Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Száz gramm

Disznókő Késői Szüretelésű Furmint 2004

2007.01.16. 17:10 - Albert gazda

A késői szüretet mint olyat jobb híján honosították meg Tokaj-Hegyalján a frissiben indult pincészetek, a kritikusabb nyelvek szerint pusztán azért, hogy így gyógyszereljék a cash-flow hiányából fakadó problémáikat. Így van-e, vagy máshogy, mindegy, a lényeg, hogy nagyon finom borok készülnek ebben a műfajban, az ostoba ortodoxok bosszúságára és az én nagy-nagy örömömre.

Némelyek mindazonáltal azt mondják, ijesztő a műfaji káosz a borvidéken, borbarát legyen a talpán, aki kiigazodik, és összezavarjuk a külföldieket, pedig nem kéne. (Miért ne?) Másokat ellenben szórakoztat a sokszínűség, engem is, és úgy tartom, mindennek megvan a helye és szerepe, az aszúnak, a szamorodninak, a száraz fehérnek és a késői szüretnek egyaránt, minthogy Tokaj más-más arcát domborítják ki, egyszersmind bizonyítva, mindenre képes. Hurrá.

A Disznókő szortimentjében megtalálhatni mindent, amit fentebb felsoroltam, amint az a cég látványos, ám érdemben rég frissült honlapján látható. Megjegyzendő (megjegyezhető), az utóbbi időkben kevesebb szó esik a Hegyalja kapujában munkálkodó, francia tulajdonú vállalkozásról, amely az Alkoholista szavazásán sem vitézkedett. Mindig így van: a forradalmárok levezénylik a forradalmat –  a Disznókőé volt az első új stílusú aszú, az 1992-es évjáratból –, a nép csodálja őket, egy darabig, aztán még újabbak felé fordul. Igaz, attól, hogy kisebb a felhajtás a Mészáros László vezette cég körül – ez is milyen: Árvay Jánost ismertem, Berecz Stephanie-t szintén, most meg nem tudom, ki a Disznókő főborásza  –, még ugyanolyan lendülettel és tehetséggel készítik és adják el szép kis boraikat.

Vissza a késői szürethez. A százgrammos mondhatni önálló kategóriává vált menet közben. Vannak magasabb és alacsonyabb cukortartalmú későik – mint Szepsy Istváné egyfelől, a Hétszőlőé másfelől –, de erre a száz gramm körülire is sokan ráálltak, a Degenfeldtől a Nobilisen át a Disznókőig.

Utóbbi késői furmintja éppen úgy kezd készülni, mint a szamorodni, egyben szüretelik az aszúsodott szemekkel ékeskedő fürtöket, áztatnak keveset, préselnek, majd jön az acéltartályos erjesztés és a fahordós érlelés. Azonban nem várják ki a szamorodni-szabályozásban előírt minimális egy évet, hanem fél után kiveszik az edényből a bort. Ezáltal megőrzi gyümölcsösségét ügyesen. A 2004-es cukortarlama végül is 89 gramm. Persze nyilván nem a pontosan száz a lényeg, hanem a harmónium.

Egészen halvány aranysárga, haladéktalanul áradnak az illatok. Rengeteg gyümölcs, ahogy furminthoz illik, körtés-almás vonalon, és a későiség barackossága-mézessége is előjön, valamint valami minerális árnyalat ráadásul. Így jó. Érezni, hogy nem kolosszus, de kedves meg minden. Ízben dettó. Nagyon gyümölcsös, nagyon friss, nagyon jó inni – minthogy elegendőek a savai, hogy ne legyen ragadós. Mutat finom krémességet is, lecsengése hosszasan gyümölcsös.  Bagóért. Van, ahol drágább, de a Kaisersben kétezer alatt láttam, ha jól láttam. A bolondnak is megéri. Igen erős 6 pont, hogy miért nem 7, magam sem értem.

Címkék: kóstolás hatpontos 2004 best buy tokaj disznókő

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1328746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2007.01.16. 20:03:07

1.
"Színben kissé matt, illatban tompább. Noha önmagában nem szegényes és érdektelen. Ízben is üres kicsit, nincsenek savak, nincs dinamizmus. Gyümölcs, ásvány és fa. Idővel kompexebb lesz és rokonszenvesebb. Nem tudom eldönteni, hogy már nem jó – annyira –, vagy még nem."

2.
"Egészen halvány aranysárga, haladéktalanul áradnak az illatok. Rengeteg gyümölcs, ahogy furminthoz illik, körtés-almás vonalon, és a későiség barackossága-mézessége is előjön, valamint valami minerális árnyalat ráadásul. Így jó. Érezni, hogy nem kolosszus, de kedves meg minden. Ízben dettó. Nagyon gyümölcsös, nagyon friss, nagyon jó inni – minthogy elegendőek a savai, hogy ne legyen ragadós. Mutat finom krémességet is, lecsengése hosszasan gyümölcsös."

Ha eltekintünk a pontozósditól, melyikhez nyúlnánk előbb?
és ha tudjuk a termelőt, a pontszámot akkor melyikhez?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.01.17. 16:54:10

Megmondom úgy ahogy van: én a késői szüretelésű borokon át jutottam el az aszukig. A Hétfürtös kései furmint volt az első olyan édes bor, ami ízlett.
süti beállítások módosítása