Komolyan mondom, szeretnék végre találkozni egy igazán finom régi vágású tokajival, amelyet megdicsérhetnék jó szívvel. Ezért egyszer-másszor kísérleteket teszek, amelyek viszont szinte soha nem vezetnek semmi jóra, sajnos.
Az 1974-ben alapított Puklus Pincészet Bodrogkeresztúron található, 15 hektárnyi területen gazdálkodik jó nevű dűlőkben, és egész tisztességes honlapot is fabrikáltak – vagy fabrikáltattak – maguknak tulajdonosai. A Monyók família mellett talán Puklusék a legkitartóbb hívei a jobb híján réginek nevezett stílusnak. Ez önmagában szerintem egyáltalán nem baj, az ilyen és az olyan tokaji is lehet remek, elvben.
Az imént hivatkozott honlapon boraik versenysikereiről is tudósítanak a Puklus fiúk, onnan tudni, hogy a terítékre került muskotály aszúeszencia a 2006-os szlovák nemzetközi borversenyen – Szőlőskén – aranyéremre érdemesült, a Decanter magazin pedig kiosztott neki egy kiváló minőségű magyar bor elismerést. Hogy ez utóbbi mit jelent, nem tudom pontosan, mert nem olvasom a Decantert.
A bort a Szentkereszt-dűlő terméséből szűrték, arról, hogy száz százalékban muskotályból készült-e, vagy netán van benne kevés egyéb is, nem mesél a címke. Arról igen, hogy egyebek közt a magas szakmai hozzáértésnek köszönhetően lett olyan, amilyen. Zárójelben megjegyzem, régóta tervezek éles hangú kirohanást a magyar hátcímkeszövegek tárgyában.
Sötét borostyán szín, mint a tea, másfél percnyi filteráztatás után. Nyolcadik életévében járó bortól szép eredmény. Illata nem is rossz: aszalt sárgabarack, datolya, dohány, kenyérhéj. Sűrű és élénk, nincs benne semmi öreghordósság, szerencsére. Már-már jókedvűen és bizakodva kortyint bele a zember – és koppan nagyot. Ennek a bornak konkrétan nincs struktúrája. Nincs benne energia, hiányoznak a savak, hiányzik a test, nem feszül, nem játszik. Zéró harmónia. Egy kis gyümölcsösség itt, sok-sok édesség ott, valami savanykásság a vége felé. De minden külön. Egyszerűen nem olyan, mint egy bor.
Érdekes, hogy összalkoholista szamorodni-bajnokságunkon a 96-os Puklus-szárazat szép világos színűnek és tisztességes szerkezetűnek találtuk. Persze úgy szoktuk sejteni, a muskotály hajlamos gyorsan öregedni. Nem kizárt, hogy most is ez történt, egy 99-es aszúeszenciában azonban mindenképp több kraftnak kellene lennie 2007-ben. Ez így, mondjuk, 3 pont.
Utolsó kommentek