Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Gyógybor

Bussay Csörnyeföldi Olaszrizling 2003

2006.11.22. 17:30 - Albert gazda

Bussay László háziorvos-szőlősgazda egészen egyedi jelenség, akiről sokan sokfélét elmondtak már. Amikor először olvastam róla, azt hittem, valami romantikus és patetikus Jókai-hős ő. Mert hát azt nem mondta senki, hogy társaságában milyen remekül lehet hangulatba jönni borkóstolás közben. Márpedig a mámor hozzátartozik a bor élvezetéhez, aki mást mond, hazudik, kizárólag köpőkbe köpködve keresni a hibákat – aminek dettó helye van, amikor helye van – szimpla hülyeség. Persze a lényeg mégis maga a bor, amely ha a Csörnyeföld környéki dűlőkből származik, akkor csakis jó vagy nagyon jó lehet, rossz sohasem.

Legfeljebb néha idő kell neki. A jó magyar fehérbort pontosan olyannak képzelem el, amilyenek a Bussay-félék. Gyümöcsösek, minerálisak és egyediek, és akkor állnak össze igazán, amikor a szüret és a kóstolás közben legalább két, sőt lehetőleg több esztendő eltelt. Viszont tartósak nagyon. Egyszer volt szerencsém szert tenni néhány Bussay-palackra a 90-es évek második feléből, amelyeknek másfél-két évvel ezelőtt – még az Alkoholista előtti időkben – néztem a fenekükre, és hibátlan, érett, dinamikus volt valamennyi. Mai mércémet és emlékeimet összevetve úgy gondolom, hat-hét ponttal szórhattam volna meg őket.

A Bussay doktor iránti érdeklődés amúgy az évezred legelején pörgött föl és tetőzött, a termőhely-fanatikusok azóta újabb nevek felé fordultak, ám a mester ettől függetlenül dolgozik rendületlen, és évről évre leteszi az asztalra munkásságának izgalmas gyümölcseit. Tíz éve még negyed hektáros területe tíz hektárra gyarapodott, szép sűrű telepítéseknek köszönhetően. A Bussay-szüret mindig késői, aminek hol száraz, hol édes borok lesznek a következményei.

Ahogyan a fentiek szerint is illendő, ezúttal nem frissen palackozott valami, hanem egy panelérlelt olaszrizling forgott fenn a terítéken. 2003-ban ez és a tramini is édes lett. Ez tetszik jobban. Gyönyörű, tükrös, tiszta, mélysárga szín. Komplex, erőteljes illat. Sokféle gyümölcs, barack és körte, társaságom egyik jó orrú tagja sütőtököt is felfedezni vélt, virágosság és mineralitás. És az a szép, palackbukés jelleg, amelyet annyira szeretek. Szájba' vastag és gazdag, sűrű és élénk, a szesze csupán 12-es. A savgyilkos évjárat ellenére ebben elegendő acid maradt ahhoz, hogy egyensúlyban tartsa. Botritiszt nem éreztem, csak egészséges édességet, meg azt, hogy nem lógott ki és nem is hiányzott belőle a világon semmi. Ezt magyarul harmóniának nevezzük. A lecsengése gyümöcsösen-ásványosan hosszú. Hiába édes, inni is jó, elfogyott, mint a pinty. 7 pont.

Címkék: 2003 fehér olaszrizling bussay hétpontos balaton-melléke

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4718187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2006.11.22. 18:51:49

A palackérettségről jut eszembe, két hete bontottunk egy 2004es, egy 2003as és egy 2002es Légli Chardonnay-t, mind teszkós beszerzés (mivel jól el volt árazva :). 2004es volt az akciós újságban, de könnyen találtam 03ast is, kicsit félretologatva őket pedig volt 02es is. Nem is gondolok bele, a polc hátulján mikoriak lehettek... aggódtam is, hogy a 02es rossz lesz min 2 év teszkóban álldogálás után... és nem! Az volt a legszebb! Sőt inkább a legfinomabb, az embernek nem is volt kedve elemezgetni, inkább csak inni ;) Tökéletes volt. Erősen érett volt, de nem öreg, inkább pont a csúcson. És valahogy egészen máshogy volt érett, mint pl. egy 2003as Fekete Hárs vagy Bussay szürke; nem olyan mézes volt, inkább aszúra hasonlított (akármilyen bután hangozzék is). Vajh (m)ilyen lehet egy érett montrassé?

zoli 2006.11.22. 20:12:10

"ha a Csörnyeföld környéki dűlőkből származik, akkor csakis jó vagy nagyon jó lehet, rossz sohasem." - mármint ha a Bussay pincéből származik, illetve még akkor sem, tessék megkóstolni a 2005-ös esküvét, kénes, vékony, savas, élesztős, gyenge...

Cirfandlia 2006.11.23. 09:40:03

99es édes traminiát kóstoltuk pár hete; hát az már nagyon szétesett volt. Viszont a 03as Pinot G.-ja sokáig kedvencem volt; de őszintén megmondva nem értem ezt az édesboros vonalat amit erőlet.

egy 2006.11.23. 23:43:38

Sziasztok!

Remélem a próféta szól belőlem, de meg vagyok győződve, hogy a Zalai-, vagy ha tetszik Balaton-melléki borvidék hamarosan igen komoly népszerűségre tesz szert a minőségi borfogyasztók között. A klímája tökéletes (szép csapadékos, elnyújtott, egyenletes napos időszakokkal), a talaj pedig fantasztikus adottságokat rejt (a Pannon beltenger, a vulkáni működés nyomai majd némi erdei talaj). Ha lesz egy-két pince, aki tényleg ad a minőségre (és Bussay mester tényleg ilyen), akkor biztos, hogy sokat hallunk majd a régió borairól.

Üdv..
egy

lackó 2006.11.25. 20:04:48

1.: Bussay nem erőlteti az édes borokat...csak épp az olyan lett. Itt nem valmaiféle figyelmetlenség, esetlegesség...az édes bor is lehet szép, nagyon szép. Nem kell ezt leszólni.
süti beállítások módosítása