Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kékfrankosmaraton IV.

Gyorsasági szakasz

2006.11.07. 21:54 - alföldi merlot

A vakteszttel elméletben már leszámoltam, a gyakorlatban legalább havonta egyszer gyakorlom. Van, hogy nagyon okosnak érezzük magunkat utána, van, hogy magunkba roskadunk. Összességében azért inkább olcsó (akarom mondani, drága) játék felnőtteknek. A vakteszt lélektanához sajnos hozzátartozik, hogy sokkal nagyobb bátorság kell valamit dicsérni, mint szidni. Ennek eredőjeként többnyire a szar is megkeseredik. Ezúttal is sok szép kékfrankost véreztettünk ki, és tanulságként legfeljebb annyit mernék megfogalmazni, hogy Vesztergombi rulez.

A tizenkét áldozati bárány a kóstolás sorrendjében (a pontszámok az összpontszámból visszaosztott átlagok):

Vincze Béla Arcanum Kékfrankos 2003

Vincze Béla hármas borai riasztó arányban pukkannak ki. Ez egyben volt. Magas alkohol, behízelgő, újfavezérelt illat. Szilvalekvár, szegfűszeg, konyakmeggy. Kóstolva édes, meglehetősen egysíkú. Bármilyen fajta lehetne. De egyáltalán nem kellemetlen bor. 5 pont.

Tóth István Egedhegyi Kékfrankos 2000

Brutálisan intenzív illat. Székelykáposzta, istálló, rumos dió, magas alkohol. Nagy, szinte harapható bor. Van sav is, tannin is, de az alkotórészek nem állnak össze harmonikus egésszé. Sajnos, a székelykáposzta magával rántja a bort. Volt már sokkal szebb, de úgy tűnik, nagy a szórás. 4 pont. (Metrós beszerzés.)

Gere Kékfrankos Válogatás 2000

Tekintélyt sugalló illat. Cédrus, keserű csokoládé, grafit, kömény, babér. Kóstolva selymes, jó savak, kissé húzós tannin. Minden azt sugallja, hogy kiváló alapanyagból született. (Később visszakóstolva csalódás, erjedt gyümölcsös jegyekkel.) 5,5 pont.

Ráspi Kékfrankos Selection 2004

Egészen halvány szín. Nagyon elüt az eddigiektől. Illatában fű, citromfű, narancshéj, fahéj. Magas alkohol, túl élénk savak. Édes is, savanyú is. A lecsengés tör-zúz, bár ez egyszer nem a tannin a bűnös. Anarchia dúlt ebben a palackban. 4 pont.

Takler Noir Gold 2003

Diós, ásványos, karamelles, lehengerlő illat. Sima, testes, nagy bor. A cseresznye mellett tejesség és vanília uralja az ízképet. Honnan ez a tannin és extrakt? - tettem föl a költői kérdést a pillanat hevében. A lecsengés finom, inkább merlós, mint kékfrankosos. Fajtajelleg nulla. 5 pont.

Buttler Kékfrankos 2003

Dugós. Hajtépés. Mourinho anyjának emlegetése.

Ráspi Kékfrankos 2004

Színre halvány. Élénk, savasságot ígérő, virágos, citrusos illat. Kóstolva ez az első, ami úgy-ahogy egyensúlyban van. Karcsú, cseresznyemagos, kissé édes. A lecsengés hosszú, narancshéjas jelleggel. Izgalmas, formabontó bor, de hol van a kékfrankos? 5 pont.

Weninger Kékfrankos Válogatás 2004

Hordóminta. Magas alkohol már az illatban is. A jó minőségű hordó minden áldása + málnacukor. Intenzív, csábító bor. De van benne egy túlérett gyümölcsre hajazó jegy is, ami ront a fekvésén. Szép, de valahogy nincs egyben. 5,5 pont.

Weninger Kékfrankos Válogatás 2003

Már a színe is gyönyörű. Magas alkohol. Leveszöldség, zöld dió, ásványok, cseresznye. Végre egy kékfrankosszerű kékfrankos! Becsvágyó kísérlet: mindenből a maximum. Hatalmas nyüzsgés, állandóan történik benne valami. Szívesen feltérképezném. 6 pont.

Vesztergombi Kékfrankos Selection 2003

Itt gyanút fogtunk, hogy a házigazda belepiszkált a sorrendbe, mert egyre jobbak a borok. A színtől kezdve minden szinten élvezethegyek. Csábító, sokrétű, tiszta, igazi mestermunka. Végre a hordón túlra látunk: gyógynövények, erdei gyümölcs, naspolya, tinta, dohány. Diszkrét édesség. Kékfrankosnak meglepően testes és tanninos. Ennél a bornál szóltunk a gyerekeket mindvégig hősiesen kordában tartó asszonyoknak, hogy eljött a kárpótlás ideje. 7,5 pont.

Weninger Hochacker 2004

Osztrák. Tinta, cseresznyemag, ásványok. Még fiatal, de minőségi anyag. Sajnos a sav húz, és kilóg az alkohol. Az előző bor árnyékában nem tudott érvényesülni. 5,5 pont.

Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2004

Különös illatok kavalkádja: szardínia, fém, ribizli, paprika. A megítélés (és a koncentráció) viharosan hullámzott: a teljes elutasításra kegyes felkarolás következett, majd vissza. Kóstolva tiszta, élénk, fiatal bornak tűnt. Szó szerint azt írtam: hordómentes. Fél órával később visszakóstolva zöldnek és rendezetlennek tűnt. (Már kóstoltam néhány hónapja. Akkor lesújtóan rossz véleménnyel voltam róla, és éppen ellenkező karakterűnek találtam, mint most: gondosan kidekázott tölgyfaszörpnek. Tanácstalanul állok magam elõtt.) 5,5 pont.

A többséget azért szeretném csendes magányban, ráérősen újra próbára tenni.

Címkék: 2003 vörös 2004 2000 takler kékfrankos vesztergombi ráspi tóth istván weninger gere vincze buttler konyári

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3817376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

py 2006.11.07. 22:21:00

A Konyári Jánoshegyi Kékfrankosnak nem a 2004-es volt az első (piacra került) évjárata?

alföldi merlot 2006.11.08. 05:03:12

Köszönöm. Javítottam.

shiraz 2006.11.08. 09:09:15

"A többséget azért szeretném csendes magányban, ráérősen újra próbára tenni."
bölcs befejezés. :)

Octopus 2006.11.08. 10:59:29

huh, kicsit kaotikus eredmények születtek, jobbat reméltem. Az Arcanumot kb egy hete kóstoltuk, a szép illat után szinte semmi folytatás nem volt. Aztán egy-két óra múlva mintha megnyilt volna, és gazdagodott az ize (még nincs dekanterünk, de most már beszerzek egyet!). Remélem csupán hosszasabb szellőzésre van szüksége, mert még 4 palack van otthon...
A Konyárit korábban izleltük, akkor határozottan inkább körzős-vonalzós újvilági stíl volt, de teccett.

Angmar-i 2006.11.08. 14:08:24

alföldi merlot kérdezném...új vagyok itt!Az MV 10pontos rendszere hogyan viszonyítható - ha egyáltalán viszonyítható - az ismertebb 100pontos rendszerhez?Köszönöm

py 2006.11.08. 15:25:30

Kíváncsiságból újraolvastam a pontrendszert. Nem akarok kötözködni, de a fentiek tükrében érdekes, hogy éppen a Noir Gold a 7 pontos borok (avagy pannon klasszisok) egyik viszonyítási alapja...

alföldi merlot 2006.11.08. 16:39:07

Az eredmény engem is meglepett. Akkor, ott, mi így pontoztunk. Egyébként a Noir Goldról már írtam részletesebben: alkoholista.blog.hu/2006/04/27/p12829#more12829
Kíváncsi vagyok, hogy mások miként vélekednek róla. Te kóstoltad? Milyennek találtad?

HPali 2006.11.08. 16:43:31

Ez tényleg vicces, de változik a bor és változik a tapasztalatok alapján változik az ember véleménye arról, mit is kellene megmutatnia egy bornak. :-))

Pl. a magam tapasztalatából: a Nyakas Sauvignon Blanc-ja nagy kedvencem volt kb. egy éven keresztül és fantasztikus bornak tartottam, most már csak azt mondom rá, hogy egy iható, kellemes technológiai bor...

py 2006.11.08. 18:25:59

Csak az idei Borfesztiválon volt szerencsém a Noir Goldhoz, sokadikként (ez az objektivitás-szintemet jelentősen csökkenti). Így csak annyit merek állítani, hogy egy nagyon jó formában lévő borhoz volt szerencsém, ami kevéssé hasonlított az általam korábban kóstolt kékfrankosokhoz...

Amúgy is az a tapasztalatom a kóstolással, hogy néha (gyakran?) igen nagy a "szórás". Ami persze nem újdonság, hisz' annyi minden befolyásolja a dolgot, és nem csak a bor állapota/hőfoka stb., hanem az úgymond külső körülmények, hangulat, egyebek is. Ezért jó (jobb) néha a termelőnél kóstolni. És ezért ódzkodom, hogy kiadjak majd' ötezret egy palack Noir Goldra, ki tudja, nem lesz-e csalódás. A vicc az, hogy korábban mindig azt mondtam, egy ilyen magasabb kategóriás borra nem ruházok be, hacsak magam nem kóstoltam előtte. Most viszont, ha kóstoltam is, nem leszek sokkal bátrabb ilyen esetben (OK, valamivel vastagabb tárca szignifikánsan növelné a bátorságomat...).

Az is lehet, hogy a vak- és nem-vakteszt különbsége is erősen számít ebből a szempontból. És nem pusztán az elfogultság/elfogulatlanság együttható miatt, vagy legalábbis nem írható le ilyen egyszerűen a dolog. Másképpen kóstol az ember, ha Noir Goldot kóstol, mint ha egy nevesítetlen tesztmintát. Gondolom én legalábbis, bár én nem igazán tesztelek, "csak" iszom a bort.

HPalihoz meg annyit, hogy a Nyakas jó példa a technológiának köszönhetően megbízható borokra, talán ezért sem tűnik hosszabb távon izgalmasnak egy-egy boruk. Ami kettős dolog: egyrészt nem rossz, hogy ha felbontok pl. egy Nyakas sauvignont, tudom, hogy mire számítsak (ld. a fenti aggodalmakat), másrészt nyilván nem ezek lesznek az embert hosszú távon igazán lázba hozó borok.

Merlot 2006.11.08. 22:06:42

De igen. A szűztermés volt a János hegyen. Pont egy gyenge évjárat...el lehet képzelni, mit lehet kihozni majd egy sokkal jobból! Pl. 2006

Merlot 2006.11.08. 22:09:08

A francba, de nehéz megszokni, hogy nem fölül van a legfrissebb komment...!

Tényleg! Ezt nem kéne beállíthatóra progizni a profilban?

Angmar-i 2006.11.09. 08:46:37

Nekem is feltünt a Noir Gold gyengébb szereplése...Még valamikor a piacra kerülésekor kóstoltam, akkor nagy élmény volt!Akciós áron akkor 4000ft-ot kóstált, ugyanott (a forgalmazónál) most majd' 9000!Egyébként október végén volt szerencsém a Noir Gold 04'(T.F. tartotta a bemutatót,a meglepetés a Proprietor's C.Franc '04es volt),cimkézetlen palackból:évjáratos társaihoz képest élvezetesen húsos-gyümölcsös,nagyon zamatos bor,sok-sok melegséggel!

Művelődő 2006.11.09. 09:36:14

Még az "elején" -tehát nem mostanában- kóstoltunk,fogyasztottunk egy palack "Noir Gold"-ot a sógival.Nekem kétséges volt a sógor "pártatlansága",mert már a cimkéről áradozott,illetve arról,milyen jókat hallott róla,meg hogy ez milyen nagy lehet,meg hogy az öreg Takler,meg stb. stb. Ehhez képest,én már a nyakatekert elnevezéstől kivoltam,hogy miért nem lehet "tisztességes",másképpen eredeti,nemzetközi nevet adni egy nagynak kikiáltott kékfrankosunknak,amit ráadásul nem is akárki dob a "nemzetközi" porondra;továbbá a cimkézés,betűtípus,betűméret is "bonyolult",azaz inkább kusza volt,tehát a sógor visszavett a vehemenciából és valóban a borra lett kíváncsi,velem együtt.A részletekbe nem mennék bele,mert nagyjából olyan volt,mint azt alföldi úr jellemezte,egy csomó kávéssággal,étcsokival,füsttel,de az összbenyomásom az volt,hogy olyan "nagyboros" tételt fogyasztunk ugyn,de nem kékfrankost.Ez az életben megnem mutatja a nemzetközi parasztnak,hogy mitől kékfrankos a mi nagyrabecsült,nagyratartott kékfrankosunk.Minden egyéniség nélküli,inkább egy magyaros "nagy cuvée" jegyeit hordozó egyenborra emlékeztető volt -meg is jegyeztem magamnak,hogy ezzel lenne bebizonyítva,hogy lehet a kékfrankosból nagyot alkotni...??? Én pl. Tóth István Egedhegyijét,vagy a Weninger Spern Steinerét ezerszer inkább letenném egy amerikai étterem asztalára,hogy megmutassam a mi kékfrankosunkat egy kékfrankos-idegennek.Nekem ilyen volt a Noir Gold.

Szegediszomelijé 2006.11.09. 21:07:58

Hú, ez jó sok féle volt, irígylem a "munkásokat"! Lenne egy felvetésem: A kóstolt tételek után ha odaírnátok a beszer árat, sokaknak -vagy legalábbis a hozzám hasonló félművelteknek -sokat segítene. Na, további jó szlopálást, ne lazsáljatok!

Bull's Blood 2006.11.12. 13:41:46

Tisztelt Albert Gazda!

Az elmult héten kostoltam egy 2002-es Kékfrankost a Varsányi Pincészettől több más kékfrankossal eggyütt melyek között több szerepel az önök álltal kostólt borok közül.
Szvsz nem ártana megkostólni mert nálunk simán a jobbak között volt ráadásul nagyon jó ár-érték arányban van. Én az Interspárban találtam.
Tisztelettel egy borkedvelő

kavics 2006.12.07. 14:18:42

Ráspi kékfrankos 2004-es csalódás volt számomra, mert időnként érezni lehetett a barrikot, amit nem is értek miért kell abban érlelni.
süti beállítások módosítása