Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kalipszózokni Taklernek

Borász vs életmódmagazin

2006.09.05. 19:19 - BOB

Többször megfogadtam már, hogy nem fogok írni kedvenc társasági és életmódmagazinunkról. A bárdolatlan böszmeség azonban néha olyan új csúcsokat hódít meg, amelyek vissza-visszatérően elhatározásom megváltoztatására kényszerítenek. Tanulságos kis mese következik a pannon borsajtó legfényesebben ragyogó ékkövének és a hazai önológia neves képviselőjének pengeváltásáról.

Kadarkaháború

Történtünk a ködös, havas februárba nyúlik vissza, amikor is életmódmagazinunk (nevezzük az egyszerűség kedvéért "D"-nek) nagy utazásra invitálta kis hazánk egyik neves énekmondóját Kisharsányba. A történet fonala itt furcsa kacskaringókat vett, és a jó tollú kommentár ehelyütt a zenész emlékeiben élő "felázott dugójú, rissz-rossz, penészes kadarkákról" kezdett szólni, mintegy ellenpontozandó a kisharsányi pincészet borait. A cikk annak rendje s módja szerint kiverte a biztosítékot a kadarkafronton igen aktív Takler Ferencnél, aki több helyütt hangot adott megütközésének.

Ezután néhány hónap szünet következett. A mese júniusban folytatódott, amikor is nevezett életmódmagazin étteremtesztelő rovatában egy vendéglátó műintézmény kapcsán már konkrétan Taklerék kadarkája került a kritika kereszttüzébe. Olyan súlyos vádak szökkentek ki a szerző tollából, mint a "súlyosan szétesett, meg sem lehet inni, íze áporodott", s ennek koronázásaképp a szerző költői kérdések formájában utalt bizonyos borbetegségekre, illetve borhibákra. Bár a cikk feltehetően arról szólt volna, hogy a bor tárolása a tesztelt intézményben hagyott némi kívánnivalót maga után, a félreérthető megfogalmazás miatt a figyelmetlen olvasó bizton gondolhatta úgy, hogy a jelzők úgy általában a Takler-kadarka ismérvei.

Takler Ferenc ezért tollat (billentyűt) ragadott és levelet írt a szerkesztőségnek, amelyben kifogásolja a cikk állításait, kiemelve, hogy esetleg nem is az általa alkotott bor volt a górcső alatt szenvedő alany, hiszen a tétel a cikk szerint is kis kancsóban érkezett, nem pediglen palackban, ahogy ők azt az étterem számára eljuttatják.

A hónap olvasói levele

Előállt tehát a casus belli, amikor is vagy pisztolyt ragadunk és párbajra hívjuk az ellent, vagy sürgőst elnézést kérünk és sunnyogunk balra el.

Nevezett életmódmagazin azonban a hazai gyakorlatban némiképp szokatlan módszerhez folyamodott: a borász levelét elmésen elhelyezte az olvasói levelek rovatban, és mivel annak terjedelme miatt több olvasói levélnek nem jutott hely, nagyvonalúan odaítélte neki "a hónap levele" díjat, az ezzel járó tokaji aszúval egyetemben.

Pestiesen szólva: ügyes. Ahogy művelt nyugati kollégám mondaná: egy kis alázásért nekünk sem kell a szomszédba mennünk. Lehet, hogy csak nekem pörög túl az etikai érzékem, de itten méretes parasztság esetét látom fennforogni.

Ha ugyanis elkefélünk valamit (például úgy fogalmazunk, hogy abból az adott bort nem ismerő olvasó szándékunk ellenére csúnya negatív kritikát vélhet kiolvasni), akkor az volna a minimum, hogy azt mondjuk: elnézést, félreérthető volt, nem akartuk. Vagy azt, hogy márpedig a bort akkor és ott bűnrossznak éreztük és punktum, ez van, elvtársak. Bár akkor kétségkívül meg kell magyarázni, miért hittük el a kis kancsóról, hogy az van benne, ami, és miért érezzük rágalmazásnak rákérdezni, ha utána nem érezzük rágalmazásnak leírni a fentieket. De az érintett reakcióját betenni olvasói levélnek és még egy laza buksisimogatást is mellékelni hozzá, ilyet utoljára Bud Spencer-Terrence Hill filmekben láttunk, és általában súlyos pofonok követték.

Szóval, lehet még folytatása a történetnek, és azért se zárjuk le, mert néhány kérdés az én csökött alkoholista agyamban is felmerült a történet kapcsán, úgymint:

1. Minekutána a "D" életmódmagazin hónaplevele-awardja olyan elismerés a borászati szakmában, amely után újabb magaslatok már nem várhatnak meghódításra, befejezi-e a csúcson önológiai pályafutását a 2004-es év bortermelője?
2. Ha esetleg mégsem, számíthat-e nevezett magazintól a "Szerkesztőségi Cuki Buli Legszebb Tenyészménje" díjra, vagy más, hasonló méretű elismerésre, esetleg egy Kalipszózoknira?
3. Kiosztja-e valaki a hónap legparasztabb sajtóhúzása elismerést az ezzel járó pléhcsillaggal?
4. Ki az a Duchemin?

Címkék: esszéjellegű kadarka takler

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9514240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eF 2006.09.05. 22:12:19

Felháborító. A "D" jelű magazin arra jó, hogy egyes társadalmi csoportokat a bor irányába vezesse. Kár, hogy nincs ráírva nagy, piros betűkkel, hogy a tartalmat kéretik nem komolyan venni, mert bár tele van szép, színes képekkel, bazi nagy baromságok vannak benne. Takler egy ellentmondásos figura, sokan szeretik, sokan nem (őt, meg a borait), de egyértelmű, hogy ennél sokkal nagyobb tiszteletet érdemel. Többek közt azért, mert ilyen dolgokat is ki kell bírnia.

hegyaljai 2006.09.05. 22:16:45

A "D" nevű sajtótermék nem életmód magazin, hanem néhány exhibicionista megjelenési lehetősége. Szegény Takler!
A térdéig sem érnek fel - no nem magasságra, hanem tisztességre gondolok - és sikeresen belekeverték egy "kabátlopási ügybe".

malena 2006.09.05. 23:10:30

ó, végre! bob, feltetted a millió dolláros kérdést! ki a ... az a duchemin???

lackó 2006.09.05. 23:11:48

Nono, uraim..én olvastam a levelet és a választ...ennél ez sokkal nagyobb parasztség, tisztelt "D" magazint szerkesztő hölgyek...lehet, hogy Taklernek ritka a haja és ez nem jön be, de nohát..ő nem egy borász vajon? vagy lehet, hogy minden hónapban izgalommal várja a tisztelt Takler család, mint olvasó? No ne...az újságot valami okból fogva minden hónapban megkapom, nem győzök csodálkozni a sok-sok szép reklámon s az igen kevés valóban érdemi információn. Olyan jó lenne néha terjedlemesebben bemutatni a hazai borászatot...bár nyilván nem akar Alkonyiék vetélytársa lenni..minden esetre, lehetséges, hogy a borgyűjtőknek, cégvezetőknek, nagyfejeknek sikk ezt a "D"-t tartani polcukon. Minden esetre, budiban is szépen mutat, csak ott olvasom...nézegetem :) Szerintem egyszer onnan fogalmazok egy levelet, hátha megkapom a hónap levele címet.

lackó 2006.09.05. 23:12:32

De kit érdekel, hogy ki az a Duchemin???

Cerebellum 2006.09.06. 01:04:12

Charles Duchemin a "Szárnyát vagy combját" c. kapitális Funes-film főszereplője, a legnevesebb francia útikönyvkiadó elnöke. A kiadó emberei, köztük Duchemin is járják végig a francia éttermeket, megkóstolva mindent. Aki még nem nézte meg, az tegye meg, alapmű :)

On: kedves "D" magazin szerkesztői és újságírói nemes magyaros egyszerűséggel nem értenek ahhoz, amit csinálnak. Szeretném végignézni, ahogy megitatnak velük 3 liter "Koccintós" asztali veresbort, hadd tudják meg, hogy mi a különbség.

Látszik, hogy morcos vagyok?

bortermelő 2006.09.06. 07:11:56

Érdekes a cikk, a Művelt Alkoholistában ugyanúgy megjelennek kemény kijelentések és hozzá nem értésből fakadó hülyeségek, itt is megvannak azok a pincészetek, amelyekre a kedves szerzők pikkelnek (Promontorbor, Egervin, Varga ...). Ezekről a pincékről képesek elég köcsög és irónikus módon némi elfogultsággal írni, aztán panaszkodnak a "D" magazinra. Igaz ami igaz, ez a fajta elfogultság nem bob-nál szokott előjönni.

scutum 2006.09.06. 09:04:15

A "Szárnyát vagy combját" azoknak is kötelező olvasmány, illetve néznivaló, akik egyébként utálják de Funes filmjeit. Ennyi szeretettel viszonyulni a minőségi étkezéshez és ivászathoz ;-) ... A film csúcspontja számomra egyébként az, amikor Duchemin a Tricatellel vívott TV-s párbajban azonosít egy vörösbort.

Malbex 2006.09.06. 09:18:53

Saint-Julien, Château Léoville Las-Cases 1953 :)

spern 2006.09.06. 10:06:31

Grat a cikkhez.
"D" magazint egy mondatban sem lenne szabad említeni a Takler névvel!! Szakértelmük netovábbja, hogy egy ilyen bornál kancsóból tesztelnek és nem a borásztól "kuncsorgott" vagy a kereskedelemből vásárolt palackot bontják k. Hm, nem tudom hogy ezekután milyen színvonalon, hitelességgel tudnak leírni bármit is.

Malbex 2006.09.06. 10:26:41

Nem a bort teszteltek, hanem az ettermet, es ott erkezett a bor kancsoban. Mondjuk vissza lehetett volna vitetni azzal hogy palackban legyenek oly kedvesek kihozni, de ugy tunik, a Duchemin fedonevu valakinek a merhetetlen gasztronomiai zsenije idaig nem ert fel, inkabb jol besaroztak vele Taklert. Aki ismeri Takler kadarkajat, az jol tudja, hogy tarolasi hibas volt az etteremben kostolt bor, de sokan vannak, akik nem ismerik, es a megfogalmazas felreertheto volt, sot.

A honap levele dij pedig akkora merhetetlen kocsogseg, amire keves szo van.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2006.09.06. 11:05:11

A trackback címen én nem találtam semmit.

lacibor 2006.09.06. 13:14:46

lackó 2006.09.05. 23:11:48 :-Hol olvasható? Mert ugyebár ne éljen az ember előitéletekkel.

derelyegrádi szellem 2006.09.06. 13:18:50

Ezt a hallatlan tahóságot eláruló ügyet alkalomadtán viszonzom nekik egy "D" magazin szerkesztőségi látogatással. Mivel ILF-PETROV szerint láthatalan vagyok, nem vesznek észre és megírom itt, hogy kinek büdös a szerkesztőségben hónalja és ki piszkálja az orrát, vagy hogy szarcsík van a személyzeti klozet alján. A válaszukat meg a MA leközli, mint hozzászólást..:)NA?

Spicc 2006.09.06. 14:36:41

Életemben nem voltam olyan étteremben (még kutyaütőben sem) ahol egy borlapon kb 4000 Ft-os bort (bolti ára 2200 Ft)kancsóban hoztak volna ki. De olyannal sem találkoztam aki érti a gasztronómiát/bort és ezen nem akad fenn, ne aggy isten nem küldi azonnal vissza, de minimum nem ir róla értékelést.

Toki 2006.09.06. 15:41:41

Azért elég erősnek tartom, hogy a "D" magazint, ami azért nemzetközi szinten elég elismert szaklap, ilyen jelzőkkel illessék a kedves hozzászólok. Bár kétségtelenül mind Duchemin cikkének inkriminált része, meg főleg a hónap levele díj Takler úrnak adományozása kimeríti a parasztság szót, de mint rendszeres olvasó, kijelenthetem, hogy ez elszigetelt jelenség, alapvetően jó az újság, élvezhetőek és informatívak a cikkek.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2006.09.06. 15:50:01

Azt hiszem, hogy nem csak a D, hanem a MA is követ el időnként akár még "parasztságnak" is nevezhető beszólásokat, vagy netántán hibák is előfordulnak. A D inkriminált cikke gáz (természetesen a hónap levele sem volt elegánsnak nevezhető húzás), ahogy Duchemin című rovatuk is sokszor vitatható, de ez egy dolog. A D egészéről azonban nem kellene csak gyalázkodni, a magyar borsajtónak vannak színvonaltalanabb, borászok/borászatok felé sokkal el(le?)kötelezettebb kiadványai...
A bor és a gasztronómia nem annyira egzakt tudomány, hogy csak egy megoldás legyen az egyenletre, amit nevezzünk bornak. A bor szubjektív, ahogy a D megítélése is. Én azért továbbra is elolvasom az MA-t is, a D-t is, alkalomadtán még Taklert is kóstolok hozzá...

opus 2006.09.06. 16:16:01

Toki a szinteden tényleg jó a D....

Művelődő 2006.09.06. 16:37:09

Személyes,azaz szubjektív dolog ez a ki mit olvas,mi ízlik,mit iszik stb.Részemről egy évig kb. olvastam a D-t,aztán rájöttem,nem nekem szól,azaz nincs rá szükségem;évekig olvastam a BB-t is,aztán rájöttem,hogy az hiába szólna nekem,a legtöbb szám leginkább egy emberről szól,ami nem lenne nagy baj,csak tartaná szemelőtt,hogy a kevesebb néha több... Így az maradt,hogy nem igazán olvasom ezeket,inkább csak kóstolok,kóstolok,kóstolok,és "veletek",illetve a borbarátaimmal "beszélgetek" a kóstolt borokról -legfeljebb ők/ti elmesélitek,hogy mely cikkek maradtak ki az életemből...Ennyit a boros lapokról,inkább kóstoljunk,fogyasszunk!

Toki 2006.09.06. 16:44:36

Nekem nincs különösebb bajom a "D" vel. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne javítani rajta, de alapvetően ige, jónak tartom.

Toki 2006.09.06. 16:47:22

A "szintemen" pontosan mit takar, kedves opus? Kifejtenéd?

The Great Destroyer 2006.09.06. 16:51:43

Én próbálkoztam a D-vel több okból is, pl forrás jelleggel szerettem volna alkalmazni egy weblaphoz, megvettem,elolvastam. Ezek után nem láttam értelmét felvenni a kapcsolatot a szerkesztőséggel, hogy nem-e lehetne-e felhasználni akár díjazás ellenében is a cikket, sőt erősen törekedtem, hogy a végül publikált anyag még csak ne is emlékeztessen a "sajtóban" megjelentekkel, égő lett volna, pedig én csak egy mezei borkedvelő vagyok...

derelyegrádi szellem 2006.09.06. 17:32:02

Kedves Toki én meg tudod mit tartok nagyon "erősnek"? Azt, hogy "szaklapban" írónak, így állítólag gasztronómiai szakembernek, aki ráadásul tesztel is és a véleményét még a nyilvánosság elé is térja, na annak ki lehet hozni kancsóban az egyébként palackos bort. Ezek után még véleményt is ír a kancsós nedűről (tényleg: honnan tudta, hogy az Takler Kadarka egyáltalán, a pincér megesküdött, vagy honnan?), az tényleg elviszi a pálmát. A legmelegebb viszont az, hogy egy ilyen szinten álló palinak rovata és olvasói vannak, ez tényleg hihetetlen.

Malbex 2006.09.06. 18:05:08

A "D" nemzetkozi szinten tenyleg egy elismert es kivalo lap. Megfelelo szakmai es emberi alazattal viseltetik a bor es a boraszat irant, epp ezert kulonosen felhaborito, hogy a magyar kiadas - amit erosen gyanitok, hogy ha az angoloknak valaki leforditana, masnapra megvonnak toluk a "D" nev hasznalatat - ilyen minosithetetlen bunkosagot enged meg maganak az anyalap neve alatt.

Csülök 2006.09.06. 21:13:31

Minden tiszteletem Takler Ferencnek és Szekszárdnak!
Azonban. Olvastam a mind a két cikket. P.G. bevalottan nem ért a borhoz, elszólását a régi dugós kadarkákra nem kellene túl dimenzionálni. Ellenben a Duchemin cikkében azt éreztem érdekesnek, hogy az éttermet az említett bor felszolgálást követően a legjobb osztályzattal látta el: Kiváló!!!
Kérdésem, hogy egy kiváló étteremben fel lehet- e ilyen bort szolgálni?
Ha ilyen gyenge a bor, akkor nem lehetne egy KIVÁLÓ étterem választékában. Amennyiben a borral nem volt gond, akkor trehányul kezelték, s még el is adták egy balféknek KIVÁLÓ!
Ez itt a gond! Egy bormagazin véleménye szerint egy étteremben nem számít milyen bort szolgálnak fel. A szakíró véleménye szerint minősíthetetlen bort felszolgáló étterem az kiváló ! Pontozásban max pont (10) a borlap, összetétel, kínálás! Duchemin ez komoly? Náncsi néne málna szörpje. Ez nevetséges!
Mi lehet a magazin értékrendje? Náncsi mamáról csak jót lehet írni, ezért húzzuk le a bort!

nemjo 2006.09.06. 23:07:47

A Decanter egy marketingfolyóirat , általában azt a borászt minősíti magasan aki az adott hónapban hirdet a lapban. Ez persze nem baj - valamiből ügye meg kell élni - de legalább szakmai hírnevükre adnának egy szemernyit is ! A legdühítőbb amikor nem összevethető tételeket hasonlítanak össze és pontoznak: pl. 2003 és 2004 évi rozékat tesztelnek , amikor még a leglaikusabb borkedvelő is tudja , hogy az egy évvel öregebb rozé már korántsem bír azokkal a friss , gyümölcsos jegyekkel , amik csúcspontján jellemezték ! És egyáltalán hogy lehet 2 alapvetően különböző évjáratot összehasonlítani?
A kérdéses cikket elolvastam , Taklernek igaza van , a D fedőnevű étterem-kém egy előkelősködő sznob , talán nem is olyan magasan kvalifikált gasztronómiai érzékkel megáldva , mint ahogyan írásai sejtetni engedik ....

Bor Béla 2006.09.07. 19:23:44

Arra kérnék minden jóérzésű magyar borfogyasztót és bortermelőt, hogy ne vásárolja a Decanter magazin magyar kiadását. Ennek a lapnak nagyjából annyi köze van a borhoz, mint a hasonlóan igényes Popó Magazinnak.

nemjo 2006.09.07. 20:03:31

csatlakozom Bélához

lackó 2006.09.08. 10:54:34

Van még Popó Magazin? Egyébiránt a Duchemin név használtaáról csak annyit, hogy az említett filmbeli figura igen jó ismerője a boroknak, a magyar Dusemin pedig...ismét kaptam egy számot ingyen. Ismét voltam a budiban. Ismét oltári baromságot írt az illető. Nem pontos az idézet, nézzétek el, de érdekes. "Sör kértünk. Cuic (a szerző így írta, noha elnézést kért, mert nem volt benne biztos). Áporodott, savanyú, erjedt volt. Ismét, mintha a sör hibája lenne. Ez persze, aki tudja, hogy milyen az igazi Ciuc, tudja mekkora baromság. Sorra követi el azt a hibát, hogy magát az italt aposztrofálja, miközben nyilvánvaló, hogy itt is valamiféle romlás, vagy rossz tárolás következett be. Erről ennyit. Az újságnak nagy része reklám, van benne havonta egy jó cikk (amit az anylapból vettek át) és ennyiben ki is merül. Sajnon a szakértelmenek nagyon híján vannak, ezt be kell vallanunk, de talán nem is az értők, hanem inkább a sznobok a célközönség.
süti beállítások módosítása