Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Zöld fehérek

2006.04.03. 05:00 - Albert gazda

Amikor könnyű, száraz fehérbort szeretnék inni, akkor általában sauvignon blanc-t iszom. Nagyon sokat nem várok ezektől a boroktól – csak friss illatokat, üde zamatokat és megbízhatóságot, feltétlenül. Persze ez nem kevés. Heti bormatiné és borok a hiperből – kettő az egyben.

A sauvignon blanc a Loire völgyében – Sancerre, Pouilly-Fumé – otthonos igazán, izgalmas, gyakran minerális borokat ad ott. Egy ideje viszont leginkább Új-Zélandon bizonyítja, milyen sokra képes. A világ borszakírói egyre-másra osztogatják a kiwi sauvignonoknak a több mint 90 pontokat, de nekem – noha kóstoltam már Villa Mariát és Nobilót – még nem sikerült beleszaladnom ötcsillagos minőségbe. (Lehet, meg kéne végre próbálkoznom a Cloudy Bay derekas árú darabjával.) Újabban Chilében is szívesen és sikeresen termesztik. Arra, hogy az SB nemcsak vágott füves és csalános könnyedség – kiemelkedő formájában tropikális és minerális –, hanem extraklasszissá is nőhet, Sauternes a bizonyíték. Ott általában semillonnal házasítják, de a domináns szerep a sauvignoné. A bordeaux-i édes boros vidék Tokaj első számú riválisa, s bár mi tisztában vagyunk vele, hogy különbek vagyunk, ezt csak mi tudjuk így, kár.

A fajta általunk ismert, csaknem mindig reduktív eljárással készült változatai világos, sokszor zöldes reflexeket mutató színűek és rendkívül illatosak. A fontosabb jegyek közt vezet az említett fű, a csalán, gyümölcsnek meg az egres. Amennyiben éretten szüretelték a szőlőt – erre távolról sem helyes visszakézből mérget venni –, ananászos, mangós dolgok jönnek elő, sőt eper, cseresznye és macskapisi. Ízben üde és zamatos, többnyire ágaskodó acidokkal. A legtöbben kis szén-dioxiddal palackozzák, hogy még karcsúbbnak tessen. Ha olyan fehérbort szeretnék, amely garantáltan csúszik, sauvignon blanc-t iszom. Azért is jó a fajta, mert katartikus élményt ugyan nemigen nyújt, de szinte mindig megbízható. Kivéve, ha megöregszik, mert nincs lagymatagabb, mint ő, ha dinamizmusát veszti.

Belépett a képbe a Nyakas Pince, és pillanatok alatt meghódította a szomjas közönséget

Az első finom sauvignon blanc a dörgicsei Pántlika Pincészet 1994-ese volt az életemben, az első kimagasló pedig a Hilltop Neszmély (lánykori nevén Interconsult) soproni 1997-ese. A neszmélyi központú nagypincét sokáig nevezhettük az első számú hazai SB-gazdának, különösen azután, hogy termőre fordultak saját telepítéseik, s megkezdte karrierjét a Virgin Vintage széria. Úgy adódott, hogy Kamocsay Ákosék hosszú évek óta képesek szűztermésből készíteni kiemelt kategóriájú sauvignon blanc-jukat. Igaz, 2004-ben megjelent egy új verzió, amelyet Hilltop Premiumnak neveznek, s a címkékre írták a Korma-dűlő nevét is. Ezek a Virgin Vintage-példányok rendszerint simán nyerték praxisomban a vakteszteket, és most is meg akartam nézni a 2004-es Korma-dűlőt, de problémás lehetett a palack, pirkadt színű és savhiányos volt benne a bor, úgyhogy legközelebb. Egyszer már ízlett, amúgy.

A Hilltop nincs már egyedül a spiccen, az ezredfordulóhoz közel belépett a képbe a töki Nyakas Pince, és pillanatok alatt meghódította a szomjas közönséget. (Közben mintegy mellesleg érdekes reserve-ekkel hozakodott elő Légli Ottó, amelyekben hol nagyon, hol kevésbé túlzottan írta felül a fa az elsődleges jegyeket. A 2004-est például akár kiegyensúlyozottnak is lehetett nevezni.) Az evidens volt, hogy ha SB-ről akarok írni, a Nyakast nem lehet kihagyni, amelynek 2004-esét végül Miguel Torres 2005-ös Santa Digna Reservájával kóstoltam össze, és nem csalódtam.

Miguel Torres Santa Digna Sauvignon Blanc Selection 2005, Chile

A katalán óriás Miguel Torres Chilében, Curicóban is megvetette a lábát, ahol a sauvignon blanc az utóbbi években kezd hódítani. A Torres a komolyabb vörösökből összerakott palettát színesíti vele, tehetségesen. A 2005-ös selection kifejezetten világos színű, szénsavgyöngyöket mutat és brutálisan illatozik. Egres, csalán, némi egzotikum. Szájban karcsú, csípked a CO2, a vége édeskésen-savanykásan gyümölcsös, és felbukkan egy disszonánsan fanyar árnyalat. A savak már-már túlontúl határozottak, jó a svungja a bornak. Üres pohárból kis epresség. Idővel szépül az illat, kedvesek az ízek, de a fanyarság nem múlik. Nem teszi tönkre az összképet, de zavar. Emiatt gyenge 4 ponttal be kell érnie.

Nyakas Pince Budai Sauvignon Blanc 2004

A töki Nyakas Pince 1997-ben alakult, főborásza, Malya Ernő azóta begyűjtött egy év bortermelője címet, a borai meg egy rakat díjat és érmet. A magas mésztartalmú, ásványi anyagokban gazdag talaj és a speciális mikroklíma mellett nyilván a jól megválasztott fajélesztők és a perfekt reduktív technológia is hozzájárul ahhoz, hogy Malya keze alól – ahogyan honlapjukon írják – egyedi ízvilágú és illatos fehérborok kerülnek ki, amelyeket szeret a fogyasztó és elismer a szakma. Egy anyekdot: néhány éve ott voltak ők is a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron, Budapesten, és irsai olivérből csinálták a forralt bort. Soha nem ittam annál jobbat a műfajban, sem előtte, sem utána. A sauvignon blanc a magasabbra pozicionált tételeik közé tartozik, egy híján ezer-hétszáz forint a Corában. Miként a korábbiakat, sok helyen elismerték már a 2004-es évjáratot is, kapott matricát egyebek közt a pannon mustrán és a bécsi AWC-n, a 23. almásfüzítői nyílt nemzetközi versenyről nem is beszélve. Mellesleg, a tavalyi Vinitalyn különdíj jutott a Nyakasnak, mint a legeredményesebb magyar termelőnek.

Valamivel mélyebb színű, mint a chilei vetélytárs, és bár illata kevébé áradékony, mégis sűrűbbnek tűnik. Sokkal elegánsabbak és kifinomultabbak a tropikáliák, nagyjából felül is írják az egres/csalán vertikumot. Ízben dettó: közepesnek mutatja magát a test, teltebbek, gyümölcsösebbek a zamatok, kellemes a lecsengés. Fanyarságnak ez sincs híján, ebben az esetben azonban nincs disszonancia, ez a részlet is tökéletesen illeszkedik az egészbe. Érezhető a maradékcukor, de nem takar, csak elsimít, harmóniaféleséggel tetézi a bor lendületességét. Ezt a sauvignont tényleg jó inni – mértékkel, meg ne fájduljon a fejünk –, és én szeretem is inni őt. Simán megérdemli az 5 pontot.

Címkék: heti bormatiné

27 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1112851

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eu estava lendo este 2018.03.20. 16:28:51

Az Ember Aki Legyőzte Gyárfás Tamást - Reflektor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eF 2006.04.03. 08:16:28

nehogy már jobb legyen egy fajélesztős nyakas sauvignon blanc, mint laposáék folyékony somlói bazaltja...!!!! (úgy értem, hogy az utóbbi érdemel többet, mint 4 pont) egyébként friuliban a sauvignon blanc-t többen csömöszöléssel erjesztik héjon, akár több hétig is

mustvagysoha 2006.04.03. 08:27:56

Két hete Etyeken Hernyák Lacinál kóstoltam 2004-est. Kellemesen telt, üdítően friss, kerek savakkal. Finom bodza/egres illat-íz, később gyümölcsös, harmónikus, szép utóízzel. Remek bor. Kóstoltam a Nyakas félét is, hasonlóan szép élmény, igazi tavaszi ízvilág. Eddig nem volt a kedvenc fajtám - most sem lett - de vásároltam néhány palackkal és kínáncsi lennék más hazai vidéken (pl. Ászár-Neszmély) mit tud. Kit tudtok ajánlani?

M 2006.04.03. 08:29:47

Már mérne lehetne jobb AG szájíze szerint SB kategóriában. nem akarok kötözködni, de az 5 pont az nem azt jelenti hogy olyan jó mint az összes fellelhető 5pontos bor. Ez egy 5pontos SauvignonB azt kész. Sur le pont Sauvignon... OKOK nem énekelek...

M 2006.04.03. 08:32:23

Ászár-Neszmélyről csak Hilltop-ot (régi Virgin Vintage-ek jók voltak, de újabban megcsappant a bizalmam a hilltop borok felé, bár a bag-in-boxosok tetszenek :) ) és Szöllősi-t kóstoltam, korrekt tételek. Az én nagy szerelmem a Légli Ottó féle Sauvignon Blanc reserve Szöllősgyörökről, nagyon egzotikusan hat a hordó benne!!!

M 2006.04.03. 08:33:06

Írnám még hogy az egyszerű és nagyszerű kategóriában Árvay János Zempléni Sauvignon blancja is ajánlható cvsak nemtom lehet -e még kapni

borharapó 2006.04.03. 08:35:33

Kedves eF! Ne is próbáld összevetni, teljesen más világ! A Nyakas egy friss reduktív termék, 2 év alatt el kell fogyasztani. Persze, hogy somlói potenciál, de a fajta sem odavaló. A SB a meszes etyek-budai talajon tudja szerintem a legjobbat. (vagy Neszmélyen?) Ez nem egy minerális igényű fajta. Friss zöldségek, párolt fehérhalak, tavaszi saláták stb. ez a SB világ!

borharapó 2006.04.03. 08:37:07

bocs, helyesen. NEM somlói potenciál

Etyekisrác 2006.04.03. 08:41:27

Tapasztalatból: A SB-nál nagyon kell vigyázni a hordóval. A fásság éppen a - mustvagysoha -nál helyesen említett bodzát öli meg! Kedves GA, éppen a bodzát nem említed, pedig Ernőéké szépen hordozza és a fajta irodalmi (de a valóságban is!) íz/illat aromája ez.

M 2006.04.03. 08:43:23

Ha már Hernyák Laciról esett szó, megragadom az alkalmat és emelem kalapom előtte, amit borok, párlatok és turizmus területén csinál Etyeken...példás!

mustvagysoha 2006.04.03. 08:53:58

Igen M, Etyek példa lehet. Gondolok a borászok és vendéglátók összefogására is! Persze a Bp. közelség sokat jelent, elsősorban vendéget és tőkét. Ügyelnek a környezetre is... Hernyák Laci tényleg egy nagy fazon, tudomásom szerint egy picit a kényszer (megélhetés keresése) és a lehetőség meglátása vitte a párlatos pályára. (Persze volt a Délvidékről hozott tapasztalata is.) A borászatot pedig helyi jeletősebb termelőknél évekig tanulta. Valóban, sok hasonló derék ember kellene minden borvidékre!

lelkes amatőr 2006.04.03. 12:02:13

M-nek én nemrég vettem a Kraffa borkekeskedésben (Bécsi út eleje) Árvay SB-t, persze egyből két palackkal. Szerintem ott érdemes próbálkoznod. Úgy tudom, a tulaj közvetlenül tud szerezni a pincészetből "Zempléni SB"-t.

újpest 2006.04.03. 12:33:45

Le a zöld fehérekkel, én a lilákat szeretem pl egy jó Zweigeltet.

nzoli 2006.04.03. 14:30:18

Frittmann 2005-ös SB! Üde, intenziv, határozott szénsav, nagyon jó a kategóriájában. Nem is gondolná az ember egy alföldi borról, hogy ilyen jó lehet. És még olcsóbb is, én 890-ért vettem.

eF 2006.04.03. 14:45:30

sok reduktív bort soroltatok most itt fel (ez persze nem baj). tudtok olyat ajánlani, amelyik hordóban (is) volt? árvayé milyen?

eF 2006.04.03. 14:47:40

M-nek: nem, Laposáé olaszrizling (az előző postban volt). jó, persze a kóstolás mindig szubjektív, és ráadásul két teljesen más borról van szó, de ha már ugyanarra a blogra írnak, akkor vmilyen szinten elvárható, hogy össze lehessen hasonlítani a pontszámokat

newpest 2006.04.03. 17:40:00

Nagyon jó a Szőlőskert Rt. savignon Blancja, kóstoltátok már?

subsidium 2006.04.03. 18:02:41

Hát akkor most én is szólnék: Javaslom megkóstolni, ha lehetőség nyílik rá, mindkettő NZ: - Craggy Range Sauvignon Blanc 04/05, Te Muna Vineyard Martinborough Region és/vagy - Jackson Estate Sauvignon Blanc 04/05, Wairau Valley, Marlborough Region Kicsit nehéz beszerezni, legutóbb Londonban volt szerencsém. Csodálatosak!

eF 2006.04.03. 21:07:57

az új-zélandiak szépek lehetnek (csak 1-2-t kóstoltam, azok jók voltak), már csak azért is mert a legnagyobb befektetőik loire-völgyiek, tehát megvan a know-how. vicces, hogy chile-ben meg leginkább a bordeaux-iak fektetnek be...

M 2006.04.04. 09:53:28

Egy jó ismerősöm a Cloudy Bay-nél járt tavaly szüreten és nagyon szép dolgokat mesélt a borokról, nagyon fexik a klíma a sauvignonnak...csak itthon már nagyon drága...

Gabin 2006.04.04. 11:31:11

A bécsi Intersparokban 7-8 euroert lehet kapni új-zélandi SB-t a Marlborough régióból (Montana pincészet), nagyon megéri a kifizetett pénzt.

subsidium 2006.04.04. 11:59:55

Igen, Gabin, lehet kapni, de NZ SB nem egyenlő NZ SB.

Sörmedve 2006.04.05. 07:39:45

Albert gazda: ha már Chile és SB, akkor javaslom próbáld ki a Concha y Toro 2004-es Sauvignon Blanc-ját - kb. ugyanannyiba kerül mint a Miguel Torres-féle SB, de azzal ellentétben ez jó is, mégpedig annyira, hogy szerintem alulról súrolja Kamocsay Ákos szebb SB-jait (de persze nekem is az ő SB-jai a mérce...). Ugyancsak Concha Y Toro és ugyancsak 2004, Sauvignon Blanc+Chardonnay (!) cuvée, ebben a chardonnay savai nem zúzzák szét a SB gyümölcsösségét. Én egyébként eddig a Miguel Torres borok közül még nem ittam olyat, ami kimondottan ízlett volna, dehát egyrészt ízlések és pofonok, másrészt meg még szerencsére életeben vagyok, és hátha legközelebb majd, ugye.

Flacika 2006.04.05. 09:31:54

Ha meg nem haragszik :), annyiban kiegészíteném Albert gazdát, hogy anno a Vörösmarty téri Nyakas-kitelepülésen a forralt bort a Budai Cuvée-ből (akkor 60% Ch, 30% IO, 10% Rsz) készítették, nem Irsaiból... Én is voltam ott többször, és apránként végigkóstoltam az összes borukat, még a 2001-es késői SZÁRAZ Chardonnayjukat is.

Flacika 2006.04.05. 09:33:20

Newpest, én ittam már 2 vagy 3 alkalommal, nekem bejön. Az árát - általában 700 körül a hiperekben - simán megéri.

Bor K.O. 2006.04.07. 11:58:57

Jól mondtátok, a Zsámbéki medence két szélén két különböző árnyalat néz egymásszal aszembe, Hernyák Laci, Etyekről, Nyakas borház Tökről, de mindkettő szuber SB. Köszi Albert Gazda, hogy visszaigazolod: a borfesztiválon a kínáló kislány rossz néven vette amikor csupa dícséretből és elragadtatásból áradoztam neki a SB illatáról: mintha a vizes réten a szalmaboglyát lepisilte volna egy héttel azelőtt a kandúrka, bár már elmosta az eső az illat nagyját, mégis tudjuk hogy ott járt.

soroksári sokszorjó 2006.05.05. 11:44:07

A talaj, termőhely és pince függvényében, ha nem reduktiven előállitott,legalább olyan jó vagy még jobbak, a móri ezerjó., egri leányka vagy királyleányka, irsai olivér és még sok más magyarrá lett szöllőfajta és az abból készitett bor. Dehát izlés dolga ,van akik mindig csak az újdoságot hajhásszák és a régit, nem is ismerve, nem is kultiválják.
süti beállítások módosítása