Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pálinkás jó estét!

Promenád a korzón

2006.10.13. 17:14 - Albert gazda

Péntek délben nyitotta meg amúgy is nyitott kapuit a fővárosban, a Duna korzón, a Vigadó magasságában a legvadonatújabb magyar pálinkafesztivál. A nyitott kapukat úgy kell érteni, hogy ez olyan rendezvény, amelyre a szervezők tájékoztatása szerint ingyenes a belépés, és az ilyet pártoljuk. Egyelőre mi sem maradtunk le semmiről, sőt nyájas olvasóink sem – hacsak az első néhány órát nem számítjuk –, minthogy a hajcihő három napig tart, szombaton és vasárnap délelott tíztől egészen éjfélig.

Ezt most a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács organizálta, szemben a tavaszival, amelyet pedig a Magyar Pálinka Marketing Kht, hogy ezek milyen viszonyban vannak egymással, nem tudjuk. De nem is ez a fontos, inkább az, hogy kiköltözik a standokra a főzdék színe-virága, az Agárdi Pálinkafőzdétől a Panyolai Szilvórium Kft-n és a Zsindelyes Pálinkafőzdén át egészen Savanya Gézáig. Nekünk csak a Márton és Lányai fog hiányozni.

Mindazonáltal jobb, ha tőlünk tudják, hogy ma Magyarországon körülbelül 550 ezer hektoliterfoknyi gyümölcspálinka kerül kereskedelmi forgalomba. Majdnem mindet itthon isszuk meg. És már öt van, amely eredetvédett: a békési szilva, a gönci barack, a kecskeméti barack, a szabolcsi alma és a szatmári szilva.

Továbbá a szervezők célja, hogy a pálinka levetkőzze a hozzá méltatlanul esetleg még mindig kötődő restiillatot, és helyette drága ételek és elegáns szalonok párájába burkolózzon. Ezt elképzeltük hirtelen, úgyhogy egészségükre.

Címkék: híradó pálinka eredetvédelem

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5416081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tf1 2006.10.13. 17:29:17

Teccik :)
Inkább egy jó gyümölcspálinka, mint mondjuk whisky....

Sárfehér 2006.10.13. 18:36:18

Én a borfaluban kóstoltam Béresék aszútörkölyét. Hu... Az volt a pálinka. Nagyon szépen átjött az aszú kesernyéje. Kár, hogy nem vettem egy-két üveggel.

kifli 2006.10.13. 21:48:09

vagy egy középszar alföldi bor:)

BBking · http://bbking.blogspot.com 2006.10.13. 23:03:43

Es ez mi a túró?
2006. október 13-15. Ízlelő Show - Budapest, Papp László Aréna

Egyidőben két pálinkafesztivál?
Amugy ezt a www.bekesipalinka.hu/ lapon találtam...

bilbaoo 2006.10.14. 00:46:28

Hát szóval ha van valami a világon, ami a cukron és a són kivűl mindörökre megőrzi a szavatoságát, hát az jó magyar házipálinka!
Párja nincs, és utánna fejfájás sincs!!
Én magam csak hódolok ennek a fesztiválnak, magam is erre a fehér csodára esküszüm, csak vigyázzunk rá, ez olyan hungarikum legalább mint a Tokaji!!
Mindenkinek ajánlom, próbálja ki a sok festet meg ízesített xar helyett a jó magyar pálinkát igya!
Ajánlom még a Fórumban a pálinkafőzés otthon című topikot, ahol még sok hasznos információt meg lehet tudni erről a csodálatos nedűröl!

Műtannin · http://amuva.hu 2006.10.14. 04:04:15

Én azért azt a whiskeyt (vagy whiskyt) sem vetném el élből, viszkije és pálinkája válogatja, ugye. Mindenesetre az több mint reményteli, hogy a magyar pálinkafőzés még a borászatnál is gyorsabban talált magára, és amikor már úgy látszott, hogy a kommersz szarok uralma megdönthetetlen lesz, nagy rohammal bevették a kocsmákat, áruházakat meg mindent.
De vannak nyugtalanító jelek. Balaton, persze megint Balaton. Szeptemberben futottam össze Világoson egy dortmundi hidegburkolóval (el tudjuk képzelni, mennyire eleresztett német az, aki utószezonban nyaral a Balatonon), nem volt egy túlművelt arc, de mégis rögtön azt kérdezte, hogy hol lehet itt rendes pálinkát kapni, mert a szállodában meg az éttermekben meg mindenütt a környéken kommersz szarokat próbáltak rásózni. És a mi balatoni bűnöző vendéglátósaink még mindig annyira hülyék, hogy azt gondolják, át tudnak verni egy dormtmundi hidegburkolót. Pedig már azt sem.
Egyébként a tokajihoz a pálinkát semmiképp sem hasonlítanám. Tokaji csak egy van. Nemzeti pálinkája meg van minden gyümölcstermelő nemzetnek, csak nem pálinkának hívják. Más műfaj, más hangszer, más közönség, na.

shiraz 2006.10.14. 07:57:04

Semmiképp nem vitatnám személyes ízlésed :)) és persze én is néha az íz kedvéért magamhoz veszek egy kis Lagát pl, no de azért van különbség alapanyag szempontból a maláta és a gyümölcs között. De mecsoda. A történelme és fogyasztási kultúrája term. becsülendő. Ettől viccesebb már csak az, amikor krumpliból meg cukornádból készült italokat tesznek hippé meg kúllá és iszonyú haszonkulccsal itatják meg a néppel.
üdv

hekus 2006.10.14. 09:51:22

Kedvenceim: Zsindelyes cseresznyepálesz, Agárdi meggy és egy most felfedezett, a Zsindelyes Ribiszke-isteni! (Ráadásul otthon egy kis tutkó akácmézzel megbolondítva bármelyik egy újabb különleges élmény.)Vegyétek és igyátok!

froccsos 2006.10.14. 10:13:52

hol lehet olyan páleszt kapni amihez nem adnak aromát, finomszeszt?
mert nekem is leszakad a pofám amikor külföldi ismerőseim veszik meg a Corában a pár ezer forintos löttyöket. inkább vegyenek viszkit, nem? (most láttam a Corában ezresért fél lityós törköly páleszt, az talán kivétel)

legrosszabb az volt amikor egy pálinkafőző családtag kínált meg zwack fütyülőssel, ami szar volt és drága.
ő csak kedveskedni akart, én meg inkább kértem a házi barack páleszéből, amiben ugyan nincs hozzáadott barack aroma, de ami kevés van, az mesésen finom, friss és eredeti.

Sanya 2006.10.14. 14:19:37

És ingyé' vannak a pálinkák, vagy legalább jó olcsóé' ?
Engem főleg ezé' érdekel...:P

froccsos 2006.10.14. 14:31:44

pofám leszakad, hogy miért írók ennyi faszságot gondolva itt az előző hsz-mre.
direkt megnéztem ma a Corában, és hát baszki, nem egy pálesz van amire nincs ráírva az összetétele (feltételezem, pálesz+víz), az áruk meg elég húzós (a Lidl Margot viszkihez képest).

maradok a házinál, de külföldieknek megmondom, hogy nyújtózkodjanak egy picit a felső polcig.

bilbaoo 2006.10.14. 16:44:59

Kinek a pap, kinek a paplan!
A nagyáruházakban kapható, ritkán, Tokaji Azútörköly és Szekszárdi Bikavértörköly pálinka, elfogadható áron, a többiek nagyon drágák, amelyek nem tartalmaznak aromát, meg finomszeszt, hanem csak pálinkát, meg vizet.
A főzdékben készült eredeti pálinka, általában 52 %-os, a boltokba azonban csak 40 egynéhány fokosak kerülnek.
A törvény előírja, hogy csak :



2002. július 1-én életbe lépett 1-3-1576/89-es számú előírás
Magyar Élelmiszerkönyv

Az előírás értelmében a PÁLINKA elnevezés csak azokra a termékekre használható, amelyek eleget tesznek az alábbi feltételeknek:

- 100%-os gyümölcspárlatok, azaz NEM finomszesz és aroma hozzáadásával készülnek.
- Minimum 37.5%-os alkoholfokkal rendelkeznek.
- Az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően a "pálinka" szót ("á"-val és "k"-val) csak Magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja.

Azok a termékek, amelyek nem felelnek meg e kitételeknek, csak SZESZESITAL néven kerülhetnek forgalomba.

A törvény a 2002. július 1-e után palackozott termékekre vonatkozik, a hatályba lépés előtt gyártott termékekre nem!
Ezt idéztem, de így is igaz!
A hekusnak meg tudom ajánlani az eper, vagy másnéven szederpálinkát, én idén főztem roppant kellemes aperetív, szinte gyógyszer, de remek lett a kopaszbarackom és a cseresznyém (nem a feketecimkés bóti) is!
Jó páleszt csak vidéken vagy a főzdékben lehet venni.
És azt se szabad elfelejteni, hogy a jó whisky igen csak drága (pl Oban, Lagavulin stb...)
A másik, hogy a skótok nemzeti indentitásának egyik alapja a whisky, nekünk a pálinka legyen!
A pálinka legyen veletek!


rsf 2006.10.14. 17:05:37

Igen én is inkább a tiszta gyümölcsböl készült italokat részesitem elönyben.
A gabona és egyéb takarmánynövényekböl készült szeszes italokat pedig meghagyom másnak.
Igaz nekem van saját bérfözetett pálinkám igy könnyen beszélek de aki jót akar inni és nincs sajátja az igen nehéz helyzetben van.
Tele vannak a boltok pálinkának látszó szeszekkel, csak óvatosan.
Feketeribizli pálesz rulez....

eF 2006.10.14. 19:35:09

Majd ha a szar, beédesített stb. bort is csak borjellegű szeszesitalnak lehet hívni, és pl. nem lesz ihatatlan Egri Bikavér a boltban, a magyar bor is jó lesz...
A pálinkások nagyon tudnak valamit, hogy sikerült visszaszerezniük a név becsületét. Jó lenne megtanulni tőlük!

GUN 2006.10.14. 20:55:49

Úgy megjött a kedvem, hogy előhalásztam egy régi kísérlet végeredményét a hűtő hátsó zugából. Még 2005 elején egy szélesszájó üvegbe beleszórtam kb 20db aszaltszilvát és egy fél dl mézet aztán feltöltöttem 44%os szatmári szilvával! Most felbontom és megkóstolom:))))))

RGB 2006.10.16. 13:17:12

Pálinka! Pálinka! Pálinka!
Én Erdélyből csempészem, de már alig van.

Metzger 2006.10.29. 19:15:34

Bocsesz nagytudású Albert gazda,segíts nekem szűkagyú nyeretlennek!Felénk 1 hl=100 l.No ,akkor miféle váltószámot méltóztattál használni, hogy az 550 000 hl-ből 1 200 000 l lett?

Udo Trauschgeritzer 2006.11.01. 22:48:52

Az igazság az, hogy házipálinkából is van kiemelkedő minőségű és kutya szar is. Függ a gyümölcs minőségétől (igazából csak ép, egészséges és sérülésmentes gyümölcsöt illene használni), függ a cefre kezelésétől (hőfok, tárolás) és függ a lepárlástól, úgy a lepárlómestertől mint a technikától. Én például igazán jó erdélyi házipálinkát nem ittam még.

Alejandro 2008.05.08. 18:18:26

Sziasztok!

Pálinkafesztivál esete forog fenn ma délutántól vasárnap estig (május 8-11.). Városháza park, részletek a fesztivál a honlapján:
budapestipalinkafesztival.hu/2008/
süti beállítások módosítása