Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Most akkor mennyi?

2006.08.07. 08:06 - csite

Tavaly kóstoltam már a bort, barátom kínálta eltakart palackból, sokadiknak a sorban. Tetszett simasága, gyümölcsössége, egyszerűsége, de 3000 fölötti ára nem. Mégis besztbáj – hogyan is, alant kiderül – bár az idő vasfoga belemart már a bor testébe, és kiszemezgette a legjobb falatokat.

Egy másik bortársam hívta fel mostanában a figyelmemet arra, hogy a "föld alatti gyorsvasút" fedőnevű áruházban 1320-ért van kirakva; biztos elárazták. Rácsapott, vett jó pár palackkal. Eltelt két nap, és még jobban akciózták a bort, 1200-ért már az enyém lett. Mindez csak azért érdekes, mert egy nem túl régi cikk szerint a – világon talán a legnagyobb presztízsű (hahaha) – bordói derbin aranyplecsnit kapott bor ára megduplázódott; nem ismeretlen Egerből ez a fajta árképzés. Ehhez képest a webshopjukban 3500-ért fut, és a kezdőoldal is e nedű dicshimnuszát zengi, ami végül is teljesen rendben van, ha már pénzt öltek bele.

Biztosan sokaknak rémlik a cég neve, hiszen a focivébé meccseinek szüneteiben sűrűn fel-feltűnő reklámjaik sokkolóan hatottak a nagy melegben (talán a legnagyobb volumenű boros hirdetéssorozat volt ez a hazai médiában). A sató egy 50 hektáros ültetvény közepén helyezkedik el, amelyet csak erős túlzással lehetne a legjobb területek közé sorolni Egerben. Akárcsak a kiemelt dűlőket, amelyeke nevét valószínűleg nem mormogják folyamatosan a dűlőfaggató borosgazdák. Ettől függetlenül a 270 hektáros összterület tiszteletet parancsoló, és az éves szinten előállított palackmennyiség is az. Apró osztás-szorzás után kiderül, hogy a magasnak minősített tőkeszám nem annyira magas azzal a 4200-zal, és a 1,5-2 kilogrammos tőketerheléstől sem ugrik senki a kútba.

Jöjjön hát a bor! Bordói palackba került, külsőre egész pofás címkével, rajta még a kultikus barrique felirat is megtalálható. A kapszula olcsóka műanyag, az ón sokat emelt volna a presztízsén, a dugó meg... Régen láttam utoljára ezt a karcsúsított fajtát, elég hosszú, 4,5 cm, 2cm széles, de minősége hagy kívánnivalót maga után, mert porladós. Meg is jegyzem rögtön, annak ellenére, hogy a bor már régen palackban lehet, annyira friss és fehér volt a dugó teteje, mint ha frissen töltötték volna, és az alsó része is szinte éppen hogy elszíneződött.

Bontás után közvetlenül zöldbors, melegség, finom füstösség, túlérett meggy, áradó (alkohol)édesség, málnásság, szedresség, vanília jön, de valahogy mégsem áll össze ez a sok dolog. Később kicsi bőrösség, gombásság is megjelenik, ami pikánssá teszi a szaglászását-illatolását. Ízében elsőre édesít az alkohol, cseressége jól betölti a szájat, kicsit harsányabb a kelleténél, de még tűréshatáron belül. Az illatból várható jegyek nehezen bukkannak felszínre, az idő vasfoga belemart a bor testébe, kiszemezgette a legjobb falatokat. Ennek ellenére még élvezhető, jó ivású. Aki nem égetett még diófalevelet ősszel, annak esettanulmány az a kesernyés füstösség a dióssággal, ami a közepesen hosszú lecsengésben uralkodik. Határozott 5 pont, még ha após fogja is meginni a maradékot, definíciózavart okozva pontozási rendszerünkben.

Címkék: borok a hiperből

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6613140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2006.08.07. 09:09:57

"Apró osztás-szorzás után kiderül, hogy a magasnak minősített tőkeszám nem annyira magas azzal a 4200-zal, és a 1,5-2 kilogrammos tőketerheléstől sem ugrik senki a kútba." Ez akkor ugye hektáronkénti 6300-8200 kiló, ami a lékinyerés mértékétől függően 4-6000 litert jelent, amiből odafigyeléssel bőven jó, esetenként kiváló minőségű bort lehet elviekben előállítani. Nem kellene ebből a korlátozásdibóból versenyt csinálni, nem a nagy kedvencekhez kell mérni egy 270 hektáros birtokot, ekkora területről még a Szepsy névvel se lehetne eladni a kizárólag csúcsgasztronómiának szánt és árazott borokat.

zoli 2006.08.07. 09:15:08

Az árképzésről meg bátran tessék megkérdezni a hiperbe szállító borászatokat, mennyit kérnek tőlük a bekerülésért, az éves polcpénzért, ahol az akciózást ráadásul saját szakállukra intézik, a ludast utána biztosan nem a termelők közt keressük...

lacibor 2006.08.07. 10:38:13

A "mikor mennyin"csak az csodálkozik, aki még nem adott el el multiknak valami portékát. Ha palackbuké érződik és a dugó friss, akkor átdugózás is lehet. "pikánssá teszi a szaglászását-illatolását.":-Úgy értsem, hogy pikáns illatot szagolni?

nincs ilyen szó a magyar nyelvben, hogy illatolás 2006.08.07. 11:15:43

No more csite! 2006.08.07. 13:36:10

Tanul a hólyag, de szerényebb nem lesz.

Jabba 2006.08.07. 14:12:42

Me boshka de nobata osaya wan.

m 2006.08.07. 14:39:49

Én is vettem egyet ugyanott mint amit Csite leír, próbáltam, elég jó kis bor.Kíváncsi lennék, hogy egy jól tárolt palack mit tud, mert ahol vettem nem igazán optimálisak a tárolási körülmények.

m 2006.08.07. 14:41:30

Ja, és a 2002-est kóstolta valaki? Az is plecsnis.

kortalan 2006.08.07. 19:42:49

egy hároméves merlot szelekciót megrágott az idő vasfoga?prima:D

Érdekelne, hogy 2006.08.07. 19:59:03

mikor volt ez a bor csúcsformában? 2004 január 08.án?

kortalan 2006.08.07. 20:24:00

és meddig?pár nap?:D besztbáj.....:D