Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vége az Öregbaglasnak

Felszámolják Thomas Burkhalter kéthelyi borászatát

2007.04.12. 10:38 - Albert gazda

A Napi Gazdaságban lőttük a hírt, miszerint a január közepe óta felszámolás alatt lévő Öregbaglas Borászati és Kereskedelmi Zrt. összesen 247,6 ezer liternyi borkészletét meghirdette meg az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt. Ennek a történetnek tehát vége van. Pedig a 90-es években szerettük a svájci Thomas Burkhalter borászatát, csak aztán kiment a divatból valahogy. Szomorú.

A meghirdetett bor nagy része, mintegy 146 ezer liter vörösbor, a többi többféle fehér, palackos és kannás – írja továbbá a Napi. Az egykor úgymond szebb napokat látott társaság készleteinek nettó irányára 61 millió forint, az ajánlatokat április 20-áig lehet a felszámolóhoz benyújtani.

A cég kéthelyi, majd keszthelyi székhellyel mûködött, jegyzett tőkéje 215 millió forint. A Somogy megyei szőlőbirtok a Balatontól 10 kilométerre, a kéthelyi Baglashegy lankáin terül el. A 200 hektáros birtok fele szőlőterület. Még mindig a Napi: a pincészetet 1773-ban alapította bizonyos Hunyadi gróf. 1993-ban került az Öregbaglas Zrt.-t jegyző svájci Burkhalter vincellércsalád tulajdonába, amely több száz millió forintos költséggel korszerûsítette: telepített és növelte a fajtaválasztékot. 2002-ben Thomas Burkhalter elnyerte a Balatoni Borok Mestere címet.

A társaság elsősorban a nagyrészt hitelből megvalósított fejlesztések, valamint a vártnál kisebb hazai és külpiaci érdeklődés miatt került 2005–2006-ban nehéz pénzügyi helyzetbe. Mint azt az egyik, a lapnak nyilatkozó tulajdonos elmondta: csalódást okozott számukra, hogy a kiváló adottságú borászatot kevesen keresték fel, és a helyi vendégforgalom sem úgy alakult, ahogy tervezték.

Hát ennyi. Régebben már hivatkozott számítógépes nyilvántartásomban – amelynek vezetésével az Alkesz indulásakor hagytam fel – egy csomó Öregbaglas-bor található. Mindenekelőtt megbízhatóságuk és kedvező áruk miatt szerettem Burkhalterék chardonnay-it és cabernet-it, s főként félszárazra kalibrált traminerjeit. Az ő jóvoltukból találkoztam egyszer teljesen iható magyar chasselas-val, és olykor jólestek semillonból és chardonnay-ból készült ausbruchjaik.

Hanem furcsa módon az utolsó Öregbaglas-évjárat a listámon a 2001-es, akkor aktuális irsai olivérjük került utamba. Aztán a borászat eltűnt érdeklődésem homlokteréből. Miért, magam sem tudom. Mások sem kapkodtak utána. Az MA-n sincs megjeleníthető bejegyzés, sajnos. Kár. Ez elkúródott.

Címkék: híradó öregbaglas

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5657612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ramirez 2007.04.12. 15:15:32

Burkhalter Mesterrel talán az Úr 2002. évében találkoztam. Teljesen véletlen tévedtem oda autóval (eltévedtünk). Maga a hely nem hozott lázba, de a vásárolt nedüt (chardonnay) már otthon igazi "beszélgetős", tisztességes borként fogyasztottuk el. Semmi flanc vagy extravagancia. Bor. Harmónikus és tisztességes.
Bárkinek ajánlom, ha talál valahol elfekvőben Burkhalter-félét, bátran menjen neki.
Ezek szerint ez már történelem. Kár. Egy színfolt volt a hely is (így utólag) és a borai is. Kicsit különc, kicsit egyedi, de semmiképpen sem feltűnő.
In memoriam...

halics 2007.04.12. 16:33:06

Figyelmeztető történet lehet sokunknak.

anggurputih 2007.04.12. 18:19:37

Rémesen sajnàlom Burkhalterék végét. 1996-ban kerestem fel öket elöször, mert a Sommelier borüzletben az ö chardonnayjük volt az egyedüli jòl ihatò akkoriban. Sokat is vettem belöle, de legjobban a Chasselas-bòl készitett borukat szerettem - föleg télen sajt fonduehöz. Két éve a vàri szeptemberi borvàsàron megkostolt boraik màr nrm voltak igazàn olyan jòk, és màr nem is csinàltak magyar Fendant...de a chardonnay még mindig izlett.

franki 2007.04.12. 22:44:14

Későn is lehet szüretelni/jöhet a botri is/ meg van TOKAJ.Eldőlt minden.
Volt szerencsém végigkóstolni tőbb évjáratukat ,sok borukat... Nagy formátumú , igazán érdekes késői borokat készítettek,de a szárazboroknál én csak felejthetőekkel találkoztam.A csemegéket alkalomszerűen fogyasztják,vagy ajándékozzák, és ez főként a tokaji.A nagy kérdés, hogy a mindennapos/szárazbor/ fogyasztók miért pártoltak el?

nicker 2007.04.12. 23:41:00

Mi épp tavaly voltunk Kéthelyen borkóstolón, elképesztően jó ár/érték arányú borkat csinált Burkhalter és az ausbruch bora meg maga volt a csúcs. Az elmúlt években úgy tűnt nekem akkor, hogy egyszerűen saját maga rontotta el a dolgokat, évek óta nem versenyeztette borait és senkiházi balatoni borászok többet adtak el, mint ő, egyszerűen lenyomták a svájcit. A sparral is kötött szerződést, márkanév alatt forgalmazták a borait, ami szintén nem kedvezett a brandnek,a csökkenő külföldi piacra meg 1eurós tájbor image-t csinált, valószínű, hogy jobban tette volna, ha a monarchiához kötődött volna erősebben, hamár az irsaija majd egy évtizede ott kapható.
Egyébként egy nagyon szimpatikus borászt ismertünk meg személyében, nagy fájdalom így búcsúzni tőle.
300 ft/literért most meg lehet venni a borát bruttóban, szerintem ez nagyszerű lehetőség, és lepalackozva szépen lehetne búcsúzni Burkhalter Úrtól, az eddigi kommenteket látva, valószínű lenne érdeklődés. Egyébként a 04 es 05ös irsait akciósan lehet kapni a forgalmazónál, de a másik legalább 10 fajta borát megkóstolni egyre nehezebb.

torkosborz 2007.04.13. 10:10:20

Nem voltak rosszak a boraik, de engem soha nem tudtak lehengerelni. Szerintem ez volt az egyik baj: nem csináltak kiemelkedő borokat és a nevüket sem építetgették. Hallottam már Öregbaglasról, de Burkhalter Úrnak a nevét most látom először leírva. Az Irsaijuk egész jó volt.

dalton1 2007.04.13. 13:27:08

Egyetértek torkosborzzal. Nem rossz borok voltak de feledésbe merültek mihelyt megittam őket...De azért kár érte.

Nem kötözködés: A chasselas-t 'saszla'-nak ejtjük ugye? És akkor így kell írni ugye: chasselas-val? Tényleg nem keresem a kákán is a csomót csak nehogy tévedjek és rosszul mondjam vhol.

boroscimke 2007.04.13. 14:15:32

Én láttam valamelyik hiperben Öregbaglas Pinot Noir-t valamely formában, és még egy két vöröset aszem'Merlot. De nem kóstoltam. De a Semillon ausbruch az komoly volt...

franki 2007.04.13. 22:40:49

Kedves Dalton!
Nem vagyok helyesíri fenomen, de a szőlőnév kezdő tagja mindig nagybetű .Chasselas-val
szerintem a helyes.Szintén nem kötözködés.

dalton1 2007.04.13. 23:34:36

Franki! Én is így tudtam aztán egyre többször találkoztam kis kezdőbetűvel írt szőlőnevekkel ezért elbizonytalanodtam. Ettől függetlenül lehet hogy nagy betűvel helyes, nem tudom, én aztán tényleg nem vagyok nagy helyesíró...
Viszont én a -val rag illesztésének és kiejtésének módjára kérdeztem rá. Szóval ahogy te leírtad valószínűleg úgy helyes. Köszönöm a segítséget!

Albert gazda 2007.04.14. 08:04:20

Kedves hozzászólók, a szőlő neve köznév.

Kusuma 2007.04.14. 09:32:30

Kedves Albert gazda!

A szőlőfajták a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 104/2004 (VI. 3.) FVM rendelet mellékletében nagy kezdőbetűvel vannak írva, azaz pl. Tramini, Zöld Veltelini stb. De ha tudsz ennél hitelesebb ellenpéldát hozni, akkor természetesen visszavonulok. (Az tény, hogy a Magyar helyesírási szótárban benne van néhány szócikk - olaszrizling, rizlingszilváni, szürkebarát -, és ott kis kezdőbetűvel, de a szürkebarát után például az a megjegyzés van zárójelben, hogy borfajta, és nem az, hogy szőlőfajta).

Megint más dolog, hogy a termelő mit ír a címkére (pl. Cabernet Sauvignon vagy Sárgamuskotály), mert akkor onnantól kezdve az a neve, és úgy kell írni.

Elnézést a kevésbé érdeklődőktől, de mint a témában dolgozó korrektornak ez bizony nekem (is) fontos...

HSZ

Chab 2007.04.14. 09:43:25

Szerintem elmorzsolunk egy-két könnycseppet Öregbaglasért! Pincém első borai közé anno be is válogatódtak, hiszen akkor igen szépen helytis álltak. Kisebb volt a verseny, és abban, akkor tényleg korrekt borokat tettek le a borszeretők elé. Nem beszéltünk róluk napokig, de valljuk be, ma sem minden nap iszunk nagyágyúkat, a mindennapok pohár boráról nem írnak blogot, viszont nélküe meg kicsit üresebb lenne a nap.
Na most kis üresedés következett be..., pedig már jó ideje nem kóstoltam semmi frisset tőlük.
Zárójelben: múltkor kinyitottam egy-két tizen... feletti palackot, elfáradtak, de tisztességben megöregedtek.
Kár..., nyugodjék békében!

Kusuma 2007.04.14. 09:57:47

Errata: 104/2004. és Zöld veltelini.

Akasztják a hóhért. Elnézést.

Albert gazda 2007.04.14. 12:03:50

Kedves Kusuma, hát én kissé elanyátlanodottan olvasószerkesztőnkhöz fordultam, aki ezeket írta nekem:
Ha a borfajtákat nagybetűzni kéne, akkor a Málnaszörpöt is, meg a Barna Sört is, meg az Ásványvizet is; ha a szőlőfajtákat nagybetűzni kéne, akkor a bánáti bazsarózsát, az akácfát, sőt a pulikutyát is. Ja, viszont a chasselas nagyon régen lexikalizálódott magyar szó, és saszlának írjuk (ha franciául írod, tényleg kötőjelezni kéne).
Úgyhogy a saszlát akkor kötőjelezem, mivel annak a bizonyos bornak a címkéjére, talán 1995-ös volt, 1996-ban, chasselas volt írva.
P. S.: nem hiszem, hogy bármilyen FVM-rendeletben bíznunk kellene helyesírásilag. Messzebb ne menjek, a kormány például minden előterjesztésében Kormánynak írja magát, de ettől mi még kormánynak írjuk őt.

Kusuma 2007.04.14. 12:39:20

Kedves Albert gazda!

Szőlőfajták ügyében meggyőzettem, köszönöm a reagálást.

A borfajtáknál nem azt írtam, hogy nagybetűzni KELL, hanem azt, hogy használjuk azt, amit a termelő adott neki. De ez sem biztos, persze...

Albert gazda 2007.04.14. 13:28:34

Kusuma, köszönöm a meggyőzetődést, én már szót se szólnék, de drága olvasószerkesztőnk elkezdte követni vitánkat a saját szemével, és lett hozzáfűzni valója (azért írom be én, mert a regisztrációval bíbelődni nincs neki késztetése):

Amikor Kusuma azt írja a borfajtáról szólva, hogy "használjuk azt, amit a termelő adott neki", akkor összekeveri a fajtanevet (dzsip; kóla) a márka- (Ford, Opel; Nestlé) és típusnévvel (Astra, Jeep; Coca-Cola). Amikor aszondod, hogy a Borbánya pincészet penetratínije átütően szar, akkor kisbetű, amikor aszondod, hogy vettem egy üveg Borbánya Penetratinit, akkor nagy. Ennyi az egész.

Kusuma 2007.04.14. 14:22:18

Köszönöm a kiegészítést, egyre gondoltunk. Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam...

Benikuty 2007.04.14. 16:04:38

Én ismertem Kormányt,a keresztneve Jóska volt.
Amúgy gratulálok Albert,hogy szóvivő lettél...netán kormány...?

franki 2007.04.14. 20:43:42

A szőlő-borfajták helyesírását /valahol olvastam/ a nyolcvanas években tisztázta az akadémia.
Kezdő elnevezés mindig nagybetű, ha a név kettős, akkor a második kisbetű.Helyes a Zöld veltelini példa, vagy Cabernet sauvignon stb. Kivételt
a személynév jelent / pl: Irsai Olivér,Kocsis Irma stb./.
A szőlő helyesírása sokáig két alakban is elfogedható volt/70-es évek?/ szöllö ill. szőlő formában.

Sir Lancelot 2007.04.14. 22:55:37

Kicsit eltért a "vita" a lényegtől!!
Az Öregbaglast már kb. 3 éve fenyegeti a fránya anyagi csőd!! :(
És ezzel harcol nap-mint nap az összes hitelfelvételre szoruló termelő is!! Ez mondjuk a magyar borásztársadalom 80%-a!! :(
A baglasi borok minőségi hanyatlását én a 'borászváltásnak' tudom be, mert mint tudjuk-nem mindíg az készíti a borokat (és van mellettük nap-mint nap), aki az ARCÁT, a NEVÉT és a PÉNZÉT adja azokhoz...
(Ez itt sem volt másként!)

Defter 2007.04.15. 09:26:00

Tegnap a Bor Börzén találkoztam egy "új" pincészettel kéthelyről. A tulajdonos itt sem magyar, Achs & Achs a nevük. Csak most szeretnék forgalomba hozni a boraikat, de a zweigeltjük megfelelőnek találtatott minden szempontból, a társaság értőbb tagjai által is. Szóval úgy tűnik, van azért potenciál Kéthely környékén.
Amúgy ha jól emlékszem tavaly ilyentájt a Balla Pincészetet is fel akarták számolni, és a boraikat ugyanígy felkínálták megvételre, de aztán nem hallottam a folytatást. Csak azt tudom, hogy pincéjük még mindig üzemel, és a boraikat is lehet kapni, gondolom, amíg el nem fogynak a készletek.

Sir Lancelot 2007.04.15. 10:38:03

A Balla esete annyiban más, hogy ott a Balla meg is halt autóbalesetben és szerintem nincs ki vigye tovább a céget-így az adósság is csak halmozódik!!
Akkor lehet a kéthelyi Baglas pince át lesz keresztelve Achs&Achs-ra, ha már úgyis eladó...

dalton1 2007.04.15. 15:40:35

Az egri Balláról van szó?

Benikuty 2007.04.15. 19:51:51

Igen,dalton1,unokabátyám fiáról,Kisistvánról van szó.

dalton1 2007.04.15. 21:55:39

Hát ezt nem tudtam. Nagy kár. Ami bort kóstoltam tőle ízlett.
Nem tudom mikor lehetett de sajnálom...ha ez ér vmit.

Sárfehér 2007.04.16. 10:38:07

Öregbaglas borokat eddig nem ittam, de többször láttam különböző hiperek polcain. Most hét végén az Auchanban járván kíváncsiságból vettem egy 2006-os Merlot rozét tőlük. Kellemes, korrekt bor. (Valamiért késztetést éreztem arra, hogy itt a "Merlot"-t nagybetűvel írjam, de azt hiszem, csak azért, mert francia szó. Az olaszrizlinget kicsivel írtam volna.)

franki 2007.04.17. 21:38:22

Kedves Sárfehér!
Világért sem kioktatás, de Olasz rizling.
Az olvasószerkesztő utánnanézett a szőlőfajták helyesírásának?

dalton1 2007.04.17. 23:30:10

Borként viszont Olaszrizling. Legalábbis amennyire én utánna tudtam nézni.
(Ez sem okoskodás!)

Itt is volt egy kissebb vita a helyesírással kapcsolatban: alkoholista.blog.hu/2006/02/22/olimposz_nekem

franki 2007.04.18. 22:08:35

Kedves Dalton!

Köszönöm az utalást,tehát ez nem nyugvó kérdés? Pedig erre az akadémiai állásfoglalás pontot tett. Ha a bor elnevezése a szőlővel azonos,akkor az arra vonatkozó helyesírási szabályok a mérvadóak.A szőlő nevének leírása pedig egyértelmű.

Sárfehér 2007.04.19. 09:45:54

Kedves franki,
igazából látni kellene azt az akadémiai állásfoglalást.

Sárfehér 2007.04.19. 10:22:22

Nos, a szőlőnevek helyesírásával kapcsolatban az alábbit találtam:

www.c3.hu/~nyelvor/period/1273/127303.pdf

Szóval, nekem egyébként az olaszrizling írásmód a szimpatikus.. :))

pincellér 2007.04.22. 12:14:11

A nyelvészkedéstől függetlenül: kedves emlékeim vannak Öregbaglasról. Sajnálom elmúlásukat. Béke boraikra!

vmate 2007.04.27. 15:26:10

Kérek szépen mindenkit, hogy amennyiben van pár szabad percük, akkor segítsék a diplomamunkámat a következő (tényleg nagyon rövid, csak klikkelgetni kell) online kérdőív kitöltésével:
lifestylebudapest.com/kerdoiv/index.php?sid=1

Előre is köszönöm!
süti beállítások módosítása