Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Burgundi merlot

2006.08.11. 16:26 - Albert gazda

Lőrincz György szerint bourgogne-i utazásainak egyik legfontosabb tanulsága – miként Tonellában olvasható interjújában kifejtegette; magát a szöveget sajna nem találtam meg online –, hogy semmit semmihez nem kell hasonlítani. Ez általában nehezen megy, és most sem állok ellent, tehát hirtelen kijelentem: az egerszalóki mesternek a 2004-es évjáratban sikerült megalkotnia a burgundi merlot-t.

Ráspi 2004-es zweigeltjének kóstolásakor kiáltottam fel boldogan ekként: nahát, életem legjobb magyar pinot noirja! Tudom, ez dehonesztálóan hangzik tehetséges pinot-termelőink egyre népesebb táborára nézvést, de mentségemre szóljon, hogy nem az ő munkájukat óhajtottam le-, sokkal inkább Ráspiét felminősíteni. Az a bor ugyanis olyan gyönyörű közepesen könnyed eleganciát, ehhez képest sűrű és komplex tartalmakat és kifinomult animalitást volt képes hozni, amilyet korábban főként burgundiakban észrevételeztem. (Már kérdés, hogy azóta viszont kóstoltam burgundiakat, amelyek visszakézből letepertek súlyukkal, tekintélyességükkel, és a legkevésbé sem voltak könnyedek.)

Lőrincz Györgyről amúgy tudni, hogy azok a bizonyos, fentebb felidézett utak jelentékeny hatást gyakoroltak rá. Ez persze nem azt jelenti, hogy hirtelen kidobna mindent, ami nem chardonnay és nem pinot. Mégis érdekes, hogy eddigi – szerintem – legsikeresebb borai közt főhelyre kívánkozik a 2003-as Kovászó chardonnay és a 2002-es meg a 2003-as pinot noir. (Igaz, a 2000-es Merengő cabernet franc, az első igazán nagy dobás bordeaux-i fajtából készült.)

Amikor azonban azt kérdeztem tőle, vajon tudatos döntés eredménye is, hogy sokkal karcsúbbak a 2004-esek és a 2005-ösök a 2003-asoknál, nem kertelt, hanem mondta, a három év előtti időjáráshoz értelemszerűen nem volt fogható sem a tavalyelőtti, sem a tavalyi. Nem kizárt, hogy ez nem baj. Vagy legalábbis nem minden fajta esetében az. Jó, a Kétágú pinot noir nem sikerült. Kóstoltam nemrég a Kutyafájátot is, és nem mozgatta meg a fantáziámat annyira, amennyiből cikk íródhatott volna. A pinot gris már megérintett valamelyest, így keletkezhetett egy vastagabb bekezdés róla.

De most itt volt ez a merlot. És első nekifutásra megint ezt mondtam: ez egy egészen kitűnő burgundi. Viszonylag világos rubinszín – pinósan barnás reflexekkel –, amely ellenben az idő múlásával mélyül, sötétszik. Illatában összeszedett állatság, földesség, avar, dohány, leveshús, plusz némi gyümölcsök. Szépen árad, noha nem agresszív egyáltalán. Folyamatosan fejlődik, minden pohárba töltés után más-más orcáját mutatja. Szájba' hasonlóképpen: konzisztensen ugyanaz a karakter, mint orrba', közepesnél kevesebb test – menet közben közepesnél többé sűrűdik –, fantasztikus struktúra, a tannin, az alkohol és a sav sem sok, mind pont annyi, amennyi kell a balanszírozott eleganciához. Nem bomba, de komplex. Lecsengésben is zamatos, kellemes. Jólesik. Kitűnő bor, árértékben végképp. 6 pont. Még sok ilyet kívánunk.

Címkék: kóstolás hatpontos merlot 2004 st. andrea eger lőrincz györgy

81 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1113133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

z 2006.08.11. 17:07:23

Valóban "kedves"ez merlot,de milyen jó volt 2000-es franc.A 2003-as Áldás meg Cab.Franc egy napig levegőzött akkor lett igazán szép!

zsoltizmo 2006.08.11. 17:41:32

A rendszeres fórumozóknak, egypár nappal ezelőtt kinyitottam az egyik üveg Weininger 1998 kékfrankost és még mindig nagyon szép formában van. nem ficánkol már de azért még mindig remek egy bor. Annak ellenére hogy egypáran itt azt saccolták hogy már meg lesz halva, a másik üveget még pihentetem egy darabig....

2006.08.11. 17:58:58

kovászó chard azért nem akkora király. teljesen túlértékelt bor. kóstolni kell chardonnay bort, ami jó. a 03-as pinot jó.

z 2006.08.11. 18:08:34

zsoltizmónak:vettem az adást,én most bontogatom a jobb 99-es 2000-eseket,pl:99 Duenium olyan hulla volt mint az éjszaka.Bár szerintem mindenkinél más az élvezhetőség határa!

2006.08.11. 18:22:24

Es melyik az a Chardonnay, amelyik jo, szerinted?

z 2006.08.11. 18:30:11

Szerintem nagyon jó kis bor volt az a kovászó,a szirákit kóstoltam mostanában és már elég lapos volt.Fiatal tőkékről nem lehet csodákat tenni.

lackó 2006.08.11. 20:39:02

Sziasztok! Most fejeztem be egy kóstoltatást. Gondoltam, amúgy is aktuális Egerhez kapcsolódva. Bikavéreket kóstoltunk, körítve egy Merlot-val, nagyon tanulságos volt. A borok iszonyat lassan nyíltak, de az eredmény: 1. Hagymási 2002-es Bikavér: 8 pont 2. Simon 2002 BV: szintén 8 pont, azonban kevésbé koncentrált ízek. 3. Borona Kórház 2002 BV: 6,5 pont. A bor dugúhibás volt, alapos szellőztetés után viszont szépnek mutatta magát. 4. Hungarovin 1999 (!!!) BV: 0 pont Különdíjas, most tudtam meg, hogy mit kapott: Merlot 2003 Borona Kórház: 9 pont. Szép bor, komplex, nem túlzottan sűrű.

9,8,9, pontok röpködnek... vszleg 25-ös skálán! 2006.08.12. 00:56:05

llackó te egy fasz vagy 2006.08.12. 00:56:42

lackó 2006.08.12. 08:09:37

:-))))))) Köszi!

Egribor 2006.08.12. 08:11:51

Lackó ilyen kevés bort kóstoltatok Egerből?Mi szerint válogattatok borokat? Van még egy pár nagy bor amiből lehetett volna válogatni.

lackó 2006.08.12. 08:12:18

Amúgy másoktól kérdezném: miért ne kaphatna egy bor akár 9 pontot, sőt, 10-et is? Összejön több ember, értékel, megoszt és uralkodik :)))

lackó 2006.08.12. 08:12:32

Amúgy másoktól kérdezném: miért ne kaphatna egy bor akár 9 pontot, sőt, 10-et is? Összejön több ember, értékel, megoszt és uralkodik :)))

lackó 2006.08.12. 08:17:33

Ez egy kis társaság, akik még a hosszú munka és út kezdetén állnak. Hónapról hónapra összejönnek és kóstolnak 5-6 bort, jórészt hölgyekről lévén szó, ennyit éreznek jónak. A borválogatást én végeztem és természetesen nagyon jól tudom, hogy van még egy pár bor, amiből lehetett volna válogatni, de úgy gondolom, még nincs itt az ideje, hogy fergeteges és sűrű borokat kóstoljanak. Egyébiránt a pontokat ők adták, így lehet, hogy én fasz vagyok, de már neüknél fogva sem lehetnek ők azok...

mi köze 2006.08.12. 08:44:23

ennek a sok barom hozzászólásnak Lőrinc borához?

lackó 2006.08.12. 09:31:23

Igazad van...de ha már pontokról van szó. Általában ugye 100 pontos rendszer működik versenyeken. Ha most megnézzük az itteni pontokat, egyáltalán nem is létezik úgymond "aranyérmes" bor, pláne "nagyarany". Persze, lehet, hogy nincs is sok értelme a pontozásnak, de azért ha egy fantasztikus ár/réték arányú, komplex borról van szó, akkor miért ne lehetne több pont?

kóstolni, kóstolni, kóstolni . . 2006.08.12. 09:50:09

lackó, meg ne haragudj, de tényleg vajmi kevés köze van a fentiekhez a szösszenetednek. A pontozósdiról pedig annyit, hogy ha már pontoztok, nem árt ha van köztetek valaki aki legalább már kóstolt normális rendszerben( az se árt ha mindezt már soxor megtette) és mindjárt az elején fixáltok egy borral egy tájékozódási pontot. Sem a felsorolt tételek, sem az adott pontok nem nagyon állnak köszönőviszonyban a rideg valósággal, de ez adódhat a magas indításból szvsz. Reálisabb lett volna 6-7-6-5 vagy ekkörüli szórás. Hangsúlyozom magánvélemény. "Fantasztikus ár / érték" ez a legritkább esetben ok arra, hogy emiatt a bor magasabb pontot kapjon . . . . mai állás szerint bizony a kimagasló borok DRÁGÁK és kész, persze vannak kivételek, de a tétel nem attól kap magasabb pontot, hogy a végén amelyik jóval olcsóbb az még kap rá +1 pontot . . . . Uff :)

lackó 2006.08.12. 09:59:24

Taníts mester :)))))))))))))))))))

lackó 2006.08.12. 10:01:19

Nem haragszom természetesen, de érdekes módon...kérdezte valaki, hogy miért volt tanulságos?

És aztuán is kóstolni . . 2006.08.12. 10:08:37

Mester . . . itthon nagyon kevés mester van szerintem . . egy kezemen meg tudnám számolni. Na vajon miért is volt tanulságos? :D

lackó 2006.08.12. 10:17:52

Tudod mit? Most már csak azért sem mondom el! Egyébiránt pedig szerintem az, hogy egy jókedvű társaság összeül és a maga kedvéért borokat értékel, egyáltalán nem azt jelenti, hogy ennek lenne bármi jelentősége is, csupán szubjektív véleményeket tükröz. Miért lenne azonban bárki is mester? Ha egy fehérborokat kedvelő ember beül a sűrű vörösek közé, még ha jól is kóstol (bár ezt sose értettem, mi alapján döntik el), és van egy kialakult izlésvilága, adott esetben egy kiváló, komplex borra is simán ad mondjuk 5 pontot. Az emberi tényezőt sose lehet felejteni. Köszönöm tanácsaid egyébként, ígérem, megfogadom...de T. J.!!! akkor mit csináltunk mi eddig? Ez nem csupa dal, móka és kacagás? Lőrincz Gyuriról borairól pedig ódákat lehet zengeni, viszonylag rövid idő alatt nagyon szép eredményeket ért el, nekem a rozéja volt felejthetetlen, egy külön kategóriát képvisel.

lackó 2006.08.12. 10:20:26

Ja, és ha már azért pontokról szó esett...itt van ez a Robert Parker nevezetű ismeretlen valaki. Sokan mesternek gondolják (???). Belenéztem a blogjába. 91 pontot adott egy 15 dolláros asztali borra! Valaki szólt már neki?

és még többet kóstolni . . . 2006.08.12. 10:33:34

A hsz-em lényege a SAJÁT VÉLEMÉNY volt, több helyen hagsúlyoztam. Ha ezen túlestünk tényleg elmondhatod mi volt a tanulság, hátha páran tanulunk belőle. Robert PArker . . . no comment. De egyébként most írtam neki, hogy figyeljen már jobban oda :D Tényleg, jöjjön a tanulság. Más: Gyuri borairól nem kell ódákat zengeni, vannak jól és kevésbbé jól sikerült boraia, de még rengeteg ideje van, hogy kiteljesedjen a tudása, rátermettsége, etc. Ja, és nem ment el az esze az első sikerek után, megmaradt normális földi halandónak. 10 évvel ezelőtt pont olyan visszafogott, értelmes ember volt mint most. Ez hosszú távon nagyon biztató.

lackó 2006.08.12. 11:05:49

Igen, igen, sok ideje van neki...de...minden sértődöttség és harag nélkül: borászként írsz mondjuk alkalomadtán így róla? Mert csak nem mindegy, hogy ha esetelg nem borászként...a tanulság? Egy kezdő csapat, akikben hatalmas lelkesedés van, akiket csak dícsérni lehet, mire értékel az eddig elfogyasztott mindenféle borok után néhány szép, de nem kimagasló tételt. Nekem ez érdekes volt és bíztató. Szerintem nagyon nagy szükség van erre. Na és persze...úgy meg nem érdemes pontozni, hogy kijön a szempontok alapján egy viszonylag magas pont, de...ez nem lehet...hú...akkor kivonok belőle kettőt...na, így már jó lesz mindenkinek...ha egy bor 8 pont, akkor 8 pont. Az az én izlésemet mutatja.

kóstolninak 2006.08.12. 11:13:17

kik az itthoni mesterek? max 5! (egy kéz)

kóstolninaknak 2006.08.12. 11:15:47

Miért lennének mesterek és miben?

kóstolninaknaknak 2006.08.12. 11:17:15

nem én mestereztem le őket. én szeretném tudni kik azok?

kóstolinaknaknaknak 2006.08.12. 11:18:57

Én is...

akkor már ketten várjuk a neveket :) 2006.08.12. 11:22:16

de komolyan

még kóstolni . . . 2006.08.12. 11:26:45

A "mesterek" szó alatt azt értettem akik nemzetközi szinten is kiemelkedő szinten kóstolnak. A teljesség igénye nélkül: Kovács Antal, Malatinszky Csaba, Mészáros Gabriella, a maradék 2 helyet inkább nem tölteném ki, mindenki javasolhat oda pár embert:) A fenti nevek nálam vannak bent az ötben, ez ismételten sajátvélemény - ha lehet ne indítsunk erről vitát . . Éljen a demokrácia :) Lackó. Borászként, emberként is elismerem L.Gyurit. És klassz, hogy így összejöttök és kóstoltok, jó úton haladtok. Kóstolni, kóstolni . . . .

lackó 2006.08.12. 11:28:05

Egy ideje már csinálom...de én is azt mondom...tényleg, e nevekről jobb nem vitát nyitni...

lackó 2006.08.12. 11:28:40

Ja, amúgy én nemzetközi szinten is kiválóan kóstolok...hihetelen módon tudok kóstolni...úgy, mint senki! :)))))))))))))))))))))

tényleg ne nyissunk vitát a nevekről, bár lehetne :)) 2006.08.12. 11:34:15

de azért más javasolhat még 2 nevet, 5 nél több nem lehet!

2006.08.12. 11:36:40

Akkor....légyen Lőrincz Gyuri! De tényleg...bíráljon, értékeljen és mondjon véleményt az (mármint "komoly" szinten), aki már letett valmait az asztalra..ne olyanok szavát kövessük, akik ugyan adott esetben "jól kóstolnak" (még mindíg nem tudom, pontosan mi is ez), hanem akik pártatlanok és már valamit letettek az asztalra...

és ha LGY bort kell kóstolni akkor kit javasolsz? 2006.08.12. 11:39:19

2006.08.12. 12:02:29

ÖÖÖ...magamat!

avman 2006.08.12. 12:04:28

ezen cikkel kapcsolatban lenne véleményem amely csak távolról tartozik a témához és ugye úgysem érdekel senkit. csak mert nehogy at higyjék h ebben az országban egy vicces címmel olyan nagyon jó fej lesz az ember. http://index.hu/velemeny/jegyzet/mcw060811/ A cikkszerző halottsiratóját olvasva felmerült bennem a kérdés, miszerint vajon ugyanabban az országban hogyan lehetséges kétféleképpen megélni egy helyzetet. Aztán rövid gondolkodás után rájöttem arra, miszerint itt egy bortermelő sirámait láthattuk. De a másik oldalon ott vannak a szőlőtermelők. Jelenleg mintegy 4500 hektárnyi szőlő áll kivágás alatt. A szőlőtermelők már belépéskor azt számolgatták, ha arra kerül a sor miért mennyit lehet majd kapni, azaz milyen kivágási kvótákkal dolgozik az EU. Azok szőlőtermelők, akiknek a HACCP rendszer és a VPOP által ellehetetlenített kis házi borászata akkorra már halott volt. Megbirkóztak 1-2-3 hektár szőlővel és üde színfoltok voltak, de sorra zártak be, mert nem tudták teljesíteni a követelményeket és mert nem tudtak versenyezni a vevőkörüket elborító alföldi műtrágyás, volt olajtartályokban, szalmán érlelt csempészett román cukorból készült folyadékkal. Hol volt ekkor Jásdi úr vagy a vicces érdekvédelmi szervezete? Nekem és másnak se próbálja elmagyarázni senki, hogy mi a rettenetes harci helyzet. A magyarországi szőlőtermelést a honi bortermelő szőlőfelvásárlók tették tönkre és 50%-ban ők felelősek a kialakult helyzetért . 40 %-ban az olajszőkítésről borhamisításra átállt alföldi maffia és 10%-ban az eu még a felelős, aki feketepontot maximum azért kaphat, mert fillérekért vágat ki szőlőt, de a vicces érdekvédelmi szervezettel ellentétben legalább valamilyen szinten tesznek is valamit az ügyért. Adnak egy alternatívát annak a szőlőtermelőnek, aki ki akar szállni ebből a lehetetlen, anyagi csőddel fenyegető helyzetből. Mert szónokolni nagyon könnyű, de Jásdi úr ezen cikkén kívül semmit sem tud felmutatni az ügy érdekében. Vagy legalábbis én, mint szőlőtermelő, ezt nem tapasztaltam. Amikor egy chardonney-t, olaszrizlinget, szürkebarátot az utóbbi években 30-40 ft-os nyomott árakon vásároltak fel köszönhetően talán az árkartelljüknek (bocsánat, hiszen ilyen nem volt). De ki is ígérne fölé annak, amit olcsón is be lehet szerezni. Még az általam legkorrektebbnek tartott Hilltop is maximum 50-60 ft-os árat fizetett a chardonney-t, szürkéért, amit Angliában 3-7 fontos palackonkénti áron forgalmazott. Csak ízelítőül: 80-as évek 18-25 ft, 90-es évek eleje 70 ft és az elmúlt években 40-60 ft volt a kilónkénti felvásárlási ár. Indokok persze mindig voltak: ez évben túltermelés volt, a következő évben ugye rengeteg eladatlan készlet. Érdekes volt azért, hogy soha nem maradt felvásárolatlan szőlő. Ma Magyarországon, aki nem tudja feldolgozni a szőlőt, az CSAK veszteséget termel. Ha ezt Jásdi és a többi bortermelő képtelen feldolgozni, az az ő bajuk. Az árterror tetszett nekik, de most már nem lehet nyerészkedni tovább, mivel sorra mennek ki a szőlők... fillérekért, de inkább pár ft plusz, mint hektáronként 300-800 ezer ft mínusz (ez az elmúlt 3 éve átlaga) az összes önjelölt oksotóni gurnyííjé meg igyon a lábvzeimből.

chardonney 2006.08.12. 12:10:53

ennek a szövegnek megint mi keresnivalója itt? írjál jásdinak levelet, koma.

avmannak lackótól 2006.08.12. 12:12:05

Valóban nem tartozik ide, de már sajnos örök és hiábavaló ez a siránkozás...viszont, azért ha körülnézünk az országban, csak vannak 1-2 hektáros ismeretlen ismerősök...pl...valaki hallott már egy bizonyos Györgykovács Imréről? Valami Somló nevű helyen piszmog...:)

"ÖÖÖ...magamat!" 2006.08.12. 12:13:48

neveket kértem! tehát? :)

lackó 2006.08.12. 12:15:13

bocs, most látom, nem írtam neveket s nevemet...de vakon miért ne kóstolhatná a termelő többek közt saját borait is?

avmannak 2006.08.12. 12:22:17

hát tényleg nem tartozik ide, de: ha Jásdi siránkozik, akkor Te mit csináltál itten? Ne másokat kérjünk számon, először magunkba nézzünk mindig. Ha jó szőlőt termelsz, azt el fogod tudni tisztességes áron adni, legalábbis én ezt tapasztaltam. ha a hilltopot akarod vevőnek az más eset. de azért értük is legyen szólva: komoly csúsztatás összehasonlítani a 60 ftos szőlőárat a 3-4 (és nem 7!) fontos angol POLCI árral. Ottan van egy-két middlemen plusz angol vám és adó is közben! A hilltop max 1-2 font közti árat kap! csak hogy ne tévedjünk.

lackónak 2006.08.12. 12:23:36

csak. tudod, nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani!

2006.08.12. 12:23:52

chardonney | 2006.08.12. 12:10 mert azzal kurvára jobb lesz nekem? csak annyit akartam, h lássák olyanok, akik gondolom azt a fenenagy okosságot is elolvasták nagy valószínűsséggel. mer feneséges nagy borszagértők. és komád neked a jó édes nénikéd ángyának térgye kalácsa.

av 2006.08.12. 12:27:46

avmannak | 2006.08.12. 12:22 én nem siránkoztam. tudomásul vettem a tényeket levontam a konzekvenciákat és kivágtam mintegy 6 hektár szőlőt. amin az elmúlt 3-4 évben mintegy 4 milla veszteségem volt. és nekem kurvára ne ossza az az észt, aki még egy kapavágást nem tettem tőke mellett és szőlőt is csak bor formájában gyártott.

avmannak lackótól 2006.08.12. 12:30:32

Ez tényleg nem valamiféle bántás, vagy rosszindulató pocskondiázás akar lenni tőlem, de volt mondjuk 6-7 hektár szőlőd, ami veszteséges volt, akkor miért nem léptél hamarabb és kevesebb területen termeltél mondjuk magasabb kategóriájú borokat? A maradék területet adott esetben bérbeadni, vagy valami msába fogni?

avmannak lackótól 2006.08.12. 12:30:51

Ez tényleg nem valamiféle bántás, vagy rosszindulató pocskondiázás akar lenni tőlem, de volt mondjuk 6-7 hektár szőlőd, ami veszteséges volt, akkor miért nem léptél hamarabb és kevesebb területen termeltél mondjuk magasabb kategóriájú borokat? A maradék területet adott esetben bérbeadni, vagy valami msába fogni?

lackó 2006.08.12. 12:31:14

bocs, hülye a netem és összevissza küldi el kétszer..kétszer

avnak 2006.08.12. 13:13:16

az rossz, ha ki kellett vágnod 6 ha szőlőt. ha veszteséged volt rajta még érthető is. milyen idős volt az ültetvény? milyen fajták voltak benne? Ja és hol volt? Más véleményét ne vedd észosztásnak. Ő hozzájut médiafelülethez, ennyivel több nálad ls nem többel.

chardonney 2006.08.12. 13:15:07

te vagy maga a megtestesült múlt, avman. nincsen szükség a szőlődre, mert rossz, ennyi az egész.

av-nak ef 2006.08.12. 13:26:21

Szerintem Jásdi már bizonyított, úgyhogy ne fikázd. Azt meg sajnálom, hogy neked nem jött össze.

av 2006.08.12. 13:59:21

igazából nem azért írtam, h sajnáltassam magam (az itt megnyilatkozók egy részének még a sajnálatát is visszautasítnaám egyébként).. csak arra akartam rávilágítani, h herótom lett már az ilyetén jellegű észosztásból és abból, h a jelenlegi helyzetet valahogy mindig máshogy vázolják és teljesebb képet nem ad senki arról, mi is folyik ma mao-n. én csak a magam kis szűklátókörú, dühös és lemondó szeletét ismertettem. itt már nincs más alternatíva, mint a szőlőkivágás. ezt tudomásul kell venni. és a folyamatot nem lehet tisztán az eu-ra kenni. és h igenis ebben a folyamatban a bortemelők-szőlőfelvásárlók is hibásak. és innentől kezdve az észosztásukat irrelevánsnak tartom. elismerem, én mindezt jócskán kilúgoztam a bortermelőkre és egy kicsit személyeskedtem, de csak egy picit. evvan. indulatos ember vagyok. ha már kérdeztétek: 1984-86 közötti telepítésűek. ch., szürke, olaszrizling valamint zenit, rizlingszilváni és veltelini. addig nem is volt gond, amíg a nemesebb fajták kompenezáltak egy tisztességesebb felvásárlóval (sajnos a hilltopos piacot lassan elveszítettük ennek okai: a minőségi termelést a csökkenő ár miatt a mennyiségi háttérbe szorította + a neszmélyi területek is termőre fordultak és az egyik helyi faszfej lezsidókurvázta az Évát). a környéken kialakult helyzetért (volt tsz tulajdon, kárpótlással, és a mintegy 110 ha-ból 70 kerül kivágásra és kb 10 kivágása került visszautasításra) a helyi ostoba faszparasztok (köztük én is persze) és persze a kolhoz, aki a gépi művelést és az értékesítést végezte, valamint a vele lepaktált akasztói disznó (nevet nem mondok) is egyaránt felelősek. ettől függetlenül csak felgyorsítottak egy folyamatot. megkérdezném azért, próbált már vki úgy szőlőt művelni/műveltetni, h tartozott neki a felvásráló kemény 14 hónapon át crika 3-4 millával? és amikor a meghirdetett szőlőt a szántó ár 70%-áért sem tudta volna eladni? haszonbérbe is csak filléreért? végezetül: sztetek nekem ez szép látvány volt: http://avman.uw.hu/the_end_is_near.rar

av 2006.08.12. 14:01:51

chardonney | 2006.08.12. 13:15 ember, arra akartam rávilágítani, h nemcsak az én szőlőmre nincs szükség. és h Jásdi a múlt, aki vmi álomvilágban él

av-nek lackótol 2006.08.12. 14:04:12

Már ne haragudj, de ez a stílus, ahogyan írsz...emberileg nem szeretnélek minősíteni. Mondom...szerintem akkor is megoldást jelent. Csak szőlőtermesztésből nagyon nehéz megélni egy kis borvidéken (ha jól értem Neszmély környéki vagy). Ez a kapitalizmus átka, ha tetszik, ha nem. Ha nem megy a szőlő, akkor nem biztos, hogy azzal kell fogalkozni. Ha pedig a bor és a szőlő szeretete előtérben van, szerintem törkedni kell inkább korlátozottabb hozammal ugyan és talán kissebb területen, de magasabb kategóriájú norokkal. EZ másnak is csak így megy.

av 2006.08.12. 14:06:21

és ezt nem cinkből mondom: köszönöm h meghallgattatok.

av 2006.08.12. 14:15:15

még egyzser szögezzük le. itt és most igazából nem azzal van bajom, ami velem történt és igazából nem is érdekes. és nem kértem senkitól tanácsot. a süllyedő hajóból felesleges vizet merni. el kel süllyeszteni a halálba. az volt a gondom, h a bortermelők szövetségének eszmefuttatása csak nagyon kis szeletét adta a valóságnak és jófajta ha öreganyémnak kereke lett volna lehetett volna omnibusz. én meg akár trolinak is születhettem volna. és hagyjuk ezt a stílus maga az ember szarságot. egy eszmefuttatást állítottam szembe magam tapasztalta tényekkel.

lackó 2006.08.12. 15:16:57

Azt a szaros nagyanyámtérgyekalácsos faszparaszt kivágott szőleibe, menjen a halál faszára ez a Jásdi, mert nekem beszart szőlőbiznisz...röviden és tömören summázva? Bocs...

lackónak 2006.08.12. 15:26:55

nem értek veled egyet a "ha nem megy a szőlő nem kell vele foglalkozni" meglátásoddal. ez az újvilág szlogenje, a termelékenység mantrája. Mo-n igenis legyen szőlő és bortermelés, mert értékes része az életünknek és magyon komoly borokat lehet termelni. az a szomorú, hogy néha aza az érrzésem van, direkt nyomják a bortermelőket a sárba. Igenis legyen több jó bor, virágozzanak a szőlőskertek a hegyvidékeinken. Ha lesz több jó bor, az árak sem fognak elszállni, többen megengedhetik maguknak a jó bort, meg fogjuk tudni inni termelésünk javát. uff

lackó te alföldi paraszt 2006.08.12. 15:29:18

neked 2006.08.12. 15:30:57

Nem, nem, nem, félreértettél ismeretlen...legyen több jó bor!!! Csak azoknak, akinek nem megy, ne rokkanjanak bele a nagy területbe, hanem ha kell, igenis vágjanak, ha másképp nem megy és a kissebb területen próbáljanak meg magasabb minőséget. Egy kis területen jobban odafigyel az ember. Nem feltétlen a vágás a megoldás, de ne is ebből akarjon meggazdagodni senki!

parasztzónak 2006.08.12. 15:31:16

csak summáztam...:) és nem születésileg!!!

2006.08.12. 15:35:47

nem értettelek félre. igenis mainál nagyobb területen legyen sok jó bor. minél kisebb a terület annál drágább lesz a jó bor. mert ha lehet, emelni fogják az árakat a borászok, csak elszakadunk a realitástól.

lackó 2006.08.12. 16:07:18

Csak hát...ezt sok mindenkinek meg kéne érteni...az álmok szépek...de maradjunk a magyar realitás talaján.

avmannak again 2006.08.12. 18:06:25

Nekem lejött amit írtál... át tudtam érezni, hogy mi fáj benne: hogy buktál, hogy a Haszonmaximalizáló Kózanosztra betett s azt is, hogy kár azokért a gyönyörű tőkékért. Azonkívül jól írsz... szépen ropognak dühös mondataid. Minden jót.

lacibor 2006.08.12. 22:15:11

avman:-Tényleg beszéld meg a dolgot inkább a cikk írójával, mert némely dologban el vagytok tévedve, csak ellenkező irányban.

Steff 2006.08.13. 09:26:50

Találkozott valaki Takler 2004-es cabernet franc-jával? És tanninbomba volt? Én már a másodiknál tapasztalom ugyanezt, és nem akarom elhinni...

tothf@kabel2.hu 2006.08.13. 11:40:55

av | 2006.08.12. 13:59 Ki az az "akasztói disznó"? Nyugodtan írd le a nevét, mifelénk az járja hogy "mindenki vállalja a felelősséget azért amit csinál"

tothf@kabel2.hu 2006.08.13. 11:49:51

Vagy küldd el mélbe, lehet hogy egyetértek veled

2006.08.13. 20:19:56

Ez a szép a mi maradi borászkodásunkban, az évjárat...Egy rossz évjáratban kiemelkedő bort készíteni nagyobb dolog , mint a jóban világszenzációt! Egyébként miért vagyunk/Albert g./ olyan sznobok, hogy burgundiához mérünk? Miért nem magunkhoz?

| 2006.08.13. 20:19 nak: 2006.08.13. 22:46:22

talán azér vazze, azér vagyunk ilyen sznobok, mer az egyetlen alternatíva ehhez az lenne, hogy mi már tudjuk. pedig nem tudjuk. legalábbis nem mindenütt és mindent, nem egészen. mert ez kiderült az évek alatt. pincémben 20-30 villányi hulla van a 90-es évekből, a felsőbb árkategóriákból, azokból, amikben egy magyar nagymama egy palack áráért már egy nagyon nagyon hosszú sálat kellett volna hogy kössön akkoriban (és ma is), és amik, az ígért évtizedes potenciál helyett, épp hogy csak 2-3 évre voltak jók. úgy értem ígéretben. mert élvezni akkor sem lehetett igen őket; "mert hogy majd belesimul az az übermarkáns tannin, meg az a kicsit most még domináns sav..." nem, azok ott maradtak, csak az ízösszeérés helyett a bútorpolitúr egyeníze vette át a hatalmat. egy ideáálapotot sosem megért palackformájú ígérethalmaz. ihatóak, de élvezhetetlenek. majd megiszom őket, ha esetleg háború lesz, ezeket a büszke magyar kabszavokat, küvéhősihalottakat, hogy alkoholtartalmuk erőt adjon ahhoz, hogy egy békés végért imádkozhassak. vagy odaadom hontalanoknak, hogy igyanak a világbékére, ha érted, kvázi preventivemón... de akkor már biztos nem pödröm meg bajszomat, azt a kis magyarosan kackiásat. vagy csak nagyon visszafogottan, márminthamár van. akkor. bajszom. és persze kezem.

zoli 2006.08.14. 00:50:03

Az összeomlott ígéretekről: egy ismerősöm Mo. talán legjobbnevű hordókészítő üzemében dolgozik, ő mesélte, hogy a magyar borászok javarésze nem tartja be az előírtakat a barriknál. Először is Heavy égetésűt vesz mondván, hogy az erőesebb és tovább bírja függetlenül attól, való-e abba az adott bora. Majd az előírt érlelési időt lerövidíti, mert vékonykásabb borát kóstolás közben már elég barrikosnak találja, így könnyen lehet, hogy az előírt 12-18 hónap helyett 6-9 hónap után kiszedi, majd palackba tölti, ott érjen tovább. Egy a bökkenő: ott már véget ér a finom mikroxidáció, ami hozzájárulna a bor végső jellegéhez és eltarthatóságához. Ezért történhet meg, hogy egy kevésbé érett ászkolt szekszárdi vagy mondjuk egri kékfrankos, esetleg kadarka másfél év után letöltve jóval tovább élvezhető, sokszor 6-8 évesen éri el a csúcsát, mint mondjuk egy alapból vastagabb, érettebb villányi cabernet, ami a fent említett eljárással készült...

ugrókód 2006.08.14. 09:24:25

"Témaidegenezők" most hol vagytok??? Végigolvastam - bár ne tettem volna - az összes HSZ.-t . Lackót már pl. az utcán felismerném, de a St. Andrea egri merlójáról semmi infó....

z 2006.08.14. 11:10:39

lehet de legalább szapulják egymást.

Kutyafáját 2006.08.14. 12:16:48

Minket meg nagyon megmozgatott a Kutyafáját, 1500 Ft körül a legjobb vörös vétel, érdemes megkóstolni.

V.P. 2006.08.14. 12:26:03

Egyáltalán, ezt az undorító barrikolást aki kitalálta...., Jó, hogy már nem wunderbaumot tesznek a borba. Bár a pörkölt forgács az megyen! Na mindegy, az ilyen informatikusból borbuzivá lett műmájeroknak ez így jó!

Türkménbasi 2006.08.14. 15:34:30

Egyetértek, a Kutyafáját nagyon jó vétel!

tf1 2006.08.14. 15:46:00

Bameg av, mi az a gaztenger? Ilyen szőlővel akartál te versenyképes lenni? Ne csodálkozz, hogy kitúrtak

lacibor 2006.08.14. 17:37:44

tf1 | 2006.08.14. 15:46 Nem akartam mondani, de most már csak kibököm:-Av úgy gondolta, hogy kérdésed költői. Azt viszont tényleg nem lehet tudni, hogy mit akart bemutatni. Lehet, hogy csak be akart mutatni.

gergo 2006.08.14. 23:17:56

Hm, nekem abszolut nem jott be a Kutyafajat, pedig abszolut a legjobb magyar borasznak tartom Lorincz Gyurit... Azt mondta egyebkent o maga hogy abbol lett Kutyafaja ami nem volt eleg jo bikavernek... ez szerintem erezheto is rajta...

gergo 2006.08.14. 23:19:34

A Merlot viszont nagyon nagyon kiraly!!!! Es foleg, a legjobb bor (sajnos mar elfogyott...) a 2004es Pinot Gris volt! Hm, mar csak egy ket honap es meglesz a 2005os! :)))))
süti beállítások módosítása