Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kadarka

2006.03.24. 05:13 - Az Alkoholisták

A Művelt Alkoholista hét ismert kadarkistához kopogtatatott be, hogy választ kapjon néhány közérdekű kérdésre. Elektronikus megkeresésünkre végül öt termelőtől kaptunk választ, köszönet érte. Fény derült néhány műhelytitokra, megtudtuk, hogy a kadarka sokszor a borászok számára is rejtély, de bármennyire szeszélyes, szeretik a cudart.

Miért termeszt kadarkát?

Heimann Zoltán:

Családi hagyomány. A présház mögött üzenetértéke van a hagyomány tiszteletének. Meg kell ismerni, meg kell találni Szekszárd fajtáit. Tanulás, kisérletezés. Fűszeressége gyengébb években is jó a házasításokba. (Cervaes, Fuchsli) Bikavért Szekszárdon nem szabadna nélküle… Kimagasló évjáratban csodát tud tenni.

Ipacs Szabó István (Vylyan):

A Kadarka a Villányi borvidék azon kevés fajtáinak egyike, amely hazai ill. annak tekinthető. Hiszünk benne, hogy a Kadarkából is lehet tartalmas, mind a borvidéket, mind a pincészetet kifejező bort készíteni.

Vesztergombi Csaba:

Szekszárdon ősi fajtának számít, és egyébként is nagyon szeretjük. Sajátos ízével, illatával borvidéki különlegesség. A mi tőkéink 60-70 évesek.

Vida Péter:

Szekszárdon ez nem lehet kérdés. Az ősi hagyományos fajta iránti tisztelet vezérel, az, hogy régi időkben sokat emlegetett nagyszerű kadarka bor milyen lehetett. Pillanatnyilag a kadarka szőlőt vásárolom, megbízható és nagyon becsületes családoktól. Ez a kadarka kivétel nélkül hagyományos bakművelésű, karós támasz mellett nevelkedett, nagyon idős, 80 év feletti ültetvény. Mivel ilyen idős tőkéről van szó, ezért már különösebb terméskorlátozást nem kell alkalmazni. Ilyen tőkéknél a generatív és a vegetatív termőrészek egyensúlyban vannak, ezért tőkénként kb. 1 kg termést produkál az állomány. Ötödik éve tart egy kutatói munka ezen a területen, hiszen a kadarkának számos változata ismeretes. Mi olyan egyedeket szeretnénk kiszorítani a többi közül, amelyik kisebb fürtű, lazább szerkezetű, ezért a bogyóhéj vastagabb, nagyobb színanyag és magasabb cukortermelő képességgel bír. Ez a munka azért érdekes, mert nagyon sok olyan egyedet ismerünk, amely a rossz válogatás következtében elszaporodott, rengeteget terem, nagy fürtű, sok lével rendelkezik, ezért kevésbé is ellenálló a botrytis ellen.

Az eszményi kadarka kóstolási jegyei:

Heimann Zoltán:

Piros, érett meggy felé hajló szín. Fűszeres, szokatlan, másra nem „hajazó” illatok. Könnyed, jó ivású test. Hangsúlyos savgerinc. Össze nem téveszthető ízjegyek, amiket nem tudok definiálni.

Ipacs Szabó István (Vylyan):

Fűszeres, izgalmas, és főleg gyümölcsökben gazdag bor.

Vesztergombi Csaba:

Nagyon nehéz megragadni a kadarka jellegét, nem hasonlít semmilyen más fajtához. Talán a fűszeresség, az összetettség, a vaníliás árnyalat, és bár nem igazán gyümölcsös, a leginkább még cseresznyére emlékeztető zamat.

Vida Péter:

Elegáns, nem robusztus, de már illatában gyönyörű fűszeresség jellemzi. Színében visszafogottabb, jobb évjáratokban rubinszínű. Kellemes és sokrétű savvilág jellemzi, ami rafinált és elkápráztató (nem véletlen, hogy a bikavér kadarka nélkül nehezen képzelhető el). Ízvilága játékos, mint egy könnyed zenemű, ugyanakkor magával ragadó, értelmes társ a beszélgetéshez. Véleményem szerint ezek az eszményi kadarka főbb jegyei.

A birtok eddigi legszebb kadarkája:

Heimann Zoltán:

Még a 60-as évek végén, amikor a fakádon, sározás után megnyitottuk a csapot, és megcsapott az illata. Nem elfelejthető… Eddig egy termésünk volt (2004-ben, ahol hordós érlelés próbát játszottunk. 2005-ben a teljes tétel a Fuchsliba ment.)

Ipacs Szabó István (Vylyan):

A 2003-as évjáratú Vylyan Kadarka. A bor születésének történetét a sajnálatos félreértések elkerülése végett megosztom mindenkivel: A Kadarka ültetvényünk a birtok egyik legmelegebb és legmeredekebb területén, a Syrah szomszédságában helyezkedik el. 2001-ben telepítettük, így 2003-ban volt az első szürete. A termést tőkénként 5 fürtre korlátoztuk, majd a kevésbé ígéretes, kevésbé színesedő fürtöket augusztus 19.-én leszedtük. A szüret szeptember 9.-én történt, 19,5 mustfokkal, 4,9-es savval és 3,75-ös pH-val. A bogyózott, de nem zúzott cefrét egy hétig 10 ºC alá hűtöttük, majd a természetes élesztőkultúrát hagytuk „dolgozni”. Az erjesztés elején nyílt körfejtést, majd csömöszölést alkalmaztunk, a cefre állapotának megfelelően. A hőmérsékletet egy napra 33 ºC-fokig engedtük majd kis ráhűtést követően fokozatosan visszahűtöttük. Tizenhét napig héjon tartottuk, majd a préselést követő két napos ülepítés után három és négy éves barrique hordókba töltöttük. Palackozásra lett először fejtve, majd egy durva szűrésen ment át. Végül 25mg szabadkénnel 2004 áprilisában töltöttük.

Vesztergombi Csaba:

Az 1999-es, ami még most is kitűnő, és a hanyatlás semmilyen jelét nem mutatja.

Vida Péter:

Nálunk az 1995-ös, a 2000-es, és a 2003-as évjáratok voltak a legszebbek.

A kadarka termesztő rémálma:

Heimann Zoltán:

Esős ősz, éretlen, színtelen, berohadt szőlő.

Ipacs Szabó István (Vylyan):

A csapadékos, hideg ősz - mint minden kékszőlőnél.

Vesztergombi Csaba:

Őszi eső.

Vida Péter:

Számomra a szüret előtti csapadékos idő. Ilyenkor szinte lehetetlen megtartani a termést a rothadás-érzékenysége miatt.

A legígéretesebb kadarkafajta (klón):

Heimann Zoltán:

Eddig egy klónt ismerünk, a Németh Márton féle P9-es „fűszeres” kadarkát. Illata tényleg nagyon karakteres, de még nem bizonyított visszafogott termés mellett. (Igaz évjárat sem volt még hozzá…) Sokat várunk a Pécsi Kutatóval (dr. Kozma Pál) közösen nálunk indított, fajtaválogatás „banktól”, ahol a régi tőkékről „oltunk fel” külön feldolgozható mennyiségnek megfelelő tőkeszámot (Takler, Hladics, Mészáros, stb., ill. Csókaszőlő, Mészi Kadarka stb.)

Ipacs Szabó István (Vylyan):

Az ültetvényünk fűszeres kadarka, de ez meglehetősen szerény eredményeket hoz, általában a termés 40-50%-át tudjuk vörösbornak feldolgozni. A változást a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által szelektált szaporítóanyagtól reméljük, amely idén kezd majd teremni. Területünkön mi is szelektálunk ígéretes tőkéket, amely remélhetően pár éven belül ugyancsak meghozza az eredményét.

Vesztergombi Csaba:

Nálunk talán 4 vagy 5 féle klón van, de ezeket soha nem válogattuk külön, és nem tudom, hogy melyik lehet közülük a legígéretesebb.

Vida Péter:

Szeretném, hogy folytatódjék az a munka, amit Szekszárdon már többen elkezdtek, és ilyen módon megtaláljuk azt a klónt, amiből a legszebb kadarka borokat lehet előállítani.

Lesz-e tíz év múlva is önállóan palackozott kadarkájuk?

Heimann Zoltán:

Biztos. (Ha jó az évjárat…)

Ipacs Szabó István (Vylyan):

Természetesen. (viszont könnyen lehet, hogy az előbbiekről akkor már másként fogunk vélekedni)

Vesztergombi Csaba:

Természetesen.

Vida Péter:

Ha minden jól alakul, akkor igen, feltétlenül szeretném, hogy legyen.

Jekl Bélától esszéjellegű választ kaptunk:

Aki manapság kadarka termesztésre szánja magát, az nagyon komolyan gondolja. Nem az a cél motiválja hogy ebből hamarosan meg fog gazdagodni, inkább a fajta iránti tisztelet és elkötelezettség vezérli.

Borvidékünkön a '80-as évek közepén mind a nagyüzemben, mind a háztáji szőlőkben kivágásra került ez a fajta, ugyanekkor a szekszárdiak az öreg ültetvények kiváló alapanyagát ma is élvezik. Ez a kihívás Villányban más alapokról indította a Kadarka jövőjét. Elsők között telepítettük vissza a '90-es vége felé e fajta klónját (P9), mely hosszú távra meghatározza boraink karakterét. A klón kiválasztása mellett a magas fekvésű déli kitettség, a magas tőkeszám (5500), az alacsony kordonművelés, alacsony terhelés (4-6 rügy/tőke), terméskorlátozás, okszerű növényvédelem és a borász szakértelme a garancia a jó minőségű kadarkabor elkészítéséhez. Mindehhez tartozik még a „termesztő rémálma” - egy rossz évjárat, amikor is objektív okok miatt nem lehet kiváló vörösbort elvárnunk.

A birtok legszebb kadarkái a kiváló évjáratokból kerültek ki.

2000-es: csak kóstolási mennyiség

2002-es: Hungarikum borverseny aranyérem – Classicus kategória

2003-as : Kiskőrös Champion-díj – prémium kategória

A kadarka szőlőfajta heterogenitása a szakmát arra kötelezi, hogy a meglevő klónok mellé a még fellelhető magyarországi ültetvényekből kiválasszák azokat az egyedeket, amelyek biztonságosan beérnek, jobban színesednek, kevésbé tömör fürtűek és emellett karakteres bort adnak. A borkategóriák ugyanolyan széles skálát mutatnak, mint maga a szőlőfajta. Fehér, rosé, siller, vörös és aszú bor készíthető, amit az évjárat rendkívül befolyásol. A borok karakterében a fűszeresség, a sok gyümölcs (friss vagy érett) és a finom savak a meghatározók.

A kadarka mint hungarikum, ma Magyarországon reneszánszát éli. A gasztronómia magyaros paprikás húsos ételeihez a kissé elfelejtett kadarka ízvilág illik leginkább, amit hagyományaink is alátámasztanak. Ennek érdekében az elhívatott borászatok kötelessége e fajta fenntartása akkor is, ha csak a választékbővítést szolgálja.

Mi a családi vállalkozásunkban hosszútávra tervezünk, több újabb klónnal próbálkozunk, hogy a fogyasztók még finomabb kadarka borokat kóstolhassanak.

Címkék: heti bormatiné kadarka vesztergombi heimann vylyan vida jekl

209 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3012859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2006.03.25. 22:13:12

Már mondtam..Balla Géza 2000

h 2006.03.25. 22:17:02

Nyertél, nyertél, nyertél! De azért én majd iszom eztet! :) Ha egyszer megkóstolod, ez lesz a kedvenced!

l 2006.03.25. 22:18:07

én nyitott vagyok..de legalább is lennék

h 2006.03.25. 22:22:07

rosszkor, rossz helyen "találkoztunk"... ez nem az igazságok fóruma... akiről itt jót írnak, az lehúzhatja magát, akiről rosszat, azé a jövő...

l 2006.03.25. 22:23:59

hát, ha te azt hiszed, hogy egy fúrum bármit is eldönt, üldözési mániád van..másrészt..a borbarátság valahol ot tis kezdődik, hogy mesosztom mással az élményeim...

ménesi 2006.03.25. 22:27:05

Egy dedós csetel magával, vagy ketten vagytok?

l 2006.03.25. 22:28:14

ménesi...ígéretes név...nem, ketten lennénk, dühődben vagyok...

h 2006.03.25. 22:29:31

sok igazság van szavaidban, de hidd el: ez személyesen működik igazán, enterneten nem annyira... De: a jó kadarka nem attól lesz jó, hogy melyik borvidéken terem, hanem attól, hogy milyen felfogásban közelítenek hozzá! De végülis, ez minden fajtánál így van!

h 2006.03.25. 22:31:24

ménesi: jó hírem van számodra! Én vagyok egydül dedós!

l 2006.03.25. 22:31:28

vagy pedig attól, hogy mennyire tisztelik a terroirt...de ha van egy élményed, akkor azt nem osztod meg soha msáokkal?

h 2006.03.25. 22:37:45

Már nem! Itt mindenki "ért a borhoz", aztán lehurrognak ha őszinte vagy! Csak személyesen lehetsz őszinte, mert úgy már kevésbé mernek nyilatkozni a "menők"...

h 2006.03.25. 22:42:10

Mennyire tisztelik a terroirt? A terroir csak nagyon visszafogott termés mellett tud megmutatkozni...

l 2006.03.25. 22:56:39

ezért tisztelik..a fajtájt, a terroirt...

h 2006.03.25. 22:58:30

bár mindenki így állna hozzá és nem csakis üzleti alapon...

l 2006.03.25. 23:00:08

sajnos nálunk ezt nem mdieki engdeheti meg...

h 2006.03.25. 23:03:18

ez attól függ, hogy ezt hogy gondolod! A kompromisszumok nélkül készített bornak piaca van!

l 2006.03.25. 23:04:48

gonodolod te..szerinte Thummerer miért csinál édes bort??? SAjnos ez nem így működik...

l 2006.03.25. 23:09:59

sajnos...üzlet a világ...

h 2006.03.25. 23:10:35

De így működik! Az más kérdés, hogy a nagy minőséget sokan NEM MERIK elkészíteni , mert félnek, hogy amennyibe kerül, annyit nem kapnak érte! A kevesebb pedig, néha több...

l 2006.03.25. 23:13:15

de most mond meg..néhány extragazdag üzletemberen kívül, ki az, aki meg tudja fizetni pl. Polgárék Főnixét??? Még kis hazánkban nem tartunk ott, hogy ez működne...én is szívesen ksótolnék Rotschild borokat és innék Mumm pezsgőt...DE! Az a pénz, amit erre költenének, a minőségre...elmegy adóba és egy csomó szarra...amig a taljánok állami támogatást kapnak, azt a pénzt, amit adóra kéne fordítani msába forgatják bele...mint akár a Gere Solus, vagy Takler Proprietor...nálunk kapni se lehet...

h 2006.03.25. 23:20:24

Gere Solus, Takler Propietor?............... Örülök, hogy nálunk nem lehet kapni ezeket... Gondolkodj borban! Jóéjt!

l 2006.03.25. 23:28:54

Kompromisszumok nélküli borok...minek örülsz?

fsail 2006.03.26. 00:12:35

Óriási az ötlet az M.A. részéről télleg. Mindenki tegyen a kadarkáért a maga módszerével. Ti ezzel tesztek érte. Frankó télleg. De azé ne bízzátok el magatokat. Nekem egyébként a Jekl kadarkája a kedvencem, sajnos még csak azt ittam a koolyak közül. Abból viszont a 2002-es izlett jobban a 3-asnál. Ja egyébként azt Kozma Pál mellett kostoltam.

l 2006.03.26. 00:23:25

A 2002-es tényleg jobbnak tünik...azonban a véleményalkotáshoz kevés..ajánlom tényleg Balla Géza KAdarkáját...

2006.03.26. 00:35:06

kérlek mesélj vmit a ballagézáról. sajnos nem ismerem. Milyen árfekvésű a kadarja? Te is kostoltad már a Jekl-ét? mi a véleményed kicsit részletesebben? a jekl-é eélg drága, ha jól tudom 3000 körül van.

fsail 2006.03.26. 00:35:33

az előző fsail volt

l 2006.03.26. 00:40:45

Igen..szerintem vannak Kadarkák, amik alacsonyabb árfekvésebn tudják azt, amik Jekléké...kóstoltam, de nekem nem volt maradandó. Valami hiányzott belőle, de nem tudom megmondani, hogy mi. Ár/értékben sok. Balla Géza = Wine Princess. Ménes, Arad mellett és Szegeden. SAjnos, nem tudom, hoy még hol lehet hozzájtuni, talán a Bortársaságnál érdemes érdeklődni. Egy csodálatos tétele volt 2000-es kadarkája, de a 2002-es sem kutya...a borai nagyon szépek, akár említhetem a '95-ös CAbernetjét, vagy 2003-as Pinot-ját. A borok kb. 2000 Ft körül vannak (a felsőbb kategória), a Kadarka 1500. Deberecnben be tudták szerezni, szerintem menni fog...

Pomeroli Roli 2006.03.26. 03:09:54

l...aszondod Mumm pezsgő...meg Rotschild borok...A Mumm Cordon Rouge,az az itteni BB pezsgő kb...Louis Roederer Cristaltól fényévekre van...A Rotschild is csinál sajnos szemetet, a Mouton Cadet pl. az otthoni Egervin meg Varga-szerű köptető szintjén van. Kamaszok bulizós bora...Szóval nem mind arany ám, ami Mumm, meg Rotschild...

Sanyóka 2006.03.26. 17:18:31

Na, végre sikerült kicsit gépközelbe kerülnöm, nem egyszerű dolog elszabadulni a szőlőből :) Látom megint egy jó kis harcos Kadarkás topic kerekedett mint egyszer nem is túl régen :))

Sanyóka 2006.03.26. 17:23:24

Ja, megnéztem a Hír TV-ben a Vörös és fehér c. műsort, jókat vigyorogtam "csúcsborászainkon" :) Nem bántani akarom őket, de beszélnek itt saját stílusról, de nemhogy a kóstolt fajtát, de a saját(!) boraikat sem ismerték fel a vakkóstoláson... Arra meg különösen kínosan ügyeltek, hogy általánosságokat mondjanak, nehogy beégjenek. Mondjuk nem is vártam tőlük többet....

fsail 2006.03.26. 20:10:03

L-nek: Kösz az infót a Ballagézáról. Erről a wineprincess-ről sokat hallok. Megpróbálom beszerzni mert már baromi kiváncvsi vagyok. Sanyóka szavait cáfolni nem de megerősíteni tudom. Nagyon nevetségesnek találtam a hírtv-n a csókákat énis. A Bockjóska volt a legkeményebb, ő pinot-t vélt felfedezni a nempontosanemlékszemkinek(valaki egerből) a merlot-jában. Ez a nempontosanemlékszemki pedig nem ismerte fel a saját borát. Aszonta rá hogy még egri is lehet, meg hogy bordeaux-i fajta,de nem ismerte fel. Na ennyit ezekről a nagy szakértőkről. Ezért mondom én mindig hogy hiába verik a valagukat a borsznobok a Bockra meg a Gerére. Meg sem közelítik szakértelembe a Tiffánt, és a Szepsyről akkor már ne is beszéljünk. Nekem ők "A Tanárok"

tui 2006.03.26. 21:20:08

Én is nehezen ismerném fel a "saját boromat", ha mindenfelől felvásárolgatott szőlőből készíteném! :)

newpest 2006.03.26. 21:21:43

Azét ne hasonlítsd össze a Gerét a Bockkal. Gere egy klaszissal jobb borász

ehh 2006.03.26. 21:36:50

A kadarka témában azért még senki se tegye le a nagyesküt az eddig kóstolt borok alapján! Van olyan kadarka -lent említették már- amelyik csak ősszel kerül forgalomba és felborít minden eddigi tudást/tanítást a fajtával kapcsolatban!

lacibor 2006.03.26. 21:43:18

Az a bizonyos vörösésfehér, nem használt senkinek. Viszon a ménesi borokról, helyesebben a szőlőkről azt hallottam, 12to/ha terheléssel indulnak, azután augusztusban egy természetes töppedés indul és 6to/ha termést szüretelnek. Kell hozzá a jó fekvés, talaj, jó szél stb.

2006.03.27. 00:35:53

ehh-nek: "Van olyan kadarka -lent említették már- amelyik csak ősszel kerül forgalomba és felborít minden eddigi tudást/tanítást a fajtával kapcsolatban!" Kérlek mondd el mire gondolsz, mert baromira érdekel, hol írták milyen termelő, és mire alapozod ezt a felvetést(új klón???), mer egy két közeljövőbeni újítást én is tudok a fajtáról(A kozmáék fognak kijönni egy új klónnal idén).

fsail 2006.03.27. 00:36:21

megin fsail volt az előző

A budapesti látnok 2006.03.27. 00:47:02

tegnapelőtt kóstoltam Vida Péter kadarkáját, nála, szekszárdon megvalósult álom, ennyit róla amit még nem kóstoltam, az a kadarka aszú, Vida Péter elmondása szerint, ha összejön, akkor vetekszik a tokajival az összes paprikás kaját ezzel főzöm, amikor bor is kell bel, és nagyon jó ízt ad a halnak-sertésnek-marhának egyaránt amúgy, ha valaki jót a akr inni, akkor feltétlenül a Vida kadarkával nyisson, igaz, utána más már nem kell neki

Művelődő 2006.03.27. 08:07:41

Nem akarok reklámozni -legfeljebb szeretnék- de Balla Géza Ménesi Kadarkája mellett nem tudok szó nélkül elmenni,mert számomra az eddigi legjobb a Kárpát-medencében -igaz,szerencsémre időben megismertem a borait,így bevallom,nem is sok másikat kóstoltam, miután csalódásnak,sőt többnyire kidobott pénznek bizonyultak az itthoni termelők kadarkái (sajnos...).A Gézáék 2002-es kadarkája újabban feltűnt pl. a szolnoki Coraban 3000.-, a kadarka aszú pedig 6000.- körüli áron,miközben Szegeden a Szent Mihály u. 1. szám alatt az olaszrizling,a rozé 1000.-,a 2002-es kadarka és mások 1500.-,de a cuvéek is max. 2500.- körül vannak.Érdemes innen beszerezni,vagy egyenesen kimenni Arad melllé Ópálosra!(www.wineprincess.ro)

Művelődő 2006.03.27. 08:12:25

Ha már "kaja".A hétvégén egy jól sikerült -2002-es Egri Gőzmalmosi Kékfrankosban párolt- őzpörkölthöz nagyszerű választás volt a 2002-es Ménesi Princess Cuvée-t (kadarka-pinot noir-c. sauvignon) fogyasztani.

séf 2006.03.27. 08:33:58

Néhányszor már leírt(uk)ák, pörkölteket fehérborral kell készíteni!

Művelődő 2006.03.27. 08:53:18

Kedves séf!Nem szeretnék vitatkozni arról,amihez nem értek,mert erről soha sehol,egyetlen iskolapadban sem tanultam,"csak" a fakanál mellett tudtam meg ezt-azt,de tapasztalatom szerint vannak ételek -köztük pörköltek is- amelyek valóban fehérborral készítendők,és vannak,amelyek vörössel.Nyílván,Te -márcsak nickedből adódóan is- erről többet tudsz és szívesen is venném,ha elmesélnéd -még,ha mások unni is fogják a sokadszor,de úgy tűnik,nem elégszer említett témát- miért "kell" fehérborral főzni a prököltet?Köszönöm!

Sárfehér 2006.03.27. 11:08:34

Csak a pörkölttel kapcsolatban: én vörösboros szarvaspörköltet szoktam csinálni. A kadarka iránti lelkesedésem miatt sokáig kadarkát öntöttem bele, de aztán úgy találtam, magasabb tannintartalmú bor kell bele, azóta Merlot-val készítem, de valószínűleg kékfrankossal is ugyanolyan jó. Kadarkával igazán fenséges az íze, de kell akkor 4 óra, Merlot-val 2-2,5 óra alatt megvan. (Persze függ a hústól.) Inni viszont elsősorban kadarkát iszom hozzá. séf, szerinted hogy kell rendesen csinálni?

Sárfehér 2006.03.27. 11:16:24

A másik, ami érdekelne: Heimann Zoltán emlegeti a "sározást". Nagy vonalakban hallottam már erről, de ha valaki részletesen le tudná írni, hogy ez a gyakorlatban pontosan mit jelent (miből van a a sár, és meddig marad alatta a bor, stb.). Elére is köszönöm. Egyébként úgy tudom, hogy Heimannéknak is bakművelésű a kadarkájuk: ilyen az igazi hagyomány. Sajnos, még nem kostoltam, de nagyon várom, hogy megint palackozzanak.

Tunkoló 2006.03.27. 11:37:21

Sárfehér, a bort a főzés végén szokás az ételbe önteni, mert a savak nem engedik a húst megpuhulni!

Műtannin 2006.03.27. 11:41:08

Művelődő! Úgy látom, hogy szereted a csinált borokat.

Bor Ivó 2006.03.27. 13:41:11

eF: Sőt, ugyanolyan protonok meg neutonok meg elektronok adják végső soron a bor ízét is, mint a marhahúsét. Éljen a marhahúsízű kadarka!

Művelődő 2006.03.27. 14:14:32

Műtannin!Lemaradtam valahol -miből gondolod,pontosabban melyik borra,vagy kinek a borára célzol?de ne bagatelizáld el,tényleg fejtsd ki!Köszi!

lackó 2006.03.27. 14:20:56

Szerintem neki a csinált borok a cuveék :))) Minden bor csinált bor, nem??? Amúgy pedig nem értem, hogy miért kén egy termelőnekf eltétlen felismerni a saját borát? És miér tkéne felimserni az véjáratot és fajtát??? Próbáljátok meg a fajtakóstolást és aztán beszéljen bárki is...

Műtannin 2006.03.27. 14:27:03

A Balla Géza boraira gondolok! Aki egy kicsit is ismeri a boraikat, az pontosan tudja, hogy pl. ilyen színű kadarka,pino a világon sincs, nem is beszélve a tanninokról.Amúgy meg nem akarok senkit meggyőzni és igazából nem lógnak ki a nagy MAGYAR válóságból.

lackó 2006.03.27. 14:38:52

De igen :) csak a tisztánlátás végett: ha összehasonlítasz egy homoki és soproni kékfrankost, teljesen más a szín és ízvilág. Attól hogy még nem találkoztál ilyennel, vagy nemt alálkoztunk, lehet egy bor nagyon szép. Igen, van ahol tannint adnak a borhoz, van sok trükk, Gézának is vannak hibái, de borok még attól szépek. ÉS ha vakteszten kóstolod akár a 2000-est, akár a 02-est, csak elkápráztat, a sallangok meg az esetleges okoskodások miért érdeklnének? A klónok is mások, Pók Tamás is pl. most Géza kadraka klónjával kísérletezik.

Műtannin 2006.03.27. 14:46:16

Hű Te nagyon értesz hozzá, Pók Tamás meg ...., meggyőztél!

lackó 2006.03.27. 14:47:31

Ha neked hasfájásaid vannak a boroktól, vagy a hibákat keresed, akkor csinálj te szép bort és küld el nekem :)

Műtannin 2006.03.27. 14:56:45

Én csak azon dolgozom, hogy minden ember számára természetes legyen a természetes, még akkor is, ha az nem olyan "tökéletes" mint a mű. A természetest nem csak az érzékszerveivel érzi az ember. A boraimmal, meg szinte biztos, hogy fogsz találkozni!

lackó 2006.03.27. 14:58:23

Nagyon remélem, de mást akkor sem kellene fikázni...és amúgy is kérdés? Maga egy klón lehet-e természetes? Én pedig azért küzdök, hogy ne mindíg a hibákat keressük...ennyi erővel nyugodtan meggyanusíthatlak, hogy irígy vagy :)

Műtannin 2006.03.27. 15:02:31

Nézd a klónok szelektálása, nem egyébb, mint a természetben előforduló változatok kiválogatása. Ezek a klónok természetesek !

Műtannin 2006.03.27. 15:04:06

Az én esetleges írígységem nem árthat a Te egészségednek!

Művelődő 2006.03.27. 15:35:50

Kedves Műtannin!"Csinált",vagy "műtannin" kérdéskörben nem ez az első eset,hogy B. Géza borai (legszembetűnőbb valóban a Kadarkája és a Pinot noir-ja),vagy akár a Pók,Dula borok előtérbe kerüljenek.A helyzet az,hogy nekem ezekre nincsenek bizonyítékaim,nincsenek megbízható információim sem,igaz ezt-azt hallani egyesektől,de az meg még nem a megbízható kategória,én pedig vagyok olyan amatőr -amennyiben ez profizmustól függő- hogy nem érzem a "csináltságot","műtanninságot",csak azt,hogy vannak-e élvezhető és élvezhetetlen elemei egy tételnek.Amúgy,kössz a válaszod,azt meg nem tudom,honnan fogjuk tudni,hogy épp a te boraidat isszuk-e...

Sárfehér 2006.03.27. 16:03:37

Őrült nagy különbség, hogy a "cuccozás" során csak fényesítenek egy kicsit a boron, vagy alapvetően az adalékokkal állítják be az ízét. Az előbbi szerintem a középkategória alsó felében mindenképpen elfogadható, de hogy hol a határ, azt nem tudom. Az se mindegy, hogy mit tesznek bele. A "mű"-nek nevezett cuccok jó része igenis természetes anyag, csak éppen nem szőlőből vonták ki. Félreértés ne essék, ha bort iszom, én is arra vagyok elsősorban kíváncsi, hogy a szőlőből mit lehet kihozni. Csak azért nem minden adalékolás halálos vétek.

Natur 2006.03.27. 16:16:13

A fűrészpor is természetes anyag, de valahogy utálom, ha abból készítik a kenyeret!

Sárfehér 2006.03.27. 17:07:13

Továbbá a gyilkos galóca is természetes anyag. A guta kerülget, amikor arról beszélnek, hogy "természetes, ezért nem árthat". Igazad van, attól hogy természetes, még nem biztos, hogy jó.

TUll 2006.03.27. 18:08:37

A máktea is csak és kizárólag "természetes" anyagokat tartalmaz, mégsem nevezném kifejezetten egészségesnek.

Görög 2006.03.27. 18:40:41

Örülök,hogy szép kis vitát sikerült elindítanom,hogy miénk vagy sem a kadarka!Szerintem a miénk,és örülök neki.Volt szerencsém már jópárat kóstolni(Vida,Heimann,Vylyan,Jekl,Dúzsi,Szent Gaál,Liszt,Takler,Vesztergombi,-még van is két palack'97-es).Volt amelyik ízlett,volt amelyik nem.De a lényeg az,hogy mit várunk egy kadarkától!?Én sosem vártam nagyot,mert a kadarka nem "nagy bor"!Mégis egyedi,mégis valami más,és örüljünk,hogy van ilyenünk!!!!

Sanyóka 2006.03.27. 18:51:52

Igazad van Görög. Már csak az kell hogy most meg a "nagy" bor téma kerüljön elő, véleményem az hogy aki csak a "nagy" borokra kíváncsi, az nem igazi borszerető(sok ilyen sznobbal találkozni sajnos). A hétköznapi, de jó és tiszta borokban is meg lehet találni a szépséget, ha vki keresi azt. SZTEM :)

Sárfehér 2006.03.27. 18:54:46

Sanyóka, szívemből szólsz. Én is a változatosságot és az izgalmat keresem a borokban. A kadarka pedig ezt nagyonis megadja a "nagy" borok mellett.

aqua 2006.03.27. 20:29:23

sárfehér: a kadarka is adhat nagy bort, csak még kevesen készítettek belőle olyat. Az a "kevés" is leginkább egy embert jelent!

Sárfehér 2006.03.27. 21:47:00

Segíts. Leírták itt már Németh Attila nevét, én szégyellem, de nem ismerem őt. Hol lehet megkóstolni a borát?

tui 2006.03.27. 23:08:05

Ne szégyeld, majd megismerd Németh Attilát. Jó srác. Hol lehet megkóstolni borát? Legideálisabb egy zárt helységben, ahol nem fúj a szél, nem esik az eső, nincs túl hideg és a nap melege sem is izzaszt túlságosan!

Görög 2006.03.27. 23:24:06

Emberek!Lássuk már be végre,hogy nem a kadarka lesz az a magyar bor,amely meghozza a kitörést a világ borpiacára!!!!!!A külföldiek nem szeretik,és itthon se mindenki.Meg nem is divat.De ettől szapulni még nem kell!Mert a borkultúránk része,és remélem az is marad!Aki meg nem szereti ne igyon!Bizonyára talál mindenki kedvére valót!!!!

zoli 2006.03.28. 01:45:57

Sárfehér: úgy látom senki nem válaszolta meg a sározás-kérdésedet: a kádban kierjedt friss vörösbort sárral tapasztották le, hogy tovább ázzon, illetve elsősorban azért, hogy beinduljon az almasavbomlás nagyobb mértékű oxidáció nélkül. Ezután eltávolították a megkeményedett sárréteget, majd ment a bor a hordóba... Főleg kadarka esetében szerencsés az eljárás, hiszen lebomlanak az élesebb savak és több színanyag ázik ki. Leginkább már csak kispincékben találkozni még az eljárással a szekszárdi és tolnai borvidék pincéiben, ismertebb nevek közül Vida Péterről tudom, hogy korábban alkalmazta ezt az eljárást, csak azóta kinőtte magát és technológiájában is fejlődött...

fsail 2006.03.28. 10:44:50

bocs egy kicsit off topic: a pörköltes témát sem válaszolta meg senki. Én nagy pörköltfőzőnek tartom magam, de korom miatt messze nem lehetek rutinos meg nagy se. Folyamatosan finomítom az eljárásomat, de ezt a fehérborso témát a pörköltbe még az életbe nem hallottam. Pedig már konzultáltam mesterszakáccsal, illetve kb. 15 mesterszakács receptjét tanulmányoztam át. Úgyhogy örülnék ha valaki leírná a nagy titkot, de kérem ne olyan aki 2 órákat főzi a pörköltet a borral mer az kijelenthetem hogy nem ért hozzá, ugyanis minden aromaanyaga a bornak elbomlik annyi idő alatt. Ha a végén utánpótolja a bort akkó még belefér. de mégse annyira off mert kiváncsi lennék hogy a kadarka mennyire vált be nektek a főzéshez. én is inkábbb a nagyobb tanninú borokat preferáltam eddig. hogy utána kadarkát iszunk az már más kérdés.

Sárfehér 2006.03.28. 10:48:06

zoli, köszönöm szépen. A sározás technikailag hogy történik? egy vásznat feszítenek a kád tetejáre, és arra jön a sár? Vagy deszkákra? Kb. Mennyi ideig tartották a sár alatt? Nagyon kíváncsi vagyok az ilyen kadarkára.

Sárfehér 2006.03.28. 10:50:14

fsail: így van, folyamatosan teszem hozzá a bort. Lehet, hogy pazarlás, de víz nem megy bele, csak bor, ahogy én csinálom.

2006.03.28. 12:52:21

Ne sározzátok be a kadarkát!

Művelődő 2006.03.28. 12:54:25

séf!!!!vagy vki!!! séf | 2006.03.27. 08:33 "Néhányszor már leírt(uk)ák, pörkölteket fehérborral kell készíteni!" fsail | 2006.03.28. 10:44 "...a pörköltes témát sem válaszolta meg senki." (...) "...ezt a fehérboros témát a pörköltbe még az életbe nem hallottam."

Művelődő 2006.03.28. 12:56:46

Ja,és közben én is:Művelődő | 2006.03.27. 08:53 "...miért "kell" fehérborral főzni a prököltet?"

lackó 2006.03.28. 13:35:56

Görög: miért ne lehetne a Kadarka az a bor, amivel be tudnánk törni? Én pont azt hallottam, hogy a küldföldieknek nagyon is izlik, pont azért mert egyedi, különleges. Egysze rmár említettem, hogy Hugh Johnson is kiemelte...nem véletlenül szerintem. Csak rá kellene hangolódni. Szerintem. A műtannnint még mindíg nem értem. Minek vegyek meg egy olyan bort, ami noha természetes, tele van hibáakkal és miért ne szeretnék egy oyln bort, ami csiszolgatva van (természetes anyagokkal)?

Műtannin 2006.03.28. 13:52:24

Miért ne vennék meg az olyan bort, ami természetes és jó, és miért szeretnék a "csiszolgatott" borokat? Te iszonyatosan távol vagy az igazi boroktól...., gyere közelebb szívesen látunk!

lackó 2006.03.28. 14:01:38

Tudom, hogy távol vagyok...egy szaros ki alföldi gyerek vagyok, akinek fogalma sincs az igai borokról. Szerintem nem kell valakit lenézni és hülyére venni azért, mert épp nem egy a véleményünk. Nem mondtam, hogy nem veszem meg a totál természetes borokat, ha azok jó...de ezt te miből tudod megállapítani, kérdezem én? Most az jön, hogy Gy. Imre, somlói lakos is műborokat csinál? Ha már az ő borait szeretem...

l 2006.03.28. 14:03:30

Hívj meg magadhoz, áruld el ki vagy és megyünk a társasággal, ha Csernyeföld meglesz, hozzád is elmegyünk :)

A budapesti látnok 2006.03.28. 14:21:10

Vida Péterrel beszélve a hétvégén, az Ő véleményét is ideírom A kadarka az a bor, amivel ki lehet tűnni nem a nagy cabernet fajtákkal kell összehasonlítani, hanem önmagában kell értékelni, mint ahogy egy könnyűsúlyú ökölvívót sem a nehézsúlyban indítanak

TULLIUS 2006.03.28. 16:14:25

És nem is cselgáncsban.

Sárfehér 2006.03.28. 16:46:05

Így van. Tök értelmetlen azt elvárni, hogy kadarkából CS bor legyen. Meg akkor minek?

l 2006.03.28. 18:36:34

Csak művésztannin muatkozna be. Most már tényleg érdekel, a beszólása után...

Műtannin 2006.03.28. 19:17:39

Te ugyanaz a kis szaros alföldi gyerek vagy, mert ha egy másik, akkor téged is szívesen látunk.

lackó 2006.03.28. 20:10:47

DE HOL??? Vigyázz, ha megmondod, nem egyedül megyünk! :))) Kaló nem lehetsz, mert ő inkább a pincébe megy fórumozás helyett :)

HSZ 2006.03.30. 23:15:38

Kedves Sárfehér! Németh Attilát el tudod érni, hogy megbeszélj vele egy látogatást. Az elérhetősége (mobil) megtalálható például a Tokaj Renaissance honlapján a tagok között (Alana-Tokaj).

Sárfehér 2006.03.31. 12:36:16

Kedves HSZ, köszönöm az információt.

Sárfehér 2006.03.31. 12:46:34

Szóval, még egyszer: Tokaj és kadarka? Bocs, de teljesen tájékozatlan vagyok. Azt hiszem, húsvét környékén lesz egy pár utam.

HSZ 2006.03.31. 17:21:53

Ez utóbbi kérdésedet nem értem. Attilánál (tudomásom szerint) nincs Kadarka. Még Gyöngyöstarjánban sem.

Sárfehér 2006.03.31. 18:16:56

lackó és h párbeszédét ezek szerint félreértettem (pl. 03.25 22:03). Mindenesetre köszönöm a segítséget. Ha nincs is kadarkája, akkot is felkeltettétek az érdeklődésemet. Mád és Gyönyöstarján. Hm. Jól hangzik.

Csaba 2006.04.05. 11:21:56

Néhány gondolattal gazdagítanám a hozzászólások sorát. Kicsit szerencsétlenül néz ki az általam mondott majd leírt gondolat miszerint a kadarka nem lenne gyümölcsös. Mint tudjuk a gyümölcsös jelző talán a legnagyobb és leggyakrabban használt közhely a magyar borleíró nyelvben. Ezt szinte minden borra el lehet mondani. A kadarkára is de mint láttátok a megszólaló borosok is bizonytalanok a pontos leírásban. A legjobban talán egy francia szakértőcsapat fogalmazott mikor végigkóstoltak nálunk egy évjáratsort kadarkából. Szerintük a kadarka mással nem hasonlítható, kadarka íze és kadarka illata van. Na most akkor ezzel tessék vitatkozni. A másik amit szeretnék a tisztelt művelt alkoholisták elé vetni az a szekszárdi és a ménesi kadarka ügye. Személy szerint én tudom, hogy Géza barátom is kadarkát termel, kedvelem is a borait DE ha a mi általunk termelt, szeretett és elfogadott kadarkát mellé teszem akkor vagy az egyik vagy a másik nem kadarka. A jellegbeli különbséget a szőlő okozza. Nálunk a vékony héjú nagy bogyójú kadarka klónok vannak, ebből adódóan kevesebb színanyag, tannin stb tartalmú borok készíthetők és nekünk ez jelenti a kadarkát. Ménesen apró bogyójú, vastag héjú klónok találhatók és ebből ki túlzással cabernet jellegű borok is készíthetők de mindenképpen robosztusabbak mint itt nálunk. Ennyit szerettem volna.

Hága Balázs 2006.04.06. 10:59:29

Örülök, hogy erre a fajtára illetve témára külön "cikket" és energiát szántatok,rendkívül meglepett....az pedig még jobban, hogy ennyien szólnak hozzá a témához! Ezek szerint van pár ember akinek a Kadarka a szívügye. Ez naon fasza!!! Feldobtatok.

zöldfül 2006.04.07. 10:13:22

Sajnos csak a végére tudtam ideérni, de a kadarka nekem egy privát mániám, pedig inkább a fehérborok között keresem a jót. Viszonylag több félét kóstoltam már (Alisca, Vida, Vesztergombi, Takler, Vylyan, Aranyfürt, Mészáros, Dúzsi, sőt még Polgár is), és azt mondom, érdemes érte elmenni Szekszárdra, hogy az ember olyan kistermelők borait megvehesse, amit más bótban nem lehet kapni, pl. Grünfelder. Egyáltalán nem mindegyik kiugró, de én imádom őket. Újabban nagyon tetszett pl. a Bodri 2003, de egyszer a Probus borát is felhasználtuk próbaborként egy kóstolón és nagyon sajnáltam, hogy nem azt raktam be a vak sorba pl. a Takler 2001 helyett, különösen, ha összevetem a 800 Ft-os árát a másik 2100-éval. Az első emlékezetes vörösborom a Vida 1997-es volt, a 2000-es még egy leheletnyivel talán jobbnak tetszett. Hogy a külföld mennyire szereti vagy nem szereti a kadarkát, arra egy saját történet: előző cégemnél volt egy kollégám, aki amúgy mindenhez marhára értett és szerinte csak a cabernet sauvignon az üdvözlendő fajta. Vittem neki egy Vida 97-es kadarkát, amit akkor csak egy vacak műanyag pohárból tudtunk meginni, és elkezdett hümmögni. Ezek után a cég karácsonyi repi ajándékaként megvettek néhány karton Vida bort, majd egy külföldi meló alkalmával ki is vitt belőle egy üveggel a más népek cuccaival összekóstoltani. A franciák, skandinávok, akárkik el voltak ragadtatva a bor egyediségétől, finom savaitól.

Hága Balázs 2006.04.07. 16:40:32

Kár hogy a Dúzsi '97-es tételt egy magánszemély vádárolta fel egyben, így sehova sem jutott belőle...életem legszebb Kadarkája volt. A Bodrit én is figyelemmel kísérem, lesz még belőle cserebogár...

Hága Balázs 2006.04.07. 16:42:07

Khm...vásárolta...elnézést.

FYI 2006.04.08. 02:43:35

Én Balla Géza (Wine Princess) borait a Borkápolnában vettem. Cím: Damjanich u. 52. (majdnem a Városligetnél).

Janesz 2006.04.17. 12:32:26

Mit lehet tenni a kadarkával hogy meg tudjam állitani a rothadását? Sajnos még nem jöttem rá.Hagyományos müvelésü. Pedig minden évbe a hajtásait kiritkitom,augusztus végén a kötözöt elvágom hogy szellös legyen a tőke.De igy is szüretre csunya a szőlő.Permetezéssel is probálkoztam(rovral).Tiszta ideg vagyok a leadásnál hogy át veszik e.A cukorfokot se éri el.Azt mondták hogy bármit csinálok vele,ez ilyen fajta,megállitani nem tudom.De ragaszkodom hozzá mert magyar fajta,mint az ezerjóm.

borcsa2 2008.04.09. 00:11:55

Janesz!
Próbáltad már kiszámítani,hogy mennyi is a tőkénkénti,illetve a hektárra átszámitott termés mennyisége?
Ezen túl pedig az sem mellékes,hogy hol és milyen fekvésben van a kadarkád.
süti beállítások módosítása