Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Aranymustra

2006.05.02. 13:00 - csite

Az eddigieket messze felülmúló helyszínen, a fővárosi Gundel étteremben rendezték meg a Tokaj Renaissance Egyesület idei évjárat-bemutatóját szombaton. A terem kellően tágas volt, a terasszal összenyitva a szellőzést is biztosították. (Azt nem tudom, mikor érjük el, hogy a dekoratív hölgyek illatfelhőikkel ne zavarják meg a borok élvezetét!?). A fő csapásirányt a 2002-es édes borok jelentették, de a szárazakból is szép volt a felhozatal. Kitűnő sajtokat lehetett párosítani a borokhoz a sajtbüféből, ahol frissen sült kenyerekkel támogatták meg a markánsabb, kézműves tejtermékeket, és finom ásványvízzel lehetett frissülni.

A megnyitóban Mészáros László elnök ismertette az évjárat sajátosságait, jellemzőit. Röviden bemutatta az új tagokat is. Vágó Legyen Ön Is Milliomos István az ABC-görlökről beszélt valamit, de ezt nem igazán tudtam hozzákapcsolni az ankéthoz. Aztán Dusóczky Tamás beszélt svájci kutatásainak eredményéről, miszerint Paracelsus professzor mint a modern gyógyszerészet megalapítója 1523-ban Hegyalján járt analizálni a botritiszes édes borokat, és elámult a beltartalom gazdagsága felett. Ebből az alkalomból ő nevezte el a tokaji bort a borok királyának. Dusóczky mint a tokaji borlovagrend nagymestere ezután Svájc magyarországi nagykövetét avatta taggá. Utána jöhetett a mustra.

Szárazság

Elsőként a száraz boros körre hangoltam magam. Mélyre nem lehetett menni a borok kóstolása során, de talán egy-két észrevétellel sikerül felvillantani valamit.

Árvay "Teleki" Furmint 2005: erős sauvignon blanc-os fajélesztősség, beteges hordóíz, rendezetlen savak.
Béres "Lőcse" Furmint 2005: messze kimagaslott a mezőnyből, fiatalsága ellenére nagyon jó állapotban volt, savai kerekek, beltartalma gazdag, lendületesebb a 2003-asnál, és furmintosabb is.
Chateau Megyer Muscat Blanc Szelekció 2005: gyönyörű szőlőillat, virágosság, íze kerek, bájos, jó ivású bor.
Chateau Megyer Chardonnay Szelekció 2005: nyersessége miatt nem éreztem szépnek, de még fiatal.
Chateau Megyer Furmint Szelekció 2005: szintén nagyon zárt, nyers, ráadásul vékonykának is tűnt.
Dereszla T10 2005: a T10 egy fajta (azért találhattak volna már neki nevet), a hárslevelű-bouvier házasság eddig rejtegetett gyermeke; a bor édeskés, mazsolás illatú, sok savú, zamatos.
Disznókő Furmint 2005: klasszikus bor, a maga szintjén tökéletesre csiszolt, de most még nem nyújt sokat. Tapasztalatom az előző évjáratok alapján: késő őszre mutatja meg teljes pompáját.
Disznókő "Dorgó" Furmint 2004: illatban erős fa, ízben nagyon zárt, rakoncátlan, pedig sok erő feszül benne, és kellő tartalom.
Dobogó Furmint 2004: kellemes meglepetés, múlt év decemberében nem gondoltam volna, hogy ennyire rendezetté válik; jó szerkezet, közepesen hosszú lecsengés.
Füleky Furmint 2004: erősen érződő évjárathatás, sötét kesernye az íz végén, ezen a kellemetlenségen túl szép savú, zamatos.

A borok sokkal tisztábbak, mint 2004-ben, és érésük is előrehaladott

Degenfeld Furmint 2005: korrekt bor, sallangmentes, gyümölcsös.
Gundel Furmint 2005: erősen ászkolt ízvilág, savai karcosak.
Gundel Furmint 2002: még mélyebb kenyeresség, a savak harapósak.
Gundel Szamorodni (száraz) 2000: az előzőek után felüdülés, szép illat, bőrös, sherrys, diós, gyümölcsös, de a beteges oxidáció sokat ront rajta, íze sima, ám nyersessége elviszi rossz irányba.
Patricius Furmint 2005: pár hónapja még alkotórészeit kóstoltam, de most így egyben is jól eltalált, harmonikus bor.
Hétszőlő "Nagyszőlő" Furmint 2005: erős cseresség illatban, ízben, laza szerkezet.
Hétszőlő "Hétszőlő" Furmint 2005: dugós bort kaptunk, a borász szerint nem volt az, és éppen Vágónak is ebből töltöttek, aki szintén azt állította, hibátlan, így ketten álltunk két véleménnyel szemben. Megmutattam két másik borászat emberének, akik szerint is egyértelműen erősen dugós volt.
Tokaj Pendits Furmint 2004: korrekt bor, egyszerű.
Oremus Mandulás Furmint 2003: erős fa, sok sav, rendezetlenség, ami most jött belőle.

A 2005-ös év a száraz borok esetében sem tekinthető jónak, ennek ellenére jelentős eltérések vannak területenként. Jól megfigyelhető, hogy a borok sokkal tisztábbak, mint 2004-ben, és érésük is előrehaladott, valószínűleg nem a hosszú időt megélő csúcsfehérek évjárata lesz ez.

Édesség

Az édes borok előtt tartottunk egy sajtos kitérőt, kenyérrel próbáltuk eltüntetni az előzményeket, és sok ásványvízzel regenerálni ízlelőszerveinket.

Chateau Pajzos 5p. Aszú 2002: fura, mézes illat, ízben simaság, erőteljes botritisz, jó sav.
Disznókő 5p. Aszú 2002: virágos, minerális, laza szerkezet, sima.
Disznókő 6p. Aszú 2002: koncentráltabb, gazdagabb, jobb struktúrájú, igazán nagy bor.
Füleky 6p. Aszú 2002: trópusi gyümölcsök frissessége illatban, ízben sima, cukorkás érzetű, a fa elegánssá teszi, szép bor.
Patricius 5p Aszú 2002: Virágos, viaszos illat, ízben frissesség, jó savval.
Patricius 6p "Szárhegy" Aszúeszencia 2002: agyagos, gyümölcsös illatérzet, ízben eszméletlen koncentrált gyümölcsösség, még mindig nem mutatja meg teljes szépségét, de így is a legnagyobb aszúk közé való, akkora energia lapul benne, savai magasan tartják végig, lecsengése hosszú.
Szepsy 6p. Aszú 2002: úrágyás mineralitás illatban a barack, a sárgadinnye és a többi gyümölcs mellett, ízében is erős ásványosság, egészen elképesztően csiszolt bor, nehéz lenne bármibe is belekötni. Nagy.

Az aszúk többsége jó érettségi állapotban van, de még nem mutatják meg teljességüket

Hétszőlő Kövérszőlő 2002: ez is erősen fás, laza szerkezetű, mazsolás ízű.
Hétszőlő 5p. Aszú 2002: akárcsak a száraz borok, itt is markánsak a cserzőanyagok, kevés értéket engednek felszínre, a savak kicsit laposak, a bor nagyon lusta.
Oremus 5p. Aszú 2002: szép muskotályos illat, bujaság. Ízében gazdag, de kicsit egyenetlen.
Oremus 6p. Aszú 2002: Nemcsak a cukor miatt több, mint az 5p.-os. Gazdagabb, jobb savú, intenzívebb. Nagyon szép.
Úri Borok Pincészete "Szent Tamás Cuvée" 2002: Gergely Vince ismét pompásat alkotott, már a bor illatában is az ásványosság a meghatározó, szépen kiegészítve gyümölcsökkel. Íze hűen követi az illatot, sokat mutatva meg a termőhelyből, figyelmen kívül hagyva a cukortartalmat.

2002 sokaknak hozott jó minőségű alapanyagot, egészen szeptember végéig kitűnő évjáratnak sejlett, akik eddig szedtek aszúszemeket, azok boraiban szinte el is tűnt a botritiszesség már. Akik még utána is csipegettek, azoknak még nem integrálódott be a borukba ez a jegy tökéletesen. Az aszúk többsége jó érettségi állapotban van, de még nem mutatják meg teljességüket, ehhez idő kell nekik.

Címkék: helyszíni szemle

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8312825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No more csite! 2006.05.02. 13:45:33

"sauvignon blanc-os fajélesztősség" " Ízében gazdag, de kicsit." :-((((

nahát 2006.05.02. 14:02:52

Ez a Csite gyerek mennyit tud inni! Bámulatos!

nőt csitének! 2006.05.02. 14:52:31

szerintem csak egy frusztrált férfi akad fenn a dekoratív hölgyek illatfelhőjén.

zostoba 2006.05.02. 15:01:28

minek pacsulizza magát be egy nő borkóstoló előtt?

most komolyan 2006.05.02. 15:16:04

istenemre mondom, nem kötekedni akarok. valaki, nálamnál a borokhoz, kóstoláshoz jobban értő mondja már meg, van értelme egyszerre 60 tételt kóstolni? lehet a kritika mértékadó? előre is kösz.

most komolyannak 2006.05.02. 16:18:41

Gyakorlott kóstolóként állítom, hogy az ég-világon semmi értelme nincs egyszerre 60 tételt kóstolni! Ha érdemben akar valaki kóstolni -és elég gyakorlott- 15 bornál akkor is meg kell állni!

borpohárnok 2006.05.02. 16:39:44

Nevetségesek vagytok, srácok. Csak azért, hogy Csitén rúghassatok egyet, nem érdemes ostobaságokat összehordani. Egy gyakorlott kóstoló természetesen simán meg tud kóstolni hatvan bort. Igaz, nem egyszerre, hanem egymás után.:))) Szerintem Csite most ezt tette. Aki gyakorlott kóstolónak mondja magát, és azt állítja, tizenöt bornál meg kell állni, az magát röhögteti ki. Ha nem kóstol, hanem iszik, az más kérdés.:)))

hegyaljai 2006.05.02. 17:04:00

Az a T 10 a keresztségben a Kabar nevet kapta. /0 bort meg lehet úgy kóstolni, hogy az illető nem rúg be, de értékítélete nem sokkal mehet túl azon, hogy a bor tetszett, nem felelt meg a kategória követelményének. Egy ilyen kóstoló azért jó, mert, ha valaki már ismer 3-4 2005-ös furmintot, az összevetheti a még nem ismer 1-2-vel. Ilyen helyen visszakóstolás, a kóstolási sorrend megfordítása nélkül nem szabad üzleti döntést hozni, még olyat sem, hogy melyikből fogok saját magamnak eltenni egy kartonnal. Az a bizonyos "eggyen illat", amit Csite mester a Sauvignon blanc fajtához köt viszont jelentős probléma. No nem az általam nem ismert Árvay borra gondolok, hanem általában a fajélesztők által dominált, erjedési illat által meghatározott "eggyen illat" nem az amit egy hungarikumnál, egy "nagy száraz tokaji bornál" várunk. De még inkább ez, mint a túl sok fa, vagy a palackbuké.

hegyaljai 2006.05.02. 17:04:28

60 bort

tök 2006.05.02. 18:43:32

Azt nem tudom, mikor érjük el, hogy a borászok a boraikkal ne zavarják meg a dekoratív hölgyek illatfelhőinek élvezetét!?

2006.05.02. 19:19:21

simán meg lehet csinálni a 60 bort

Lilo 2006.05.02. 19:23:46

nem ertem miert kell ilyen baromsagokat irni, hogy egyenetlen meg lusta????!!!! Milyen az az "egyenetlen" meg "lusta" bor. Aki ilyet ir az sznob vagy barom, vagy nyalas gennygunar vagy mind a 3. Miert nem lehet ertelmesen ilyen okorsegek nelkul irni a borrol, mit kompenzal valaki az ilyen allatsagokkal? Lusta bor, elkepzelem, ahogy lusta bor asit.

lacibor 2006.05.02. 20:15:55

A Napkirály egy ócska plagizátor. (az írás szerint, hehe) Lilo! A "lusta" ügyben picit el vagy tévedve. (hihi) Nem csak a dekoratív hölgyeknek, de a nemkevésbé dekoratív uraknak sem illik illatfelhőket kibocsátani.(haha) Hatvan bor? Lehet, mondjuk 10-órától 16-óráig belefér. Egy estére, pláne tokaji? Hát, fogós! De miért nem azokat hallgatjuk akik ott jártak? Mondjuk Zoli?

mézesbandi 2006.05.02. 20:17:43

Nekem 20 kóstolása pont elég volt. Összevetve a tavalyival, az idei jóval szerényebbnek tűnt, persze, persze évjárat most, visszatekintés, összefoglalás tavaly. Néhány kiemelkedő tétel szvsz: Pendits Furmint 2003 Úri Borok Szent Tamás Cuvee 2002 Szepsy Tokaji Aszú 6p. 2002 Füleky Tokaji Aszú 6p. 2002 Bodvin Tokaji Aszú 6p. 2002 Sajnálom, hogy a Hudácskó pince egyre szebb tételei itt nem kerülhettek a nagy nyilvánosság elé.

Lillo 2006.05.02. 20:23:40

lacibor | 2006.05.02. 20:15 Yuppie-gyerek miben vagyok eltevedve, beszeljel mar magyarul, azt ne csak a Cosmo-t olvasd

hegyaljai 2006.05.02. 21:21:56

A kommentárokról annyit, hogy egy barátom szerit ő nem "őszibarack lekvár típusú gyümölcsösséget" akar inni, hanem aszút. Ne fárassuk ilyen mondvacsinált hasonlítással a bor iránt ovatosan, szerényen érdeklődő közönséget. Végül a regisztráció hiányában nem tudom eldönteni, hogy "Lillo" két l-el és "Lilo" egy l-el most ugyanaz a magamutogató , vagy csak közben PET palackossal javította a helyesírását:-)

hihi 2006.05.02. 21:28:49

Lil(l)o egyszerűen csak egy barom, az ilyenekkel nem kell foglalkozni. Hadd kompenzáljanak, ha már megtanulták az önsegítő könyvekből, mi az.

aki ott járt 2006.05.02. 21:40:38

Korrekt beszámoló, kösz, Csite.

aki ott járt2 2006.05.02. 22:21:38

hol voltak a hazaárulók?

Csite 2006.05.02. 22:35:06

Köszönöm a kritikát.

vargabor 2006.05.02. 22:42:24

Az értékelést közel reálisnak tartom. A több évjáratban kóstolt T 10 a Kabar /törzs/ névnél jobbat érdemelt volna.Az elmúlt évjáratot főleg Tokajhegyalján ma még nem lehet mértékadóan megítélni.

Lilo es Lillo 2006.05.03. 03:09:55

Igen egy barom vagyok, nem ertek a borhoz, de erdekel, es szivesen olvasgatok itt, de az ilyeneket mint en ugy hivjak, hogy "reality check". Elborultok itt magatokban, magatoknak es kifele tok erthetetlen amit irkaltok lusta meg egyenetlen borrol. Ez olyan mint egy rossz muveszfilm, amit a rendezo maganak csinal, meg par haverjanak. ok eldobjak oket magukat tole, de nem erti senki=ertekelhetetlen

borétterem 2006.05.03. 07:03:40

60 bort lehet "beszámoló szinten" értékelni, de "érdemben" (vásároljak belőle komoly tételt, vagy sem sem?) lehetetlen!

celsus 2006.05.03. 07:44:43

Tisztelt Alkoholisták! Vagytok négyen pestiek, + egy vidékivel felturbózva. Na jó HT nem egy kóstolózseni, de Bob és AG meg nem kezdő. Nem lehetne beosztani, hogy egy ilyen volumenű bemutatóra elmentek hárman - urambocsá ketten - és beosztjátok ki mit kóstól? csite rendszeres 50-60 borról szóló egysorosainál többet érdemelnek - főleg ezek - a borok, nem beszélve rólunk, olvasókról.

matemata 2006.05.03. 08:14:28

Basszus, megszámoltam: harmincegy bor, nem hatvan. Tényleg, miért kell állandóan rugdosni Csitét? Korrekt leírás, és egyáltalán nem okoskodik, maga mondja, "Mélyre nem lehetett menni a borok kóstolása során, de talán egy-két észrevétellel sikerül felvillantani valamit."

lil(l)onak 2006.05.03. 08:57:40

"Igen egy barom vagyok, nem ertek a borhoz, de erdekel, es szivesen olvasgatok itt" Végre egy önkritika :-) De ha nem érted nem kell olvasni , főleg nem marhaságokat beszólni... lacibor meg nem hiszem , hogy a Cosmot olvassa.... több tiszteletet

2006.05.03. 09:14:08

Szeretnek tobbett megtudni arrol,hogy kinek a velemenye alapjan induljak el a magyar borok megismeresenek utjan! Szivesen olvasnek meg mas meglatasat is!

Egy hang a múltból 2006.05.03. 09:54:37

Sajnos nem jutottam el a Renaissance-os kóstolóra de hordóból már ismerem az évjáratot. Jó a cikk. Sajnálom hogy pont az Árvay Furmint nem tetszett, meg a Mandolás, mert eddig nekem azok voltak a kedvenceim a két irányzatból. Ellenben szerencsém volt egy vertikális 1995-2000 Szepsy kóstolóhoz, meg kell hogy mondjam csalódtam. Nekem nem mutat sokkal többet egy Árvaynál, Demeternél, Fülekynél. Biztos velem van a baj.

blanco 2006.05.03. 09:56:52

Most mit sírtok, ha meg nem ír semmit, akkor meg az a baj. Lil(l)o! Írd le te mit gondolsz értelmes borleírásnak. Szerencsére a borok és a magyar nyelv is van olyan színes, hogy sokféleképen lehet (és kell is) jellemezni egy bort, ha nem csak olvasol, hanem kóstolsz is sokat, te is rájössz. Gondolj bele, ha elmélyülsz benne az élet számos területének van saját nyelvezete pl.: informatika, fotózás, egy full amatőr számára a "link" vagy a "mélységélesség" is istenkáromlásnak tűnik, a minősíthetetlen hangnemet, meg te kezted. Szóval, ha érdekel az már egy jó kiindulás, csak gyakorolj és ne légy "lusta". hegyaljai! A barátodnak meg mutass friss aszúkat, amiből dől mondjuk az őszibarack, vagy birs stb, és akkor nem találja mondvacsináltnak a hasonlatokat.

Lilo 2006.05.03. 13:08:59

lil(l)onak | 2006.05.03. 08:57 "De ha nem érted nem kell olvasni"? Ugye ez vicc, tehat ez az oldal csak annak szol, aki ert hozza? Felamatorok huzzanak.... blanco | 2006.05.03. 09:56 Jogos, a hangnem amit hasznaltam valoban alpari volt, bocs. De a lenyegben nem valtozott a velemenyem, olyan kifejezeseket latok ertelmesnek hasznalni, ami nem oncelu es borhoz kevesse erto de sokat olvasoknak is jelent valamit. Az hogy egyenetlen az egy szakszo? Nekem toltelekszonak tunik

blanco 2006.05.03. 14:03:15

Akár igazad is lehetne, de ez nem az a műfaj amit elméletben (sokat olvasással) meg lehet tanulni, valamint nagyon szubjektív, szóhasználatban is. egyenetlen = diszharmónikus = kilóg ez v. az

Lilo 2006.05.03. 16:17:20

Nem is gondoltam, hogy megtanulom, nem az a celom, de le is/ki is szallok. Akkor ez egy belterjes forum, amit 8-10 ember maganak irogat. En azt hittem, hogy egy borkedvelo ember csak ugy idejohet es otleteket kaphat, hogy mit erdemes venni, de tevedtem, itten az elit egy olyan elvont nyelvet beszel, amit a koznep nem erthet meg soha, azert koznep. Igyon Egri Bikavert.

Filpo 2006.05.03. 16:26:05

Anno én is úgy kezdtem, hogy megkérdeztem hozzáértő embereket, akik elmondták a véleményüket, meg olvasgattam a borokról itt-ott. Szerintem nem baj ha vki innen indul el, bár tény a kóstolást semmi sem pótolhatja.... Borról írni, szerintem kicsit olyan mint verset elemezni.

Lilónak 2006.05.03. 21:00:16

Nagyon nem fogsz hiányozni, bár sokat fejlődtél. Az első beírásod ugyanis ez volt, érdemes felidézni: "nem ertem miert kell ilyen baromsagokat irni, hogy egyenetlen meg lusta????!!!! Milyen az az "egyenetlen" meg "lusta" bor. Aki ilyet ir az sznob vagy barom, vagy nyalas gennygunar vagy mind a 3. Miert nem lehet ertelmesen ilyen okorsegek nelkul irni a borrol, mit kompenzal valaki az ilyen allatsagokkal? Lusta bor, elkepzelem, ahogy lusta bor asit." No, isten veled.

Lilo 2006.05.03. 23:32:37

Lilónak | 2006.05.03. 21:00 Hat ez egy ertelmes beszolas volt nevtelen kollegam, bemasoltal egy bejegyzest. Ehhez nincs mit hozzatennem. Esetleg annyit: erdemben egy ember szolt hozza a kerdesemhez. Nem baj, hogy felretartott kisujjal kostoljatok a bort, de legalabb lassatok ki a fejetekbol.

Lilónak 2006.05.04. 06:57:26

Jé, tényleg, bemásoltam egy bejegyzést, neves kollégám. Nahát. És melyik kérdésedhez szólt hozzá érdemben egy ember? Ehhez: "nem ertem miert kell ilyen baromsagokat irni, hogy egyenetlen meg lusta????!!!!" Vagy ehhez: "Miert nem lehet ertelmesen ilyen okorsegek nelkul irni a borrol, mit kompenzal valaki az ilyen allatsagokkal?" Jaj, megint bemásoltam. Ha már elbúcsúztál, sértett barátom, akkor húzz is el.

Lilo 2006.05.04. 13:22:54

Sertett nem en vagyok, en sertegettem : ) De stilusban lesullyedtel az en szintemre, hiaba, nem az intelligencia fertoz. Na tenyleg megyek, lusta egyenetlen napom lesz.

Lilo 2006.05.04. 16:44:26

Lusta disznók vagytok, nem írtok semmit!

Defter 2006.05.04. 19:46:26

Meg egyenetlenek is, ahogy látom :) Te viszont egyengettél magadon, rendes tőled, hogy elismerted, hogy sértegettél másokat. :)

funes 2006.05.04. 21:36:16

Lilo: nem kell mindig írni! Néha az is elég, hogy olvasod a többiek baromságait és jókat röhögsz rajtuk! :)))

Lilo a reszeges sertegeto 2006.05.05. 02:54:57

Nos, a legutolso Lilo nem en voltam, valoban ki kivantam szallni. Valaki csak lejaratni probal (ebben azert nehez rajtam tultenni). De igerem tobbet nem nezek be. Ha valaki meg nagyon akar rajtam nevelni, irjon e-mailt: rofgabor@hotmail.com, bocsanatkero leveleket is onnan tudok rendesen kuldeni

LECSÓ 2006.05.05. 20:58:40

Aranytőke szép volt.

Gina 2006.10.31. 14:08:18

A T 10-re visszatérve, azért nem volt neki rendes név adva, mert akkor még nem volt "megkeresztelve".
süti beállítások módosítása