Történetében először osztott ki 100 pontot bornak az amerikai Wine & Spirits bormagazin. Ez a példátlan megtiszteltetés éppenséggel egy magyar bornak jutott ki – pontosabban egy 2,9-es alkohollal és 600 grammnyi maradékcukorral hömpölygő eszenciának, amelyet a Royal Tokaji palackozott az 1999-es évjáratból. Tessék örvendezni.
Nyájas olvasónk, Lupus in Fabula osztotta meg tehát velünk az örömteli hírt – mármint hozzászólta két különböző poszthoz –, amely szerint a Wines & Spirits magazin történetében elõször kénytelen volt 100 pontot kiosztani egy bornak. A kényszerítő erő neve: Royal Tokaji Eszencia 1999. A beidézett részlet szerint már a Disznókő Mézes Málya és Nyulászója is közel járt ahhoz, hogy kimerítse a zsűri szótárát, de a Royal Tokaji Eszenciára már valóban nem találtak szavakat. A Disznókő persze valójában nem Disznókő, hanem szintén a Royal, ami a cég honlapjáról értelemszerűen ki is derül. A mádi vállalkozásnak egyébként, mint arról ügyesen beszámoltunk, a WS Top 100-ba is sikerült beférkőznie.
A Wines & Spirits lelkesedői tehát úgy találták, a tétel illata virágzó bergamottnarancs-ligetet idéz. És csupa selyem és fűszer és virág és trópusi gyümölcs. És hogy szétszálazhatatlanul sűrű szövésű. És már szinte fáj (kéjesen), annyira édes és savas. Végül a recenzens imigyen vágja ki a magas cét: "Nem tudnék felhozni semmit, ami hiányzik belõle, vagy bármit, ami szebbé tehetné. És ez nagyjából a tökéletesség definíciója.
Haladóknak itt a teljes szöveg, ánglius nyelven:
"It’s easy to run out of superlatives when talking about thrillingly complex wines such as the Mézes Mály or Nyulászó from Disznókő, but Royal Tokaji’s 1999 Esencia rendered our panel speechless with its seamlessly complex array of flavors. Our critic, Tara Q. Thomas had no choice but to give it 100 points, the first such score in our magazine’s history.
How can a wine score 100 points?
When it leaves an entire panel of tasters speechless, struggling to find words to describe a wine that seems to defy possibility. Is it enough to say that it smells like a bergamot orange grove in full bloom? That it really, truly feels like satin, so slipery smooth that even professionals can’t keep it from going down their throats? The flavors recall spice, smoke, flowers and tropical fruit, but like satin, the weave of this wine is so tight it’s impossible to make out exact threads. It’s so sweet and acidic it almost hurts – in a good way. I can’t think of anything it lacks, or anything that might make it better. That’s pretty much the definition of perfect - and thus, the score. And at 2.9. percent alcohol, 600 grams per liter of sugar, and 18 grams per liter of acidity (it’s solely free-run juie captured from the aszú grapes), it will outlive us all. Stupendous."
Utolsó kommentek