Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kisvillány

Herold és Lelovits

2007.01.28. 23:38 - Albert gazda

Rettentő nagy felismerésem támadt. Melynek lényege az, hogy ha a zember olcsón akar jó villányi bort inni, akkor kisebb nevű pincészetekkel helyénvaló próbálkoznia. Az elmúlt hetekben két könnyű veresbe is beleszaladtam, és tetszett az egyik is, meg tetszett a másik is. Herold Pincészet Szövetkezet és Lelovits Pince – van-e, ki e neveket jól ismeri?

Sokszor szidalmazzuk a villányi sztárokat cash-flow boraik nem éppen zseniális minősége miatt, ahelyett, hogy ha már tényleg olcsót szeretnénk, és nem bírjuk ki portugieser nélkül, kevésbé ismertekkel próbálkoznánk. Most, hogy rájöttem a titkok nyitjára, eszembe jutott, hogy régebben is nemegyszer randevúztam több mint iható kékekkel. Utánakerestem üstöllést régi adatbázisomban, és látom ám, hogy Tiffán Imre vagy a Török Pince oportója négy csellagot kapott egykoron. És például fogalmam sincs, kiféle-miféle ez a Török Pince.

Herold Villányi Cuvée Gesztenyés 2005

Mint ahogyan a Herold Pincészet Szövetkezetről sem tudok semmi érdemlegeset. Rákerestem a zinterneten, és megállapítottam ügyesen, hogy honlapjuk sincs. Néhány ár néhány kereskedőnél, pár borversenyeredmény, és annyi. Ezúton is kérem a nyájas hozzászólókat, árnyalják a képet, ha tudják. A Gesztenyés-válogatást barátomtól kaptam; úgy tűnik, egyébként ezer forint alatt elérhető.

Kékfrankos, portugieser és zweigelt. Lilás reflexekkel díszeskedő rubinvörös szín, animális-fűszeres illatok. Van gyümölcs is, talán meggy és áfonya. Erősen kékoportós, bármit is jelentsen ez. Fiatal és könnyed, testben majdnem közepes, savai élénkek, de nem durvák. Lendületes kis darab, nagyon jó inni. Ennyi pénzért egészen rendben van. 4 pont.

Lelovits Pince Villányi Portugieser 2006

Lelovits Tamás pincéjének sem vagyok avatott szakértője. Annyival beljebb kerültem mégis, hogy találtam kevés információt. Miszerint családi birtok, ugye, és öt hektár. Most ugrott be, hogy ez volt életem első villányija, amelynek címkéjén már látható a híres kikerics. Magyarul, ez egy védett eredetű bor, tehát nyilván nem tízkilós tőketerheléssel termelték hozzá a szőlőt.

Megint az a picit lilás rubinszín. Megint azok a fűszeres illatok. Állatság ebben nincs, gyümölcsből annál több van. Érett meggy mindenekelőtt. Kimondottan jó testű, frissességével hivalkodó, máris jól iható példány, sok dinamizmussal. Ez is jólesett, még mennyire, alig is bírtuk abbahagyni. 4 pont.

Címkék: kóstolás vörös négypontos villány cuvée portugieser herold lelovits

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5031795

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fitoderm Squalane 2018.02.07. 05:36:17

Kerékpár bolt - Kerékpár turizmus - Kerékpár bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

py 2007.01.29. 09:03:17

A Herold pincével foglalkozik a Borigo délpannon száma (2005. ápr.), bár nem túl informatív a cikk. Nagyjából az derül ki belőle, hogy a vállalkozást Erdős László viszi a vállán, és hogy "a Herold Pince egyelőre csak egy kezdődő történet. De az alap, a megfelelő borok rendelkezésre állnak". Mellesleg, ha jól emlékszem, már volt olyan hozzászóló, aki a Herold pincét emlegette (talán portugieser vonalon), de hogy mikor, azt már homály fedi.

Szegediszomelijé 2007.01.29. 18:05:29

Hát, hogy jól ismerném, az túlzás. De tavaly okt. 18-án Szegeden volt egy Lelovits kóstoló. Akkor még nem volt piacon a Portugizer -természetesen. Nagyjából u.ezeket a jó dolgokat tapasztaltam, azzal, hogy kicsit nyers (ami természetes egy két hete lefejtett bornál), és jó lenne fél év múlva megkóstoni. Igen erős, kiló alatti terméskorlátozással készült, és 1000 Ft körüli árat ígért rá Lelovits Tamás. Ez mindenképp nagyon jó vételt jelentene. Volt még 05-ös Zweigelt barrique(!), 2007 tavaszra ígérve. Nagy testű, sűrű és nagyon mély színű bor volt. Ígéretes. Volt még CS 04-es -ez nekem kevésbé tetszett. A zászlósbor a Contentus cuvée, CS-M barrique. Erről azt írtam, hogy bordói típusú, ami nem az én világom, viszont a végén jelentkező dohány aroma számomra is igen szép. Kezdő borász még a mai mezőnyben, de sztem figyelmet érdemel. Érződött, hogy van benne motiváció, lendület, akarat, bizonyítási vágy, és tudja: ma betörni a mezőnybe akármivel nem lehet. Aki szereti Villányt és nyitott, látogasson el hozzá, nem fogja megbánni.

nemjo 2007.01.29. 22:35:34

Nem szeretem az oportót ....ellenben a Szende pincében - demizsonban 600 ért adják az idei rozét..... friss gyümölcsös , savas - kékfrankosból .... aki leutazik Villányba , ne hagyja ki Jekl Béla birtokát , a jó borokon kívül emberséget , vendégszeretetet , jó szót fog kapni !

csehga 2007.01.30. 18:20:30

"Ezúton is kérem a nyájas hozzászólókat, árnyalják a képet, ha tudják."
hát árnyaljuk:
a 90-es évek végén induló mikropince mára kb 3,5 ha-ra növögetett, két pincécskére bővült (ebből egy a Jammertal-ban). Jómagam 2003-óta kóstolom szorgalmasan és folyamatos a szakmai felívelés. Az alap Olaszrizling, rose, Kékoportó és Zweigelt (van magnum is) mellett a kisharsányi Gesztenyés cuvée-re támaszkodik a piramis. A 05-ös Kékfrankos már erősödik, a "címerpajzsos" sorozat két tagja a Wappen és az Armoiries CF alapú cuvée-k pedig már fajsúlyosabb személyiségek és viszik a derékhadat. A CF-CS barrique 02 és a PN 03 már az aranytarolós kategória - bár már csak keveseknek jut osztályrészül. 1szóval: felfedeznivaló. A család ősi (Herold) nevét hordozó ága még Mária Terézia alatt érkezett a XVIII. sz.-ban kies Pannóniánkba.

Albert gazda 2007.01.30. 21:27:51

Py, Ironman, Csehga, köszönöm az árnyalást.

Albert gazda 2007.02.01. 13:00:51

Jelentkezett nálam Gáborják Csaba, a Herold munkatársa, és az alábbiakat írta (melyek közléséhez ofkorz hozzájárult):

Néhány szó a Herold Pincéhez: a Herold pince tulajdonosai cca. 3,5 hektár saját területen és további közel 1 hektár szakcsoporti területen gazdálkodik, Villány, Nagyharsány és Kisharsány településeken. Lényegében valamennyi fontos kékszőlőfajta megtalálható a termékpalettán, továbbá olaszrizling. Ezek feldolgozásával fajta és házasított borokat, valamint rozét egyaránt készít a pince. A feldolgozó kapacitás Nagyharsányban található egy saját és egy bérelt pincében.
Edig öt aranyérmes bort termeltünk, ezen felül volt egy regionális aranyérmünk nemzetközi borokkal versenyezve és néhány ezüstérmünk a Takarékszövetkezeti Országos Borversenyen.

A pincészet családi vállalkozás, három család tagjai a tulajdonosok. A szőlőt a tagok őstermelőként a pincének adják át, amely a szőlőfeldolgozást és a bortermelést folytatja. A borász és egyben a szövetkezet elnöke Erdős László, aki közel 15 évet a korábbi Villányi Borászati Rt-nél dolgozott különböző beosztásokban 1999-ig.

A pincészet a korábbi években nagyobb részben más jövedéki adóalanyoknak adta el nagy tételben a bort (pl. Molnár Tamás, Jekl Béla, Günzer Zoltán, pécsi "püspöki pince" stb.) s kevesebb tételt palackozott, 2005-től a teljes mennyiséget palackozva forgalmazza. Budapesten (Pántlika Borház), Szegeden, Debrecenben és Kecskeméten egy-egy vinotékában, valamint egy nagykereskedő parneren keresztül néhány fővárosi és agglomerációban található élelmiszerüzletben találhatók meg boraink. Ezen felül közvetlenül, személyes kapcsolaton keresztül is értékesítünk kartonos tételekben, több céges megrendelőnk van általában év végi rendezvényekhez, ajándékozásokhoz kapcsolódóan.

Alejandro 2007.08.20. 19:14:49

Hm, ízlések és pofonok...
Lelovits ezen kékoportója volt számomra az elmúlt napok csúcsa, az egyetlen 9 pontos bor sok-sok kóstolás után (Borfalu).
A borász maga is roppant szimpatikus, az már csak a hab a tortán, hogy végre egy igazi villányi bor, amihez nem kellett komplett tölgyerdőket kiirtani.
süti beállítások módosítása