Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mátra-faggatók

Újbormustra Karnernél, Szecskőnél, Losoncinál

2007.03.05. 17:43 - csite

Baráti unszolásra, ha nehezen is, de egy rideg szombaton útra keltünk legmagasabb hegyünk nyúlványain küzdő ifjoncaink múlt évi termésének mustrájára. Jó olyan dolog mellé állni, ami tiszta, előremutató és értékteremtő. Ez a három ember és társaik arra vállalkoztak, hogy megmutassák a Mátra sokszínűségét. Felcsillantsák a reményt arra, hogy van, aki még hisz a kézműves borászkodásban. Az augusztusi napsütésben szűkölködve is sikerült többségében érett szőlőt szüretelniük, remélem, gondos kezeikkel palackba is sikerül zárniuk munkájuk gyümölcsét.

Karner Gábor

Szücsi község határában, a Vitézföld dűlőben gazdálkodik, amely egy platószerűség, délies lejtéssel. A terület talaja meszes kőbázison sárga agyag. A birtok jelenlegi ültetvényei régi és új telepítésűek, de felvásárolt alapanyagból is készít bort Karner Gábor. Teszi mindezt olyan alázattal, odaadással és akkora teherviseléssel, amilyennel nem nagyon találkoztam még. A borok jelenleg egy fővárosi agglomerációba tartozó, asszonykórusáról (is) nevezetes település kis utcájában megbújó ház pincéjében élik világukat. Ahol a következőkre eszméltem.

Kékfrankos siller 2006: Felvásárolt szőlőből szűrte, préselés nélkül, a vincellér a levet, amely 48 órán állt előtte a héján. A bor természetes útját járja jelenleg, ként, fajélesztőt nem kapott. Illata intenzív ribizli, finom fűszerességgel. Szájban friss, struktúrája gazdag, gyümölcsössége átjött az illatból. Utóíze hosszú. Buborékmentes, sima öröm.
Kékfrankos 2006: Az előző tétel sűrűbb fele. Picinyke zöldes illat villan be a fűszeresség előtt, amelyet hűvös málnásság kísér. Ízében is vad, még ha tiszta és fajtajelleges is. Jó ivású bor. Jól érződik, hogy míg a szőlő húsa érett volt, fenolosan már nem volt ennyire jószívű az évjárat, és ez rányomta bélyegét a borra.
Kékfrankos Vitézföld 2006: Erről csak elfogultan tudok írni, mert családilag részt vettünk a szüreten. Édes, meszes illat, később mély melegség, fekete szeder, túlérett cseresznye illatban. Íze telt, tanninja recés, de érett, a picinyke feketeborsosság ízben pikánssá teszi. Fiatal bor, nagy ígéret.

Szecskő Tamás

Szecskő Tamásról írtam már tavaly, szerencsére a tigris nem veszett el a hegyekben, hanem előjön a rejtekéből. A múlt esztendőben komoly terméskorlátozást vezetett be a kóstolt borokat adó szőlőben. Sajnos, egyik legnagyobb reménységét, egy termőre forduló szürkebarát-ültetvényt orvul tönkreverte a jégeső, talán idén újra lesz esélye teremni. Panaszra azért ennek ellenére nem lehet oka, a kóstolt borok nagyon tiszták, hibátlanok. A fajélesztő szinte észrevétlenül lapult a mintákban.

Királyleányka 2006: Virágos, gyümölcsös illat, ízben dettó. Mindezt sima savérzet, kellő tartás emeli az előző évjárat fölé. Tiszta íz, remek gyümölcs.
Zöldveltelini 2006: Grapefruit, édesség, banán illatban. Zamatos, testes bor, érdekes kesernyével.
Chardonnay 2006: Szinte még mustos állapot, valamiért lassan indul a felnőttkor felé. Tartalmas, érett anyag, a jövő titka, mi lesz belőle.
Rubintos 2006: A kékfrankos és a zweigelt 1951-es frigyéből, a Kozma P.-Tusnádi J. páros segítségével létrejött fajta (majdnem harminc év kellett, hogy államilag elismerjék). Piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető illatok, fűszeresség mértékletesen. Ízben kedves, zamatos. Jó egyensúlyú, izgalmas bor.

Losonci Pince

Losonci Lívia és Bálint tovább mélyíti kapcsolatát Gyöngyöspatával, újabb területeket vettek, sőt még egy patinás, erősen felújítandó házikót is, közel a pincéjükhöz. Azt hiszem, komolyan gondolják. Irigylem tőlük az elhivatottságot, amelyet, a harmadik iksz előtt jóval, a föld, a szőlő, a fizikai munka iránt éreznek. Vissza az adatokhoz. Birtokméret jelenleg 1,8 hektár, amiből 1,5 hektár termő. A Gereg-dűlőben 0,3 ha pinot noir, az Úrrátesziben 0,4 ha kékfrankos várja az idei évet, hogy végre megmutassa magát, a többi terület terem már. A pincébe került tavaly két új hordó is, a szentmártonkátai aranykezű Dósa Kálmán munkája nyomán, ami további minőségnövelésre ad esélyt.

Olaszrizling Úrráteszi 2006: Barna agyagos, andezites háton fekvő termőhely. Friss, citrusos illat, sima érzet, kerek, élénk sav, kicsit zárt íz. Jó egyensúly, reménység.
Cserszegi Fűszeres Úrráteszi 2006: Barna, kötött agyag, meszes rétegen, andezitmorzsalékkal gazdagon. Illatban gazdag, primer gyümölcsösség a fajta minden szépségével. Húsos érzet, magas, eleven, kerek sav. Sok glicerin, szép kesernyésség, hihetetlenül intenzív fajtaíz, lecsengésében is, hosszú percekig. Kár, hogy kevés van belőle.
Kékfrankos Peresi 2006, 3 éves hordó: Lazább kötésű barna agyag, finom szemcsés meszességgel. Fűszeres, hűvös illat, ízben még vad, közepes test, szép egyensúly, recés tanninnal.
Kékfrankos Peresi 2006, új hordó: Mélyebb fűszeresség, leheletnyi új fás jegy, gyümölcsösebb érzet. Ízben sokkal simább, mint a hároméves hordóban érő bor, tanninjai kedvesek, a szájat jól kitöltik. Egyszerű, de jó.
Kékfrankos Virágdomb 2006, 3 éves hordó: Érett, cseresznyés, buja, fűszeres illat. Íze egysíkúbb, ami a még nem kikerekedett tanninnak tudható be, érződik, hogy jó anyag, érnie kell.
Kékfrankos Virágdomb 2006, új hordó: Mindent tud, amit az előző fajtatársak, de azoknál sokkal több és fineszesebb, mind illatban, mind ízben. Nagyon jót tett az intenzívebb oxidáció az új fában, a savak szebben lekerekedtek, az ízek jobban előbújtak.

Címkék: 2006 helyszíni szemle olaszrizling chardonnay kékfrankos losonci mátraalja királyleányka zöldveltelini szecskő gereg úrráteszi karner rubintos cserszegi fűszeres vitézföld siller

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3642056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2007.03.05. 20:32:52

Köszönöm a jó hírt! Mátraaljának remek adottságai vannak. Bárdosékon, Szőkén kívül azonban szinte semmi sem volt (jó, Ludányi). Ők nem kézműves borászok, de a munkájuk -szerintem -nagyraértékelendő. A fentiek jócskán felkeltették érdeklődésemet. Színesíthetik a vidéket, rétegezhetik, növelhetik értékét (ami bizony ráfér). Sok sikert kívánok ehhez nekik!

hvuk 2007.03.05. 21:17:47

Nagyon jó, hogy kis borászatokkal is foglalkoztok, de nem lehetne megadni az elérhetőségüket? Még a neten sem találtam meg őket. Szerintem egyáltalán nem tiltakozna senki sem, ha ezt az infót is közölnétek.

Tényleg, nem akarjátok ezt sorozattá fejleszteni. Havi egy-két ilyen cikk, amiben néhány arra érdemes kistermelőt mutatnátok be. Címmel, elérhetőséggel együtt.

Szegediszomelijé 2007.03.05. 21:26:14

Hvuk kéréseaz én kérésem is :-)))

Benikuty 2007.03.05. 22:03:32

Ironman,ha te jól ismered a Ludányi Józsefet,és ezzel együtt nincs jó véleményed róla,fejet hajtok.
Én sokszor jártam nála,ismerem a borait,s a birtok méretéből adódóan mindenhol ott tud lenni.Vagyis én nem tenném zárójelbe.
Amúgy ezek a községek olyan kicsik,hogy akit tíz perc alatt nem találsz meg,azt nem is akartad megtalálni.
Amúgy csínján ezzel a lerohanással,ráérünk a kicsiket elrontani.

Szegediszomelijé 2007.03.05. 22:36:35

Benikuty, nincs rossz véleményem Ludányiról -kevésbé ismerem, és kevés helyen találkoztam vele. Az igaz, így belegondolva, hogy Mátyásékat is sokszor kutatni kell a kereskedelemben (leszámítva 2-3 legpopulárisabb borát). Azért abban bíznék, hogy pár lelkes korai látogatótól nem szállnak el az ifjú titánok. Ha igen, megette a fene...

csite 2007.03.06. 09:39:06

javítás: a Losonci CSF is Úrráteszi dűlő (cikkben jav.)

Kérdés a fajtatudorokhoz: Az irodalom, amiben olvastam, a rubintos a kékfrankos-zweigelt páros gyermeke, míg az előbb kaptam egy infót, hogy más forrásban a kékfrankos-kadarka pár van megadva szülőnek. Ki tudja a tutit?

zoli 2007.03.06. 10:00:43

Én is kf x kadarkáról tudtam.
Furcsa ötlet lenne a zweigeltet "visszakékfrankosítani"...

Sárfehér 2007.03.06. 10:35:30

Én is a Mátrában jártam szombaton, de nem borozni, hanem kirándulni. Markazra mentem, a várba, meg tettem egy kört még, szrráztam az esőben. A Mátraaljai borokból kevest kóstoltam, Szőke Mátyás királyleányka 03 karácsonykor került sorra, hengerel, sajnos, nincs több. Losonciék borára már régen fűt a kiváncsiság, lehet valahol Bp-n kapni? Markaz felé viszont átmentem Abasáran, rengeteg a szőlőterület, szemre jónak is néz ki a terület. Tudtok ajánlani onnan jó bort?

Sárfehér 2007.03.06. 10:45:45

Losoncziékról volt már egy poszt: alkoholista.blog.hu/2005/12/07/egy_ifju_terroirista_csorog_morog_a_matr és van honlapjuk is, egyszerűen www.losonczi.hu. Nagyon tetszik.

Sárfehér 2007.03.06. 10:47:57

Bocsánat az elírásért, helyesen Losonci, és www.losonci.hu

Kusuma 2007.03.06. 10:59:30

Sárfehér!

Lehet, hogy reklám, de a Kléh István utcában lehet kapni 2005-ös Úrráteszi olaszrizlinget, kétezer alatt.

HSZ

csite 2007.03.06. 14:49:08

Elérhetőségek:
a Losoncit sikerült megfejteni :)
Karner Gábor: media(a)dosafa.hu
Szecskő Tamás: szecskotamas(a)gmail.com

Saját palackos bort nem tudnak kóstoltatni jelenleg, mozgásban lévőket hordóból igen.

Műtannin · http://amuva.hu 2007.03.07. 18:05:56

Azt a nélkülözhetetlen információt is tegyük közzé, hogy Karner Gábor előbb a Hamariberkenye majd a Zamat zenekar (itt van róla nélhány sor) dobosa volt.
süti beállítások módosítása