Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Középmezőny

2006.05.03. 12:45 - Albert gazda

A hárslevelűk leverték az olaszrizlingeket, de nem ezért véltem többedmagammal sauvignon blanc-oknak őket – számomra ez az egyik tanulsága az első Aranytőke Borszemlének, amelyen Lőrincz György meghívása nyomán bíraként vehettem részt. Az Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrend által meglepő módon Egerszólátra szervezett versengésen a fehérborok domináltak mennyiségileg, a veresek minőségileg, a termelői és a versenybor-kategória keveredett, és fájdalmasan sok volt az értékelhetetlen minta.

Az is lehet, ha külön méretnek meg a termelői és a versenyborok, utóbbiak közül több jobban szerepel. Amikor ugyanis már sorrendben a harmadik pohár felett megy a vita, kizárjuk-e, vagy elég, ha mélyre pontozzuk, akkor a negyedik hiába való más polcra, mégsem esik igazán jól. Ha sok a tisztátalan bor, szürkül a kóstolóember, és a rossz osztályzatok közé legfeljebb egy-két közepeset szúr be. Önkritikus elemekben bővelkedve megjegyzem: a legkevésbé sem az én dolgom, hogy eldöntsem, hogyan kell csinálni ezt.

A szóláti rizlingben benne az esély, komenista korszak ide/oda, a név nem cseng rosszul

Hanem az volt a feladatom, hogy beüljek a Gál Lajos vezette kettes számú bizottságba, megkóstoljak harminchárom bort, és adjak pontszámot nekik. Pontozgattam is szorgalmasan, nyolc mintának osztottam nyolcvan egységnél többet. A bizottsági átlag szerint négy került e határ fölé, és a csapat egészének véleménye sokszor nem esett egybe az enyémmel. Vagyis fordítva. Az viszont figyelemre méltó, hogy egy aranyéremmel sem örvendeztettük meg a versenyzőket, holott amennyire tudom, ilyen méredzkedéseken nem szoktak fukarkodni az úgynevezett ítészek. Összességében egyébként kilenc minta lett aranyérmes, bőkezűbb bizottságoknak hála, szinte mind veresek, őket később felsorolom.

Mi fehérekkel küzdöttünk, zömmel olaszrizlingekkel, minek okán tulajdonképpen örvendeznem kellene – kellett volna –, hiszen mi lehet autentikusabb Egerszóláton ennél? A szóláti rizlingben benne az esély, komenista korszak ide/oda, a név nem cseng rosszul, pláne, hogy az elmúlt egy-két évben Lőrincz, Gál Lajos és mások révén történt néhány nagy reményeket élesztő próbálkozás.

A kóstolást vakon műveltük. Nem tudtunk semmit az évjáraton kívül, sem azt, milyen szőlőfajta borát vesszük magunkhoz, sem pedig azt, hogy történetesen lelkes amatőr termelő dédelgetett kedvencéhez, vagy a legmenőbb áruborászat több ezer forintos termékéhez van szerencsénk.

Persze végül is az egész mezőny egy nagy középmezőnynek tűnt

Volt tehát két chasselas, két bouvier, egy szürkebarát, öt hárslevelű és egy rakás olaszrizling. A két saszla egyike – Varsányi Lajosé – nyolcvan fölé kúszott a bizottságnál, nálam kevesebbet ért. A két bouvier egyike nálam érdemelt szép magas pontszámot, ám összesítésben nyolcvan alatt maradt. Főczény András kistermelőt helyénvaló megdicsérnem érte, kár, hogy a saszlája például verte a lécet. A Sike Tamás készítette árva szürkebarát is hozta a nyolcvanas átlagot; nekem rettenetesen sok volt benne a fa.

Ezek után jöttek az olaszok, tömött sorokban. A Korona Borház 2005-öse, amelyet a bizottság teljes mezőnyünk legjobb borának talált. Valamint Hangácsi Csaba 2002-ese, amely szerény személyem elismerését nyerte el nagyon is: szép volt, illatos, rendezett, tiszta, jó tartású. Behoztam még nyolcvan fölé a Szent Andrea és Sike Tamás – ezt egyáltalán nem találtam túlújfázottnak – 2005-ösét, továbbá Gál Lajos 2005-ösének barrique néven futó változatát. Ezek jók voltak tényleg. Gál hozott még hordóválogatást, szűretlent és 2004-est is, ám utóbbiak belesimultak a középmezőnybe. Persze végül is az egész mezőny egy nagy középmezőnynek tűnt, kimagasló egyedek nélkül.

Hoztak a poharunkba néhány bort, egymás után, frisseket és üdéket, harsogóan illatosakat

Az olaszrizlingekbe belefásultunk némiképp, de a hárslevelűk – akkor még nem sejthettük, hogy hárslevelűk – felvidítottak kissé. Hoztak a poharunkba néhány bort, egymás után, frisseket és üdéket, harsogóan illatosakat, ropogós savakkal, karcsú derékkal, sauvignon blanc-osan ifjú és bohó karakterrel. Nem voltak elsöprőek, és mégis. A Kohári Pincéének éppúgy örültem, mint Varsányi Lajosénak vagy a termelői kategóriában mozgó Kocsis Tamásénak. A két késői szüretelésű mindazonáltal nekem nem jött be. Sike Tamás 2005-ösét borzasztóan bizonytalannak és kellemetlenül szagosnak találtam, a Korona Borházét viszont bár tisztábbnak és elegánsabbnak igen, meggyőzőnek nem.

Az aranyérmesek: Monarchia Borászat Noir 2003, Juhász Testvérek Bikavér 2002, Sike Tamás Muskotály 2005, Helli és Fia Torreádor 2002, Sike Tamás Merlot 2003, Hagymási József Merlot Barrique 2003, St. Andrea Cuvée 2004, Hagymási József Cabernet Sauvignon 2002, Sike Tamás Leányka 2005.

Címkék: helyszíni szemle

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7512824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valaki 2006.05.04. 15:31:02

senki nem szól semmit? mi történt?

az olvasók 2006.05.04. 15:48:47

sztrájk

Krisztina 2006.05.04. 16:19:37

En egy kicsit elbizonyatalanodtam. Nekem az aranyermesek kozott nehany szemelyes kedvencem van, akik ugy gondolom, tobbet erdemelnek egy fanyalgo vallranditasnal. Monarchia, Haggymasi, St. Andrea. Noha az aktualis borokat nem ismerem. Mellesleg egy kicsit csalodott vagyok az iro miatt is. "Az viszont figyelemre méltó, hogy egy aranyéremmel sem örvendeztettük meg a versenyzőket, holott amennyire tudom, ilyen méredzkedéseken nem szoktak fukarkodni az úgynevezett ítészek." O is az un. ietszek kozott volt. Ha lenezi a mezonyt, ha eleve eloiteletekkel visltetik az "ilyesfajta" versenyek irant, talan meg kellett volna gondolni, hogy elfogadja-e a meghivast. Persze en elfogult vagyok Egerrel szemben, lehet, hogy nincs igazam es valoban szinvonaltalan es vacak volt az egesz. Bar azt erosen ketlem, erre az emlitett harom nev nekem garancia. Sajnalom, nekem ilyen rossz (?) az izlesem.

2006.05.04. 16:20:06

Bocs, Hagymasi, helyesen.

Noir 2006.05.04. 16:37:05

"Monarchia Borászat Noir 2003" ez meg mi?

palika 2006.05.04. 17:30:55

És a "St. Andrea Cuvée 2004"???

jólértesült 2006.05.04. 17:32:48

Noir: "Monarchia Borászat Noir 2003" ez meg mi?" Igen, a kérdés valóban jogos, de tudósok toldoznak már rajta, hogy kiderítsék! A kutatócsoport vezetője tegnap este nyilatkozott a televízióban: "Az kezdeti vizsgálatok alapján annyi biztosan állítható, hogy nem bor! Első ránézésre bornak tűnt, de mikor a segédem beleszagolt, nyomban elájult. A második próbálkozás során már jóval óvatosabban jártunk el: ekkor már senki sem szagolt bele, ellenben egy bottal bökdöstük a palackot, hogy miként reagál. Volt is nagy futás, mikor a dühös bor palackostul ránkrontott. Segédem éppen ekkor tért magához és mivel megint ő volt legközelebb a veszedelemhez, ismét ő húzta a rövidet. A bor beleharapott a lábába. 18 öltéssel varrták össze a sebét... Biztosat tehát még nem mondhatunk, de mindenki figyelmét szeretnénk felhívni, hogy kellő óvatossággal közelítsenek hozzá! Jótanács: egészen jól reagál, ha Bodrinak szólítják, és a hátcímke környékén vakargatják a hátát!" Hátborzongató, nem?

Defter 2006.05.04. 19:50:13

Bizony az, viszont ezek alapján elmondható (Lilo nagy örömére), hogy ez a bor aztán nem lusta :) Bocs, Krisztina, de helyesen Hagymási :) De tudom, hogy gondjaid vannak az ékezetekkel.

leila 2006.05.04. 21:25:11

jólértesült: ma 21 órakor a rádióban bemondták, hogy a kutatások második szakaszában mégiscsak bebizonyosodott, hogy egy borral van dolguk, méghozzá olyannal, amely hét nyelven beszél! Először csaholt, majd brekegett, mekegett, brummogott, nyávogott, sziszegett és néhányan azt is hallani vélték, hogy nyihog!!! Holnaptól a kutatókhoz csatlakozik Harry Potter, egy spanyol matador, egy amerikai cowboy, és Han Solo a "Csillagok Háborújából". A helyzet fokozódik, de mindenkit nyugalomra intenek, már csak napok kérdése és megoldják a rejtélyt!

Krisztina 2006.05.04. 23:18:32

Biztosan az en humorerzekemmel van baj, hogy nem tudok nevetni ezen a meltatlan es kicsit sem szellemes "viccelodesen". M-nek volt igaza, mostantol a tietek a homokozo.

2006.05.05. 06:25:18

Krisztina, valóban a Te humorérzékeddel van a baj! Menj el sírni! :)

LECSÓ 2006.05.05. 07:40:20

Aranytőke "KUGYA FÁJÁT" de izgalmas volt. Gratulálok a szervezőknek. Jövőre ugyan itt!

Ferraiolo 2006.05.05. 20:20:47

Jólértesültnek: Látott már orvos, vagy születésed óta együtt élsz az elmebajjal?

LECSÓ 2006.05.05. 20:34:56

Kirisztina értékeset és a jót kell látni biztos tapasztaltad is ezek a nevek "aranytőkések" köszönöm hogy érdekel köszönettel üdv LECSÓ.

Lecsó 2006.05.05. 21:46:42

Valaki köszi az érdeklődést, Aranytőke szép volt, jövőre szivesen vendégül látunk.

LECSÓ 2006.05.05. 21:56:35

Albert gazda! szomszéd bora soha nem jó ez igazság. Aranytőke középszintű! Elfogultság.

fast 2006.05.05. 22:34:19

Fearraiolo: azt hiszed te vagy a Schumacher?

Ferraiolo 2006.05.06. 11:33:42

Fastnek: Basszus, lebuktam...

Ferraiolo 2006.05.08. 11:49:39

És akkor most köszöntöm a rajongókat saját nyelvemen....

Szerintem 2006.05.08. 12:53:26

A versenyek, ha tisztességesek, szigorúak jobban inspirálnak, mint a megszokott 40 aranyat kiosztunk hadd legyen mindenki boldog eljárás. Igenis, ha lehet szembesüljön ki-ki azzal, ahol tart és lépjen tovább, vagy hátra, ki-ki sértődékenysége és vérmérséklete szerint. Persze, ha nem jön be a borom, akkor bénák a kóstolók...;)

Érdeklődő 2006.05.08. 18:01:50

Szerintem:Szerintem is így van! Sokkal jobb az ilyen rendezvényen ha egy kicsit szigorubbak az itészek.A véleményem az, hogy a nevek olvastán nem lehettek olyan rosszak a borok.De ki az a Helli?...és ki az a Sike ?Az utóbbi mint hallottam elég sok érmet begyűjtött.Hallot már valaki róluk?

válaszoló 2006.05.08. 18:07:58

http://www.egriborut.hu/site/index.php?oldal=21&id=64

jóakaró 2006.05.09. 17:45:51

LECSÓ! a kevesebb néha több, tudod. Nagyon kedves a lelkesedésed, hogy lokálpatriótaként így terjeszted a borverseny hírét, de hidd el, ez a szintű nyomulás (hogy olyan beírások alá is beleteszed ugyanazt a mondatot, aminek semmi köze az Aranytőkéhez) visszatetszést szül. Úgyhogy, lecsókám, tedd el magad, legyél el, mint egy befőtt:) (amúgy tökjó az Aranytőke!). Nem akciós papucsvásár vagy nyelvtanfolyam ez az Aranytőke, hogy agresszíven reklámozni kelljen!

LECSÓ 2006.05.09. 17:46:59

Érdeklődő:Helli Egerszalókon Sike Egerbe borászkodik, megkóstolni boraikat élmény.

LECSÓ 2006.05.09. 17:54:11

jóakaró! Igazad van. Megköszönöm dicséretes véleményedet.

zatu 2006.05.11. 10:22:49

A bor az sem nem"komenista", sem nem kapitalista, hanem minden korszakban önmaga. A több évszázados hagyományok megőrzésével, új technológiák, eljárások hozzáadásával egy új generáció kialakulásának vagyunk tanúi. Ezek a borászok jórészt az idézett korszak valamely jelentős gazdaságában sajátították el az alapokat. Önálló útra térve egyre jobban szárnyalnak. Nehéz körülmények között is megszállottként dolgoznak, amely biztosan kamatozni fog a javukra, de valamennyiünk javára. Ez a borszemle megpróbálta erősíteni az elismert szakemberek és az egyszerű kistermelők közötti kapcsolatokat. A jövőben valószínűleg át kell gondolni az értékelési struktúrát, -mivelhogy zavarhatta az itészeket a váltakozó minőség- ám Lőrincz Gyuri elgondolása mindenképpen az összefogás irányába mutat. Munka van vele, de húzóerőt jelent a kistermelőknek, ha neves borászoktól tanácsokat kaphatnak az egyébként kis mennyiségben előállított boraik elkészítéséhez. Összességében sokat jelentett a borszemle. Voltak szép borok, adott volt a szépülő Brezovay kastély, erősödött a kistermelők és profi borászok kapcsolata, sőt pozitív kihatással volt a települések együttműködésére is. Kellő értékelés után folytatni kell, melyhez sok sikert kívánunk valamennyi szervezőnek.

borivó 2006.05.19. 03:36:01

Sike volt az Egervin legkiválóbb borásza, amióta már nem dolgozik ott azóta nem az Egervin hanem saját maga gyűjti be az érmeket. Egy nagy cég mögött is az emberi tudás áll, amit kellően meg kellene becsülni. Szerintem is jók a borai, csak szokatlan, hogy valaki kistermelőként ilyen nagyon magas minőségű élelmiszert tudjon készíteni. De a fentiek értelmében érthető! Nekem Thummerer borai is nagyon tetszettek!

zatu 2006.05.19. 11:53:34

Egyetértek "borivóval", de miért lenne szokatlan a tanúltak alkalmazása? Ha valaki-mondjuk Pécsen- megtanúl kerékpározni, az később Egerben is ugyanolyan jól tud.

borivó 2006.05.19. 22:31:07

Igen, igazad van kedves Zatu! Én azt mondom, ha egy -bármely- szakma iránt van valakinek tehetsége, és azt a szakmát még szeretettel, a munka iránti elhivatottsággal és jókedvvel, a munka és a fogyasztók tiszteletével készül, akkor kiérezhető belőle a bele fektetett fáradtságos munka. Azok a borászok országszerte, sőt a világban is, akik jó borokat készítenek, zömmel nem csak szakmailag kiválóak a szakterületükön, de szeretik is amit csinálnak, és szeretettel, és a fogyasztó iránti tisztelettel készítik el a boraikat. Azon borokban, amelyeket így készítenek, érezhető, hogy a borász a munkáját nem tömegcikknek, hanem egyedinek és a fogyasztónak személyesen szólónak találja. Örülök annak, hogy nem csak a "nagyvállalatok" képesek a magas minőségre. És örülök annak, hogy a fogyasztók is inkább a minőségibb, jobb borokra utaznak, és nem elégednek meg a sokszor kritikán aluli termékekkel. Ami azt hiszem az ország borászati hírnevének öregbítéséhez, és a jó hírnév magassá tételéhez elengedhetetlen.

Panther 2006.08.13. 21:49:12

Szervusztok, Egerben elek. Lent voltak par hete pesti rokonok, csaladtagok es szerettek volna inni finom bort. Sajnos, a rossz hirek ellenere levittem az egri szepasszony volgybe. Hosszas barangolas utan betertunk a Simon Tamás névvel jegyzett pincészetbe. A pince szépen ki volt alakitva, ezert is probaltam megkockaztatni a dolgot. Mar nem tudom milyen nevu bort kertunk ki 4 kancsoval. A bor finom volt, bar szerintem amit kiszolgaltak nekunk az meg kozel sem jart a bor fogalmahoz. Inkabb edes szorp, vagy meg must lehetett.. Masnap szinte mindenki a totalis fosas es gyomor rosszulet aldozatava valt ami 2 napig tartott. En nekem akarki mondhatja, hogy ilyen meg olyan versenyt nyert borai vannak. ha meglatok egy palackot tole maximum köpni fogok egyet, de venni biztos nem. Maradando elmenyekkel gazdagodtak a vendegeink. Gratulalok a pincejehez.
süti beállítások módosítása