Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kékfrankosmaraton III.

Takler és Jandl

2006.10.31. 18:18 - alföldi merlot

E heti maratonetapom laza, nyáresti galoppnak ígérkezett. Taklerék és Jandlék jeles kékfrankisták, sőt, Taklerék az abszolút élvonal, papíron. Ám most nagyon alám tettek. 

Takler Szekszárdi Kékfrankos 2004

Taklerék a Noir Golddal beírták magukat a magyar frankostörténelembe. Más kérdés, hogy a valóban kitűnő (ám rémisztő hibridnevet viselő) boruk enyhén szólva nem tipikus kékfrankos. Ez a kedves kis olcsó viszont az. Az új címkedizájn féltávolból letisztult, klasszikus és bizalmat ébresztő. Közelről tipográfiai ámokfutás, az Iparművészeti Főiskolán tananyag lehetne az ad hoc ötletekből kikerekedő ördög szemléltetésére.

Nyitás után kellemetlen, szúrós, kénes illattal támad. Aztán istálló, fekete bors és valami gyümölcsszerűség sajátos kombinációjánál állapodik meg. Kóstolva tagadhatatlanul kékfrankos, de az iskolázatlan fajtából. Élénk savak, bors és petrol. A lecsengést teljesen eluralja a korty közepén még csak halványan jelentkező gumisság. Van benne tannin is.
Valószínűleg gyenge szőlőből, minden becsvágy nélkül született. Egyszerű, mint egy barlangrajz. Egyetlen érvet sem tudnék felhozni, hogy miért volna érdemes megkóstolni. 2 pont.

Jandl Soproni Kékfrankos Barrique 2003

A sima Jandl-kékfrankost kiváló árérték-arányú bornak gondoltam néhány éve. Ez már drágább (két rugó), mert barrikba kényszerítették szegényt, és néhány évvel ezelőtt is kevésbé tetszett. Ha jól látom online, jelenleg a 2004-es kapható. Ha már Takleréknél szóba került a címke, itt egy piros-bordó alapon szőlőfotós megoldással operálnak, ami néhány éve talán még hitechnek tűnhetett, ma már azonban teljesen low budget.

A Takler istálló duftja után ez balzsam az orrnak: behízelgő, újfás parfüm. A vaníliás, dióolajos illat peremvidékén azonban már ekkor fölsejlik egy citrusos, pezsgőporos árnyalat, aminek csúnya vége lesz. Kóstolva fűszeres, borsos, fenyőgyantás, de mindezt  idővel teljesen elfedi a már említett citrusos, ugyanakkor émelyítően édes generálszósz. A lecsengés pedig maga a pezsgőporos pokol. Sajátos stílus, amivel soha többé nem szeretnék találkozni. Az első pohárral még szakszerűen megbirkóztam, aztán egyszerűen megundorodtam tőle. (Végül egy kakasossal kárpótoltam a számat a vesszőfutásért. Az egy jó kis bor!) 2 pont.

Címkék: 2003 vörös szekszárd 2004 kétpontos takler kékfrankos sopron jandl

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7816958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tf1 2006.10.31. 19:03:18

"Ez már drágább"
Erről jut eszembe, hogy a kóstolt borok árait is közölhetnétek.
Thanks.

Spicc 2006.10.31. 19:52:10

Nekem a Jandl nagy kedvenc, de abszolút egyetértek az értékeléssel. A barrique, ami a pince kékfrankos piramisában a csúcson kéne lennie, nálam is mindig utolsó. Az alap kékfrankosukat (a kékcimkéset) mindig nagyon szerettem a szikársága, karcossága miatt. Nem tudom a barrique-al mit csinálhatnak. A pincének egyébként pedig a szőlőmunkája példamutató (tehát ezen nem múlhat).

riennevaplus 2006.11.01. 17:52:02

Hát, mit mondjak... vlsz. elkúrták...

Van ilyen, mint tudjuk. Itten semmi baj se sincs, ha valaki vagy azt mondja: itten semmi baj se sincs, csak állást kell foglalni: vagy úgy, hogy: nem, mi sose, vagy úgy, hogy: mi igen, de majd ezentúl nem. Az egyik a múltat tisztítja ki, a másik a jövőt. Micsoda együttműködés! Bármelyik hiánya ezek közül annak a lelkén száradjon, aki egyiknek a megszűntét, a hiányát is kívánja! Száradjon!

Más részről pedig hadd legyek bátor megkérdezni tőled, hogy nálad - ha mondjuk két pontot adsz egy recenziód szerint nyílván szar borra - akkor mit jelent, mondjuk az egy pont, hogy most másféllel ne is szőrszálhasogassunk: tán, hogy ha (mégis) megittad, akkor a sugárhányás az előtted levő üvegasztalt a sugárhányás központja körül (mondjuk) nyolc cikkbe repítené? Vagy kevesebbe? Lenne más ötleted? Persze ha nincs, az se baj, hiszen...

Ami a csalódást illeti, hadd vágjon érvelésed fejszés vágatába virtuálisan egy virtuális fejszés olvasó (én) azzal, hogy azt mondja (mondom): igen, két rongy egy üveg lefolyóba tett borért pontosan két rongygyal több, mint amibe neki kerülnie kéne, és, hogy egy hülye fasz és jöjjön ki a Kossuth tér elé, a geci, aki ezt piacra dobta... Igen, ez most így menne, de nem így a régi szép időkben, amikor csak azt mondta volna rá az ember, hogy nabaszki: " inkább felejtsük el"...

Igaz, nekem könnyen jár a szám, mert csak egy olvasó vagyok, akinek jár a szája, míg olvas s miután ivott. Nem akkor, mint például ha fúrják a fogát, mert akkor azt azér nem merné... Nem merném, én, jártatni a számat. Pont. Vége,,,...,,,...,,,:-))

Tehát akkor a kórus: egész-ségetekre! To your whole-ness, auf eure Ganz-heit! Éljen az élet...(de a halál se legyen kutya, az egység kedvéért, főleg így, halottak napján...:-))

py 2006.11.01. 20:40:23

Taklerék esete szerintem sajátos: bár szimpatizálok velük, s a felsőbb szegmensben szépeket produkálnak (a NG-hoz és a Bikavér Reserve-hez volt eddig szerencsém), úgy érzem, az alsóbb régiókban nem kényeztetik el a fogyasztót. A kékfrankos számomra egyértelmű csalódás volt, a Trió és a cabernet franc pedig - hát, mondjuk, hogy ízlés dolga, és nem az esete(i)m... Ami általában a kékfrankost illeti, erősen elválik az alsó- és felsőház. A felsőből nekem szép élményeket szerzett a Noir Gold, a szelektált Weninger, Gere 2003-as Prestige-e, valamint az általam állandóan emlegetett La Vida (vagyis Vida válogatás). Kb 2000 Ft alatt viszont nagy a szórás. A "sima" Takler és Dúzsi pl. csalódás, számos "tűrhető" kategóriás (pl. Bátaapáti 2003). Amit szívesen iszom ebből a mezőnyből, az Weninger (2002-es is beszerezhető még!) és Vida "alap" kékfrankosa. És a 2003-as Vesztergombi is szép volt, szemben a négyessel.

Szegediszomelijé 2006.11.01. 20:57:10

Taklerékhez: Nagy tiszteletem a Noir gold előtt. És szintén nagy az előtt a kimért Takler vörösbor előtt, amit egy szekszárdi étteremben kóstoltam, talán 120 Ft/dl áron. Nem vártam persze sokat ennyiért, de a helyzet az, hogy rendkívül jó volt! Más tesztben viszont a 2003 -as kékfrankosuk rendesen bukfencezett -Dúzsival, Szőke Matyival együtt - úgy látszik, annak az évnek azért megvolt a nehézsége. Az én jó kékfrankosaim: Vincze birtokbora, Szőke Matyi 99 -es, 2000 -es, na és Kaló!

py 2006.11.01. 21:05:30

No igen, Vincze Bélát kifelejtettem!A tavaszi etyeki pincefesztiválon kóstoltam az Arcanum kékfrankost - hozzá kell tennem, sokadik borként aznap délután. Így nem volt eufórikus élmény, de annyit mindenképp megtudtam, hogy nagypályás borról van szó. A részletek már elsikkadtak, de a hiba az én készülékemben lehetett...

qpak 2006.11.02. 01:29:22

Csodálkozom a Jandl kékfrankos fölöttébb gyenge értékelésén hisz a pincészet leginkább a barrique boraival,ezenbelűl a kékfrankos barriquejával lopta be magát a szívembe.Ízlések és pofonok,vagy valami egész más?

Sárfehér 2006.11.02. 15:00:24

A 2003-as Takler és Dúzsi kékfrankossal én is ugyanezt tapasztaltam. Ugyanakkor a 03-as Dúzsi óvörös, ami kékfrankos alapú (legalábbis a cimkén található felsorolás erre enged következtetni), nagyon tetszet. Több vörösborral voltam így, hogy amíg 2002-es változata remek, addig a 03-as valahogy kiüresedett. Ilyen pl. A Szt. Gaál kadarka is. A 03-ast majd egy hétig próbáltam visszakóstolni, annyira nem akartam elhinni, hogy nincs benne szinte semmi. (A 02-es egyedi, nagyon ízlett.) Tudom, pont ekkor volt tulajdonosváltás is.
Ellenpélda a Sárosdi kékfrankos, amiböl a 02-es 03-as is kitünö.

Szegediszomelijé 2006.11.02. 18:56:56

Hát bizony, Sárosdi mester nem sűrűn hibázik! Lehet, hogy nem az ő borai a legcizelláltabbak, de bizony nagyon rendben vannak -és az árcéduléra is nyugodtan nézhetünk. Nála szerencsére a borászat a fő tevékenységi kör, s nem az, hogy a cspból is ő dőljön.

Dr. Justizmord 2006.11.02. 20:41:48

A Teklernek tényleg nem sikerült valami hű de jól a 2004-es kékfrankosa, vagyis hát ezúttal nem lett a kutyából szaloncukor, de ne őt okoljuk a szar évjárat miatt.
Viszont Eger-Mátraalja szerencsére folyamatos téridőcsapdában űrhajózik, így még mindig a 2002-es, 2003-as borok jönnek egyre-másra.
2003-as a Szőke Mátyás kékfrankosa is amit a Takler alternatívájaként jó szívvel ajánlok ezúton is. Intenzív feketeribizliillattal indít, színben, testben inkább könnyű-közepes, ízben már összetettebb a gyümölcsösség, mivel nem írtam le így nem emlékszem koknkrétan mi volt a meghatározó, de a békés tanninok és a szép egyensúly emléke megmaradt. Árban kb. ugyanott van mint a Takler, 1200 a Belvárosi Borszalonnál, 1500 az éjjelnappaliban a Moszkván.

lacafaca 2006.11.13. 20:11:53

Jandlék védelmében:a 2002-es kékfrankos b.egészen kiváló volt,a 2004-es is nagyon jó.
süti beállítások módosítása