Ha már a műborok-természetesborok vita fellángolóban, gyorsan idelinkelünk egy kanadaitudósos cikket. Brit Kolumbia egyetemén Steven Lund és Joergh Bohlmann a szőlő molekuláris biológiáját és genetikáját kutatja, hogy tudniillik miképpen állítja elő a növény azokat az anyagokat, amelyek aztán értékes boralkotóelemek lesznek: ízek, aromák, egyebek. A két kutató olyan szerkezetet tervez készíteni, amellyel a szőlősgazdák pontosabb képet kaphatnak a növényben zajló folyamatokról, a bogyók érettségi fokáról, az egyes összetevők (nyilván savak, aromaanyagok) mennyiségéről. A kutatást természetesen erőteljesen támogatja a helyi boripar, minthogy Kanada a világ egyik leglendületesebben fejlődő bortermelője. Tessenek elolvasni a cikket, némely fordulat, információcsip talán rémisztőnek tűnhet, mintha valami Chateau Frankenstein formálódna a Csendes-óceán partján.
A molekula íze
2006.03.06. 15:33 - Az Alkoholisták
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8012877
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
tf1 2006.03.06. 16:45:05
Osztán aki csak dadogja azt a fránya angolt, az hogy óvassa el ? :):)
Sanyóka 2006.03.06. 17:37:55
tf1: lassan :) Amúgy amiről ír az ominózus cikk az sztem előre megjósolható volt, sejtettem hogy eljön majd az idő amikor a kutatások elmennek ebbe az irányba. Amíg "csak" a tenyészidőszak lerövidítése a cél addíg nincs baj, de innen már csak egy lépés hogy "instant" bort fejlesszenek ki amely szőlő helyett az elemek megfelelő kombinációjú keveréke. Hát eléggé baljós jövő... :(
lacibor 2006.03.06. 18:12:26
Megadom a telefonszámát.Hívjátok fel. (604)822-5708.;-) Kedves Szerzők! Nem ártott volna a hazai kutatókat, szakembereket, az élettannal foglalkozókat megkérdezni e témában, mielőtt fejest ugrotok a dologba. Nem kell rögtön az óceán másik oldalán teremni. Az, hogy megismerjük munkánk tárgyát nem bűn. Ezzel felesleges hergelni az olvasót. Majd az alkalmazás során válik el, hogy mire jó, mire nem.
instant 2006.03.06. 21:33:43
Most miért kaptátok fel a vizet? Ha hiszitek, ha nem, nemsokára eljön az ideje annak is, hogy zacskós bort hoznak forgalomba, amihez megfelelő arányban vizet adva, már élvezhetjük is a "nemes italt"! Sajnos ez van...
a szerző 2006.03.07. 00:39:39
lacibor: nem nagyon ismerjük a témával foglalkozó hazaiakat, mert nem vagyunk szakmai tótumizék, nem tudjuk rajta tartani a kezünket minden adekvát ütőéren. ez a cikk jött szembe a neten, oszt belinkeltük. tehát azért mentünk az óceán túloldalára, mert az közelebb van. (előbb kapunk hírt onnét.) nem akarunk hergelni, az más kérdés, hogy úgy látszik, bortémában mindig mindenki hergelődik. magam pölö a teknikai haladás és a modernság föltétlen híve volnák. bár borban meg köll eszt is gondolni.
höhöhö 2006.03.07. 08:26:15
szerzőrájder öcsém
aportas 2006.03.07. 08:59:49
Tf1 társ, aki csak dadogja azt a fránya angolust (tájszólás és kontinens kérdése) az csak egyszerüen örüljön már most, mert "kénytelen" az információk hiányában szőlőből készíteni vagy készíttetni továbbra is a BOR-t. Nem zrikálni akarlak, de ez tényleg probléma lehet?
lacibor 2006.03.07. 10:17:05
Nem csak a Szerzők részére:http://szbki-badacsony.hu # http://szbki -eger.hu # http://szbkik.hu
tf1 2006.03.07. 12:57:06
Basszus, akkor az idén is járhatok a szőlőbe? Pedig azt hittem megúszom. :):)
Utolsó kommentek