltak ugye olyan országok, amik pl. autókat gyárthattak, meg voltak olyanok, akik bort. Hogy mennyi igaz ebből azt nem tudom, de ő jellemzőnek találta a lengyel borokra.

lacibor 2006.02.27. 19:46:58

b. off: összes kéndioxid(mg/l) - szabad kéndioxid(mg/l) = kötött kéndioxid(mg/l) on

zack 2006.02.27. 20:10:03

Vuknak. Lengyelország legnagyobb részén a szőlő be sem érik, ahol meg igen az olyan is. De a lényeg, hogy nem csak a soproni bort manipulálják. Csak azt nem értem, hogy Sopron miatt miért akarták Csitét meglincselni, most meg Bobot miért nem?

Zack 2006.02.27. 20:10:34

Bocs. Albertet

Sárfehér 2006.02.28. 10:01:27

Zack: azért, mert Csite azt írta, hogy milyen gyanúsan jók ezek a soproni csúcsborok. Albert viszont azt, hogy mentsük meg Tokajt a hamis kommersztől. Micsoda különbség!!

zack 2006.02.28. 11:20:50

O.K. De amikor ott megkérdeztem a nálamnál okosabbaktól, hogy lehet-e igazsága Csitének, azt mondták, nemcsak lehet de van is. Mégis kimondták rá a fatvát. Vagy Csitének is eredetvédelemért kellett volna kiáltaina?

Sárfehér 2006.02.28. 14:48:15

zack, Csite az egyik soproni nagynak ment neki, a tokaji eredetvédelem kérdése pedig elsősorban a tömegtermelők megregulázásáról szól. Őszintén, el tudsz képzelni egy olyan hozzászólást, hogy "Albert gazda, hogy jössz te ahhoz, hogy a Kerházat fikázd, igenis ők csinálják a legjobb bort Tokajban, és róluk vehetne példát az ország"... Na ne. (Nem a Kerházat akarom bántani.) De ez most itt mellék (így, nem off).

zack 2006.02.28. 16:52:58

Értem, és nem offolok tovább. Bár nem annak szántam.

Sárfehér 2006.02.28. 17:59:12

Nem is volt az. Csak el akartam sütni azt, hogy mellék. Meg pont én járatom a számat.

Zack 2006.02.28. 18:16:31

Azért az a Sopron-ügy engem továbbra is nyugtalanít, meg persze Tokaj is. Ha bort veszek akkor az legyen szőlőből és semmi másból. A szőlő meg ne legyen éretlen vagy félig rohadt. De azt nem szeretném, ha emiatt sokan tönkremennének, mert akkor a Ker-ház meg a többi nagy összevásárolja a területeiket, és bennük sincs olyan nagy bizodalman.

Sárfehér 2006.02.28. 18:23:21

Az hagyján. De mi van, ha nem jól csinálják meg az eredetvédelmi jogszabályt, és az lesz a következmény, hogy a szlovákiai borászok vásárolják föl a magyar oldalon megtermett szőlőt, és ők csinálnak belőle Tokajit? Vagy neadj úristen, idővel a területet? Hiszen EU van.

Zack 2006.02.28. 18:37:21

De ez fordítva is megtehető. Vagy az ottani területek tényleg nem érnek semmit mint néhol hallható? A szőlő felvásárlását tényleg nem egykönnyű meggátolni pláne ha odaát jobban fizetnek. Aztán jönnek a 2p-s aszuk. Akkor mégis hallgatni kell a Renaissance-ra. Én még sosem ittam jó édes fehérbort ami nem tokajból jött. Még a kerházas lőrék is messze verik a külföldi édeseket. Bár egyszer egy türhető franciát kaptam de az is csak édes volt nem karakteres.

demeterfan 2006.03.01. 07:55:51

ma már nem is kerházzal van a legnagyobb gond vincellér | 2006.02.27. 12:31-s írását tessék mormolgatni, sok igazság van benne leírva!

HSZ 2006.03.01. 10:42:06

Zack, bár a téma szempontjából off, meg nem a reklám helye, de Gyöngyöstarjánból én már ittam egy-két igen jó édes fehér bort. Meg akár a Velencei-tó mellett is lehet lelni (bár nem kereskedelmi tétel, amire itt utóbb célozgatok).

maribor 2006.03.01. 15:01:55

B-nek: a 99/2004. (VI.3.) FVM rendelet 1.sz. melléklete szerint a kéntartalom a következő lehet a borokban: szabad SO2 minden borban legfeljebb (max) 60 mg/l összes SO2 5 g/l cukorig fehér, rosé legfeljebb 210 mg/l vörös 160 mg/l 5 g/l cukor felett fehér és rosé 260 mg/l vörös 210 mg/l

B 2006.03.02. 19:04:24

Maribor : én is így tudtam ! Szerined egy tokaji édesborban mondjuk 210 mg/l mit tesz az emberrel ?

Hep 2006.03.03. 18:19:54

Azt kell eldönteni, hogy a "Tokaji" elnevezés egy presztízs-márka-e? Ha igen, minden marketing-útmutatás első szabályai között szerepel, hogy az adott márkanéven TILOS (!!!) gagyi, "majdnem olyan mint az igazi" minőségű terméket forgalmazni: ugyanis onnantól nem presztízs-márka és így csökken a kereslet. A presztízsmárka másik jellemzője, hogy nincs olcsó változata: drága van belőle és qrva drága. Ami minőség ill. ár szempontjából nem fér ebbe bele, azt más márkanév alatt forgalmazzák - akinek az olcsóbb, "majdnem olyan, mint az igazi", annak gyakorlatilag mindegy, viszont aki az igazit veszi, annak nem...

háBORgó 2006.03.06. 11:11:04

sziasztok! na most én is jól hozzászólok, mivel Tokaj a szívem csücske :-) (sok köszönet nem lesz benne...) azt gondolom, hogy a nagy többség miatt a Jóisten nagyon elcseszte, mikor "Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtetett", és ilyen suttyó bandának a kezébe adott ekkora kincset :-/ az ilyeneket le kellett volna rakni vmi zúzmós kősivatagba, és azt mondani nekik is, mint egy másik népnek, hogy "kerengjetek itt, de ne 40, hanem inkább 400 vagy 4000 évig, majd jövök..." :-P más népek sokkal bénább helyeken sokkal profibb hozzáállással sokkal nagyobb sikereket érnek el borászatban (is) erre mit mond a magyar?: "hát persze, mert nekik volt Marshall-segély, meg Közös Piac, meg nem volt tatár-török-osztrák-szovjet-stb elnyomatás, ésatöbbi, ésatöbbi..." ...azt valahogy nem veszi észre, hogy míg ezeken nem tud változtatni, a saját hozzáállásán tudna - és MÁR AZZAL IS sokkal előrébb járna de persze könnyebb (?) mást hibáztatni ha csak legalább egyetlen egyszer megtenne mindent, ami a sjaát erejéből telik, akkor mondhatná, hogy ez vagy az - de valszeg akkor jobban lekötné, hogy elcsodálkozzon, mire is vitte, mint hogy tovább nyavalyogjon ajánlom a jó nép figyelmébe Bojár Gábor írását, amiben felhomályosít, hogy a globalizáció kétoldalú: mi is vihetnénk külföldre ezt-azt, ahogy pl. ő meg is csinálta a Graphisoft-tal nem tudom, olyanok kinek tűntek föl, hogy bár magyar találta fel pl. a dinamót, nincs magyar tulajdonú dinamó-multi - magyar találta fel a golyóstollat is, egyetlen magyar luxus tollmárka sincs (míg pl. Svájcban van pár tucat) , és stb, stb... persze, ezekre lehet mondani a fentiekhez hasonló kifogásokat, de talán egyesek megértik, mire is célzok... sok hegyaljai gazdával beszélgettem, és mikor panaszkodtak, hogy nem tudják eladni a borukat, kérdeztem, miért nem viszik pl. Pestre, ahogy egyesek faluról a nyers friss tejet hordják pasztőrizálatlanul is, a bolti árnál 1,5× drágábban - erre mit mondtak?!: "hát mi nem ismerünk ott senkit..." ja, akkor jó... :-( kérem, szemét a világ! mi itt megtermeljük a borainkat, aztán nem viszi el innen senki?!... hát hogy képzelik azt? :-/ erre mondják, hogy "nincs lehetetlen, csak tehetelen" ------------------------ na jó, ez csak az egyik dolog - bocs a háborgásért, de mindig felhúz, ha erre a bénázásra gondolok a másik, amit már sokan leírtak, hogy a TOKAJI az EGY - nemcsak idehaza, de az egész világon, nincs hozzá fogható ezt akarják egyesek a pancsolásukkal tönkretenni??? ...én elég direktben első körben elvenném az összes szőlőjét annak, aki ilyet csinál, második körben meg levágatnám mindkét kezét - egy idő után csak elfogynának a pancsolók - Szt. László király kezd egyre jobban hiányozni ide... :-P aki meg nem él meg, ha nem tud tokajit gyártani, az csináljon mást - pl. ahogy sokan javasolták, gyártson hegyaljait, vagy zemplénit de a tokajit ne alázza! ...a hegyaljai ember azt mondja, csak két helyen hajol meg: a templomban az oltár előtt, és a pincében a tokaji előtt - akkor maradjon is ez így! a tokaji az tokaji az összes többi meg nem tokaji legyen bármi más, nekem 8, de NE HÍVJÁK TOKAJINAK! OK?! ...máskor majd még folytatom! :-)

bortermelő 2006.03.16. 16:51:30

Re: háBORgó | 2006.03.06. 11:11 Baltásemberhozzáállás, szakmaiság, tolerancia, koncepció.
süti beállítások módosítása