Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szomorú szamorodni

Aperitif

2006.10.11. 19:42 - Műtannin

Tokaji borász ismerőst hallottam nemrég sírni, hogy mennyire nehéz a tokajit eladni polcon és étteremben, a drága aszúk alig-alig mennek, kevesen adnak ki tíz-, de inkább húszezret félliternyi desszertborért,  a szamorodnikkal senki sem törődik, és a szemét gasztró nem támogatja a magyar bort, hiszen hogyha az ember bemegy egy jobb étterembe, a pincér aperitifnek többnyire töményet ajánl, ha ajánl valamit egyáltalán, de a legritkább esetben fordul elő, hogy egy száraz szamorodnit venne a szájára, pláne a vendégére, pedig a száraz szamorodni ideális aperitif volna, de hát külföldinek, magyarnak inkább a marketingileg jól tejelő töményeket, gyomorkeserűket nyomják, elsősorban a megbocsáthatatlan Unicumot, persze.

Együttéreztem nagyon.

Aztán minap, az egyik budapesti vendéglőben, amelyet általában a csúcshelyek között szokás nyilvántartani (annyiból csúcshely, hogy nem főznek rosszul, van tisztes borlap, a séf kisebbfajta főzőtévésztár, a felszolgálás kimért és korrekt, és minden rohadt drága), azt kérdezte a pincér miután leültünk: Szabad hoznom valami aperitifet, uram? Egy jó szamorodnit esetleg?

Hát persze, lelkesedtem, melegség költözött a szívembe, micsoda felkészült, remek pincérek vannak itten, lesz még magyar feltámadás! Át sem futott az agyamon, hogy a szamorodni nem veszélytelen választás, legutóbbi szamorodni-kóstolónkon például kiderült, hogy a száraz műfajban alig-alig akad iható.

Lényeg a lényeg: a csúcshelyek közt számon tartott étterem fölkészült fölszolgálója kihozott egy olyan száraz szamorodnit (egyébként egy ismert, nagy presztízsű pincészettől), amelyik tökéletesen alkalmas arra, hogy az érdeklődő idegennel egy életre megutáltassa a tokajit: savanyú volt, hordóízű, agyonászkolt szar. Legalább három jelentős borhibát lehetett azonosítani rajta. Ihatatlan, na. Nem a palack volt hibás, ez a bor egyszerűen ilyen, a följebb linkelt szamorodni-kóstolónkon is gyászosan szerepelt.

Két kérdés adódik legalább:

1. Miért enged piacra ilyen bort az ismert borász?

2. Miért nincs az étteremben egy ember, aki föl tudja ismerni, hogy melyik az emberi fogyasztásra alkalmas bor?

Miután ezekre megtaláltuk a választ, kezdődhet a munka föltámadásügyben.

Címkék: tokaj glossza szamorodni gasztro

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4615920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kifli 2006.10.11. 20:23:36

Miért nem írod ki a neveket (étterem, pincészet?) Mi ez a szemérmes gyávaság? Eddig ez nem volt jellemző.

Palacsintás Király 2006.10.11. 21:03:41

Azonnal ide az étterem nevét és címét, valamint a macskagéza tv-szakács személyleírását!!!!!

eF 2006.10.11. 23:09:46

amilyen szép az édes élet, annyira rossz a szamorodnia. vagy tévedtem?

KI 2006.10.12. 08:51:53

Mielőtt a teljes felelősséget a szegény pincérre és a gonosz termelőre tolnánk, jegyezzük meg csendesen, hogy a legtöbb étterembe bornagykereskedő szállítja a borokat. Ők tudják mit csinálnak és miért, lelkesen tukmálják a beragadt tételeiket a gyanútlan vendéglősökre (és fogyasztókra), szóval beléjük is rúgjunk egyet, ha már rugdalózni támadt kedvünk.

oszm 2006.10.12. 09:09:52

Nem szeretem az ilyen igazi információt nem közlő "hangulat" cikkeket.

Egy biztos: vannak olyan borászatok, akiknek a száraz szamorodnijában még sohasem csalódtam, ilyen pl. a Megyer vagy a Dereszla.

Már csak azért is felháborít ez a cikk, mert pont ezen a hétvégén volt a tokaji szüreti fesztivál, ahol lehetett jó szamorodnit (és mást is) találni.

totoka5 2006.10.12. 09:24:16

Én egyébként nem szeretem a száraz borokat, de én ittam olyan száraz szamorodni, ami finom volt. Igaz nem Tokajban, hanem egy kis hegyaljai faluban, és olyan pincében, aminek a tulajdonosát ismerem és tudom, hogy nem pancsolt bort ad.
Egyszer megkereste az egyik multi, hogy venne tőle 10.000 palack bort, de a számlát előre kéri róla és fizetni csak a teljes tétel eladása után fog. Persze ezt egy kistermelő nem tudja megtenni. Ezért maradnak a nagy cégek, akik szüret után két-három hónappal már palackozva árulják a bort.

ROBERTO 2006.10.12. 10:48:51

válaszok a kérdésekre

1. azért, mert valamiből meg kell élni, lehetőleg nagyon jól!
Több vélhető hozzáállás van/lehet, hogy az ilyen tételek nem a szeszfőzdében végzik:
- termeljünk jó sokat, lesz nagy profit, beruházunk mint disznó, nem sajnálva a lóvét, ám ha a borász "elkúrja" (Gyurcsány után szabadon), akkor mentsük ami menthető, palackozzuk ami van, aztán izgulunk, hogy megvegyék a pocsékot, de ne feledjék, hogy tudunk mi jót is.
- én vagyok a jani a hegyről, van nevem, rangom ezen a picike piacon, vannak igenmenő boraim, én vagyok a NÉV a szakmában. Ez ugyan nem lett jó bor, de meajd megveszik a balekok, mert ÉÉÉÉÉN vagyok a borász, az ÉÉÉÉÉN NEVEM van a palackon
- Jójó, ezt most elkúrtuk (ism. Gy. után), de hát kifőzetni, az macerás, akkor mindenféle papirozás jön, meg külön adóraktár, meg bürokrácia, meg adminisztráció.... inkább palackba vele, aggyuk óccsóé, akkor legalább az önköltség visszajön

2. azért, mert egy sommeliert nem biztos, hogy ki bírnak fizetni úgy, hogy a tulajnak ne csökkenjen a profitja, magyarán a spúrság korlátozza a szakértelmet.

derelyegrádi szellem 2006.10.12. 11:05:36

"Ők tudják mit csinálnak és miért, lelkesen tukmálják a beragadt tételeiket a gyanútlan vendéglősökre"

Az a "gyanútlan vendéglős" akire hibás bort rá lehet "sózni" megérdemli a sorsát. Mert vagy megkóstolta és fogalma sincs az egészről, vagy még ennyi fáradtságot sem vett. Mindkét eset az ő "hibája".

wooden 2006.10.13. 12:11:09

Éppen két napja étteremben próbálkoztam én is egy Disznókő száraz szamorodnival, talán 2000-es volt, de nem biztos. A borlapon található izgalmas leírással ellentétben "...savanyú volt, hordóízű, agyonászkolt szar..." Pontosan. És ez sem dugóhibás volt.
Soha többet! Maradok a fordításnál, (Oremus) aszúnál.

wooden 2006.10.13. 12:23:27

Ja, és amire még emlékszem, hogy az Unicumgyáros által fémjelzett cucc volt, állítólag "minerális" jegyekkel (ezért ezt választottam, de nagy hiba volt!)

derelyegrádi szellem 2006.10.13. 14:01:31

És Wooden miért is nem küldjük vissza az étteremben a savanyú, hordóizű, agyonászkont szart? Azért mert még sokunkban van egy ilyen kerülöm akonfliktust, inkább bossaznkodom viselkedés. Én most kezdem levetkőzni, és soha nem lett "konfliktus", amit tudat alatt kerülni (hárítani) próbáltam, ha szar volt elismerték, hoztak egy másikat vagy másmilyet. Ahol ebből konfliktus támadhat, oda nem szabad menni. Vagy nem?

kifli 2006.10.13. 21:49:36

:Műtannin -- ingyen szoktál ebben az étteremben enni?

Műtannin · http://amuva.hu 2006.10.14. 04:08:01

kifli: Soha életemben nem ettem ingyen étteremben. Illetve, persze, ha meghívott épp valaki. Egyébként Matteo és Árvay. De a jelenségre akartam volna rávilágtni, és nem gondoltam nagyon fontosnak a neveket. Bár most visszaolvasva tényleg hiányoznak.

kifli 2006.10.14. 09:55:34

Jójó, nem volt egy szép megjegyzés részemről...

kifli 2006.10.14. 09:58:09

Egyébként a Matteot nem tudom miért tartják sokan egy jó étteremnek. Ahhoz képest amennyibe kerül, inkább középszahar szvsz.

Műtannin · http://amuva.hu 2006.10.14. 14:31:06

A magyar mezőnyben a Matteo nem rossz. Persze elég egyenetlen. Ettem már ottan nagyon jót is, meg középszart is.

wooden 2006.10.16. 09:03:50

Derelyegrádi szellem: Igazad van, ezt kellett volna tennem. Majd legközelebb, de remélem nem lesz legközelebb.

HPali 2006.10.18. 19:50:14

A száraz szamorodnival az a gond, hogy nem csak a műveletlen, hanem az aránylag műveltebb alkoholisták sem tudják, mit kezdjenek vele: a száraz furmintok, hárslevelük és az édes tokaji borok között hol a helye, milyen külön szerepe lehet. Gondolom így aztán a borászok egy darabig próbálkoznak vele, de ők sem tudják merrefele kísérletezzenek - vagy nincs már erre energiájuk: idővel felhagynak vele, vagy a mentés képpen a termés minőségileg alsószéle-közepét összekutyulják, aztán lesz ami lesz...

MalbecNC 2006.10.23. 00:50:14

A száraz szamorodni valóban tökéletes aperitífnek. Amikor először sikerült rávennem magam, hogy körülnézzek Tokajban, az egyetlen bor volt amit megkóstoltam. Úgy ítéltem meg, hogy nagyon hasonló karaktere van, mint a spanyol fino sherrynek, így ettől kezdve ha tehetem, iszom.

Meg kellett volna kérni a pincért, hogy hozzon ki még egy üveggel, mert az ihatatlan.biztos, hogy nem bontott üvegből kaptál inni?
amúgy meg a pincérek még mindig ott tartanak, hogy szerintük kétféle bor van: a vörös és a fehér. És kész.
süti beállítások módosítása