Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Villány

2006.04.21. 07:13 - Albert gazda

Úgynevezett mediterrán borvidékünk, a vörösborbarátok kedvence útelágazkodáshoz érkezett. És én összehoztam őt Burgenlanddal. Hiszen ismételt felfutásához más sem kell, csak sokkal több jó termelő, kedvezőbb árak és eredeti ötletek. A siker receptjét egyszer már megtalálták, de azóta lejárt rajt a dátum. Kéne másik. Kisujjukból kirázzák. Vagy nem.

Nem lepek meg sokakat, ha azt mondom, a rendszerváltás környékén a villányiak ébredtek a legkorábban. De mondom, mert muszáj, hiszen sokan elfelejtették, vagy zsenge koruknál fogva nem is tudhatják, hogyan volt. Ezek a ma is jól ismert mesterek, sváb gyökereikkel, munkabírásukkal, találékonyságukkal már 1990 előtt megteremtették későbbi sikereik alapjait. Mintha ráéreztek volna, hogy az egyre jobb borokra egyre nagyobb lesz az igény, rövidesen.

A 90-es évek

Aztán robbantottak. Tiffán Ede kapta meg 1991-ben először az év bortermelője elismerést, 1994-ben követte őt Gere Attila, 1996-ban Polgár Zoltán, végül 1997-ben Bock József. Azóta semmi, és ennek már majdnem tíz éve. Olykor fanyalogni szoktunk, szoktak az ilyen díjak kapcsán, nemegyszer joggal, de akkor ez egészen mást jelentett. Jelentős szakmai és közönségsikert, garanciát arra, hogy az adott termelő borai jobban fognak fogyni, jobb áron fognak elkelni. Egy darabig.

A 90-es évtized tehát egyértelműen a villányiaké, ami nemcsak a fenti lista alapján állítható. Abból is levonható a következtetés, ha felidézzük, hogy nézett ki Villány tíz esztendeje, hogyan most. Vagy abból, mekkora és milyen felszereltségű pincékben mesterkedett Tiffán vagy Bock 1996-ban, és milyenek a körülményeik ma. Gyors karriert csináltak, mindenki a maga módján, egymástól különbözően, a maga nagyon vagy még határozottabban ambiciózus forgatókönyve szerint.

Sok pénz

Rengeteget lehetett keresni akkor, és rengeteget tudhattak fejlődni is. A 90-es évek első felének agyonbarrique stílusától a nevesek többsége simán eljutott a kaliforniai töménységig – ezt kéretik részemről nem szitkozódásként értelmezni. Igen, a villányiak szerintem ezt az utat választották, nem a bordeaux-i kifinomultságot és komplexitást, hanem az übermediterrán töménységet és koncentrációt, a mély gyümölcsösséget, a csokoládés édességet, a magas szeszeket, a gyorsan érő, hömpölygősen nagyformátumú borokat.

Lehet, ezt a megközelítést ők maguk nem szívesen fogadják el. A benyomásom mégis az, hogy bár Villányban is kialakultak stílusok, más egy Bock, mint egy Gere, egy Tiffán, mint egy Vylyan, ám összességében nem jelent meg a lehetséges határozottsággal a termőhely, és a többség inkább hasonlítani akart versenytársaihoz, mintsem különbözni tőlük.

Dűlőfaggatás helyett

Ezért is nem tudunk sokat a borvidék dűlőiről. Ismerjük a Jammertal, a Sterntal vagy a Kopár nevét, de konkrét borokat egyikhez sem kötünk. Hacsak Gere Kopárját nem, amely viszont bevallottan nem kizárólag a dűlőben termett szőlőből készült. Vagyis ügyes brandépítésről van szó ebben az esetben. Bejött. Vannak, akik azt mondják, a borvidék egészén hasonló a talaj és hasonlóak a mikroklimatikus adottságok. Ebből az következne, hogy a leggyengébb(nek tartott) területeken is lehet éppolyan klasszis borokat készíteni, mint a legjobbakon. Erre van is már bizonyíték.

Persze a dűlők faggatása – hogy nyájas antisznob olvasóink kedvében járjak – jószerével még el sem kezdődött. Hírlik, Tiffánék már túljutottak a márkanevek marketingértékének fölözésén, és valóban a termőhelyek tényleges adottságainak kibontásán dolgoznak. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Drágán harmatosat

Fősodromhoz visszatérve: ha a 90-es éveket Villánynak adjuk, akkor tűnik szembe igazán, hogy a 2000-esekben már nem tudtak átütően újat mutatni. Ahhoz képest sem, hogy zömmel éppen az utóbbi években jelentek meg vagy futottak be karriert horribilis árú presztízsboraik. A legnépszerűbb borvidék szerepét azonban a borínyencek körében átvette Tokaj. És feljött Eger meg Szekszárd is.

Villány pedig kicsit állva maradt. Azért, mert miközben a nagyok sorra készítették igényes, de baromi drága boraikat, a mezei fogyasztók asztalára való alapkategóriás termékeik mind kevésbé voltak olcsók, a minőségük meg gyakran verte a lécet. Ennek egyik rút példája Gere Attila 2001-es álló címkés cabernet sauvignonja. Más kérdés, hogy a borász – becsületére legyen mondva – abból az évjáratból nemhogy presztízsbort, barrique-ban érlelt felső-közepeset sem hozott ki.

Régi nagyok

A másik probléma: míg Egerben tucatnyi fiatal termelő tűnt fel és hozakodott elő kitűnő borokkal – versenyképes, fogyasztóbarát áron –, addig Villányban alig tűntek fel új szereplők. Legalábbis olyanok, akik képesek lettek volna berobbanni. A fent említett négyes/hármas fogat mellé – Polgár Zoltán jó ideje kiesett közülük – szinte csak a borvidéken kívülről hozott tőkéből épült Vylyan és Malatinszky Kúria zárkózott fel. Günzer Zoltánt helyes említeni még, és annyi. Természetesen tudunk Mayer Mártonról és Keller Györgyről, Günzer Tamásról és Wunderlich Alajosról, továbbá a Csányi Pincéről, ám azt merészség lenne állítani, hogy bármelyikük neve is ott van a borbarátok házi dicsőségtábláin.

Akik nem gondolják, hogy a villányiak zsákutcában masíroznak, azok még a régi nagyokat kedvelik így is, és hát nyilván van köztük, akit érdemes dicsérni. A legeslegelső helyen Gere Attilát, aki a Solussal megcsinálta az első abszolút kultuszbort, egy tételt, amelyhez gyakorlatilag lehetetlen normális úton-módon hozzájutni. Gere klasszis. Itt van Bock is, aki rusztikus-súlyos borai után a 2003-as syrah-jával tudott újat mutatni, Tiffánék sem lettek rosszabbak, és persze jó a Vylyan és Malatinszky – utóbbi a 2003-as franc-nal végre nagyot dobott –, akik mindig más utakat kerestek, találtak.

Burgenland

De ez kevés. Fél tucat pincével képtelenség felemelkedni. Ha már Bordeaux-t és Kaliforniát szóba hoztam: Villány számára egyik és másik sem példa. Először azt helyes rögzíteni, hogy Villány kicsi. Kicsik a villányi termelők is, ezért soha nem jutnak el odáig, hogy boraik zömét külföldön adják el. Nincs annyi. Hódíthatnak aprókat, és kész. Nem óriásokkal kell versenyezni, pláne nem saját pályájukon kell velük harcba szállni.

Előbb-utóbb rájövünk, hogy a magyar bort a magyaroknak kell meginniuk, mint az osztrákot az osztrákoknak, a németet a németeknek, a svájcit a svájciaknak, a szlovént a szlovéneknek. Tokaj kivétel, de most nem róla beszélünk. Magától adódik a burgenlandi párhuzam. Ott is súlyos és hömpölygős presztízsborokat készítenek, ott sem a változatosság gyönyörködtet. De ott van tisztességes és népes első és még népesebb második vonal, termelők, kategóriák, fajták tekintetében is. Azoknak a boroknak a jó részét is megveszik helyben, megisszák az ország határain belül.

Csak az ottani termelőkben több az invenció, a lendület. És sokkal többen vannak ma már azok, akik a minőséget célozták meg. Ahogyan azok is, akik tudják, pontosan mennyit érnek a boraik. Még egyszer: a legkevésbé sem gondolom, hogy a villányiak az összeomlás felé tartanának. Divatok jönnek-mennek, elmúlik ez a fanyalgás is. De ahhoz, hogy a borvidék a spiccen legyen, több ötlet és több tudatosság kell. Meg okosabb árak. Minden más megvan. Azt hiszem.

Címkék: esszéjellegű

84 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2612834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M 2006.04.21. 08:50:24

Ugyan már az előző topikban elköszöntem a törzskommentelőktől, és nem akarok kampányoló politikusnak tűnni sem Illés zenekarnak úgyhogy tényleg ez az utsó komment :) Akik kimaradtak: a szerzők. Azt hiszem ez méltó cikk ahhoz hogy megköszönjem azt a rengeteg tudást, információt, tapasztalatot amelyekkel eddig -és remélem ezután is- tágították a látókörünket, maradok továbbra is hű olvasójuk, M.

2006.04.21. 10:11:30

Egyetértek a cikkel, a presztizsborok kivételével nemigen veszek le villányit a polcról. Ha viszont Ausztriában járok szívesen veszek le 10-15 eurós helyieket a pocról pusztán kísérletezés céljából, ezek többnyire nem okoznak csalódást.

Defter 2006.04.21. 10:21:55

10-15 euróért itthon is kísérletezhetnél, ebben a kategóriában azért már kevés a csalódás, csak tudni kell, mihez nyúlj. Bár ha az osztrákok között válogatsz, soha nem fogod tudni, mit vegyél le a magyar borok közül. Amúgy - bár én amatőr vagyok- az én házi dicsőségtáblámon ott van Günzer Tamás. Igaz, hogy az én poharamba időnként ő maga tölt, így valószínűtlen, hogy csalódjak a borában.

Pumalyos 2006.04.21. 10:27:31

Nahát?! A magyar bort a magyaroknak kell meginni? Még ilyet? Ez már lábszagú nacionalizmus. Amúgy ezt mégis hogyan gondolja a t. szerző, ha írásaiból süt a magyar=pocsék felfogás? Van magyar bormarketing? Van piac és minőségvédelem?

Szittyó 2006.04.21. 10:35:01

Hát, nem tudom! Rengeteg igazság van a cikkben, de akkor ez egyben az összes borvidék kritikája is. Az emlegetett Eger és Szekszárd környékéin is csak néhány "mohikán" vitézkedik. A kérdés valóban az, hogy a jelenleg második vonalba tartozók felzárkóznak e. Villányra visszatéreve viszont meg is lehet fordítani a dolgot. Szerintem azért lett ilyen sikeres az egész borvidék, mert egységes arculata van. Ezt kis hazánkbam rajta kívül csak Tokaj állíthatja magáról. Nem véletlen, hogy ők ketten állnak a dobogó legfelső fokán...

euro 2006.04.21. 10:44:48

Nem igazán tudok egyetérteni a cikk gondolatmenetével. Villány szerintem elért a minőségi tömegtermelés szintjére. Az összes nagyobb üzletben lehet villányi bort kapni és a vevő tudja, hogy ha leemel a polcról egy villányi cabernet-t, akkor nagyon nagy valószínűséggel egy jó bort tesz a kosarába, bárki is termelte azt. Ez Egernél abszolút nem mondható el. Ha jó egri bort akarunk vásárolni, akkor vagy a szaksajtót kell napi szinten ismerni, vagy nagyon könnyen melléfoghatunk. A villányi termelők ki tudták szűrni maguk közül a kóklereket, míg az egriek még nem jutottak el ide. A villányi borok átlagminősége lett tehát magyarországi szinten kiemelkedő, és ez az, ami az egésu borvidék üzleti sikerét magával hozta. Így én Villányt igen nagyra tartom a magyar borvidékek közül és követendő példának a többiek számára. Az már legyen a borszakértő urak gondja, hogy egy jó csapatban nehezebb észrevenni a kiugróan jó játékosokat:)

KF 2006.04.21. 11:07:06

Magyarok meg is innák ezeket a borokat. De mennyi pénz költhető borra egy átlagcsaládban Mo-n és mennyi Burgenlandban, ami a legelmaradottab osztrák tartomány????

Villány = Zsákutca 2006.04.21. 11:22:36

eurónak 2006.04.21. 11:24:21

tekintve, hogy Gere saját címke alatt árul szart (is), pl. Kékoportó'04, a villányiak szerintem nem szűrték ki maguk közül a kóklereket. ráadásul ott nincs Egervin, és Varga sem belőlük akar meggazdagodni...

tf2 2006.04.21. 11:30:58

Burgenlandot példává tenni, azért IS butaság, mert ott Eu-s vissza nem térítendő támogatásokból épült a birodalom nagy része. Aki járt 15 éve ott az tudja hogy sehol sem voltak akkor. Mo. nem fogja ezeket a pénzeket megkapni. Más: töménységben nem vagyunk verenyképesek más veresboros vidékekkel a világból. csak nem természetes úton.

F.L.Gy. 2006.04.21. 11:34:19

Ami a cikk szerzőjének gondolatmenetét illeti - lehet hogy igyaza van, lehet hogy nem. Ezt nem tudom megítélni. Az azonban bizonyos, hogy villányi bor még nem okozott számomra csalódást (magam a Gere pincészet termékeit szeretem talán a legjobban), míg olyan gyakran megjártam már egri borokkal, hogy egri bort egyáltalán nem vásárolok. Horrorisztikus emlékeim között őrzöm azt a napot, amikor szemtanúja voltam a Szépasszony völgy egyik családi borpincéjében árusított bor érkezésének: egy furgonból emelte ki a szállító a Méreg! feliratú, korábban valamilyen szerves oldószert tartalmazó húsz literes műanyag kainszterekbe töltött terméket, amit aztán a szemem láttára átöntöttek a pincében álló rozsdamentes fémtartályba... A harminc évvel ezelőtt kedvelt Egri Bikavér íze, zamata is a múlté: ma már olykor egészen dermesztő ízhatású löttyöket forgalmaznak ezen a néven. De az igazsághoz tartozik, hogy öntöttem már lefolyóba soproni bort is, amit kétezer forni körüli áron vásároltam Hévíz egyik élelmiszer boltjában. Olyan volt az íze, mint a buggyant mosogatólé... A villányi borvidék borai mellett személy szerint jó tapasztalatokkal rendelkezem a szekszárdi borokkal kapcsolatosan is: az egrihez, vagy a sopronihoz hasonló csalódást szekszárdi bor még sohasem okozott számomra.

Csongor 2006.04.21. 11:39:53

Most nagyon meg fogtok haragudni rám, mert nem fogok szépeket mondani. Szerintem a magyar borok rémesek. Ne azzal jöjjön nekem akárki is, hogy a tokajiakkal rendszeresen díjakat nyerünk. Azok nagyon spéci borok. A fehér borokban is tényleg vannak jó boraink. De a vörös boraink rémesen gyenge minőségűek, márpedig jó borokról igazán a vörös borok tekintetében érdemes beszélni, szerintem. Nekem vannak rokonaim Londonban. Minden alkalommal a sarki szupermarketben vesznek borokat. Mindig vannak akciók, nagyjából 4-5 fontért kapni egy-egy üveggel. Ez ugye kábé 2000 Ft. Ha egy borkostolóval beszélsz, akkor mindig elmondja, hogy hogyan kell vörösbort inni. Én nem értek a szakszavakhoz, de a lényeg az hogy ha lötyikülöm, akkor jönnek ki az ízek. És utána ha számba veszem a bort, akkor minél tovább érzem az ízét, annál zamatosabb. Namármost ezek a londoni borok általában spanyol, francia vagy olasz bortermelőktől jönnek. Válogatottak, de ha az üzletlánc talál egy jó minőséget, akkor abból szétszór egy tetemes mennyéséget a boltokban. Ezeket kóstolva, elvégezve a szertartásokat azt tapasztaltam, hogy tényleg van ízük, vagyis utóízük. Nekem azt mondta egy kostoló, hogy ez a mérőszám. Na most, bemegyek egy magyar boltba és veszek egy 2-3000 forintos magyar bort. A várt utóíz elmarad. Ráadásul, bár lehet, hogy ez a villányi borok lényege, de ha egy villányit kóstolok, akkor nekem szó szerint szétporlik a számban, olyan száraz. Nem tudom, én nem csak erre a porló ízre vagyok kiváncsi, hanem arra a gyümölcsös ízekre is, amit mindenféle csodajelzőkkel (meggy, cseresznye meg mindenféle virágok) illetnek. Lehet, hogy vannak egyes magyar borok, amik tényleg jók. De szerintem nagy mennyiségben, úgy hogy azt egy üzlethálózatban lehessen teríteni, nem található elfogadható mennyiségű és minőségű magyar bor. Márpedig csak akkor válik igazán a magyar bor világhírűvé, ha ezekből eladható mennyiséget sikerül termelni.

m 2006.04.21. 11:40:55

Hajrá Szekszárd (Vesztergombi, Takler, Vida, stb...! Eger is jó (Vili bácsi, Vincze Béla, stb...).

oz 2006.04.21. 11:54:13

Marketin, reklám, pr. még mindíg ez hiányzik. úgy villányból mint más borvidékről. abban biztos vagyok, hogy ezek jó részét közösen (is) kellene folytatni (lásd ausztrália, burgenland, kalifornia). mert villány sem maradt állva ami a szakmát illeti. tessék megkóstolni egy Szemes féle rose-t, vagy cab fran., cab.sav. cuveé-t!!!

Sörmedve 2006.04.21. 12:09:54

euro: egy adott termék elterjedtsége mióta garancia annak minöségére ??? Minden TESCO-ban lehet pl. TESCO gazdaságos Túró Rudit kapni - és akkor mi van ? Az attól még igencsak messze van a "minöségi" terméktöl.... Továbba: hány rossz ill. túlárazott villányi Cabernet-t mondjak neked ??? Albert gazda: tökéletesen egyetértek a cikkben megfogalmazottakkal, gratulálok hozzá, elgondolkodtató ugyanakkor nagyon, de nagyon igaz felvetéseket olvashattunk az írásodban. Az én szomorú véleményem az, hogy az átalakulás nem lesz egy gyors folyamat, mivel ma - pont ahogy írtad - a "villányi" egy brand, melynek a tartalma minöségileg hiába nem ér már fel a régi idök, azaz a '90-es évek dicsöségével (mély tiszteletem természetesen az egyedi kivételeknek), a múlt pozitív imázsa még mindig nagyon erösen felfelé húzza az eladásokat, és ez nem feltétlen motiváló MOST a helyi borászoknak (="minek váltsak, ha úgyis jól megy a szekér" elven - és persze megintcsak tisztelet a kivételnek)..... Csongornak: a "rémes" azért így, általánosan kicsit erös..... bár egy kicsit tompítva a kijelentésedet, többé-kevésbé ugyanígy látom a helyzetet Németországban is, 6-7 EUR környékén már sok olyan francia, chilei stb. bort lehet kapni, amit simán odaállítok egy 3-4000-es hazai mellé. Vagyis a baj nem a minöséggel, hanem az ár-érték aránnyal van (és persze ez sem igaz mindenre és mindenhol, számos jó hazai vöröset ittam már 1500-2000 között, ami nekem teljesen oké) De azért megjegyezném, hogy a 6-7 EUR környéki kategóriában is simán mellé lehet nyúlni (atyaég, de mennyire)....

MF 2006.04.21. 12:12:13

Malatinszky kadarkája verhetetlen; a kedvenc borunk, nagyon könnyű, zamatos borról van szó. nem utolsó szempont, hogy nem szaporítja fel a gyomorsavamat, mint megannyi magyar vörös.

potter 2006.04.21. 12:16:32

Csatlakozom az előző "marketing, reklám, pr. még mindig (ez nálam viszont 2 rövid i) ez hiányzik" kijelentéshez. Sok jó termelő van országszerte, csak épp nehezen tudnak ismertté válni. Ahhoz, hogy ne nagyon nyúlj mellé a választáskor, itt vagy borőrültnek vagy szakmabelinek kell lenni, az átlag fogyasztó számára a borkultúránk még mindig egy nagy sötét folt. És Jó Bor ne csak a kiváltságosak (és pénzesek) asztalára kerülhessen!- ezen változatani kell.

dolflawf@hu.inter.net 2006.04.21. 12:32:02

Vajon kinek a megbízásából tetszik rongálni Villány jóhírét?

bakter 2006.04.21. 13:26:15

Sajnos azért sok igaza van a cikkírónak. Már a villányi második vonal borai is horriblis áron kerülnek értékesítésre (nem rossz borok ezek sem). Fordítsuk meg: ha 1000 HUF vagy kicsit azalatt keresünk elfogadható minőségű villányi vörösbort (és nem akarunk Portugesert, habár ezek is lassan simán az ezres határ fölött vannak), akkor igencsak gondban lennénk. Márpedig 3-5 euróért igenis jó borok tömkelegét találja a nyugati fogyasztó a boltok polcain.

iLane 2006.04.21. 13:28:56

Sok-sok éve járunk vissza Villányba, ott voltunk az utobbi években minden újbor kóstolón, sok helyi borászt is ismerek, de ha vásárlásról van szó mindig egy helyi kistermelőtől vásárolok. Javaslom másoknak is, hogy a "nagy nevek" mellett próbálják felderiteni a helyi kis borászokat, akik még a két kezükkel, hagyományos eljárással, metszéstől a palackozásig maguk készitik az igen jó minőségű villányi borokat. Nem árt azt sem tudni, hogy a nagy borászok is a kicsiktől vásárolnak szőlőt (ennyit a dűlőkről...) sőt gyakran előfordul, hogy kész bort vásárolnak, amit aztán a sajátjukhoz kevernek. A kistermelők mögött nincs pénz, marketing, a nagyoknak viszont kell a mennyiség, cserébe viszont le kell mondaniuk arról, hogy maguk tartsák kézben a teljes folyamatot, megjelennek az acélhordók és jön a tömegtermelés... A cikkre visszatérve, igenis vannak jó villányi borok, a nagy termelők folyamatos fejlesztésének is megvan az eredménye, de érdemes odafigyelni a kistermelőkre is. Piaci szempontból egyaránt jelentéktelenek, egész Villány nincs rajta a világ bortérképén. Sokat jártam Franciaországban, jelenleg is külföldön élek és még soha villányi bort nem láttam a polcokon sehol. Hugh Johnson boratlaszában fél bekezdés van Villányról, külföldi ismerőseim pedig még a Tokajiról sem hallottak soha, pedig borkedvelő társaság. Ezzel csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy Villánytól méretei miatt nem lehet olyan piaci erőt elvárni, nem érdemes franciákkal, spanyolokkal hasonlitani. Belföldön kell jól szerepelni elsősorban, és ebben szerintem Villány még mindig élen jár. Aki pedig szeretné kipróbálni a fentebb emlitett kistermelői ámde igényesen palackozott hagyományos villányi borokat az látogasson el mondjuk a Hunyadi 16-ba és keresse Lovasékat... aztán szemben átugorhat Polgárékhoz is egy kóstolóra.

Jani 2006.04.21. 13:31:34

Villány: valóban kellene valamilyen fajta megújulás. Elkényelmesedtek a nagyok. Azt hitték, csúcson vannak, s most már ott is maradnak örökre. De ez nem így van, lassan elfordulnak az emberek tőlük. Drágák, ha nagy pincét látogattam meg az utóbbi két évben Villányban, ért csalódás - nem ritkán... Ha lefut a sznob hullám, akkor megnézhetik magukat néhányan, ha nem váltanak. De: vannak ott is olyan kisebb termelők, akik szerintem egy-két nagyon jó bort tudtak előállítani. Pl. a cikkben is szereplő Keller György 2003-as kékfrankosa szerintem csúcsbor lett. Ugyanakkor én is egyre inkább szekszárdi borokat szoktam inni: nem annyira drágák, s szerintem kifejezetten jók (pl. Dúzsi Tamás).

Sörmedve 2006.04.21. 13:39:14

potter: igen, igazad van, csakhogy ez pont azért nagyon nehéz dolog, mert amíg a fogyasztói igények ilyenek (többségi fogyasztói beállítottság: "ha kétezer-kétezeröt alatt van és villányi vörös, akkor megveszem"...), nincs változás. Tudom, hogy nem egy tökéletes hasonlat, de amíg a fogyasztók ez elmúlt években Európa-szerte el nem kezdtek fokozatosan egyre kevesebb és kevesebb E-osztályú Mercedest venni (és egyre több 5-ös BMW-t meg A6-os Audit), addig a DaimlerChrysler is azt hitte, minden rendben. Aztán most meg lehet nézni, hogy az elmúlt évben micsoda kökemény intézkedéseket tettek a minöség és a megjelenés drasztikus javítása érdekében (és ez pozitív értelemben már meg is látszik pl. a hibastatisztikáikon, de az eladásaikon még mindig nem, mert ugye az erös brand-eknél nemcsak lefelé, hanem felfelé is van "átfutási idö"). Persze mondhatni: muszáj volt nekik, mert a konkurenciának esze ágában sincs lazítani. Dehát ez a piac lényege. Én is remélem, hogy Szekszárd, Eger egyre jobb és jobb boraival minél hamarabb még nagyobb konkurencia legyen Villánynak, elsösorban a minöségre és az ár-érték viszonyra koncentrálva. Hogy mindenki, ne csak a borszeretö közönség tudjon róla: nemcsak Villányban van Hazánkban - egyáltalán - vörösbor.

haho 2006.04.21. 13:39:40

Szerintem a minőség is romlott, multkor egy 2004-es Jammertal cuvee -vel probálkoztam, az első üveg után meggyanusitottuk az üzletet, hogy átragasztotta a cimkét. A harmadik már meggyözött, a bor lett egészen más könnyü max kékfrankos minöségü. Az ára viszont változatlanul magas volt.

eF 2006.04.21. 15:08:56

haho-nak: Mi az, hogy max. Kékfrankos minőségű?!?!?!?!?!?!?!?

hegyaljai 2006.04.21. 15:35:45

Aki először érkezik, az foglalja el a legjobb helyet a tűz körül. Eredmény persze borminőség nélkül nem lehetett volna. Ha az elsők csak annyit csináltak volna, hogy a jót nem keverik össze a rosszal, már arra is felkapta volna mindenki a fejét. Ennél egy kicsit többet csináltak, de most kétségtelenül a borok többségének az ára elszakadt a magyar valóságtól. Malathinszky 2003 Cf 15000 Ft/palack. Korábban kóstoltam, de mikor a boltban közölték az árát, vettem egy másikat tőle 5000-ért. Ez a tipusú árképzés az adott mennyiségnél még elmegy, de nem lehet a kiút a következő hullám számára. 20 Euro feletti borokat sokáig nehéz lesz tömegben eladni Magyarországon. Ne feledjük 800 Ft/kg szőlőár, 50%os új fa mellett is az önköltség nem haladja meg a 15 Eurót. Persze aki ezzel a borral úgy akar versenyezni, hogy rossz helyen, rossz technológiával termel, az ne reménykedjen a 2000 Ft/palackos ár átlépésében. Albert gazdának pedig annyit, hogy van megújulás Villányban, és máshol is, de ez nem lehet olyan látványos és viharosan gyors, mint akkor, amikor az 1990-es évek elején volt egy csomó ember aki szívesen áldozott az akkori viszonyokhoz képest sok pénzt borra és a sztárborászok száma még országosan sem érte el a tízet.

Voros khmer 2006.04.21. 16:12:30

Albert es Csaba sok udvozlet 12 ezer kilometerrol az egyik kedvenc borkereskedotok, meg sok ilyen munkat varok toletek es akkor nekem is sokkal konyebb dolgom lesz. R

lajafix (a proli alkesz) 2006.04.21. 16:18:08

legalább valami 2 perces videót tegyetek fel, hogy lássuk... :-) Vagy fotót a palackokról... vagy 1 nyüves linket...

lajafix (a proli alkesz) 2006.04.21. 16:19:16

Alábbi postomat a 10es cikkhez küédtem, nem tudom hogy kötött itt ki...

fehérterror 2006.04.21. 18:56:28

Radován még onnan is reklámozol?

nemjo 2006.04.21. 19:54:58

Néhány tétel ami kimaradt a cikből , de érdemes megkóstolni és utánna alkotni véleményt: - Günzer Tamás Cabernet Franc'2003 - Müller János Sterntal Nimbus (CS'2002 ) - Kiss Gábor Merum'2004 - Kecskés József Amáta Cuvée Persze van ellenpélda is , a Malatinszky 2005ös rozéja szerintem kifejezetten szar , majdnem olyan gyenge , mint az új Csányi kommersz széria... ( a Prestige családot nem próbáltam , annyi pénzért már biztosra megyek ) Azt sajnos tudomásul kell venni , hogy jó minőségű bort üzletben már nem kapsz 1000 Ft alatt , sőt amit az emberfia szivesen iszik az vörösben már inkább a 2000 Ft -tól indul ..... A néhányak által említett Szexárdi jó minőségű borok pont Villányhoz vannak árazva (Obsessio , Passionata , Csaba Cuvée , Noir Gold vagy akár a Regnumot is említhetném)

nemjo 2006.04.21. 19:59:19

Haho ! A Jammertal tudomásom szerint egy kifejezetten kékfrankos-oporto alapú cuvée , még jobb évjáratokban sem az a bor amit szivesen innék ...

nemjo 2006.04.21. 20:03:08

Kedves Albert gazda ! Ha kezedbe veszel egy palack Kopár-t (többször írtatok róla , biztosan elolvastad a hátoldali cimkét is) olvashatsz bizonyos "Csillagvölgy" nevű dűlőről is .....

2006.04.21. 21:08:38

A Csillagvölgy magyarul Sterntal...

A Anti 2006.04.21. 21:09:04

Tény, hogy vannak kóklerek, akik a régi hírből élnek még mindig. (JÓL!) De zsákutcának nevezni egy olyan vidék útját, amely átlagban még mindig a legtöbb iható/jóleső/klasszis bort adja, szerintem túlzás. Amit itt sürgető szemléletváltásnak írnak, az inkább finomhangolás kellene, hogy legyen. Nem gondolom, hogy Villány piacára vagy elismertségére veszélyesek lehetnek az Egri vagy akár a Soproni borok. Az a kupi , ami náluk van még évekig visszaveti a borvidékeket. Nem tudnak egységesen fellépni, és bár utálom ezt a mekdonáldszos üzletpolitikát, de bizony nincs náluk megbízható, állandó színvonal. Szekszárd már más tészta. Remélem, hogy az egyre népesebb számú kis és közép borászatok egyre jobb borai, letörik az amúgy tényleg elszállt villányi árakat.

Pumalyosnak 2006.04.21. 21:23:42

Lajos bá, maga nem tud olvasni.

nemjo 2006.04.21. 21:34:04

Jó ! Köszönöm , tanultam! Hogy Szekszárd hogyan fogja letörni Villány árait , amikor pl. egy (kiválló) Dúzsi Tamás rozé 1600 Ft ba kerül (Kékfrankos) arra kiváncsi vagyok ... (Gere Attiláé vagy Bock-é is olcsóbb) Ja , és majd figyeljétek meg ősszel , hogy hol mérik a legdrágább 2003as magyar bort !

Hiper-Super Borok 2006.04.21. 21:40:15

Valamit elfelejtünk. Azt, hogy mi is változunk. Hogy a régi nagy test, sok tannin és barrique stílust lassan nálunki is felváltja a gyümölcsös íz utáni vágy. Mi választunk más bort, és ez így van rendjén. Majd Villány kitalál valamit választ erre, amitől újra szeretni fogjuk a villányi ízvilágot. Azt gondolom, évről évre gyarapodik azok száma, akik megtérnek a magyar borokhoz, és az nem hinném, hogy probléma lenne, hogy most éppen Szekszárdról vagy Egerből vásárolnak. A lényeg: hogy vegyék. Mellesleg Áldás 2003. Én ebben hiszek.

A Anti 2006.04.22. 00:53:32

nemjo -nak! Ha te ellenpéldaként hozod Dúzsi rozéját, akkor én ellen ellen (:-) példaként Mészáros Pált emlegetném, az összes borával. 1500 és 3000 huf között, az itatja magát kategóriából. Ugyanezek Villányból kb. dupla ennyibe kerülnének. Ha pedig már elkezdtünk neveket emlegetni... egy relatíve kezdő pincészet - mint a Wunderlich - Villányon kívül sehol máshol nem jöhetett volna ki ilyen induló árakkal.

2006.04.22. 07:24:13

Nemjónak: szívesen, rád fér.

nemjo 2006.04.22. 09:46:10

Sosem állítottam , hogy nem .....vannak itt tévedhetetlen emberek , akik mindent tudnak a borról , mégsem készítik el a tuti bort , pedig amennyi időt a neten eltöltenek , beleférne...... azt sem állítottam , hogy értek a borhoz (mindössze kedvelem) Mégcsak azt sem mondom , hogy a jelenlegi bordivatot követem: - ami nektek elegánsan karcsú , az nekem vékony , ezért nem tud lázbahozni egy egri vagy soproni stílusú bor... Villányról persze lehet úgy beszélni , mint egy lejárt lemezről , mint burgenlandi zsákutcáról , de a területi adottságokat - amik a pohárból visszaköszönnek - nem lehet elvenni tőle ..... az északi területeken , ha a fejük tetejére is állnak , akkor sem tudnak olyan eredményeket produkálni , mint Villányban...

nemjo 2006.04.22. 10:00:25

A Anti ! Az általad említett termelőt nem ismerem , szivesen megkóstolom a borait , ha megírod hol lehet hozzájutni ? Villányban is lehet értelmes áron nagyon jó bort kapni pl. Günzer Tamás : Cabernet Franc 2003 - 1800 Ft/0,5l (gyönyörű sötét ital , füszeres , feketebogyós-gyümölcsös , harmónikus , kerek , szép szárazanyag tartalommal ,talán a vége üres egy picit) , 3000 Ft/palack környékén van szintén Günzer T-nak a barikolt Merlot-ja és Mathias Cuvée -je , Müller János Nimbusa egy brutál CS észvesztően nagy taninnal és testtel 3500 Ft körüli áron , ugyanennyi Kis Gábor Merum ja 2004 ből ( ez volt az első bor aminél azt mondtam , hogy mégiscsak lesz jó vörösbor ebből az évből is , aztán a 2004es Bock Syrah hordóminta végképp megerősített benne)

F.L.Gy.-nek 2006.04.22. 10:34:08

Igyál egy üveg Gere A. portugieser-t, 04-ből. Az milyen tré egy bor...

Fogom a fejem 2006.04.22. 10:35:55

Csongor, ha te 2000-ért nem találsz jó magyar bort, akkor kár is keresgélned. Hidd el, van utóízük :))) (ez milyen hülyeség....)

A Anti 2006.04.22. 12:22:52

nemjo- jó! Szellemi és alkoholista testvéremmé fogadlak. Egyet gondolunk/érzünk a villányi borokkal, magával a borvidékkel kapcsolatban is, és már én is régóta rajongok Kis Gáborért. (Egy "szimpla" kékoportóval győzött meg, ami azért nagy szó!) Nekem inkább a nagyok (tisztelet a kivételnek) áraival van bajom. A zászlósborok átlagban pont duplájába kerülnek mint más borvidékeken. Lehet itt beszélni, a hozamkorlátozásról, a max. háromszor használt hordókról, ami engem illet ez szerintem egyszerű pénzéhség. Persze van akinek ezek az árak sem jelentenek gondot...

Füleky 2006.04.22. 13:19:44

Néhány eegri termelő bora, simán veri a villányi csinátakat....

Kíváncsi 2006.04.22. 14:33:04

A Anti, nemjo, jó: Igen felkeltettétek a nevemet Kiss Gábor itókái iránt. Hol lehet hozzájutni vagy kóstolni őket? Előre is kösz.

Kíváncsinak 2006.04.22. 14:38:10

Villányon kívül, például a Budai Borvárban láttam a legteljesebb kínálatot Kiss G borokból

eF 2006.04.22. 14:43:33

Budai Borvár, Mammut I., első emelet

Kíván 2006.04.22. 14:45:38

Köszönöm.

mér 2006.04.22. 18:29:23

St Andrea... Bortarsasag rulez

drekó 2006.04.22. 20:52:17

AAntinak! Az általad leírtakhoz csupán egy rövid megjegyzés. Úgy látom nem voltál jelen a 2005-ös Borfesztiválon a Várban , ahol láthattad volna, hogy mennyire egységesen léptek fel a soproni borászok. Úgy látom hiányosak az ismereteid, és túl bátrak a kijelentéseid.

nemjo 2006.04.22. 21:17:48

A Anti ! Kiss Gábornak a 2004es oportója kivételével végigittam a szortimentjét , a CF-ja is tetszik kimondottan és olyan 2.600 Ft körül adják! Üdv a Kiss Gábor FanClubban ! :-) Füleky! Lehet , de még nem találkoztam velük! Az egyébként rendkívül rokonszenves Vince Béla Arcanum sorozatából azthiszem a Bikavér is 4000 Ft körül kezdődik és szerintem a lejjeb említett borok mindegyike szebbbb nála .... mondjuk novemberben kóstoltam utoljára , azóta nem tudom mennyit változott...

nemjo-nak 2006.04.23. 00:06:46

Az Arcanum még nagyon nyers. javaslom a 2002-es Selection Bikavér-t (már az új ezüstarany címkés)

Villány sváb 2006.04.23. 00:10:02

ez itt a baj. Vissza kell hozni a zsidó borkereskedőket.

villanyt fel 2006.04.23. 09:40:19

általában kellene visszahozni a borkereskedőket, mertvnem nagyon vannak

TULLIUS 2006.04.23. 12:30:23

És a származást majd mivel kell igazolni, irattal vagy személyesen TE ellenőrzöd ránézéssel?

A Anti 2006.04.23. 13:19:55

nemjonak! Én most Húsvétkor végigittam az Arcanum sorozatot a Városháza téren, teljesen rendben volt. A CF kiemelkedett, de én a Pinot Noirt is szeretem belőle. (Ráadásul a hölgyel, aki kóstoltatott, egy elég abszurd beszélgetésbe keveredtem Istenről. Mesélt az édesanyja haláláról, hogy azóta nem tud hinni, én meg győzködtem, hogy az olyan, mintha az ember esőben esernyő nélkül indulna útnak. Mögöttem meg sorba álltak a túristák, a jegyeiket fehéredő újjakkal, kártyaként szorongatva, hogy valami jó édeset szeretnének... fura, hogy nekem már mindig ez fog eszembe jutni az Arcanumról.) (Bocs, kicsit graffomán vagyok!)

2006.04.23. 15:23:03

Ja, egy jó zsidó kereskedő jól jönne Egernek is...

nemjo 2006.04.23. 16:57:10

nem is lehetne mást kapni csak Tréfli -t ... :-))

nemjo 2006.04.23. 17:23:36

A jótanácsot köszönöm , megkóstolom ha találok valahol ! 1ébként Villány köszöni jól van , most értem haza onnan , Szende 2005ös rozéja megint szenzációs lett , a Günzer T. Stílus 2004-e szintén tuti ....

Volt borkereskedő 2006.04.24. 10:35:44

Szép dolog az, hogy itt a borkereskedők jelentősségét taglaljátok, de én személy szerint úgy érzem, hogy a mai magyar gazdasági pálya nem igazán kedvez a borkereskedőknek. Tudom mit beszélek! Évekig ettem a borkereskedők eléggé keserű kenyerét, hál' istennek azonban már több éve kiszálltam az egészből. Az ami ma borkereskedelm szinten megy ma idehaza az vicc. A termelők lassan olyan árakat kérnek, ami meglehetősen vicces, főként annak ismeretében, hogy máshol milyen minőséget kínálnak és mennyiért. Ez a legfontosabb! Nálunk borzasztóan eltolódott az ár-érték arány. Emellett a termelők sem olyan korrektek, mint valamikor. Ha történetesen a leendő vásárló kijelenti, hogy márpedig ő nem hajlandó megvásrolni a bort kereskedőtől, akkor a termelő szó nélkül odaadja, ráadásul ugyanolyan áron, mint a borkereskedőnek. Innentől fogva pedig senki sem fog 1,5-et adni egy olyan borét, amit 1-ért is megvehet. Sajna ez van! A piac pontosan a multik megjelenésével egyidőben elkezdett elkurvulni, s ez szerintem még nem a vége. Figyeljétek csak meg. Egyébként akár termelői, akár kereskedelmi oldalon sokan fogják szegre akasztani a pincekulcsot. Részvétem mindenkinek!

Roberto 2006.04.24. 10:36:52

Általában (99%) magyar vörösbort iszok, a pezsgő és fehérborok hidegen hagynak. A vörösborok közül nem szeretem a brutálsavasat, az íztelent, és azt amelyiknek nincs szőlő utóíze. Ez az utóbbi a legnehezebb küszöb, mivel a fajtajellegű szőlő utóízt a legtöbb vegyi varázslat tönkre teszi. Nagyon kevés az a termelő, aki megengedheti magának azt, hogy jó minőségű szőlőt dolgozzon fel, mert köti a kezét a mennyiségi igény. Lehet beszélni élvonalról, és lehet beszélni második vonalról, de leginkább arról kellene beszélni, hogy a magyar bortelmelés miért csinál presztízskérdést abból, hogy jobb legyen a másiknál, miért nem arra fektetnek hangsúlyt, hogy a szőlőtermesztést a minőség irányába befolyásolják, így a lehető legtöbb és legjobb minőségű szőlőt dolgozhassák fel, a lehető legkevesebb beavatkozással megmaradhasson a természetes zamat és illat. Sajnos a bortemelés elcsúszott a kimondottan profitérdekelt irányba, ahol nem a lehető legjobb, hanem a lehetőleg eladható bor lett a menő, ahol a nyereség/ár*mennyiség képlet a döntő. Ezért van az, hogy kimondottan a kistermelőkre utazok, akik a saját szőlőjükből hitech és vegyi varázslás nélkül csinálnak bort, akik adnak a szőlő és a bor minőségére egyaránt. Általában találni ilyent minden hegyközségben, max egyet-kettőt, mert ők a kitaszítottak és kiközösítettek. Ők azok, akik utoljára szüretelnek, akinek a szőlője (nem a termés, hanem a termőhely) még októberben is zöldell, akik a legapróbb kocsányt is kiveszik a cefréből, akik fajélesztőt használnak, akik nem cukrozzák a cefrét a megengedettnél jobban, akik a törkölyt nem szárazra préselik, akik "csalnak" (a többség szerint) a borversenyen, hogy jobb eredményeket érjenek el, és akik nem 150-200 Ft-ér adják el a folyó bort hanem 600-800 ért, és mégsem gazdagodnak meg, mégsem lesznek híresek-nevezetesek, nem szólnak róluk könyvek, nem írnak róluk a folyóiratok, még a MA is hallgat a létezésükről!!

2006.04.24. 10:52:59

Dear Ex Borkereskedő! Nem sajnálom a fajtádat, hozzáadott érték nélkül próbáltok nagyobb haszonra szert tenni, mint amit a termelő egész éves munkával elér. Leszorítjátok az árakat hogy a termelőnek 5% körüli haszna sincs, de nektek szükséges az 50%-os árrés, és sírsz, hogy a termelő másnak is hajlandó eladni, aki hajlandó fizetni... Köss szerződést, garantálj nyereséget, és ilyen problémád nem lesz, legfeljebb nem leszel milliárdos két év alatt!! Nekem a fogyasztók egyik mintapéldányának (sajnos nem vagyunk elegen) nem derogál kifizetni egy-egy jobb borért a TERMELŐNEK annyit, mint amennyit egyébként ugyanazért a borért NEKED fizetnék... én úgygondolom, hogy ezzel a minőségi termelést támogatom, a minőségi borterjesztésre, markrtingre, kereskedelmi láncra (stb) nincs igényem, az nem fokozza a pohár bor élvezetét. Felmászok a a szőlőhegyre, és a legjobból vásárolok és ott palackozzák a külön kérésemre, és bizony-bizony jobban esik, mint a borboltból venni azt amit majd utólag eldönthetek, hogy ízlik vagy sem, és írhat a szaksajtó amit akar, a dugóíz lehetősége minden parafadugós palackba megvan.... csak épp nem tudom, hogy az amit a boltban veszek milyen lehet eredetileg...

eF 2006.04.24. 14:06:55

azért szerintem nem kéne ennyire szidni a borkereskedőket! sokat segítenek ők a borászoknak!!!

eF 2006.04.24. 14:07:23

ami egyébként nem csoda, mert belőlük élnek. és fordítva

Volt Borkereskedő 2006.04.24. 15:30:07

Kedves Nick nélküli hozzászóló! Figyelmesen végigolvastam, amiket írtál, és úgy gondolom kissé el vagy tévedve. Először: A hozzáadott érték. A borkereskedők a mai napig számtalan borbemutatót, kóstolót tartanak, sokszor a saját költségükre, kiadványokat szponzorálnak, egyáltalán segítik a bor piacra jutását, egyfajta marketinget is biztosítva a termelőnek. Tehát az első dolog amiről úgy érzem, hogy nem tudod mit beszélsz. Másodszor: A haszonkulcsok beírogatása, és a "milliárdos" jelző megemlítése szintén azt bizonyítja, hogy egyáltalán nem vagy otthon a témában. A termelő öt százalékos árrése.... hahaha. Közel egy évtizedet töltöttem el a borkereskedelemben, a jövedelmezőségről (feltéve ha valaki tisztességesen próbálja csinálni, inkább nem szólok). Vigyázat, a borkereskedő nem rabló! Úgy érzem, hogy ezzel engem emberi mivoltomban is megsértettél, hiszen nem tudsz sem rólam, sem pedig a tevékenységemről semmit, tehát légyszíves legközelebb a " tisztelet a kivételnek" jelzőt alkalmazni. Szerintem felettébb illik a hozzászólásod után a régi bölcsesség: Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Roberto 2006.04.24. 16:15:20

Borkereskedő Úr! A hozzászólásod viszonylag érdekes, még akkor is, ha sértődötten írtad, mert nicknélküli övig gázolt benned.... Nézzük csak mit írtál elsőnek: " a termelők olyan árakat kérnek.....", "a termelők nem korrektek", " a termelő... másnak odaadja ugyanolyan áron" magyarán, a termelőket hibáztatod azért, hogy nem tudod 1,5 szeres áron eladni a bort amit megveszel, mert az a szemét termelő odaadja annak a szemét fogyasztónak közvetlenül is annyiért, mint amennyiért te vetted... Aztán a másik hozzászólásodban felrovod, hogy dolgoznod is kell a felárért... nahát, aztán szóváteszed, hogy valaki más szemszögből vizsgálja a dolgokat... éééérdekes, aztán meg durcázol.... Lehetséges, hogy egyes nagynevű termelők és a borkereskedők nem jönnek ki jól egymással, mert ahogy nől a nagynevű híre, annál kisebb árrést lehet rajta érvényesíteni, és lehet, hogy előbb utóbb saját maga értékesíti a teljes portfólióját, igen ez előfordulhat, és aláírom, hogy ez neked fájdalmat okoz, így jártál. A kis termelők, akik rá lennének szorulva az általad valószínűsített karitatív borkereskedői szolgálatra, mert nincs komoly eladási csatornájuk, akik minimális mennyiséget termelnek (azt a mennyiséget 3-4 ezer liter a borkereskedők nem is veszik észre), a boraik jók, sőt egyik másik felér a nagynevűek legjobbjával, ők a megtermelt bort annyira termelői áron adják, hogy legtöbbször a ráköltött (befektetett: hordó, vegyszerek, permetszerek, víz, villany etc.) pénz sem 100%-ban térül meg nekik, nemhogy a saját kétkezi munkájuk után számított 100Ft órabért megkapnák... Gondold el ha ezek a termelők megkapnák a munkadíjat, és ezen felül a valódi hasznot, akkor mi lenne a vidék sorsa? Újra érdemes lenne minőségi bort termelni kicsiben is! De hát egy borkereskedőnek csak ott van mit keresnie, ahol a volumen elég nagy, és jutányos hasznot tud szerezni, vagy abbahagyja mint te! Gondolom, nagyon tévedek, és vannak olyan borkereskedők, akik 1-2% haszon reményében dolgoznak és nem 10% feletti jövedelmezőségre hajtanak... biztos vagyok benne, hogy a kereskedelem a borászokért van, és nem azért, hogy a kereskedő gazdagodjék... Ugye jól látom, ugye nem tévedek :-)

Volt borkereskedő 2006.04.24. 17:43:35

Kedves Roberto! Végső hozzászólás, mert úgy látom, hogy egyáltalán nincs értelme ennek az egésznek, ez az oldal nem erre való, másrészt pedig azt látom, hogy teljesen fölösleges minden szócséplés, mert külön-külön oldalon állunk. Én csupán egy szemszögből vázoltam fel a dolgokat, remélem volt aki megértette. Természetesen aláírom, hogy vannak olyan borkereskedők akik teljesen más szemszögből nézik a piacot, mint azok, akik megpróbálnak valami pluszt hozzáadni a BORHOZ. Mert ugye végül is erről lenne szó. Az, hogy a mai piaci sajátosságok nem nekik kedveznek, az már teljesen más tészta. Egy valamit azért Kedves Robertó, nézd csak meg figyelmesen. senki sem remél másfélszeres hasznot, a munkája után, mert az valóban túlzás lenne. Legközelebb azt ajánlom, hogy inkább figyelmesen olvasd el amit más ír, mielőtt valami nagy ostobaságot leírnál. Mert ugyen nem erre megy ki a játék, ugye nem!

2006.04.24. 19:30:36

Eger, na igen. Kedves cikkíró, nyugodtan veszel le a polcról ismeretlen egri vörösbort? Mert én nem! Amelyik borvidék megtűri a szépasszonyvölgyét, az nagyon messze van a megbízható minőségű termeléstől (borvidéki szinten!). Természetesen Eger környékén is vannak kiváló borászok. A borvidék egészének színvonala összeségében azonban nagyon messze van Villánytól és Szekszárdtól. Igaz, innen könnyű feljönni... Abban egyetértek, hogy a hazai borászoknak a belföldi fogyasztókból és a bortúrizmusból kell megélniük.

nemjo 2006.04.24. 22:39:30

A borkereskedésekről: - gyakran megfordulok Villányban , szoktam is bort vásárolni ott , zömmel mégis egy belvárosi vinotékába járok , mert a kereskedő ott mutat meg nekem új tételeket , ott szól ha megjelent valami érdekes , ami megfelel az izlésemnek. A borokról nem csak beszél , hanem mindíg van bontott mintája is és mindíg megkóstolhatom amit ajánl .... nekem az ő szakértelme többet ér , mint az hogy esetleg 100 Ft-tal olcsóbban megkaphatok egy palack bort mondjuk az Intersparban

vélemény 2006.04.25. 07:58:59

Ez azért van, mert te nemjo, nagymenő vagy...

Korrekt 2006.04.25. 09:30:04

V. borker. ahhoz mit szólsz, hogy a borkereskedő megveszi tőlem 300Ft-ért a palack bort, és 1400-ért árulja a boltjában?

Roberto 2006.04.25. 09:37:00

Kedves Borkereskedő! Úgy veszem észre, hogy megsértődtél, mert megismételtem az általad leírt számokat 1-ezért veszed 1,5-ezért adod el... Ha figyelmesen elolvasod, nincs a hozzászólásomban más, mint hogy tőled idézek, és ezen felül véleményt nyilvánítok egy olyan szemszögből, amit viszonylag jól ismerek, és ezek az ismeretek azt támasztják alá, hogy a borkereskedők jobbára a "nagynevűek" borait akarják eladni, ott pedig tumultus van. Sajnálatos, hogy a borminősítés áldozatul esik néhány érdekcsoportnak, és azok az érdekcsoportok ezt önérdekű piackorlátozásra is felhasználják, azaz nem kaphat magasabb rendű versenyen komoly elismerést olyan borász, akit nem ismernek, illetve az érmek könnyen módosulnak felfelé, ha az egy komoly cég érdekében áll..... Sajnos ez Magyarország, és ezek tények. Tehát, lehet, hogy létezik egy-két Donquijote jellegű borkereskedő, és lehet, hogy épp azt sikerült vérig sértenem azzal, hogy leírtam a tapasztalatomra alapozott véleményt. BOCS

Defter 2006.04.25. 11:32:55

Vita nyilván azért alakul ki szinte minden post kapcsán, mert a hozzászólók zöme elfogult. Ezzel nincs semmi baj. Szerintem erre is való ez az oldal. Arra, hogy elsőkörben mindenki elmondhassa gondolatait a témával kapcsolatban, második körben pedig a hsz-ekkel kapcsolatban. Ezért van, hogy néha teljesen más a "vita" fő vonulata, mint a cikké. Szerintem ettől jó az egész, legalábbis én ezért is szeretem olvasni. Csak néha nem ártana némi önmérséklet, elvégre nem kell ilyen komolyan egymás torkának esni, megsértődni meg különben is felesleges :) Korrektnek csak annyit, hogy ha a borod 1400-at ér, miért adod oda a kereskedőnem 300-ért? Nem biztos, hogy ő a rossz, ha ezt megteheti.

Roberto 2006.04.25. 12:39:32

Defter! Ismerek olyan termelőt, aki nem hiszi el, hogy az ő bora annyit ér. Képzeld el, a képet: Állunk a pinceajtó előtt, jobbról a gazda, balról jómagam megkérdem, mivel tartozom. mond egy összeget (200 Ft/L) mire mondom ne vicceljen erre azt mondja 180 Ft/L mert sokat visz. Erre, elkezdem magyarázni neki a nézeteimet a bor minőségéről... Nem hisz a fülének, kifizetem a 800 Ft/L -t, de megkér, hogy a faluba senkinek se mondjam meg, mert meglincselik a többiek... Ez nem vicc, ez komoly, és megtörtént. 60000 Ft-tal fizettem többet, mint amennyit kért, és még az a gyanúm, hogy így is olcsón kaptam egy kiváló barrique cabernetsauvignont!!! Ez az egyik olyan forrás, amire hivatkoztam a borkereskedők során, ugyanis az árszintet ők lőtték be. Egyszerűen nem adják meg azt az árat, amit az a bor ér.... lehet védeni a mundér becsületét, meg hivatkozni a rég abbahagyott borkereskedésre, de ezek tények, és a jelenben vannak! Ui: nem vagyok kíváncsi a: "minek fizettél többet" típusú hozzászólásokra :-) Egyszerűen CSAK, ezt követelte meg a becsület!!

Defter 2006.04.25. 14:15:27

Bizonyos szempontból igazad van, Roberto, nem vitatom, hogy sokan nincsenek tisztában a bor valódi piaci árával. A saját borukat jól beárazni pedig még kevesebben tudják - erre mindkét irányban bőven látunk példát. De ahogy felfelé irritáló a nagy eltérés, így lefelé is az lehet, ezért becsülöm a hozzáállásodat. Nem jó ilyen embereken nyerészkedni. Rendes embernek nem is esik jól szerintem.

Roberto egy lúzer:) 2006.04.25. 17:02:24

subsidium 2006.04.25. 18:16:53

Hát gyerekek, úgy látom a téma megmozgat mindenkit. Azt gondolom, hogy amíg 1000 Ft felett van egy ü. Porta Géza, addig nincs miről beszélni. Primőr Tempranillo-ért sem adunk 4 EUR-t nemigaz? A másik, hogy baj van ám az un. "megbízhatósággal". Igen: Jammertal 2004 nem a régi, Gere Oportó 2004 ről ne is beszéljünk. Nem lehet sajnos ma még azt mondani, hogy X-nek leveszem bármelyik borát a polcról és nem fogok csalódni. Minden "nagy" csinál borzasztó shitet is. Talán sokan elfelejtették, milyen is szerénynek lenni. Tisztelet a kivételnek persze. Bár, én nem tudok mondani. Borkeresekdőből meg aztán van ilyen is-olyan is. Bizony. De legény legyen a talpán, aki nekiindul a világnak ezekkel a borokkal ilyen áron. Én tudom, miről beszélek. Bizony.

nemjo 2006.04.25. 19:50:49

Nem , vélemény , nagyot tévedsz , én egy csóró vagyok aki szereti jól érezni magát ...... az élet ugyanis túl rövid ahoz , hogy szar borokat igyunk...

yugoparaszt 2006.04.25. 21:12:07

A villányi dülőkről: az egész Villányi-hegység területén és környezetében löszön kialakult barnaföldek vannak. A kérdés inkább az, hogy mennyi maradt meg ebből az ún. A szintből. Minnél feljebb megyünk a lejtőn annál inkább felszínre kerül a csupasz lösz illetve a B (kevert halványbarna ) szint amelyen igen magas a savtartalom, és tápanyagban is jóval szegényebb. A vulkanikus feltörések pedig nem érték el a felszínt, illetve sehol sem találhatóak a szőlő gyökérzete által elérhető mélységben. Általános tapasztalat: a lejtő alján sokszor azért is kell füvesíteni, hogy "elvigye" a fű a fölös tápanyagot, a löszt pedig gyakorlatilag nem lehet szerves trágyával túltrágyázni. Nem a dülőt kell szelektálni és osztályozni, hanem az egyes birtokokat.

gabor 2006.04.26. 17:02:20

Uraim...minden hiaba! A bor olyan mint a nök. Mindenkinek mas tetszik, mas izlik. A cikket jonak talalom, a villanyiakat szeretem is de....!!a Van mas is a vilagon. Itt meg el kell telnie kb. 20 evnek, hogy a minöseg kialakuljon -hosszu tavon - es ne egy divatirany maradjon. Nem Kaliforniat kell Magyarorszagon utanozni, hanem az ottanit minösegben megjobban felhozni.

józsika 2006.05.22. 13:19:38

Kedves Mindenki! A dülőszelekció piártevékenység lehet csak ilyen morfológián és egységes mezoklimán. Szakmailag korrekt módon nem hiszem, hogy ki lehet a szőlő szemponjából számottevő különbséget mutatni a villányi dülők közt. Jelentős különbség a déli és az északi oldalakon van - ez pedig tiszta közhely a piár szemponjából és ("hogy a fenébe is") mindenhol megtalálható a világon. Eredeti talajszintről pedig (kedves yugoparaszt) már vagy kétszáz éve tényleg nem érdemes beszélni. A marketing szemponjából az egységes Mecsekalja-Szekszárd-Villány borvidék+némi dohány a nagypolitikától a minimum követelményszint. Az O-M Monarchia idején a dél(kelet)ebbi bánáti borok szintén udvari beszállítók voltak. Az uradalmak határai (dárdai uradalom) pedig átfogták a Dráva mindkét partját.
süti beállítások módosítása