Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Maga a tökély

Oremus 6 Puttonyos Birtokválogatás Aszú 1999

2006.12.04. 16:38 - Albert gazda

Leírtam már egyszer-kétszer, hogy az 1999-es évjárattal új időszámítás kezdődött a Bacsó András vezette, spanyolok tulajdonolta Tokaj–Oremusnál. Amit azóta készítenek Tolcsván ők, az mindig kiváló, ráadásul besztbájilag is versenyképes, legyen szó száraz furmintról vagy válogatott aszúról akár. Három éve volt olthatatlan kedvencem az 1999-es hatputtonyos birtokválogatás, annyira, hogy V. Proffal karöltve vásároltunk belőle hatos fadobozzal, előjegyzésben. Most csappantottuk eggyel a készletet. Nem bántuk meg. A legkevésbé sem.

Hétezer palack készült belőle anno, elegendő, hogy még legyen belőle a piacon valamennyi. 1999-ről amúgy ma mindenki tudja, hogy a rendszerváltás utáni tokaji évjáratok egyik legjobbika volt. Jómagam mind hajlamosabb vagyok azt feltételezni, hogy nem is csupán az egyike, hanem a.

Ez a birtokválogatott delikvens ifjúkorából úgy rémlik fel előttem, mint fiatalos, lendületes gyümölcsbomba, amely már akkor közel járt a harmóniához, s amelynek tetemes édességét korrekt savak ellenpontozták kifinomultan. Azóta, hogy először randevúztam vele, sok idő eltelt, és ennek megfelelően meg is változott a bor jelentősen. Azoknak a palackoknak a tartalma mindenképpen, amelyeket szobahőmérsékleten őrizgettünk. Az aktuálisan megvásárolhatóak színben fiatalosabbak, nyilván az ideálishoz közelebbi tárolási körülményeknek hála.

De mielőtt elemezgetésbe ojtott lelkesedésbe fognék, néhány érdekes adat. 1999-ben termőre fordultak az Oremus új telepítései, azokon is tudtak válogatni. Így ebbe a borba felerészt furmint aszúszemek kerültek, míg a massza másik felét csökkenő arányban hárslevelű, zéta és három-négy százalék sárgamuskotály adta. Bacsóék erjedő mustba – 50 százalék furmint, 50 százalék hárslevelű – lökték az aszúszemeket, negyvennyolc órát áztattak, majd hat hétig erjesztettek, 136 és 200 literes fahordókban. A hordós érlelés 26 hónapig tartott. A bor cukortartalma 226 gramm literenként, jóval több, mint a kategória 180 grammos felső határa.

Sakkor a zélmény. Bizonyára az ilyet nevezzük borostyánszínnek, a néhai világos arany a múlté. Ezzel együtt tükrösen tiszta, gyönyörűen, kívánatosan csillog. Látványos ablakokat rajzol a pohár falára, nem kérdés, hogy sűrű. Illatában csoda. Nem fickós, sokszínű kavalkád, inkább koncentráció. Elsősorban barack, aszalt változatban, minden mennyiségben. Ízében is a tömörség az első. Letisztult, a zsenge korában jellemző virgoncság – ach, azok a dinamikus savak! – átalakult nemes és bölcs erővé, mondta V. Prof. Óriási kraft, de semmi tolakodó, a részletek is előjöhetnek sorban. Ízlelgethető rétegenként, minden tartományában van valami izgalmas. Nem akar lehengerelni, meghagyja a kóstolónak a felfedezés örömét.

Krémes a végtelenségig, harapható. Nagy, de nem nyomasztóan az. Könnyed is egyszersmind. Magyarán, inni is lehet, mert jólesik. Szerkezetileg felülmúlhatatlan. Hiába a grandióz édesség, ezt teste és selymes, kifinomult, integrált sava pompásan kiegyenlíti. Éretten kiegyensúlyozott. Nem férfias, száraz karakter – mint például a 6 puttonyos Disznókő ugyanabból az esztendőből –, viszont harmóniabajnok. Kivételes tehetség pályája csúcsán. 10 pont.

Címkék: kóstolás tokaj oremus 1999 aszú tízpontos

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6220919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárfehér 2006.12.04. 17:10:18

Ne haragudjatok, de én úgy tudom, hogy nem szemeket áztatnak, hanem aszútésztát készítenek, és azt keverik a borba. Vagy ez is a borásztól függöen változik?

Sárfehér 2006.12.04. 17:11:46

Helyesbítek, mustba, borba, vagy murciba.

Albert gazda 2006.12.04. 18:09:58

Kedves Spicc, nem az első, csak a korábbi szövegek ugyebár nincsenek még végigtagelve.
Eddigi tízpontosok:
Disznókő Kapi Aszú 1999 (csite)
Királyudvar Lapis Aszú 1999 (csite)
Szepsy 6 puttonyos 1999 (csite)
Szepsy Cuvée 2003 (csite)
Voerzio Barolo Rocche dell' Annunziata Torriglione 2001 (Ag)
Ennyi.

Droopy 2006.12.04. 19:15:24

Sziasztok, mint abszolút nemszakértő csak lelkes borivó, hasznosnak találnám, ha odaírnátok a borok mellé az árát is. Ez például mennyibe kerül?

Albert gazda 2006.12.04. 19:21:44

Igaz, tényleg rendszeresíteni kellene. Viszont ezúttal be van linkelve a hozzájutás helye, és ottan látható ár is.

Borboszi 2006.12.04. 19:27:04

Ez a Birtokválogatás a szívem (egyik)csücske... ilyen gyorsan még sosem olvastam, és kocsányon lógtak a szemeim, hogy mihamarabb tudjam, hogy mivé lett őgyönyörűsége... nem csalódtam, és azt hiszem, hogy megbízhatok Albert Gazda jegyzetében... Emlékszem a saját jegyzeteimre, amik erről a borról szólnak... (ezt nem lehet elfelejteni) és huhhh, hát itt-ott lírikusan megcsúszott a tollam anno :-) anno... ez volt az egyik bor, amitől az ember csak úgy szerelmes lesz... amolyan neptunuszi beütéssel... bármibe... az életbe, a napfénybe, a hömpölygő vízbe, a csinos férfibe és a borba magába... jajjj nekem :-D

nemjo 2006.12.04. 20:44:28

most erre tudnék valami "nagyonromantikagyilkolásosat" írni ....
:-)))

Szegediszomelijé 2006.12.04. 21:12:24

Hú, de irígyellek! Jut eszembe, pihen nálam 1db 99-es Disznókői -a kislányom születése évéből. Azt tudom, hogy a cukor konzervál, de meddig tartható? Meddig bírhatja a dugó? Érdemes átdugózni? Van 95 -ös 4p aszum, nagyon jó, de a dugó vészesen ázik. Ha van tapasztalatod, vagy bárkinek, léci adjatok tanácsot. Nem szeretném 10 év múlva a lefolyóba küldeni...

Művelődő 2006.12.05. 12:28:38

Amit az Oremusnál alkotnak,az azt hiszem,ritkán hagy maga után hiányérzetet.Nekem a 6 az már "sok" "szokott" lenni,de életem legistenibb 5-ösét,a kedvenc évjáratomból,99-ből tőlük fogyasztottam.Szerintem hasonlóan lehetne azt is jellemezni,mint a fentebbi tételt -legalábbis nekem tökély!Szerintem bajnokok minőségben is és ár-érték arányban is -talán csak a száraz szamorodniuk volt gyengécske próbálkozás.(?)

m4rc1 2006.12.07. 07:28:32

tokaji eltarthatóság...ha nem ázik a dugó csak 25 évente kell átdugózni. amúgy egy jó 99esnek adott egy sima 100 évet. 95 az már más tészta mert ugye ázik a dugesz...na azzal nincs tapasztalatom.

na a borról csak annyit h én még akkor kóstoltam amikor cimkéje se volt még neki, meg nem is volt szó róla hogy Birtokválogatás lesz. Lenyűgöző.

séf 2006.12.09. 13:48:42

A belinkelt árlistán láttam két 1972-es évjáratú bort méreg drágáér.
Vajon ihatóak azok még?
És hogy lehet egy kilencvenes években alapított borászatnak 72-es bora?
Naívnak tűnhetnek a kérdések,de hát nem vágom,na.

Albert gazda 2006.12.09. 21:14:01

Kedves séf,
az 1972-es Oremus abszolút iható, bár a 99 óta készültek sokkal jobbak, legalábbis szerintem. A borászatnak pedig úgy lehet ilyen vén aszúja, hogy a Tokaji Borkombinát romjain jött létre, és megörökölte a borkészlet egy részét.

oreghorgasz 2008.05.19. 14:12:25

Kedves Hölgyek és Urak!

Először járok az oldalon, gratulálok az alkotóknak.

Séf említette a 72-es aszút. Remélem iható még, mert a többi között ott lapul egy ilyen palack is. Igen! Van egy olyan bor, amit az ember csak "akkor" bont fel..

A Tokaji borvidéket többször bejártuk a családdal. Számunkra itt kezdődik és (tudom helytelenül) itt is fejeződik be a bor.
Tokajt másért szeretem. Ez volt az egyetlen hely, ahol olyan kedves borászokat ismertünk meg, akik kivittek a szőlőbe és a kezünkbe adták a fürtöt. Ha valaki kóstolta már, az tudja milyen nemes.

Nem olvastam egyetlen szót sem a Benkő pincészetről, akik a Szerelmi pincesoron látják vendégül az idelátogatókat. Mi Békés megyéből járunk vissza és bármerre is lakunk a borvidéken, ide mindig ellátogatunk a barátság miatt.

oreghorgasz 2008.05.19. 14:28:18

Oremus Szamorodni

Azt hallottuk a legutóbbi tolcsvai kiránduláson, hogy az új spanyol tulajdonos végleg befejezi a szamorodni gyártást. Akinek van ilyen elfekvő palack, nagyon becsülje meg

oreghorgasz 2009.03.28. 17:20:29

Üdv Albert Gazda!

Van egy palac2 72-es 6 puttonyos "üstökös aszúm". Várom a megfelelő ünnepet és megbontjuk.
Örülök, hogy az Oremus 72-est ihatónak minősítetted. Remélem ez is az lesz.