Ilyen hullám van, úgy látszik, a minap csodálkoztam rá az amúgy széles körben ismert Frittmannék teljesítményére, aztán Font Sándor következett, szintén Soltvadkertről, most meg a szigetcsépi Gál Pincészet remek terméke kerül terítékre. Helyes-e dicsérni egy édesített bort?
Gálokból alaposan el van látva a magyar borágazat, Tibortól Lajoson és a szekszárdertés Józsefen át a Szentig – igaz, utóbbi Gaál – színeződik a paletta. Mindmostanáig nem tudtam, hogy létezik Csaba is – ő a szőlész, neje, Gálné Dignisz Éva a borász –, aki a kissé hendikepes Kunsági borvidék Csepel-szigeti körzetében szeretne érdekeset létrehozni. Azt hittem, első leszek, aki felfedezi a duó 2004-ben startolt szigetcsépi pincészetét, de nem, találtam olyant, akinek régebb óta kedvenceik ők.
Sebaj. A lényeg, hogy a házaspárnak – amelynek korábban a tangazdasághoz és a Szigetvinhez is volt köze – ez idő szerint 96 hektárja terem, változatos a fajtaválasztékuk, ezerhektós pincét birtokolnak, ez általában megtelik borral, amelyből 15-20 ezer palacknyit töltenek le, a többi lédig próbál érvényesülni.
Mindezt onnét tudom, hogy felhívtam Dignisz Évát, mivel szerettem volna érdeklődni a cserszegi fűszeresből és nektárból szűrt 2006-os félédes házasítás hivatalos sajátosságai iránt. A bor egy üvegje kedves barátom közreműködés révén került hozzám, haladéktalanul megkóstoltam, sőt megittam, majd tüstént csodákoztam egy sort.
Halvány aranysárga szín, gyümölcsös illatok, főleg őszibarackos vonalon, nagyon finom ásványossággal. Nem tolakodó, de nem is lapos egyáltalán. Ízben betölti a szájt, tartalmas és harmonikus, jól csúszós, a cukor kicsit talán takar, azaz nem feltétlenül elegendőek a savak, hogy megtámasszák az édességet. Ezen a ponton fel kellett tennem magamnak a kérdést: ez az édesség természetes maradéktól vagy sűrítménytől van?
Dignisz Éva nem maszatolt, mesélt, őszintén. Szeptember 20. környékén szüreteltek, a cserszegit 21-es, a nektárt 18-as mustfokkal. Hidegen erjesztettek, gyakorlatilag nem áztattak, fajélesztőztek, reduktíve érleltek, a 22 grammperliteres cukrot sűrítménnyel állították be. Hogy ezeken az élénk, vonzó ízeken-zamatokon miért kellett halványítani? A borász azt mondja, ez az egyetlen palackozott félédesük, és bizony igényli a publikum. Én erre most nem tudok rosszat szólni. Akkora 4 pont, mint a fejem. Ára 800 forint bruttó. Besztbájbajnok.
Utolsó kommentek